ONI BYLI PRVNÍ

. . . Kdo se hrabe jen v minulosti, stane se jen onou příslovečnou starou strukturou, která už nemá dnešnímu světu co říci. . . Nebylo by lepší na stará kolena věnovat se raději angličtině, než tahání kostlivců ze skříně?
čtenář | 2015-05-16 16:39:46 | Reagovat
————————————————————————–
MINULOST PO 70 LETECH
Do dopisů čtenářů JL jsem vložil příspěvek s ilustrační fotografií.
Churchillův projev o Bitvě o Británii 20. 8. 1940:
„Na poli lidských konfliktů ještě nikdy nevděčilo tolik za tak mnoho tak málu“.
„TAHÁNÍ KOSTLIVCŮ ZE SKŘÍNÍ“, JE V RÁMCI VZPOMÍNEK NA OSVO BOZENÍ V ROCE 1945 POTŘEBNÉ.
Je nutno si uvědomit, že osvobození je výsledkem úporného boje o demokracii. Válku začaly ruku v roce, dva totalitní režimy nacismus a komunismus. Stalo se tak, na základě tajných písemných smluv a dohod, které jsou konečně po létech k dispozici. Zahájili ji přepadením Polska.
Hitler: 1. září 1939, kdy nacistické Německo napadlo Polsko.
Stalin:17. září 1939, tedy šestnáct dní později, zahájil Sovětský svaz (SSSR) invazi do Polska z východu. Provedl akci Katyň. Hromadnou popravu zejména důstojníků a polské inteligence.
Hitler: 22. června 1941 Sovětský svaz sám přepaden Německem a jeho spojenci (tzv. Operace Barbarossa).
„ONI BYLI PRVNÍ“ KDO BOJOVALI V 2 SVĚTOVÉ VÁLCE ZCELA OSAMOCENĚ
DLOUHOU DOBU od. 1. září 1939 do 22. června 1941.
Tato fakta, je nutno vždy znovu a znovu opakovaně napsat, aby byla v plném rozsahu pochopena. Důvodem jsou snahy o roz-žvanění historie.
Jasně a jednoznačně to formuluje a požaduje „čtenář“:
“ Kdo se hrabe jen v minulosti, stane se jen onou příslovečnou STAROU STRUKTUROU, která už nemá dnešnímu světu co říci“.
NYNÍ, PO 70 LETECH, OD VÁLKY JE NUTNO SI STÁLE UVĚDOMOVAT:
„KDO SE NE-BUDE HRABAT V MINULOSTI, ZAVINÍ, ŽE SE BUDE OPAKOVAT“.
Nejenom Boskovice, které uspořádaly velkolepou vzpomínku na své hrdiny, ale i Telč má svého:
„ON BYL PRVNÍ“

Na náměstí v Boskovicích a v Muzeu Boskovicka, byla ve čtvrtek 7. 5. 2015. Ve 14:00 zahájena výstava 40 rodáků, příslušníků RAF. Rodáci z Boskovic a okolí ve službách Královského letectva.
Na tuto akci, vzpomínku na piloty RAF, jsem byl pozván v souvislosti s tím, že jsem nyní jako jediný, kdo se znal s pilotem Liberátoru Rudolfem Nedomou, jehož osobnost je zde presentována. Byl jsem požádán, abych přinesl jeho „omluvenku“ poslanou roku 1947 z Anglie, kam ilegálně uprchl se svou anglickou manželkou z brněnského letiště.
V Jihlavě na radnici je instalována výstava 70. Výročí Dne osvobození. Je velmi zajímavá a obsáhlá.
V úterý 12. 5. 2015. V 17 hodin, byla v Domě Gustava Mahlera v Jihlavě otevřena expozice POČÁTKY KONCŮ světové války v archivních dokumentech. Na prvním panelu vpravo je dole fotografie Jaroslava Zapletala – rytíře Vysočiny.
SGT.ING. JAROSLAV ZAPLETAL
Text knihy M. Vávrové:“Je Silvestr 1944, přešla půlnoc, letci slaví -zazvoní telefon. Někdo od třistajedenáctky k telefonu, volá barman. Neblíže stojící pilot J. Osolsobě zdvíhá sluchátko. Není dobře rozumět jen závěr hovoru je jasný… všichni mrtví…
Čechům už není dál do zpěvu ani do tance. Posádka O. Bureše! Matně si najednou vybavují, všichni před chvílí ještě veselící, večer a posádku zahalenou do kožešin. Mráz dvacet pod nulou, potmě lezli do letadla, stejně jistě v té chvíli propoceni, aby nato v zápětí v letounu promrzli. – už se nevrátí. Takhle začíná rok 1945! Jedním z osmi letců Liberátoru PP-Y FL 949, americké létající pevnosti -Flying Fortress- byl sgt. Ing. Jaroslav Zapletal.“Jeho anglická manželka byla v té době těhotná. . .
Obdobná výstava jako v Jihlavě, skončila tento týden na Radnici v Telči.
Zde byl věnována Ing. Jaroslavu Zapletalovi také pozornost. Jeho hrob je na hřbitově umístěn u zadního štítu domu s drogerií.
Je na něm nápis:
PAMÁTCE
ING. JAROSLAVA ZAPLETALA
NAR. 12. 5. 1911.
PŘÍSLUŠNÍKA ČSL.
ZAHRANIČNÍHO LETECTVA
V ANGLII
KTERÝ PADL ZA SVOBODU
SVÉ VLASTI dne 1. 1. 1945.
Navrhuji, aby mu byla v Telči, třeba na venkovní hřbitovní zdi, věnována pamětní deska.
Ing. arch. Zdeněk Gryc,
který jako autor sídliště u Štěpnického rybníka, pamatuje na významnou spolupráci s hlavním architektem Telče, Ing. Zdeňkem Zapletalem. Jednalo se zejména o odkanalizování sídliště a odbahnění rybníka sacím bagrem.
Po roce 1968 odešel z výklenku proti radnici nejenom sv. Ján, ale také sv. Josef z kina. Tehdejší starosta, jako Kristus, vzal na bedra svá kříž ve spořitelně. Kdo měl vliv na postih rodiny Ing. Zapletala v souvislosti s Ing. Zapletalem, možná v Telči pamatují. Tento text považuji za otevřený dopis a posílám ho na E-podatelna: epodatelna@telc-etc.cz a panu Starostovi: Mgr. Roman Fabeš
S žádostí a prosbou o projednání, realizace pamětní desky letce Zapletala, na zastupitelstvu, na které bych rád spolupracoval. Pokud by něco z textu bylo použito v Telčských listech, byl bych rád. Jmenovce Zdeňka jsem měl rád.

4 Responses to “ONI BYLI PRVNÍ”

  1. XXXXX napsal:

    Ďásku vrať se!!!!

  2. Venca napsal:

    No Ďásek nebyl žádný vořezávátko,ale tohle by nerozdejchal. 😀

Leave a Reply