Větší kontrola svých zastupitelů

V současné době probíhá výběrové řízení na zpracovatele nových webových stránek města. Termín dokončení je poslední říjen letošního roku. Znamená to tedy, že od listopadu by měli občané mít možnost pracovat s informacemi o městě a s informacemi města v novém, kvalitnějším a přehlednějším prostředí.

Nové webové stránky města nabídnou i občanům Jihlavy možnost větší kontroly svých zastupitelů. Krom zveřejňování usnesení zastupitelstva, měly by obsahovat i výsledky hlasování k jednotlivým bodům jednání, zvukový záznam jednání a případně i videozáznam.  Každý občan se tak bude moci na vlastní oči z pohodlí domova přesvědčit, jak který zastupitel odvádí svoji práci. Každý občan pak bude mít více informací pro své rozhodování ve volbách dalších.

Radek Vovsík

7 Responses to “Větší kontrola svých zastupitelů”

  1. Moik napsal:

    No díval jsem se na zadání toho výběrového řízení a žádné požadavky ve smyslu zvukových záznamů nebo videozáznamů tam nebyly…že by to bylo součástí nabídky jedné firmy, která už je dnes vybraná i když vyhodnocení ještě neproběhlo??

  2. Radek Vovsík napsal:

    Tento požadavek jsme dohodli s vedoucím odboru informatiky na naší včerejší schůzce. Není v podmínkách VŘ a tudíž neovlivní jeho výsledek.

  3. Moik napsal:

    No každopádně je to dobrej nápad, o tom žádná.

  4. Očko napsal:

    Uvítal bych spíš on-line přenos, bez cenzury.

  5. Radek Vovsík napsal:

    I to je zvažovanou alternativou. Možné jsou i kombinace těchto řešení.

  6. Daňový soumar napsal:

    A co to udělat jako na Praze 10 kdy se výběrových řízení zúčastňuje jeden vylosovaný občan z řad dobrovolníků. Dobrovolníkem by se mohl stát každý svéprávný bezúhonný občan města Jihlavy starší 18-ti let.

  7. Radek Vovsík napsal:

    Mnou zmiňovaná záležitost se týká jednání zastupitelstva, nikoliv výběrových řízení. Ty máme ošetřeny samostatně a domnívám se, že velmi dobře. Stačí nahlédnout na webové stránky města Jihlavy. Zde zveřejňujeme všechna VŘ, jejich výsledky, i jejich následné hodnocení. Každý občan má k těmto informacím přístup. Nápad s pražským řešením je zajímavý, technicky však zřejmě velmi složitý (jak losovat?, co když to vylosovaný občan odmítne? jak zajistit mlčenlivost v průběhu VŘ?,…). V našem mechanizmu je stanoveno, že u každého VŘ musí být přítomen alespoň jeden zastupitel. Nabídky účasti v komisích zasíláme i opozičním zastupitelům.

Leave a Reply