Proč talenti (zatím) odcházejí z Vysočiny?

Úspěšnou fotbalovou továrnu FC Vysočina opustili dva mladí fotbalisté, kteří právem náleží k největším talentům současného českého fotbalu. Devatenáctiletý útočník Stanislav Tecl zamířil s přestupovou opcí na hostování do pražské Slavie a teprve sedmnáctiletý ofenzivní hráč Matěj Vydra přestoupil do ostravského Baníku. Vydrův transfer bude s velkou pravděpodobností jedním z největších, které se v Česku v aktuálním zimním období odehrají.

Jihlavský klub se tak nachází v situaci, která zde již v uplynulých deseti letech byla mnohokrát. Kvalitní a trpělivá práce FC Vysočina s mládeží vygenerovala výrazný talent, který svým potenciálem přerostl ekonomické a sportovní možnosti klubu a zamířil jednoduše za lepším. Klub tak získal citelnou finanční injekci pro další výchovu talentů a chod oddílu, ale zároveň musel nalézt odpovídající náhradu, aby neutrpěla kvalita týmu. Prvním byl v lednu 2002 Radek Sláma (Slavia Praha), o rok později Ladislav Šebek (Hradec Králové), v létě 2004 Karel Večeřa (Brno), v zimě 2005 Lukáš Vaculík (Mladá Boleslav), za rok Jan Štohanzl (Teplice), v létě 2006 Milan Kopic (Sparta Praha), za další rok dvojice Ondřej Šourek a Theodor Gebre Selassie (oba Slavia Praha), v létě 2008 Josef Hušbauer (Viktoria Žižkov) a v před rokem odešel Michael Rabušic do Brna.

Každý fotbalový znalec a fanoušek si po tomto výčtu jistě pomyslí, že s těmito hráči by FC Vysočina úspěšně působil v Gambrinus lize. Proč tedy klub tyto nadějné fotbalisty uvolňuje, nabourává si základní sestavu a komplikuje si tak naplnění svého cíle v podobě návratu do nejvyšší soutěže? V nedávné minulosti přestupy představovaly nutnost. Bez nich by klub nebyl schopen plnit své závazky, na stejně vysoké úrovni vychovávat mladé fotbalisty a působit ve II. lize. Bez přestupů Slámy či Štohanzla by proto bylo těžko možné zakoupit Vydru a Tecla z Chotěboře, potažmo z Humpolce, a následně zaplatit kvalitní trenéry a zajistit jejich odpovídající fotbalový růst.

I nyní transfery představují výraznou injekci pro zdravý chod klubu. Díky ní klub může získat perspektivní žáky a dorostence z celého regionu, disponuje prostředky na rozvoj tréninkových areálů a svého zázemí a zajišťuje přestupy hotových fotbalistů pro kádr „A“ mužstva. Díky financování ze strany akcionářů na čele s PSJ však klub dnes není ekonomicky nucen k odchodům svých nejlepších talentů přistupovat.

Proč k přestupům přesto dochází? Odpověď leží v období kolem 14. – 16. roku fotbalisty. Tehdy na sebe ti nejtalentovanější začínají přitahovat pozornost fotbalových manažerů, ti navazují kontakt s jejich rodičů a hráči s těmito manažery podepisují smlouvy. Okamžitě pro svého nového svěřence hledají co nejlepší uplatnění za co nejvýhodnější podmínek. Mateřské kluby jsou proto nuceny s mladým hráčem podepsat tzv. malou profesionální smlouvu do osmnácti let, která může být v maximální délce 3 let. Smlouvu podepisují jeho rodiče, popřípadě též manažer. Talentovaný hráč tak získává svůj první, byť zatím minimální, příjem a klub má jistotu, že ho po dobu jeho kontraktu neztratí.

