ČT 2 ZROVNA PŘED CHVÍLÍ

KSČ 21

NOČNÍ VLCI – vítáme vás
Je smutné, když si uvědomíme, co dělá oficiální propaganda proti průjezdu ruských motorkářů jen proto, že se jim to nehodí do jejich plánů lživě překrucovat historii.
Spanilá jízda Nočních vlků se koná u příležitosti 70. výročí osvobození Československa Rudou armádou a konce II. Světové války. Jsou to potomci těch, kteří neváhali položit své životy za naši svobodu.
Plán německých fašistů vyhladit český národ jako podřadnou rasu známe a nebýt hrdinství vojáků Rudé armády, tak se jim to podařilo.
150 000 padlých vojáků Rudé armády na území Československa si zaslouží naši úctu a vděk ještě na mnoho příštích generací. Na tom nezmění nic ani placení váleční štváči co slovně napadají Rusko a prezidenta Vladimíra Putina.
Prezident Vladimír Putin je zárukou světového míru, važme si toho. Nepřipusťme, aby se opakovaly hrůzy II. Světové války.
Noční vlci pojedou spanilou jízdu na počest hrdinů Rudé armády a na počest ukončení nejstrašnější války v dějinách. Přivítejme naše slovanské bratry a poděkujme jim za hrdinství jejich předků.
Zdeněk Klímek
———————————————-
Pravda už je skoro noc…
Právě skončil na ČT2 Hřbitov pro cizince
19. 5. 2015, 21:40 – ČT 2
Film, ČR (1990), 80 min, Skryté titulky, stereo vysílání
Režie: J. Dudek
Hrají: J. Dvořák, J. Bartoška, L. Šafránková, V. Zawadská, R. Hrušínský ml., L. Vostrčilová, D. Veškrnová, J. Somr, J. Plachý, A. Kreuzmannová, J. Teplý, P. Pípal, O. Sklenčka, J. Knot, P. Malý, O. Vlach, M. Štibich
Drama ČR (1990). Drama inspirované osudy československých letců, příslušníků slavné britské RAF, po návratu do vlasti. Scénář J. Hubač. Kamera A. Nožička. (76 min)

Tragikomický příběh z tragikomické doby – tak by se dala charakterizovat hra Jiřího Hubače, která měla premiéru v květnu 1991. Drama dvou kamarádů, kteří za války jako čeští letci bojovali v Anglii a po návratu domů museli prožít tak dobře známé martyrium, je příběhem o síle přátelství, odvaze překročit sám sebe v utkání s násilím i o právu na zachování lidské paměti. Televizní film s celou plejádou našich výborných herců byl poctěn prestižní mezinárodní cenou Prix Europe v Reykjavíku. Vážnou, charakterní roli si v dramatu zahrál oblíbený komik Josef Dvořák.

Předtím byl na ČT 2
Největší tankové bitvy III: Závěrečné boje o Itálii
19. 5. 2015, 20:00 – ČT 2
Dokument, Kan./N/It. 55 min, Premiéra, Skryté titulky, stereo vysílání

Dokument Kan./N/It. Opakování 24.5./ČT2 a 26.5./ČT2. Itálie 1944. Spojenci se snaží osvobodit zemi od německé nadvlády, zatímco Hitlerovy jednotky přeměňují každý horský hřeben v nedobytnou pevnost. Kanadský cyklus dokumentárních rekonstrukcí

Dnes krásná a poklidná země je pomyslnou spojnicí Evropy, Asie a Afriky, a proto byla v dějinách terčem mocenských snah všech velkých říší rozkládajících se na pobřeží Středozemního moře. Asi nejtěžší boje zde svedli Němci a Spojenci za 2. světové války. 10. července 1943 se v rámci spojenecké invaze vylodily na jihovýchodním pobřeží Sicílie u města Pachino tisíce kanadských vojáků. Spojenci obsadili Sicílii během pouhých šesti týdnů a na počátku září zahájili invazi na pevninu. Itálie kapitulovala. Německo se však nadvlády nad svým dosavadním spojencem nechtělo jen tak vzdát. Na jih Evropy poslali šedesát svých nejlepších divizí. Ty měly zabránit spojeneckému průlomu k jižním přístupům Třetí říše. Právě kanadské tankové jednotky sehrály v bojích n a Apeninském poloostrově klíčovou úlohu a jim je věnována dnešní dramatická efektní rekonstrukce.

Těch se zůčastnil , můj přítel kpt, anglického dělostřelectva Leopold Havlík. Ten po bojích zajistil a převzal výstroj Protektorátího vojska bojujícího ve spolupráci s Hitlerem v Itálii.viz:
Kpt. Leopold Havlík
Použitý text z knihy Milady Vávrové Rytíři Vysočiny (Jihlava, nákl. vl. 1996) str. 58-62. Zdroj:deník letce RAF Zdeňka Skořepy a vzpomínky jeho ženy Marie.
Kpt. Leopold Havlík, anglické dělostřelectvo a mise čsl. V Itálii.
„Valašský „ogar“, narozený 8. srpna 1914 v Rožnově pod Radhoštěm. Svého otce nepoznal, padl v I. Světové válce. Maminka se vdala podruhé. Dobrovolně se dal na vojnu k 108. Dělostřeleckému pluku v Hranicích, po roce nastoupil do Vojenské akademie a byl r. 1937 vyřazen jako poručík dělostřelectva.
Nevlastní otec za jeho emigraci zahynul v koncentračním táboře. Z tábora ve Svatobořicích se vrátila jen maminka a nevlastní bratr Víťa. V domku Havlíkových žila pouze Leopoldova snoubenka, slečna Mánička. Slečna Mánička bylo děvče statečné. Neohroženě po celou, nebezpečnou dobu, převáděla naše lidi přes hranice na Slovensko – do emigrace. Objevil se u ní i R. Pernický, hledal Leoše, s nímž mínil odejít za hranice. Ten byl ovšem už pryč, ale Ruda Pernický jej dostihl v Polsku. Každou sobotu, slečna Máňa, s batohem, v němž měla napečeno a vyprané prádlo pro uprchlíky, čekávala v určitou hodinu, /většinou o 13 hodině/na určeném místě, nezastavily ji ani represálie po atentátu na Heydricha. Jednou se u vrátek objevil vysoký muž s prosbou, aby ho ukryla, že ho honí gestapo. Co když je to finta, past? Provokatérů bylo v té době bohužel, dost. Odmítla jakýkoli kontakt, až když už trochu zoufalý muž, se vytasil s dopisem jejího švagra Zdenka z Prahy. Poznala švagrův rukopis a muže jménem Lustig – byl to dokonce Žid – v blízkosti domku schovala, převedla pak přes hranice i jeho. Dál, i když opatrně pokračovala ve své převaděčské činnosti. Dost i z dnes známých osobností by to mohlo potvrdit, ostatně její činnost je zachycena i v dokumentech MNO po válce. . . .
. . . . . až v listopadu 1945 přišel slečně Máně dopis z Itálie. Dopis krásný. A že se chce Leopold s ní oženit. Pocity netřeba líčit.
O dovolení odjet se do vlasti oženit, musel Leoš žádat v Anglii. Velitelství mu nabízelo britské státní občanství. „Jsem v první řadě Čechoslovák!“ odmítl.
Dostal tedy hezké písemné poděkování s královskou korunkou za dobré služby a pádil domů. Dne 11. Března si s Máničkou řekli „ano“. A na tři měsíce se vrátili spolu do Itálie.
Kapitán Leopold Havlík po návratu do Prahy získal jednopokojový byt, místo na generálním štábu a přednášel na válečné škole. Když čekali prvního syna, byl v roce 1949 z armády vyhozen a dostali i výpověď z bytu…
Proč jen nevyužili nabídky letce Antonína Nováka již v roce 1948?…zde to nebude dobré, vracím se do Anglie – sbalte se, vezmu Vás sebou… nabídka lákavá, jenže tu byla Leopoldova maminka, tolik ji miloval, Leopold ji nemůže vystavit nebezpečí nového uvěznění, dost si vytrpěla za Němců ve Svatobořicích. Ne to by si nikdy neodpustil. Zůstali doma.
Leoš jezdil kopat do Žďáru nad Sázavou, soudruzi mu nedovolili jiné zaměstnání než dělnické. Ve Žďáře se stavěl Žďas. Přes týden bydlel v maringotce, na neděli se vracel domů. “ /potud výňatky z Rytířů Vysočiny M. Vávrové/.
———————————
Havlíka – kopáče – dělostřelce, si povšimli při zaměřování výkopů. Ze Žďasu na HUKO v Košicích. Pak do Stavoprojektu. Zde navázal přátelství s naším kolegou, Ing. arch. Jiřím Šubrtem, komunitou a židem, který na rozdíl od své manželky přežil koncentrák. Šubrt se k němu, podobně jako později k dceři vězněného Profesora Rozehnala, skvěle zachoval a získal pro něj byt. O Stavoprojektu, sledování Havlíka STB a Min. vnitra, které nikdy neskončilo, jsem toho už dost napsal jinde.
Zdeněk Gryc, tedy v souvislosti s:
Na poli lidských konfliktů ještě nikdy nevděčilo tolik za tak mnoho tak málu.
Churchillův projev o Bitvě o Británii 20. 8. 1940. a . . . Kdo se hrabe jen v minulosti, stane se jen onou příslovečnou starou strukturou, která už nemá dnešnímu světu co říci. . . Nebylo by lepší na stará kolena věnovat se raději angličtině, než tahání kostlivců ze skříně?
čtenář | 2015-05-16 16:39:46 | Reagovat
————————————————————————–
MINULOST PO 70 LETECH
Do dopisů čtenářů JL jsem vložil příspěvek s ilustrační fotografií.
TAKŽE JSEM UPŘÍMNĚ RÁD, jako projektant OV KSČ JIHLAVA, ŽĎÁR, BA I ZNOJMA ŽE NYNÍ VŠICHNI:

