Na olympiádu do Číny

Kraj přispěl dvěma olympionikům spjatých s Vysočinou na cestu do Číny. Cesta je daleká, a tak i padesát tisíc je suma víceméně symbolická. Prý budou svou účastí reprezentovat nejen republiku, ale i Vysočinu. Lze sice polemizovat s tím, zda v Číně budou mít větší zájem o rekreaci na Čeřínku, ale budiž.

Kraj však svým příspěvkem říká i něco jiného. Svým malým dílem „legalizuje“ olympijské hry v Číně. Za dveřmi zůstala obrovská debata o správnosti her v této zemi i rozhodnutí politiků, kteří odmítají jet na slavnostní zahájení.

Kdysi i jakýsi Hitler zahajoval v Berlíně olympijské hry. A sportovci celého světa se tam sjeli, neboť víc věřili slovům, než rozuměli činům. Dnešní sportovci toto alibi nemají. Díky médiím mohou všichni vědět, že hry čestnosti pořádané v Číně jsou jen úlitbou a výsměchem olympijské myšlence.

43 Responses to “Na olympiádu do Číny”

  1. Tomáš Ďásek napsal:

    Pane Klukane, díky za otevření tohoto tématu – je to také jedna z věcí, které mě trošku pálí a k níž nedokážu zaujmout jednoznačné stanovisko…

    Ono na jednu stranu je pravda, že pořádání olympiády je možnost jak Čínu trochu někam posunout – však je celkem neoddiskutovatelné, že například Jižní Korei olympiáda v Soulu dost pomohla na cestě k demokracii, ale také je fakt, že v tak velké a „zkostnatělé“ zemi, jako je Čína půjdou jakékoliv změny hodně pomalu a jakmile olympiáda skončí, ledový krunýř se může klidně zase neprodyšně uzavřít. S olympiádou v Berlíně máte naprostou pravdu – stačí jenom shlédnout dobové propagandistické „videoklipy“ – a to nejen německé, ale i oslavné zahraniční, které líčily Hitlerův stát jako moderní a prosperující oázu klidu a štěstí. Jednání Číny před olympiádou opravdu v mnohém tehdejší situaci připomíná – hromadné uklízení, řízení počasí, „lidové kurzy“ skandování a usmívání – čínské vedení se určitě před světem chce ukázat v co nejlepším světle.

    Ovšem sportovcům bych jejich účast možná tolik nezazlíval. Ono – aktivní kariéra vrcholového sportovce je dnes zatraceně krátká a olympiáda je určitě pro každého z nich jednou z nejvyšších met. A bohužel se nedá čekat, že člověk dostane stejnou příležitost příště. Za čtyři roky už pro někoho může být pozdě. A oni vnímají jen sport a ne politiku. Je to určitě do jisté míry sobecký postoj, ale u někoho, kdo sportu dává první a poslední se možná není čemu divit. Zcela jiná situace je ale podle mého u politiků a jiných představitelů účastnických zemí. Ti tam nejedou soutěžit, ale účastnit se. A svou účastí určitou podporu čínskému režimu rozhodně vyjadřují – protože tím celé akci dodávají oficiální ráz. Nevím jak bych postupoval, kdybych byl sportovcem na vrcholu sil a měl naději, že získám olympijskou medaili. Na rovinu říkám, že bych asi nakonec jel. Ovšem pokud bych byl politikem, vím zcela jistě, že účast na čínské olympiádě bych řešil formou sledování televizních přenosů doma.

    Také se trochu bavím (jistě nereálnou) myšlenkou, co by se třeba stalo, kdyby naši sportovci na slavnostní zahájení nastoupili v dresech připomínajících například tibetskou vlajku – jaký poprask by asi nastal 🙂

  2. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Klukane, připadáte mi s tímto článkem jako malé dítě na pískovišti, kterému velcí kluci sebrali hračku. Jak chcete být nápomocen měnit poměry lidí v Číně, když budete bránit pronikání naší kultury a našeho přesvědčení do této země? Nikdy nezměníte devastované myšlení většiny jakéhokoliv národa vnucováním svých, i když kladných myšlenek, násilým, bojkotem či nekomunikací. Čína je na cestě měnit své vize, to ale není otázka jednoho roku, dvou a ani dvaceti. To vidíme teď i u nás. Za dvacet, třicet let to bude velmoc se vším všudy. Jak chcete do této země v tak krátkém čase dostat mezi co nejvíce lidí co nejvíce nových myšlenek? Bojkotem? Tomu nevěřím, že je to správná cesta. Tam je právě potřeba vás novináře, turisty i vládní představitele. Hitler připravoval válku a válkami tak jako jiný stát dnes na jiné straně planety chtěl prezentovat svoji moc. Čína připravuje válku? Já mám dojem že se spíš probouzí z feudalismu a následného pokusu o komunismus. Čína má, a to i díky svému největšímu počtu obyvatel na světě, nejvíce politických věznů. Spojené Státy mají nejvíce věznů na světě a to i při čtvrtinovém počtu obyvatelstva Číny. Tito vězňové jsou kriminálního charakteru. Jedna strana vytváří vězeňská místa nesvobodou, druhá svým ekonomickýn systémem. Myslím že pouze prolínáním kultur je možné tyto amorálnosti tříštit a postupně snižovat. Bez násilí bez bojkotu.

