Termín voleb

Komunisté protestují, že v době před eurovolbami Česká televize vysílá pořad o procesu dr. Horákové, který se odehrával právě v těchto dnech před 59 lety. Prý tím ovlivňují volby v neprospěch komunistů.

Jejich stížnost lze jen přivítat. Doporučuji proto, aby se příště volby konaly mimo výročí neslavných komunistických dnů procesů, poprav a Vítězného února, mimo dny mnichovské zrady, rozvratu České a Slovenské republiky, spolčení sociálních demokratů s komunisty nebo kolaborace Plojharových lidovců, data narození Hitlera, Stalina, Gottwalda a Sládka, vzniku RVHP a dnů StB.

Jen se obávám, aby se během roku vůbec našel nějaký volný termín. Ledaže by bylo úmyslem komunistů už nikdy k volbám nejít.

19 Responses to “Termín voleb”

  1. Hugo Chávez napsal:

    Redaktore zapoměl jsi na výročí Amritsaru,povstání v Damašku,černého pátku 1929,výročí My-Lai,schůzku Nixon -Mao ce Tung,mejdan Nixon – Čou en Laj,Watergate, válku o Falklandy,rozstřílení Rífů,Little – Rock , Woudned-Knee,stavbu velkozdi v Izraeli,stavbu velkozdi v USA,bombardování Jugoslávie a celou řadu irských a severoirských výročí dubnem počínaje.Aby zase nebyli poškozeni demokradi.Jo a taky výročí veřejnoprávního lhaní Václava Havla o tom , že žádnou Lucernu nechce ,že je to jen komunisitická lež.

  2. Ladic napsal:

    Výborně napsané…..gratuluji…….méně oduševnělá reakce komunisty Huga to jen potvrzuje. Já vždy říkám, že pokud komunista prská vzteky, je to dobrá zpráva pro tuto zem…..Vojtěch Falmer Filip se prostě odkopal, oni nikdy nebudou jiní…..

  3. Svatopluk beran napsal:

    Samozřejmě je potřeba používat vlastní hlavu a hledt k daným referovaným skutečnostem potvrzení nebo záporná zdůvodnění.

    video.google.com/videoplay?docid=524292552117019668

  4. Hugo Chávez napsal:

    Milý Ladicku,dopustil ses pomluvy,dnešní číslo JL mne pobavilo NON+.Když se směju neprskám.Směju se od včerejška kdy mi při průjezdu Vysočinou místní rádio tvrdilo ,že za prohnutí střechy na třebíčském zimáku můžou komunisti.Ty jsi z podobného mozkového pytlíku co ?Neber všechno tak vážně , mohl by ti prasknout některý z vředů,malý ,velký,přední či zadní.Jo a taky prý komunisti usmrtili málem půlku Třebíče,protože jim ze zimáku utekl čpavek.No a tahle Klukanojc bubákovina je taky náááádherně schizofrenní.No proč ne, alespoň se něco děje.Já se pobavím nad tím jak působí radon na Vysočině a ty vybojuješ nějaká ta hodně důležitá politická vítězství.
    Humor je důležitý a ne vaše permanentní naprdnutost.

  5. Ladic napsal:

    Pomluva ? Hugo, ty jsi zaslepený bolševik, tebe nikdo nemusí pomlouvat…zločince které tady vehementně hájíš slušní lidé odsuzují, toť vše…už tvůj nick napovídá něco o tvé ,,inteligenci,, a přesvědčení….mimochodem nejde o politická vítězství, ale o znechucení ze zločinů komunismu a jejich návratu díky takovým amorálům jako jsi ty…

  6. Hugo Chávez napsal:

    Ladicku nešil se.O tvé yntelykency napovídá to,jak dokážeš lidi soudit podle nicku.Kde jsem prosim tě obhajoval jakoukoliv osobu,jakýkoliv zločin ?Já jsem zase znechucenej ze zločinů,které byly „trošku“ větší než ty komunistické ,tak mi to neupírej.Nebo ty rozlišuješ smrt levicovou a smrt pravicovou ? A lepší je samozřejmě ta pravicová ne ? No chudák vaše demokradcie.S takovou demogracií (protože tomuhle tvému úletu se ani nedá napsat demokracie) se celkem vzato můžeš jít vyspat i se všemi „slušnými “ lidmi jako jsi ty.A Huga Cháveze nech na pokoji.Ten bude mít od července ve Venezuele minimální mzdu 8700 Kč.Přál bych ji i našim nejhůř placeným.Ten amorál mě teda zase rozesmál.Dupl sis při tom alespoň ? Ty samozřejmě žádný amorál nejsi , ty jsi asi jenom naprdnutej chudák.