Pokud mladík začne naplňovat své fotbalové předpoklady, tak roste jeho cena, je přeřazen do kádru dospělých, nastupuje za mládežnické reprezentace a začíná na sebe přitahovat stále větší pozornost zahraničních a špičkových českých klubů. Úměrně s tím se však krátí jeho smlouva. Mateřský klub v žádném případě nechce dopustit její vypršení, neboť poté mladík může odejít za tabulkovou sumu v řádu statisíců. Začíná tady složité kolo jednání s manažery a přesvědčování hráče a jeho rodičů, aby v klubu prodloužili za výhodnějších podmínek smlouvu. Pokud se však jedná o hráče, kterému začíná být II. liga malá, je vystaven platově výrazně lepším nabídkám prvoligových klubů a navíc si chce udržet místo v mládežnické reprezentaci, tak klubu nezbývá nic jiného, než v dostatečném předstihu jednat o přestupu mladíka jinam. Každý půlrok blíže skončení smlouvy logicky klesá i přestupová suma.

Aktuální odchody Vydry a Tecla lze v těchto souvislostech vnímat jako ekonomicky velmi podařené. Výjimečnost těchto transferů roste s ohledem na současnou ekonomickou situaci v Česku. Zároveň jde o velké ocenění systematické a kvalitní práce FC Vysočina s mládeží a v neposlední řadě by tak nemělo dojít k pozastavení sportovního vývoje těchto fotbalistů. Jejich další růst je v zájmu celého českého fotbalu a může z něj profitovat i FC Vysočina. Další přestupy Tecla či Vydry např. do zahraničí totiž představují nezanedbatelný finanční přínos do kasy jihlavského klubu.

Minulost ukázala, že i po těchto odchodech dokázal FC Vysočina vždy minimálně udržet vysokou druholigovou úroveň a není důvod si myslet, že by tomu nyní bylo jinak. Určitě bychom si všichni přáli, abychom největší talenty dokázali udržet dlouhodobě. K tomu by postačila „maličkost“ – postoupit do nejvyšší soutěže a působení v Gambrinus lize dlouhodobě stabilizovat. Tím by byl zajištěn optimální vývoj fotbalistů a jejich kvality i fotbalová cena by rostly v mateřském klubu. Ti nejlepší by poté za lepším nemuseli odcházet do Sparty, Slavie či Baníku, ale rovnou do zahraničí. Rozpočet FC Vysočina by se tak nepohyboval mezi 35 – 40 miliony korun, ale mohl by se blížit sumě kolem 60 milionů.

Ač se to na první pohled nezdá, tak pevně věřím, že i díky transferům Tecla a Vydry jsme na nejlepší cestě v brzké době na prvoligovou metu dosáhnout. Opravňuje mne k tomu pohled na další perspektivní mladíky v juniorských týmech FC Vysočina, stabilní a trpělivá podpora akcionářů a současná koncepce tvorby „A“ mužstva. Doufám, že můj komentář fanouškům, partnerům a sponzorům FC Vysočina mnohé objasnil a že jsou i oni naladěni na pozitivní a trpělivou notu. Jihlavský fotbal si to určitě zaslouží.

10 Responses to “Proč talenti (zatím) odcházejí z Vysočiny?”

  1. Tesař Jaroslav napsal:

    Myslím si, že tento názor vystihuje dost postatně možnosti jihlavského fotbalu a jeho přispění pro celý český fotbal. Dost fanoušků nechápe „výprodej“ jihlavských talentů, ale v dnešním fotbale to tak funguje. Hlavní věc ovšem je, že ty kvalitní mladé kluky do Jihlavy vedení dokáže přivést a o fundovanosti trenérů od přípravek po dorost snad není pochyb(pro ty, kteří mládežnický fotbal v našem regionu sledují). Na závěr přeji Teclovi a Vydrovi ať se jim vyhýbá zranění a dotáhnou to co nejdál.

  2. Jiří Cempír napsal:

    Dobrý večer,
    pokud jsou talenti zase v dorostu a v žácích tak za 2-5 let odejdou zase,takže se můžeme znovu bavit hlavně o financích pro klub,ale né o postupu do Gambrinus ligy!!!! Tak ať lidi platí za průměrný fotbal na který se dá i dobře vsázet v sázkových kancelářích……………………………………..

