Dobré úmysly se neobejdou bez dobrých zákonů

Neznám nikoho, kdo by nebyl ochoten podpořit světový mír, větší bezpečnost na ulicích nebo třeba snížení nepořádku a hluku ve své obci.
Kdybychom se ale po vyjádření své podpory těmto cílům dozvěděli, že podpora světového míru a vyšší bezpečnosti na ulicích by měla být realizována například i prostřednictvím vydání zákona o zákazu všech mobilních telefonů a počítačů nebo kdybychom se dozvěděli, že snížení nepořádku a hluku v naší obci má být realizováno například i vydáním vyhlášky o zákazu vjezdu všech automobilů do naší obce, asi by se nám to moc nelíbilo.


Možná si někdo z vás čtenářů říká, co že vám to tady dnes píši za hlouposti. Pokusím se odpovědět. V poslední době se mi již jako senátorovi – zákonodárci přesně tohle stalo. Různí lidé, různé nezávislé iniciativy a organizace po mně chtějí abych se přihlásil či podepsal podporu odpolitizování státní správy, podporu průhledného financování politických stran, podporu boje proti korupci, podporu boje za průhledný legislativní proces, podporu boje za rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu atd.
Otevřeně přiznávám, že s podepisováním všech takovýchto velmi obecně formulovaných podpor mám docela problém. Ano, také si přeji odpolitizovanou státní správu, průhlednější financování politických stran, méně korupce atd. Přesto, dokud neuvidím a neprostuduji si zákon, který má daná opatření zabezpečit, nic podepisovat nechci a v podobě jakéhosi mého „bianko souhlasu“ (souhlasu bez znalosti celého obsahu zákona a jeho dalších dopadů do života společnosti) ani nebudu.
Nejspíš se zato nedočkám žádné pochvaly. Naopak, některé iniciativy soustředěné dnes například okolo aktivity, která se nazývá Rekonstrukce státu (REST) dnes dokáží napříč stranami poslance a senátory s pomocí a podporou některých médií k vyjádření obecné bezvýhradné podpory jejich bohulibých záměrů nutit způsobem, který není vůbec příjemný a je otázkou, zda nehraničí s politickým vydíráním.
Závěrem si dovolím napsat, že jsem stejně, jak tomu bylo doposud, připraven se všemi, kteří jsou ochotni zlepšit právní prostředí, politickou kulturu a úroveň morálky a demokracie v naší zemi spolupracovat. Doporučuji však, abychom to nedělali podepisováním obecných podpor a natřásáním se před kamerami, ale konkrétní prací a konkrétními diskusemi nad jednotlivými zákony. Jedině takováto práce nás může v oblasti zákonodárné posunout dopředu.
Pravdou je, že hodinové nebo někdy i několikadenní diskuse nad odbornými problémy, ale většinou média příliš nezajímají a tím pádem ten tak svůdný mediální úspěch a popularitu zpravidla nepřinášejí.

Miloš Vystrčil, senátor

59 Responses to “Dobré úmysly se neobejdou bez dobrých zákonů”

  1. VladimírV napsal:

    Vážený pane senátore,
    jsou obecné věci, o kterých vy politici dokážete do umdlení diskutovat. A přitom se hrdě zaštiťovat stranickým dresem. Položil jste si někdy otázku, proč preference Vaší strany děsivým způsobem padají a proč roste averze vůči stranám jako takovým? Je to zejména bezbřehou servilitou Vaší a Vašich soukmenovců vůči Vašim stranickým bohům. Proto se nedivte přehršli iniciativ, která se nechce nechat dál vláčet v područí nečitelných a nekompetentních stran. Nemluvte o potřebě dobrých zákonů, když nemáte viditelný zájem, aby takové fungovaly. V prvé řadě pak pravidlu dobré morálky.

  2. Storm napsal:

    „Závěrem si dovolím napsat, že jsem stejně, jak tomu bylo doposud, připraven se všemi, kteří jsou ochotni zlepšit právní prostředí, politickou kulturu a úroveň morálky a demokracie v naší zemi spolupracovat.“
    Opravdu připraven? Možná…
    Přijde mi to ale jen teorie.
    Spousta politiků je schopná akorát pár líbivých slov při různých akcích, nechat se vyfotit, přihřát si polívčičku, ale skutečná podpora dobrých snah a projektů se nekoná :o/
    Kéž by to bylo jinak.

    VladimírV
    Kdyby v téhle společnosti rozumně fungovala právě aspoň ta elemrntární morálka, máme se tu mnohem líp. Aktuální situace je bohužel dost bídná.

  3. Jan P. napsal:

    Vážený pane senátore!

    Pokud myslíte vážně vaše slova na zlepšení právního státu,politické kultury a úroveň morálky. Můžete na půdě senátu podpořit již dnes výzvu občanů(dosud podepsalo 15090 občanů)adresovanou poslancům a senátorům.POŽADUJI UZÁKONĚNÍ REFERENDA, KTERÉ LIDU TÉTO ZEMĚ UMOŽNÍ ODVOLAT NEDŮVĚRYHODNÉ POSLANCE A SENÁTORY, ROZPUSTIT PARLAMENT A ZRUŠIT JÍM PŘIJATÉ ZÁKONY, KTERÉ JSOU NAMÍŘENY PROTI ZÁJMU LIDU TÉTO ZEMĚ.
    Vaše případná aktivní podpora zmiňované výzvy v senátu řada občanů(voličů) vašeho senátního obvodu
    ocení.Vaše důvěryhodnost jako zákonodárce mezi občany(bez rozdílu politického smýšlení) tím rapidně vzroste.

  4. Zítek napsal:

    To Vladimír…..a co servilita socialistů, pardon, kryptokomunistů vůči ,,obyčejným,, lidem, kteří by nejraději okradli bohaté a sami neplatili ani floka na daních? To je v pořádku? A jak víte, že někdo nemá zájem, aby něco fungovalo? Komunisté mají zájem? Slibovat lidem pečené holuby do úst, to opravdu není parketa pravice….ale dobře se to o těch holubech poslouchá, že ano? Já myslím, že pan senátor je jedním z těch, kteří neslibují a dá se s nimi diskutovat. A tak to má být. Ono pokud budete lidem říkat, že musí šetřit, nebo bude zle, tak jaké budou reakce? Přitroublé iniciativy s ,, programem,, : Vyhážeme vás z oken do Vltavy…………………….Jinak řečeno: Ubohost bez programu.

  5. Marek Řezáč napsal:

    To Zítek….dříve jsem volil levici, ale od doby nástupu Paroubka a jeho pokračovatelů jsem je přestal volit. Vadí mi jejich populistické slibování a vystupování v médiích. Každý občan ví, že šetřit se musí a určité reformy se musí udělat, proti tomu nic nemám. Ale pak je tu rozpočtově zodpovědná vláda-říkají si tak, která na straně jedné snižuje výdaje na každém ministerstvu, ale pak tyto ministerstva připraví projekty, které stojí veliké finanční prostředky a jsou přitom mizerně udělané a neplní svůj účel, pro které byly stvořeny-ušetřit finance a naopak stojí další peníze-např. IZIP, sKarty, nový registr vozidel, Opencard a další. Ve své podstatě dobré projekty, ale kvůli veliké korupci a nenažranosti určitých lidí se z projektů stal velký tunel. Pak tu bylo mnoho korupčních kauz, které se zametli pod stůl a je tichi po pěšině no a straně, ani to není strana vlastně, LIDEM, se nemá ani cenu vyjadřovat.
    Kdyby tato vláda opravdu nastoupila, začala vážně bojovat proti korupci, šetřit nejdříve u sebe a všechny reformy dělala napříč politickým spektrem a ne aby po volbách se opět reformy měnili, nastavila jasnou daňovou politiku a ne každý rok cokoli měnila, začala by brát i lidem, kteří se na sociálním systému přiživují, tak jsme dnes jinde. Nejvíce zatím na všem doplatí pouze obyčejný lidé, kteří poctivě platí daně apod. Jsem pro šetřit, ale a´t to platí pro všechny, zatím se sebralo lidem, mocipáni nahoře si žijí stále v nereálném světě. A po volbách se těžko něco změní…určitě ne k lepšímu.