Milujeme svůj národ, a proto chceme, aby byl svobodný.
Milujeme svůj národ, a proto bojujeme za svobodu jeho obrovské většiny.
Tato láska stojí nás těžké oběti.
Na této lásce nevyděláme miliony.
Touto láskou nezakrýváme žádné špinavé kšefty.
Milujeme svůj národ.
A proto jsme komunisty
——————
tedy nikoli kolaboranty s nacisty jako v roce 1939.

OVŠEM NA PRVNÍM MÍSTĚ DEMOKRATY, PROTOŽE KOMUNISMUS POD VEDENÍM LENINA UŽ VE SVÉM ZÁRODKU BYL VŽDY ZALOŽEN NA DEMOKRACII.

69 Responses to “ČT 2 ZROVNA PŘED CHVÍLÍ”

  1. VladimírV napsal:

    Vážený pane Gryci,
    to, že jste přes svůj jasně profilovaný životní postoj byl velice respektovaný a tudíž i zajímavými zakázkami „obdarovaný“ i za minulého režimu, nelze popřít a už vůbec ne kritizovat.
    Arogance moci fungovala jak za totality, tak funguje i dnes. Někteří lidé to pocítili velmi silně. Tedy s malou změnou, že máme svobodu a demokracii. O to hůře se to dá pochopit, že i dnes má své místo v dění společnosti. Že nejde o viditelnou perzekuci, to je zřejmé. Ovšem, že tady znovu existuje a dokonce je živena volebními výsledky, to je nanejvýš smutné.

  2. Zdeněk Gryc napsal:

    KSČ 21
    NOČNÍ VLCI – vítáme vás
    Je smutné, když si uvědomíme, co dělá oficiální propaganda proti průjezdu ruských motorkářů jen proto, že se jim to nehodí do jejich plánů lživě překrucovat historii.
    ————————————-
    ZLATÁ SLOVA:
    NOČNÍ VLCI – vítáme vás,

    Nejde o večerní pohádky, které se druhdy na Valašku povídaly zlobivým dětem, když nechtěly jít spát. Jde o důležitý historický stimul barokní architektury. Jedná se o cennou kapli sv. Karla u Telče, inspirovanou NOČNÍMI VLKY. Story vzniku této architektury, je zajisté známa. Pokud by však laskavý zájemce neuměl číst, tak stačí požádat pana faráře v Telči o klíč. Navštívit interiér kaple, pozvednout oči a pomalu se otáčet. Fresko u stropu objasní, inspiraci „nočními vlky“ pro vznik této nedoceněné perly architektury, dvouetážové kaple.
    Myslím, že KSČ 21 by se měla zasadit už po čtvrté, ale tentokrát definitivně, o zrušení Sokola a Skautu. Měla by začít vychovávat mládež v duchu KSČ 21. Název dětské organizace „Noční vlci“ by se dětem líbil.

    V úterý 25. února 1975. vyšla JISKRA Orgán OV KSČ, nositel řádu práce, číslo 16. za 50 haléřů.
    Za těchto pouhých padesát haléřů ,ne za ty současné nekřesťanské ceny Jihlavských listů,
    se můžeme seznámit s mottem vedoucího tajemníka KSČ 21:

    „Nemůžeme se spokojit s dosaženým“.

    V listu se připojuje redaktor Milan Dvořák a vyzývá:
    „Zachovejme pokrokové tradice a symboly – Kvartal prověren“.

    . . . . . „Chci přispět dalším, jehož by se měli chopit soudruzi na městském národním výboru /finančně?!/ a z Muzea Vysočiny /historicky/“. . . „Historii píše život a je na nás, abychom naši dělnickou, pokrokovou tradici a její symboly lépe ochraňovali a zakládali. /. . . Musíme naše inženýry-architekty učit uctívat památku dělnické třídy a komunistické strany. A pokud některým z nich tyto myšlenky nejsou blízké, ukládat jim v tomto smyslu konkrétní požadavky k odbornému ztvárnění. Generace dnešní i příští ocení bezpochyby skutečnost, jako je plánované postavení pomníku prezidentu Gottwaldovi v sídle okresního města na památečním místě z něhož k občanům Jihlavska promlouval“. . .

    Rád bych se zeptal, jak hodnotí KSČ 21 návrh na opětné postavení pomníku prezidentu Gottwaldovi v sídle okresního města na památečním místě, z něhož k občanům Jihlavska promlouval?

    To by se asi KSČ 21více líbilo, než pamětní deska pilotu RAF Zapletalovi v Telči, že?
    Zdeněk Gryc

  3. berka napsal:

    Takže vy jste komunistům dokonce stavěl okresní výbory ???

    Tak to předpokládám, že jako známý masarykovec, zapřisáhlý antikomunista a vůdčí osobnost třetího odboje na Jihlavsku, jste jim tam naprojektoval alespoň záchodky s dveřma bez možnosti uzamčení, co se otevírají směrem ven !

  4. Venca napsal:

    Ale stavěl a projektoval a místo splachovadla bylo kladivo a zádel jim umýval srp,až z ní měli rudou hvězdu. Proč myslíte,že tu komunisti vydrželi tak krátce?!
    ———–
    Rád bych se zeptal, jak hodnotí KSČ 21 návrh na opětné postavení pomníku prezidentu Gottwaldovi v sídle okresního města na památečním místě, z něhož k občanům Jihlavska promlouval?

    To by se asi KSČ 21více líbilo, než pamětní deska pilotu RAF Zapletalovi v Telči, že?
    ——————————–
    A demokrati už tu desku vytvořili,pověsili,odhalili?

  5. Zdeněk Gryc napsal:

    1. berka říká:
    Středa, 20. 5. 2015 v 11:11
    Takže vy jste komunistům dokonce stavěl okresní výbory ???
    —————————————
    Jasně, dělala to firma:

    Jihlavské pe-kárny pekly chleba.
    Stavo-projekt pro-jektoval. Všichni jsme ko-laborovali.

    Za perfektní provedení ručil ředitel, věděl na čem závisí jeho existence.
    Koho má vybrat pro 2 nej-důležitější akce:
    Areál RA na Libavě, to jsem tedy nebyl. Kocáb pak s tím měl dost práce.

    Pro Ved.taj. OV KSČ Jihlava Kožicha to jsem byl.
    Kožich byl něco jako PhDr. Hoffmann, charakter, takže brzo po bratrské pomoci skončil.

    Pro Ved.taj. OV KSČ Rudolfa Hegenbarta,
    velitele LM, který v rámci sameťáku… nedal povel ke střelbě na Václaváku…
    Munice a uvědomělí soudruzi tam byli.
    Je fakt, že při návrhu a stavbě budovy měl větší porozumění pro funkci,
    než magistrát Ji, při korekci dopravního řešení na Březinkách.
    ZG

  6. Fejinka napsal:

    Něco ze současnosti, respektive o posledních 25 letech by tam nebylo? Už jenom čekám, kdo vyleze s další omluvou (kolikátou už) vystěhovaným Němcům z Jihlavska, Brno nás předběhlo, Jihlavo. Já bych ale raději o těch posledních 25 letech boje o novou buržoasní demokracii pro vyvolené a novodobé otroky ve vlastní zemi. Vždyť ti Němci, co více než před 70 lety bojovali, to mají dnes bez boje, díky naším pravdoláskařům a jim podobným, že pane ZG.

  7. Joe napsal:

    Každému je snad jasné, že od roku 1989 tu proběhla a probíhá hromada křiváren a spousta divných zlodějů a hlupáků se akorát vysmívá těm, kteří dávají přednost poctivosti.
    Na druhou stranu to stále zdaleka není takový zmar jak za komoušů. Jejich cílená devastace země a hlavně společnosti, lidí, bude znát ještě spoustu let.
    Není náhodou současných stav, mimo jíné, jedním z důsledků právě těch 40 let potlačování morálky, žebříčku hodnot?

