Červeným svetrem na novináře

Už je to tu. Po týdnech úspěšných i neúspěšných vyjednávání jsem šel na první schůzi zastupitelstva s vědomím, že skončím v opozici. Pokusili jsme se sice na poslední chvíli zvrátit dohodu o velké koalici s podporou lidovců a rozšířit ji na duhovou koalici, ale nepodařilo se. Přesto jsem byl zvědav, zda se to přeci jen nezvrtne, zda – podobně jako před čtyřmi roky – nepřinese první zasedání překvapení. A přineslo.

Ale jiné, než kdo čekal. Po oficiálním fotografování, kdy úsměvy, sklony brad a vypjatost ramen jednotlivých zastupitelů vesele dirigoval pan Michlíček, velkomeziříčský fotograf oblečený v kalhotách z vyleštěné černé kůže, přednesl nejstarší zastupitel návrh na první hlasování. A tím byla změna hlasovacího řádu! V tom dosavadním byla formulace, že projeví-li jen jeden zastupitel touhu po tajném hlasování, musí mu být vyhověno. V novém znění byl jeden zaměněn za většinu. A právě takové znění si koalice – navzdory naší opoziční nevoli – také odhlasovala.

Hned poprvé, kdy jsem hlasoval, jsem tak zažil, jaké to je být v opozici. Tedy mimo hru. A je jen ironií, že právě tajná volba před čtyřmi roky nečekaně otevřela dveře do primátorské kanceláře stejnému muži, kterému nyní volba veřejná. V kuloárech to pak úspěšní a zkušení politici s jemnou hořkostí glosovali jako „dokonalou technologii moci“, komunističtí zastupitelé s jistou jízlivostí dodávali, že šlo „od revoluce o první veřejnou volbu“ a ostatní opoziční politici teoretizovali, že „taková volba by měla být tajná vždy“. A novináři druhý den? Ani jeden se o tom nezmínil. Všichni tento „detail“ přešli. V novinách naopak citovali primátora, jak je rád, že koaliční zastupitelé „drží slovo“.

Je jisté, že za změnou pravidel stála přinejmenším nervozita a nejistota. Ale proč se v médiích nikdo neptal, kdo na tomto způsobu volby trval a proč, čeho se a které koaliční strany bály – a jestli je z dlouhodobého pohledu dobře, že vše proběhlo „podle plánu“?

Co novináře naopak potěšilo, bylo gesto našeho lídra, který místo v obleku přišel v červeném svetru – „na protest proti frašce, které se musím účastnit“, tedy že jsme skončili v opozici. Podobně s chutí citovali i jeho návrh na snížení počtu náměstků ze čtyř na dva, aby se v době ekonomické krize ušetřilo. Byli zřejmě rádi, že nyní jde o něco jednoduchého, snadno ocitovatelného, že „taková má opozice přece být“. O pokusech našeho klubu zachovat tajnou volbu ani slovo.

Abyste mi rozumněli: i já jsem hlasoval pro stávajícího primátora. Vážím si toho, co se v Jihlavě pod jeho vedením za poslední čtyři roky změnilo k lepšímu. Zdržel jsem se ale v případě dalších náměstků a radních, protože si myslím, že by byla duhová koalice lepším řešením volebního výsledku.

Ale co víc, přál bych si mít vedení města se silnějším mandátem – založeným na hlasech daných osobním přesvědčením, ne jen podpisy pod koaliční smlouvou. O výsledku ale nerozhoduje jedno hlasování. Tak veřím, že o tom, jak se nám bude v Jihlavě dobře žít, budeme přemýšlet napříč koaličními a opozičními stoly.