  6. Berka napsal:

    JanP – školy nemám, ale bohužel osobně se obávám, že jestli má ta vaše iniciativa za referendum 15000 podpisů…tak by sama o sobě ani podmínku k vypsání referenda (tedy aspoň doufám) nesplňovala, ne ? To mi přijde takové trochu protismyslné. Sežeňte půl milionu podpisů a hned budete mít v ruce pádnější argument.

  7. Libor Furbacher napsal:

    Jane opravdu si myslite ze Ceska republika je zrala na referenda .Kde kazdy kouka jen na svuj prospech a jak kde koho okrast.A to nemluvim o tech “bohatejch a tunelarich“,ale o normalnich lidech,kde okradani statu nejni vubec brano jako neco neobvykleho.Na nemocenske ,na nezamestnanecke na danich ,prace na cerno,atd.Vzdyt prece na to mame narok ,tak si to vyberu.
    Proste takovy referendum jako ze si pridame na platu,pak na nemocenske a pak ze si odhlasujeme do duchodu v padesati,verim ze by prosla s flying colours.No a jak by se tomu parlament postavil tak by jsme ho rozpustili a byl by pokoj ze ano.Ale az dojdou penize a uz nam nikdo nepujci ,jak by jsme referendovali potom?

  8. Novák napsal:

    Zoufalý bordel, který svým způsobem reprezentuje i pan senátor: http://www.novinky.cz/domaci/298047-obeti-h-systemu-maji-zaplatit-potreti-jinak-prijdou-o-strechu-nad-hlavou.html a to jsme se včera mohli dočíst, že Nejvyšší soud zamítl stížnost státních zástupců proti zastavení trestních stíhání i tří představitelů H SYSTÉMU, které se událo na základě milosti soukmenovce pana senátora-tatíčka zakladatele ODS. Někdo trefně poznamenal v diskuzi k článku, tohle by se nestalo ani v Nigérii. Jak napsal nahoře Vladimír začátkem obratu v lepší časy je jedině obnovení morálky na všech úrovních!!!!

  9. Fejinka napsal:

    Pane senátore, vždy když dojde v PS nebo v senátu na „lámání chleba“, tak vždy shodíte i dobré věci, které máte na stole (a že jich je). Kapři si přece „rybník nevypustí“, když máme tak skvělé zákony, které vám hrají do rukou(několik roků klídek podle toho jestli jsem poslanec nebo senátor) a vy to velmi dobře víte, tak proč je měnit, že? A že těch mizerných zákonů ale máme? Když se chce, jde všechno, ale když se nechce nejde nic.

  10. Jan P. napsal:

    Pane Furbacher.

    Nevím zda trvale žijete a podnikáte v USA nebo ČR. Váš názor na společenské dění u nás je hodně subjektivní.Největšími podvodníky a flákači jsou pro vás řadový zaměstnanci a občané. Mají podle vás garantováno nepřiměřené množství sociálních práv.Podle vašeho přesvědčení je zřejmě ideální systém v komunistické Číně. Komunisticko-kapitalistická Čína ukazuje, že původní kapitalismus z éry prvotní akumulace, kdy jsou lidská důstojnost, svoboda či sociální a zaměstnanecká práva obětovány na trůn drsné produkce zisku a výroba se mění v holé vykořisťování, není zapomenutý, či zcela překonaný. Dosud jsme žili v přesvědčení, že tato nelidská fáze kapitalismu je nejen neetická, ale také neefektivní. Čína nás vyvádí z omylu.

    Oprávněná nespokojenost většiny občanů v ČR se situací ve společnosti (průzkumy soc.šetření,výsledky posledních voleb atd)je,že politiku rozežírá korupce a klientelismus. Nabývá systémové podoby a vede k privatizaci veřejné moci politicko-ekonomickými mafiemi v pozadí. V rámci této takzvané klientelistické demokracie je pak řešení vzrůstajících finančních a hospodářských potíží zřejmě nad síly vlády.Podobnou krizí je zasažen celý západní svět.
    Masové demonstrace a protesty se v ČR zatím nekonají,ale situace ve společnosti je nebezpečně výbušná.

    Senátor M.Vystrčil (ODS) přichází s ,,dobrými úmysly“ zlepšit právní prostředí, politickou kulturu a úroveň morálky a demokracie v naší zemi. Návrhy a řešení senátor M.V. ve svém textu čtenářům a diskutujícím blogu JL nesděluje.
    Od vrcholového představitele strany, která se značně spolupodílí na korupci a nese odpovědnost na stavu politické kultury,právního prostředí a úroveň morálky posledních 20-let musí většina čtenářů text M.V. vnímat jako pokrytecký a nedůvěryhodný.

    Senátor a politik M.V. se nikdy veřejně nevymezoval proti zmiňovaným nešvarům,které by chtěl dnes populisticky řešit.

  11. Berka napsal:

    Nebojte, on to teď rozjede, když je ten místní vedoucí…

  12. Marie II napsal:

    Na Novinkách zrovna vyšel článek o tom, jak poslanci a vláda ČTOU předkládané zákony. V tomto případě jde o pěknou pra.s.á.r.nu s hrazením oprav vodovodů. Chtěli ty vodovodní řády, které v dnešní době vesměs dosluhují hodit na krk občanům. Je zajímavé, jak proběhla privatizace dříve veřejných vodovodů, které se budovaly vesměs v akcích Z, nebo za pomocí měst a obcí. Dnes sice dostáváme Faktury za vodu, ale řády těm společnostem většinou nepatří. V jakém jsou stavu vidíme všichni když se stále někde kope.
    Oni ten zákon předkládají, je jich tam chytrých, dobře placených, jde o normy které by měly platit roky a ani předkladatel si to nepřečte!!
    To pak těžko zlepší „s dobrými úmysly“ právní prostředí, politickou kulturu, morálku a demokracii v naší zkoušené zemi.

  13. Zítek napsal:

    To Marie II – a jak si sockomouši hřejí pokrytecky polívčičku…..nejprve to odhlasují a když se to rozmázne, tak jsou proti a odhlasovali to asi v rauši. Mimochodem…přípojky jsou už teď vlastnictvím odběratele.

  14. Zítek napsal:

    Tak doufám, že se pan Fejinka a spol dívali na reportáž z Prahy, kde lidé volající po přímě demokracii názorně ukázali pod vlajkou se srpem, kladivem a rudou hvězdou, jak si tu demokracii představují. Popravy politických protivníků. Myslím, že lépe nemohli prezentovat svoje myšlenky a záměry.

  15. VladimírV napsal:

    To Zítek: Jako přímý účastník celé demonstrace jsem nazaznamenal, že by byla režírována komunisty nebo že by dokonce někdo z nich na demonstraci řečnil. Pokud se o komunistech mluvilo, tak s tím nádechem, že jsou nalezlí ve všech současných parlamentních stranách.
    Live motivem demonstrace byla výzva ke sjednocení všech nespokojených lidí s politikařením stran a jejich „vyautováním“ v nadcházejících volbách. Pokud jde o symbolické popravy, které byly divadelně pojaty, nekonali je Vámi zmínění přívrženci komunistů, ale šlo o alegorický soud nad největšími škůdci republiky.

