Důležitý vzkaz

Už jen pár dnů a v Jihlavě přibyde nová socha. Vlastně ne až tak nová. Půjde o repliku slavné sochy T. G. Masaryka od Jaroslava Šlezingera, který v padesátých letech skončil v komunistickém žaláři. Soše se nevedlo lépe. Komunisté ji rozbili, protože nepotřebovali připomínat našeho prvního prezidenta, který na rozdíl od nich ctil demokracii.

Rok 1989 vše změnil. Sochy demokratů se mohou vrátit na svá místa, sochy masovrahů byly odstraněny. Možná je škoda, že aspoň jedna nezůstala. Ne pro jejich oslavu, ale jako dokument doby a memento budoucím generacím.

V devadesátých letech se o uctění památky sochaře Šlezingera – mukla diskutovalo. S touto myšlenkou nepřišel nikdo jiný než jihlavský předseda politických vězňů Antonín Štěpánek. Byla by poctou kopie sochy T.G.M.? ptali se.

Šlezingerovi spoluvězni a muklové, kteří měli hlavní slovo, naznali, že znovuvysochaný T.G.M. vždy zůstane jen a jen kopií. A protože chtěli připomenout nejen tragický osud sochaře a jeho sochy, ale i celého národa, bylo rozhodnuto před gymnáziem umístit smírčí kámen. Aby se nezapomnělo. Být tam socha, nikdo by prý za pár let ani netušil, že sochař i jeho dílo byli zlikvidováni.

O deset let později sdružení občanů kolem Marie Bohuňovské oživilo myšlenku kopie sochy T.G.M. Je-li to přání občanů, proč ne? V počátku iniciativy však nastal problém s umístěním sochy. Kam s ní, když před školou v místě, kde stála, ční jakýsi kámen, který mnohým nic neříká? Je příliš tajuplný? Chvílemi emociálně vypjatá diskuze se naštěstí časem zklidnila a místo se našlo v parku o pár desítek metrů dál.

Pro některé kompromis, pro jiné ústupek, pro další nesmysl. Tím kompromisem nebo ústupkem, chcete-li, však říkáme něco velmi důležitého: že už nebudeme odstraňovat významné památníky kvůli druhým.

8 Responses to “Důležitý vzkaz”

  1. Koumák napsal:

    Tak já teda nevím, ale spíš bych řekl že V JEDNOM KONKRÉTNÍM PŘÍPADĚ NEBYL POSUNUT PAMÁTNÍK KVŮLI JINÉMU. Nic víc, nic míň.
    Žádný vzkaz do budoucna, žádný závazný precedent, nikde nevidím žádný další památník kde by se váhalo o odstranění jiného – nic.
    Spíš mi tenhle „důležitý vzkaz“ připomíná vyhlašování pětiletek, pionýrské sliby a doby kdy se na maso stály fronty až za roh – aby taky ne, když nám ho ti MASOVRAZI všechno vyvraždili…

  2. Koumák napsal:

    Ach ten nedostatek důvtipu!
    Teprve když jsem se podíval do jihlavské drbny tištěné, tak mi to sepnulo. Ono tady totiž šlo hlavně o to, mít svůj blog otištěný a dobře uschovaný ve schránce pod sochou, když se do ní teda daly i ty noviny. Tak proto…
    Až to jednou za X let otevřou, třeba protože bude socha ustupovat dalšímu zimáčku, může pan Klukan jen doufat, že nebudou u koryta zase ti samí MASOVRAZI o kterých zničehonic tak ostře píše:-)

  3. Vladimír napsal:

    Ano, pane Koumáku, velice trefné. Proboha, jenom aby se nám doba vlády „masovrahů“ nevrátila a pan Klukan nemusel ve stylu řídícího školy z filmu Pupendo v pudu sebezáchovy vyhrabávat zpod sochy dnešní Jihlavské listy.

  4. jojo napsal:

    Velmi dojemné, ale já chci ,aby byla v Jihlavě obnovena především socha císaře Josefa II. z rodu Habsburg-Lothringen,protože ten pro mé předky , takzvané robotěze, udělal daleko víc než nějaký Masaryk,který pak souhlasil s odstraněním jeho sochy při vzniku té báječné demokratické republiky.

  5. Venca napsal:

    Havel sochu nepotřebuje,je zauzený a v lihu konzervovaný,vystaví se tak jak je. Klaus se považuje za boha a tak sochu mít nesmí, to je zakázaný.Ale třeba to přikázaní vyškrtne.

  6. K. napsal:

    Dobře napsané……souhlasím s autorem…

  7. Fejinka napsal:

    Tu poslední větu beru. Nikdo by neměl mít tu moc odstraňovat něco, co tady naši předci po dnešní dobu udělali, včetně soch. Jak se říká:“Takoví jsme byli“- pro naše potomky. Možná se z toho poučí a budou sochat jenom takové sochy, které si to zaslouží a v jakékoli době budou ostatním příkladem. Žádné kontraverzní politiky, raději bezejmenné postavy a bude klid. Na Letné stačilo, aby Stalina přesochali na nějakého bezejmenného a určitě by ty sochy tam byly lepší než to hnusné dnešní kyvadlo.

Leave a Reply