  3. Jiří Simon napsal:

    Vážený pane Berane, myslím si že pan Klukan má pravdu, a Vy mu křivdíte? To co Čína provedla v Tibetu? To se nedá ničím ospravedlnit!! Mám pro Vás inspiraci? Na staveništi City Parku, pracuje hodně národností. Od rána do večera, od pondělí do neděle včetně svátků. Poznáte je, podle jiné řeči, špatné oblečení, vyhladovělí a toužící po domově. (Zkrátka novodobá otročina tj. za málo peněz hodně práce). Vy pořád poukazujete jek jeto venku a doma Vám to nevadí? Pomožte těm lidem?

  4. Jiří Simon napsal:

    Stavební úřad v Jihlavě, a přehled úředníků? O souladu projektu s realitou?

    Na vizualizacích se každý můžete přesvědčit, že fasáda má připomínat (čárkoví kód) tj. prokládání pásů! Hnědá, zeleň, holubí šeď – spíše prosklené a průhledné pásy? Kdo chce věřit, či nevěřit schopnosti těch co nás ujišťují? Tak, pozorně sledujte co se provádí na fasádě, s pohledu ulice, U dlouhé stěny!!!!!!!!!!!!!

  5. Dominik Debef napsal:

    Tak pan Beran má pravdu, někam do 75% svého příspěvku. Ale srovnávat vězně za krádež či podvod, který někoho poškodil na majetku nebo zdraví s vězněm za názory, to já osobně, očekávám jen od člověka, který má vidění na svět pokřivené komunismem – u nás nic překvapivého.

  6. Svatopluk Beran napsal:

    Jak pomůžete Tibetu, že budete bojkotovat OH. Tam právě musíte jet a mluvit z lidma, aby věděli jak jejich vláda masakrovala a decimovala Tibet, sama jim to po pravdě neřekne. Oni pak sami budou mít největší možnost se omluvit a opravit to co vláda spáchala. Nevěřím že nějakým bojkotem Bursíka vedení Číny změní tlak na vlastní obyvatelstvo či Tibeťany.

    Já nemohu pomoci zahraničním dělníkům u nás jinak, než jejich maximální tolerancí a usnadňováním podmínek jejich života zde vstřícnou komunikací s nimi. Jelikož jsem si to sám ve světě zažil a dobře vím jaké to je když jste sám na druhé straně polokoule bez svých nejbižších. Místní vás sice tolerují, ale mají za póvl. Byla to velká škola, která mě vedla k učení se tolerance, naslouchání a komunikace s každým kdo je ochoten komunikovat a naslouchat. Začínal jsem v dřevěné boudě za dva dolary na hodinu a za stravu. Přes ubytování za dvěstě dolarů na měsic, ale pod širákem u oploceného bazénu s jedenácti hodinama práce denně za pět dolarů na hodinu, bez stravy. Večer pak chodil na čtyři hodiny do školy na angličtinu a poslední půlhodinu ve třídě usínal s tím že za chvíli si lehnu do spacáku na beton a ráno to začne všechno znovu. Dařilo se mi postupně nacházet si lepší práci i lepší ubytování, navázat na vyučení automechanika u nás i udělat si americký řidičák na traky, takže jsem se po čtyřech letech dostal na úroveň průměrného američana, ovšem zcela psychicky i fyzicky vyždímán. To byla také otročina a takových jako jsem byl já tam je nějaký ten milion. Vidíte, i oni jsou jedna ze součástí prosperity této země. Hlavně z důvodů kvalitní a těžké práce bez jakéhokoliv sociálního a zdravotního zatížení státní správy. To už je ale na zcela jiné téma než je Čína a OH.