  8. Berka napsal:

    Ne. Kradlo se za první republiky, kradlo se za protektorátu, kradlo se za komára, krade se dneska. Krást se bude i zítra. Češi už jsou prostě takoví. Akorát to díky své historii mají naštěstí pokaždý na koho svést.

  9. Zdeněk Gryc napsal:

    DENESKA V VOVINKÝCH NA SERNAM.CZ:

    Válečný uprchlík z Československa odkázal majetek americké vládě
    Manželé z amerického Seattlu Joan a Peter Petrasekovi odkázali v závěti všechny své úspory, dům, auto a sbírku zbraní americké vládě, napsal list The Seattle Times. Ministerstvu financí přišel šek na 847 215 dolarů (20,8 miliónu korun). Co k takovému kroku bezdětné manžele vedlo, zůstává velkou neznámou. Závěť obsahuje pouze jedinou větu bez jakéhokoli vysvětlení.

  10. Zdeněk Gryc napsal:

    pardon, DNESKA V NOVINKÁCH NA SEZNAM.CZ

  11. Zdeněk Gryc napsal:

    Fejinka říká:
    Čtvrtek, 21. 5. 2015 v 9:30
    Něco ze současnosti, respektive o posledních 25 letech by tam nebylo? Už jenom čekám, kdo vyleze s další omluvou (kolikátou už) vystěhovaným Němcům z Jihlavska, Brno nás předběhlo, Jihlavo.
    ——————————————–
    ČEKÁNÍ. . .

    Ono je to zlé… KOLEKTIVNÍ VINA… to existuje? Dobře, ale jak se automaticky do kolektivu kdo dostal?

    Dost a dlouho přemýšlím o rodině, sousedů po levé straně, na Smetanové, Schumannové, nyní Jiránkové 50. Brno-Černovice. Langrovi byli pracovití, skromní bezdětní penzisté. Proč ?

    Vpravo bydleli Procházkovi. Jo ten chodil vzorně s páskou s haknkrajcem na rukávu a zdravil vztyčenou pravicí. Nakecal bych toho moc, že?

    Když mluvím s otcem arch. Laštovičky, nebo emigrantem Ivanem Hlobilem, autorem kříže na hrob malířky Doleželové v Telči, jejich otcové byli popraveni nacisty…

    Zemanova šovinistická karta v prezidentském televizním duelu? Nafotil jsem ty letos povalené německé kříže na hřbitově v Ji – viz foto, „dopisy čtenářů JL“. Abych to lépe pochopil, tak jsem se tam vrátil koukal a udělal 2 neumělé akvarely. Zajisté, záminka pro smích a urážky, jak se zde zhusta nosí.
    ZG

  12. Fejinka napsal:

    No nevím, zda morálka, ta lidská klasická, nebyla za socíku lepší než dnes, za demokrata? To nebude tím minulým režimem, vždyť my se dnes klaníme moci peněz jako ten kačer Donald dolaru. Peníze vždy měly a budou mít svou sílu, ale co je to dnes, to nebylo. Vše se podřizuje jenom jim a podle jejich množství se vše hodnotí. A potom kde je nějaká morálka, slušnost, ochota, ohleduplnost, krčí se někde v koutě… hledat s baterkou ve dne, vyjímky se najdou. Nepodílí se na tom ta nová doba po r.89 daleko více? Za minulého režimu se se spíše dával podnět, aby se lidé více sdružovali a pomáhali si a šli „dohromady“. Režim to podporoval, třeba blbým způsobem. Jistě, některým se to nelíbilo, ti to měli „v sobě“ a dnes jim to asi vyhovuje. Dnes se razí starej se sám o sebe, urvi co můžeš, na druhé se nedívej, pomož si sám atd. A potom je to takové, jaké to je. Ty pomyslné nůžky se stále více rozevírají, ale do nekonečna to nepůjde , jednou musí nastat zlom a změna. My budeme mezi posledními, jako vždy.

  13. Daňový Soumar napsal:

    Fejinko vy jste žil v jiné době. Za minulého režimu se hlavně udávalo,závidělo,kradlo a podlejzalo. Kdo nebonzoval,nepodlejzal a správně se nengažoval neměl šanci.To se na „dnešní“ morálce podepsalo asi nejvíce. Dnešní doba jen odhaluje naplno charaktery lidí. A vy jste asi jeden z těch co za socíku prosperoval co?

  14. XXXXX napsal:

    Tyhle hloupý řeči mám rád. Není to o době ale o lidech. Polovina dnešní populace komanče nepamatuje a přesto jsou to zmrdi, tak jakýpak minulý režim. Minulá doba se podepsala leda tak na tom, že je na co se vymlouvat.

  15. Jan P. napsal:

    Fejínko,nepatřím generačně mezi velké pamětníky předlistopadové doby.V podstatě s Vámi souhlasím a rozumím Vám, co jste chtěl svým komentářem sdělit. Myslím si,že jste to svými slovy vystihl přesně.Není to pouze Váš subjektivní názor.Troufám si tvrdit,že většina lidí vaší generace to vnímá podobně jako vy.S adorací bývalého režimu to nemá nic společného.Pouze se jedná o konstatování toho,že některé hodnoty a mezilidské vztahy byly tehdy lepší než jsou nyní.Nikdo může argumentovat tím,že přes všechny neduhy polistopadového vývoje nemusíme mít strach jako za bývalého totalitního či autoritářského režimu.Opravdu,ale máme dnes všichni bez ohledu na sociální postavení a generační příslušnosti méně strachu než před rokem 1989 ? Jedná se o strach jiného charakteru a podob.
    Bohužel většina nás Čechů včetně mladší generace se naše historická minulost na našem myšlení hodně podepsala.Netolerance k odlišným názorům,ideová zaujatost,předsudky,mýty,oportunismus,nekritické myšlení apod.Po roce 1989 se začal silně preferovat egoismus a cynický pragmatismus,který přinesl neregulovaný volnotržný kapitalismus.Naprosto s Vámi souhlasím,že společnost nemůže existovat bez mezilidských vazeb a solidarity.
    Podle mého názoru s kterým většina zde diskutujících čtenářů jistě nebude souhlasit ze současného marasmu se můžeme pouze vymanit v rámci celé Evropy,když začneme naplňovat heslo Francouzské revoluce: Volnost,rovnost bratrství.Slovo bratrství bych vyměnil za slovo solidarita.Vůbec si nemyslím,že heslo Francouzské revoluce je dnes dávno přežité a neatraktivní.Právě naopak.

    Pro autora blogu.Nemá pravdu americký novinář Erik Best,když tvrdí,že Američané mění své priority v zahraniční politice a smiřují se s Ruskem.Celá situace bude nepříjemná pro mnoho českých komentátorů, protože někteří z nás od začátku více mluvili o tom, že jde o geopolitický souboj mezi Ruskem a USA a že tam je to hlavní bojiště, i když konkrétní vojenský konflikt byl na Ukrajině. My jsme říkali, že to není boj o orientaci Ukrajiny, ale součást geopolitické hry Spojených států, a že jejich záměry se mohou změnit kdykoli. Problém nastane, když se určití protiruští komentátoři budou muset smířit s tím, že USA už tolik neobhajují hodnoty, o které všichni ti komentátoři bojovali. Já opravdu nevím, jak na to budou reagovat. Budou to ignorovat a nepsat o tom? Anebo přiznají, že najednou Ukrajina není tak důležitá, a popřou tím své předchozí novinové bitvy za západní hodnoty?“

  16. Libor Furbacher napsal:

    Zajiste pane Jane ,States neobhajuji hodnoty tak jak je obhajovaly za Presidenta Reagana.Obama se svou doktrinou omlouvani ,stahnuti US Army a nechani reseni zivotne dulezitych otazek ,jako zachovani jakez takez zakonosti v rukach narodu,ktere nikdy skutecnou demokracii nikdy nepoznaly ,je kompletni nestesti.
    Jak to vidite na strednim vychode.Ale vy socialisti a “demokrate“ jste mu tleskali a cpali mu ceny miru a ted nevite na koho to svest ze najednou mate prijmout utecence s tech raju kde si vladnou sami.
    Pro vas jsou zapadni hodnoty sprosta vazba,az do te doby nez vam zase potece do bot.Pokud mate dat dve procenta na zbrojeni ,tak vidite kolik by jste za to mohli mit piv a jde vam mraz po zadech nad tou ztratou.Ale porad nemuzete zapomenout Anglicanum ze za nas nesli bojovat okamzite v tom okamziku ,kdy jsme od vecere zarvaly“ pomoc“.

  17. Jan P. napsal:

    Pane Furbacher,čekal jsem,že se ozvete.Sám dobře víte,že o byznys jde v ekonomice vojenskoprůmyslového komplexu především.Stranou zůstává ideologie a jen opravdový naiva si může myslet,že kdy šlo o demokracii nebo snad lidské životy.