  16. Daňový soumar napsal:

    Pana Vladimíre nejste to náhodou Vy ? Já myslím, že je nanejvýše jasné co za individua tam bylo.
    http://www.youtube.com/watch?v=UENMc7dtTDA&feature=share

  17. Daňový soumar napsal:

    A ještě něco
    http://jakubroth.blog.idnes.cz/c/329811/Holesovska-vyzva-Z-Ostravy-do-Prahy-za-19000-Kc.html
    pana Vladimíre přečtěte si to pozorně. Možná víte kdo to platil a s radostí nám to sdělíte. Pokud ne, byl jste tam za užitečného idiota.

  18. VladimírV napsal:

    Pánové kritici, pan Bárta v rámci demonstrace nevystoupil. Kdo hradil náklady demonstrace, to nevím a ani mne to nezajímá, protože to rozhodně nebylo z našich kapes. Zato mne opravdu pobavilo Vaše hodnocení účastníků demonstrace, tedy i mne. Nemějte mi to za zlé, ale já opravdu nechci být oním božím hovádkem, které, ač je po kolena ve výkalech svých bohů, stále věří ve světlé zítřky. Opravdu vám nezávidím vaši naivitu a internetovou bojovnost.

  19. Zítek napsal:

    Pro přímého účastníka ,,akce,, pro předvádění ideálů holešovské výzvy soudruha Vladimíra:
    Pokud tam někdo mával tím rudým praporem a obhajoval zločinný bolševický režim, předpokládám, že to byl komunista. Napsal jsem, že to bylo v jejich režii? A že jste tam předvedli co by přišlo po vašich splněných přáních to je bez diskuze. Ale Vladimíre……ty časy jsou naštěstí pryč, kdy bolševik a soudce z lidu rozhodovali o žití a nežití. Jsem rád, že se hrdě hlásíte k účasti na té holešovské a bolševické ideologii , upřímnost se cení.

  20. Radek napsal:

    Docela by mne zajímalo kdy se ozve Beran, velký zastánce Holešovské výzvy – možná ještě blokuje Úřad vlády. O aktérech Holešovské výzvy jsem měl již dlouhodobě nízké mínění, ale neděle to vše překonala.

  21. Berka napsal:

    Teď jste to Vláďo rozštípl.

    „Kdo hradil náklady demonstrace, to nevím a ani mne to nezajímá, protože to rozhodně nebylo z našich kapes“ – tím je řečeno vše.

    Dokud někdo nesahá do mojí kapsy, tak mě nic nezajímá. Zdaňujte si živnostníky, firmy, nadnárodní společnosti…ale opovažte se sáhnout na něco mého !

    Za komunistů se „lidově“ říkalo – „Co je tvoje, to je moje. A co je moje – do toho ti nic není…“

    Kdyby ostravákům bejvali slíbili levnej nákup v průhonicích, byl by vlak plnej. Však i ten Bárta to přece teď hraje na levnější německé nákupy.

  22. Jan P. napsal:

    Rozumím Vladimírovi V,že jeho účast na nedělní demonstraci v Praze byl legitimní občanský protest proti nepopulární vládě. Podobný legitimní důvod měla většina ostatních účastníků demonstrace.

    Organizátoři demonstrace ,,Soumrak kmotrů „(Holešovská výzva) však měly absorudní požadavek.Demise vlády, výměny zkorumpovaných politiků, ale i státních zástupců, soudců, vedení policie, manažerů státních podniků, atd.
    Vládě Petra Nečase sice nedůvěřuje téměř devět desetin veřejnosti, která ji nejspíš považuje za zralou k výměně, ale toho lze docílit jen ústavní cestou – buď demisí vlády, anebo vyslovením nedůvěry vládě Poslaneckou sněmovnou, a následně jmenováním nového premiéra a na jeho návrh členů vlády prezidentem republiky.
    Jakousi „dočasnou občanskou vládu“ nelze ustavit na Václavském ani jiném náměstí, poněvadž by to byl protiústavní puč, proti němuž by orgány státu včetně represivních byly povinny zasáhnout.

    Karel Dolejší BL ve svém článku,,Kterak dodat neoblíbené vládě důvod její existence“ mimo jiné na závěr píše:…. scéna se symbolickou popravou, to je dokonce doslova královský dar pro všechny Nečase a Kalousky. „Podívejte se, jací agresívní magoři proti nám protestují. Pokud tu nebudeme, rozpoutají nekontrolované násilí,“ může teď říci kterýkoliv z vládních dárečků. A od zítřka se budou stavět do role hrdinných mučedníků, kterým se jakási nepříčetná lůza snaží bránit v „práci pro tuto zemi“. Šedivá a rutinní praxe postupné demontáže českého státu se nečekaně zdramatizuje a zatraktivní. Kdo by si mohl přát víc.
    Gratuluji Holešovským k úspěšné diskreditaci legitimních občanských protestů. Stali se momentálně nejdůležitějšími spojenci nepopulární vlády ve snaze udržet se co nejdéle.
    Neboť Češi chodí demonstrovat jen výjimečně a po dnešním dni poznačeném narážkami na politické násilí si něco takového i při jiných příležitostech třikrát rozmyslí.

    Nedělní demonstrací v Praze se z rozumných důvodů neúčastnily jinak aktivní protivládní občanské iniciativy jako např. ProAlt, Alternativa Zdola, HzPD.

  23. VladimírV napsal:

    To Zítek a Berka: Nebylo mým úmyslem Vás dohnat k oné hysterii a dokonce i úsměvné tituláži mé osoby. Vlastně, máme přece demokracii. Rudým praporem jsem opravdu nemával a dokonce jsem ony zoufalce ani nezahlédl. Vy máte tu výhodu, že Vám televize „pravdivě“ ukázala „live motiv akce“. Pak pane Zítku můžete s přesvědčením vyprodukovat vlastní konstrukci děje na demonstraci.
    To Berka: Ne každý má dost peněz na to, aby jel na akci „za svoje“. Jen dodávám, že já jsem, a rád jel do Prahy za svoje. Zejména proto, abych se na vlastní oči přesvědčil, kam jsou občanská hnutí směrována. A diletantsky se nemusel opírat o obsah dogmat, která Vám podsouvají sdělovací prostředky. Nevím, zdali Vás to nadchne nebo rozesmutní, můj dojem je takový, že podobná shromáždění opravdu nemohou moc vyřešit. Samozřejmě k momentálnímu uspokojení představitelů parlamentních stran (všimněte si prosím, že zde nerozlišuji). A přitom si stačí uvědomit, že při „ochotě“ občanů jít k volbám stačí pouze hlasy 2 milionů nespokojených svým voleným zástupcům a zbytek politické garnitury se bude poroučet do propadliště dějin.

  24. Zítek napsal:

    To Vladimír…pokud demagogicky popíráte ty zmetky s rudým praporem na vaší pološílené a trapné akci, není co dodat. Už se vám dá věřit jako tomu z Nového Veselí.

