Velikonoce trochu jinak

Nadcházející Velikonoce, které patří mezi  nejstarší a nejvýznamnější křesťanské svátky mne přivedly na myšlenku, jak tento svátek, který se stále udržuje zejména na venkově, oživit a vnést do této tradice nové a aktuální prvky, které by zaujaly celou naší společnost.  Pochopitelně, že s trochou nadsázky a v odrazu aktuálního politického dění jsem si řekl, že oslavy zmrtvýchvstání ukřižovaného Ježíše Krista, představují jistou naději, kterou v dnešní době všichni zejména v souvislosti s naší domácí politickou scénou  postupně ztrácíme.  A tak mne napadalo, že by bylo rozhodně zajímavé, pokud by pomlázku do rukou dostaly pro změnu ženy a vyplácet by se začali naši politici.  Jak se totiž ukazuje, volby nejsou dostatečným nástrojem k tomu, aby politikové začali svoji práci, za níž jsou placeni daňovými poplatníky, brát vážně, a že by proto jelita, která si zejména dívky odnášejí z velikonočních svátků, zasloužili právě zejména naši poslanci a další vrcholní představitelé státní správy a samosprávy naší země.  Ženy, které by měly právo vyplácet politiky, jsou pak zárukou, že by se tato inovovaná tradice nezvrhla v masakr, ale že by šlo skutečně o tradici, která se týká poctivého odměňování politické reprezentace. Jako-li nechci dehonestovat Velikonoce, tato myšlenka mne zaujala, a proto jsem si dovolil navrhnout i malou koledu, která je v mém případě zaměřena na Vysočinu, v níž působím jako starosta Moravských Budějovic:

Hody, hody, doprovody,
dejte menší daně,
větší příjmy.
Hodně práce pro Vysočinu,
Český zboží, žádnou Čínu.  Nejsem žádný básník a myslím si, že podobných a mnohem trefnějších říkadel by mohlo vzniknout nekonečně mnoho, neboť naše domácí politická scéna je vděčnou a dovolím si říct, že i věčnou inspirací. Pochopitelně, že jako komunální politiky, bych sám byl rovněž terčem rozhořčených kolednic, ale proto, že právě jako komunální politik mám na rozdíl od poslanců, ministrů a senátorů každodenní kontakt s občany,  se jejich  názorů nebojím.  

Myslím si tedy, že poněkud inovované Velikonoce by mohly být dobou příležitostí, kdy by mohly legálně ženy symbolickou pomlázkou říci svým zákonodárcům, co si o jejich počínání myslí. Bylo možná úsměvné sledovat, jak by se většina politiků schovávala. Mnozí by jistě pregnantně vysvětlovali, jak nemohou nastavit své pozadí, protože jsou pracovně zaneprázdněni apod.  

Osobně jsem přesvědčen, že mnohým politikům schází k dosažení jisté jejich profesionální úrovně právě osobní kontakt s realitou, kterou však sami vytvářejí. Pokud by ale  museli se svojí kůží jít tzv. na trh, pak by si mnozí jistě rozmysleli, zda mají pracovat pouze pro sebe a své kapsy a nebo zda mají pracovat pro ty, kteří je platí a kteří je jednou ročně také mají právo řádně „vyplatit“ pomlázkami. Pochopitelně, že má představa takových Velikonoc je nereálná, ale myslím, že stojí zato tuto myšlenku rozvinout. Umím si docela živě představit, jak by dostal  na „zadek“ např. pan Paroubek, pan Topolánek, nebo řada poslanců, o nichž vlastně  nikdo nic neví. Navíc by tato má inovace opět vnesla život do našich velkoměst, kam by se jistě sjížděla za účelem řádné „odměny“ značná část našich občanů. Pikantní by mohlo pak být i to, že by každý politik musel za své vyplacení řádně poděkovat a obdarovat kolednice vlastnoručně účelným mazancem. V případě mnohých z politiků by to tak bylo poprvé a možná naposledy, kdy by skutečně udělali něco pro lidi.  

Aby se však  neřeklo, že  navrhuji něco, čeho se sám obávám, tak možná zavedu tuto tradici u nás v Moravských Budějovicích, kde jsem starostou a kde mě názory našich spoluobčanů zajímají. Pokud to však odskáču za všechny politiky, tak si patrně několik týdnu nesednu…      

5 Responses to “Velikonoce trochu jinak”

  1. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Bařinka jsem přesvědčen že výměna nepřímé demokracie (tzv. parlamentní), za přímou demokracii, zrušení poslanecké kriminální imunity a doživotní tresty za zpronevěru a tunelování daní vybraných od daňových poplatníků by bohatě postačilo. Například, ukradkls nebo zpronevěřils deset tisíc – měsíc vězení, ukradls nebo zpronevěřils dvacet tisíc – dva měsíce vězení, ukradls nebo zpronevěřils sto tisíc deset měsíců vězení, ukradls nebo zpronevěřils jeden milion – osum let a tři měsíce, ukradls nebo zpronevěřils deset milionů – doživotí. Samozřejmě po celou dobu ve vězení pracovat a splácet dluh. Prostě za zlodějnu kriminální trest. Nést pouze politickou odpovědnost za rozkrádání vybraných daní je výsměch všem lidem tvořících hodnotu prostředku směny – papírovým bankovkám.

