Nejste si jistí, koho volit?

Před prvním kolem jsem se rozhodl až v pátek ráno, v první den voleb. Neměl jsem jasného kandidáta, ideální kandidát neexistuje. Třeba jste na tom teď někteří podobně. Proto jsem se rozhodl napsat, jaké důvody u mne převládly nyní, před druhou volbou.

Budu volit toho:

kdo nemá vždy po ruce odpověď

kdo nepoužívá negativní kampaň, když to na začátku slíbil

kdo se nesnaží za každou cenu přizpůsobit většině

kdo se někdy zakoktá

kdo si stojí za svým rozhodnutím, i když ví, že tím body nezíská

kdo nerozlišuje lidi podle toho, jakou řečí mluví, ale co říkají

kdo má v zahraničí respekt a není vnímán jako nacionalista

kdo odpovídá donekonečna na otázky novinářů, i když se mu nemusejí zamlouvat

kdo nedělá rozdíl mezi lidmi

kdo neuráží ženy

kdo nehraje na český nacionalismus a xenofobii

kdo není pyšný a má smysl pro sebeironii

koho podporují lidé, kterých si vážím ne pro to, co dokázali, ale jakými osobnostmi jsou

Je mi podezřelé, když jednoho z kandidátů podporuje člověk, který svou amnestií ukončil soudní řízení s tuneláři. A jeho žena nepřemýšlí o tom, co která z budoucích prvních dam udělala pro druhé, ale jakou řečí mluví.

Nechci žít v zemi, kde jsme účelově strašeni Benešovými dekrety – Německo je přece zemí, díky jejíž ekonomice ta naše překonala ekonomickou krizi mnohem lépe, než jiné. S Německem jsme dnes provázáni jako nikdy dříve a nijak nás neohrožuje.

Proto budu volit Karla Schwarzenberga. Pokud vám mé důvody přijdou dostatečně pádné, volte jej také. Neznamená to, že – bude-li zvolen – budu s ním ve všem souhlasit. Ale zároveň jsem si jist, že vždy bude respektovat právo druhých na vlastní názor.

32 Responses to “Nejste si jistí, koho volit?”

  1. Fejinka napsal:

    Hele Hovorko, nech si ty svoje hovory pro kamarády do Prahy a nekopej za ně tady na Vysočině. My máme svůj rozum a podle toho se zařídíme, knížecí rady nepotřebujeme. Zákopy mezi lidmi jsou hodně velké díky politice současné vlády a parlamentu. Nyní se ještě více prohloubily volbou prezidenta. Někomu to asi velmi dobře vyhovuje…

  2. Zítek napsal:

    Díky pane Hovorko za slušné a věcné argumenty. Sice to teď od místních komunistů ,,schytáte,,, ale věřte, že vám hodně lidí dává zapravdu. Ten demagog a lhář je opravdu amorální kreatura, ale soudruzi ho podpořit musí. Bohužel, jak řekl psycholog Hubálek, pitomců, co si neváží svobody je v tomto státě třetina a to je moc.

    Jen pro doplnění:

    http://www.lidovky.cz/zmeni-neco-posledni-debata-kandidati-bojuji-o-posledni-volice-pt7-/zpravy-domov.aspx?c=A130124_194423_ln_domov_hm

    Další Zemanova televizní lež………….

  3. Zítek napsal:

    To fejinka……doby, kdy jste ,, nepohodlné,, mohli někam vystěhovat, popřípadě zavřít nebo oběsit jsou naštěstí pryč…….tak klídek soudruhu….

  4. Ar napsal:

    Marku utvrzuješ mojí víru a naději v mládí.

