Ze života blokádníka II

(autorem článku je opět Kamila Hronová)

(můj blog má sloužit jako motivace k diskuzi. Na ty z Vas kdo chtějí jen slovně napadat a to bez věcního podkladu, jednoduše nelze reagovat.) 

Ze života blokádníka II. aneb zpátky v pekle

Krátce po sepsání a uveřejnění  první části zápisků z blokádnického života jsem na Šumavu odjela podruhé.Stejně jako  mnozí jiní jsem zjistila, že ta nejistota, co se asi děje na místě,  se nedala vydržet. Hlavou krouží pouze myšlenky typu: “jak to tam zvládají, kolik stromů zase padlo, atd.”  A tak jsem se sebrala a odjela na dalších osm dnů. Ovšem jak čas plynul a situace na místě se stávala stále vyhrocenější, jsem pocítila, že jsou moje zápisky zastaralé a musím psát dál. Chtěla bych totiž, aby byla společnost pravdivě informována o tom, co se na Šumavě odehrává.  Po několika dnech na Šumavě jsem totiž získala pocit, že jsem se ocitla v jakési paralelní realitě, kde zákon a právo naprosto přestaly fungovat. Kde platí jen arogance, korupce, brutální moc a právo silnějšího. Na místě jsou neustále porušovány všechny možné zákony a na naše protesty či citace zákonů policisté stereotypně odpovídají slovy : “O tom s vámi nebudu diskutovat.”  Tam, kde byla dříve klidová zóna, nyní stojí desítky aut, kolem pobíhají těžkooděnci a vyvlékají lidi ven z lesa. Jako bychom byli ve válce.

Náš nenásilný odpor policisty dráždí a tak den ode dne zvyšují brutalitu svých zákroků. Každý den je někdo mučen. Kupodivu se zdá, že jsou to častěji ženy. A že policisté každý zákrok natáčejí na kameru? Není nic lehčího než odehnat svědky, oběť obestoupit a vypnout kameru. A pak to může začít…

Velké pozornosti se ze strany médií dostává místním obyvatelům. “Chtějí prý zelenou Šumavu a bojí se o své domovy”.  Pokud bych je neviděla ve skutečnosti, tak bych pro ně měla pochopení. Trochu jiné je potkat je ve skutečnosti. Je to zfanatizovaný řvoucí dav, ve kterém nechybí zakuklenci a psi vzpínající se na řetězech. Zřejmě to nejsou lidé, kteří stojí o demokratické principy. Kromě nich je mezi místními samozřejmě mnoho normálních lidí, kteří jsou rozeštváváni mediální agenturou najatou parkem. Ta pilně tiskne propagační materiály proti nám a tvrdí, že jsou dílem všech místních obyvatel. Bohužel, ti kteří s tím nesouhlasí, raději mlčí. Ona ta jejich chalupa může také lehce shořet… Kam až je druhá strana ochotna zajít jsem poznala na vlastní kůži. Když jsme se vraceli z rozhovoru s novinářem na Modravě,  autu, které jsme chvíli nechali bez dozoru selhaly brzdy. Řidič to nějak zvládl. Já jen přemýšlím, zda to byla pouze pohrůžka nebo zcela vážně míněný pokus o vraždu?

Respektovala bych lidi, kteří mají opačný názor, ale jsou ochotni si poslechnout můj názor. Bohužel na Modravě se stalo to, že místní lidé vyhnali aktivisty, kteří si otevřeli informační stánek a chtěli diskutovat. Kde zůstalo právo na informace? Co to o těch lidech vypovídá?

Jedna z oblíbených frází místních je to, že jsme za naši činnost prý placeni.K tomu mohu říct jediné: Nevím, za kolik peněz by byl někdo ochoten se nechat mlátit, ponižovat a vystavovat nebezpečí. To může člověk dělat jenom z přesvědčení.

Ze všech stran obklopen záští, pomluvami a konfrontován s bezvýsledností svého snažení chvílemi člověk ztrácí víru ve smysl svého úsilí. V jednom takovém momentu mi pomohli Slováci. Slovenští Vlci. Přijeli nám oplatit pomoc  z dob blokády v Tatrách před několika lety, kde bylo ke konci více Čechů než Slováků. Říkali se přesvědčeím: “Naše blokáda trvala 56 dnů a pak jsme ji vyhráli. A přijeďte se teď podívat a porovnat  místa, kde jsme to ubránili a místa, která byla vytěžena…”

Na Ptačím potoce však stále řvou motorové pily a stromy, nemocné stejně jako zdravé, padají k zemi.  Do celé záležitosti se vložila  evropská komise a požaduje vysvětlení. Myslet si, že ale zasáhne včas a zastaví ilegální kácení, by bylo naivní. Mojí nejhorší představou je to, že budou všechna cenná místa Šumavy vykácena a potom  nám evropská komise uloží pokutu , kterou my všichni zaplatíme.  Za to, že jsme zničili evropsky cennou lokalitu. Místo, kde les měl šanci změnit se v prales.