  7. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Dominiku jaký je konečný význam svobody, když ten systém který vám umožní svobodně říct, že ten a nebo ten je vůl a dělá to špatně, vás ve finále zažene k loupežím a vraždám a v konečném součtu je počet odsouzených vyšší. Já bych se rád díval dál. Řekl bych, že máte pravdu z hlediska nynějšího vývoje světa. Jsem ale přesvědčen, že je potřeba mít svět zcela bez věznů politických a s minimem kriminálních. K čemu vám je svoboda, když vám pedofil, dýler drog, nějatý zabiák či jiný pochybný magor generovaný dnešním typem společnosti znásilňuje mrzačí či zabíjí rodinu rodinu?

  8. Daňový soumar napsal:

    Zatímco v Číně se vše ubírá dle soudruha Berana vše správným směrem imperialistické a sionistické USA ženou svět do záhuby. Neříkal kdysi tohle už Urválek ?

  9. Dominik Debef napsal:

    Pane Berane, chcete říct, že v číně nebo v komunistické Československu se nešmelilo? Že ta nesvoboda nějakým způsobem snižuje riziko dealerství drog?

    Znovu nesouhlasím. Skoro mi přijde, že ospravedlňujete vraha tím, že ho k tomu dohnala demokracie. Tohle musí i Vám znít divně. Komunismus v nás jenom vzbudil a zakořenil mylný dojem, že nemusíme být zodpovědní za své skutky a že se o nás někdo postará a že se udělá a že se zařídí.

    A nemusí to být ani akademická debata. U nás v domě sousedi taky sedí na zadku a čekají, až někdo zařídí a nadávají, jakt to, že to ještě není. Je to náš dům, máme ho v soukromém vlastnictví.

  10. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Dominiku stoprocentně se u nás šmelilo a zabíjelo. Jen ten poměr byl a je ,,přihlouple řečeno,, nepoměrný. Zcela určitě nám tehdejší policie potažmo komunistické vedení nezdělovalo všechny kriminální zločiny. Ovšem totalitní systém znesnadňuje ve svém principu kriminalitu. Nebylo zdaleka takové množství drog, z důvodu znesnadňeného pohybu přes hranice. Nebyl tak vysoký počet masových vrahů, neby takový počet a možnosti projevu pedofilů, nebyla v takovém množství
    otevřená prostituce, neztráceli se v takovém množství děti a mladé ženy, nevím jestli o tom víte, ale ročně je prodáno nebo uneseno v celém světě přes PŮL MILIONŮ DĚTÍ, a to v nejlepším případě na adopci, v horším případě a těch je nejvíc na otrocké práce a prostituci a co je úplně nejhorší, i na odběr orgánů. Nebyl takový počet mučených a zneužívanývh dětí. Nebyl tak vysoký počet vražd a fyzického i psychického teroru z důvodu nesplacení dluhů či pohledávek. Nechci tady TOTALITU a vládu jedné strany. Rád bych aby tady byla svoboda jaká je teď, ale zcela určitě, když už tady máme Výzkumný vědecký ústav pro zkoumání totality, stálo by určitě za to prozkoumat a porovnat procentuelně tyto druhy kriminality v době totality a v době svobody. Svoboda je supr věc ale musím mít možnost si ji užít. Jako mrtvole je mi k ničemu.

  11. Dominik Debef napsal:

    Možná bych doplnil/opravil ten konec: Svoboda je krásná věc, ale musím umět s ní nakládat.

    Nebrat si půjčku jen proto, že mi ji banka dá, nekupovat si jako zaměstnanec lepší (byť ojeté) auto, než můj šéf apod.

  12. ???? napsal:

    simone už jdi do hajzlu!!!co se tady do každýho sereš!!!zalez do city parku da dej už pokoj.měli ti tam udělat závodní dráhu vole

  13. Jiří Simon napsal:

    Koukám že začíná přibývat hodně mích „fanoušků“ za každého Antisimona moc děkuji!! Jen to dokazuje že to hodně lidí zajímá. Že se najdou i takoví ? Co tomu nerozumí, to je přirozené a není se za co stydět.

  14. hugo chávez napsal:

    Vyzývám odpůrce komunistické Číny,aby nebojkotovali MEZINÁRODNÍ olympiádu,ale BOJKOTOVALI JAKÉKOLIV ZBOŽÍ ,KTERÉ OBSAHUJE COKOLIV Z ČÍNY.Tím komunistické Číně zasadíte úder drtivý.Sice budete jezdit v žigulech a V3Skách a volat si mobilem nebudete vůbec,ale pro svobodu se obětujte.Ještě by USA mohly vyhlásit státní bankrot,aby si kluci čínský,potažmo i ruský a íránský se svými dolarovými rezervami mohli akorát zatopit.Jenže zase na druhou stranu,tím že nakupují státní dluhopisy USA,pomáhají boji za svobodu v Iráku,či stavbě radaru u nás.
    Takže takový Ahmadínneřád je vlastně lepší spojenec USA než my.Protože my si ze státních dluhopisů USA můžeme koupit akorát tak bolšój kulovój.