20 Responses to “Červeným svetrem na novináře”

  1. Tom napsal:

    Víte, on je trochu problém ve Vašem lídrovi. Nevím jak to vnímáte Vy, ale pro mnoho lidí je představa, že někdo z klanu Fialů bude ve vedení města natolik nepřijatelná, že se to jednak projevilo ve volebním výsledku TOP09 a pak také v povolebním vyjednávání. Věřím tomu, že kdyby vaše strana měla jako lídra např. Vás nebo jinou mladou a neokoukanou tvář, tak volební výsledek bude dvojnásobný. Ale pokud jsou na kandidátce bratři Fialové a další zaměstnanci FVM Invest, tak kandidátka nebudí důvěryhodnost. Nevím, zda jste byl u povolebních vyjednávání, ale Váš lídr byl ochoten uzavřít koalici s kýmkoliv, kdo mu zaručí křeslo náměstka primátora. Doslova s kýmkoliv.

  2. Radekl Vovsík napsal:

    Někteří odmítali Fialovce, jiní pak zástupce PSJ (Fuksa, Vaculíková). takže moc možností TOPce nezbývalo. Ovládat město prostřednictvím stavebních a developerských firem je smrtící. Ale asi se tomu nevyhneme, neboť primátor jde PSJ na ruku i tak…

  3. Arnošt napsal:

    Účelová TOPka stejnak časem půjde do kytek.

  4. Miroslav Fuks napsal:

    Radekl Vovsík: Promiňte, ale musím reagovat na Váš příspěvek. Není totiž ojedinělým názorem, už jsem se s ním setkal. Spojovat moji politickou angažovanost s vazbami na stavební společnost PSJ (či třeba FC Vysočina, kde též dlouhá léta pracuji a působím) je každopádně úsměvné a nesmyslné.
    Není žádným tajemstvím, že TOP 09 máme v rodině, neboť bývalý rektor a současný poslanec Ladislav Jirků je mým tchánem. Na jeho popud jsem před půldruhým rokem souhlasil s angažováním v kampani pro volby do Poslanecké sněmovny a s následným vstupem do TOP 09. Rozhodně jsem se tomu nebránil, neboť jsme se o politiku vždy aktivně zajímal, přičemž mé smýšlení je jednoznačně pravicové.
    Členy strany jsem byl později zvolen za předsedu regionální organizace Jihlavsko a brzy nato jsem byl zvolen za jednoho z místopředsedů krajské organizace. Tyto manažerské a organizační funkce vykonávám zcela bez nároku na odměnu a berou mi nemalé množství volného času.
    Politické angažovanosti v TOP 09 se hodlám věnovat maximálně poctivě a dlouhodobě bez ohledu na moji pozici ve straně. Jsem přesvědčen, že politika by měla být nejen doménou „nezávislých“ lékařů, státních úředníků či učitelů, ale měli by do ní stále více vstupovat i kvalitní a schopní lidé z privátní sféry, za kterými je čistý štít, profesní a podnikatelské úspěchy či manažerské a organizační zkušenosti a dovednosti.

  5. Venca napsal:

    Já tomu teda moc nerozumím,ale myslím,že nejlépe vyjadřoval postoj TOP09 k voličům(a mínění o nich) ten přiblblý,ne-li dementní,výraz knížete Šláfenberga na předvolebních bilboardech.

  6. Svatopluk Beran napsal:

    toto je plagi8t

    S FIALOVOU VESTOU S JASNOU JMENOVKOU NA Y8DECH I NA HRUDI

    Všichni státní zaměstnanci budou nosit fialové vesty s jasnou jmenovkou na zádech i hrudi, jako fotbalisté na dresech, vesty politických činitelů budou mít barvu jejich strany, zatímco ti, kdo budou dopadeni bez vesty, budou nuceni rok nosit příčně pruhované obleky.

    Návrh na změnu Ústavy České republiky
    Alex Koenigsmark

    PREAMBULE
    Shodli jsme se v hostinci s vzácným hostem advokátem, že největším problémem české politiky je její prorostlost; je prorostlá klientelismem (čti úplatkama, nespisovný tvar je záměrný, krásnou češtinu si to nezaslouží) jako tuk oblíbené Váhalovy slaniny masem (nebo maso tukem, jak chcete), a protože jde až v první řadě o peníze, lepší to prý nebude. Nic se nemůže pořádně změnit, nikdo nemůže odnikud poctivě odejít, protože na něm visí chuchvalce závislých klientů a on zase opačně visí na nich v odporné existenční rovnováze, připomínající žáby, jimž visí na zádech motanec oslizlých vajíček.

