Zprávy ze Senátu: Evropská komise přiznala, že se bez rozvoje jaderné energetiky neobejde. Konečně!

Celé „přiznání“ Evropské komise má velmi dlouhý název a lze je dohledat například na webových stránkách Senátu. Budu tedy pro stručnost používat pouze zkrácený název „Sdělení Evropské komise Energie 2020“.
V dvaadvaceti stránkovém dokumentu, který popisuje pět priorit nové evropské energetické strategie se nachází několik velmi zajímavých údajů a evropských „předsevzetí“, která jednoznačně rehabilitují jadernou energetiku a její rozvoj v rámci celé EU.
Ve Sdělení Komise Energie 2020 se například můžeme dočíst:

  1. Odhaduje se, že ceny elektrické energie jsou v Evropě o 21% vyšší než v USA a o 197% vyšší než v Číně.
  2. Evropská rada přijala v roce 2007 cíl snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů (vodní pára, CO2, CH4, N2O, ozón atd.) o 20% a případně o 30%, pokud se úměrně svým možnostem připojí i další rozvinuté země.
  3. Přínos jaderné energie, díky níž se v současnosti vyrábí přibližně dvě třetiny elektřiny bez emisí uhlíku, musí být hodnocen otevřeně a objektivně.

Z výše uvedených bodů je zřejmé, že pokud státy EU v budoucnu nepodpoří rozvoj jaderné energetiky dojde k významnému snížení konkurenceschopnosti EU vůči ostatním rozvinutým nebo rychle se rozvíjejícím globálním ekonomikám (například USA, Čína, Indie atd.). Zároveň navíc bude velmi obtížné snižovat emise skleníkových plynů dle Evropskou radou schváleného cíle.
Bohužel ve Sdělení Evropské komise Energie 2020 však nenalezneme ani náznak strategie širší, jasnější a konkrétnější podpory jaderné energetiky příští generace. Postoj evropské komise je tedy typicky „evropský“. Evropská komise jedním dechem v dokumentu totiž přiznává, že se bez rozvoje jaderné energetiky neobejde a druhým dechem ale paradoxně nevyslovuje podporu jejímu rozvoji.
Jedno indické přísloví říká: „Vezmi si co chceš, ale zaplať“. Nelze si totiž myslet, že je možné zajistit konkurenceschopnost EU a nerozetnout bludný kruh (bez)jaderné energetiky. Kdo chce brát musí i dávat a mít odvahu měnit názory a přiznat chybu.

11 Responses to “Zprávy ze Senátu: Evropská komise přiznala, že se bez rozvoje jaderné energetiky neobejde. Konečně!”

  1. aireno napsal:

    Jaderná energie je svinstvo. Podporovat ji a ještě se tím chlubit, může jen nezodpovědný a vychloubačný člověk.

  2. J.K. napsal:

    To aireno -a to si představ, že tvoje PC je krmeno z jaderné elektrárny…..to podporuješ pěkné svinstvo…..mimochodem….jakou navrhuješ alternativu?

  3. Tomáš Ďásek napsal:

    Přesně tak. Kdyby nebyly moderní domácnosti přeplněny rychlovarnými konvicemi, mikrovlnkami, grily, topinkovači, vaflovači, friťáky, myčkami, pračkami, kulmami, plazmovkami, obřími LCDčky, superpočítači, halogenovým osvětlením a kdyby od mikuláše do tří králů nesvítila polovina baráků na vesnici jak thajský nevěstinec, utáhl by to všechno jeden malej mlejnek na vodu.

    Bohužel jiná levná, bezpečná a dostatečná alternativa zatím NEEXISTUJE…

  4. Morena napsal:

    Je mnoho jiných zdrojů energie, než jaderná a jsou čistší – vodní, větrná, sluneční…

  5. Venca napsal:

    No tak,Moreno ,pokračujte….ještě jsou taky dražší,uplatnitelný jen v určitých podmínkách…Možná bych zkusil někdy vyjít do přírody a rozhlédnout se.Je to docela mazec,co nám to tu ti zelení kokoti napáchali.