  18. Fejinka napsal:

    Daňový Soumare, samozřejmě jsem za socíku z ničeho neprosperoval, žil jsem obyčejný život nestraníka, středního technika a aktivního sportovce a trenéra. O využití času jsem měl postaráno. Jistěže se dříve kradlo a jak se říkalo:“Kdo nekrade, okrádá svou rodinu“. Kradlo se ale málo, co se týče množství, ale více lidí. Dnes se krade také, ale zato ve velkém a jenom určitá část lidí. Na ostatní se dívá všude velké množství kamer, takže mají ti malí šlus. Jak to bylo s bonzováním nevím, nesetkal jsem se s tím, ale různé „všimné“ bylo, ale to bylo víceméně klasické (menší dárky, asi i menší obnosy-lékaři, úřady). Dnes je to ve velkém, korupce a úplatkářství kvete na „úrovni“. Souhlasím s tím, že dnešní doba odhaluje charaktery lidí, to musí mít člověk v sobě a musí mít k tomu patřičné prostředí a možnosti.
    K Janovi P. Dnes lidé nemají strach z nadávání pomalu kdekoliv, třeba i na prezidenta, ale co je jim to platné. Nikdo si toho nevšimne. Lidé mají strach především ze sociálních jistot, především strach o práci a to je daleko horší, když můžu skončit v exekuci, nebo pod mostem. To potom raději skončit v českém fešáckém kriminálu, kde se mám mnohdy lépe než většina samostatných důchodců, bohužel.

  19. XXXXX napsal:

    Firbachr:
    Oni by čmoudi nikam neutíkali kdyby jim ta zasraná amerika nepomohla ke „svobodě“. V podstatě na magorech jako jsi ty je ten váš policejní stát postavenej. To je vaše svoboda chlastat whísky z pytlíku, tak si ji nechte a neserte ji druhejm. A kdybyste hispáncům neslíbili občanství za to, že se za vás budou mazat někde na druhým konci světa, tak byste byli dávno v prdeli. Ale každá sranda jednou skončí, mexikáni zjistí co jste za chamraď a vyserou se na vás, no a ten malý kousíček co jste od krachu už snadno překonáte vy američani z vysočan.

  20. Jan P. napsal:

    Fejinka,vůbec nepochybuji o tom,že řada starobních důchodců to nemá jednoduché. Na důstojný život ve stáří dnes většině důchodců jejich příjmy nestačí.Zejména u těch domácností pokud jeden z nich zůstane sám a nemá žádné větší našetřené úspory.Někdo může argumentovat taky tím,že nákupní střediska během slev čelí nájezdy hordy koupě chtivých důchodců.To žádnou vypovídající sociologickou hodnotu o životní úrovni většiny našich českých důchodců pochopitelně nemá. Mezi státy EU patří ČR s nejnižšími platy a důchody.Přitom ceny potravin,textilu,obuvi a benzínu jsou skoro stejné jako na západ od našich hranic.
    Podle konzervativních odhadů našich ekonomů ročně z Česka odtéká 200-miliard korun na dividendách do zahraničí a dalších 100-miliard ročně stojí náš stát politická korupce a klientelismus na předražených veřejných zakázkách.To nezmiňuji různé daňové úniky,ráje,zásahy ČNB apod.Jinými slovy, fešácké kriminály nejsou hlavní příčina toho,že většina českých pracujících a důchodců má nízkou životní úroveň oproti svým západním sousedům.Řádění exekuční mafie a obava ze ztráty zaměstnání je u většiny lidí dost silná.Přesto jsem přesvědčen o tom,že svoji pasivitou a atomatizovanou společností po roce 1989 si za tento stav můžeme především taky sami.

  21. berka napsal:

    Jan P – proč by podle vás neměly dividendy odtékat do zahraničí ? Tomu jaksi moc nerozumím. Pokud tady u nás působí zahraniční společnosti, které dávají našim lidem práci, platí jim, platí za ně sociálku, zdravotní a část daně z příjmu – tak snad mají právo na to, aby se ziskem z tohoto podnikání naložili tak, jak uznají za vhodné, ne ? Nebo jako by ho měli celý rozdat na charitu, případně rozdělit mezi zaměstnance ?

    Navíc – dividenda je produkt akciového trhu. Samozřejmě, že jsou firmy veřejně neobchodovatelné, případně stoprocentně vlastněné. Ale co vám brání, abyste si vy z těch ostatních pár akcií koupil a pak dividendy inkasoval vy, aniž by odtékaly do zahraničí ?

  22. VladimírV napsal:

    Souhlas, je velký rozdíl mezi podnikáním a tunelováním, tedy i dividendami a zlodějinou.

  23. Jan P. napsal:

    Pane Berka a Vladimíre V.
    Možná jste měli dodat ještě výrok ,,Když nemají na chleba ať jedí koláče.“

    Můj poslední komentář byl výhradně směrován jednomu diskutujícímu(Fejinka).
    O další diskuzi na téma proč má většina českých zaměstnanců a starobních důchodců neuspokojivou a nedůstojnou životní úroveň jsem
    vůbec nestal.Přesto se vám pokusím výstižně odpovědět.

    Za prvý:Kde jsem psal o tom,že akcionář či vlastník firem nemá mít právo na poctivé dividendy či zisk ?

    Za druhý:Český starobní důchod se vypočítává s předešlý výdělečný činnosti.Většina českých zaměstnanců má celostátně podprůměrnou mzdu. S tím souvisí i jejich pozdější výpočet důchodu.Mám takový dojem,že podle ČSÚ je v ČR asi kolem 4-mil.lidí v zaměstnaneckém poměru(soukromý + veřejný sektor). Spořit si individuálně na důchod při současných cenách energie,bydlení,jídla a dopravy si může málo kdo z nich dovolit.

    Za třetí:Víceprezident svazu průmyslu a dopravy Zbyňek Frolík ve včerejších Otázkách Václava Moravce uvedl,že ročně do zahraničí odchází z českých firem jen na legálních odvodech kolem tří set miliard korun – tedy asi jedna třetina našeho státního rozpočtu.

    Za čtvrtý:Česká národní ekonomika prostředky vytváří. Vyšší mzdy jsou cesta, jak alespoň část těchto prostředků v národní ekonomice udržet.

    Za pátý:Vaše obavy možná plynou z toho,že nějakou formou dnes už jakou důchodci nebo nikdo blízký ve vaší rodině ekonomicky participujete na výši zisku některých českých firem.Tím netvrdím,že je to nelegitimní nebo vás za to kritizuji.Stejně tak je legitimní,když zástupci odborů a zaměstnanci se dožadují na svém zaměstnavateli vyšších mezd.

    Za šestý:Oba dva jste si dobře vědomi toho,že vyšší mzdy pro české zaměstnance znamenají menší zisky pro akcionáře či vlastníky firem.
    Váš úhel pohledu je pochopitelně jiný než má řada zaměstnanců a ostatních pracujících.Tím si nemyslím,že patříte k těm nejbohatším.

    Za sedmý:Dobře víte,že mezi námi ke shodě o podobě přerozdělování mezi bohatými a chudými lidmi nikdy nedošlo a nedojde.Považuji tyto debaty na toto téma jako za zbytečnou vzájemnou ztrátu času.Vy mě nepřesvědčíte.Já vás taky ne.Je to pouze vzájemný politický střet,který jde napříč celou naší společností.

    Za osmý:Jsem přesvědčen o tom,že v ČR se najde řada poctivých českých podnikatelů a kapitalistů,který se mimo jiné k zaměstnancům chovají férově.Bohužel takových moc u nás,ale nenajdeme.Ale existují.

    Na definitivní závěr: Podle názoru diskutujících p.Berky a Vladimíra V. si starobní důchodci jako Fejinka můžou za svoji ekonomickou situaci sami.
    Ne tím,že za svého produktivního věku u svého zaměstnavatele se neozvali či neprotestovali vůči své mzdě.Ale tím,že se po roce 1989 nestali poctivými akcionáři či rentiéry.Stejně jako Václav Klaus a názorově jemu podobní jsou přesvědčeni o tom,že všichni měli po roce 1989 stejné podmínky a nacházeli se na stejné startovací čáře.Dnes by se nemuseli cítit jako chudý důchodci či pracující v EU.