    Lobbyisté – budeme těm šíbrům takto učeně říkat (pozn. je to takový vylepšený slovník, jako s tím klientelismem: „nenažraný maloměstský inženýrek“ je nadávka, ale „ambiciózní provinciální technokrat“, ač je to totéž, zní uším těch inženýrů jaksi příjemněji) – se mezitím už institucionalizovali, vyseděli si ďolíčky kolem ministerstev a sněmovny, jsou hierarchicky organizováni a jsou takříkajíc hned po ruce, dalíčci a šloufíčci (máme velmi rádi české zdrobněliny a tato je tím vhodnější, že ti nezdrobnělí se prý už přímo lobbyingem nezabývají a pasou ty zdrobnělé) se pohodlně přikrmují a nikam to nemají daleko, nikdo se bez nich v podstatě neobejde, pasou politiky podobně, jako jiní bařtipáni zase dojí pastviny fotbalového svazu.

    Podobně jako banky, pojišťovny a spořitelny se ani politika neostýchá se správně reprezentovat. Máme v tom bohužel staletou tradici. President sedí nahoře na hradě, jako císař pán, na jednoho pracovníka vychází včetně všech těch sálů asi pět set čtverečních metrů, Parlament sežral polovinu Malé Strany a jistě by si ještě dal a při první vhodné příležitosti tak učiní, pozoruhodná instituce Senátu se inspirovala skromným Albrechtem z Valdštejna, k jehož chaloupce připojila toliko protější palác kolovratský a nyní se v těch dvou palácích tísní.

    Zdánlivě se s tím nedá nic dělat. Zdánlivě… A proto zde předkládám stručnou koncepci reorganizace státního a politického života.

    Kdysi jsem se mýlil a navrhoval důsledně centrální uspořádání téhož, což nyní odvolávám. Omluvou mi je toliko, že jsem byl inspirován existencí budovy na Pankráci, budované někdejším rozhlasem – byla tak pěkně veliká, že tomu pokušení bylo těžko odolat a navrhl jsem, aby se tam přestěhovali všichni: nahoře s vyhlídkou by hnízdil prezident, pod ním vláda, pod ní sněmovna, pod ním Senát a ministerstvo vnitra by bylo v přízemí, aby mělo blízko k lidem. Ministerstvo kultury by sídlilo na vrátnici, vzhledem k významu, který mu naše politika přikládá. Jak by se jim rychle komunikovalo, myslel jsem si…

    Mezitím ten barák obsadili a je třeba přikročit k lepšímu řešení, soudíme.

    Nové pojetí vychází z realističtější koncepce a věcnějšího systémového uchopení, abych se vyjádřil tak, aby mi v parlamentu rozuměli. Zde je ve třech bodech:

    ZMĚNY ÚSTAVY
    1.

    ORGANIZAČNÍ OPATŘENÍ

    a) Česká republika je v podstatě jedno město, rozplácnuté v půvabné krajině. Proto by měla být řízena jako město, jímž je – a k tomu musí být využito všech jeho čtvrtí. Dnes, kdy existuje telefon, videotelefon a elektronická pošta, není komunikace žádným problémem.

    b) Proto budou ministerstva rozmístěna v krajských městech – Místní rozvoj v Jihlavě, vnitro v Ostravě, kultura v Karlových Varech (přístup k ruským sponzorům!), zemědělství v Ústí nad Labem, ministerstvo dopravy se usadí ve Zlíně, v Brně necháme ty soudy, ale ministerstvo spravedlnosti bude v Budějovicích… Atd. Je také možná verze, že si kraje jednotlivá ministerstva vždy na dva roky vylosují.

    c) Jedině ministerstvo zahraničí bude vždy umístěno v zemi, které právě nejvíce lezeme do konečníku, takže v současné době doporučujeme USA; zároveň tím vyřešíme využití Českého domu v New Yorku.