  6. Tomáš Ďásek napsal:

    Je plno jiných zdrojů. To ano…

    Nejsou ale tak levné.

    Opravdu velká a výkonná větrná elektrárna má výkon řekněme až 2MW. Temelín je osazen dvěma bloky o 1000MW. Pokud tedy postavíme dva tisíce větrníků, můžeme vypnout Temelín. Akorát teda nesmí nikdy přestat foukat vítr. V případě že přestane, budeme brát proud z těch solárních panelů (představte si, že deset metrů čtverečních panelů má výkon CELÝ JEDEN kilowatt – tudíž na náhradu Temelína by úplně stačilo pokrýt těmi nádhernými krásnými černými panely jenom čtvrtinu rozlohy naší republiky – včetně vodních ploch, měst, polí, lesů atd. ) .

    Pešek by ovšem byl, kdyby přestalo foukat v noci. Pak už jedině ta voda, nebo tření liščích ocasů.

    I když – v noci má člověk spát , ne ? 🙂

  7. Luboš napsal:

    Pánové, už jste někdy chytali ryby, tak jako já, v řece Jihlavě po proudu od Jaderné elektrárny Dukovany, kam je vypouštěna voda z chladícíh věží této elektrárny? Přál bych Vám vidět ty obrovské ryby, které jinde nechytnete. Některé sice mají tři oči nebo je nemají vůbec, u některých zmutovaných už ani nepoznáte jaký druh ryby to je, ale chutnají výborně.

  8. Venca napsal:

    Luboši,takovej kapr z rybníka na návsi-na jaře potěr,na Vánoce pět kilo :))))

  9. Tomáš Ďásek napsal:

    Luboši, budete se divit, ale už jsme tam ryby chytali – a dokonce velmi často. Narozdíl od Vás. Zjevně totiž nevíte co píšete a zjevně to tam ani neznáte. Voda z chladicích věží se nepouští přímo do řeky (chlazení obstarává vodní dílo Dalešice – resp. nádrž Mohelno), navíc ta vaše „voda z chladicích věží“ je radioaktivnější míň než monitor počítače, u kterého teď sedíte. Je pravda, že na Dalešicích se dá pěkně chytat třeba i na štědrý den – voda je teplejší (to dělají právě ty chladicí věže), ale ryby tam jsou úplně normální. Nevěřte všemu, co jste viděl v seriálu Simpsonovi 🙂

  10. Svatopluk Beran napsal:

    Já jsem také pro atomovou energii. Domnívám se, že dnešní době ani jiné možnosti navýšení el. energie vzhledem ke spotřebě neexistují. Velké riziko však tkví v případné havárii a tu by odnesli všichni občané. Takže podle mne. Atomové elektrárny ANO. V žádném případě však ne pro soukromý zisk – případnou havárii odnesou všichni, riziko je přenesené na všechny, zisk jen pro majitele. – Atomové elektrárny pouze státní a tudíž jenom pro domácí spotřebu el.energie. To za prvé. Za druhé pokud by domácnosti platily za tuto elektřinu víc než by stál samotný provoz, pak nadhodnota by šla pouze státu – občanům – na zdarvotnictví nebo na podporu rodin z dětmi. Pravdou ale je, že daně z elektřiny by se mohly kdesi ztrácet, takže jako lepší vidím možnost výši platby za elektřinu řídit pouze provozem atomových elektráren. Tím se dostáváme k možnosti aby kapitál občanů jak finanční tak i rizikový byl opět převeden pouze na lepší život občanů.

  11. Libor Furbacher napsal:

    Lubosi ,kdyz mluvis o rybach s trema ocima ,tak si precti tady jak to vypada tam kde se tezi ten vzacny kov neodymium ktery je nezbytne nutny k vyrobe magnetu pro nase ciste vetrne elektrarny a ktery tam odsud kupujeme.Mimochodem ,Cina buduje kazdy tyden jednu NOVOU elektrarnu na hnede uhli aby mohla drzet krok s poptavkou po jejim levnem zbozi.
    http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1350811/In-China-true-cost-Britains-clean-green-wind-power-experiment-Pollution-disastrous-scale.html

Leave a Reply