  15. Tomáš Ďásek napsal:

    Hugo, když jsem si přečetl Váš příspěvek o čínském zboží a zamyslel se nad ním, nezbývá než plně souhlasit a možná se i zastydět ! Je to opravdu dost falešné – na jedné straně máme všichni plná ústa výzev k demokratizaci Číny a prohlášení o porušování lidských práv, ale na druhé straně si vesele vykračujeme v čínských botách, používáme čínskou elektroniku a dětem kupujeme čínské hračky…

  16. Svatopluk Beran napsal:

    Navrhuji těm kdo mají zájem, zakoupit si knihu z názvem Černá kniha globalizace, od Moisés Naíma. Je to bývalý ministr ve Venezuelské vládě – ovšem dlouho před Hogo Chávezem – býval též výkoným ředitelem Světové Banky, nyní je šefredaktorem amerického prestižního magazínu Foreign Policy. Je to docela zajímavé čtení.

  17. hugo chávez napsal:

    A tak to bych pane Ďásku celkem ani nechápal,proč bychom se zrovna my měli stydět.Čína do 20 let bude nejmocnější ekonomika světa,pokud se nic nestane.Má největší dolarové rezervy na světě.Na to aby je měla , musela udělat hodně dolarových obchodů.Někomu,kdo ty dolary měl se evidentně vyplatilo kšeftovat s Čínou bez ohledu na „společenské zřízení“ ,jak se dřív krásně psávalo.Kdo je největší obchodní partner Číny ? Ani Rusko,ani Indie,Evropská unie se blíží ,ale jsou to USA.Ať se prvně stydí tam,ale to už je asi tak všechno co s tím mohou teď dělat.Tibetstká placka na našem amerikanofilním premiérovi,je už jenom taková „komedaj“.

  18. petr klukan napsal:

    Já to chápu úplně jinak. Nekupování čínského zboží je takřka nemožné, ale proč nekupovat? Je to obchodní vztah a lze jej chápat i jako podporu čínské ekonomiky – a nepůjde vzestup ekonomiky malými krůčky vstříc demokratizaci? Kdežto olympiáda má být jakýmsi „čistým“ symbolem (který je již dávno ušpiněn komercionalizací) a neměla by být dávána do rukou státu, který porušuje lidská práva. Jestliže takto zacházíme se symboly, dostane okolo nás vše jen ten obchodní tržní rozměr, a to by, myslím, byla velká chyba.

  19. Tomáš Ďásek napsal:

    Ono je to všechno složité. Když poroste čínská ekonomika, bude se mít čínské vedení dobře, lidé se budou mít dobře a tak nebudou mít moc důvodů protestovat proti režimu. Je ale fakt, že pokud ekonomika neporoste, vedení se bude mít pořád dobře, ale hůř se povede obyčejným lidem (jako třeba v severní korei).

    Proti olympijským hrám v Soulu v té době nikdo nijak zvlášť neprotestoval a že by v té době byla jižní korea demokratická, to se nedá říci ani náhodou. Jak jsem říkal – proti konání her v Číně a proti účasti českých sportovců bych nebyl, ale účasti politických představitelů (byť by vystupovaly sebevíc jako soukromé osoby) bych se rozhodně demonstrativně zdržel. Myslím, že tím ten čistý symbol opravdu hodně zapatláme.

    Ono kdybychom to obrátili a trochu přitáhli za vlasy, dalo by se pak také říci, že by měl MOV zakázat na jiných olympiádách účast třeba právě čínských sportovců – protože když nasbírají medaile, bude to ukázka, jak hodný čínský režim podporuje sportovce a umožňuje jim velkorysou přípravu na světové výkony.

    Naprosto s Vámi pane šéfredaktore souhlasím v tom, že z prapůvodní „nekomerční“ olympijské myšlenky (nechat mlčet zbraně a válčit chvíli jen na sportovištích) toho bohužel zbylo opravdu pramálo…

  20. petr klukan napsal:

    Pane Ďásku, ano, medaile sportovců diktátorských režimů jsou využívány a zneužívány pro propagandu – viz Zátopek v padesátých letech nebo mnohem později i Lendl, než se mu podařilo vystěhovat. Ale to je vnitřní věcí státních režimů, kterou těžko dokážeme ovlivnit. Svůj postoj k nedemokratické zemi však lze vyjádřit tím, že do ní „neumístíme“ symbol – olympijské hry, což se bohužel stalo.

