Českoslovenští občané v gulagu.

Před 63 lety skončila druhá světová válka. Evropa tančila, ale také počítala své mrtvé. Světové mocnosti měly rozděleny sféry vlivu a Sovětský svaz se natrvalo usadil v hloubce evropského prostoru. Poražení němečtí vojáci byli odvážení do koncentráků na Sibiř a všude se mluvilo o míru a spravedlnosti.

Mír a spravedlnost však nebyly na programu pro asi tři tisíce československých občanů z Čech a Moravy, kteří měli tu smůlu, že pocházeli z bolševického Ruska a emigrovali do Československa. Zde získali občanství, anebo se zde již narodili. Tajná služba Sovětského svazu KGB tyto naše spoluobčany násilně odvážela na Sibiř do koncentračních táborů, kde žili a umírali v nelidských podmínkách, které byly stejně hrozné jako nacistické “lágry”.

Československá vláda v čele s Klementem Gottwaldem, miláčkem komunistické strany, nezasáhla a nebránila své občany proti těmto zvěrstvům.

Vážení, i toto je naše historie na kterou nesmíme zapomenout !

17 Responses to “Českoslovenští občané v gulagu.”

  1. Svatopluk Beran napsal:

    Dobrý den pane Holube.

    Plně s vámi souhlasím ohledně odsouzení zločiných praktik, které používalo bývalé vedení KSČ při prosazování politiky a ekonomiky během vlády v naší zemi. Rád bych ale podotknul, že i vy a vaše strana coby zástupci církve, máte v historiích nesmazatelné hříchy na utrpení a ponižování lidské důstojnosti a ztrátě lidských životů. Rád bych tedy, pokud nebudete chtít mít sám máslo na hlavě, též od vás slyšel kritiku na zločiny které církve páchaly a to i v ne příliš vzdálené minulosti. I vy jste historie lidstva a ne jen stoletá. I vy se svými miláčky papeži jste nezasáhli. Nehledě na to, že právě papežové byl mnohokrát iniciátory těchto masakrů. Takže pokud končí vaše recenze sloganem, že i v Bibli se píše, že na počátku bylo Slovo – je tím myšleno slovo o porozumění – ne o rozeštvávání. Pokud máte v historii, to samé co odsuzujete na druhém, je váš článek zavádějící. Podle mne by bylo upřimější, pokud by jste napsal. Tak jako vedle našich zločinů proti lidskosti v minulosti, jsou i ty komunistické a kapitalistické nepřijatelné pro jakékoliv společný život na této planetě.

  2. Tomáš Ďásek napsal:

    Ano, tento příspěvek je pravda trošku „historicky přičísnutý“…

    Odsun našich spoluobčanů ruského původu (a bohužel nemálo jich bylo i z našeho města) začal bezprostředně po příchodu rudé armády – tedy v roce 1945. Ačkoliv pochopitelně komunistická strana a zmiňovaný Gottwald se v tatíčkovi Stalinovi shlíželi zcela nekriticky a nepochybuji o tom, že se na „monitorování“ ruských emigrantů aktivně podílela – v československu v té době KSČ ještě oficiálně nevládla a v čele vlády stál v té době – jak autor jistě ví – Zdeněk Fierlinger (soc.dem.)

    To jen pro upřesnění – které bych sem nepsal, pokud by příspěvek nekončil zvoláním „Historii nesmíme zapomenout“ :)))

  3. azvevit napsal:

    Je to jedna z temných minulostí Československa.Ale,o tom psát nechci.Mám na Vás otázku.Od počátků 90 let,do dnešní doby,se k tomuto problému vyjádřilo již několik politiků na různé úrovni.Co vše,je třeba pro tyto lidi udělat.Ale,jak se tak pročítám tiskem,tak musím říci,že se pro ně neudělalo nic.I nadále mají velké problémy z vyřizováním.Vše by prý vyřešilo jakési kulaté razítko.Viz poslední článek v MFD.Asi před 5 měsíci,byl také článek od pána,který byl zavlečen do gulagu.Ten článek končí slovy.Již několik let,běhám po úřadech a pořád po mě chtějí nová potvrzení.Jsem z toho unaven.Nechám to být.Co vy na to pane politiku?av.

  4. Jiří Simon napsal:

    Příspěvek byl mimo téma. Zcela se týkal CityParku – smazáno redakcí

  5. azvevit napsal:

    Dobrý den pane Holube.Ve s vé upoutávce píšete.Mám zásadu,že o problémech je třeba hovořit.No, moc jste toho nenapsal.Na první dvě reakce,jste neodpověděl vůbec a na moji jste odpověděl(pokud ji můžu pokládat za odpověď) jednou větou.Dále píšete,těším se na plodnou a živou diskusi s Vámi.Zatím to na žádnou velkou diskusi,z Vaší starny nevypadá.av.

  6. theofil napsal:

    Je dobře, že se o tom píše, ale azvevit má právdu, co kdo udělal pro ty lidi ? V novinách psali o nějaké paní, po které chtěl úřad potvrzení, že v gulagu byla. Kdo jí z politiků pomohl ? Článek od soudruhů ze zastupitelstva, tím myslím KSČ(M) nebo ČSSD nemůžeme čekat. To budou radší psát do Listů, jak tu bylo naprosto parádně. Je mi z nich na blití.