  7. Ladic napsal:

    Hugo končím s tebou neplodnou diskuzi jako se zaslepencem touto citací:
    ZÁ K O N ze dne 9. července 1993 o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu (2) Odnětím svobody na tři léta až osm let bude pachatel potrestán, a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí nebo jiným podobně účinným způsobem, b) spáchá-li takový čin jako člen organizované skupiny, nebo; c) spáchá-li takový čin za branné pohotovosti státu. § 261 Kdo veřejně projevuje sympatie k hnutí uvedenému v § 260, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.
    § 261a Kdo veřejně popírá, zpochybňuje, schvaluje nebo se snaží ospravedlnit
    nacistické nebo komunistické genocidium nebo jiné zločiny nacistů nebo
    komunistů proti lidskosti, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až
    tři léta.

  8. Svatopluk beran napsal:

    Genocida (lat. geno-cidium, vražda rodu) je zločin proti lidskosti, spočívající ve vyvražďování určité skupiny lidí definované na základě jejich etnika či rasy.

    Za původce slova je pokládán Raphael Lemkin, právník polsko-židovského původu. Při svých studiích ve Lvově se zabýval vyvražďováním Arménů započatým v Osmanské říši v roce 1915.

    Některé širší definice přidávají k vyvražďování ještě násilné vyhánění a k etnickým skupinám ještě přidávají skupiny definované kulturně, politicky nebo nábožensky. Mezi otřesné případy genocidy moderní doby patří holokaust, genocida Arménů (1915-1917), genocidy páchané v Sovětském svazu za dob vlády Stalina, masové vraždění v Číně za vlády Mao Ce-tunga, genocidy páchané nacistickým Německem za druhé světové války v okupovaných (zejména slovanských) zemích, kambodžská genocida, rwandská genocida nebo „etnické čistky“ v bývalé Jugoslávii mezi Srby, Bosňáky a Chorvaty.

    Ladic co si myslíš, že se dělo od záčátku industrializaca na americkém kontinentu? Co se dělo od začátku do konce 18 století na amerických pláních v zájmu jedné rasy a etnika na úkor jiné rasy a etnika . Co si myslíš, že byly transporty a vyvražďování domorodého obyvatelstva, dětí, starců a žen nevyjímaje, kterí se nechtěli podřídit vládám Spojených Států a byli násilím vystěhováváni do takzvaných indiánských rezervací a teritorií? Víš, že proti nim byly též z úspěchem použity i první chemické zbraně. V některých případech, pokud byli tito domorodí obyvatelé přece jen ve větším počtu správně a včas kavalérií přemístěni, byly jim rozdány na místě jejich budoucího života pokrývky, jež obsahovaly zárodky neštovic. Jak daleko je tento způsob likvidace lidí odlišný od užívání plynových komor Němci? Snad jen délkou doby, než dotyčný zemřel. Co bylo organizované a vládou Spojených Států placené vybití jednoho živočišného druhu v počtu 40 milionů kusů během sesti let, jenž původně sloužil k obživě a patřil ke kultuře domorodého etnika, jako třeba v Indii krávy? Stejně se choval Stalin na Ukrajině, při stranou řízeném hladomoru a to odebíráním nejzákladnějších životních potřeb pro nasycení tamních obyvatel? Co myslíš, byla to taky genocida? Já si myslím že ano.

    Genocida (lat. geno-cidium, vražda rodu) je zločin proti lidskosti, spočívající ve vyvražďování určité skupiny lidí definované na základě jejich etnika či rasy.

