Žijeme v dokonalém městě, tak si zalyžujeme

Jihlava je ráj na zemi. Všechny chodníky a silnice jsou opravené, strážníci se nevěnují špatně zaparkovaným autům a měření rychlosti, ale zajistili bezpečnost v problémových lokalitách. Město už nepodniká a díky novým majitelům klubů tak nedává miliony profesionálním sportovcům.

Protože vše skvěle funguje, obrovský přebytek rozpočtu se vedení města rozhodlo vrátit obyvatelům. Ale jak, když už je většina místních poplatků na nule? Po dohodě s obyvateli, kterých naprostá většina vlastní běžky, se nová rada rozhodla uměle zasněžovat kilometrový běžecký okruh. Bude to stát jen pár set tisíc, možná milion ročně. Co bychom pro lidi za jejich peníze neudělali, že?

Jsem rád, že jsem obyvatelem města, které jako první v zemi vyřešilo všechny problémy a peníze svých občanů se rozhodlo investovat takto prozíravě a neotřele.

Teď už zbývá se jen z toho snu se probudit. Budíček pane primátore a spol.!

18 Responses to “Žijeme v dokonalém městě, tak si zalyžujeme”

  1. Josef Eder napsal:

    Máte pravdu, zrušme všechny dotační tituly, nepodpoříme amatérský sport, kulturu, nedáme novým občánkům na vítání dáreček. Je naprosto nezbytné všechno utrácet striktně účelně, hospodárně a bez nadhledu a tolerance. Fuj, to byl ošklivý sen, ještě že jsem se probudil.

  2. VladimírV napsal:

    Slušelo by se trochu méně demagogie. Na rozdíl od lyžařských areálů, které jsou vesměs v soukromých rukou, jde o chodníky, tedy veřejný prostor, který spravuje město za peníze nás občanů. Chci věřit, že účelně a hospodárně.
    Snad se nejedná o chystanou „malou domů“ spřáteleným firmám?

  3. jihlavák napsal:

    Loňský rok byl nejteplejší v celé historii sledování teplot, i když Klaus ve své knize “ Placatá, nikoliv kulatá planeta“ tvrdí, že žádné globální oteplování v podstatě neexistuje a je to panika, asi si každý rozumně uvažující člověk uvědomí, že se „něco děje“. Ale nezastavíme se, dál naše štěstí posuzjeme podle toho co vyprodukujeme, co s prominutím prožereme, co utratíme, co postavíme, co spálíme ve spalovně………….někdo stav civilizace přirovnal ke krásné květině, která je už ale uřízlá ve váze……….a lidská blbost nekončí, šejkové se v poušti prohání na sjezdovce pod střechou, v Novém Městě chtějí stavět ledničku na sníh, v Jihlavě budeme budovat kilometrový okruh pro běžkaře…….no běžkaře, běžky mám rád, ale na takovou konzumní idiotskou věc bych nešel, když není sníh tak se prostě přírodou jen projdu.

  4. Martin Rumler napsal:

    Děkuju za vaše názory. Jsem přesvědčen, že město se má starat především o nezbytnosti, když už k tomu dostává peníze všech obyvatel Jihlavy. A zajištění dostatku sněhu pro běžkaře placené z rozpočtu města je jen hloupé utrácení svěřených peněz.

  5. Josef Eder napsal:

    Pak byste úplně stejně mohl zpochybňovat udržování Hornické naučné stezky, dotace na pořádání kulturních akcí, cyklistické značení a jiné zbytné akce.

