SVATÝ VÁCLAV

Biskup Radkovský:

Svatováclavské pojetí státnosti je v krizi.
„Proste svatého Václava o statečnost při obhajobě pravdy, lásky a svobody a o zdravý rozum pro nás všechny,“ vzkázal plzeňský biskup František Radkovský účastníkům Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. Spor mezi Přemyslovci, který v 10. století vyvrcholil vraždou svatého Václava, má podle něj analogii ve směřování současné společnosti.
Společnost se po desetiletích vrátila k životu ve svobodě, sama ji však podle biskupa Radkovského omezuje, když se zříká mravních hodnot. „Nedovedeme si přiznat, že na krizi morálky, která je kořenem všech problémů naší společnosti, neseme vinu všichni. Je mezi námi příliš mnoho lidí, kteří nepracují poctivě, příliš mnoho lidí, kteří žijí na účet druhých, kteří chtějí druhé ovládat, kteří nemluví pravdu a nedrží slovo, kteří jsou lhostejní vůči svým starým rodičům, nestarají se o své děti, hazardují se svými, ale hlavně s cizími životy bezohlednou jízdou na silnicích a bezohledným chováním vůbec – vzpomeňme na poslední kauzu metylalkoholu. Netvrdím, že jsou takoví všichni, určitě je to menšina, ale zlo menšiny poškodí všechny, zvláště když většina je k tomu pasivní,“ zaznělo v kázání biskupa Františka Radkovského.
Hlavním celebrantem mše svaté ve Staré Boleslavi byl olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který si dnes připomíná 20 let od jmenování do svého úřadu. Svatováclavské pouti se zúčastnil také prezident Václav Klaus a členové českých krajanských spolků z celého světa, celkem Mariánské náměstí zaplnilo několik tisíc poutníků. Biskup Radkovský v kázání zmínil i spor o vypořádání církevního majetku – podle něj přístup některých politiků ilustruje odklon od svatováclavského pojetí vlády a státnosti: „V současném sporu o církevní majetek mne tolik nezajímá ten majetek, ale to, jakým způsobem chtějí někteří lidé vládnout. Ze zkušenosti víme, že církev přežije i bez restitucí – Bůh se vždy o ni postaral a opět postará. Avšak mnohem závažnější je to, co vyhřezlo kolem celé kauzy. Z osobní paměti i ze znalosti našich dějin víme, co vyroste ze špíny, lži, podněcované závisti a nenávisti, z nereálných a líbivých slibů. Vždycky z toho vzejde pošlapání práva, zvůle, nesvoboda a bída,“ řekl poutníkům i televizním a rozhlasovým divákům biskup František Radkovský.
Převzal a vložil: Zdeněk Gryc

3 Responses to “SVATÝ VÁCLAV”

  1. Venca napsal:

    Velmi výstižné.Pan biskup tu svoji organizaci popsal opravdu přesně.
    ….a Klaus už je zase na hradě….a já to celý prochlastal

  2. VladimírV napsal:

    Titulování pana Klause bych panu biskupovi odpustil. Ale jeho snaha o „přebití“ podivně restituovaného církevního majetku špínou, nenávistí a závistí je opravdu tristní. Zkrátka: „Každému to, co jeho je“. A pak se zmírní i výčet nectností, o kterých pan biskup mluvil.

Leave a Reply