 Do konce života budu nenávidět zvuk motorových pil.

Z prostředí, které připomíná bojiště,  mě vytrhl jednodenní výlet po modravských rašeliništích, který vedla jedna z vědkyň stínové rady parku,  RNDr Ivana Bufková, PhD. Úžasná žena, která zřejmě zná na Šumavě každý strom a každý kámen.  Naše trasa vedla neznačenými cestami, přes rašeliniště, potoky  a lesy. Viděšla jsem mnnoho úseků uschlého lesa, ale neviděla jsme žádný takzvaný “mrtvý les”. Tam, kde staré stromy uschly, dole už raší nový život – bohatý a přírodě blízký.  Přemýšlím, proč vlastně lidem tak vadí pohled na suché stromy. Nabízí se paralela s vytěsněním smrti v naší západní společnosti. Smrt je tabu, umírající člověk patří do nemocnice, doma na očích ho mít nechceme.

Obzvláště brutální policejní zákrok se odehrál ve čtvrtek 4. srpna na místě, které jsme nazvali Osvětim. Je to již 3-hektarová stále se rozrůstající holina. Ano, motorovou pilou vzhůru k zelenějším zítřkům. Policisté nás brutálně vyvlékali z lesa, pouta se zařezávala do rukou a vláčení za vyvrácené ruce mi matně připomnělo středověké čarodějnické procesy. Kolemjdoucí policista prohodil: “Nechce jít, svině?” Jatka stromů a jatka lidí…

A uprostřed všech těchto hrůz se náhle začíná odehrávat něco úžasného.  Zastrašování a týraní lidé se narovnávají a odhodlaně říkají. “Mě nezlomí”.  A přitom to nejsou žádní profesionální bojovníci.  Je to učitelka, zahradník či student ekologie. Po prožitém strachu a utrpení vstávají silnější než byli a já poprvé v životě chápu, co to je za sílu, která umožňuje lidem přežít všechny hrůzy. Která po celé dějiny lidstva umožňovala lidem jít s odvahou na smrt, protože se odmítli vzdát své pravdy. Ohromná duševní síla, kterou nemůže žádná brutální síla zlomit. I já jsem v sobě objevila potenciál, o kterém jsem dříve nevěděla  a mohu upřímně říct, že už vím, že jsem kvůli své pravdě schopna vydržet téměř všechno. A ta pravda zní: V Národním parku se nekácí kvůli kůrovci. Kácí se tam proto, aby ho developeři mohli rozkrást.

Dovoluji si zakončit parafrází mých původních zápisků :  Jsme vyčerpaní, špinaví, promoklí, mnozí z nás i zbití… a opravdu neustoupíme.  

21 Responses to “Ze života blokádníka II”

  1. xxx napsal:

    Slyšeli jste slovo boží…..

  2. xmolly napsal:

    ámen.
    Nic jiného bohužel nemůžeme říci, neboť jen autor článku a blokádníci mají pravdu. Ať žije středověk a s ostatními nevěrci a uznavači lidského rozumu šup na hranici:o))

  3. Tomáš Ďásek napsal:

    Probůh ! Selhaly brzdy ? A zůstaly selhané, nebo se zase samy zázračně uzdravily ? Představa všehoschopného tajného agenta, najatého loutkovou správou národního parku, který tajně zálesáckým nožem nařezává brzdové hadičky (samozřejmě na všech kolech, neboť všechny automobily mají už zhruba třicet let brzdy dvouokruhové) a posupně se směje, ta mě opravdu dojímá.

    Proč Vy paní Hronová svoje krásné dramatické a burcující příspěvky vždycky sama shodíte nějakou takovouhle kapitální hovadinou ?

  4. discovery napsal:

    Pomůže jen MUDr Chocholoušek !