    Říkejme si už konečně a otevřeně pravdu bez jakéhokoliv zatajování skutečností. A věř tomu, že pokud nebyly vlády Spojených Států, dodnes za tuto genocidu celosvětově odsouzeni, není to proto že by to nedělaly a bolševický islámista Beran si tovymyslel. Je to proto, že pojem genocida byl poprvé užit a právně zaveden v polovině dvacátého století. A to bylo to v době kdy již Spojené Státy byly v hospodářském světě zavedeny jako číslo jedna. A jak jistě víš – VÍTĚZE SE NIKDO NEPTÁ.

  9. Hugo Chávez napsal:

    Ládicku,kujňa zrovna jsem tě začal uznávat.A ty na mě olovem.To jak jsi odhalil podle nicku ,že jsem komunista a podle toho,že jsem napsal Amritsar a Rífové,že obhajuju zločiny,to je obdivuhodné.Člověče bolševik , k tomu všemu co ty vyčteš ze dvou slov , potřeboval znát třídní původ a mít stohy kádrových materiálů.A ty jen tak z plezíru.Seš fakt dobrej.Možná seš lepší než Topolánek,který z velikosti pindíka vyfoceného u Berlusconiho usoudil na evropské levičácké spiknutí. V Evropě byli lepší odborníci snad už jen u sousedů, ti soudili lidi podle tvaru lebky a podle tvaru nosu.No ale věřím,že to doženeš.Tebe by potřeboval Žáček v tom svým ÚML-U,aby nedělal kopance.I když Horáková byla divná,když 4 roky po světové válce,chtěla válku novou a hlásala to, její poprava byla justiční nesmyslnou komunistickou vraždou.Stejně jako zastřelení Anny Kvášové bylo ubohou, prý „demokratickou “ politickou vraždou.Já znám ty ženský obě , co ty ?

  10. Ladic napsal:

    Hugo, jsi opravdu nechutná kreatura zpochybňující zločiny komunismu, to co s Vránou, tedy pokud nejsi přímo vrána, píšete o paní Horákové, to už je opravdu síla. Falmer Filip z takových bolševických poskoků musí mít radost.

  11. xmolly napsal:

    Pana Vrána Ladič to stejně nepochopí, protože nechce, je stejně sfanatizovaný, jako někteří komančové. Je úplně stejný. nezajímají ho fakta on věří jen svým vyvoleným soudruhům.:o(

  12. Ladic napsal:

    xmol – hrubka jako od voliče levice…..

  13. Ladic napsal:

    vráno, tebe asi neměli doma rádi……vyjadřuješ se tady jako nevychovaný hulvát, zfanatizovaný levičák a amorální individum…hodně to o tobě vypovídá

  14. Hugo Chávez napsal:

    Milý Ládicku.Já,když to říkala Polednová – Brožová,že chtěla Horáková vfálku v roce 1949 a to evropskou, taky jsem tomu nevěřil.Ovšem do letoška než vyšla od Zory Dvořákové kniha „Milada Horáková v dokumentech a fotografii“.DOPORUČUJI,než začneš cokoliv hýkat a blemcat,taky sem tam něco přečíst.Najdi si to tam sám.Ovšem pochybuji,že budeš cokoliv hledat.Tobě prostě stačí jasně nalajnováno z OV ODS a jinak jen prskáš co ? Nebo že by i Dvořáková byla kreatura ,hulvát a amorální,protože s ti nesouhlasí ? Tak to máš teda blbý chudáčku.To myslím jako politování.Co Kvášová říká ti to něco génie ? „Bo bo bohužel ňyc“ co ?

  15. bramborák napsal:

    Hugo, kristaboha, choď žvatlat svý komoušský kecy do Haló novin, tam tě někdo možná bude brát vážně.

  16. Hugo Chávez napsal:

    Erdepláku co jsou to Haló noviny prosím tě ?