  25. Fejinka napsal:

    Škoda, že jsem se nemohl té demonstrace, z důvodu nemoci, zúčastnit a mohl tím porovnat záběry svých očí a záběry Tv kamer (ty dovedou neskutečné věci) se skutečností. Já jezdím (za svoje ze svého důchodu) téměř na všechny různé demonstrace občanských iniciativ do Prahy či Brna, ať je pořádá kdokoliv a dělám si svůj názor a porovnávám to se současnou realitou (bohužel občanské iniciativy vedou vysoce na body). Pane Zítku, tu přímou demokracii „u nás“ nehledejte ve Wikipedii, ale stačí web HzPD a tam se dozvíte více a můžete kritizovat. Pokud se nepletu, tak mnohé občanské iniciativy si financují svojí činnost finančními příspěvky a dary svých příznivců, narozdíl od politických partají, které největší část peněz na činnost mají od státu (např. za volby, členské poplatky to nevytrhnou) a movitých sponzorů, kteří partajím tím děkují za kšefty, které jim přihrály a umožnili jim třeba to zbohatnutí (něco za něco).
    Tady někdo poznamenal, že pro přímou demokracii nejsme „zralí“, nebo tak podobně. Drtivá většina občanů si myslí, že je potřeba změn, včetně prezidenta. Ale když se nedokážeme (nebo nechceme?) doma domluvit, tak co potom zbývá? Ve škole nás učili, že dalším pokračováním politiky je už válka, tak nějak zněla jedna definice. Žít někde na severu Afriky (tady k tomu ještě přistupují náboženské otázky), tak už se to maže o 106 v občanské válce, ale my jsme Čecháčkové a budeme čekat na příští rok co přinesou nové volby. A zase budeme tam kde jsme byli, pokud nedojde k radikálním změnám, nic se nezmění. A roky plynou vesele dál. Některým to vyhovuje.

  26. Radek napsal:

    VladimíreV. – diletantsky se nemusíte opírat o obsah dogmat, které vám podsouvají sdělovací prostředky. Ono se stačí podívat a pročíst si stránky všech těch protivládních iniciativ jako např. ProAlt, Alternativa Zdola, HzPD a nemusím utrácet za cestu do Prahy, což jsou vyhozené peníze, které vám budou určitě někde a někdy chybět ( za což bude určitě moci vláda ).

  27. Jakub napsal:

    Ale právě s tím přece Rekonstrukce státu přichází, pane senátore, s zcela konkrétními návrhy zákonů.

  28. Zítek napsal:

    Nehysterický Vladimíre, pokud popíráte bolševiky s praporem na vaší akci, není co dodat. Asi jste byl na jiné trapárně.

  29. Zítek napsal:

    Vladimíre V….. dnes s Popelkou v autě jste neseděl?

  30. VladimírV napsal:

    Pro Tomáše Ďáska: Omlouvám se: Ano, správně má být „live motive“.
    Pro pana Zítka a Radka: Demagogie a diletantství pro mne znamená zřejmě něco jiného než pro vás. Lidi s červenými prapory jsem na rozdíl od vás na demonstraci opravdu neviděl, zajímalo mne hlavně, co se děje na pódiu. To je výhoda televize, u které zřejmě vysedáváte. Jejich producírování se na veřejnosti a na demonstraci, kam rozhodně pozváni nebyli, není navíc nic protizákonného. Nebo snad ano, tak jako v Severní Koreji, kde po smrti velkého Kima trestali ty, kteří málo truchlili? A to moje diletantství taky moc nesedí. Na rozdíl od vás jsem jel na demonstraci proto, abych viděl její efekt a posléze se k jejímu průběhu nevyjadřoval bez konkrétní znalosti reality. To, že si místo jízdenky na demonstraci nekoupím víc jídla, je opravdu moje věc. Obešel jsem i demonstrace HZPD, bohužel se stejným poznáním. Tak jako Holešovská výzva prosazuje HZPD boj proti nešvárům současné doby včetně snah o demisi vlády. Bohužel se stejným „úspěchem“ a zájmem lidí. Už by vás konečně mělo „trknout“, že cílené rozdělování iniciativ je voda na mlýn současným partajím, které si bytostně nepřejí jiný styl politiky a i vy jim k tomu svojí nečinností napomáháte. Je mi upřímně líto hlavně mladých lidí, kteří si většinou nedokážou představit svoji budoucnost a spoléhají se na „nevím, co“ a kteří mlčí.
    Jó a k panu Popelkovi: Jeho přesvědčení o nutnosti změn je zřejmě větší než je obvyklé. Způsob, jakým prosazuje změny je skutečně možné označit za nenormální. Zvláště pak, když ho neznáte. To už tady taky bylo, když soudruzi označili čin Jana Palacha za vyšinutí jeho mysli a jihlavského Evžena Plocka za člověka, který zpronevěřil peníze. Historie se bohužel opakuje. Hlavně, že máme co jíst a donekonečna něco kritizovat.
    Hezký den.

  31. Libor Furbacher napsal:

    Mily Jane
    ,kde momentalne ziji a zda a jestli podnikam asi nejni relevantni.A ze moje nazory jsou podle vas subjektivniWell,dekuji za Vas objektivni nazor.
    Nikde jsem nerekl ze radovy obcane jsou nevetsi podvodnici ale podil na mometalni situaci je evidentni.Vyuzivani a zneuzivani “socialni site“je az moc kriklave ze i vy“ dobrodejove“ ho jiste vidite.
    Nic nevyresi nesmysli jako jit zdanit k smrti “bohate“,ty proste priste vemou penize a budou je investovat nekde jinde.Takze bude jeste min prace.Min penez do statni pokladny na danich.Protoze i vy snad pochopite ,ze kdyz vemete bohatemu milion a tedy on ho neinvestuje a zaplatite z toho lidem socialni vyhody takze co delate nedava ekonomicky smysl a pouze si kupujete volice az do te doby nez se to uplne polozi.Toto je samozrejme politika vsech socialistickych a komunistickych stran ,ale bohuzel uz ne jenom.Muzou se aktualne jmenovat jakkoliv.
    Proc nikoho nikdy ani nenapadne ze treba kdyz se vyrovnava rozpocet ze by se treba mohly snizit platy pro zamestnance ve statnim sektoru na uroven lidi pracujici v soukromem sektoru,ktery se ridi poptavkou a nabidkou. Rozdil je asi deset procent.A to nemluvim o tom ze to co dela ve statnich sluzbach deset lidi by klidne stihlo pet .
    Ale bezte do voleb z programem ze snizite platy a vyhody,protoze se nevydelalo tolik jak se predpokladalo.Jako kdyz budete detem vysvetlovat ze tenhle rok se nepojede do zabavnyho parku protoze nejsou penize.Deti to nezajima chteji to a je to,protoze nemaji pojem penez a vydaju.A je to asi tak i s normalinim volicem,rekne vam ze je stoprocentne pro setreni ,vemte sto milionu od bohatych a je to ,vzdyt on chce pouze navic jenom pet set kacek na vejplatu a trinactej a ctrnacty plat,tak kde je problem?
    Mojim vzorem komunisticko-kapitalisticka China nejni i kdyz vidim v te jejich kapitalisticke casti dost pozitivniho .Toto Chinske usporadani by melo imponovat spise vam.Je to takove Vase “ Prazske jaro“ to je to ,co jste vy obrozeny komunisti chteli v roce 1968.Zachovat si komunistickou kontrolu s komunistickymi platy .Proste socialisticky zit a kapitalisticky pracovat.
    Ale v Cesku by tenhle system vubec nemohl pracovat.Ne proto ,ze bychom tak milovali demokracii a svobodu,bez tech se mi zda ze se i dost lidi obejde, ale my chceme KAPITALISTICKY ZIT A SOCIALISTICKY PRACOVAT.A to v momentalnim svete nejni dost mozne.[mozna ve virtualnim svete s virtualnima penezma,ale to by nam musel pan Beran vysvetlit on je na to specialista]Mame mozna zlaty ruce ale pokud s nima delame jen kdyz se Nam chce, tak to je jak zlata lopata oprena o zed.
    Chinani jsou neuveritelne pracoviti ,svedomiti , dochvilni a poctivi ,alespon ti co tam odsud odesli a co pro me behem tech let pracovali ,moc by chom se od nich mohli ucit.A co se tyce delani businessu to uz se vubec neda porovnat .Od e-mail vykresu do Chinske tovarny,do dvou tydnu mam v ruce prototyp.To bohuzel z Ceska mi ani nestaceji potvrdit ze tu e-mail dostali a dat mi cenu.A kdyz je to vseobecna objednavka [ne sita na miru] ,poslu e-mail ve ctyri odpoledne a druhy den v jedenact rano to je u me,a ten sklad je pres ctyri tisice km vzdalenej .Zni to neuveritelne ze ?A to Cina je stale pod polovicni kontrolou komousu ,nejni to smutne se divat jak posocialistictenej evropskej kapitalismus je nemotornej a neschopnej konkurovat v rychloslosti a pruznosti Cine?.
    Tak keep it in mind, az zase budete sekat hlavy , nadavat na na vladu ze mate tolik nezamestnanech ,ze se o vas malo stara a ze vam dava malo vyhod.