    d) Prezident bude sídlit v Sezimově Ústí. Bude každoročně losován z občanů starších 40 let, kteří se přihlásí a složí tzv. propadnou kauci. Prezident nebude pobírat žádný plat. Losování prezidenta bude probíhat veřejně, v přímém přenosu na veřejnoprávní televizi a případné sázky na to, zda to bude důchodce, žena, gay nebo transsexuál budou významným oživením ekonomiky. Jejich výnos půjde na romskou integraci.

    e) Parlament i Senát nebudou mít trvalé sídlo, ale budou kolovat po krajských městech, respektive čtvrtích, jež budou vždy tři dny před zasedáním vylosována – kraje tím získají stálé příjmy z pronájmu svých nových paláců. U nás, jak často zdůrazňuji, losování není náhoda a nikdy nebyla, takže se nemáme čeho obávat. Kdo losuje, nebude známo, dokud k losování nedojde.

    f) Zasedání Poslanecké sněmovny i Senátu se bude, jako tomu bylo v islandském altingu, zásadně konat pod širým nebem.

    g) Tato organizace vládních úřadů zlikviduje prorostlý lobbyismus a klientelismus jednoduše vyčerpáním – dalíčci a šloufíčci si prakticky při objíždění ministerstev „ujezdí prdel“, jak se neslušně vyjádřil jeden kolega v hostinci, anebo jim to aspoň dá mnohem víc práce. Lobbying se provádí osobně, přes email to není ono a dá se to následně zjistit – viz elektronická pošta nejdůležitější vlády na světě.

    2.

    REGULAČNÍ OPATŘENÍ

    a) Každá instituce, k jejímž volbám se nedostaví aspoň 50% oprávněných voličů, bude do dvou měsíců zrušena. Ušetřené peníze půjdou na penzijní fondy – a to i z pronájmu opuštěných budov.

    b) Poslanci parlamentu obdrží odměnu ve výši minimálního platu a náhradu cestovného vlakem 2. třídou.

    c) Senátoři za to, že smějí tu čestnou funkci vykonávat, budou platit státu trojnásobek průměrné mzdy. Takto získaná suma bude využita k…

    d) Přestupy poslanců a senátorů budou řešeny jako přestupy v kopané, s tím, že budou smět probíhat jen dvakrát ročně a výsledky budou zveřejňovány, asi takto: přestup Melčák (to jméno jsme náhodou vylosovali, pozn. autorů) – platba dvakrát, celkem 18 milionů, záloha 11,7, doplatek 6,3, s tím, že původní strana obdrží 30% částky za přestup, musí ji však věnovat chudinským ústavům. Po zkušenostech z kopané, kde platí zhruba tytéž etické a společenské normy jako v politice, doporučujeme, aby tyto přestupy byly svěřeny speciálním agenturám. Nová strana a poslanec sám musí celou částku věnovat kulturním účelům, mezi které nepatří muzikál, golf, tenis ani pop-music.

    e) Po zkušenostech s volbou primátora Prahy je nutno přijmout následující opatření: Všechny povolební koalice schvalují voliči v následném referendu. Pokud povolební koalice neschválí víc než 50 % většinou, bude počet koaličních mandátů převeden na strany, které koalici neuzavřely.

    3.

    OPATŘENÍ K OCHRANĚ VEŘEJNÉ SLUŽBY

    a) Každý, kdo pracuje v některé státní funkci, ať volené nebo jiné, od presidenta až po pracovníka v nějakém odboru, má právo na transparentní chování. Proto budou jeho maily, telefonní rozhovory a dopisy otevřené, veřejné a každému na internetu přístupné, budou se léta archivovat, podobně jako je tomu s maily a rozhovory presidenta USA. Totéž platí pro osobní a firemní účty, rovněž tak pro manželky a děti.

    b) Všichni státní zaměstnanci budou nosit fialové vesty s jasnou jmenovkou na zádech i hrudi, jako fotbalisté na dresech, vesty politických činitelů budou mít barvu jejich strany, zatímco ti, kdo budou dopadeni bez vesty, budou nuceni rok nosit příčně pruhované obleky.

    c) Pokud státní zaměstnanec nebo jeho podřízení nerozhodnou v zákonem stanovené lhůtě, jejich pracovní poměr zanikne dnem konce zákonem stanovené lhůty bez nároku na jakékoliv státní dávky – (inspirováno ministrem Drábkem ve věci šéfové České správy sociálního zabezpečení – vidíte, že tato vláda má i pozitivní výsledky).