  3. Fanoušek napsal:

    Pane Tulisi, myslím si, že Vaše vysvětlení (stejně jako reakce pana Fukse na klubovém fóru) se trošku míjí s podstatou současné nespokojenosti fanoušků týmu. Jsem přesvědčený o tom, že samotný odchod nadějných fotbalistů by nezpůsobil takový poprask, pokud by se fanoušci ztotožňovali s přestupovou politikou klubu, a to hlavně v oblasti příchodů. Naprosto Vám věřím, že v současné situaci nejste schopni konkurovat movitějším, zejména prvoligovým klubům, ale výběr fotbalistů, které do klubu v posledních letech přivádíte jako posily (a náhrady), je jedním slovem zoufalý. Svědčí o tom dost dlouhá řada následných brzkých odchodů těchto rádoby posil. Nejkřiklavějším příkladem z toho poměrně dlouhého zástupu neúspěšných byla „přestupová bomba“ Mareš. A takto můžeme pokračovat. Náhradou za Vydru je neznámý Slovák, který se nedokázal prosadit v první lize a hrál MSFL a divizi, za Tecla pak přichází hráč, o němž je v úvodním představení napsáno, že jej brzdí častá zranění – těžko asi předpokládat, že se to právě tady změní, že? Dále dorazil hráč, který toho má spoustu za sebou, ale přichází z třetiligového týmu – že by neobjevený poklad? Pozadu nezůstává ani stoper, se kterým nebyli spokojeni ve Slovácku a poslední perličkou, o které jsem četl, byla snad již zažehnaná úvaha nad angažováním někoho z brazilského tria, které bylo odejito s Brna. Abych to shrnul. Až začnete pravidelně doplňovat kádr nadprůměrnými hráči druhé ligy, případně se zkušenostmi z ligy první a ne tím, co spíš připomíná odpad a až ti hráči tady skutečně něco odvedou, potom můžete prodávat hráče podle libosti bez toho, aby Vám fanoušci spílali. Ale přestupní okno se teprve otevře, tak třeba budu – a nejen já – příjemně překvapen.

  4. Mirek Fuks napsal:

    Fanoušek: není spravedlivé na startu zimní přípravy odsuzovat hráče, kteří se s týmem začali připravovat a vůbec není dotažena jejich registrace. Na hodnocení jejich kvalit počkejte minimálně do poloviny podzimu. Navíc jak Dolejš, tak Šimáček a Nesvadba náleží do vámi uvedené kategorie „nadprůměrní hráči druhé ligy, případně se zkušenostmi z ligy první“.
    Hráči Křižan a Zelinka nepřicházejí jako náhrada za Vydru a Tecla. Vnímáme je jako mladé a perspektivní hráče, kteří by časem mohli být přínosem. Dostanou půlrok na to, aby o tom přesvědčili.
    Navíc je třeba si uvědomit, že je takřka nemožné nalézt na českém trhu neobjevené talenty, kteří mohou hrát I. či II. ligu. Je tedy logické, že se Vysočina snaží získat do svých řad fotbalisty, kteří mají prvoligový potenciál, ale zatím ho zcela nenaplnili. A nezapomeňte na jihlavskou líheň talentů, z níž v brzké době zamíří další fotbalisté do „áčka“.
    Ano, Vysočině se v minulosti nevyhnuly přestupy či hostování, které se zcela nevydařily. Na druhou stranu i nyní máte v kádru řadu hráčů, kterým se též při jejich příchodu ze strany fans zcela nevěřilo a nyní podávají kvalitní výkony a nastupují pravidelně – např. Winter, Gabriel, Tlustý, Gába, Karlík, Gruber, Krutý, Mešanovič…
    Ostatně vydařené i špatné transfery patří ke všem klubům na světě. Když např. Tecl přicházel do „A“ týmu, tak mu nikdo příliš nevěřil a fanoušci spíše volali po známém jménu z I. a II. ligy…

  5. Mirek Fuks napsal:

    … samozřejmě, že jsem myslel do poloviny jara:c))

