Bulvár dělají konkrétní lidé

Alice Bendová má novou plastiku! Jiřina Bohdalová nahá na balkóně! Máme fotky! Titulky, které známe z bulvárních médií. Ty poslední doslova otřásly slušnými lidmi. Kam až lze zajít?

Fotografové zvaní paparazzi a bulvár. Je to svinstvo, říkají někteří, taková je doba, tvrdí jiní, to by za komunistů nebylo, dodávají další.

Bylo nebylo, bulvár tehdy nebyl, ani nemohl. Jedni rozhodovali o tom, co mohlo a nesmělo být. Bulvár být nesměl. Až svoboda jej uvolnila ze zamknuté třinácté komnaty. Svoboda, těžká, nutící nás k odpovědnosti.

Bulvár je jen slovo. Tvoří jej však konkrétní lidé. Dělají jej někteří novináři, někteří fotografové, někteří šéfredaktoři. Lidé, kteří to berou za svou práci a snaží se ji dělat „co nejlépe“. Pro ně to znamená další fotky nahých starých herců, zpěváků, celebrit, vytahování hambatých příběhů na světlo světa.

Dva české bulváry patří ctihodnému Švýcarovi panu Ringierovi. Nedávno navštívil Českou republiku, slavil zde 175 let své rodinné firmy. Po boku měl svého poradce, bývalého německého předsedu vlády a dnes sociálnědemokratického předsedu Gerharda Schrödera. Oba působili důstojně. Přesto jsou jeden, nebo možná oba, živi zveřejňováním nahých fotek, vyklouznutých ňader z výstřihů, lapáním milenek politiků. Majitelé bulváru žijí ze špinavé práce svých zaměstnanců.

Za bulvárem jsou konkrétní lidé bez skrupulí. Svoboda jim to umožňuje. Žili i v komunismu, ale tam jim to režim nedovolil. Nyní mohou vše. Zaplaťpánbůh. Svoboda ale není bez odpovědnosti a oni ji neunesli. Za peníze jsou ochotni svléknout donaha kohokoliv. Co kdyby tedy šli příkladem a zveřejnili nejdříve nahé fotky své a svého zaměstnavatele?

9 Responses to “Bulvár dělají konkrétní lidé”

  1. Tomáš Ďásek napsal:

    Mě osobně je z bulváru také obvykle dosti nedobře od žaludku a občas nestačím kroutit hlavou, co vše je možné… Nicméně bohužel musím uznat, že je to jako se vším. Pokud by nebyla poptávka, nebude ani nabídka. Kdyby to senzacechtiví čtenáři nečetli, tak takový deník brzy zkrachuje. Můžeme to odsuzovat jak chceme, ale dokud to naši spoluobčané budou kupovat, aby se dychtivě na WC při konání velké potřeby dozvěděli, co má která televizní hvězda na které části těla, tak s tím bohužel vůbec nic nenaděláme…

  2. petr klukan napsal:

    Záměrně jsem „problém“ poptávky vynechal. Myslím si totiž, že není v tomto smyslu tak důležitá, poptávka je přece i po zrůdnostech (děti pro pedofily apod.). Píši o lidech, kteří jsou ochotni tuto poptávku uspokojovat, v našem případě vytvářením bulváru. Jinými slovy – hledejme za bulvárem vždy konkrétní lidi, kteří jsou za něj odpovědni.

  3. Tomáš Ďásek napsal:

    Svým způsobem máte jistě pravdu – i když jak se říká, krysy jdou tam, kde je zrní a podle mě ta cílová skupina čtenářů je na můj vkus skutečně až moc velká…

    Ovšem další otázka je, že občas ta vyklouznutá ňadra z výstřihů prospívají samotnému „poškozenému“ a bulvár tak se showbusinessem žije v určité symbióze. Celebrita o které se nepíše, přestává být celebritou. Mnozí o kterých se takto píše z toho dokáží těžit.