  21. hugo chávez napsal:

    Svůj postoj k nedemokratické zemi však lze vyjádřit tím, že do ní “neumístíme” symbol ……..
    Velmi pěkné – který ústřední výbor rozhodne ,která země je košer a která ne ? Jak se pozná opravdu nedemokratická země ? Schvaluje mučení ? Mučí vězně ? Uzavírá hranice ostnatým drátem ? Má nejvíc rozsudků smrti na světě ? Nechává lidi umřít bez lékařské péče ? Porušuje mezinárodní smlouvy vědomě a její establishment sám sebe vyjme z pravomoci soudní ?Pod falešnými záminkami vyhlašuje válku,jako Hitler v Gliwicích ? Takže nebudeme umisťovat své představitele na olympiády do USA ?

  22. Petr klukan napsal:

    Pane hugo chávez (?), myslím, že i vy to víte, ale pod rouškou anonymity se lehčeji dotazuje. I v demokratické zemi se páchají zvěrstva,jsou zločiny atd. Je tam ale například několik základních prvků – zaručení určitých svobod – svobodné volby (vím, že mnoho dnešních komunistů vnímá, že i volby před rokem 89 byly svobodné, a dle mne nebyly), nezávislé soudy, nezávislá média atd… To vše u nás máme například ústavou nastaveno, ale je to neustálé přetahování o pravdu, odhalování darebáků atd. Není-li vám to ale jasné, běžte si stoupnout na kašnu u nás a křičte, že nesouhlasíte s vládou a to samé zkuste v jiných zemích – třeba to pak poznáte.

  23. Co vy na to? napsal:

    Pane klukan, mluvíte nerozumně, ba přímo přihlouple, snad proto, že jste sprostý na mysli, nebo zhypnotizovaný totalitou ods, co demagogicky vnucuje myšlenky, že každý může být boháč.
    Až se proberte z hypnotického snu a přečtete si ústavu, jestli vůbec nějaká ještě bude, pak tam možná najdete pouze jednu větu, CO NENÍ ZAKÁZÁNO JE POVOLENO.

  24. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Klukane domníváte se, že pokud se jedná o špičkové občany naší země, jsou soudy skutečně nezávislé? Pane Klukane domníváte se, že zem která nemá své politické vězně ale má největší počet kriminálních vězňů, která napadá pod vymyšlenými záminkami jiné suverení státy této planety, dříve z důvodů zadržování komunismu, nyní z důvodu nedostatku energetických surovin, iniciuje místní převraty, iniciuje vraždy státních představitelů pomocí své výzvědné služby. Jejíž vinou se například dodnes rodí stovky fyzicky deformovaných dětí ve Vietnamu po práškování civilního obyvatelstva herbicidy,……má právo na olympijské hry?

  25. Jiří Simon napsal:

    Pánové Co vy na to a Berane, Vám se evidentně nechce přemýšlet a čekáte že Vám budou zadarmo, padat pečené holuby do huby že? Jste si vysvětlili příspěvek dotyčného po svém, i to je svoboda!!!

  26. Petr klukan napsal:

    Pane Berane, vy opravdu nevidíte rozdíly mezi různými státy? Vždy ve všem a v každém bude zlo a dobro, prapůvod všeho. Přesto ale nelze říct, když v každém z nás je byť menší kousek zla, jsme všichni ďáblové, nebo naopak andělé. Nic není jen černé a bílé. Ať stát, či duše člověka. Přesto lze rozeznat lepší a horší, třeba jen tím, že ti lepší dávají možnost potírat zlo a nepravdu. Pokud bych přistoupil na vaši argumentaci, stal by se svět černobílý, rozdělen jen na zlé a dobré, s tím, že vše by bylo na straně zla. Protože, ať budete jmenovat jakýkoliv stát na světě, dokážeme společně vyjmenovat špatnosti, které v minulosti páchal on, nebo jeho představitelé. Tak je to i s lidmi.