    Myslíme, že pro začátek a veřejnou diskuzi o příslušné změně ústavy to postačí. Kdyby u nás bylo referendum, jsme si jisti, že by to prošlo už v prvním kole, a to i 50 %. Průzkum, který provedla na naši objednávku nejmenovaná agentura v naší pivnici, přinesl většinu víc než 80%.

  7. Já. napsal:

    Kde jsi to zase opsal chytráku.

  8. a je napsal:

    Je tu Beran….a je po blogu…

  9. Svatopluk Beran napsal:

    Berte to jako bajku. Pokud se někdo nad tím zamyslí, tak to stačí. Ostatní klidně mohou, tak jako za normalizace v 70 letech, souhlasně přikyvovat s tím co se tu od roku 1990, převážně pod taktovkou ODS děje. Následně od Topolánkova batohu v roce 2006 a policejním ovlivněním voleb Ivanem Langerem v témže roce graduje. O tom že Ivan Langer měl svou taktiku na zmanipulování voleb, (tentokrát bez využití policie), převážně u mladších voličů pomocí českých mainsternových medií v roce 2010 dobře zpracovanou, svědčí i jeho vyjádření po volbách. – Ač poražený, tak přeci vítěz. – Jsem zvědav, jakou taktiku zvolí ODS po dohodě s TOPkou pro příští volby. Domnívám se, že mezi tím dnešní pravicová vláda padne, tak jako v minulém období. V uvozovkách nestraná úřednická vláda pak bude pokračovat v destrukci sociálního smíru v kolejích neoliberální pravice. Vyrovnané hodnoty sociálního smíru byly po druhé světové válce nastaveny v západních demokratických zemích a od roku 1989 i ve východních zemích Evropy. No, a jak jsem již předeslal, na taktiku a způsob ovlivnění voličů PR agenturami a našimi mainsternovými medii, ve smyslu souhlasit ve volbách s tím co vůbec nechci, jsem velice zvědav. Pokaždé se před volbami domnívám, že teď už se nenechají středopravicový, středolevicový a levicový voliči ničím obalamutit. Chyba. To je pokaždé veliké podcenění pravice, pro kterou žádná polopravda a lež není dost dobrá k manipulaci z lidmi. Pokud má někdo zájem vytvořit si vlastní hodnoty pro i proti, před příštími volbámi je potřeba se zajímat i o to co nám dnešní svět svými zdělovacími i PR agenturami vlstně nabízí. A kdo a proč je vlastně financuje. Domnívám se, že nejen pro studenty vysokých škol studujících sociologii, ale i pro běžného člověka je dobré si přečíst knihu vydanou letos v nakladatelství GRADA. Napsal ji Josef Bohumil Ftorek. Autor je žurnalista a studoval masovou komunikaci na Fakultě sociálních věd UK Praha a na New York University, kde získal magisterský titul v oboru mediální ekologie. Jeho kniha vyšla pod názvem PUBLIC RELATIONS A POLITIKA ANEB KDO A JAK ŘÍDÍ NAŠE OSUDY S NAŠÍM SOUHLASEM. Přeji zajímavé počtení.

  10. Tomáš V. napsal:

    Vaše příspěvky jsou názorným příkladem významu termínů Off Topic (příspěvky mimo téma) a tapetování (neopodstatněné zaplňování diskuzní plochy). Máte štěstí, protože na mnoha jiných serverech by vám to už smazaly, případně byste dostal ban.