  5. Karel Sova napsal:

    pane Hovorko, píšete že budete volit někoho, kdo nedělá rozdíly mezi lidmi. A sám je přitom účelově děláte. Je jasné že každý kdo někoho obdivuje na něm vidí pouze pozitiva. Ale možná jste tam mohl i připsat že budete volit toho

    kdo říká, že korupce při zbrojařských zakázkách je zcela normální jev

    kdo říká, že trafiky a zlaté padáky pro přeběhlíky a pomahače jsou taktéž zcela normální

    kdo říká, že po zvolení prezidentem ihned vysvlékne stranický kabát

    kdo předhazuje druhému opoziční smlouvu, ale sám se chová zcela stejně (koalice s LIDEM atd.)

    komu se podařil jinak ekonomicky zcela nemožný jev – zprivatizoval „národní“ likérku a přivedl ji do ztráty

    kdo zapřel svoje rodiče a svůj původ kvůli majetku

    kdo dělal velká gesta v kauze Čunek a nakonec v zájmu „koalice“ taktéž utichl…

    A dalo by se pokračovat. Tahle volba nemá pro občana vítěze – oba kandidáti jsou prostě špatní. Mnoho lidí bude svoji volbu brát jako výběr ze dvou menších zel. Ale vy se svým demagogickým a zcela jednostranným veřejným doporučením bohužel snižujete na stejnou úroveň jako mají oba kandidáti – a tím ztrácíte důvěru lidí, kteří vám třeba jinak fandí. To je škoda, zkuste to promyslet.

  6. Zítek napsal:

    To Karel Sova…..a není demagogie váš blábol…tedy jeden z mnoha, že tady někdo říká to co jste tady popsal ve vašich ,,bodech,,? Nebo pokud to řekl, myslel tím, že to schvaluje?

  7. Karel Sova napsal:

    Odpovím vám, dalšímu krásně nekritickému příznivci jednoho tábora. Co tedy on osobně konkrétně proti těmto jevům za roky svého působení ve vrcholové politice a vládě udělal ? Neudělal nic Zeman, neudělal nic ani Schwarzenberg. Myslíte, že bude od zítřka jeden z nich najednou jiný ? Přeji Vám i sobě, abyste měl pravdu.

  8. Zítek napsal:

    Pane Sova, řííká se, že odpovídat otázkou je neslušné, a když nechci na hradě populistu, demagoga, hulváta, lháře a komunistu v jednom….to není nekritická přízeň k tomu druhému. Děkuji za pochopení.

  9. Drbal J napsal:

    Pane Sova,

    ještě jste zapomněl na to jak včera Schwanzenberg vyjel po válečném hrdinovi když mu došly argumenty.

    Náš národ má takových hrdinů poskrovnu a netoužím po prezidentovi co bude na takové lidi plivat.

    Dobrej byl taky Svěrák. Sám podepsal antichartu když se mu to hodilo a teď se ptá Zemana jestli si náhodou nemyslí že „účel světí prostředky“. Ten si taky nevidí do huby.

    Nechci na hradě člověka kterej otvírá sudeťákům bránu dokořán, aby nás žalovali u všech čertů o chalupy a pozemky po jejich kolaborantskejch předcích.

  10. Zítek napsal:

    A zase nácek…

  11. Marek Hovorka napsal:

    Ale já jsem napsal, že ideální kandidát neexistuje. Já si uvědomuji slabé stránky Karla Schwarzenberga. Myslím, že z mého textu je zřejmé, že nejsem nekritický obdivovatel. Právě proto jsem se royhodl k tomuto tématu vyjádřit.

    Ale mám-li volit z těchto dvou kandidátů, nevytrhávám jednotlivosti, ale snažím se vnímat celek – včetně stylu kampaně, typu podporovatelů, stylu komunikace, co kdo říká, jaké dává sliby a jak se k nim staví, vlastní minulosti, která není jen minulostí politickou, ale i osobní.

    A zde, ani po Vašich výhradách, nemám co měnit. To neznamená, že s Vámi v některých věcech nesouhlasím, že mě netrápí – ale mnohem víc mne zkrátka trápí to, co jsem se snažil pojmenovat a vůči čemu jsem se snažil pozitivně vymezit.

  12. Karel Sova napsal:

    Pane Hovorko, díky za tento dodatek – kdyby byl býval obsažen ve vlastním článku, neměl bych důvod reagovat. Ony všechny argumenty sepsané v něm totiž jsou opravdu pouze „jednosměrné“.

    Jinak mě osobně právě styl kampaně, typ podporovatelů a styl komunikace obou dvou táborů dovedl k rozhodnutí volby prázdné obálky.