  6. Martin Rumler napsal:

    Ano, to bych mohl, ovšem tento nápad mi přijde jako nejhloupější z těch, které jste vyjmenoval. Přiznávám, že by se mi líbilo žít ve městě, které se stará především o veřejné statky a nechává lidem dostatek peněz, aby si své koníčky zajistili sami u soukromníků. Chápu také, že to v současném systému prostě nejde. Ale mělo by to mít určitou míru. Tu pro mě zasněžování běžecké tratě nebo vlastnictví hokejového klubu překračuje. domnívám se, že město potřebuje peníze na důležitější projekty, které budou užitečné co největšímu počtu jeho obyvatel. Obzvlášť, když jsou to jejich peníze, které do takovýchto záležitostí tečou.
    Zároveň rozumím i tomu, že loajálně hájíte město, když jste zaměstnancem jeho organizace, navíc té, která bude mít zasněžování na starosti, pokud k tomu dojde.
    Smiřím se s tím, že se neshodneme, každopádně ale děkuju i za váš pohled z druhé strany.

  7. VladimírV napsal:

    A co takhle opravit uvažované trasy zasněžení do podoby, kdy by se na nich dalo lyžovat na kolečkových lyžích. Rovné komunikace nikoho neurazí a soudní zastupitelé nebudou muset řešit povinnou servilitu k výplodům pánů radních.

  8. Zdeněk Gryc napsal:

    Smiřím se s tím, že se neshodneme, každopádně ale děkuju i za váš pohled z druhé strany.

    Safra, dobré, slušné a jednoduché, dokonce bez močůvkových jímek

    Zdeněk Gryc

  9. Zdeněk Gryc napsal:

    1. fotrak říká:
    Pátek, 16. 1. 2015 v 21:29
    .. já se toho vyzrálého věku bojím víc a víc…

    Argumentovat věkem a močůvkovou jímkou…. . . . . .

    Prosím a žádám, nevšímejte si mých pošetilý a stařeckých názorů, já se pokusím, pokud poznám autora stejně i u Vašich.
    Jsem produkt rodiny, která nikdy nebyla v žádné politické straně či uskupení, tedy od první republiky. Taky nepřihlížela nikdy na fotbalovém, či hokejovém zápasu.

    Osa mého přemýšlení je TGM, kterého uvítal po návratu do vlasti za jeho volební obvod Valašsko, můj děda.
    Ctím Hugo Vavrečku i jeho vnuka Václava Havla… čin Jana Palacha, stejně jako činy Kocába, dnes publikovaného na ČT, symbol vyhnání druhého okupanta.
    Jsem rád, jak se jmenuje letiště v Praze i že jeho busta je tam, kam se uchýlili Voskovec a Werich před totalitou.
    O těchto věcech nedokážu a nechci polemizovat. Cením si anglo-saského humoru a nebaví mne upadnout do shora uvedeného systému hodnocení stáří a slangu.
    Stáří je jediný způsob jak se dožít kapku vyššího věku.

    Právě jsem vložil do jiného blogu:

    1. Zdeněk Gryc říká:
    Pátek, 16. 1. 2015 v 20:24
    Smiřím se s tím, že se neshodneme, každopádně ale děkuju i za váš pohled z druhé strany.

    Safra, dobré, slušné a jednoduché, dokonce bez močůvkových jímek
    ————————————–
    Těším se na Vaši igno-raci :

    Zdeněk Gryc

  10. Zdeněk Gryc napsal:

    Omlouvám se panu Rumlerovi,
    ——————————————–
    To bylo mělo být vloženo jinde v souvislosti:

    1. fotrak říká:
    Pátek, 16. 1. 2015 v 21:29

    .. já se toho vyzrálého věku bojím víc a víc…

    Jak vidno, tak na kritice mých názorů panem Fotrakem, s poukazem na stařecku demenci, něco je.
    ——————————————-
    Názor pana Rumlera mne zaujal.

    Začít se starat se o vlastní město. Nedávno jsem jinde vložil:

    J. A KOMENSKÝ
    „Od jednoduššího k složitějšímu. Tedy kuchyň, obývák, dvorek, zahrada.
    Mám je OK? Tak mohu kritizovat sousedy, nebo je to naopak?
    Což začít podle Komenského s domácí bedýnkou?