  5. Jan Mazanec napsal:

    Paní Hronová, tak tohle už opravdu přeháníte. Připadáte si jako nějaký Mistr Jan Hus, který hájí svoji pravdu až na hranici. Váš téměř demagogický článek (např. představa, že místní lidé neboli podle Vás „zfanatizovaný řvoucí dav“ obhajují kácení z obav, aby jim někdo nezapálil chalupy) mě ještě utvrdil v tom, že čím dál víc jsem na straně těch, kteří se snaží kůrovce těžbou zastavit. Jan Mazanec

  6. šoumen napsal:

    Holt zfetovaná učitelka… Spíš by tam měli bejt policisté z protidrogového a hned je sebrat…

  7. Tomáš Vovsík napsal:

    Tohle už je opravdu moc…

  8. dannycool napsal:

    Milá paní Hronová, po 10 minutách zírání v němém úžasu, který posléze vystřídal upřímný smích nad vašimi psanými nesmysly jsem nevěděl co Vám napsat. Nejen že ten Váš článek je snůškou lží, vy se je snažíte i veřejně prezentovat. Vědomě ohrožujete životy zasahujících policistů a pak se divíte, že když neuposlechnete výzvu, jsou proti Vám použity donucovací prostředky? Pokud jste jako učitelka opravdu tak omezená, přečtěte si zákon č. 273/2008 Sb., jedná se o zákon o policii, konkrétně § o použití donucovacích prostředků. Viděl jsem záběry, jak ti vaši spolubojovníci běhali jako zfetovaní po lese, kde se kácelo a jeden z vedoucích protestu říkal policistovi – běžte tam, je to váš průser, jestli se mu něco stane a vyhrožoval mu inspekcí policie – no kde to jsme? Prý nenásilný protest – fyzicky napadáte policisty a ještě máte tu drzost podávat trestní oznámení, když sami porušujete zákony tím, že neuposlechnete zákonné výzvy? A ještě dodatek – Vám je zřejmě úplně jedno, jak to se Šumavou dopadne, jestli ji sežere kůrovec, spláchne voda, vyhoří, nebo jestli ji postihne jiná katastrofa, hlavně že dostanete nasypáno, že? Buďte upřímná a řekněte, kdo vás platí? Děti zatím nemám, ale v budoucnu je dám na zcela jinou školu, než kde učíte Vy, protože pokud svoje názory prezentujete i ve škole a dětem takto vymýváte mozky, divím se Vašemu panu řediteli, že vám to trpí.

  9. Koumák napsal:

    Božínku, to jsou ale slinty. Kéž by se každej staral sám o sebe a nestrkal nos do věcí po kterých je mu houno…

  10. Svatopluk Beran napsal:

    Tak to vypadá že paní Hronová a vůbec všichni ostatní kteří bojovali kolem ní byli právě ti, kteří se dokázali postavit nejen dnešnímu pravicovému estabilešmentu ale i typickému malému čecháčství a sprostému urážení mnohých. Kůrovec byl totiž již dříve rozšířen za tuto centrální lokalitu směrem k okraji Šumavy. Kácené místo bylo přírodně původním smrkovým zalesněním a ne smíšeným. Dochází zde těžbou a následným odtahováním dřeviny k ničení výmečných přírodních lokalit. Sprosté urážení a zesměšňování většiny zdejších přispěvatelů vypovídá o tom, co v naší zemi nejen pan Strejček ale téměř celý pravicový estabilišment v posledních šesti letech svou arogantní politikou a netrestatelným rozkrádáním, schovaným za typické demagogické řeči ve stylu většiny článků europoslance pana Strejčka viz. – To, zda si vybereme mezi světem utopistických chimér a vnucených žebříčků hodnot nebo světem aktivním a pozitivním – světem svobodné lidské aktivity, je pouze a jenom na nás. – Dávám velké plus panu Tomáši Vovsíkovi, že našel tu odvahu se vyjádřit do vlastních řad a to nejen svým posledním hodnocením zdejší úrovně reakcí, ale hlavně svým prvním, velice vyrovnanám příspěvkem.