  32. Zítek napsal:

    Pane Vladimíre….
    A :
    ZÁ K O N ze dne 9. července 1993 o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu.

    § 261 Kdo veřejně projevuje sympatie k hnutí uvedenému v § 260, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.
    § 261a Kdo veřejně popírá, zpochybňuje, schvaluje nebo se snaží ospravedlnit
    nacistické nebo komunistické genocidium nebo jiné zločiny nacistů nebo
    komunistů proti lidskosti, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až
    tři léta.
    To, že policie nekoná je smutné a vám ,,věřím,, že jste ty bolševiky neviděl.

    B :
    Raději vysedávat u televize, než křepčit pod symbolem zločinců

    C: Vaše přirovnání Popelky k Janu Palachovi je hodně za hranou …………klesl jste tím na úroveň jistého Grebeníčka – jenak řečeno: odkopal jste se tady a já vám tímto děkuji

  33. Jan P. napsal:

    Vážený pane Furbacher !

    Problém diskuze s Vámi je,že neuznáváte nebo neznáte některá důležitá ekonomická,politická a sociální fakta.Situaci ve společnosti hodnotíte subjektivně. Váš pohled na dění u nás i ve světě je převážně ideový.

    Podle mého přesvědčení je kapitalismus systém, v němž vlastnické elity sledují cíl maximalizace jejich soukromého zisku. Ostatní lidé jsou pro ně jen nástroje, které používají k jeho dosažení. Z morálního hlediska je kapitalismu bezohledný systém založený na sobectví.
    Nesdílím Vaše přesvědčení,že máme pouze dvě možnosti volby.Současnou formu kasínového kapitalismu nebo návrat před rok 1989 k stalinistické formě státního kapitalismu.

    Nemyslím si, že současná krize je malý výkyv, protože malý výkyv by netrval už 5 let. Pro mě je to systémová krize.

    Největší problém EU jsou především daňové ráje.Evropská komise vyčíslila objem daňových úniků v EU na bilion eur.Částka odpovídá zhruba polovině HDP Itálie.Kyperská ekonomika by se z ní dala zachránit asi tak šedesátkrát. V době, kdy si Evropané musejí utahovat opasky a 26 milionů z nich nemá práci.

    Nezaměstnanost v EU dosahuje bezprecedentních hodnot a v důsledku toho roste riziko sociálních protestů, konstatuje Mezinárodní organizace práce při OSN. Současně varuje politiky, že musejí upustit od úsporných opatření a začít vytvářet pracovní místa.

    „Když je nezaměstnanost tak vysoká jako teď – když se bída a sociální ochrana zhoršují – spolu s tím vzrůstá nebezpečí sociálních nepokojů,“ říká Miguel Angel Malo, profesor ekonomie na univerzitě ve španělské Salamance.
    Riziko nepokojů kvůli ekonomické situaci narostlo v České republice, Itálii, na Kypru, v Portugalsku, Řecku, Slovinsku a Španělsku. Současně pokleslo v Belgii, Finsku, Německu, na Slovensku a ve Švédsku.

    Postavit na nohy ekonomiky evropských zemí nelze bez ovládnutí peněz ve smyslu zdravé směnné ekonomiky. Peníze jako prostředek směny mohou fungovat pouze tehdy, pokud k nim lidé budou mít důvěru. Nový úděl pro Evropu, který navrhují někteří ekonomové jako Stephan Schulmeister vyžaduje odpovídající politické prostředí. A to není možné realizovat bez posílení pravomocí nyní zkorumpovaných politických elit.

    Proti pracovitosti a snaživosti Číňanů nic nemám.Jejich mentalita a sociální kultura je jiná než Evropská.Čínská ekonomika je momentálně nejdynamičtější na světě. Kombinuje divoké podnikatelské praktiky a státem ovládané ekonomické části (největší podniky). Spojuje dravost kapitalismu a direktivnost autoritářského režimu. Úspěšné odděluje politiku od ekonomiky. Čína je důkazem toho, že kapitalismus nepotřebuje demokracii.

    K Vašemu demagogickému hodnocení roku 1968 u nás se vyjadřovat nebudu.

  34. Jan P. napsal:

    Pane Vladimíre V.

    Neměl jsem vůbec v úmyslu vstupovat do diskuze mezi vás a vašimi názorovými odpůrci.
    Na základě obsahu vašeho posledního diskuzního příspěvku jsem svůj názor změnil.

    Na rozdíl od vašich názorových odpůrců zde v diskuzi rozumím vašemu legitimnímu důvodu účastnit se protivládní demonstrace a na vlastní oči nezprostředkovaně vidět průběh celé demonstrace.
    Náklady spojené na dopravu je pochopitelně vaše osobní věc.Zítek ani Radek vám výdaje na cestu platit nemusí.

    Některým vašim argumentům a názorům dobře nerozumím a nesouhlasím s nimi.
    Píšete:
    Obešel jsem i demonstrace HZPD, bohužel se stejným poznáním. Tak jako Holešovská výzva prosazuje HZPD boj proti nešvarům současné doby včetně snah o demisi vlády. Bohužel se stejným „úspěchem“ a zájmem lidí.

    Je všeobecně známo,že Češi chodí bohužel demonstrovat jen výjimečně a zatím se na této skutečnosti těžko co změní.

    Přímou demokracii,kterou hlásá Holešovická výzva však práva občanů neposílí.
    Mluvčí HzPD Milan Valach popsal na stránkách Britských listů v čem spatřuje nebezpečnost tzv. Holešovské výzvy a v čem medvědí službu této organizace ostatním hnutím, jež usilují o posílení práv občanů.

    Dále uvádíte…cílené rozdělování iniciativ je voda na mlýn současným partajím, které si bytostně nepřejí jiný styl politiky.

    K politickým stranám mám řadu výhrad,Nejsem ale přesvědčen o tom,že je rozdělují. Nemožnost sjednotit většinu OI(nepočítám společnou platformu s odbory STOP VLÁDĚ) mají jiné důvody. Máme zde např.Spojenectví práce a solidarity(SPaS).Na SPaSu se podílejí jak občanská sdružení, iniciativy, politické strany nebo jejich části, tak příležitostně i někteří jednotlivci z řad odborníků.

    Marek Řezanka na stránkách BL výstižně poznamenává:….nelze tleskat jakékoli protivládní aktivitě jenom proto, že je protivládní. Každý z nás potřebuje víc, než jenom slyšet, co je špatně. Potřebuje mít nějakou představu o alternativě. Potřebuje mít naději. Takovou alternativou jsou například konference a semináře pořádané Alternativou zdola či Hnutím za přímou demokracii. Jenže právě akce, jakou byla ta ze 7. dubna 2013, naděje berou, nedávají. Možná i proto se v médiích nevzedmula taková vlna opovržení nad „lůzou“ jako po 21. dubnu 2012. Tato akce totiž vládnoucí elity nijak neohrožuje a jejich moc spíše posiluje.