  11. Tomáš V. napsal:

    omlouvám se za hrubku „smazali“

  12. Shami napsal:

    Souhlas. Berane, pokud trpite spasitelskym syndromem kombinovanym s nedostatkem sebereflexe a pocitem vlastni dulezitosti, mel byste se fakt jit lecit. Takovy blaboly, kterymi to tu furt zasobujete, jsou opravdu na ban. Mozna byste si mel prestat samolibe myslet, ze ke kazdemu tematu mate co rict…, tak o sobe vetsinou smysleji pouze hlupaci nebo fanatici. Pokud neumite rict to podstatne v nekolika vetach, nemate na blozich co delat, ty by totiz nemely slouzit jako masirovani ega kdejakyho blbce.
    A ty se Marku nenech znechutit prvopocatkem politicky kariery – hlavne vydrz. Stary dinosauri, co se drzej koryt, musej taky nekdy vyhynout a pak bude snad misto pro mladsi, nezdegenerovany mozky. Cus. Saman

  13. Svatopluk Beran napsal:

    Zrejme jste mel na mysli predsedu vasi strany ktery usina v praci, blekota cesky tak ze mu neni rozumet a neni jiz ani schopen si pohlidat drobky po snidani, ktere se mu zustali na motylku. Nebo snad mate na mysli nynejsiho strazce ceske pokladny, ktery kraloval v poslednich ctyrech letech jako ministr financi a pred tim pusobil jako predseda rozpoctove komise poslanecke snemovny coby organizator a signatar vsech poslednich schodku statniho rozpoctu. Mam dojem ze tento vas financne ideovy multiplikator statniho dluhu tvrdil tesne pred tim nez dorazila financni krzie k nam, ze u nas nebude mit krize zadny prostor, jenom hold budeme bohatnout o neco pomaleji. Divim se panu Hovorkovi, ze se nechal zatahnout od takovychto dinosauru do politickeho boje. To ze pana Hovorku podporuje clovek ktery uziva k jeho podpore urazky blogera s odkazem posilat nekoho se lecit, dostatecne vypovida o urovni srany do ktere pan Hovorka vklada svuj dosud cisty kredit.

  14. Svatopluk Beran napsal:

    Docela by me pane Vovsiku T zajimalo, kdo je ten dobrodinec ktery nademnou drzi ochranou ruku a umoznuje tak me prispevky, ktere jsou nazornym prikladem vyznamu terminu Off Topic (prispevky mimo téma) a tapetovani (neopodstatnene zaplnovani diskuzni plochy), cist i jinym ctenarum nez jste vy? Domnivate se ze uz nadesel cas, aby jste vahou syna vymitace peticniho stanku z namesti a policejniho donasece pana radniho Vovsika, konecne zarazil to, ze nekdo s nazory vaseho otce, ktery drze lze televizni obrazovky, nesouhlasi?

  15. Svatopluk Beran napsal:

    Jeste jeden vzkaz pani Vovsikovi T a Shamovi ve stylu tapetovani, to je (neopodstatnene zaplnovani diskuzni plochy).
    .
    Země, které omezují volný přístup k informacím nebo porušují základní práva uživatelů internetu, riskují, že se vyloučí z výhod pokroku tohoto století“.–Hillary Clintonová, Google versus Čína–
    .
    „Countries that restrict free access to information or violate the basic rights of internet users risk walling themselves off from the progress of the next century“. Hillary Clintonová, Google versus Čína