  24. VladimírV napsal:

    Vážený pane Jane P.
    Již poněkolikáté „obdivuji“ Vaše hodnocení mé osoby. To proto, že se spolu nikterak neznáme až na blogové diskuze.
    Dovolím si Vás doplnit: Jsem především racionálně myslící člověk, který ví, že 1+1= 2. V tom nelze spatřovat žádné politikaření. Politikou není rovněž konstatování, že se společnost dělí na silnější a slabší jedince. Dneska se toto bohudík neměří pouze silou paží. I ve svobodné společnosti se projevuje stádovitost. Současně zde platí pravidla známá z přírody. Pravidla dominance silnějších. No a stát se snaží ukočírovat masu svých občanů tak, aby nedocházelo k tomu, že ti nejslabší budou „házeni ze skály“. Stát musí zároveň zabezpečit svůj rozvoj, tj. vytváření hmotných statků. Ty si nevymodlíme. Pokud zde není celospolečenské vlastnictví výrobních prostředků, které se jaksi neujalo, platí holt pravidla pro chod kapitalistického systému. Se všemi klady i zápory. Státu tedy přísluší především parketa sociální a bezpečnostní. Všimněte si prosím, že nemluvím o úrovni politické garnitury. Tam je totiž zakopaný pes. Jedni pod rouškou prosazování tradičních konzervativních hodnot kážou vodu a pijí víno (kradou), druzí, aby se rovněž řádně napili, káží víno a zadlužují stát (kradou dvojnásobně) . Obojí je pro národ veskrze špatné. Zejména proto, že tento stav generuje lidi, kterým nic neříká pojem práce, morálka a národní hrdost. Lidi sobecké a závistivé, schopné nenávidět ty úspěšné. Že by zárodek „třídního boje“?
    A teď mi promiňte, ptám se: Jak velikou „otep žrádla“ byste si představoval, aby od státu např. dostávali ti, kteří ač jsou v produktivním věku, zdraví, nechtějí pracovat, nebo ti, kteří se nechtějí ani vzdělávat? Že by i jim měl dát podle jejich potřeb? Jasnou odpověď od kormidelníků našeho státu nedostanete, je to totiž velmi výbušné téma.
    Jsme pořád u faktu, že 1+1=2. Je to pravicový nebo levicový názor?

  25. XXXXX napsal:

    No a máme tu protimluv. Jestli „tento stav generuje lidi, kterým nic neříká pojem práce…“, pak je třeba je shodit ze skály.

  26. berka napsal:

    Pane Huďo, já jen reagoval na vaše hartusení o tom, jak dvěstě miliard odtéká z česka do zahraničí na dividendách. to je tím, že v podstatě nevíte, co dividenda je. Dividenda je podíl na zisku, kterou na základě rozhodnutí valné hromady získává DRŽITEL akcií. Pokud u nás budou jenom firmy, které vlastní češi, tak dividendy zůstanou v česku. Pokud třeba co já vím šedesát procent akcií Škodovky patří německým vlastníkům (to jsem si teď vymyslel), tak prostě šedesát procent dividend odteče do německa. Na tom není nic složitého, ani nic nespravedlivého. Když čech nabídne němcovi slušnou cenu, tak mu třeba nějakou akcii prodá. Pak půjde dividenda do česka.

    Když se podíváte na ceny akcií, tak když to zgeneralizujeme, KAŽDÝ čech si může nějakou pořídit (třeba co já vím ČEZ za sedm stovek kus) a může se těšit na roční dividendu. Navíc se může stát, že akcie porostou a že se její cena třeba během jediného roku zdvojnásobí. Taky ale musíte počítat s tím, že akcie mohou ze dne na den padnout a že vám z vaší investované pětistovky zbude třeba pětikoruna. Jenomže úplně stejné riziko nese i zahraniční investor, který má těch akcií třeba sto tisíc. Vy si neuvědomujete, že výše dividendy není závislá pouze na výši zisku firmy, ale především na aktuální ceně jejích akcií – což vůbec nemusí (a ani nebývá) v přímé úměře.

    Píšete, že někdo z mé rodiny „participuje“ na zisku některých českých firem. Já myslím, že to by snad měl každý zaměstnanec, ne ? Když bude dělat dobře, bude se mít firma dobře, bude se mít vlastník dobře – ale bude se i zaměstnanec mít dobře. To jenom vaše komunistické vidění světa se zlým akcionářem z Wall Streetu, který třepe měšcem a šlape po krku ubohým dělníkům je bohužel tak pokřivené.

    Fakt stejně jako pan Havlíček obdivuji vaši jasnovideckost, s níž víte co jsem kdy dělal, co dělám teď, kolik mám na kontě a kde kdo z mých blízkých pracuje…

  27. Fejinka napsal:

    To shazování ze skály se provádělo ve starém Řecku, ale tam se to provádělo z jiných důvodů. Děti, které byly po narození mrzáky, nebo nějak podobně poškozené se takto zbavovaly života. Budu asi hodně tvrdý, ale něco to mělo do sebe. Když se dnes podíváte na ty , s prominutím chudáky, kteří „žijí“ v různých ústavech a co to je za starosti s nimi, tak se snad neměly ani narodit. Bylo by to určitě lepší pro stát a hlavně možná pro samotné rodiče. Nevím, je to kruté vůči těmto rodičům, ale já bych asi volil to nenarození.
    Trochu jsem odbočil od tématu, ale nedávno jsem takový ústav viděl, tak se o tom zmiňuji.

  28. Libor Furbacher napsal:

    Pro xxxxx,dekuju vam za prispevek k me osobe a analitice politiky USA z druhe strany spektra,ze strany bejvaleho komouse s porad rudym mozkem.

  29. XXXXX napsal:

    Komouš nekomouš jste banda pokryteckejch zmetků a ty speciálně ani nevíš kam patříš kašpare

  30. XXXXX napsal:

    Fejinka: a teď tě humanisti sežerou

  31. Jan P. napsal:

    Pane Berka,nemáte žádný důvod se rozčilovat.První jste oslovil v diskuzi vy mě.Ne já vás.O diskuzi na téma souboj o mzdy sem s vámi rozhodně nestál.Vaše názory z jiných diskuzí dobře znám.Mohu vás pouze ujistit,že tezi,kterou sdílíte (Když bude dělat dobře, bude se mít firma dobře, bude se mít vlastník dobře – ale bude se i zaměstnanec mít dobře) v současném kapitalismu u nás nefunguje(nepočítám malé rodiné firmy).Tomu to klišé český zaměstnanci nemají žádný důvod proč věřit.Jako srandu by to snad ani nevzali na silvestra.
    Je mi v podstatě jedno jestli jste poctivý rentiér,akcionář či jenom obyčejný důchodce,který má dlouhou chvíli.Na vašich argumentech a názorech se dá ledacos taky vyčíst. Pokud se vám jedná o důležitou anonymitu vašeho sociálního postavení.Dávejte si na to pozor.
    Jedno přísloví říká,že potrefená husa se vždy ozve.

    Pane Vladimíre V. vaše obecné představy o volném trhu a kapitalismu vám vyvracet nebudu.Je to vaše právo čemu věříte a proč.Naposledy k vám budu upřímný.Vážím si vaší občanské aktivity za vyvolání místního referenda v Jihlavě.Vaše hodnoty ke kterým se jinak hlásíte jsou mi jinak cizí.

    Pro Fejinku.Sledoval jste pozorně výměnu názoru na téma,které jste zde v diskuzi vznesl ? Svůj obrázek si pro sebe jistě uděláte.Doporučuji vám navštívit i jiné diskuzní servery než je blog JL.Věřte tomu,že témata a názory diskutujících vás tam více osloví a obohatí.

  32. VladimírV napsal:

    Vážený pane Jane P.
    Nevěřím tomu, že by Vám byla cizí např. touha po osobní svobodě. Nevěřím tomu, že byste nechtěl žít v právním státě. A zároveň si nemyslím, že byste považoval revoluci za něco, co generuje pokrok. Vaši adoraci Syrízy lidsky chápu. Ale zároveň říkám, že ani jeji hegemonie v Řecku tuto zemi nevyhrabe z ohromných dluhů. Podotýkám, že nikdy. A to není opravdu pěkná perspektiva.

  33. Jan P. napsal:

    Pane Vladimíre V.nevidím žádný důvod proč bych měl na svém přesvědčení něco měnit.Oportunistou ani cynickým pragmatikem se nikdy nestanu.Obhajovat neoliberální kapitalismus a jeho dopady na střední a nejchudší vrstvy společnosti taky nebudu,Byl bych sám proti sobě.Americkým snem nežiji.
    Sdílím přesvědčení o tom,že jiný svět je možný,ale má mocného nepřítele.To je případ dnešního Řecka a nové pokrokové levice v Evropě jako je např. Syriza či Podemos. Potřeba vzniku české Syrizy není pouze mým subjektivním názorem.Čas na to u nás ještě nenazrál.Fašizaci společnosti a politické scény u nás i v Evropě bych nepodceňoval.Příčinou toho je politika austerity a celá krize neoliberálního globálního kapitalismu včetně krize liberální demokracie celého Západu.Ekonomka I.Švihlíková nebo renomovaný ekonomové např.Joseph Stiglitz,Paul Krugman,Thomas Piketty se vyjadřují o systémové krizi,která vyžaduje systémová řešení.
    Nepatřím mezi teoretické znalce vědeckého učení Karla Marxa.Ten za svého života o Slovanech a Češích se vyjádřil ,že jsou zaostalými a reakcionářskými národy.Nikdy mám pocit a obavy,že KM měl i v tomto pravdu a za 150-let se na tom nic nezměnilo.