    Jiná věc ovšem je, že někdy opravdu projevují redaktoři (a především šéfredaktoři, že to vůbec pustí) bulváru naprosto neskutečnou dávku hyenismu, když popírají jakékoliv morální hodnoty. Například vymyslet titulky, jakými uvedená periodika popisovala v době nedávné smutné umírání pana Haničince či paní Galatíkové, to už chce opravdu pořádný žaludek. Barvité popisování toho, jak se nějaká „hvězdička“ na jakémsi večírku opije a pak tancuje nahá na stole, to bych ještě redaktorům snad odpustil – ale zásahy do nejskrytějšího soukromí či dokonce vydělávání na utrpení a neštěstí jiných, s tím se nesmířím nikdy…

  4. Standa napsal:

    Pane Klukan, jistě na těch vašich uzkoprských formulacích slov něco je. Ale nejduležitější je si uvědomit, že koho to nezajíma tak bulvár nečte. Nepatřím mezi ty co podporují bulvár, ale myslím si že za to nemohou konkretní lidé, ale mohou za to ti co bulvár čtou. Kdyby ho nečetli, tak nejsou peníze na jeho vydávání a ani na platbu lidí co se takovou tématikou zabývají. A teď otázka. Proč by lidé neměli vědět jak vypadají nahé celebrity, jak se chovají politici na dovolené nebo kde, kdo, kdy a s kým co měl?? Lidé v bulváru většinou profitují z peněž masy? A proč teda nemáme vědět co dělají, když je v hodně zjednodušené podstatě živíme?? A vůbec není duležitější náš život a náš pohled než pohled nějakého plátu listů…..kdo má zdravý rozum, tak si vytvoří obrázek sám…a uplně nejlépe bude řešit duležitější problémy a nad nahou „Bohdalkou“ se zasměje a bude čekat jaký šproch zase bulvár napíše…..a na každém šprochu pravdy trochu:-)

  5. Tomáš Ďásek napsal:

    Teda Stando…nic ve zlém, ale píšete „proč by lidé neměli vědět jak se chová kdo na dovolené“. Já naopak nechápu, proč by to vědět měli ??? Představa toho, že se v hotelu tisíc kilometrů od domova v parném létě nemohu po pokoji, který jsem si zaplatil, abzch měl SOUKROMÍ projít polonahý, protože mi přímo do jeho útrob míří lačný teleobjektiv nějakého hovada, to mě teda docela dost děsí.

    Kdybych Vás vyfotil jak jdete večer se psem a při tom třeba Vaše manželka čůrá za vzrostlým smrčkem a „dal to do novin“, tak by si Váš zdravý rozum vytvořil jaký obrázek ???

  6. azvevit napsal:

    Zdravím a předem se omlouvám. Pane Ďásku, rád bych reagoval na Váš blog Větrník, nebo rakvičku. Ale zpráva nejde odeslat, je to bloklé. av.

  7. Tomáš Ďásek napsal:

    To je divné – mě to funguje normálně, i jako nepřihlášenému…

  8. Plavec L. napsal:

    azvevit …prý není žádný blbec…

  9. XXXXX napsal:

    Tomáš Ďásek: Nejříve je třeba rozlišit dvě naprosto rozdílné věci. Nevím, proč bych neměl vědět, co dělá politik ve svém volném čase, protože já mu ten jeho volný čas platím, a na druhou stranu já osobně nejsem vůbec zvědavej na fotky osmdesátiletý báby, to jen na okraj toho podivu nad Standovými názory.
    Otázka vkusu a nevkusu je ovšem něco naprosto odlišného. Začněme tím, že za „noviny“ typu Blesk jsem ve svém životě utratil asi tak deset korun, moc se už nepamatuji. Kdyby takhle postupovala devadesátišestiprocentní skupina našeho obyvatelstva, jsem stoprocentně přesvědčen, že by Bohdalová mohla chodit nahá i po Václaváku. Protože to tak ale není a tyto a jiné podobné „noviny“ si denně koupí pět milionů dementů není se čemu divit. A redaktoři a reportéři ti jsou vinní tím, že dělají svou práci. A zjevně bohužel dobře.

Leave a Reply