Cestování s MHD

Jaký je nový systém jízdenek a čipových karet v městské jihlavské dopravě? Jakýkoliv článek na toto téma vyvolává bouřlivou reakci. Oprávněně? Částečně určitě ano. Bohulibý počin a vymyšlený systém trochu předběhl dobu.

A nepodařilo se jej vymyslet tak, aby byl tak zvaně uživatelsky příjemným. Tato slova totiž nabývají ve světě na významu. Chcete auto nebo televizi? Vybrat si můžete z nepřeberného množství. Čím má ale konkurence zákazníka zaujmout? Kromě ceny, která patří k nejdůležitějším, je to právě jeho ovládáním – že je lehce pochopitelné, logicky návodné, a tudíž přívětivé pro uživatele. Angličtina má pro to výraz user friendly.

Co ale s jihlavským dopravním systémem, do kterého proniknout vyžaduje vysokou bystrost a znalost? Třístránková verze návodu, jak postupovat při využívání nového systému MHD, je prostě na omdlení!

A zbloudivšího návštěvníka Jihlavy pak systém může už na nádraží odradit a raději se vydá pěšky. Pravda, v takovém případě půjde pod krásným starobylým kostelíkem, přes starý most, projde Sráznou ulicí kolem malovaného domku, a když si nevymkne kotník na kostkách, dojde až na náměstí.

Přidáme-li k výčtu nepříjemného ne příliš funkční automaty, které jednou mince vezmou, podruhé ne, je to k vzteku.

Pravda, trošku přeháním, protože nám dopravní podnik umožňuje trolejbusy využívat i bez pochopení systému automatů a znalosti nějakých pásem. Jak? Jízdenku si jednoduše a prostě koupím u řidiče! Má to jen jeden háček, jízdenka je výrazně dražší.

Cestovat MHD mohu tedy i bez znalostí čehokoliv, ale za vyšší cenu. Představitelé města a dopravního podniku nám jinými slovy říkají: Nejsi myšlenkově pohotový? Tak zaplať o něco více! Není to ale diskriminace nás průměrných a podprůměrných?

18 Responses to “Cestování s MHD”

  1. jj napsal:

    Samozřejmě ,že to není diskriminace, žádný z našich tzv. radničních politiků by si nepřidělával starosti s nějakou diskriminací.Je to obludná ohavnost ,která je omluvitelná pouze ziskem . A jelikož Jihlavě a DP evidentně zisk nepřináší , musela tahle blbost s jízdenkami a kartami přinést zisk někomu jinému že. Pokud ještě připočteme odměny , které si kapouni zainteresovaní na celém tomhle krámu jistě v dozorčí radě udělí tak není co řešit. A propos pane Klukane zjistěte výsledky hospodaření DPMJ od zavedení zas….távkového systému a výši odměn dozorčí rady.

  2. Moik napsal:

    je to dobrý nápad. Jízdenky po peněžence smolit nehodlám, nejezdím často. Karty by mi vyhovovala a účtování po zastávkách se mi moc líbí. JENŽE mám zasi jiný problém… proč ta karta stojí 100Kč? Její cena je tak okolo pětikoruny, nechce se mi živit nějakou spřízněnou firmu, takže MHD od doby zavedení karet nevyužívám vůbec.

  3. z napsal:

    Nový jízdenkový systém v Jihlavě je typickým příkladem korupce při zakázkách. Jak toto mohl někdo schválit? Vůbec nemysleli na normální lidi a už vůbec ne na turisty a návštěvníky Jihlavy, kteří se do města dostanou pouze občas. Funguje tento systém vůbec někde jinde ve vesmíru? Nebo je to jihlavská rarita, jako svítící katakomby? Dosud jsme systém nepochopil, Obodobně jako mne složitý systém většinu lidí odradí a budou jezdit raději autem. To byl záměr zastupitelů?

  4. Hana napsal:

    Po zavedení nového odbavovacího systému jsme s manželem přestali jezdit autobusem a používáme výhradně auto. Jsme teď rychlejší, svobodnější a cenově nás to vyjde na stejno. Proč jezdit autobusem, když vás jedna jízda s přestupem vyjde na 32,- Kč? Pro ty, co nás budou poučovat o možnosti čipové karty a levnějším ježdění hned odpovídám NE! Proč nutíte lidi k jejímu nákupu rozdílnou cenou? Jaký je k tomu důvod? Před tím to fungovalo dobře a většina lidí byla určitě spokojenější, než je teď. Jelikož pracuji v obchodě, tak mluvím se spoustou lidí a věřte mi, že jsem se ještě za celou dobu nesetkala se spokojeností s novým odbavovacím sistémem. Ještě ani jeden mi neřekl, že je to fajn, nebo něco v podobném duchu! Jen a pouze nadávky! Jak je tohle možné? Kdo je za to zodpovědný a proč je hluchý vůdči námitkám cestujících a i těch kdo už MHD necestuje? Jistě, už jsem četla, že je to kvůli tomu, že je to nové a vše co je nové se nelíbí. Ale v tomto to nebude! Vy jste si to zdůvodnili a když už to stálo tolik peněz, tak budete hluší a slepí. Však oni si zvyknou! Někdo možná ano, ale ostatní možná odejdou a už se nevrátí…

  5. Janderka napsal:

    Jak uvedl kdesi nějaký Vovsík, jeho manželka s dětmi používá nový odbavovací systém MHD často a nestěžuje si.
    Tak jakto, že nejste spokojeni zrovna vy? Omlouvám se za ironizaci, ale nedá mi to neupozornit na jednu z mnoha infantilních argumentací Radka Vovsíka.