  16. Shami napsal:

    Berane, Vy radobychytraku a tapetari, uz naposledy – tim, ze podporuji sveho spoluzaka z gymnazia, jeste nepodporuji „jeho“ ani jinou stranu, kdybyste umel cist mezi radky, pochopil byste, ze proste fandim vsem mladsim, kteri se nenechali znechutit fosiliemi v podobe koryt drzicich se politiku. Ti totiz (mineno ti mladsi) na rozdil treba od Vas jen nekecaji na forech a nezapleveluji a neznechucuji ostatni svymi smesnymi hloupymi prispevky. Pokud Vas strizlivy nazor na Vase blaboly urazi, je to Vas problem. Tady na blogu urcite evidentne nejsem sam, kdo si mysli, ze jste proste jen neinteligentni grafoman, nepochybujici o sve, potazmo nejake okopirovane, pravde. Uzivejte si svou internetovou „slavu“, kdyz Vas to bavi, pravdepodobne ale postupem casu znechutite zbytek blogujicich natolik, ze si tu budete stale povidat jen sam se sebou. Prave ted jsem jednim z tech, kteri na Vase prispevky prestavaji reagovat, jelikoz jste schopet znicit kazdou diskuzi svym poblblym placanim a plagiatorstvim. Sbohem.

  17. Svatopluk Beran napsal:

    Shami sbohem. Jak uz jednou prohlasil DS, musim mit vzdy posledni slovo. Skoda ze pan Hovorka zvolil neoliberalni TOP09. Pokud chtel delat politiku poctive nemuze jit preci do holportu z jednim nejvetsich zlodejskych dinosaru po roce 89 a z clovekem ktery neumi poradne nejen cesky. Tato stale usinajici mrtvola totiz podepsala smlouvu na nefunkcni vojenske zarizeni. A to se nebavim o tom, ze jsme se mohli diky tomuto radoby knizeti stat ve jmenu zaatlanticke velmoci prvnim cilem odvety na oci raketoveho systemu, pri pripadnem preventivnim utoku Spojenych Statu ne kterykoliv stat Asie, z duvodu potreby surovinovych zdroju, te ktere zeme. V podstate nechapu o co panu Hovorkovi slo vstupem do strany, ktera hodla zlikvidovat tez univerztni humanitni vetve, ci po vzoru Anglie umoznit studium nevydelecnych socialnich oboru na universitach, pouze tem nejbohatsim studentum. Jaka asi muze byt v budoucnu zpetna vlastni kontrola spolecnosti, kdyz nebude existovat zadna odpovedna kontrolni vazba?

  18. Svatopluk Beran napsal:

    A jeste pro vasi informaci, ze nic nedelam a kecam jen na forech. Takze mimo jine aktivity jsem se ucastnil a to podotykam ze vzdy na vlastni naklady, po dobu tri let prakticky kazdeho protestu proti vystavbe americke vojenske zakladny a to po cele nasi republice. Byl jsem cely prvni tyden z organizaci Greenpeace na vojenske kote v Brdech a spal pod sirakem nebo podle volneho mista i ve stanu, nasledne pak v nekterych tydnech dovazel a donasel jim tam potraviny az z Jihlavy. Zucastnil jsem s Ligou starostu diskuzniho panelu a protestu v Evropskem Parlamentu v Bruselu, o pripadnem zrizeni vojenske zakladny USA na nasem uzemi. Zucastnil jsem se diskuze Europien 2009 na ministerstvu zahranici, pri ktere pan Schvanzerberg nekolikrat usnul. Zucastnil jsem se dvou protestu proti cenzure CT, ktere byly zorganizovany v Praze. Protestoval pri Baidnove prijezdu a utajovanem podpisu mezi nim a Fiserovou vladou pred Starkovkou, o zbudovani raketoveho centra v Ceske republice. Zucastnil jsem se s polu s Antifou protestu pri lonskem pruvodu neonacistu Jihlavou, kde nas potom hermeticky uzavrela policie pomoci tezkoodencu na dve hodiny mezi Kristalem a hrbitovem. Zucastnil jsem se a podporil osobne 17 listopadu studentskou demonstraci v Praze, ktera vychazela po dvanacte hodine z Palackeho namesti a pod nazvem VZDELANI NENI ZBOZI, prosla pres Narodni tridu, Staromestske namesti az na Palachovo namesti. Policajtu tam hlidalo a nasledne nas doprovazel skoro stejny pocet jako byl pocet studentu. Kde vsude jste byl vy, aby jste vyjadril svou obcanskou angazovanost proti tomu co se tady deje. Vubec bych se nedivil, ze jste volil TOP09. Jestlipak vite co se deje v Anglii a proti cemu tam studenti protestuji a ze do nich policie vjizdi na konich? Jestlipak vubec vite o tom ze podonbne studentske protesty probihaly loni i v Nemecku a Rakousku skoro mesic, kde dokonce studenti na nekolik dni obsadili i university. Ja na rozdil od vas fandim komukoliv, at je mlady nebo stary, kdo poukazuje na to jak je to o cem jsme v 89 roce snili, dnes obraceno v nivec. Ja vekove nikoho neprotezuji, tento problem na rozdil od vas nemam. Iniciativa Ne zakladnem, jsou povetsinou mladi studenti studujici sociologii. Greenpeace a clenove Humanisticke strany jsou povetsinou lide mezi 25 a ctyriceti lety. Liga starostu je tak v mem veku, to je mezi 50 a 65 lety. Mozna se vam trochu rozsviti – mozna ze ne.