  13. Marek Hovorka napsal:

    Já Vám rozumím. Ale obávám se, že s tímto přístupem tým Miloše Zemana kalkuluje. A pro mě je to, co předvedla rodina Klausových, prostě ukazatelem většího nebezpečí. Myslím si, že prázdný lístek měl význam v době, kdy se k volbám muselo povinně a kdy opravdu nebylo možné, aby kandidovali lidé, kteří by se chtěli podílet na správě naší země. Má teta měla takové prázdné volební lístky z padesátých let schované a hrdě mi je ukazovala. Dnes je ale situace (zatím, naštěstí) podle mne jiná. A pro mě tito dva kandidáti nejsou srovnatelně nepřijatelní.

  14. Fejinka napsal:

    Re Zítek:
    Vy máte mezi diskutujícími svoje „oblíbence“, kam patřím i já, budiž. Vaše debata se vždy stočí na padesátá léta a na odsouzené na smrt apod.Včera Zeman prohlásil, že těch odsouzených na smrt bylo 230, pokud se nepletu. Nevíte náhodou kolik sebevrahů(lidí, kteří neví jak dál) už skončilo život díky této kapitalistické pseudodemokracii (obecně životní podmínky, nikoliv nehody, lásky apod) od r. 89? Bylo by to možná zajímavé srovnání, zatím je to 23 let.

  15. Zítek napsal:

    díky fejinko za váš ,,argument,,….není top trochu rozdíl, když systém, justice odsoudí za politiku ženu k smrti a mezi nějakým sebevrahem? To už opravdu nemáte kousek cti a úcty k těm zavražděným v těle? To je přesně ukázka vás nenapravitelných bolševiků….Je to smutné.

  16. Fejinka napsal:

    Smrt je vždy stejná v těchto případech, ale vždy za tím stojí systém. To mně nevymluvíte. Dnes na to nepotřebujeme soudy. Je to kruté až cynické, ale bohužel pravdivé. Lidé jsou dohnáni k smrti jiným způsobem.

  17. Svatopluk Beran napsal:

    Jak už jsem napsal v jiném článku a uvedl i příklady, ani jeden z kandidátů není můj šálek kávy. Volím ale menší zlo do budoucnosti pro většinu obyvatel naší republiky, tedy Zemana. Kupříkladu, když jsem vedle Zemana pana Rusnoka – nedávno ještě hlavního šéfa připravovaného 2 důchodového pilíře, zvedl se mi kufr. Chápu že se všem nemusí líbit co Zeman říká, ale říká co chce dělat, nijak to nezakrývá a všichni víme z čím můžeme počítat. Avšak nestydatá prolhanost a manipulace z lidmi je od Schwarzenberka doslova neskutečná. Arogance k občanům, kteří neznají světové ekonomické souvislosti, však ve fundamentálním pojetí pravice, typická. Na konci svého včerejšího televizního vystoupení Schwarzenberka prohlásil, že bude presidentem všeho lidu, zvláště však těch méně bohatých. Přitom v prostředku debaty nekompromisně zdělil, že jeho cílem je odblokování byrokratických bariér pro soukromé podnikání a to v plné shodě tak, jak to prováděl ve svém volebním období americký president Ronald Regan.(dobře si povšimněme shody mezi Klausem a Schwarzenberkem na Reaganův ekonomický postoj) Závěr jeho vystoupení o podpoře těch slabších a sdělení uprostřed debaty o Reaganových ekonomických praktikách je naprostý antagonismus. Regan v prvé řadě zavelel k demontáži – byrokratických bariér v bankovním sektoru – které byly nastaveny po velké celosvětové hospodářské krizi třicátých let. Jak všichni dobře víme, nejhorším jejím důsledkem pak byla 2 SV.
    http://www.cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_hospod%C3%A1%C5%99sk%C3%A1_krize
    Dovedete si někdo představit že celý život podporujete neoliberální světový názor (účast a členství ve skupině Bilderberg a v Trilaterární komisi) a pak se na pět let stanete jeho odpůrcem, přinejmenším jeho brzdou? Po případném zvolení Schwarzenberka za našeho presidenta, to bude stejné jako za Klause. Šest let zde tvrdím že je Klaus naprosto amorální osobnost. Nynější amnestie jen spoluukazuje na Klausovu třiadvacetiletou destrukční ekonomickou a nyní i viditelnou mafiánskou propojenost. Scwarzenberkův pokus z manipulací nevědomých, naivních, mladých občanů a našimi některými význačnými osobnostmi. Vystoupení paní Čáslavské, pana Svěráka, hereček Isové nebo Švancarové v naprosté shodně s postoji pana Vovsíka, je pak jen smutným důkazem umanutosti jedné části české společnosti.

