Košile bližší než kabát a ruka ruku myje.

Po přečtení úterních JL (27.1.) jsem nějak nabyl dojem, jestli jsme se nevrátili o 30 let zpět. Kauza předražených sypačů, resp. výběrového řízení s podmínkami šitými na míru, navíc s komplikacemi s dodanými auty, která údajně neměla ani ochranný nátěr spodku, je asi poměrně známá. Po přečtení článku, že Policie dospěla k určitému zjištění a budou obviněny tuším dvě osoby, došlo k předražení zakázky o 33 mil. Kč, silně kontrastuje s jednáním rady Krajského úřadu, která údajně dospěla k tomu, že podle nich nebyl porušen zákon a Kraj neeviduje žádnou škodu, a proto se nepřipojí ke stávajícímu řízení jako poškozená strana. Tudíž z hlediska Kraje jako by se nic nestalo.
Na první pohled by člověka napadlo, že krajští radní asi mají jiné podklady než Policie. Ve zcela jiném světle se to jeví v okamžiku, kdy se dočteme, že obvinění i členové rady Kraje, kteří naopak dělají, jako by se nic nestalo, jsou všichni z jedné strany (ČSSD).
Jednak naprosto nechápu skutečnost, proč se zástupci Kraje chovají tak, jako by byli majiteli, kteří o svém hospodaření mohou rozhodovat jak chtějí, a nechovají se jako lidé, kteří byli do krajského zastupitelstva či rady zvoleni a mají kraj spravovat jako řádní hospodáři. Kdo z nás by asi jen tak vyhodil 33 mil. Kč navíc?
A jednak mi to připomíná chování za éry vlády KSČ, kdy v případě, že člověk ukradl v samoobsluze čokoládu, tak měl problém. Pokud nějaký funkcionář si se stavbou nějakého závodu nechal postavit chatu z materiálu určeného na stavbu daného závodu, tak se obvykle nic nestalo a případ se ututlal, protože kamarád kamaráda, resp. straník straníka samozřejmě neshodí a případné trestní stíhání by samozřejmě vrhlo špatný dojem na celou stranu.

Netvrdím, že by si daní dva obvinění pánové mezi sebou rozdělili těch 33 milionů, nicméně jestliže prokazatelně způsobili to, že stejný počet sypačů ve stejné kvalitě mohl být pořízený za mnohem nižší cenu, pak dost dobře nechápu, co tito pánové ještě dělají ve vyšší politice a chtě-nechtě to vrhá špatné světlo i na celou jejich stranu.

9 Responses to “Košile bližší než kabát a ruka ruku myje.”

  1. VladimírV napsal:

    Velmi trefný článek.

  2. XXXXX napsal:

    Já totiž nechápu k čemu vůbec je politika. A že jsou jedni lepší a druzí horší nevěřím. Všichni stejní.

  3. Karel napsal:

    Soudruzi se vykrývají, arogantně a bez skrupulí. Přejít to tím, že všichni jsou stejní je myslím přesně tím, co jim vyhovuje. Raději by se mělo mluvit o dalších kauzách spjatých s těmito aroganty. Jako je ježdění bez registrační značky a hlasování pro zmrzlinové dotace pro manželku.

  4. Pavel Ženčák napsal:

    No, podle mého názoru je zásadní problém v tom, že slovo politika je snad z latiny nebo řečtiny ze základu „polis“ a byla to služba lidem, neplacená. I dnes by teoreticky politik měl být člověk, který by měl pracovat pro blaho lidí, ale to se jaksi ve většině případů vytratilo. Oni všichni pracují pro blaho lidí, ale mnozí jen pro úzkou skupinu lidí a v krajním případě jen pro sebe …

    Nejvíc mi vadí, že se politici budou zaštiťovat různými audity, superaudity a jinými ptákovinami, které ovšem dokáží odhalit maximálně to, jestli daná činnost byla nebo nebyla v souladu se zákonem. Ale žádný běžný audit nezkontroluje, zda bylo nebo nebylo postupováno hospodárně a pro blaho dané obce, kraje či republiky. Paradoxně tomu hospodárnému postupu mnohdy i brání špatný zákon …

  5. Jan P. napsal:

    Pane Ženčáku,vznesl jste na Vašem blogu dobré téma.Korupce,klientelismus a šlendrián našich politiků a úředníků veřejné správy.Položme si otázku,jaký politik nebo politická organizace přišel nebo přišla např. zákonnou iniciativou o hmotné zodpovědnosti politiků ?
    Máme zde občanskou iniciativu Rekonstrukce státu.Většina současných zákonodárců se k této občanské iniciativě před volbami do PS formálně přihlásila.Více jak rok po volbách do PS se z bodů Rekonstrukce státu toho zatím moc neprosadilo.Mimo Rekonstrukce státu máme některý neparlamentní progresivní politický organizace a nezisková občanská sdružení,který dlouhodobě ve veřejném prostoru mimo jiné vznášejí prospěšný téma jako je participativní demokracie doplněná o prvky přímé demokracie.
    Nežehrejme lacině neustále na naše politiky.Ptejme se jakou míru odpovědnosti máme my voliči a celá naše občanská společnost na stavu, který zde máme ?

  6. Karel napsal:

    Pěkná agitka pane Berane.

  7. Karel napsal:

    Proč tady nemůžu napsat, že si soudruzi hezky vypomáhají?

  8. Jan P. napsal:

    Doporučuji shlédnout zajímavou debatu na http://www.literarky.cz/ ČSSD před sjezdem: bez velkých ideí a hodnot.Tato debata není jenom o ČSSD,ale i o korupci a klientelismu naší parlamentní demokracie a mainstreamových politických stran a hnutí.

Leave a Reply