  27. Tomáš Ďásek napsal:

    Vážení přátelé – respektujme názor autora, to je přece podstata blogu – on ho nikomu nevnucuje ! Můžeme s ním v diskusi nesouhlasit, polemizovat, či ho odmítnout, ale určitě se to dá udělat slušně. Ono je to také přesně o tom, co píše pan Klukan – já osobně si třeba myslím (a píši o tom i ve svém blogu o starém Čechovi), že v naší republice je sice hodně špatností, ale celkově si žijeme tak, že si toho vůbec nevážíme. Já osobně zde přispívám pod svým pravým jménem a nemám sebemenší strach, že bych byl za to někde někým popotahován, vyšetřován či jinak perzekuován. Nevím, jestli bych si například zrovna v Číně dovolil podobným způsobem pouštět svoji nepříliš vymáchanou hubu na špacír…

  28. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Klukane memyslím si že bych byl ve své podstatě černobílý. Zřejmě tak na těchto stránkách vystupuji, ale nadzvedává mě jednostraný pohled a chování ODS v chování k zemi, která nám nabídla svobodu projevu a nyní chce za to naší loajalitu a území pro své imperiální a obchodní zájmy. Tato nestranost se pak prakticky přelévá do většiny oblastí našeho života. Omlouvám se všem, pokud jsem zanesl na tyto stránky, to co sem nepatří. Můj názor na váš blog je ale stále stejný. Čína, ze svou miliardou třista miliony obyvatel, dvěma hlavními jazyky, téměř padesáti národy nemůže být nikdy změněna bojkotem z venku. Jak málo je Kubánců a kam to vede? Je potřeba, pokud bylo nabídnuto otevření hranic, přenášet neagresivně kulturu západní a mísit ji z místní. Domnívám se, že to je jediná cesta. Jakýkoliv bojkot, či použití vojenské síly je dopředu odsouzeno k nezdaru. Je právě proto potřeba, aby se tam dostalo co nejvíce lidí a státníků, kteří jsou schopni komunikovat a proniknou mezi co nejvíce obyčejných lidí a vládních zastupitelů. Přes ně pak vnášet vize západní politiky a kulturu, samozřejmě z ohledem na jejich specifické národní a kulturní vazby. Je potřeba nebojácně poukazovat na nesvobodu v Tibetu. Je ale potřeba si také uvědomit již teď do předu, že až se to podaří, nesmí západ a globální obchodníci vtrhnout do Tibetu, jak nenažraná zvěř. Jinak totiž, to co tam nestačí zničit nesvoboda, dotovaná z Číny, udělá z tohoto území dravý, moderní, pouze po zisku jdoucí kapitalizmus. Již slyším většinu našich nynějších typických vládních politiků a ekonomů a možná že i vás jak jenom řeknete – NO ALE TO JE PRÁVĚ TA SVOBODA – Jenomže to co tam v těch lidech je čisté a duchovní, rázem a během několika generací zmizí. To co se nepovedlo Číně brutalitou a proč celý svět nyní bojuje, se svobodnému podnikání, pak podaří lehce a bez viditelného věznění a násilý. Řekněte mi, jak si představujete Tibet za padesát let po proniknutí do něj světovými obchodníky? Bude to Tibet a slušní mnichové, či fabriky na cokoliv, z důvodu levné pracovní síly a svobody zisku? Určitě SVOBODU TIBETU, ale takovou jakou oni chtějí a jakou si představují, ta naše nemusí být pro ně zrovna to pravé ořechové.

  29. Petr klukan napsal:

    Pane Berane, nyní s vámi v mnohém souhlasím. Jen pár upřesnění – ODS nám „nenabídla“ svobodu, když už tak celé OF s mnoha přívrženci. ODS a ČSSD se dle mého v touze po moci bohužel chovají takřka stejně. Změnit Čínu bojkotem asi opravdu nejde – ve svém blogu jsem psal jen o tom „symbolu“ olympiády, ne už o dalším aktivitách včetně nakupování čínského zboží apod. Měl bych trochu strach snažit se k nim implantovat západní kulturu – jen ať si co nejvíc zachovají tu svou jedinečnou. S obavou o Tibet se s vámi ztotožňuji, taky si myslím, že proniknutí surového tržního hospodářství dokáže z Tibetu a lidí tam žijících udělat to, co se Číně nepovedlo ani diktátorsky. Řešení? Já jej neznám. Snad co nejvyšší vzdělanost, čím více bude rozumných, vzdělaných, osvícených lidí, tím lépe se budou bránit diktátu peněz. A s vaší poslední větou souhlasím úplně. Jen nevím, jak k tomu přispět.

