Sluneční elektrárny na Vysočině

V poslední době se vedle požadavků na budování větrných elektráren množí i požadavky na budování fotovoltaických elektráren v okolí Jihlavy. Jedná se o drobné podnikatele ale i velké zahraniční společnosti, které mají záměry výstavby těchto elektráren v obrovských plochách. Osobně patřím k odpůrcům výstavby jak elektráren větrných, tak těchto solárních. Myslím si, že naší obrovskou devizou je krásné prostředí Vysočiny jako takové a neměli bychom její krajinný ráz v honbě za penězi takto narušovat. Dokázal bych si fotovoltaickou elektrárnu představit na střechách hal, domů či továrních objektů. Ještě bych je mohl trpět v průmyslové zóně mezi fabrikami na nevyužitelných pozemcích. Rozhodně si je však nedokáži představit rozseté volně po krajině v okolí Jihlavy.  A to nehovořím o ekonomice výroby elektrické energie v těchto elektrárnách, která je výrazně dražší  než v běžných elektrárnách a tak ji stát musí z našich daní dotovat. Na nevzhledné větrníky či pole černých desek tak přispívá každý z nás.

Radek Vovsík

9 Responses to “Sluneční elektrárny na Vysočině”

  1. Svatopluk Beran napsal:

    Teď vidím, že jsem se asi minul z umístěním mého prvního příspěvku. Solární elektrárny na vysočině z důvodů průměrného ročního osvitu a intenzity jak přímého slunečního záření tak i difusního, určitě ne. Otázka vhodné architektury a včlenění do krajiny je však sporná. Viděl jsem v Německu solární kolektory ve tvaru kříže na střechách kostelů a mohu říci, že to vypadalo báječně. Domnívám se že, jak vrtule tak i soláry jsou při promyšleném avangardním pojetí začlenění do krajiny schopny tuto krajinu ještě zvýraznit a dotvořit. Domnívám se že jen nacvičený pohled na krajinu od narození, znemožní většině lidí vidět to, co pro nově se rodícím pokolení může být motivační až vzrušující. Je to ovšem pouze můj úhel pohledu.

  2. Capisto napsal:

    to Svatopluk Beran: můžu jen souhlasit…..

  3. David Kratochvíl napsal:

    Osobně si myslím, že většina starostů v obcích na Vysočině raději bude 15 až 20 let tolerovat nějakout tu sluneční elektrárnu za 100 tisíc ročně, než aby poslouchali nářky maminek, které žádají pro své ratolesti dětské hřiště. Na druhou stranu, kdyby stát nedotoval tak velkoryse vyrobenou energii z těchto zdrojů, diskuzi o poškození krajinného rázu bychom tady asi vůbec nevedli. Jak už ale kdysi uvedl jeden filozof: „Všechno souvisí se vším….“

  4. Fík napsal:

    Nám v Hodicích na neveřejným zastupitelstvu schválili předběžný souhlas s výstavbou jedné takové sluneční elektrárny. Pod taktovkou zastupitelů je teď ve vsi hysterie kolem stížnosti na toto jednání. Lidem bylo namluveno, že šlo o detail a někteří teď stížnost odsuzují. Ani jim nedochází, že důvod stížnosti může být v jejich zájmu. Tak jsme u nás chytří. Vyhazuje se spousta peněz za větrníky a sluneční elektrárny a vydělávají na tom firmy a kolikrát i ti, co to protlačí v obci ke schválení. Je to naprostá zvrhlost dotací.

  5. Plocha napsal:

    Ahoj, NEVEŘEJNÉ ZASTUPITELSTVO? Co to je? Zastupitelstvo může být pracovní, pak je neveřejné, ale nemůže přijmout žádné závazné usnesení, nebo je jedině veřejné? Nechci to tvrdit, ale myslím, že to to takňák je. Plocha

  6. Jana napsal:

    Ahoj:-), no právě kolem toho byla ta kauza ne? Starosta Hodic porušil zákon. Taky to tu psali. Starosta to měl napravit a znovu projednat ale na dalším zastupitelstvu to všechno schválil znova bez projednání, takže vlastně nic nenapravil. Dobrý ne? Ale on je ODS tak to sním moc neotřese. Bylo to i v televizi.

  7. XXXXX napsal:

    No kdyby páně Vovsíkova strana a vlastně jakákoli minulá i budoucí vedoucí strana v této zemi šlápla na krk hošanům z Čezu, asi by to tu vypadalo s elektřinou trošinku jinak. A jestliže se na straně jedné pakuje Čez, pak nechápu, proč by se neměli pakovat i jiní. A ráz krajiny s tím nemá co do činění. To je verze pro hlupáky. To je ta poslední položka ve hře. Mnohem důležitější jsou dozorčí a jiné rady. Jo holt tahle demokracie a svoboda má svá úskalí.
    Zase na druhé straně můžem jezdit bez víza do ameriky. Tedy 1% z nás, kteří na to máme, nebo nedejbože o to moc stojíme. Možná. Co na tom, že k tomu potřebuje naše kamarádka amerika tisíc údajů o nás snad kromě naši DNA, ale všeho do času, že. Prostě ať ta anebo ta strana, všechny mají jasný cíl. Budovat policejní stát. Všechno a všechny pěkně pod dohledem kamery pozorného oka nikoli policisty, ale státu. Co na tom, že do Čezu taková kamera ani policajt nedovidí. Tedy dovidí, ale nepřenese co vidí. Ale rozhodně na chudej lid si došlápnem. Po vzoru „svobodného světa“. Všechno to okolo, volby presidentů, stavby větrníků, nafukování kriminality a dopravních kolapsů, radary a antiradary, testy raket vlevo, jejich protiraket vpravo, to jsou jen zástupné problémy aby se masa ukonejšila, a aby si nevšimla že je s masou hýbáno kam mocní potřebují. Možná bych neměl koukat na Akta X.

  8. Tomáš Ďásek napsal:

    Souhlasím s panem Beranem.

    Ještě bych dodal, že např. solární panely na kostele jsou asi jenom doplňkovým zdrojem pro objekt samotný. Pro to, aby měly solární voltaické panely výkon, který by stál za to, musí být jejich plocha poměrně značná – proto se to řeší zmíněnými „farmami“ – kaskádami mnoha menších panelů.

    Já osobně se domnívám, že fotovoltaické články jsou sice stále dost neefektivním řešením, ale rozhodně v krajině působí střízlivěji, než elektrárny větrné. Články jsou přízemní záležitost, navíc je pro ně důležité pouze sluneční záření, takže při vhodném umístění mohou být skryty např. v teréních zářezech, údolích atd. Větrná elektárna s obří vrtulí musí být ve volné krajině a na mě osobně působí trochu depresivně.

Leave a Reply