Odborníci na odpis

     Málokdy se stane, aby výběrové řízení na primáře Zdravotnické záchranné služby řízené krajem vzbudilo takovou reakci.

     V tomto případě se novým šéfem jihlavské Zdravotnické záchranné služby stal, po výběrovém řízení, méně zkušený lékař. Nahradil primáře MUDr. Miroslava Havlíka, který byl veřejností hodnocen jako úspěšný odborník i dobrý manažer. Nahradil ale také osobnost, která se angažovala i v dalších odborných aktivitách, člověka, který se nedávno stal prvním českým lektorem pro  leteckou záchrannou službu, odborníka se zkušenostmi z pořádání vzdělávacích akcí, člena odborných komisí a také např. odborného konzultanta celorepublikové kampaně BESIP „Nemyslíš – zaplatíš“.

     Doktor Havlík pracoval na ZZS jako lékař od roku 1998, od roku 2004 byl primářem oblastního střediska Jihlava (Letecká zdravotnická záchranná služba a pozemní záchranná služba).

     Potud fakta. Otázkou zůstává, proč kvalitního odborníka nahradil jiný lékař. Pokud by nový primář toho dosavadního převyšoval ve více směrech a pokud by takový člověk byl uznávaným odborníkem, potom bychom mohli říci, že se zvýší kvalita péče. Tak tomu ale není. Zde byl uznávaný odborník nahrazen člověkem, který se možná odborníkem stane.

    Když tady konečně je odborník, který dostal šanci a během sedmi let něco dokázal, je nahrazen někým novým.

Nemohu se zbavit dojmu, že výměna primáře Havlíka sleduje jiné cíle, než ty, které jsou v zájmu občanů a pacientů Vysočiny.

V Jihlavě dne 18. března 2011

Ladislav Jirků, poslanec PSP za TOP09

7 Responses to “Odborníci na odpis”

  1. Marat napsal:

    A co se divíš? Když jsi z Havlíka udělal politickou loutku té své TOP 09. A teď se divíš, že ti ho odvolali? Holt na takovém místě nemůže být člověk zároveň ředitelem a zároveň zastupitelem města Jihlavy za TOP 09. Záchranná služba je součást integrovaného záchranného systému, kde je politika nepřípustná a je to tak dobře !!! Plačeš tady nad svým vlastním dílem.

  2. maria pilkova napsal:

    Pane poslanče vyjádřil jste to přesně: odborníci na odpis, to ne jenom na záchranné službě, to se děje bežně i v jiném sektoru. Vypiplete firmu, trávite tam veškerý čas, nemáte ani osobí volno a pak Vás ze dne na den nahradí mladým a drzým, který se přesně jak říkate přišel učit A ještě mu musíte trpělivě vše vysvětlovat, zaučovat ho jako malé dítě krůček po krůčku, a on dostaně ještě vyšší plat a hrozně se diví, že z toho nejste nadšen. Takový je dnes přístup majitelů firem v období globání ekonomiky- to není jako za kapitalizmu 1 republiky, kde si majitel vážil věrných a dlouholetých zaměstnanců, dnes jsou finančně nejvíc ohodnocení tzv. zlatokopové, kteří co 1-2 roky mění firmu, otravují ostatním život svými pokusy, rozvrátí celý fungující systém a pak odejdou do jiného podniku se zlatým padákem a předvádějí se kolik oni mají za sebou praxe a v kolika mezinárodních firmách. Proto ekonomická krize- dle mého názoru je to výsledek činnosti právě takových učících se „odborníků “ nebo lépe řečeno kazisvětů.Pokud chce být člověk odborník
    nestačí jenom vystudovat školu, musí se trpělivě učit v praxi a to několik let a ne měsíců, vnímat souvislosti
    a hlavně učit se s pokorou od těch ostatních, kteří to tam vedou několik let. Ale to tí tzv odborníci nikdy nepochopí.

  3. ludmila napsal:

    Paní Pilková, asi jste omylem vložila svůj příspěvek do jiné diskuze, protože zde se řeší úplně něco jiného.

  4. maria pilkova napsal:

    Nespletla jsem se, vím, že tady jde i o politický kontext. Ale výsledek je stejný. Když dochází k výměně zkušených odborníků, je to vždy ke škodě věci a nikdy by se nemělo hledět na to, zda je někdo politicky angažován nebo ne.Jistě si všichni vzpomínate, jak se odsuzovalo za socializmu, když někdo nemohl zastávat nějakou funkci jenom proto že byl věřící. A ted´jsme kde ?
    Kromě toho pana poslance Jirků si vážím, je to člověk, který věnoval všechno své úsilí, aby se vysoká škola vrátila do Jihlavy , když po listopadu byla zrušena pobočka VŠZ. Poznala jsem ho jako čestého a skromného člověka, který určitě ví, co říká.

  5. Milena napsal:

    Ale pochopte, že zákony mluví jasně a politické funkce s funkcemi lidí zapojených v integrovanném záchranném systému – hasiči, policisté, aj. prostě nesmí být podle zákona v politice ani nesmí podnikat atd…

  6. Petr Cech napsal:

    Je to obvykly trend. Plne souhlasim s panem poslancem. Ale podivame-li se na to z jineho hlediska tak vidime, ze za co jsme kritizovali minuly rezim – tedy za dosazovani straniku na vedouci mista a ne skutecnych odborniku – je stale palcivou otazkou v nasem spolecenskem systemu. Do vedoucich klicovych pozic nastupuji kamaradi a kamaradi kamaradu a pote se v tichosti vymeni a presunou na zodpovednejsi mista. Podle toho take vypada politicky (a ekonomickky) profil nasi zeme. O tom moralnim se jiz nezminuji vubec. A vsichni to berou jako samozrejmost. Nekdo s tim tise souhlasi, protoze to jiste pro nej bude mit vyhody, druhy to prejde bez komentare. ostatni to nezajima a nahore si mnou ruce. Az do doby… A potom se rozviri verejne mineni. Ale to uz je trochu pozde, nemyslite?
    Petr Cech, narozen v Jihlave.

Leave a Reply