  30. hugo chávez napsal:

    ….no vidíte pane Klukane , jak tak čtu Váš poslední příspěvek tak ani spolu nejsme ve při.Podepíšu Vám ho.Co se týče mojí anonymity,věřte ,že vím ,co dělám, co se týče toho, že mám kdesi vykřikovat a srovnat si to,věřte ,že jsem si zavykřikoval za minulého režimu.Zřejmě jsem ho chytl v období,kdy už asi umíral, protože se mi opravdu nic nestalo.Pouze jsem nesměl nic chtít.Třeba studovat vysokou školu,nebo dělat lampasáka či esenbáka z povolání.Nebo redaktora či úředníka.Nebo půjčku na barák , i když stabilizační odměnu jsem dostal.Mě to nevadilo a nevadí.To byla a je moje věc.Mě pouze vadí , aby mě titíž,kteří mě přesvědčovali o internacionální pomoci, dnes přesvědčovali o okupaci.Okupace to bylůa vždy,ta „internacionální pomoc“.
    Co se týče voleb za socialismu,svobodné samozřejmě byly,mohl jste volit kandidátku NF (i se slavnými lidovci) nebo nevolit.Já ji nevolil (všechny lístky škrtnuté )a opravdu se mi nic nestalo.A nebyl jsem sám.Co je na tom nesvobodného ?

  31. Tomáš Ďásek napsal:

    Omlouvám se za příspěvek zcela mimo původní téma, ale poslední reakce mi připoměla jednu veselou příhodu, která zní jako vtip z kategorie černého humoru, ale která se v naší rodině doopravdy stala – kdy v době posledních ryze komunistických voleb byla moje babička už hodně nemocná a jenom ležela doma v posteli. Protože komunisté si opravdu vážili každého hlasu, vypravili se zástupci místního národního výboru přímo k nám domů s přenosnou hlasovací urnou (prý se to tak dělalo běžně), aby bábinku nepřipravili o tak úžasnou příležitost, jak svobodně a radostně dát svůj hlas kandidátům NF 🙂

    No a tak přišli a předsedu oné putovní volební komise nenapadlo říci na uvítanou nic jiného, než onu památnou větu : „babičko, tak prej ste náká marodná, tak sme za váma přišli s urnou“. A babička, ortodoxní křesťanka, se po půl roce ležení náhle málem posadila na posteli, vytřeštila oči a vykřikla „ježišmarja, panebože netrestej mě – já chcu do země“ !!!

  32. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Klukan, tou zemí jsem myslel Spojené Státy. Jinak máme v tomto prakticky zhodné názory. Určitě s vámi souhlasím, i když je to opět mi toto téma, že vzdělání by mělo být tím co dělá z lidí lidi. Možná, že i téma vzdělání by nebylo špatné přinést na tyto blogy. Principy, které se nyní u nás praktikují už na základních školách, v budoucnu podle mne, zcela zcela znehodnotí a znemožní reálný pohled valné většiny našich občanů na lidské, duchovní a morální obzory. Zaměří se hlavně na množství nahromaděného majetku, jako jedinou stupnici hodnot a smyslu lidského života. Svoboda bez učení a vštěpování pevně daných etických hranic, posazená jenom na individuální schopnostech jedince z vědomím že si může dělat co chce je cesta za ekonomickou prosperitou zvířecího stáda.

  33. Petr klukan napsal:

    S poslední větou pana Berana asi souhlasíme všichni, to nelze nesouhlasit. Pane hugo, takto chápané byly volby skutečně svobodné. A pane Ďásku, ta příhoda je opravdu tragikomická a úžasná. Díky všem za vaše názory.

  34. Co vy na to? napsal:

    P.klukan protiřečíte si, jste zmatený, nevíte jak se vyvlíknout z vyřknutých frází. Raději toho nechte!
    Jste příliš průhledný, ve V?-vašem věku bych očekával vyšší stupeň inteligence. Titul který jste získal v období českého socialismu je dobrý tak akorát pro pochlebování chlebodárcům v redakci jihlavských listů.

  35. hugo chávez napsal:

    Ďásku,to jsem se zas jednou zachlámal.V Olomouci zase měli krásnou ,asi 300 metrů dlouhou zeď,které by bylo škoda nevyužít,tak na ni umístili dlouhý,samozřejmě rudo-žlutý transparent : NEJLEPŠÍ Z NÁS ZA KANDIDÁTY NÁRODNÍ FRONTY! Končil u brány na které byla cedule PSYCHIATRICKÁ LÉČEBNA.To by chtělo sbírat tohleto.

  36. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Ladici, nikdy jsem neměl v úmyslu přesunovat, díky vhodně připraveným (nebo spíš vhodně nepřipraveným) zákonům peněžní částky z místa domělého přebytku, na účet můj vlastní, či mých nejbižších. Pokud jste ještě v žádných novinách nečetl o těcto typech podnikatelů, sledujte více běžné mediální prvky, tam se dovíte třeba o podnikatelých pověšených a upálených na stromech, o podnikatelých zasypaných vápnem a hozených do vody či jen tak rozpuštěných v kyselině. Nepoměr od sametové revoluce a před ní, je bijící do očí. Jako jeden z mnoha případů, uvedu například smrt otce pana Krejčíře. Podobné paralely byly i v Jihlavě. Opět nabízím ke studiu o těchto problémech knížku Černá kniha globalizace, i když je pravdou, jak říká pan Simon, že jsem u žádného z těchto případů fyzicky nebyl, takže se ani nemohly stát.