  6. Fanoušek napsal:

    Mirek Fuks: Ty hráče neodsuzuji, skutečně můžete mít tentokrát šťastnou ruku. Přesnější by bylo říct, že jsem v daných případech pesimista, a to vzhledem k informacím, které o nich doposud pronikly na veřejnost a také s ohledem na zkušenosti s nedávno minulými (a podle mě dost podobnými) neúspěšnými přestupy, ze kterých by byl podobně dlouhý seznam, jako ten, který jste uvedl vy. Ostatně postavení týmu v tabulce svědčí spíše v neprospěch obhajoby Vašich kroků. Ale jak jste naznačil, ať promluví svými výkony. Vyměnili jsme si názory na 4 – 5 hráčů a uvidíme, kdo z nich získá vůbec smlouvu, kolik a jak toho odehraje a jak to bude nakonec vypadat s umístěním klubu?! A jen tak na okraj. Tím, že hráči přišli „náhradou“ za Tecla a Vydru jsem myslel pouze to, že byli součástí těch transferů, ne faktickými náhradami těch hráčů. Nicméně děkuji za reakci.

  7. Radim Vltavský napsal:

    Mirek Fuks,Zdeněk Tulis:Souhlasím s Fanouškem,odcházejí hráči,na které se „chodí“ a vedení jako nahradu angažuje do „A“týmu hráče s velmi nízkou výkoností.Podle toho také vypadají výsledky.O postupu se stále mluví a píše ve všech pádech,ale s hráči,kteří jsou výprodejem a nebo odloženým zbožím bez ambicí na první ligu. Také chápu,že v současné době ještě FC Vysočina není schopná udržet takové talenty,ale co nechápu je proč jsou nahrazováni tím,čím jsou.Jsou totiž levní a nějak tu II.ligu odkopou!To není cesta do první ligy,jen slušný obchod s talenty ze štědrým přispěním miliónů z městské a krajské pokladny!!
    A fanoušek??? Ať dál ve své naivitě platí a je rád že je rád.Ostatně k takovému obchodu jich stačí pár,o ně přece nejde.
    Přiznám se,že jsem si každý rok pravidelně kupoval pernamentní vstupenku (2ks),ale už nemám chuť v tomto pokračovat z důvodů,které jsem víše popsal.
    Třeba se pletu,byl bych tomu rád,ale zatím tomu nic nenasvědčuje,spíše naopak.

  8. Mirek Fuks napsal:

    Vltavský: Při klubovém rozpočtu výrazně přes 35 mil. Kč (v roce 2009 to bylo skoro 40 mil. Kč!) tvoří podpora města a kraje celkově 7 mil. Kč, což představuje cca 60% klubových nákladů na chod mládežnických týmů a provoz tréninkových areálů. Zbývající náklady + náklady na doěplý tým a zaměstnance nesou privátní subjekty. A věřte, že pro ně není II. liga vůbec zajímavá a dělají všechno pro to, aby tým dostali do I. ligy. I oni však dělají chyby, neboť ne všichni příchozí hráči splní očekávání. Tak to však ve sportu chodí na celém světě.
    Z II. ligy přeci nemůže být zajímavý ani obchod s hráči! Vždyť cena Vydry a Tecla, pokud bychom hráli nejvyšší soutěž, by byla třeba o polovinu vyšší! A nebo by tito fotbalisté šli z Jihlavy rovnou do zahraničí!
    Mimochodem, čekáte, že za Tecla a Vydru přijdou stejně perspektivní hráči? Ne, přijdou za ně žáci a dorostenci do mládežnických týmů a řada hráčů do kádru „áčka“. Právě lednové období poslouží k tomu, abychom z nich vybrali skutečně ty nejlepší, kteří se svými kvalitami odchozím fotbalistů blíží. Nakonec mohou mít aktuálně stejnou kvalitu jako Vydra či Tecl, ovšem nižší potenciál sportovního růstu.
    Rád se s vámi na toto téma sejdu a vše objasním. Bohužel vám nedocházejí určité souvislosti, které se pan Tulis pokusil ve výše uvedeném článku vysvětlit.