    Pak přejít na domácí „zavařeniny“, jako jsou třeba NEFACHČENKOVÉ,
    to ale raději ne, že? Je to dost problém a zavání to rasismem.“
    ——————————————-
    Řešení imperialismu a nenávist k USA je snahou odvést pozornost od tu-městských a tu-zemských problémů jinam. Tato taktika není nic nového.
    Zdeněk Gryc

  11. Karel Obrdlík napsal:

    Zdravím všechny diskutující.

    Mě osobně zaujala – myslím si, že jsem to četl zrovna v JL – při projednání rozpočtu města reakce nynějšího primátora pana Chloupka na to, že se někomu nelíbí rozpočet. Byla ve stylu, že město má požadavky na investice ve stovkách milionů či miliardy, proto nemůže být uspokojen každý a nemohou se opravovat chodníky. V tomto bodu plynule přejdu k panu Grycovi výše a jeho citaci od Komenského… To je totiž jádro pudla a zvrácenost našeho města, já když chci něco rozvíjet, nejenže si spočítám náklady na provoz dopředu – a to dokonce zhruba svedu i bez milionových studií -, ale hlavně je pro mě priorita udržovat nejdřív to, co je teď. TJ, až spravím ty chodníky, bude tu bezpečno – což já si o jihlavském centru opravdu nemyslím, – atd. Pokud nemám peníze na opravu chodníku, nestavím letiště. Můj názor, úmyslně jsem to zjednodušil, ale myslím, že podstata je jasná. Něco jiného je investice, která bude generovat příjem, ale toto v našem případě letiště nebudu, omlouvám se všem nadšencům.

    Karel Obrdlík

  12. berka napsal:

    Vám se to pane Obrdlík mluví. Než spravíte chodníky, klidně vám to zabere čtyři roky a budou další volby. Máte to spravovat hejhulům z nějaký jiný strany, aby pak přišli k hotovýmu – a místo lyžodráhy třeba znova oprášili projekt Formule 1 na Pístově ? To tak !

    Základní heslo komunismu – „Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb“ platí na naší (a nejen na naší) radnici trvale a napříč všemi stranami. Schopnosti nejsou – ale potřeb je plno a ty je potřeba uspokojit hned. Až vás někdo vyšoupne od korejtka, už si nemlasknete.

  13. Karel Obrdlík napsal:

    Já Vám nevím, mě by bylo úplně jedno, jestli to opravuji hejhulům z jiné strany, bral bych to tak, že jde o potřeby drtivé většiny obyvatel města. To samé je s bezpečností – sice jsem četl, že v centru není vůbec zvýšený výskyt lidí, co se nechovají slušně – psal to někde pan Frenc… Do centra se dostanu tak 2x týdně, ale zcela jistě je to úplně jiné centrum, než do kterého chodí ten pán. Byl bych spokojený, kdyby se v něm cítili dobře „hejhulové“ z jakékoliv strany… A jak píše v blogu s nadsázkou pan Rumler – až bych nevěděl, co s penězi, jistě bych dělal psí kusy, jako se dělají tady. Až by byly prakticky na nule poplatky, co tíží nás všechny, jako jsou odpady, daň z nemovitosti, rozumná cena vody, do které se město s JVAKem samo pustilo, pak určitě ano. Do té doby určitě ne. Stačí se k veřejným penězům chovat normálně = pro veřejnost, nic víc.

  14. Marek Řezáč napsal:

    Šance na změnu při volbách se naprosto rozplynula…vedení radnice je vesměs stejné, pár lidí si jen vyměnilo kanceláře a nová koaliční strana Forum, hlásající a slibující změny, najednou utichla a slyšíme jen o ODS a ČSSD. A změny v cestování MHD, stavu silnic a chodníků si můžeme jen nechat zdát. Za to financování sportu bude stále na vysoké úrovni, k tomu se přihodí letiště ještě. Peníze půjdou do zimáku, hokeje, fotbalu, cyklostezek a nově budeme zasněžovat běžkařské trasy…je nádherné, žít v bohatém městě, kde vše funguje, jak má, na vše jsou peníze..je to hnus, takové financování z našich daní.