  37. Karkulin napsal:

    Nevím, co pořád proti OH v Číně máte? Vypadá to, že to jsou perfektně připravené hry, sportoviště jsou dokonalá a v tisku se dočítáme, jak si sportovci i ostatní účastníci pochvalují vše od organizace po ubytování. Číňani jsou velmi ochotní a hry si vzali za své, je to jejich národní hrdost, aby vše klapalo. Jsou to sportovní hry, ne politické a nikdo nikomu jejich politiku necpe (když už je srovnáváte s Mnichovem).
    ČR nikdy nemůže OH uspořádat na „čínské“ úrovni, i když jsme podle vás tak strašně demokratický stát. To k tomu prostě nestačí.
    Výsměchem je proto vaše znevažování her v Číně.

  38. hugo chávez napsal:

    Karkulíne ČR sice nemůže nikdy uspořádat hry na úrovni ČLR,ale stejný prachy za ně utratit si myslím dokáže.Proč se naši demokratičtí novináři nezajímají trochu o ty prodrblé miliony na propagaci her v Praze ? 15 ? 50 ?Zřejmě nezajímavé téma.Nevím taky jak se slučuje demokracie (u nás ) s autocenzůrou.V oštěpu byl pokus Rusa nepovedený – 82 metrů , pokus Kanaďana byl pěkný – 80 metrů,oba platné.Jak redaktor Vejvoda v nejlepších letech.I tohle je politizování olympiády.

  39. Karkulin napsal:

    Tak to o tom oštěpu jsem neviděl, ale co je to proti ZOH v USA, kde v krasobruslení vyhráli Amíci (prostě museli), i když byli jasně horší než Rusové. Ale nějak se to přece zaonačilo, aby byli první oba páry. Nebo jak na LOH tuším že v Aténách v gymnastice dostal Američan Hamm vyšší známky než Rus Němov a celá hala pak na Hamma pískala a Němovovi dlouho tleskali. To je případ od případu a mohli bysme takhle pokračovat do nekonečna. Mně se zdá, že se Amíkům vždycky nadržuje, protože oni jsou přece nejlepší. Dokonce i naši sportovní komentátoři snad na sobě mají americký dresy a nepokrytě fandí Američanům. Nejradši by upravili všechna pravidla, jen aby to vyhovovalo USA – viz basketbalové zápasy na letošní LOH. Takže takové dohady byly a budou vždycky, ať jsou OH kdekoliv. Vlastně, kde (a kdy) byla nepolitizovaná olympiáda?

  40. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Simon k ničemu je vám i nám svoboda za vlády ODS, pokuď nebude tahle zem podle pana Vovsíka Vystrčila, Topolánka, Tluchoře, Sobotky, Langera a jim podobným tak se vždy najdou demokratickou legální cestu jak umlčet či neinformovat. To chce klid a jít k volbám. ČSSD

  41. Svatopluk Beran napsal:

    Původní správa je nedokončená.

    Pane Simon k ničemu je vám i nám svoboda za vlády ODS, pokuď nebude tahle zem podle pana Vovsíka Vystrčila, Topolánka, Tluchoře, Sobotky, Langera a jim podobným tak si vždy najdou demokratickou legální cestu jak umlčet či neinformovat. To chce klid a jít k volbám. ČSSD taky nic moc, taky kradou, ale co se tu děje pod touhle vládou, tomu já říkám bývalá komunistická mafie v moderním rouchu demokracie. Jak ODS tak komunisté – dobré opoziční strany. Jedna hlídá z leva, jedna z prava. Vláda jak jedné tak druhé, vede pouze k úplné nechuti většiny lidí snažit se o něco pozitivního na tomhle planetě.

  42. Vondrů Jaromír napsal:

    OH v Číně mi připadají jako kontroverzní úlitba. Čína jde ekonomicky nahoru a možná bude za pár let „účtovat“ kdo byl pro a kdo proti. Podle toho se také všechny země chovají. A neúčastnit se bych nebral jako bojkot, spíš strach z budoucích vztahů. Z těch sportovců, kteří naši zem reprezentovali málokdo pamatuje KSČ u moci, její vzestup a konec, možná o tom ani moc neví, ale celkově vzato – 19let po „revoluci“ si dopřáváme tímto způsobem podporovat komunismus, a to je morálně veliká hanba.

Leave a Reply