  11. Hugo Chavez napsal:

    Už jsem se bál, že Kakamilu nikdo nepodpoří. Ještě by se mohla ke zvůli vládní garnitury vyjádřit paní Pilková – i když její jméno by asi na aktivisty působilo trochu provokativně…

  12. Tomáš Vovsík napsal:

    Svatopluk Beran: Nevím, jestli jste mi rozuměl. Článek paní Hronové mi přijde naprosto hrozný. Připomíná mi to nějakou absurdní propagandu. Nechápu, že někdo, kdo je psycholog, může mít takto afektovaný projev. Nevěřím tomu, že chce aktivisty někdo úkladně zabít tím, že jim podřezává brzdová lanka. Nevěřím ani tomu, že místní obyvatelé musí mlčet, protože by jim jinak někdo podpálil dům. To zní jak námět pro film se Stevenem Segalem.
    O dané problematice nic podrobnějšího nevím. V prvním příspěvku jsem pouze vyjádřil svůj laický názor z všeobecně známých informací z médií. Netvrdím, že je správný. Stojím si pouze za tím, že v takovýchto věcech by měla mít zásadní slovo především odborná veřejnost, která je v současnosti častokrát opomíjena. S postupem aktivistů rozhodně nesouhlasím. Kdyby takhle vyjadřoval svou nespokojenost každý, byla by z toho anarchie.
    Žádné plus mi dávat nemusíte 🙂 Nejsou žádné moje řady. Mám svoje vlastní názory a svůj vlastní pohled na svět. Nemám potřebu přizpůsobovat své postoje nějakému širšímu celku.

  13. N. napsal:

    Tomáši, kopírák Beran neví, co to je mít vlastní názor…

  14. Petr Svoboda napsal:

    Pane Hübnere, tady asi nejde o protest samotný (ať už si o něm osobně myslím cokoliv), ono jde spíše o tu demagogii.

    Pokud se aktivisté domnívali, že jim někdo záměrně poškodil brzdy, tak měli okamžitě uvědomit orgány činné v trestním řízení – poškozené brzdy se samy od sebe neopraví a odborná expertiza by zjistila cizí zavinění. Já vím, že paní Hronová jistě namítne, že by zfašizovaná policie stejně nic nevyšetřila, protože je zkorumpovaná a jde na ruku těžařům. Ale rozum do hrsti – opravdu si myslíte, že by zlí kapitalističtí nadnárodní dřevobaroni chtěli, aby se tam někomu něco stalo ? Vždyť by to okamžitě bylo použito v médiích proti nim a sympatie veřejnosti by se okamžitě zhouply na druhou stranu (bohužel způsobem vedení odporu to u většiny obyvatel nyní aktivisté prohrávají na celé čáře). To by museli být opravdu pořádně hloupí, aby chtěli takhle průhledným způsobem zlikvidovat neohroženou spravedlivou učitelku-aktivistku, která je mimochodem zajímá asi tak, jako kapra počasí v Himalájích.

  15. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Vovsík váš pohled je zcela odlišný na danou problematiku od většinové části zdejších přispěvatelů a o tom jsem napsal. Pokud chcete tvrdit, že to není úplně jiný názor, než většiny ostatních zdejších přispěvatelů pravicového pohledu, lžete si do vlastní kapsy. Že jsou některé pasáže článku paní Hronové najivnějšího charakteru, neznamená vůbec, že by měl inteligentní člověk reagovat jak hovádko, což zde většina bezostyšně dělá. Vše reakce – Tomáš Vovsík říká:
    15. 8. 2011 v 14:13 Tohle už je opravdu moc… to aspoň dosvědčuje.

    Rád bych upozornil pana N. že pokud by chtěl hovořit o panu Vovsíkovi jako o člověku z vlastním názorem v porovnání se mnou, který podle některých z vás nemá vlastní názor, upozorňuji na tuto pasáž pana Vovsíka. – O dané problematice nic podrobnějšího nevím. V prvním příspěvku jsem pouze vyjádřil svůj laický názor z všeobecně známých informací z médií. – To neznamená nic jiného, než že zde pan Vovsík napsal svůj pohled na danou situaci pouze na podkladě toho co již někdy někdo napsal nebo řekl. Pan Vovsík nevymyslel nic nového. Tak jako jsem i já nikdy nic nového nevymyslel, pouze prezentuji svůj pohled na to co již někdy někdo řekl nebo napsal a podávám k tomu i odkazy nebo celé články jako důkaz. Trochu si v hlavě proberte, jaké nesmysly zde píšete a tvrdíte. Docela rád bych si přečetl nějaký váš článek v kterém budete psát o něčem co ještě nikdy nikdo neřekl a nepublikoval a ke kterému nebudete mít žádné odkazy. Jak asi bude věrohodná skutečnost o které budete psát, jakou bude mít asi vypovídací skutkovou hodnotu?