  19. Shami napsal:

    Achjo, Berane, blabla, bla, nic, bla, ja, ja, ja…, abych odpovedel Vasim jazykem. Znovu a neustale dokazujete ve svych textech, jaky jste hloupy fanatik. Vycet Vasich „aktivit“ me o opaku vazne nepresvedci a uz vubec neohromi. Takove veci dela kazdy, kdo si za necim stoji a komu neni jedno, jaka budoucnost se tu chysta. Rozdil mezi Vami a ostatnimi je ale v tom, ze se prihlouple nechlubi a nestavi se do role jedineho, kdo se o neco zajima. A koho jsem volil, do toho Vam vazne nic neni, pokud si me ale chcece mermomoci zakadrovat, aby to Vas mensi mozek pobral, vezte, ze jsem zadnou stranu nevolil, byly prece i jine zpusoby – znam v Jihlave natolik dobre dostatecny pocet lidi v politice, abych vedel, komu dat hlas. A koncim, jestli jste v necem vazne skvely, pak v demagogii a vysavani energie z druhych pomoci Vasi grafomanie.
    P.S. O co slo Markovi Hovorkovi vstupem do Vami nenavidene strany (ale Vy nenavidite vsechny, ze?), se musite zeptat jeho. Treba proste a jednoduse necemu veri a chce opravdu Jihlave neco prinest. Koneckoncu, na rozdil od Vas, jsou za nim videt uz leta vysledky. A kdyz delate dobre veci, je jedno, pod kterou stranou, stejne tak to plati i o tech spatnych.

  20. Svatopluk Beran napsal:

    Shami nejde mi o sebepredvadeni, rad bych zvedl lidi od pohodli svych domovu. Snazim se pouze ukazat na to co se u nas a ve svete deje a co jim dnesni media sama od sebe nezdeli. Pana Hovorky si prozatim stale velice vazim a dokumentarniho festivalu se pravidelne coby bezny obcan ucastnim a jsem rad ze neco takoveho v Jihlave vybudoval. Vase uvaha ze je jedno od kud se chce do politiky zapojit, je podle mne vsak zcestna. Pokud by chtel z luna nektere strany zmenit jeji politiku, musel by tim travit cely svuj osobni zivot, procez by se ale nemohl venovat tomu, co je pro nej prirozene a kde mu, v uvozovkach panbuh, nadelil vic nez nam vsem ostatnim. Pan Hovorka bude podle mne pouze pro TOP 09 vystavnim stitem smerovanym na obcany, za kterym se skryva tlupa loupezivych rytiru. Domnivam se ze pana Hovorku pouziji akorat tak jak v Praze ODS pouzila brankare Brizu nebo zpevaka Kalouska. A o svych aktivitach jsem hovoril pouze v dusledku toho, ze jste mne obvinoval ze jen pisi, vysavam vas i jine obcany a nic jineho nedelam. O vysavani obcanu a vysledku pridane hodnoty z jejich prace, se tu po ukonceni vlady jedne strany, snazi jiz pres dvacet let, zcela jini fajnsmekri.

Leave a Reply