  17. Svatopluk Beran napsal:

    A máme tu novou zcela nezávislou stranu KDU-TOPolánek-09 vedenou panem Kalouskem. Vůbec by mě nepřekvapilo že po úspěšném, tříletém, rozrušování pana Topolánka strany lidovců a zelených, vznikne i další alternativa zelených. Název asi bude ZELENÍ – TOPolánek-09, předsedou strany bude jistě pan Bursík. Škoda že paní Kateřina neprotestoval spolu s antirasisty v neděli v Jihlavě. Docela rád bych byl svědkem toho, jak se snaží paní Kateřina v obklíčení policejní techniky a těžkooděnců, prodrat se i z dětmi k nacistům, jak u toho kvičí a jak její kmarád při zpacifikování paní Kateřiny, které probíhá v zájmu její bezpečnosti, nakopává těžkooděnce do chráničů pod kolenem. K neprodyšnému uzavření antifašistů na minimálně hodinu proběhlo totiž podle nového Zákona o Policii ČR 273 / 2008 Sb. navrženou vládní stranou ODS, ze dne 17. července 2008. Přesně hlavy VI, O vztahu k věcem, paragrafu 43, odstavec 1, písmeno c. Jak mi po konzultaci z právníkem zashující jednotky, zdělil člen antikonfliktního týmu. Samotný paragraf je až na konci HlavyVI a dost dobře jsem nepochopil, jak znění paragrafu 43 a Hlavy VI souvisí ze vztahem k věcem a samotném zásahu.