  34. berka napsal:

    Já a rozčilovat se – kvůli blogu JL a jeho účastníkům ??? Opravdu mě vůbec neznáte 🙂

    Kdyby ano a kdybyste skutečně znal jak píšete moje dávné příspěvky, věděl byste, že nejsem pan berka, ale starej Bernard, co bydlí na Králáku a co je už pár let v důchodu, ale protože se opravdu nudí, tak si dál přivydělává jako servisní technik (elektro), což ostatně dělal posledních asi čtyřicet let. Mám ženu, dvě děti, které si na nás občas dokonce i vzpomenou, mám pět let starou Fabii (vaše proletářská duše to asi nepřekousne, ale koupil jsem si ji považte jako NOVOU). Nejsem akcionář ani rentiér, akorát mám penzijní a stavební spoření, na účtu dost na to, aby nás spálenej bojler nevyhnal žrát trávu. Utrácím bohužel za cigára a jednou tejdně chodím na pivo a karty. Máme chatu kus za Jihlavou, už asi třicet let. Já i žena jsme se svým životem celkem spokojení. Nevím na jakém místě vašeho sociálního žebříčku se tedy umístím.

    A prozradíte nám milý JaneP (nebo vlastně PetřeH či jak to vlastně je), kde a jako co pracujete vy ? Sedíte za kasou v Kauflandu za deset tisíc ? Uklízíte záchodky na hlavním nádraží ? Nebo jste snad ve státní službě ? Nebo zkrachovalý podnikatel ?

    Myslíte, že třeba jihlavský Bosch je krutý a nenažraný vykořisťovatel ? Asi ano – ale proč safra zájem o zaměstnání u něj šestkrát převyšuje nabídku volných míst ?

    A nepodsouvejte tady prosím ublíženě všem to, že vy jste nechtěl s nikým diskutovat – podívejte se kus nahoru a zjistíte, že jste sem první napsal (mimochodem dost mimo téma) vy. Ostatní už na to jenom reagovali. Vy jste totiž jeden z těch, kteří „diskutovat“ chtějí – za každou cenu. Jinak totiž nemají možnost svoje svaté názory nikde prezentovat. Něco jako blahé paměti pan Beran. Nic ve zlém.

  35. Libor Furbacher napsal:

    Pane xxxxx,mate na to roky?S vami je diskuze jako ze soudcem z lidu v padesatej letech.Takhle by jste to asi spustil na ty co se jim utek nepodaril.Ale mne bohudik ano.Takze ja si s svama obcas “shoot the shit’i a je to pro mne asi tak jako pro ostatni lidi co se chodi divat do zoo na exoty.Praci cest.

  36. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Berka nemáte zrovna nejpřesnější informace ohledně potřeby dělnických pracovních míst na Boschi. Situace se v odborných dělnických profesích mění. Pomalu ale jistě přestává platit že schopných mechatroniků a elektroniků, hlavně mladých, kteří jsou ochotní pracovat v zdraví poškozujícím směnném modelu 20S stojí za vraty houfy. Mladí konečně začali chápat že hypotéky a dluhy nejsou tím největším štěstím pro co chtějí 365 dní a nocí v roce pracovat. Zjišťují že je dobré si i kopnout s kamarády fotbálek a pak třeba opéct prasátko. Pomalu ale jistě nenažraný vykořisťovatel ztrácí půdu pod nohama s oběma vymyšlenými polštáři dělníků a to jak těch agentůrních tak i s pracovní smlouvou na dobu určitou, na něž po světové finanční a hospodářské krizi vzniklé z americké hypotéční krize, způsobené americkou bankovní, pojišťovací a reklamní elitou Spojených Států, přenáší nyní své vlastní riziko z podnikání. Je to přesně tak jak to předpovídal Paroubek při nástupu Topolánkovy vlády. Tvrdil totiž, že velké firmy po ukončení krize již navždy budou přenášet své riziko z podnikání na zaměstnance. Dokonce je slyšet z nejvyšších míst i komunistické hlášky o tom, že je přeci fabrika nás všech. No občas je to i legrace.

  37. berka napsal:

    Ale pane Berane, vždyť to je přece v podstatě to samé o čem mluvím – jenom uchopené z druhé strany (a samozřejmě trochu zaobalené do „marxistických“ hesel).

    Je to přesně jak píšete – záleží na každém člověku. Pokud bude vidět jenom třicetitisícové hrubé platy, za které se dají koupit báječné obrovské televize, báječná obrovská auta a báječné obrovské dovolené, je předem odsouzen k tomu, aby přes den poníženě ukázkově šrouboval a pak po straně v hospodě, či na blogu JL brečel nad tím, jak ho zlý kapitalista drtí a vykořisťuje. Až se lidi naučí vážit si své práce, až se naučí investovat sami do sebe a do svého vzdělání – a až pochopí, že život je zatraceně krátkej, nebudou se do modelu 20S radostně hrnout jako s prominutím slepice na flus.

    A pak holt kapitalista bude muset nabídnout něco víc (nebo odejít zase o kousek dál na východ). O tom to celé je.

  38. Honza napsal:

    Pane Berane, jak je to dlouho kdy jste hájil svého zaměstnavatele firmu Bosch jako zaměstnavatele s velkým sociálním cítěním. No a ejhle ……… .

  39. VladimírV napsal:

    Pane Jane P. Vyslovil jste další zajímavý postřeh. Že svobodomyslný člověk je vlastně oportunista a dokonce cynický pragmatik. Ano, obecně se vyskytují pragmatici, kteří jsou bezcitní. Ale to není paušál. Existence české Syrízy naráží na jeden zásadní problém. A to je netečnost většiny národa k politickému dění v obcích a ve státě. Viz nízká volební účast. Samozřejmě s výjimkami typu MS v hokeji. To, že jsme na 14. místě v Evropě v míře blahobytu, myšleno reálných možností kvality života, je zásadní překážkou v jakékoliv revoluční aktivitě. Ano, jsme národ hospodských revolucionářů. Všichni víme, co by bylo dobré, ale málokdo pro to chce něco udělat. Bohužel, nebo bohudík? Ne, nejsme zaostalí, ale ani moc reakcionářští. Přesto žijeme ve svobodném státě, čehož si já osobně vážím.

  40. Libor Furbacher napsal:

    Pane Beran uz zase mlzite?………….“ finanční a hospodářské krizi vzniklé z americké hypotéční krize, způsobené americkou bankovní, pojišťovací a reklamní elitou Spojených statu“.????????????……..
    Zapomel jste tam dodat,ze krize vznikla z nejvysostnejsich idealu socialistu .Lidumilove ve vlade vydali directiva na podporu spolku jako FANNIE MAE,FREDIE MAC,ktere podporuji american dream a to je vlastnit barak.Banky tedy snizily svoje minimalni hodnoty na hypoteky,Aby chudi lide uz nebyly chudi a meli vlastni barak,no a proste lide co je dostali tak je i pri malem vykyvu interestu uz nemohly platit.Uz to bylo tak velke ze to banky nemohly ustat.

  41. VladimírV napsal:

    Pane Fürbachere. Ale, ale! Že by v USA, v zemi svobody a mocné ruky trhu fungovaly socialistické ideály až do té míry, že by ovlivňovaly chování soukromých finančních institucí? Tomu prostě nevěříme, ač máme se socialismem bohaté zkušenosti. Ano, Obama zavelel k lepší sociální politice a finanční společnosti se prostě chtěly začít nezřízeně cpát i za cenu „profitu“ z množství. No a ono to zkrátka nedopadlo. Taková je neúprosnost volného trhu. Zkrátka, sázet brambory do kukuřičného pole se nevyplácí.

  42. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Berka možná jste mě úplně nepochopil. Já jsem hovořil o tom jak zaměstnavatel na podkladě americké hypotéční krize přenesl část svého riziko z podnikání, a tím i případné bezkonkurenční výš zisku, na zaměstnance v podobě zdraví ničících směnových modelech, které před krizí neexistovaly. Viz například články v novinách vycházejících ze zahraničních studií. Pokud má někdo zájem stačí si dát do vyhledávače – Noční směny a nepravidelný spánek vážně poškozují DNA. Nebo – Práce na směny ohrožuje spánkové návyky i u zcela zdravých lidí. Nebo – Práce na směny vyvolává ve vašem těle chaos. Nebo – Práce na střídavé směny poškozuje mozek. Hovořím teď o práci ve fabrikách, která podle mne není nezbytná pro chod moderní společnosti na úkor zdraví člověka na začátku třetího tisíciletí. Něco jiného je pak podle mne práce ve službách udružujících chod moderní společnosti jako je energetika, zdravotnictví či bezpečnost v podání policie a hasičů. Tam by mněly platy vysoce převyšovat běžný standart, za nasazení v nočních a výkendových směnách. Dál si též nemyslím že za práci ve fabrikách na střídavé a výkendové směny je 5 000KKč v systému centrálních bank cílících na dvouprocentní roční inflaci, tím čím si zajistíte v třicetitisícových hrubých platech koupi báječné obrovské televize, báječnho obrovského auta, báječné obrovské dovolené, báječné hypotéky či snahy postarání se o slušnou mentální a sportovní stránku budoucnosti svého potomka. Myslím tím starořeckou fylozofii o vzdělávání těla i ducha mladého člověka. Máte pravdu s tím, že pokud za stejnou kvalitu práce jakou odvede dělník v Německu musí český dělník za stejnou možná i vyšší kvalitu, vyčerpat režii zaměstnavatele pouze na čtyřicet procent německého dělníka, jinak se zaměstnavatel pohne na východ. – Proto je také například Ukrajina v budoucnosti tak důležitá pro západ. – Já bych v tom viděl spíš dnešní typické podání cizopasného hospodářského světového systému, který právě předpokládal ve své hospodářské fylozofii i Marx. Nepřidávate a nezamněňovat s ekonomikou kterou potom na jeho filozofii roubovali bolševici.

