ČKO- Český klub olympioniků

Nedávno se konal sraz Českého klubu olympioniků Královehradeckého, Pardubického kraje a kraje Vysočina. Bylo to příjemné setkání olympioniků. Nejvíce hokejových olympioniků je z kraje Vysočina a to díky Dukle Jihlava. Diskuse s Vláďou Martincem, Bohoušem Štastným, Imrichem Bugárem, bratry Svojanovskými je zajímavá a přínosná. Nejvíce však obdivuji vitalitu Dany Zátopkové. Ve svých 88 letech je velmi živá. Její projev byl úžasný. Je to dáma se vším všudy. Energická, vitální s jasnými myšlenkami a představami. Ve svém projevu kritizovala pohybové schopnosti současné generace. To byla hlavní myšlenka jejích slov. Plně s ní souhlasím. Potřeba pohybu je lidstvu daná a nedostatek pohybu vede k mnoha problémům současné civilizace. Od nadváhy, přes vysoký krevní tlak, cukrovku, cholesterol, atd., až po špatnou náladu. Současná generace má málo pohybu a sportovního vyžití. Fyzická pohoda je spojená s psychickou. Psychická pohoda pak s náladou. Lidé pravidelně sportující jsou více usměvaví a mají lepší náladu. Jsou spokojeni, že to dokázali. Je jedno jestli vyhrát zlato, zápas nebo těch pár kilometrů, které uběhnou. Cítí se lépe, mají vyšší výkonnost.

ČKO má ale i jiné úkoly než příjemná setkání a diskuse nad stavem společnosti a fyzické kondici současné populace. Je jím i záslužná činnost spočívající v ekonomické pomoci potřebným olympionikům. Systém rozdělování financí pracuje s koeficienty na základě sportovních výsledků, výše příjmu, nemoci, věku atd. Rovněž je možné požádat o příspěvek např. na léčení (lázně, rehabilitace apod.). Vrcholový sport je tvrdá dřina. Tito lidé často obětovali vše, včetně vzdělání a zdraví, pro reprezentaci České republiky na mezinárodní scéně. Proslavili ji svými úspěchy a medailemi na MS, ME a OH. Dnes mají finanční nouzi. Klub shání prostředky, které pak rozděluje potřebným. Chce se mi napsat, že supluje stát. Neměl by se stát postarat o lidi, kteří pro něj tolik udělali? O lidi, kteří stát proslavili a zviditelnili? ČKO může pomoci, nemůže ale nahradit systém.

3 Responses to “ČKO- Český klub olympioniků”

  1. Martin Zuzaňák napsal:

    Poučné, pravdivé a velice smutné… stamiliony vyhazuje stát oknem třeba na platech „papírových“ šéfů státních podniků a na ty, kteří se opravdu zasloužili o prestiž a úctu našeho státu se velice rychle zapomíná…

    A koncepční systémová státní podpora sportu… to je velice smutná kapitola, spíš mi to připadá na koncepční likvidaci pohybových a sportovních aktivit, a bohužel ani v Jihlavě to není o moc lepší…, ale stále věřím, že si zastupitelé uvědomí, že sport nejsou pouze střelené branky, ale cílem by měla být pravidelná aktivita všech věkových skupin v co nejširší škále sportovních odvětví.
    MZ

  2. Xavi napsal:

    Částečně souhlasím, částečně nikoliv.
    Vrcholový sport je dřina, o tom žádná diskuse. Ale: copak v době, kdy sportovali nebyli odměňováni? Myslím si, že ano. Jestli dobře nebo špatně je otázka další.
    A připadá mi nelogické, aby byli odměňováni i v době následné.
    „Zapomínání“ je věc jedna, odměňování věc druhá. Bohužel (podle mě) se následně o sebe musí postarat sami, tak jako každý.

  3. M.N. napsal:

    Kdo dá co horníkovi, zdravotní sestře v nemocnici atd. jejichž práce je často srovnatelná s výkonem sportovce a musí ji vykonávat až do věku, kdy mají nárok na důchod, nekončí ve 30 letech? Dostávají snad pak nějaké příspěvky na lázně, rehabilitace? Nevím, proč by měl stát přispívat třeba K.N. , která na šampionátě v Liberci – kam stát už nalil dvě miliardy- nechala ještě sekeru za nějakejch 100 melounů. A navíc, OH se dnes staly nechutně komerční záležitostí, jde především o výdělek nebo propagaci komunismu jako v Pekingu, nějaké vznešenější hodnoty stojí už někde vzadu. Žijeme už 20 let v kapitalismu, tak ať platí pro všechny i sportovce. Opusťte už konečně ten socialistický způsob myšlení, že za nějakou placku mají její držitelé obrazně řečeno vyděláno až do smrti.

Leave a Reply