  9. Radim Vltavský napsal:

    Fuks:Jaký rozpočet měla v minulé sezóně Časlav? Jaké má zázemí pro fotbal? Nesrovnatelné s Vysočinou díky městu Jihlava,které se muselo zadlužit,aby se mohlo takové zázemí vybudovat a přesto uhrála postupovou příčku!! Bylo to hráčskou kvalitou,jiný důvod nelze hledat.
    Divím se privátním subjektům,že si toto neuvědomují a investují do řady hráčů o kterých píšete,kteří nemůžou splnit cíl v podobě postupu do I.ligy.
    Bylo by jistě velmi zajímavé spočítat,kolik hráčů se již od sestupu z I.ligy vystřídalo v barvách „áčka“ FC Vysočina,kolik z nich zde dnes hraje a jaký byl jejich přínos? Počet těch,kteří přínosem nebyli jasně převažuje,což potvrzuje i současné umístění v tabulce,které mohlo být ještě horší,nebýt právě Tecla a Vydry.
    Buďme realisté,krásných snů jsme od pana Tulise slyšeli mnoho.O postupu v této sezóně lze uvažovat jeďině pokud jeden s týmů,který si postup z první či druhé příčky zajistí,nebude chtít do I.ligy a své místo přenechá.Ale co dál?Hrát I.ligu stojí zase peníze,ještě víc peněz za hráče než dnes!!To už se někde najdou,když dnes nejsou ani na hráče zaručující postup?
    Nebylo by fér všem fanouškům přestat neustále skloňovat I.ligu a seznámit je s realitou??
    Výchova a prodej mladých hráčů je dobrý obchod,proto se kolem něj točí tolik „agentů“ a ostatních „milovníků“ fotbalu.Velkou část nákladů při jejich fotbalovém růstu přejímají rodiče,to nelze popřít.Není žádným tajemstvím,že FC Vysočina prodává mladé hráče do I.A.třídy za částky 70 000 tisíc.Připomínám že se jedná o vesnické kluby. Žijeme v tvrdém kapitalismu,kde na sny není místo. Bohužel.

  10. Mirek Fuks napsal:

    Ligy se vyhrávají dle rozpočtů? Sparta je vždy mistrem? Slovácko či Hradec měly loni stejný či vyšší rozpočet než Vysočina a skončily v poli poražených daleko od 3. místa Jihlavy. A rozpočet Čáslavi čistě na „A“ tým není zase tak malý. Je třeba si uvědomit, jak velkou částku FCV spolkne mládež, zaměstnanci, správa areálů apod.
    Přesto klobouk dolů před Čáslaví za to, jaký tým dokázali složit. I my jsme v postupové sezóně 2004/05 nebyli favorité a díky dobré skladbě týmu a nezbytné dávce štěstí se nám to podařilo. Vytvořit fungující a úspěšný tým totiž není vůbec jednoduché a mnohdy je to skutečná alchymie. Vždy se to prostě nepodaří. I proto do klubu přišel nový sportovní manažer Jinoch. To svědčí o snaze majitelů ten správný tým vytvořit.
    Nic to však nemění na tom, že Vysočina se svým rozpočtem nemůže mít jiné, než postupové ambice.
    O rozpočet v I. lize bych strach neměl. S nejvyšší soutěží by bezesporu byl spojen mnohem větší marketingový a reklamní efekt a též by došlo k mnohem zajímavějšímu zobchodování hráčských práv. Tyto prostředky však na II. ligu v ekonomickém klima Vysočiny neseženete a hráče takto ve II. lize nezviditelníte.
    Zkuste se na celou věc podívat komplexněji z pohledu vedení klubu kazdodenně bojujícího za udržení financování klubu a nikoli z pohledu fanouška. Budete-li chtít, rád se s vámi na toto téma sejdu.
    A poznámka nakonec – vámi zmíněná přestupová částka je, dle mého názoru, nesmysl. Nebo představuje zcela vyjímečný případ. Vždy je to o nabídce a poptávce.

Leave a Reply