Sezóna nenaplněných ambicí a nadějí do budoucna

A je tu konec další fotbalové sezóny. Sezóny, která z pohledu FC Vysočina Jihlava přinesla podzimní zklamání, zimní důkladný řez a jarní obrození. Konečná 4. příčka nemůže být důvodem ke spokojenosti, ovšem zároveň přináší po jarních kvalitních výkonech a pozitivních výsledcích velkou naději do budoucna.

Předně je třeba říci, že se FC Vysočina dostal svým působením v I. lize do situace, kdy každé druholigové umístění horší než postupové je zklamáním. To je ještě markantnější od 17. prosince 2008, kdy se nám noví akcionáři klubu snaží vytvořit vynikající podmínky pro naši činnost. Za nemalé vynaložené prostředky očekávají postup do Gambrinus ligy. První část fotbalového ročníku, tedy podzim 2009, lze hodnotit ze dvou úhlů. K týmu přišla nová trenérská dvojice, která měla málo času a prostoru na bližší seznámení s týmem a určení nejefektivnější taktiky. Navíc jsme se na podzim potýkali s nevyrovnanými výkony hráčů včetně tradičních opor. Výsledkem byl obrovský nesoulad mezi útočnou a obranou fází mužstva a nevyrovnaná výkonnost s řadou divokých výsledků.

Představenstvo klubu po neuspokojivém podzimu na návrh sportovního manažera Josefa Jinocha rozhodlo o přebudování kádru mužstva, který měl být doplněn o perspektivní a po úspěchu toužící hráče s delšími kontrakty. Byl tak dán prostor pro vybudování silného mužstva, které postoupí z II. ligy a s menšími doplněním bude schopné působit i v nejvyšší soutěži. Za to, že se tato finančně náročná transakce mohla uskutečnit, patří velký dík akcionářům klubu na čele s PSJ, a.s., a jeho představitelům Františku Vaculíkovi a Jiřímu Pechovi.

Zimní přípravné zápasy nebyly výsledkově podařené, ale rozhodně nebyly důvodem k panice. Málokdy se totiž podaří, aby se okamžitě po razantním kroku dostavily očekávané výsledky. Celý realizační tým a hráči si na sebe museli zvyknout a najít optimální složení a herní styl, který bude vyhovovat typologii hráčů a přinese kýžený úspěch. Dlouhá zimní příprava nám toto hledání usnadnila a odrazila se i do uspokojivých výsledků v jarní sezóně.

Za ni musím pochválit celou obrannou činnost mužstva, v níž došlo oproti podzimu k markantnímu posunu. Bylo to dáno stabilními výkony gólmana Uvarenka a minimálně se měnící obrannou čtveřicí. Navíc došlo ke zlepšení defenzivní činnosti jejich spoluhráčů, zejména v taktických ohledech. S útočným projevem můžeme být spokojeni během celého ročníku. Vždyť jsme s přehledem nastříleli nejvíce branek z celé české I. a II. ligy.

Potvrdilo se, že naše zimní opatření byla správná a nyní můžeme s nadějemi vzhlížet k dalšímu ročníku. V létě do týmu nehodláme výrazně zasahovat a chceme ho na základě jarních výkonů doplnit jen zhruba na 3 místech. Zároveň se budeme snažit využít potenciálu mladých hráčů z naší úspěšné mládežnické líhně.

V dnešní ekonomické situaci je pro každý sportovní klub velmi složité poskládat rozpočet. Zvláště pro ty, kteří nechtějí být zadluženi a mezi ně náleží i FC Vysočina. Věřím, že s velkou pomocí akcionářů budeme schopni pro naplnění našich cílů získat partnery, kteří nám pomohou zajistit finance pro návrat do Gambrinus ligy. Zároveň musíme nadále přijímat i zdánlivě nepopulární, ale nutná manažerská rozhodnutí, která odpovídají vedení jakékoliv soukromé společnosti.

Nezanedbatelné finanční prostředky, které získáváme ze strany akcionářů, sponzorů či transferů našich fotbalistů, hodláme i nadále investovat do zlepšení materiálně technické základny klubu a tím velmi často do zvelebení městského majetku. V aktuálně skončeném fotbalovém ročníku došlo v budově kabin na stadiónu v Jiráskově ulici k vybudování komplexního šatnového zázemí pro hostující tým v souladu s požadavky I. ligy a zároveň jsme vytvořili důstojné zázemí pro realizační tým „áčka“. Dále byla před tímto objektem vytvořena rozcvičovací plocha s umělým trávníkem. Navíc jsme nedávno zahájili práce na novém travnatém povrchu s automatickým zavlažováním na tréninkovém hřišti v Antonínově Dole. A pracujeme i na důležité podmínce pro vstup do Gambrinus ligy – do 10. června obdržíme projektovou dokumentaci k vybudování vyhřívaného trávníku včetně kotelny.

Závěrem bych chtěl poděkovat našim fanouškům za stabilní podporu v tomto fotbalovém ročníku. Na druhou stranu mne mrzí, že jarní kvalitní výkony mužstva nepřinesly výraznější návštěvy na zápasech. I proto pro nadcházející sezónu připravujeme řadu kroků, které by do ochozů našeho stadiónu měly přilákat více diváků. Zvláště chci poděkovat našemu Fanklubu a smeknout před ním. Jde o zdravé jádro 20 – 30 věrných fanoušků, kteří nechybí na žádném venkovním zápase a týmu vyjadřují velkou sounáležitost.

Leave a Reply