VÁNOČNÍ PROJEV

Tak co: vánoční, novoroční nebo jiný projev příštího prezidenta?
Včera v superdebatě se řešily zase zásadní otázky: je prezident dostatečně vlastnecký, když jezdí v audině? Nosí české hodinky, sako, kravatu? Auvajs!


Oživením bylo, když došlo na novoroční projev, tedy je-li vhodnější projev novoroční, nebo vánoční. A kdyby byl vánoční a novoroční, může nám lézt prezident do domácností mezi řízky, kapry a saláty? Nebude přeprojevováno? Musím přiznat, že jsem ten včerejší pořad přežila především díky noblesnímu projevu Zuzany Roithové (tím neříkám, že ji budu volit). Moc se mi líbilo, jak vlídně a s milým úsměvem dokázala reagovat na moderátorovy „vtipy“. Její reakce mi připomínaly chování matky, která má ráda i své ne zrovna bystré dítě. Taky mě potěšila, když vzpomněla legendární vánoční projev prezidenta Zápotockého z roku 1952 jako odstrašující příklad.
Mladší ho možná neznají. A tak si vám ho dovoluji předložit přepsaný z gramofonové desky, která se jmenuje Hlasy našich prezidentů, nebo tak nějak. Možná vás pobaví. A vám, paní Roithová, díky!

Projev z r. 1952:

Ani legendární Vánoce nezůstávají beze změny. Září sice dále vánoční stromky, čekají se dárky, ale mizí už jesličky, které dříve bývaly nezbytným doprovodem vánočních svátků. Jesličky s malým Ježíškem musely být dříve o Vánocích v každé domácnosti, i když jsme je museli, vystříhané z papíru, zapíchat jen do mechu za okny.
Malý Ježíšek, ležící ve chlévě na slámě vedle volka a oslíka, nad chlévem zářící betlémská hvězda, to byl symbol starých Vánoc.
Proč? Měl připomínat pracujícím a bědným, že chudí patří do chléva. Když se mohl narodit a bydlet ve chlévě Ježíšek, proč byste tam nemohli bydlet vy? Proč by se tam nemohly narodit vaše děti? Tak mluvil k chudým a pracujícím bohatí a mocní. Proto také v době kapitalistického panství, kdy bohatí vládli a chudí dřeli, pracující namnoze ve chlévě bydleli a jejich děti se tam rodily.
Doby se ale změnily. Nastal mnohé převraty. Ježíšek vyrostl, zestárl, narostly mu vousy a stává se z něj Děda mráz. Nechodí již nahý a otrhaný, je pěkně oblečený v beranici a kožichu. Nazí a otrhaní nechodí dnes také naši pracující a jejich děti.
—————————————————-
Toto je neetická autorská krádež redaktorky Ivany Hutařové. Stejně jako ta v mém článku publikovaném 12. prosince 2000. V Jihlavských listech: „Vánoční zamyšlení 2000“.
Byl jsem JL tehdy vděčný, že mi umožnily publikovat článek a text vyjadřující hluboký cit prezidenta Háchy, vysoce právně vzdělaného člověka. Doba ho donutila zvedat pravici, ale určitě to nebyl žvanil. Součástí článku je jeho, vánoční projev. Budeme ho moci porovnat bohatými myšlenkami a případnými bonmoty budoucího vánočního projevu prezidenta Zemana. Zeman a jeho poradci by mohli podpořit náladu výběrem interiéru a výtvarných doplňků. Atmosféru pak doplnit kouřem vlastní cigaretky, jako včera ve zprávách. Hrad by ušetřil za františky a kadidlo. Přípitek by si měl ze zdravotních důvodů odpustit.
Prosím JL o případný reprint mého článku. Mohlo by to být zajímavé, mám několik zamatlaných výtisků stařičkých novin: GYNDY a NYNÍ.
Zdeněk Gryc

6 Responses to “VÁNOČNÍ PROJEV”

  1. XXXXX napsal:

    A není to jedno, nesledoval jsem projevy za husáka, za strašáka ani za nerudného stařešiny, nevím, proč by mě měly zaujmout opilcovy.

  2. Berka napsal:

    Máte recht, pane Beran. Já ho sleduju už dlouho – je to nastrčenej agent !

  3. Berka napsal:

    a já zase knedla. tohle mělo být do příspěvku „Důvěryhodnost“…

Leave a Reply