  7. Honza napsal:

    Světové mocnosti si rozdělily Evropu, za tuto zmínku děkuji. Ano, USA a Anglie/ mají pořád plnou pusu demokracie/ nás vykšeftovaly se Sovětským Svazem. A nejen nás, ale i Polsko, Rumunsko, Bulharsko, NDR, Maďarsko a ……… Bylo jim určitě jasné, že komouši v těchto zemích půjdou ke korytům. Z mého pohledu nesou naši nynější nejmilejší spojenci částečnou vinu za povražděné lidi, zničené životya rozvrácené rodiny komunistickým režimem.

  8. azvevit napsal:

    Dobrý den pane Holube.Koukám,že již nechcete s námi plodně a živě diskutovat.Neb věta ,,těším se na plodnou a živou diskusi s Vámi“zmizela.Dále zmizela i zmínka o Bibli a citace z ní.No,vůbec Vám nebudu mít za zlé,až příště otevřu Váš blog,že tam bude napsáno,,zavřete oči odcházím“.av.

  9. Tomáš Ďásek napsal:

    A já se dovolím pana Holuba zastat – napsal sem první článek, jistě podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a my se na něj hned vrháme trochu jako stádo supů. Já osobně jsem rád, že další politik našel odvahu (a čas a chuť) prezentovat svoje názory zde v blogu JL a tak podle mě není slušné snažit se ho hned „vyštípat“. Myslím si, že deset veskrze negativních komentářů spíše člověka odradí než povzbudí k psaní dalších příspěvků, nad kterými bychom mohli diskutovat…

  10. Jiří Simon napsal:

    A já si dovolím tvrdit že pan Holub se zde chce zviditelnit před volbami, a o diskuzi mu nejde! Vzpomínka, je jenom záminka. Jestli očekával lichotky tak je nešpatné adrese.

  11. Svatopluk Beran napsal:

    Vidím to stejně. Pokud chce pan Holub i pan Vovsík dělat dobře komunální politiku ať se snaží, ať jim coby občané Jihlavy můžeme za něco rozumného poděkovat až skončí jejich volební období. Ať se ale pro bůh nepouštějí do laciné stranické propagandy, založené jenom na antikomunismu. Neboť historie i součastnost jejich stran je pochybná, stejně jak ta komunistická.

  12. Pavel K. napsal:

    Pro pana Simona. KDU-ČSL si udělala velkou reklamu pro všechny potenciální voliče hlavně tím, že někteří její zastupitelé při volbě prezidenta podpořili toho, který údajně vyznává křesťanskou morálku.

  13. Jiří Simon napsal:

    Pavel K., já to vím! Pan Holub nám ty příspěvky vymaže s odůvodněním že nejsou k tématu. Ale než se tak stane, tak současný ministr kultury za KDU-ČSL pan Mgr. Václav Jehlička, se osobně zabýval mým podnětem na výšku City Parku v Jihlavě. Dopředu věděl jak jeho úředníci rozhodnou, a to tak že dovolil obludnost v centru Jihlavy. I to je důležité si pamatovat!!!

  14. azvevit napsal:

    Dovolím si pane Ďásku s Vámi nesouhlasit.To,že články jsou negativni je v pořádku.To,že těch negativních bude víc,než těch co ho poklepávají po ramenou je zákonité.Nebo snad máme začít stříhat ušima a poníženě hrabat nožkou?Z Olympu sestoupil politik radujme se.Zatím kdo opravdu dovedl diskutovat a diskutoval,byl (až do té nešťastné události)pan Vovsík.av.

  15. Vovsík Radek napsal:

    Vážený azevite – chci diskutovat i nadále. Nyní odjíždím na týdenní dovolenou mimo republiku a nebudu mít k dispozici internet. Neberte, prosím, moji týdenní odluku jako nezájem diskutovat, 5. května se vrátím a se vší mojí energií se opět pustím do diskuze. ZDRAVÍ – RADEK vOVSÍK

  16. Hugo Chavez napsal:

    Ano , československá vláda nebránila těmto zvěrstvům.Ovšem v této vládě nebyl pouze Klema , ale i msgr.Šrámek a Hála že ?Byli to lidovci že ?Jakpak zasáhla Strana lidová v čele se svými miláčky ? Stejně jako na IX.sjezdu KSČ v roce 1949, oslavným až servilním projevem předsedy lidovců vůči KSČ , v kteréžto tradici se pokračovalo až do posledníého sjezdu KSČ pod článkem 1 Ústavy ČSSR v roce 1986 ?A mimochodem tyto dva projevy jsou si nápadně podobné.Doporučuji ,je to taky k ublinknutí.A pořádnému.
    A co se týče německých válečných zajatců,po tom , co předvedla Wehrmacht a Einsatzgruppe v Rusku,s odůvodněním,že Sověti nemají podepsanou ženevskou konvenci,měl byste Rusy chválit až do nebe ,že je „pouze“ odvezli.Mohli je vybít,neměli přece podepsanou ženevskou konvenci.

  17. azvevit napsal:

    Otrokům ze Sibiře se úředníci vysmívají.(MFD 23.6.2008) Co vy na to, pane Holube? Opět napíšete, že nemáte tokovou sílu aby jste rozhodl o nápravě. Krajský tajemník KDU-ČSL a nemá sílu? Spíš bych řekl, že se Vám nechce. Proč si dělat zle, pálit prsty a také, ona je to práce navíc. Jak jednodušší je připomenout, poklonit se či položit věnec a mám na rok vystaráno.
    Budete-li mít chuť, tak na straně A2 téhož tisku,(zápisník reportéra) je ještě jeden článek k tomuto tématu. av.

Leave a Reply