Dluhy, dluhy a zase dluhy

Nedávno jsem byl v obchodě a zákazník přede mnou sepisoval úvěrovou smlouvu. Udělal několik podpisů a prodavač k němu přisunul krabici s výmluvným komentářem „tak tady máte ten televizor“. Pokušení se dotyčného zeptat, proč vlastně kupuje spotřební zboží na dluh jsem odolal, ale přemýšlel jsem co vlastně způsobilo takový, až nezdravý rozmach půjček na všechno.

Viníka zřejmě mám. Jsou to zákony a pravidla dotýkající se této části našeho tržního hospodářství. Na vysvětlení proč, se musíme podívat jen maličko do minulosti. Devadesátá léta minulého století se mimo jiné vyznačovala tím, že zákony zajišťovaly neuvěřitelně velikou ochranu dlužníků. Věřitel mnoho práv neměl a pokud se dlužník rozhodl dluh nesplatit, většinou mu to vyšlo. Nesplácely se úvěry v bankách, za zprivatizovaný majetek, neplatilo se za práci řemeslníkům a mnohdy zaměstnanci nedostaly ani svoji mzdu. Možností jak vymoci dluh na dlužníkovi mnoho nebylo a tím skoro žádný trh s půjčkami neexistoval. Získat půjčku bylo pro obyčejného člověka či živnostníka téměř nemožné a jediné co fungovalo byl leasing.

Pravidla a zákony v této oblasti se změnily. Vznikla skupina podnikatelů – exekutorů, kterým stát svěřil obrovské pravomoce. Věřitel tím, že něco půjčí nic neriskuje. Vždy se dá něco zabavit a dluh z dlužníka vymoci. Nejen dluh, ale i odměna za exekuci, která mnohdy výrazně převyšuje dlužnou částku. A tady vznikl problém. Téměř nulové riziko pro věřitele se ukazuje být rovněž špatným extrémem. Reklama na půjčky všeho druhu útočí na každého z nás a ne každý dokáže odolat. Výsledkem jsou spousty lidí s potížemi své dluhy splácet a rostoucí zisky exekutorů.

Jak z toho ven? Stačí jen málo. Pokud věřitel ponese část rizika (například tím, že zaplatí část nákladů na exekuci u svého dlužníka), začnou firmy poskytující všemožné půjčky nad svým chováním více přemýšlet. Opravdu půjčí několik tisícovek nezaměstnanému na nový mobilní telefon? Opravdu se vyplatí půjčovat lidem peníze na všechno? Odpověď je jednoduchá. Už by se to vždy nevyplatilo. A všechno k mání na půjčku by nebylo tak snadné. I pokušení půjčit si se zmenší.

Podle nedávné statistiky má u nás asi milion lidí problémy splácet své úvěry. Na naši nevelkou zemi úctyhodné a děsivé číslo. Pomoci by mohla jen relativně drobná úprava zákona, napravující notně pokřivený trh s půjčkami. A náprava by měla přijít dříve, než bude pozdě.

4 Responses to “Dluhy, dluhy a zase dluhy”

  1. Svatopluk Beran napsal:

    Jsem přesvědčený, že důležitější než ekonomická nauka o tom jak se nezadlužit, je výuka o tom proč a jak vznikl prostředek směny, tedy stříbrné a zlaté peníze, následně papírové bankovky a kdo a jak na podkladě historického vývoje nepřímé směny z prodeje a obchodu zneužívá myšlení, práce a služeb občanů celého světa.
    Pokud má někdo zájem mít aspoň malou možnost zasáhnout do boje proti zkorunpovaným politikům a poslancům v naší zemi, presidenta nevyjímaje, přidejte se k možnosti prosazení obecného referenda. Žijeme již v DEMOKRACII, tak ji vzužijme. Podrobnosti o možných typech referend a to nejen Švýcarských či Amerických jsou na těchto webových stránkách i s možností podpisu o zavedení obecného referenda v České republice. Žijeme v demokracii, pojďme si každý z nás přesvědčit, jestli je to skutečně tak.
    http://www.spravedlivereferendum.cz/vyzva.html

  2. Svatopluk Beran napsal:

    Jsem pesvědčen pane Komárek že jdete na věc od prostředka a to je zneužívání myšlení a práce lidí na podkladě jejich nevědomosti. Je potřeba občany v prvé řadě informovat o tom jak a proč vznikly peníze, banky, finanční ústavy, finančníci či bankéři. Dále jakou roli mají hrát v demokratických zemích vlády a jaké je skutečné propojení mezi těmito subjekty. Následně nám z toho pak vyplyne jak jednotlivci za pomoci zákonů zneužívají ve svůj prospěch těch, kteří vytváří skutečnou hodnotu prostředkům směny. Vaše poznámka může být pouze dočasným řešením, které ale v globálu vůbec neřeší okrádání většiny obyvatel, pár jedinci.

Leave a Reply