  16. M.Pilkova napsal:

    Jeden z diskutujících mně nepřímo vyzval, abych se vyjádřila k článku. Jenom krátce- já nesdílím názor, že kvůli každé žábě se musí odkládat výstavba silnic a podobně.Ale pokud jste si všimli, tak žáby už téměř vyhynuly a na vsi není vidět jediného vrabčáka. A rozumný člověk se ptá- proč ?
    Co se týče Šumavy a kůrovce, tak asi jako každého z Vás ,by mně zajímal odborný názor na věc. Tím více, že se to týká i našeho Heulosu. Jako člověk si ovšem vážím odvahu těch, kteří se nebojí vyslovit svůj vlastní názor. A možná, ty protesty, které se vám ted´zdají zbytečné, mají své opodstatnění a budoucnost to dokáže. My, lidé si často neuvědomujeme, jak jsme unikátní ve vesmíru a jakou šanci jsme od někoho ,nebo něčeho dostali. Ale nedostali jsme žádné právo beztrestně likvidovat a ničit celou naší planetu. A jenom za poslední 2 dny si každý z vás může přečíst na internete právě články o tom, že lidstvo se možná do 100 let samo zlikviduje. A proč?Ve jménu čeho?Ve jménu arogance, hlouposti, sobeckosti a ve jménu hesla – po nás potopa ?
    Kamilu Hronovu shodou okolnosti znám- setkali jsme se kdysi jako kolegyně, a je to člověk nejčistší
    duše a povahy jakého jsem vůbec mohla potkat A už tehdy, jako studentka mně zaujala svou nezištností, úpřimnosti a hrdosti.Její článek je možná dost emotívní, předpokládám, že ho napsala hned po příchodu z protestu a tím byl ovlivněn . A také nás musíte chápat- my ,jako ženy se vždy budeme vyjádřovat emotívněji než chladně kalkulující muž. Muž byl lovec a ženy vždy ochrańovali
    rodinný krb a hlavně své děti a starost o příští generace nás vede k jinému náhledu na svět.

  17. Venca napsal:

    Nevím,jak moc jste byli zbiti,vy hrdinové,ale evidentně to nestačilo nebo berete nějaké silné drogy,paní Hronová,když tu ještě píšete tyhle slátaniny.

  18. Janderka napsal:

    Slováci říkali s přesvědčením: “Naše blokáda trvala 56 dnů a pak jsme ji vyhráli. A přijeďte se teď podívat a porovnat místa, kde jsme to ubránili a místa, která byla vytěžena…”

    Kdo z Vás, kteří tady kritizujete Kamilu Hronovou se byl na Slovensku nebo na Šumavě podívat? Napadat od zeleného stolu umí každý trouba, pánové.

  19. Svatopluk Beran napsal:

    Rád bych zde připomněl, že Ústavní soud vydal asi pře 14 dny prohlášení, že kácení stromů v dané lokalitě Šumavy – BYLO NEZÁKONNÉ – . Omluvil se někdo v tomto státě za hanobení blokádníků, vyslání policie a užítí zákoně nezákoné perzekuce proti názoru nesouhlasejících občanům? Přehodnotil někdo z odpovědných státních zastupitelů, třeba ministr Chalupa z ODS, svoje postoje proti osobním protestům blokádníků a nezákonému jednání podnikatelů, potažmo i úředníkům ministerstva životního prostředí?

  20. Venca napsal:

    A už se někdo omluvil třeba obyvytelům Plzně,Lovosic,…za nesmyslné blokády staveb důležitých komunikací?Jaké to asi je,když vám děti musí dýchat smrady z tísíců aut,i když by vlastně stačilo postavit kousek obchvatu nedo dálnice?Ale pár vyhulenců si hraje na ekology,tak pěkně nádech z plných plic.Za sebe na rovinu říkám,že i kdyby nejvyšší soud třeba celé galaxie rozhodl,tak nějaký blokádník je u mě stále…a sem si dosaďte jakékoliv sprosté slovo.

  21. Carrot napsal:

    Oh, oba dva díly „Ze života blokádníka“ mě velice dojaly… Chudáčci aktivisté, co si tam museli vytrpět!!! :(( Just kidding, myslím, že stromy napadené kůrovcem by se měli pokácet, aby se alespoň částečně zabránilo šíření kůrovce. Neříkám, že tomu nějak extra rozumím, ale… Jinak, paní Hronová, měla byste napsat román… Ale marihuana škodí plicím…

Leave a Reply