  43. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Furbacher určitě máme rozdílný přístup v náhledu na tom jak finanční kruhy ve Spojených Státech využili přesněji zneužili bytový program. Spíš než vám, řadovému kopečkáři, věřím podnikateli Baťovi. Ten vždy tvrdil, že HOSPODÁŘSKÉ KRIZE VZNIKAJÍ POUZE SELHÁNÍM ELIT.

  44. Libor Furbacher napsal:

    Pane Beran mate pravdu,politicke elity selhaly tim ze se zacly montovat do bankovnictvi.A mimochodem Pan Bata byl taky to co vy nazyvate kopeckar.

  45. berka napsal:

    No…jde o to, kterýho Baťu myslíte. Toho „zlého“ , nebo toho „hodného“ ? Jana Antonína, nebo Tomáše ?

  46. Jan P. napsal:

    Pane Berane,naprostý souhlas Nemám co dodat. Výborně řečeno.

    Pane Vladimíre V.zmínil jsem v minulém komentáři heslo Francouzské revoluce:VOLNOST,ROVNOST,BRATRSTVÍ-SOLIDARITA.Na těchto hodnotách já stavím.Ekonomistický model neoliberalismu je stavěn na hodnotách,které já nesdílím.Vy jistě ano.
    Na volnosti se možná shodneme.Na rovnosti a solidaritě už ne.
    Co se týče občanských a lidských práv.Lidská práva jsou ekonomická,sociální a kulturní.
    Od občanských práv jsou neoddělitelná.Jinými slovy,vy preferujete pouze ta občanská.
    Jinak si myslím,že p.Beran to vystihl přesně.Pokud má být společnost kohezní musí především ekonomika sloužit lidem,o níž rozhodují občané, nikoli technokratičtí důvěrníci „trhů“.

  47. Jan P. napsal:

    Pane Berka,kdyby jste neargumentoval jako vlastník obchodní společnosti či většinový akcionář nemyslel bych si o vás nepravdy.Takhle nevím sám, co si mám o tom všem myslet.
    Rozhodně jsem tím nic zlého nemyslel.Užívejte si důchodu a zdraví.Mějte se pěkně.

  48. VladimírV napsal:

    Pane Jane P. Zase jste netrefil přesně. Ano, lidé si byli rovni pouze v úzké skupině, při revolucích, jako mukli nebo záklaďáci v armádě. Ale to je obecně proti přírodě. Homo sapiens sapiens je nadán rozumem a tvůrčím duchem. To ho předurčuje k používání jiných způsobů, jak se ve společnosti (viz příroda) etablovat. Zkrátka, nemusí mít svaly, aby si v ní vydobyl lepší místo. Jinak, pokud mluvíte o službě ekonomiky občanům ve spojitosti s jejich rovností, postrádám roli jejích hybatelů, manažerů. Že by měli být rovni s ostatními? Vy jste opravdu usnul u francouzské revoluce. Podotýkám, u revoluce, která nebudovala, ale ničila. To platí o revolucích obecně.
    Nezpochybňuji právo občana na slušný život, to mu zaručuje Základní listina práv a svobod. Pokud ovšem nechce, ač by mohl, pracovat, je to rovněž jeho právo, s tím, že právem státu je, ponechat ho v jeho sebediskvalifikaci. s příslušnými důsledky.
    Nikde jsem nedeklaroval nechuť uznávat sociální rovnost, myšleno diskriminaci určitých vrstev lidí, to mi nepodsouvejte. Ale když je někdo např. zloděj, tak nemůže vyžadovat ochranu osobních údajů, jak správně rozhodl dnes soud, protože jako delikventovi jsou jeho práva prostě omezena. Zloděj je u mne zloděj a lidí, kteří konají jakoukoliv smysluplnou práci, si celý život vážím.
    Kulturní rovnost, myšleno zřejmě rovnost kultur různých etnik, mi nikterak nepřekáží, pokud mne nebudou přímo obtěžovat. To přece souvisí s mojí svobodomyslností.
    Jinak mi věřte, pokud by naše společnost měla dospět do stádia totálního krachu a revoluce, asi bychom se potkali na stejné straně barikády. Jenže k tomu je opravdu hodně daleko, tak mi moje myšlení velí, abych se těmito sny nezabýval.

  49. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Furbacher já čerpám mimo jiné dokumenty i z dokumentu Davida Walkra z roku 2007. David Walker byl ještě za Busche juniora nejvyšší státní účetní, generální kontrolor Spojených Států zúčtovacího úřadu americké vlády, který je součástí zákonodárné složky vlády. V angličtině se jeho úřad jmenuje Comptroller General of the United States.

    Pane Furbacher které politické elity myslíte. Herce Regana a jeho ministra financí Donalda Regana, který byl předsedou Merrill Lynch, ( http://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Regan ), největší a nejbohatší burzovní společnosti na světě, kteří pak ruku v ruce přeměnili Spojené Státy a jejich občany na své otroky kteří slouží pouze bankám a korporacím. Dostali se k tomu celkem jednoduše a vše vypadalo ze začátku úžasně, dokud nezačalo raketově růst osobní zadlužení domácností Spojených Států, které ještě za Regana dosáhlo výše ročního HDP. Co provedli tito hoši? Omezili odbory a zaměstnavatelé propustili rádoby zbytečné zaměstnance. Těm zbylým přibila práce, avšak platy se jim nezvětšili. Tím se sice zvedla produktivita. Došlo však ke snížení příjmů do státní kasy. Bohatým se daně snížili o polovinu, čímž se opět nedostaly peníze do státní kasy. Vypadalo to úžasně bohatí bohatli, běžní občané v americké vnitřní ekonomice chudli. Zvedl se počet uvězněných lidí, takže dnes mají Spojené státy největší průměr uvězněných na jednoho svého slušného obyvatele. Zvedl se prodej antidepresiv a tím příjmy farmaceutických firem i pojištoven napojených na zdravotního zabezpečení. Tím opět zvedl odběr ze státní medikl kasy. Lidé již nemohli žít ze slušného platu nýbrž z půjček které do bank jako likviditu přidávali zaměstnavatelé které před tím ušetřili na lidech ve fabrikách. Jelikož tohle nemohlo fungovat dlouho začlo docházet k výprodeji americké průmyslové infrastruktury a investoři se začali přesouvat do Číny za levnou pracovní silou a státní podporou. Tím se z poválečných Spojených Států coby nejsilnějšího a největšího vývozce po druhé světové válce, stal poReganovský největší světový dovozce.
    Píšete o tom že se nedostali k práci bankovní elity. Víte kdo to byl Alan Greenspen (http://cs.wikipedia.org/wiki/Alan_Greenspan ). Co já vím tak se o něm mluvilo jako o ikoně americké ekonomie. A jak ta jeho ekonomie potom dopadla? Byl to právě on kdo tvrdil americkým občanům že mají ve svém domě vlastní banku a že to znamená že si na tuto svojí banku mají vzít další hypotéku – vždyť to tak dělají všichni, jak s úsměvem přes reklamní společnosti vzkazoval. Pokuste se sehnat výroční zprávu federálního pojištění vkladů z roku 2003, kde se parta nejvyšších státních úředníků chlubí jak ,,rozbíjí,, finační regulace federálního pojištění vkladů, čímž se mohla teprve naplno rozjet nabídka chamtivých bank na nabídku druhé hypotéky na již jednu hypotéku splácenou a to pod zavádějícím názvem – podrémiová. Víte jak dopadl Enron (http://cs.wikipedia.org/wiki/Enron). A co bankéři kteří manipulovali v posledních letech s mezibankovní úrokovou sazbou Libor za účelem nezákonného zisku, což mělo dopad na celou světovou veřejnost. Neříkejte mi nic o bankovních elitách a už vůbec ne o amerických.