  15. Daňový Soumar napsal:

    Garnitura se sice moc nezměnila, nicméně se alespoň zastavil projekt vnitřního obchvatu, při kterém město chtělo zdarma developerům zasíťovat pozemky okolo sklalky. Zaštiťovalo se při tom řešením dopravní situace v ulici hradební, za kterou mimochodem opět může stavební odbor města Jihlavy. Opozice na radnici by se tomuto odboru měla podívat pořádně na zoubek.

  16. Daňový Soumar napsal:

    Jen tak mimochodem, na radnici už zače začal úřadovat jeden náměstek, který se opět začal starat o „svoje věci „. http://www.obcasnik.eu/vime-prvni-rekonstrukce-jihlavskych-stok-zdrazi-o-sedm-milionu/

  17. Zdeněk Gryc napsal:

    1. Daňový Soumar říká:
    Pondělí, 19. 1. 2015 v 12:45
    město chtělo zdarma developerům zasíťovat pozemky . . . .
    ———————————
    V TOM VIDÍM VELKÝ PROBLÉM JIHLAVY UŽ OD ROKU 1990.

    Je to velmi složité a mám v tom bohužel osobní zaujatý pohled:
    1. Lídl na Březinkách. /ale u ICCOMU se mi to zdá dobré/.
    2. City park
    3. Hobby centr za nemocnicí
    4. demolice Štefánkových kasáren. . . .

    Prostě a jednoduše, naprosto logické uvažování soukromníka, umístění staveb s využitím stávajících sítí. Neviditelné – Infrastruktury a zjevného krátkého napojení na stávající komunikaci. Jak jednoduché, že?

    Ovšem kdo se postaví za odborné stanovisko nepohodlného úředníka na radnici?
    Jo, kamarádi i reál-soc měl podobnou selekci. PhDr, Hoffmann bude mít brzo 95 narozeniny, pokusím se vzpomenout.

    Jenomže a já fakt o tom něco tuším, sítě nejenom na Březinkách byly realizovány na určitou kapacitu a výhled, počínaje chráničkami pod komunikacemi. Zuby-nehty jsem se tehdy snažil zabránit nástavbám na panelácích.
    Zatížení území bylo nutno posuzovat od oslunění až k sítím optimálně, ne ve stylu Ovsík, že hluk je podle normy podlimitní. Prostě nezhoršovat životní prostředí.

    Jo, infrastruktura a její zatížení.
    Na tu není tak vidět… a kdo v Jihlavě tomu fakt rozumí…něco jako dobrá srdce ekologů spalovně?

    PRAVÝM ZDROJEM. . . URBANISMU MUSÍ BÝT PŘEDVÍDÁNÍ…

  18. Zdeněk Gryc napsal:

    STOPY URBANISTICKÝCH ZVĚRSTEV

    Výstava, kterou pořádá pražská Novoměstská radnice ve spolupráci s MHF České doteky hudby,
    poukazuje fotografickou a dokumentární formou na nejkřiklavější případy urbanistické devastace.

    Jedním z nejkřiklavějších momentů výstavy je jihlavský obchodní dům Prior z roku 1983, necitlivě umístěný do centra náměstí. Kvůli němu vzaly za své historické domy i urbanistická jednota středověkého města. Samotná stavba nákupního centra vypadá jako karikatura komiksové pevnosti a hyzdila by jakékoli místo na světě. . .
    ——————————————————————————————-
    Co myslíte, jak to udělat, aby výstava doputovala, in medias res, tedy do Jihlavy?

    URBANISTICKÁ JEDNOTA MĚSTA…TEHDY A NYNÍ…

    PROBUDIT SE VČERA BYLO UŽ POZDĚ

Leave a Reply