    HLAVA VI
    POSTUP VE VZTAHU K VĚCEM
    § 34
    Odnětí věci
    (1) Policista je oprávněn vyzvat osobu k vydání
    věci,
    a) lze mít za to, že v řízení o přestupku může být
    uloženo její propadnutí anebo může být zabrána,
    nebo
    b) jde o věc důležitou pro řízení o přestupku.
    (2) Po předchozí marné výzvě k vydání věci podle
    odstavce 1, je policista oprávněn tuto věc odejmout.
    Nelze odejmout věc, jejíž hodnota je v nápadném nepoměru
    k povaze přestupku.
    (3) O vydání věci nebo jejím odnětí sepíše policista
    úřední záznam a osobě vystaví potvrzení; vydanou
    nebo odňatou věc policista předá orgánu, který je příslušný
    o přestupku rozhodnout.
    § 35
    Vydání a odebrání zbraně a prohlídka osoby
    (1) Policista je oprávněn vyzvat osobu k vydání
    zbraně, hrozí-li nebezpečí, že jí bude neoprávněně
    užito k násilí nebo pohrůžce násilím. Po předchozí
    marné výzvě je policista oprávněn zbraň odebrat.
    (2) Policista je oprávněn provést prohlídku osoby
    a odebrat jí zbraň, pokud
    a) osobní svoboda osoby má být omezena,
    b) proti ní směřuje zákrok, nebo
    Strana 4092 Sbírka zákonů č. 273 / 2008 Částka 91
    c) proti ní směřuje jiný úkon, hrozí nebezpečí, že
    osoba bude klást odpor, a je podezření, že má
    u sebe zbraň.
    (3) O provedení prohlídky sepíše policista úřední
    záznam.
    (4) Osobě, která zbraň vydala nebo jíž byla odebrána,
    vystaví policista bez zbytečného odkladu potvrzení
    o jejím odebrání.
    (5) Policista vydanou nebo odebranou zbraň vrátí,
    jestliže pominul důvod pro její vydání nebo odebrání.
    Osoba je povinna vrácení zbraně potvrdit podpisem.
    § 36
    Použití technického prostředku
    k zabránění odjezdu vozidla
    (1) Policista je oprávněn použít technický prostředek
    k zabránění odjezdu vozidla,
    a) které bylo ponecháno na místě, kde je zakázáno
    stání nebo zastavení vozidla,
    b) které stojí na místě, do kterého je vjezd zakázán
    místní nebo přechodnou úpravou provozu na pozemních
    komunikacích,
    c) které stojí na chodníku, kde to není povoleno,
    nebo
    d) je-li vozidlem proveden neoprávněný zábor veřejného
    prostranství
    a jeho řidič není na místě přítomen.
    (2) Technický prostředek k zabránění odjezdu vozidla
    lze použít jen tehdy, je-li zajištěna možnost jeho
    odstranění bez zbytečného odkladu.
    (3) Technický prostředek k zabránění odjezdu vozidla
    se odstraní bez zbytečného odkladu po projednání
    přestupku v blokovém řízení, po zjištění totožnosti
    osoby, která vozidlo na zakázaném místě ponechala,
    po provedení úkonů nezbytných ke zjištění totožnosti
    takové osoby nebo po uhrazení nákladů podle
    odstavce 5 provozovatelem vozidla.
    (4) Technický prostředek k zabránění odjezdu vozidla
    z důvodu uvedeného v odstavci 1 nelze použít,
    jde-li o vozidlo, které
    a) tvoří překážku silničního provozu10), nebo
    b) je viditelně označeno jako vozidlo ozbrojených sil,
    bezpečnostního sboru, požární ochrany, vozidlo
    určené k poskytování zdravotnických služeb, vozidlo
    invalidy nebo jako vozidlo osoby požívající
    výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodní
    smlouvy.
    (5) Přiložení a odstranění technického prostředku
    k zabránění odjezdu vozidla se provádí na náklady osoby,
    která vozidlo na místě ponechala, a nelze-li ji zjistit,
    pak na náklady provozovatele vozidla. Pokud došlo
    k přiložení technického prostředku k zabránění odjezdu
    vozidla v rozporu s odstavcem 1, uhrazené náklady
    musí být neprodleně vráceny tomu, kdo je uhradil.
    (6) Technický prostředek k zabránění odjezdu vozidla
    může policista použít také za podmínek podle
    § 55 odst. 1 písm. b). Na toto použití technického prostředku
    se odstavce 1 až 5 nevztahují.
    § 37
    Zajištění, odstranění a zničení věci
    (1) Policista je oprávněn věc zajistit, popřípadě
    odstranit, je-li důvodné podezření, že představuje bezprostřední
    závažné ohrožení života, zdraví, majetku
    nebo životního prostředí a nelze-li toto ohrožení odstranit
    jinak.
    (2) Nelze-li ohrožení odstranit postupem podle
    odstavce 1, je policista oprávněn věc zničit, zejména
    je-li důvodné podezření, že obsahuje výbušninu.
    (3) Nebrání-li tomu právní důvod, vydá policie
    zajištěnou věc bez zbytečného odkladu tomu, o jehož
    právu na vydání věci není pochyb, nebo oprávněnou