  18. Zítek napsal:

    Fejinko díky, nemáte úctu….nemáte charakter, z takových lidí mi snad není ani tak zle, jako smutno.

  19. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Zítek u konce tohoto blogu si můžete přečíst zdůvodnění. Jsou to ale poměrně dlouhé dva příspěvky, tak snad je vstřebáte.

    http://www.jihlavske-listy.cz/blog/2013/01/18/pred-lety-jsme-volali-po-odchodu-zemana-z-politiky/comment-page-2/#comment-438358

  20. Svatopluk Beran napsal:

    Výše stanovený odkaz platil Staníkovi ne vám pane Zítek. Jelikož jsem procházel zpětně články, v jenom se Staník zmiňoval že jsem se již dlouho neohlásil a já si zaměnil vaše niky.

  21. Zítek napsal:

    Islamisto Sváťo, opravdu mě vůbec nezajímáte…

  22. Zítek napsal:

    http://www.rozhlas.cz/rozhlasovahistorie/zvukovagalerie/_zprava/milada-horakova-padam-a-jdu-s-hlavou-vztycenou–1081739

    Před 62 lety byla popravena Milada Horáková. Jako jedinou ženu ji komunisté v tehdejším Československu odsoudili k smrti z politických důvodů. Ve vykonstruovaném procesu byli k smrti odsouzeni další tři lidé, Milada Horáková šla na popraviště jako poslední z nich.Víme, že i přes nespočet žádostí o milost z celého světa, včetně té od Alberta Einsteina, prezident Klement Gottwald neustoupil.

    Bohužel dnes i víme, že Milada Horáková umírala téměř 15 minut, při kterých ji kat tahal za nohy a postupně ji dusil, a nebyl ji tak zlomen vaz, jak si mnozí mysleli.

  23. Jan P. napsal:

    Pane Hovorka,
    Vaše názory a argumenty k veřejnému dění ve společnosti nerozumím.Vy jako nestraník a po vzoru Václava Havla mimo jiné hlásá důležitý význam občanské společnosti.

    Vaše svobodná volba dát Váš hlas jednomu ze dvou kandidátů ve druhém kole v přímé prezidentské volbě (stejně jako u ostatních voleb )je zcela legitimní a legální.

    Podle Vašeho mínění je nesprávné, zbabělé a hloupé k volbám nejít a nevolit ani jedno z podivných individuí ve druhém kole prezidentské volby. Řada některých nás (občanů-voličů) nesdílí Vaše myšlení, že společnost není ideální a my musíme volit ponižující a nepoctivé kompromisy.
    V normální společnosti je běžné, že při hlasování či volbě mámě čtyři legální a legitimní možnosti – pro, proti, zdržel se a nezúčastnil se. Každá ta volba něco vyjadřuje, podle tradice se zejména ty dvě poslední vykládají různě.

    Odpíráním,zesměšňováním a zpochybňováním svobodného rozhodnutí si možná neuvědomujete, že svoboda volby i samotná forma zastupitelské demokracie jsou tím definitivně zpochybněny. A vy sám se tím dostáváte na úroveň partajních ideologů.

  24. Marek Hovorka napsal:

    Vazeny pane Jane P., dekuji za Vasi reakci. Znovu jsem si precetl svuj komentar a myslim, ze neni kategoricky. Snazil jsem se volit slova tak, abych se vuci vhazovani prazdnych obalek vymezil a napsal, proc je toto gesto pro me nyni vzdalene, ale zaroven jsem je nechtel nijak snizovat.