    HV žádnou alternativu nenabízí.Jejich požadavky jsou chaotické a zmatené.

    Jakou asi důvěru může mít u veřejnosti hlavní organizátor nedělní akce S.Popelka,který pozval na nedělní demonstraci DSSS.
    Řečník na demonstraci T.Okamura a jeho kladný názor na sociální darwinismus.
    Pozvaný V.Bárta z VV a jeho dar pořádané akci.Díky jeho pochybné straně existuje asociální vláda.
    Spojenectví HV a krajně pravicového ekonoma P.Kohouta..
    Např.pořádané protivládní demonstrace odbory narušovali demonstraci lidé angažující se kolem HV (Ponert a SKDE)

    Dávat pozitivní příklad občanské angažovanosti pana Popelky protestem a idejemi, které sdílel Jana Palacha,Jan Zajíce a Evžen Plocek je hodně odvážné.

  35. Libor Furbacher napsal:

    Pane Jane vy mluvite jako kniha marxismu ,porad dokola ty knizni nesmysly,proc nenapisete vy socialisti neco co by se dalo prakticky pouzit .Jaka bida stoupa ?Co to melete?Ze jsou v cesku lidi hladovy?To snad ani vy nemyslite vazne.Mate asi na mysli ze se nemuze jit na pivo kazdej den ,ale jenom pres den.
    Nebo kdyz jsou na nezamestnanecky,protoze nejni prace v jejich oboru a ve stejne vesnici,tak si ani nemuzou nacepovat plnou nadrz do auta kdyz jezdeji.To je opravdu beznadej.
    Nez se zacnete ohanet Kyprem ,tak se podivejte kdo tam v poslednich letech vladnul a pak nam to napiste.[Napoveda,ano vasi socialisticky komousi].
    O Recku mi nemusite moc povidat,vim jak se tam delalo.Byl jsem tam pul roku ,poledni siesta je norma .Ale ani ne tak v sokromem sektoru.Ale hlavne u tech goverment pracovniku co sedi v klimatizovanejch uradech.Ono vlastne to cely teply pobrezi uz ma natazenou ruku.Italove si uz prejmenovali komunistickou stranu ,asi az italii ty zli bankeri budou tahat z pruseru aby to nebylo tak kriklavy a aby jim dali co mozna nejvice.A ani ty francouzi co se nikdy nemohli od toho socialismu odtrhnout,a ke kterejm se ti cesti intelektualove tak radi prirovnavaji,uz taky zvedaji ruku.No ono delat tricet hodin nebo co to tam maji to se musi nekde ukazat.A az mi zase zacnete kazat ,ze by lidi delali ale ze nejni prace,tak si tadu prectete co tady rekl jedeh americkej investor kdyz mu nabizeli ke koupi napul zkrachovanou a zadluzenou francouskou fabriku.“Jen si nechto to cemu vy rikate delnici“.Ale prectete si to sam ,je to velmi zajimavi a poucne. Tady je link.
    http://www.reuters.com/article/2013/02/20/us-france-workers-idUSBRE91J0OF20130220

  36. VladimírV napsal:

    Vážený pane Jane P.
    Jsem člověk racionálních úvah. Zároveň mi není jedno to, kam dospěla politická kultura u nás. Demokracie se mimo jiné pyšní volnou soutěží poltických stran. Jak to v praxi vypadá, všichni vidí. Politikaření stranických bossů vede především k posilování jejich moci, a to nejen politické, ale i ekonomické. Program, který nabídli voličům, bezostyšně porušují. Tento stav generuje vznik různých iniciativ a hnutí, jejichž cílem je změnit zažité pořádky. V mnohem se shodují, např. propagací vyššího podílu občanů na směrování státu (referendum, rozšíření institutu přímé volby). Hrubě zhodnoceno, liší se pouze razancí svých snah a cílením do určité specifiky. Bohužel bez ochoty spojit se.
    Moje poznání dosud dospělo do stavu, kdy je vidět upadající zájem o přímou účast lidí na demonstracích, přičemž skladba demonstrujících se nemění. Jsou to převážně starší a handicapovaní lidé, kterým se život stává méně snesitelným.
    Sami organizátoři akcí nemají dostatek prostředků jako např. odboráři, aby dokázali zajistit účast více lidí na demonstraci. Samostatnou kapitolou je město Praha, kde lidé žijí jakoby v jiném světě. Je to dáno nižší nezaměstnaností, vysokým podílem počtu zaměstnanců státních úřadů a potom i mentalitou Pražanů, kteří se šli do ulic ukázat jen při mezních situacích (příjezd Hitlera do Prahy, listopadové události). Ano, Praha byla organizátorem většiny podstatných změn ve státě. Tedy až na tu poslední, a to že naštěstí neprotlačila Karla do funkce prezidenta.
    Pokud jde o to, kdo se na poslední demonstraci nachomýtl (mladí komunisté), nestálo to zřejmě ani za povšimnutí policie. Pouze k vládě servilních medií, která na ně zacílila i kvůli diskreditaci pana Popelky.
    Z jeho strany je to bohužel boj s větrnými mlýny. Ovšem už to, že se většina nespokojenců z nás občanů spokojí s tím, že nedostatky pojmenuje a dál se stejně nic měnit nebude, znamená dlouhodobě setrvalý stav. Tedy pouze relativně, protože se ve skutečnosti dál devastuje morálka lidí nestoudným chováním a tím i špatným příkladem politiků. Nejen těch současných, ale i těch, kteří se už třesou na vládnutí.
    Z tohoto poznání jsem si pro sebe učinil jeden závěr: Více se angažovat tam v místě, kde bydlím. A nedat vydechnout jihlavské vládnoucí suitě zejména v jejím neefektivním zacházení s rozpočtovými prostředky města.

  37. Zítek napsal:

    Fakt pane Vladimíre nemají peníze?

    http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/odborar-dufek-si-zije-v-luxusu-nosi-hodinky-za-100-tisic.html

    Odborář Bohumír Dufek má luxusní hodinky švýcarské značky, které doteď ukrýval pod rukávy svých košilí. Jejich přesnost mu pomáhá dirigovat i velké odborářské protesty.

  38. Zítek napsal:

    To Vladimír: ,,a to že naštěstí neprotlačila Karla do funkce prezidenta.,,

    Naštěstí pro koho?

    A Popelka…ten se zdiskreditoval sám…..a pokud vám to ještě nedošlo…..váš problém.

  39. Jan P. napsal:

    Vážený pane Vladimíre !

    Sdílím také vaší oprávněnou nespokojenost s politickým děním a stavem demokracie v naší zemi.

    Okruhu svých nejbližších příbuzných a známých vím,že finanční krize při skokovém navyšování základních cen životních potřeb dopadá nespravedlivě také na seniory.

    Senioři mají zcela legitimní právo účastnit se protivládních protestů apod.

    Stejně jako u mladší nebo střední generace je také řada seniorů,která se orientuje nebo hodnotí situaci ve společnosti zmateně a chaoticky.Svůj díl viny nesou média.To je samozřejmě voda na mlýn různým populistům a některým pochybným iniciativám.

    Pasivita lidí aktivně se zapojovat do veřejného dění má řadu subjektivních a objektivních příčin.Vaše kritika (např.malá účast mladších lidí) není spravedlivá.

    V sobotu 27.4. t.r. na Václavském náměstí v Praze společně pořádají některé iniciativy a odborová sdružení protestní demonstraci ,,DemoFest.“ Podrobnější informace a program celé demonstrace lze najít na web.str.OI ProAlt.

    Společně zlepšit politickou kulturu,vymahatelnosti práva a demokracii bylo hlavní téma diskuzního blogu pana senátora.

