Zase ta tibetská vlajka

Vyvěsit na radnicích ve městech a obcích tibetskou vlajku, nebo ne? Právě včera, kdy na řadě radnic zavlála, jsme mohli vidět, kdo se připojil k podpoře Tibetu „proti Číně“. V Jihlavě vyvěsili! V Třebíči ne! Pravicoví novináři tak mohou chválit Jihlavu a hanět Třebíč, levicoví přesně naopak.

Lidský svět je propletencem nejen vztahů sounáležitosti, empatie, soucitu, sobeckosti nebo závisti, ale i peněz, obchodu a dalších ekonomických a politických zájmů. Dokázat rozplést uzly všech vazeb, a na stranu vah naskládat všechna pro a proti vyvěšení vlajky, je úkol téměř nadlidský.

Váhání a tápání vedení měst se stejně zúží na pouhé rozhodnutí: Vyvěsit, či nevyvěsit. Ať rozhodnou jakkoliv, novináři všeho druhu mají pré. Vždy lze přece najít argumenty pro opačné rozhodnutí, než jak to jejich město učinilo.

Novinářské bušení do radnic (ať už se rozhodli pro vlajku, či ne) je proto trochu laciné. Proč se stejně vehementně nenapřít do našich problémů, které známe mnohem lépe než tibetské události.

Proč média mnohem více nezostuzují místní darebáky, ať už jednotlivce nebo podvodné firmy? Proč se komunistická strana stejně jako holé lebky s nacistickými pozdravy nevytlačí na okraj společnosti?

Možná to má co do činění i s českou povahou a mnoha desítek let pěstovanými vlastnostmi, které se za komunistů vtiskly například do známého rčení: Kdo nekrade, okrádá rodinu.

Stále jsou odsouzení bohatí darebáci spíše obdivováni. Místo opovržení jsou lumpové uznáváni pro svou „chytrost“ a „šikovnost“. A zatímco zloděj sedí (a mnohdy ani to ne), jeho bohatá rodina, které stačil převést kradené peníze, se těší úctě, neboť buduje své podniky, dává lidem práci a štědře myslí i na charitu.

Co tedy s tou vlajkou? I když se domnívám, že vyvěšení tibetské vlajky je správné a je tím nejmenším, co pro ně můžeme udělat, nespílám radnicím, které tak neučinily. Tibetský problém je pro ně příliš abstraktní a vzdálený. Co docílím obutím se do pár zvolených občanů, kteří mají na hrbu chody obcí a měst? V jednoznačném stanovisku v otázce vyvěšení vlajky se rozcházejí i naši vrcholní politikové. Stejně jako v pohledu na naši vlastní minulost, se kterou jsme se stále ještě nedovedli vyrovnat. Svůj díl viny za to nesou i média.

14 Responses to “Zase ta tibetská vlajka”

  1. Richard napsal:

    Souhlasím. To (ne)vyvěšování vlajky už nemá nic společného s podporou Tibetu, původní myšlenka podle mě zcela zanikla. To co předvedl Heřman a ostatní v Třebíči bylo naprostým pošlapáním všech těch idejí, se kterými „Vlajka pro Tibet“ souvisí. I když jsem se nezúčastnil té prosincové demonstrace docela jsem s „Heřmanovci“ souhlasil. Tímhle si to ale u mě úplně po…li, je to stejná verbež jako všichni jiní, nejde jim o nic jiného než jak se dostat na radnici a tak k tomu použijí jakýkoliv prostředek.

  2. Svatopluk Beran napsal:

    Kolik je po světě takových Tibetů v kterých řádil Sovětský Svaz a USA? Kolik je ještě takových Tibetů ve kterých řádí CIA a USA dodnes?

  3. Svatopluk Beran napsal:

    Vizitka ODS a pana Vovsíka. Tak nějak vypadá demokracie USA. Stačí si prohlédnout třetí část.

    http://video.google.com/videoplay?docid=-686108267122535204&q=ZEITGEIST,+czech&total=3&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1

  4. Svatopluk Beran napsal:

    To podstatné začíná od 1hod a 11 minuty.

  5. Eman napsal:

    tak praví pravicové Jihlavské listy, kde je část redaktorů v ODS

  6. Vovsík Radek napsal:

    Emane, neznám jediného redaktora JL, který by byl v ODS. Radek Vovsík

  7. theofil napsal:

    Emane, nemel kraviny. Jsi v KSČ(M) ?

  8. Lufa napsal:

    Z vyvěšování vlajky Tibetu se stala jen trapná móda .-)

  9. Lery napsal:

    Tibet, žabařský antikomunismus proti Číně, která dnes hýbe ekonomikou celého světa. Proč nevyvěšujete vlajky nejchudších států, kde lidi umírají hlady,jenom proto, že kapitalismus je kdysi vyždímal jako koloniální země. V Africe umírá hlady každých 10 vteřin dítě. Kapitalistické státy těmto zemím sice odpouštějí finanční dluhy, které ale mají dávno zaplacené. Proč tam neinvestují, aby se tyto země mohly postavit na vlastní nohy. Proto, že by to byla hrozba pro ždímající ekonomiku vyspělých států. Čína jim to dokázala a nedej bože, aby se do toho ještě zapojily africké státy. To už by pak dollar byl za pár šupů. To si přece největší „demokracie “ na světě nemůže dovolit.

  10. Svatopluk Beran napsal:

    Waal Street znásilňující demokracii a zacházející s ní jak s nějakou děvkou na E55. Jaký je tu rozdíl v počtu mrtvých, kteří vůbec nic netuší na straně jedné či druhé? ODS nyní šplhající svými čelními představiteli přes vládu Spojených Států do zadních půlek těchto institucí, na straně druhé dřívější vládní komunisté. Snad jsou i jiné možnosti. Snažme se o ně, o to jediné nám snad v 89 roce šlo.

  11. Divící se napsal:

    A což takhle vyvěšovat baskcikou vlajku nebo severoirskou ?

  12. Vojtěch napsal:

    Situace se v metropoli Lhase vyhrotila v pátek 14. března. Z výpovědí svědků vyplývá, že demonstrace se zvrhly až v násilnosti, při kterých Tibeťané náhodně bili i zabíjeli etnické Číňany a zapalovali jejich obchody a domy, a to jen na základě jejich etnické příslušnosti.
    Svědci například popsali, jak rozzuřený dav bezdůvodně lynčoval čínského motocyklistu – podle svědků pravděpodobně zemřel. Ne všichni Tibeťané se však účastnili násilností, naopak někteří ukrývali své čínské přátele.
    „Tibeťané jsou obvykle tak klidní a přátelští, ale najednou byli jak pomatení,“ řekl deníku Los Angeles Times švýcarský turista Claude Balsiger. „Kvíleli jak vlci. Bylo to brutální, plné násilí.“

  13. Jirka napsal:

    Tak jsem si myslel, že když jsem předplatitel nezávislých novin. Po dnešním článku (2.5.2008) pana šéfredaktora pana Klukana si to nemyslím. Jsou jeho hlásnou troubou.

Leave a Reply