Že by něco „mimo nás“?

Spoustu z nás, kteří jezdíme autem denně do práce, nebo máme nějakou vazbu na zúčastněné osoby, zasáhla zpráva o tragické nehodě za Loudilkou (silnice 602, asi 1 km za V. Beranovem), která se tu stala minulý týden ve čtvrtek. Patrně mikrospánek řidiče způsobil jeho vybočení do protisměru, kde se střetl s kamionem a následky byly tragické.

Vzhledem k tomu, že zde jezdím denně do práce a všímám si různých stop po nehodách, nebo jsem u některých i pomáhal postiženým, tak  mne to donutilo zavzpomínat a uvědomil jsem si zajímavé skutečnosti. Jen asi 100 m od této nehody se zhruba před třemi lety stala podobná nehoda  dvou osobních vozidel, kdy rovněž nenadále vyjelo do protisměru osobní vozidlo se dvěma důchodci. Řidič nepřežil. Asi o dalších 300 m dál rovněž před pár lety také patrně usnul řidič osobního vozidla odpoledne cestou z práce, sjel vpravo mimo silnici a narazil do betonového mostku. Sám nepřežil, spolujezdci byli vážně zraněni.

Na úseku snad jen 5 km dlouhém začínajícím před Loudilkou a končícím asi 1 km za Vys. Studnicemi mohu spočítat celkem 13 tragických úmrtí při dopravní nehodě, jen o kterých vím a mohu je doložit.  Počínaje asi 10-letým chlapcem před Loudilkou, přes zmíněné 3 výše uvedené podobné nehody, pak motocyklista poblíž odbočky na Luka n/Jihl., vedle na starém Bukovci 2 lidé z pohřebního průvodu (najelo zde do průvodu osobní auto), před pár lety mladý motocyklista pod Vys. Studnicemi, další mladík pro změnu nad Vys. Studnicemi, dále 2 Němci zahynuvší před lety v trabantu při čelní srážce, důchodce asi 700 m za Vys. Studnicemi (rovněž nenadálé vyjetí do protisměru), o kousek dál zhruba před měsícem sražený mladý cyklista u odbočky na Věžnice, o pár desítek metrů dál stará nehoda osobního auta a autobusu, kdy nepřežil řidič vezoucí Louckého pána.

 

Není to trochu moc na tak krátkém úseku? Je za tím jen náhoda? Nebo zde působí  i „něco mezi nebem a zemí“? Osobně jsem zde několikrát cestou z práce bojoval za volantem s únavou a nejednou jsem zvažoval 2 km před domovem auto odstavit a dát si „šlofíka“. A znám i ty, kteří zde za volantem i usnuli, ale měli víc štěstí, než ti, kteří zde zahynuli.

Kolegyně vyslovila názor, že ve městě člověk neusne, tam musí dávat pozor. Až do Velkého Beranova ještě je čilý provoz a pak dochází ke zklidnění, silnice je zde poměrně rovná a únava po práci začne působit.

Mnohé řidiče navíc poměrně rovná a široká silnice svádí k rychlé jízdě. Konec konců jak si jinak vysvětlit, že jen za jednu zimu na úseku asi 200 m v zatáčce za Vys. Studnicemi vylétlo ze silnice 8 aut? Jsou i tací, kteří to dokázali i na suché silnici koncem jara …

2 Responses to “Že by něco „mimo nás“?”

  1. XXXXX napsal:

    No to je celkem jasný, prostě základní příčiny nehod jsou, že lidi nekoukají kolem sebe a chrápou za volantem. Pak ještě jedna žvaní se spolujezdcem z očí do očí. Specialně dvě baby. Denně jsem dojížděl 110 kilometrů tam a pak zase zpět a pamatuju si úsek na D11 Sadská – Oseček, kde jsem pravidelně odpoledne denondeně usínal a jediný co pomohlo prostě zajet ke kraji pustit blinkry a jít se vyto… pak to bylo v poho až domů.

  2. Fejinka napsal:

    Nevím kolik nehod se stalo na přivaděči, kde se staví most a doprava je svedena do jednoho pruhu. Co tady někteří řidiči předvádějí je „úžasné“. Nějaká snížená rychlost, zákaz předjíždění, motorkáři přejíždějící mezi „kuželi“, jedním slovem hrůza. Už aby to skončilo a pokud to dopadne s tou zvýšenou rychlostí na tomto úseku, tak pozdrav Bůh. Byl jsem nyní v Itálii, o které se říká, že tam moc nedodržují pravidla, ale žádnou nehodu jsem tady neviděl. Tady na tomto krátkém úseku přivaděče přestupků přehršel.

Leave a Reply