    Senátor M. Vystrčil má ideální možnost vyslechnout řadu alternativ a řešení o kterých bude na protestní demonstraci 27.4. na Václavském náměstí v Praze občanská veřejnost debatovat.

  40. Fejinka napsal:

    VladimíreV s tím se nedá než souhlasit, bohužel je to tak. Ale Jan P. má také pravdu.

  41. Jan.P napsal:

    Pane Furbacher byl jste skutečně nikdy v USA ?

    Na VŠ a univerzitách v USA dílo Karla Marxe přednáší a vyučují. Podobná situace na VŠ je také v ostatních státech západní Evropy. Význam díla K.M. zde především sleduje jeho odborný a vědecký účel a nepodléhá žádné politické a ideologické manipulaci.

    Nejsem žádný znalec díla K.M. ale lidé vašeho typu myšlení a hodnot by měli komunistům za jejich výklad o díle K.M. PODĚKOVAT. Vědecká analýza K.M. o kapitalismu není úplně ve všem historicky překonaná a mylná. V řadě věcí je naopak stále aktuální.

    Není dnes vůbec rozhodující jaká vláda(pravicová nebo levicová)v současnosti ,,vládne.“ Národní vlády jsou ovládány zájmy finančních trhů a nadnárodních korporací. Pravicová nebo levicová vláda před parlamentními volbami pouze populisticky láká voliče na předvolební sliby, které většinou potom nedodrží.
    Není zatím dostatečně silná politická a občanská vůle v rámci státu EU demokratickým způsobem to napravit.

    Vaše myšlení je v neoliberálním diskurzu.Ta žádnou možnou alternativu a hledání skutečných příčin krize nepřipouští.

    Ekonomka I.Švihlíková v jenom rozhovoru správně konstatovala možný další vývoj …. jedna možnost je něco jako státní fašismus nebo divný kapitalismus, který bude muset vyřešit otázku práce a nadbytečné pracovní síly. Jaké metody asi může zvolit? Je jich spousta, počínaje pracovními tábory a konče rozpoutáním války. Protože válka ničí kapacity a ničí lidi. Druhá možnost bude vyžadovat komplexní změnu institucí, myšlení, ekonomiky, politiky.
    Je nejvyšší čas, abychom si tyto věci začali uvědomovat i u nás. Máme velké zpoždění. Zde vidím úkol pro širší levici – uvědomit si, v čem žijeme, a pokusit se mezi těmi, kterým budeme chtít dávat svůj hlas, najít takové, kteří nebudou jen údržbáři moci, kteří budou usilovat o reálnou komplexní změnu. Já jsem pro změnu směrem k humanistické společnosti.

  42. Radek napsal:

    to Jan.P „…….a Beran pravil“.

  43. Libor Furbacher napsal:

    Pane Jane ty vase socialisticke povidacky jsou k nicemu.Clovek je od prirody linej tvor.Proto udelal tolik vynalezu aby si usetril praci.Kdyz mu budete davat moznost s vasima socialistickema vyhodama ziskat penize bez prace a nebo s minimalnim usilim tak po tom skoci jak slepice po flusu.
    A ze udelate socialistickeho cloveka?Jak pisete. cituji“ Druhá možnost bude vyžadovat komplexní změnu institucí, myšlení, ekonomiky, politiky.“To nejni vubec nic noveho to vy komousi porad pokracujete znova ve svem planu ,nezalezi vam na tom kolikrat to selhalo a kolik milionu lidi to stalo zivoty ,ta vase prevychova a nebo “ZMENA MYSLENI “jak vy tomu rikate.
    Jedine co bude pracovat je dat cloveku co nejvice svobody at se stara sam o sebe a on se zase nauci pracovat bez donucovani a vasejch pracovnich taboru.

  44. Zítek napsal:

    Jo za komunistů se nezdražovalo a s lidima to mysleli dobře, tady jen něco pro připomenutí:
    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/299635-polsky-soud-po-18-letech-vynesl-rozsudek-za-krvavy-zasah-proti-demonstrantum.html

    Soud zkoumal, kdo nese vinu za krvavé potlačení protestu Poláků, kteří vyšli do ulic kvůli drastickému zvýšení cen v prosinci 1970. Na demonstracích v Gdaňsku a Gdyni se tehdy podílely desetitisíce lidí, stát proti nim vyslal 27 000 vojáků a 9000 milicionářů. Podle oficiálních údajů přišlo o život 45 lidí, dalších více než 1000 lidí bylo zraněno.

  45. Jan P. napsal:

    Pane Furbacher!

    Vaše názory a argumenty jsou ukázkovým příkladem toho,že ideologické brýle mohou vést člověka až k hlásání vyslovených lží.
    V minulosti jsme se mohli setkat s tím, že země, která zrovna ekonomicky rostla byla vychvalována za svou liberální politiku a když se dostala do krize, stala se kritizovanou za nedostatek liberalismu, aniž by se její přístup vůbec nějak znatelně změnil.

    Největší míra vaší doporučené svobody (liberalismu) dokázala v ČR prosadit za posledních 7let neoliberální vláda M.Topolánka a P.Nečase. Po zavedených ,,reformách“ (neoliberálních experimentů a škrtů) se nachází ČR historicky v nejhorší ekonomické recesi.
    Země severu jako je např.Švédsko,Dánsko,Norsko,Rakousko,Německo ekonomicky a sociálně čelí krizi lépe než my a země jihu. Země jihu jako je např.Španělsko,Itálie,Řecko,Kypr včetně ČR měli a mají v porovnání ze zeměmi severu nejvíce liberální prostředí.To má být podle vás to nejlepší řešení ?.

    Současný globální kapitalismu má vysokou produktivitu práce a automatizací výroby potřebuje stále méně zaměstnanců. To stejné platí ve službách jako jsou banky,pojišťovny,supermarkety apod.
    Řada našich firem a živnostníků díky nesystémovým škrtům a korupční politiky vlády bojuje o přežití(pokles české ekonomiky ,špatné právní prostředí atd). Za této situaci a nečinnosti vlády mohou těžko nová pracovní místa a podnikatelské možnosti vznikat.Současná česká vláda vsadila na to, že se zalíbí mezinárodním ratingovým agenturám i za cenu toho, že vyhladoví vlastní občany.
    Neoliberálního mainstreamového ekonomického pohledu,kterým budete oponovat je, že napumpování peněz do ekonomiky může zajistit dočasný růst, ale že žití na dluh se nám v budoucnu vymstí.Problém je, že peníze vznikají jako dluh. Zhruba 97 % peněz vzniká v obchodních bankách v okamžiku poskytnutí úvěru, zatímco pouze necelá tři procenta představují hotovost vytvářenou centrální bankou.
    Podstatná je skutečnost, že bez dluhů nejsou peníze. Jelikož peníze představují základní podmínku fungování moderní ekonomiky postavené na široké dělbě práce, můžeme z toho logicky vyvodit, že dluh je prostě podmínkou fungování moderní ekonomiky. Tvrzení, že do současné hospodářské krize jsme se dostali vinou toho, že jsme si žili na dluh, je proto ze své podstaty nesmyslné.

    Levice jako možný vítěz příštích parlamentních voleb bez odvahy hledat společně s občanskou společností alternativy řešení a dostatečné politické vůle je dále prosazovat bude pouze pokračovatelem neúspěšné neoliberální politiky minulých pravicových vlád.

  46. Zítek napsal:

    To Beran alias Jan P.

    Současná česká vláda vsadila na to, že se zalíbí mezinárodním ratingovým agenturám i za cenu toho, že vyhladoví vlastní občany.

