Od občanů dál

Kdysi vyhlášené heslo Blíž k občanům dostává pořádně na frak. Zatímco by se měly služby opravdu přibližovat stále více k lidem, stát dělá pravý opak. Důkazem toho je i změna vydávání občanských průkazů, která se chystá za necelý měsíc a půl.

Od Nového roku totiž budou vyřizovat občanky jen větší města, ta, pro které bude mít stát potřebnou techniku včetně fotoaparátu pro pořizování snímků žadatelů. Zatímco lidé z obcí s matričními úřady mohli dříve požádat o občanku „doma“, od 1. ledna se budou muset vydat třeba až do Jihlavy.

Když už si vezmou volno, aby si po svatbě nechali udělat občanky nové, nemusí se na magistrátě obejít, nebo budou čekat dlouhou, dlouhou dobu. Ani elektronický objednávací systém není samospásný, protože vyřizovat se po novu budou například i občanky pro děti, o jejichž fotografování mohou vyprávět „komunální“ fotografové celé story.

Třeba úředníci dělají jen dopředu humbuk, aby se vyvinili z případné kritiky, řeknete si. V tomto případě ale mají pravdu. Snížením počtu míst, kde lze vyřídit občanku, a naakumulováním lidí jen do pár míst stát určitě ušetří, ale na úkor pohodlnosti a vstřícnosti k občanům. Prostě v rozporu s avizovaným heslem Blíž k občanům.

2 Responses to “Od občanů dál”

  1. Joe napsal:

    Bohužel by si tu páni poslanci měli uvědomit jednu zásadní věc – oni i další úředníci jsou place z naši daní, mají za úkol se o stát jednak starat a druhak dělat určitý servis a pomoc nám běžným občanům…
    Jak se ale celý tento aparát chová? Často jeden tak akorát může kroutit hlavou… je to místy totální zmar.

  2. M.Pilková napsal:

    Pan Klukan má ve svém článku pravdu, všechno co za něco stálo a budovalo se desítky let se ruší. Ale hlavně nikdo nám nedal žádnou přesnou kalkulkaci, kolik se ušetří.To je pořád jenom takové plácání do vody o šetření, následně to pak nikdy nikdo nedoloží. Ještě za větší nehoráznost považují rušení úřadů práce a přesun jejich kompetencí ohledně nezaměstnaných různým agenturam.Hlavně lituji ty nezaměstnané občany, pokud se ty agentury budou nacházet jenom v některých, předpokládám velkých městach . Beztak si každý musí práci najít sám, tak k čemu máme platit nějaké agentury ze státních peněz? Já už se ani ničemu nedivím, jenom se pořád ptám -kam kráčí naše civilizace ?

Leave a Reply