Éra diskriminace slušných a platících

Host vyhazuje číšníka! Nová doba! vykřikoval číšník v jednom filmu Věry Chytilové, který zachycoval českou porevoluční dobu. Po dvaceti letech od vymanění se z diktatury proletariátu lze konstatovat, že nad některými dnešními věcmi zůstává rozum stát.

Televizní šoty z pražské vily Milada, kterou obývali squateři (lidé bydlící v cizích opuštěných domech a neplatící nájem), musely být pro mnohé diváky šokující. Nejen kvůli dramatickému střetu squaterů s policií.

Následné vyjednávání se squatery mělo přinést své ovoce. Ministr pro lidská práva Kocáb jim hledá nové bydlení. Asi takové, kde by si mohli dál žít bez placení nájmu. Vždyť půjde o nějaký opuštěný dům.

Je to jejich způsob života, namítnete, tak proč jim ho brát? Squateři to na transparentu popsali jednoznačně: Chcete nás v domě, nebo v ulicích? Ne, polehávající na ulicích je asi nikdo nechce. Tak nám dejte dům! A je to. Vydírání jak vyšité a diskriminace všech nájemníků, kteří každý měsíc za bydlení platí.

Obdobou jsou i značky ve městech, upozorňující na měření rychlosti. Tady je policistovo, hlásá značka, a všichni motoristé jedou dle pravidel. A tady už ne, hlásá druhá značka určující konec měření rychlosti. Slušný řidič jede dál padesátkou, neslušný zrychlí. K čemu jsou takové zákony?

Ode zdi ke zdi. Po policejním státě, který jsme desítky let zažívali, jsme ve fázi, kdy slušný platící a pracující člověk je znevýhodňován.

To by se za komunistů stát nemohlo, zavzpomínají mnozí. Mohlo i nemohlo. Nezapomeňte na některé nepřizpůsobivé s osmi dětmi, kteří si na byťáku vykřičeli byt nebo dům, jehož vybydlení tolerovali i policisté.

A řidiči? Vyvolení se přece poznávali již podle čísel na espézetce, takže policisté u těch svých promíjeli dopravní přestupky také, a když už to nešlo, tak si ředitel podniku vymohl vrácení řidičáku zpět přes svou komunistickou příslušnost.

Vyvolenými tehdy byli vlivní komunisté a lidé s penězi, veksláci, zelináři, pumpaři… Dnes vyvolenými lidé s penězi zůstali, ať už politici, nebo lobbisté.

A k nim se přidaly různé menšiny, neochvějně hájící své právo na život, jaký vyhovuje jim, bez ohledu na pravidla společnosti, ve které žijí. Že by po době totalitní a posléze porevoluční, s přívlastkem demokratická, nastupovala éra diskriminace slušných a platících?

4 Responses to “Éra diskriminace slušných a platících”

  1. azvevit napsal:

    Zdravím.
    Žádná éra diskriminace slušných a poctivých lidí nenastupuje. Ta pouze plynule pokračuje. av.

  2. Svatopluk Beran napsal:

    Azvevite, to nemá chybu.

  3. Svatopluk Beran napsal:

    No a jestli jsem dobře pochopil dočasnou nabídku podnikatele na zapůjčení několika bytů squaterům, tak potřebuje legální cestou dovystěhovat zbylé důchodce z baráku, který si zcela jistě poctivě ve středu Prahy zakoupil a nyní by z něj rád postavil hotel. Jsem silně přesvědčen, že jeho – now how ze squatery – mu v jeho svobodném podnikatelském záměru vyjde na sto procent.

Leave a Reply