  6. Hana napsal:

    Pan Vovsík ani nikdo z jeho rodiny asi u nás nenakupuje, protože by to byli první spokojení uživatelé MHD. To by snad bylo na oslavu se šampáněm!!! Něco jako desetitisící nakupující, ale s tím rozdílem, že tohle by byl první nakupující spokojený se změnou v MHD. Ale i tak si myslím že je to dost málo.

  7. Petr klukan napsal:

    Žádám všechny přispěvatele, aby si nepřivlastňovali cizí jména, v tomto případě pana Janderky. Slušně diskutujme, ale, prosím, nevydávejme se hloupě za někoho jiného.

  8. Janderka napsal:

    Vážený pane Klukane, rozhodně jsem si žádné cizí jméno nepřivlastnil. Chovejte se korektně, nebo raději ve svých novinách podobné diskuse zrušte.

  9. Petr klukan napsal:

    Vážený pane Janderko, jesliže se opravdu jmenujete Janderka, omlouvám se vám. Chcete-li ale korektnost, pak vězte, že jméno Janderka je známé – je to manažer ODS a jihlavský radní, který se netají názorovou spřízněností s Radkem Vovsíkem. Pokud jde o shodu jmen, bývá pravidlem to vždy uvést, alespoň při první reakci. Je to jediný způsob, jak předejít zbytečným dohadům.

  10. Janderka napsal:

    Vážený pane Klukane, děkuji za upozornění na možnost záměny s nějakým jiným Janderkou, o kterém tvrdíte, že je manažerem ODS a jihlavským radním.
    Rozhodně bych s nikým a ničím takovým nechtěl býti spojován a prohlašuji, že nejsem názorově spřízněn s nevěrohodným politikem Radkem Vovsíkem.

  11. hugo chávez napsal:

    Mohu používat nick Jeho Excelence pana prezidenta Bolívarovské republiky Venezuela ? On sám mi to via venezuelská chargé d´affairs povolil.Jinak gratuluji k tomu ,jak rychle byly články o Mr.Vovsíkovi vyhozeny z rubriky nejčtenějších a nahrazeny těmi o kytičkách.Vpravdě revoluční bdělost a ostražitost,neboť stranu a vládu si rozvracet nedáme.

  12. Tomáš Vovsík napsal:

    Pane Janderko, systém nevyužívám. Stejně tak ho nevyužívá ani můj bratr Matěj, kterému je 5 let, ani bratr Onřej, kterému jsou 3 roky. Jen pro upřesnění.

  13. Janderka napsal:

    reakce
    Leon-parde, věřte, že MHD používám relativně často a přesto jsem na tento systém tád přistoupil, Moje žena s dětmi jezdí MHD ještě častěji naž já a nový systém rovněž nezpochybňuje. Vše nové vzbudí pochopitelně vprvopočátku vlnu nevole a kritiky. Až když se to pak zažije, reakce začnou měnit. O naprosto populistických a nekoncepčních postojů komunisty-teologa schizofrenního Herzána snad již ani nechci diskutovat.
    Radek Vovsík | 2010-04-28 21:37:32 | Reagovat

  14. Janderka, podruhé napsal:

    Milý chlapče, boj o záchranu otcovy cti je už prohraný, není totiž co zachraňovat (rozumějte, žádná čest se u Radka Vovsíka nenachází).

  15. Petr klukan napsal:

    Systém umísťování článků do nejčtenější rubriky a jejich vypouštění je řízeno počítačovým programem. Není do něho zasahováno.

  16. Hugo Chávez napsal:

    Tak to je program vpravdě revoluční.Jak dokázal rozlišit,že článek o tom jak komunistům courá po mítinku blb se srpem a kladivem na fángli se 17 komentáři je čtnější než články o Macho Vovsíkovi se stovkou komentářů , tak to je úžasné.Nebo že by to tam měsíc nechal proto že to psal nějaký Klukan ? A hodilo se to ? Pružnost vpravdě bolševická.

  17. Adam Kencki napsal:

    U nekterych jinych periodik a internetovych deniku zavedli registrace pro komentare a diskuze. nejak mi to nevadi a mam pocit, ze se trosku procistily a daji se i cist. Obcas na jihlavske listy kouknu, zdravim z Portugalska

  18. Bábi Zlopočasná napsal:

    Pan Vovsík v jednom rozhovoru pravil, že životní prostředí je v Jihlavě v pořádku, protože Kronospan už tolik neznečišťuje. Možná, ale povídejte to třeba lidem, kteří bydlí na Fritzově nebo Dvořákově ulici. Auta, auta, hluk, smrad. Z centra města je jedno velké parkoviště a stále se vymýšlí, kam další auta narvat. Město už přestává být místem pro lidi. A do toho ještě přijde zdražení MHD, neboť o nic jiného se nejedná, které přinutí část obyvatel, aby ještě víc používali svých vozů k cestám po městě.

Leave a Reply