Všeobecná výstraha

Sedím si tak na zahrádce u píva, když v tom se rozezní siréna kolísavým tónem všeobecné výstrahy.  Nechám u nedopitého půllitru hrst drobných a stále ještě za zvuku sirény utíkám domů za ženou a dětmi.  Doma vládne čilý ruch, kontrolujeme evakuační zavazadla, ladíme všemožná rádia a snažíme se zjistit co se děje.

Nakonec vše vyřešil jeden telefon na 112, kde mi potvrdili, že se nic neděje a že se jedná nejspíš jen o „poruchu“.

Tedy vážení, řeknu Vám že už jsem se naučil nerespektovat všemožná omezení rychlosti (aktuálně třeba padesátka a dokonce i TŘICÍTKA!!! v uzavírce na přivaděči směrem na HB), která jsou ve svém důsledku kontraproduktivní a jen učí lidi, že značky má smysl nedodržovat. Ale nejsem si úplně jist, zda je správně situace, ve které se právě nacházíme a sice, že po Jihlavě budou sirény nahodile  houkat tak dlouho, až se je lidi naučí ignorovat taky.

Inu chtěl bych toho asi moc, aby když už se tedy nějaká ta „porucha“  stane, aby z těch ampliónů Vymazal svým živitelům zahlásil  že je to planý poplach, že z nás jen dělají voly.

Ale to nic, pane primátore, nenamáhejte se – my už si zvykli.

9 Responses to “Všeobecná výstraha”

  1. Storm napsal:

    Technická závada a hned tím někdo z někoho dělá vola? Není to tak trochu pohled s presumpcí viny?
    Samozřejmě, informovat bezprostředně rozhlasem měli, primátor mi v několika ohledech taky nesedí…
    …ale Váš výlev mi přijde jako přehnaná křeč.

    PS: S přehnaností a nesmyslností některých dopravních značek naprosto souhlasím.

  2. Daňový soumar napsal:

    Brečíte na špatném hrobě. Sirény má v gesci kraj.

  3. Zdrbaná siréna napsal:

    Panu Drbalovi se divím, jak v tomto městě ještě vůbec dokáže žít! Tady podle něj všechno tak přeukrutně stojí za h…. Chudák chlap, jak ten musí trpět. Jinak – sirény provozuje HZS, s tím nemá město, natož primátor nic společnýho. Ale Drbal si zase zadrbal. Snad se mu ulevilo.

  4. Drbal J napsal:

    Teda odkud začít…
    Že město zaplatilo tuším 3,5 miliónu za amplióny a nemá do nich přístup? Tak to jsem ani nepředpokládal. Možnost použít je pro HZS je samozřejmá, ale připadlo by mi normálnější aby je mohlo město využít i pro „svoje“ účely.

    Proč z lidí dělali voly? Jednduše – když se jim to po… poprvé – dobrá, někdo udělal chybu a nechali občany bez informací. Ale když se sirény rozhoukaly cca o hodinu později, tak to už z nás regulérně dělali voly jednak tím, že tomu po hodině nedovedli zabránit a nechali to houkat celou sérii ale hlavně tím, že ZASE NIKDO NIC NEVYHLÁSIL. Jak si asi představujou že mají lidi účinně reagovat, když nejsou schopni říct ani bééé.

    A přehnaná křeč? Zřejmě se to tak jeví, ale tohle mi opravdu hnulo žlučí. Primerátor se v novinách kasá jak je to úžo a super a zatím když by to mělo k něčemu být, tak mlčí.
    No a v Jihlavě se mi žije opravdu těžce, to je pravda. Zvlášť když na radnici sedí to co tam sedí…

  5. Zdrbaná siréna napsal:

    Přečtěte si to ještě jednou. Sirény a tlampače nemají nic společného. Sirény jsou hasičů, amplióny města. Jinak – ráno se rozednívá, večer přichází tma, a když prší, je mokro. za to taky může radnice, že jo… Jinak, soudě podle vašich vtipných zkomolenin jste teda fakt turbovtipnej borec…

  6. Anička napsal:

    K Vašemu textu – sirény slyšíme dost často. Myslím si, pokud by bylo něco vážného, byli by lidé informování ještě jinak – vícero zdroji. Buďte tedy v klidu:-))))V některých městech je například zkouška sirén v přesně určený týden,v přesně určený den, v přesně určenou hodinu. A tak to má být. Je v tom řád. Pokud slyšíme sirénu mimo tento termín, tak ji prostě odposlechneme a čekáme, co bude dál.Když nic, jednalo se pravděpodobně o poruchu:-)Jak říkám, nebezpečí čehokoli by muselo být lidem sděleno ještě jinak. Zkrátka, člověk není neomylný, natož technika, i ta se může zmýlit, když ji sestrojil omylný člověk:-)))) A když jsou takováto vedra, nedivte se, že i ta siréna se prostě splete:-)))))) Jinak máte zajímavé příspěvky,chválím Vás za náměty.

  7. Lubos napsal:

    Drbal, ty náš evakuační zavazadla jo ?? A opravdu si za zvuku sirény všeho nechal a pelášil domů?? To bych chtěl opravdu vidět :-))
    co dodat, příběh nemusí být pravdivý hlavně že pobaví. Ale proč ze sebe dělat ještě většího pitomu to opravdu nechápu. Na naplaveninu dobrý .

  8. DrbalJ napsal:

    Luboši,
    a ty bys zůstal dál sedět u píva a čekal co z toho teda bude? Podle toho co píšeš, tak nejspíš ano.
    Já byl za ty 2,5 minuty doma a ano – máme evakuační zavazadla.
    V době kdy já už měl ověřené, že se nejedná o radiační havárii(ostatní u nás tolik nehrozí), tak ostatní marně čekali na info o tom co se děje.
    Ale jen se směj, čím víc lidí bude nepřipravenejch – tím větší šanci budou mít ti připravení.

  9. JancaK napsal:

    Zdravím, nejsem sice z Jihlavy, netuším jací lidé sedí na radnici a pod. do toho se míchat nechci. Ale Aničko, pokud zazní varovný signál sirény, všeobecná výstraha, být vámi nečekám na nic a jednám a v případě p.Drbala uplně stejně. Co nejrychleji zalést někde do budovy, zavřít všechna okna a dveře a pustit informační zdroje. Ono čekat jestli to náhodou není planý poplach, by se jednou nemuselo uplně vyplatit. 😉

Leave a Reply