    osobu vyrozumí o možnosti věc převzít. Při pochybnostech
    policie uloží věc do své úschovy a osobu, která
    si na vydání věci činí nárok, poučí o možnosti uplatnit
    tento nárok v řízení ve věcech občanskoprávních.
    (4) Je-li nebezpečí, že se věc, která nemohla být
    vydána podle odstavce 3, zkazí, prodá se a získané peněžní
    prostředky se uloží do úschovy policie.
    (5) Zajištěná věc včetně peněžních prostředků podle
    odstavce 4 propadá státu, pokud není nárok na její
    vydání uplatněn do 3 měsíců od zajištění nebo není
    v této lhůtě vyzvednuta.
    (6) Náklady spojené s úschovou hradí osoba,
    která věc převzala.
    § 38
    Držení a používání nebezpečných látek a věcí
    (1) Policie a policejní školy mohou pro účely výuky,
    výcviku, zkoušek, expertizní, znalecké a vědecko
    výzkumné činnosti nebo pro výkon jiné činnosti
    v rámci plněného úkolu nabývat, držet, přechovávat,
    vyrobit a používat nebezpečné látky a věci a části lidských
    pozůstatků11).
    (2) Nebezpečnými látkami a věcmi se pro účely
    tohoto zákona rozumějí zejména výbušniny, výbušné
    předměty, omamné a psychotropní látky, jedy, padělky
    platebních prostředků, známek a cenných papírů nebo
    jiných listin.
    (3) Policie
    a) přijme opatření k zamezení neoprávněnému nebo
    nahodilému přístupu k nebezpečným látkám a věcem
    nebo k jejich neoprávněnému použití, zničení
    anebo ztrátě,
    b) zpracuje a vede evidenci nebezpečných látek a věcí,
    c) vede dokumentaci technicko-organizačních opatření
    k zajištění ochrany nebezpečných látek a věcí
    a k eliminaci rizik plynoucích z charakteru tohoto
    materiálu pro bezpečnost osob a majetku.
    (4) Policista je oprávněn používat a přepravovat
    výbušniny a výbušné předměty v souvislosti se zajišťováním
    bezpečnosti osob a majetku, zejména při likvidaci
    nástražných výbušných systémů, při likvidaci nálezu
    munice nebo výbušnin, při speciálním výcviku služebních
    psů, při boji proti pachatelům závažných trestných
    činů nebo je-li to nezbytné k předcházení anebo
    odstranění závažného ohrožení veřejného pořádku
    a bezpečnosti.
    (5) Zbraně, střelivo a munice včetně výbušnin,
    které jsou ve školách a školských zařízeních určeny
    ke vzdělávání a výcviku policistů, jsou výzbrojí policie.
    Zbraní se rozumí zbraň střelná včetně střeliva a doplňků
    zbraně, výbušnina, speciální výbušný předmět, průlomový
    pyrotechnický prostředek a speciální náloživo.
    § 39
    Rušení provozu elektronických komunikací
    (1) Policie může za účelem odstranění bezprostředního
    ohrožení životů nebo zdraví osob anebo bezprostředně
    hrozící škody velkého rozsahu9) na majetku
    rušit v nezbytné míře a po nezbytnou dobu
    a) provoz elektronických komunikačních zařízení
    a sítí,
    b) poskytování služeb elektronických komunikací,
    nebo
    c) provozování radiokomunikačních služeb.
    (2) Zavedení rušení podle odstavce 1 policie ohlásí
    na územně příslušné operační a informační středisko
    Integrovaného záchranného systému a Českému telekomunikačnímu
    úřadu. V nezbytné míře informuje
    o provedeném rušení dotčené provozovatele sítí a služeb
    elektronických komunikací. To neplatí, pokud by
    poskytnutí informace podle věty první nebo druhé
    mohlo ohrozit plnění úkolů policie.
    (3) Technické a provozní podmínky realizace rušení
    jednotlivých pásem rádiového spektra, eventuálně
    jejich částí, služeb elektronických komunikací, maximální
    územní rozsah rušení, intenzitu vyzářených výkonů,
    způsob oznámení záměru zavést rušení a ohlášení
    rušení, způsob vypořádání vzniklé škody a výše a způsoby
    úhrady efektivně vynaložených nákladů stanoví
    prováděcí předpis. Prováděcí předpis stanoví technické
    a provozní podmínky realizace rušení jednotlivých pásem
    rádiového spektra tak, aby dopad na provoz sítí
    elektronických komunikací byl minimalizován s ohledem
    na sledovaný účel rušení.
    § 40
    Vstup do obydlí, jiného prostoru nebo na pozemek
    (1) Policista je oprávněn vstoupit bez souhlasu
    uživatele do obydlí, jiného prostoru nebo na pozemek
    a provést tam potřebné úkony nebo jiná opatření jen
    tehdy, jestliže věc nesnese odkladu a vstup tam je nezbytný
    pro ochranu života nebo zdraví osob anebo pro
    odvrácení závažného ohrožení veřejného pořádku
    a bezpečnosti.