    Díky, že se tady prezentujete jako ehm…..no, snad slušně řečeno pacoš….snad to není urážka…

  47. Libor Furbacher napsal:

    Pane Jane ,bankovnictv uzi od sveho prvopocatku pracovalo na pujckach ,jinak budete jeste u barter [Znate to; Ja vam dam deset kurat a vy mi date prase.]I kdyz si myslim ze by to mozna pro socialisticke ekonomy jak vy byla vyhoda ,ktera by vas chranila pred zadluzenim,protoze by jste si to prase nemohly jenom pujcit a sezrat.
    Kdyz si pujcite penize na to ze si chcete koupit mercedesa, drahy kalhoty ,boty a kabat aby jste se mohl blejsknout ,tak to jste si jiste zvedl na chvili zivotni uroven,a je to prijemne . Jenom to nedava economicky smysl a neda se to delat dlouho.
    Ale kdyz si pujcite ty same penize ,koupite si toho sameho mercedesa ,drahe kalhoty ,boty a armani sacko a jeste k tomu pridate licenci na limusinu a bude jezdit a vozit lidi 16 hodin denne ,tak uz si vickrat nebudete muset pujcovat a pretvarovat se jakej zivotni standart mate protoze tohle bude vas zivotni standard.
    Proste se do toho mixu musi pridat prace a ta dela ten rozdil co vy nemuzete pochopit mezi Nemeckem a Reckem atd.
    Kdyz dva delaji to same ,tak……………

  48. Jan.P napsal:

    Pane Furbacher !

    Vy jste svým posledním příspěvkem se chytře odklonil od původního tématu naší vzájemné polemiky.

    Téma naší diskuze bylo: Neoliberalismu a jeho dopady na reálnou ekonomiku a (ne)fungování státu. A hlavní úloha finančních institucí.

    Ekonomická čísla a fakta jednoznačně dokazují,že neoliberalismus spolu s kasínovým kapitalismem(ziskuchtivosti) je hlavní příčina krize.

    Sdílíte klišé pravicového neoliberálního mainstreamu, že vina za krizi je nezodpovědném chování jednotlivců a politiků.Ta byla dávno předtím také.Je zajímavé,že dříve to banky a finanční trhy tolik neznepokojovalo.

    Stávající systém neoliberálního kapitalismu dává naději(těm který tomu ještě věří).
    Oficiální propaganda lidem vtloukla do hlav,že kapitalismus je dobré zřízení poskytující tak velkou svobodu, že nakonec všichni mají šanci zbohatnout.
    Na toto téma natočil např. v roce 2009 Američan Michale Moore zajímavý dokument ,,O kapitalismu s láskou.“ Moore poukazuje na to, že největším zločinem je právě samotný kapitalismus, který umožňuje plnit kapsy několika málo vyvoleným na úkor všech ostatních.

    Neberte to z mé strany jako nezdvořilost nebo zbabělost.Jsem přesvědčen o tom,že diskuze mezi námi je vyčerpaná.Přeji vám ve vašem byznysu u nás nebo za velikou louží hodně štěstí.

  49. Libor Furbacher napsal:

    Jane vite co je zajimavy ze tenhle znamej levicak,Michael Moore ,kterej tak nadava na kapitalismus kterej z nej udelal multimilinare.Zije si jak to jedno procento o kterem porad rve a nemuze jim prijit na jmeno .
    Kdyz tak najednou“prohledl“ a nasel pravdu ,tak at vezme ty miliony co ma a rozda je chudejm.Tady si o nem prectete kde zije a podivejte na jeho baracek.
    Chapu vas ze uz to nechcete dal rozebirat ,ono se tezko obhajuje neco co se neda obhajit
    http://fullcomment.nationalpost.com/2011/11/14/michael-moores-hypocrite-house/

  50. Fejinka napsal:

    Tak přátelé, 27.4.2013 do Prahy a uvidíme co se tam bude dít. Všichni máme tu možnost vidět to na vlastní oči a potom to pravdivě zhodnotit.

  51. Svatopluk Beran napsal:

    Jane měl by jste zájem se občas setkat?

    Něco málo zábavným způsobem o vzniku půjček a bank.
    http://www.youtube.com/watch?v=KXI8dixDeGQ samozřejmě, že kromě obrázkového dokumentu existuje množství knih komentujících tuto problematiku.

    Důležitý je i vznik státních dluhopisů z městských, jejichž startérem byla středověká Itálie. Popisuje ji například kniha Niall Fergusona Vzestup peněz. Či historie vzniku soukromých centrálních bank za pomoci konkrétních monarchů té které země, či reakce zmanipulovaného kongresu Spojených Států těsně před vánocemi v roce 1913. http://www.youtube.com/watch?v=_aEQX0sbEzQ

    Dále konec zlatého standardu ve Spojených Státech v letech 1933, jehož zákonost byla zajištěna i případným několikaletým vězením neuposlechnuvšího občana Spojených Států, v zájmu ukončení Velké hospodářské krize. http://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_hospod%C3%A1%C5%99sk%C3%A1_krize

    Či vznik Brettonwoodského systému a ustavení dolaru jako světového platidla, který však měl životnost pouze 27 let a zanikl v roce 1971 zavřením tzv. zlatého okna ze strany Spojených Států, kdy Spojené Státy již vytiskly takové množství nepodložených dolarů, že ztratily schopnost je světu ve zlatě zplácet tak, jak to od let 1944 Brettonwoodská dohoda zajišťovala. http://cs.wikipedia.org/wiki/Brettonwoodsk%C3%BD_syst%C3%A9m

    A na konec dva medvídci v rozhovoru o tom jak líní odboráři a zaměstnanci vůbec likvidují bankovní systém.

    http://www.youtube.com/watch?v=ziTpzVnU_V8

  52. Radek napsal:

    Jsem zvědavý jak se bude občas setkávat Beran s Beranem. Berane dobrá „finta“ k odvedení pozornosti od spojení „Beran=Jan.P“.

  53. Jan P. napsal:

    Vážený pane Berane.

    Jistě se oba shodneme na tom, že jednou z příčin současného marasmu u nás je pasivní občanská společnost.Jsem si vědom toho,že i já na tomto stavu nesu také svůj díl viny.
    Flustrace nebo psaní příspěvků v internetové diskuzi poměry ve společnosti nezlepší.Je zatím málo lidí jako jste vy,který se aktivně občanskou formou dokázal zapojit(Ne-základnám).

    Vaši nabídku osobně se setkat neodmítám.

  54. Svatopluk Beran napsal:

    Zítra se Jane zůčastním ProAlťácké akce v Praze. Pokud tam budete i vy, mohli bychom se vidět u Václava kolem 15hod, před odchodem protestujících ke Strakovce. Zatím nashle.

  55. Libor Furbacher napsal:

    Sssss,virtualni setkani je o pulnoci na hrobe Gottwalda!

  56. Rembrandt napsal:

    Dobré úmysly se neobejdou bez dobrých zákonů.
    Jenže dobré zákony se neobejdou bez dobrých politiků.
    A ti u nás nejsou, ledaže by nám třeba Němci půjčili ty své.

  57. Jan.P napsal:

    Pane Berane.Bohužel se ProAlťácké akce nemohu zúčastnit.Jistě se najde jiná příležitost možného našeho setkání.
    Přeji všem čtenářům a diskutujícím,který se sobotní demonstrace zúčastní příznivé počasí a dobrý dojem z proběhlé akce.

  58. Berka napsal:

    Pane JaneP, co je to prosím „flustrace“ ? Má to něco společného s „flusáním“, neboli pliváním ?

  59. Radek napsal:

    Beran se nemůže setkat s Beranem, jaká to škoda pro dva velikány-myslitele tohoto blogu.

Leave a Reply