  25. Marie Kuthanová napsal:

    Pane Hovorko, píšete, že: ,,Před prvním kolem jsem se rozhodl až v pátek ráno, v první den voleb. Neměl jsem jasného kandidáta, ideální kandidát neexistuje.“ Proč lžete, když jako zastupitel za TOP 09 jste samozřejmě od začátku věděl, že budete vilit šéfa vaší strany TOP 09 Schwarzenbergera? Nepoužívejte na nás ty Pražské lživé přesvědčovací metody. Tohle není filmový komediální festival, tohle jsou volby.

  26. Jiří napsal:

    Sice nejdu volit, ale našel jsem v sobě dost odvahy a sledoval jsem ve čtvrtek předvolební debatu. Z chování, vyjádření, podpásovek a lží od p.Zemana by bylo smutno. Zároveň jeho uhýbání z odpovědí na otázky nebylo pro potencionálního prezidenta zrovna to nejlepší, le zase pro politika normální. Takže nic nového u tohoto člověka s krátkou pamětí. Směšná a trapná byla jeho odpověď na otázkz pí. Čáslavské – tohle by nás mělo reprezentovat ve světě jak myšlenkově, tak fyzicky.

  27. Berka napsal:

    Paní Kuthanová, ono těžko říci jestli jsou řadoví členové TOP-09 z kandidatury KS nadšení. V případě že by se stal prezidentem, přestane být předsedou strany a bude muset nastoupit Kalousek, neb jinou výraznou tvář tato strana nemá. A tím pádem zmizí (aspoň na čas) v propadlišti dějin jako ODA, Unie Svobody, Zelení, atd…

  28. Zítek napsal:

    Paní Marie…myslíte zemanovy lži? Co to je za promińte,,podivný,, výraz pražské lživé metody? To myslíte například toto :

    Zeman žene venkov proti Praze a Prahu proti venkovu

    Publikováno: 24.01.2013 13:42
    Zeman žene venkov proti Praze a Prahu proti venkovu

    Miloš Zeman si v závěru kampaně zásadně protiřečí. Zatímco na venkově vyzývá obyvatele, aby šli k volbám a nenechali za sebe rozhodovat Pražany, v hlavním městě šíří inzeráty, ve kterých tvrdí, že by vetoval jakékoliv pokusy o přesun peněz z Prahy na venkov.Další články k tématu:Souboj o Hrad: s kým by se Zeman a Schwarzenberg raději nikdy nevyfotiliOtec a Vlajka? Byl stejný národovec jako Klaus jr., píše SchwarzenbergSchwarzenberg degradoval hrdinství vlastenců, tvrdí válečný veteránZa každý billboard zaplatil Schwarzenberg téměř dvakrát víc než ZemanZeman se omluvil, pak opět vytáhl historii Schwarzenbergovy rodinySvědectví: Že mě vyhnal Schwarzenberg? Lež jako věž!

    Odkaz: http://www.lidovky.cz/zeman-zene-venkov-proti-praze-a-prahu-proti-venkovu-fya-/zpravy-domov.aspx?c=A130124_134229_ln_domov_khu

  29. Zítek napsal:

    Ano Marie….zeman používal lži, nevím, jestli pražské, lež zůstane lží a je smutné, že se prolhal na hrad….

    http://domaci.eurozpravy.cz/politika/62916-nejvice-lhal-v-debate-na-ct-milos-zeman-informuje-demagog-cz/
    Nejvíce lhal v debatě na ČT Miloš Zeman, informuje Demagog.cz

  30. Marie Kuthanová napsal:

    No, říkejte zí Zítku co chcete, ale Zeman už je nyní prezident a lži Schwarzenbergerova týmu vám snad společnost časem odpustí… nebo spíš na ně čecháčkovsky zapomene…

  31. Jiří napsal:

    Marie je smutné, že máme presidenta – lháře, který lež a podpásovky povýšil nad
    „Pravda vítezí“ která mu nyní bude vlát nad hlavou na Pražském hradě. Zeman není můj president.

  32. Zítek napsal:

    Krásná reakce soudružky Marie na usvědčenou lež jejího idolka…díky….je to hodně vypovídající…

Leave a Reply