  2. XXXXX napsal:

    Bařinko kde jsi byl před měsícem, rokem, dvaceti? S politickou agitací tady běž do řiti. A zrovna na velikonoce. Rojíte se tady jako muchy a jste jeden jako druhej. Vovsík se tu objevoval dřív pravidelně. Pak malá roční pauzička a ejhle volby. Co kluk neudělá? Je tu zas. Nicméně za tvůj první a nejspíš poslední článek ti velmi děkujeme.

  3. Jihlavák napsal:

    Možná Vovsíkovi odezněla delírka, tak zase cvičí psaní. Pán Bařinka je vyšší liga, ale z jiného hřiště, tak nás tady v jihlavě moc nebere.

  4. Svatopluk Beran napsal:

    Toto je plagiát. Netýká se TOP 09 ale jiné nové strany. Ovšem její cíle pro běžného občana naší země těžko čitelné.

    Je tu další tzv. středolevá strana. V praxi tento název znamená-levicové sliby před volbami, středové až pravicové chování po volbách. No, alespoň že pravice u nás nezakrývá své plány do budoucna. Doprivatizovat zbytek národního majetku, řádně zpoplatnit zdravotnictví, dát do rukou soukromníků nejen pojišťovny, ale i celý důchodový systém, zavést školné a hlavně-co nejvíce okleštit všechny sociální dávky. Pravice má totiž jasno. Za obrovský propad ekonomiky za dvacet let existence kapitalismu u nás můžou matky s dětmi, důchodci a nezaměstnaní. Mrchy nenažraný, prožrali majetek KSČ, SSM, ROH i Svazarmu. Svou nestřídmostí a neskromností projedli státní podniky, celé naše loďstvo, ale i zemědělství a potažmo i zdravotnictví, školství… Chtěli by se cpát pořád a jen díky skvělým hospodářům, kteří vedou od devadesátých let minulého století náš stát, jsou dnes střídmější. Jak říká můj dobrý přítel: Dnes již neplatí ta říkanka o myšičce, která rozdávala svou kašičku v podobě, co jsme ji znali. Stejně jako náš stát dala tomu a tomu (banky, armáda), ale na toho jednoho se prostě nedostává. A není to jeden, ale tisíce a stovky tisíc, na které se nedostává a žel ta komůrka, do které by se měli jít napapat je prázdná, jak hlavy některých politiků. Jen pavouků pár a smetí hrst.
    Ono je opravdu někdy úžasné poslouchat osoby z našeho společenského života. Politici, kteří své tituly získávali v drtivé většině v dobách minulého režimu a kteří v té době zastávali vysoké funkce dnes mluví o tom, že žili do roku 89 v koncentráku. (Že pane Kalousku?) Restituenti miliard upozorňují občany na jejich nestřídmost a neskromnost. (Viďte pane kníže?) Herci, kteří hráli téměř v každém filmu, či inscenaci dnes stavějí na odiv to, jak byli v minulosti utlačováni. Zpěvákům a zpěvačkám bylo zakazováno zpívat a v lepším případě zpívat mohli, ale nikdy si nepřišli na takové peníze jako dnes. (Lucie Bílá se ze švadleny vyšvihla do hitparád, ale na vilu si tenkrát nevydělala.) I sportovci nesportovali pro peníze, ale reprezentovali svou vlast, která jim dala podmínky, aby se ve sportovních školách naučili hrát tenis, fotbal, hokej atd. Dnes je sport jen pro děti movitých a na výsledcích) hlavně kolektivních sportů) se to začíná projevovat.
    Ale přichází doba, kdy se naše děti začínají ptát. Co bylo v minulosti vlastně tak špatného? A opravdu nebylo v něčem líp? Jak to, že nám dnes musíte platit školní pomůcky a vy jste je měli zadarmo? Jak jste mohli každý rok jezdit na tábory nebo rekreace a dneska na to nemáme? Opravdu nebyli bezdomovci a nezaměstnaní? Vy jste vážně chodili ve škole na zubní preventivní prohlídky? A kdo je tenkrát platil? Otázek mají tolik, že by to stačilo na celou knihu a z odpovědí si začínají dělat obrázek o tom, že nic není černobílé a že televize není žádná pravdomluvná bedýnka. Je opravdu hloupost jim lhát, oni se pravdu stejně dozví…

    A něco navíc o jánabráchismu, je to i s českými titulky.

    http://www.youtube.com/watch?v=6aJmTORC3Tg&feature=PlayList&p=E7CB4CD304B29779&playnext_from=PL&index=0&playnext=1

  5. Petr Janeba napsal:

    Vážený pane Bařinko, tento článek si v ničem nezadá s Vašimi slavnými veřejnými projevy. Mimochodem, je štěstí že při událostech 17. listopadu 1989 nikdo nezemřel, protože při Vašem projevu „k výročí sametové revoluce“ by se musel obracet v hrobě.
    Pokud se, nedej bože, přece jen dostanete do parlamentu, doporučuji Vám prostudovat si učebnice českého jazyka pro základní školy. Možná tam najdete, jak se správně píše „jako-li“, „zpráva státu“, „respektivě“, či jak se skloňují vlastní jména. A neuvádějte prosím všude že jste starostou Moravských Budějovic, ať se za Vás nemusíme stydět.

Leave a Reply