Otázka priorit

Jdu vám takhle na poštu u vlakového nádraží s blahopřáním pro tetičku Anežku, když náhle spatřím celkem běžný výjev. V zákazu stání (nikoli zastavení) stojí auto, u něho muž bezmocně rozhazující rukama a vedle policista z kategorie městských ve žluté reflexní vestě, s nekompromisním výrazem ve tváři, cosi zapisující do notýsku. Pán se rozčiluje, živě gestikuluje, vysvětluje, přemlouvá – ale nic platno. Muž zákona je neoblomný a pouze vrtí hlavou. Málo platné – předpisy a dopravní značky platí pro všechny. Co na tom, že délku pobytu na poště člověk nijak neovlivní a neodhadne – musí zkrátka počítat s tím, že se těch deset minut nebude dát považovat za dobu nezbytně nutnou k naložení či vyložení nákladu. Co na tom, že pána třeba pošťák nezastihl doma a ten dvacetikilový balík s travní sekačkou z internetového obchodu si teď tedy musí vyzvednout na poště. Parkoviště je odtud přece jenom slabých padesát metrů a pohyb je koneckonců zdravý. Zkrátka jak říkal Švejk, ordung musí bejt. Jednou jim trochu povolíte a za chvíli je z toho anarchie. Já osobně jsem rád, že se v našem městě tak krásně dbá na pořádek a na dodržování zákonů.

Spokojen s tím, jak věci fungují, vydal jsem se k autu, když v tom ve směru od blízké kolonie garáží vyšel muž, vypadající jako hrdina z akčního filmu – tedy vysoký, statný a snědý – který na rameni nesl tři dlouhé zánovní okapové rýny (pro pražáky – žlaby) a nyní kráčel proti mě, jako Ježíš nesoucí si svůj kříž.  Minul mě, pokojně prošel asi dvacet metrů od onoho nekompromisního městského policisty, který mu věnoval jen jediný krátký pohled a rozvážným krokem pomalu zmizel kdesi za rohem.

Když jsem startoval auto, řešení přestupku se konečně chýlilo ke konci. Řidič zjevně rezignoval a se svěšenými rameny přijímal od šerifa potvrzenku. Holt má pán asi prostě blbej den, to se tak někdy stane. A to ještě neví, že až půjde uklidit auto, zjistí že mu z garáže někdo odnesl půlku plechové střechy. Asi vítr. To víte – Vysočina…

6 Responses to “Otázka priorit”

  1. Drbal J napsal:

    Nečekaně souhlas! Teda ne se vším, ale chování a priority městských STRÁŽNÍKŮ to popisuje docela věrně.

  2. XXXXX napsal:

    Jo kamaráde pořádek musí bejt.

  3. Fejinka napsal:

    Jó pane Ďásku, ta naše minorita má proti majoritě jiné výhody, které ta majorita nemá, raději je nepřipomínat, jenom to naštve tu zmiňovanou majoritu (stačí co chodí po e-mailu). A vrátí se až když je po konfliktu. Tady by stačilo vzít si příklad ze Švýcarska.

  4. Fejinka napsal:

    Nějak mi z toho komentáře vypadly věty o „botičkářích“ o jejich akcích , ve kterých se jedná o minoritu.

  5. Anička napsal:

    Velmi pěkně píšete, jen vás chci upozornit na jednu věc – podle mého názoru máte mít za slovem POHLED čárku, je tam vložená věta vedlejší. Jinak se totiž mění význam vět. Aspoň si to myslím…:-)

    cituji: Minul mě, pokojně prošel asi dvacet metrů od onoho nekompromisního městského policisty, který mu věnoval jen jediný krátký pohled a rozvážným krokem pomalu zmizel kdesi za rohem.

  6. Tomáš Ďásek napsal:

    Jéje, kdepak já a pravopis…

    Navíc – to víte, když člověk píše něco zadarmo, tak kdyby to měl po sobě ještě kontrolovat, kam by přišel 🙂

Leave a Reply