    (2) Oprávnění podle odstavce 1 má policista také
    v případě
    a) důvodného podezření, že se na místě uvedeném
    v odstavci 1 nachází zemřelý,
    b) pronásledování osoby, nebo
    c) vstupu do jiného prostoru nebo na pozemek, má-li
    důvodné podezření, že se tam nachází týrané zvíře.
    (3) Policista je oprávněn za účelem vstupu na
    místo uvedené v odstavci 1 toto místo otevřít nebo jiným
    způsobem si do něj zjednat přístup, v případě
    nutnosti i za použití síly.
    (4) Policista je povinen při vstupu do obydlí, jiného
    prostoru nebo na pozemek a při následných úkonech
    zajistit přítomnost nezúčastněné osoby; nemusí
    tak učinit, hrozí-li nebezpečí z prodlení nebo by mohlo
    dojít k ohrožení života anebo zdraví nezúčastněné osoby.
    (5) Po provedení úkonů nebo jiných opatření je
    policista povinen bez zbytečného odkladu vyrozumět
    uživatele obydlí, jiného prostoru nebo pozemku a zajistit
    zabezpečení tohoto místa, nemůže-li tak učinit uživatel
    nebo jiná oprávněná osoba.
    § 41
    Vstup do živnostenské provozovny
    (1) Policista je při plnění konkrétního úkolu policie
    oprávněn vstupovat v živnostenské provozovně do
    prostor, u kterých lze mít důvodně za to, že se v nich
    zdržují fyzické osoby, a to i po skončení prodejní nebo
    provozní doby. Tím není dotčena úprava vstupu do
    obydlí, jiného prostoru nebo na pozemek.
    (2) Nelze-li jinak dosáhnout splnění konkrétního
    úkolu policie, je policista oprávněn za účelem vstupu
    do živnostenské provozovny tuto provozovnu otevřít
    nebo jiným způsobem si do ní zjednat přístup, v případě
    nutnosti i za použití síly.
    § 42
    Zastavení a prohlídka dopravního prostředku
    (1) Policista je oprávněn zastavit dopravní prostředek
    a provést jeho prohlídku,
    a) pronásleduje-li pachatele úmyslného trestného
    činu, nebo
    b) pátrá-li po pachateli úmyslného trestného činu
    nebo po věcech z takového trestného činu pocházejících
    anebo s takovým trestným činem souvisejících,
    má-li důvodné podezření, že se v dopravním prostředku
    takový pachatel nebo věci nachází.
    (2) Policista je oprávněn zastavit dopravní prostředek
    a provést jeho prohlídku, má-li důvodné podezření,
    že používáním dopravního prostředku, na dopravním
    prostředku nebo v souvislosti s dopravním
    prostředkem byl spáchán trestný čin.
    (3) Policista je oprávněn zastavit dopravní prostředek
    a provést jeho prohlídku, pátrá- li po
    a) osobách hledaných, pohřešovaných nebo protiprávně
    se zdržujících na území České republiky,
    b) zbraních, střelivu, výbušninách, omamných a psychotropních
    látkách a jedech, nebo
    c) věcech pocházejících z trestné činnosti anebo souvisejících
    s trestnou činností,
    má-li důvodné podezření, že se v dopravním prostředku
    taková osoba nebo věc nachází.
    (4) Policista je oprávněn při zajišťování bezpečnosti
    prostředků veřejné hromadné dopravy před
    útoky na jejich provoz a na bezpečnost cestujících
    v těchto prostředcích provést prohlídku zavazadla, jakož
    i prostředku veřejné hromadné dopravy, za účelem
    zjištění, zda v nich není přepravována věc, která by
    mohla být použita k takovému útoku. Obdobně je
    oprávněn provést prohlídku osoby za účelem zjištění,
    zda takovou věc nepřechovává.
    (5) Policista je oprávněn při zajišťování bezpečnosti
    prostředků veřejné hromadné dopravy a při zajišťování
    veřejného pořádku a bezpečnosti v těchto prostředcích
    k
    a) bezplatné přepravě těmito prostředky,
    b) bezplatnému používání telekomunikačních zařízení
    instalovaných v těchto prostředcích.
    (6) Policista je oprávněn za účelem provedení prohlídky
    dopravní prostředek otevřít nebo jiným způsobem
    si do něj zjednat přístup, v případě nutnosti i za
    použití síly.
    § 43
    (1) Vyžaduje-li to splnění konkrétního úkolu policie,
    je policista oprávněn přikázat každému, aby
    a) po nezbytnou dobu nevstupoval na policistou
    určené místo (dále jen „určené místo“),
    b) se po nezbytnou dobu nezdržoval na určeném
    místě, nebo
    c) po nezbytnou dobu setrval na určeném místě,
    hrozí-li závažné ohrožení života nebo zdraví.
    (2) K vyznačení nebo ohraničení určeného místa
    může být použito technických prostředků. Je-li jako
    technický prostředek použit pás s označením „Policie
    ČR“, jde o příkaz podle odstavce 1.

Leave a Reply