  50. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Furbacher já čerpám mimo jiné dokumenty i z dokumentu Davida Walkra z roku 2007. David Walker byl ještě za Busche juniora nejvyšší státní účetní, generální kontrolor Spojených Států zúčtovacího úřadu americké vlády, který je součástí zákonodárné složky vlády. V angličtině se jeho úřad jmenuje Comptroller General of the United States.

    Pane Furbacher které politické elity myslíte. Herce Regana a jeho ministra financí Donalda Regana, který byl předsedou Merrill Lynch, ( http://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Regan ), největší a nejbohatší burzovní společnosti na světě, kteří pak ruku v ruce přeměnili Spojené Státy a jejich občany na své otroky kteří slouží pouze bankám a korporacím. Dostali se k tomu celkem jednoduše a vše vypadalo ze začátku úžasně, dokud nezačalo raketově růst osobní zadlužení domácností Spojených Států, které ještě za Regana dosáhlo výše ročního HDP. Co provedli tito hoši? Omezili odbory a zaměstnavatelé propustili rádoby zbytečné zaměstnance. Těm zbylým přibila práce, avšak platy se jim nezvětšili. Tím se sice zvedla produktivita. Došlo však ke snížení příjmů do státní kasy. Bohatým se daně snížili o polovinu, čímž se opět nedostaly peníze do státní kasy. Vypadalo to úžasně bohatí bohatli, běžní občané v americké vnitřní ekonomice chudli. Zvedl se počet uvězněných lidí, takže dnes mají Spojené státy největší průměr uvězněných na jednoho svého slušného obyvatele. Zvedl se prodej antidepresiv a tím příjmy farmaceutických firem i pojištoven napojených na zdravotního zabezpečení. Tím opět zvedl odběr ze státní medikl kasy. Lidé již nemohli žít ze slušného platu nýbrž z půjček které do bank jako likviditu přidávali zaměstnavatelé které před tím ušetřili na lidech ve fabrikách. Jelikož tohle nemohlo fungovat dlouho začlo docházet k výprodeji americké průmyslové infrastruktury a investoři se začali přesouvat do Číny za levnou pracovní silou a státní podporou. Tím se z poválečných Spojených Států coby nejsilnějšího a největšího vývozce po druhé světové válce, stal poReganovský největší světový dovozce.
    Píšete o tom že se nedostali k práci bankovní elity. Víte kdo to byl Alan Greenspen. Co já vím tak se o něm mluvilo jako o ikoně americké ekonomie. A jak ta jeho ekonomie potom dopadla? Byl to právě on kdo tvrdil americkým občanům že mají ve svém domě vlastní banku a že to znamená že si na tuto svojí banku mají vzít další hypotéku – vždyť to tak dělají všichni, jak s úsměvem přes reklamní společnosti vzkazoval. Pokuste se sehnat výroční zprávu federálního pojištění vkladů z roku 2003, kde se parta nejvyšších státních úředníků chlubí jak ,,rozbíjí,, finační regulace federálního pojištění vkladů, čímž se mohla teprve naplno rozjet nabídka chamtivých bank na nabídku druhé hypotéky na již jednu hypotéku splácenou a to pod zavádějícím názvem – podrémiová. Víte jak dopadl Enron. A co bankéři kteří manipulovali v posledních letech s mezibankovní úrokovou sazbou Libor za účelem nezákonného zisku, což mělo dopad na celou světovou veřejnost. Neříkejte mi nic o bankovních elitách a už vůbec ne o amerických.

  51. Svatopluk Beran napsal:

    Píšete o tom že se nedostali k práci bankovní elity. Víte kdo to byl Alan Greenspen (http://cs.wikipedia.org/wiki/Alan_Greenspan ). Co já vím tak se o něm mluvilo jako o ikoně americké ekonomie. A jak ta jeho ekonomie potom dopadla?

  52. Svatopluk Beran napsal:

    Víte jak dopadl Enron (http://cs.wikipedia.org/wiki/Enron).

  53. Svatopluk Beran napsal:

    Vláďo manažeři mají mít stoprocentně víc než jiní zaměstnanci. Otázkou je přiměřenost. Ta se raketově neoliberální politikou mění až na dnešních i čtyřista krát větší částky než je vůbec jejich schopnost lidského pracovního potenciálu . Tím se svět dostává do situace kdy pár jedinců vlastní téměř vše, ( 1% občanů 50% bohatství světa, 10% občanů pak 90% bohatství světa), situace téměř totožná jako v otrokářské nebo feudální společnosti. Jen díky 2 000 let pokroku je rozdíl v tom že jezdí auta a jsou televize. Průmyslová revoluce pouze dočasně přesunula movitý a nemovitý majetek z královských a šlechtických rodů z principu merkantelistického hospodaření na jiné,, schopnější,, občany, kteří však opět uvízli v principu rodového majetku na podkladě tentokrát monetárního hospodaření tištěných, minimálně krytých papírových prostředků směny, ( abych tě trošku popíchl tak v Jihlavě například kauza Kratochvíl 🙂 ), které se v posledních pár letech dokonce přes počítače a platební karty mění jen na jedničky a nuly v prakticky nekontrolovatelných hardiscích bankovních institucí. Poslední světové miliardové kauzy s mezibankovní sazbou Libor jsou pak jen špičkou ledovce chamtivosti některých ,,VÝMEČNÝCH MANAŽERŮ,,

  54. VladimírV napsal:

    Sváťo, souhlas. V prosperující firmě (tedy netunelované) se odvíjejí platy manažerů od výše jejího profitu. Výjimkou (tedy ne ojedinělou) jsou státní podniky, kde jsou tyto stavěny bez ohledu na hospodaření firmy. I proto je stát špatný hospodář, přičemž samozřejmě respektuji to, že by měl kaučovat firmy, které jsou důležité pro chod hospodářství a společnosti a předpokládá se jejich ztrátovost.
    Pokud jde o kauzu ICOM, ano, její vznik a fungování byla „nakopnut“ přílivem „deliktního kapitálu“. Ale pozor, ne za účelem následného tunelu. Firma počáteční vklad vysoce zhodnotila a stala se jedním z důležitých hráčů na poli autobusové a nákladní přepravy. To není jen o zlodějině, ale o prokázaném manažerském umění. O osudu pana Kratochvíla rozhodl soud a pan Klaus, to je jiná kapitola, která nemá nic společného s faktem, že na rozdíl od potupného osudu bývalých a větších dopravních společností než ČSAD Jihlava, jako např. ČSAD Brno, je soukromá rodinná firma ICOM dosud životaschopnou.☺

  55. Honza napsal:

    No pane Berane, Amerika špatně a jak Rusko nebo Čína ?

  56. Jan P. napsal:

    Pane Vladimíre V. prosím neberte můj komentář, jako osobně zaujatý.Nemám k tomu žádný důvod.Jsem pevně přesvědčen o tom,že hlavní cíle a vize spolu nesdílíme.Má to své různé důvody.Některé zmíním.
    Věřte tomu,že se každý z nás je názorově a ideově někde jinde.Vy mě neustále přesvědčujete o tom,že máme společný cíl a stejný úhel pohledu.Rozdílné ideje a hodnoty podle vás hrají marginální roli.Já jsem opačného názoru.My se pouze shodujeme na kritice pochybného chování českých politiků(centrální a místní).Já samozřejmě podporuji všechny snahy a aktivity na prosazování prvků přímé demokracie.Jsem si dobře vědom toho,že celostátní čí místní referendum na minimalizaci korupce a klientelismu jenom nestačí.Žádné výrazné osobnosti ani přesvědčivé alternativy na to, aby mě oslovili a inspirovali nehledám.Své už dávno mám.Vám je rozhodně doporučovat nebudu.Možná vám to bude připadat absolutní,ale patřím mezi ty, který mimo jiné uvažují v horizontu delší doby.Bez ohledu toho, jestli se toho ještě dožijeme nebo ne.
    Pokud znáte trochu dějiny lidstva víte,že řada pokrokových a emancipačních snah prosazovali lidé u nás i ve světě řadu desítek a stovek let.
    Na tom se nic nemění ani dnes i v budoucnu.Urychlit některé věci prostě nejde a mají svůj čas.
    V zaměstnání,mezi známými a příbuznými se stýkám s řadou lidí.Vím co je štve,co prožívají a jaké různé názory na řadu témat zastávají.Nežiji pouze ve svém idealistickém uzavřeném světě.Je klidně možný,že moje generace(dnešní čtyřicátníci) nebude rozhodovat o tom,který společenský systém jednou korporátní neoliberální kapitalismus nahradí.Může to být záležitost příští generace.Jestli to bude systém spravedlivější nebo ještě horší a jaký jiný ekonomický model přinese si netroufám predikovat.Je zde i další důležitý fakt.Nebezpečí klimatických změn způsobený lidskou činností.
    Nacházíme se v nejistém a nestabilním světě.Jaké možné alternativy se nám nabízí považuji za atraktivní a zajímavé téma.Otevírat a diskutovat o nich s vámi nebudu.Vím dobře,že by jste tomu správně neporozuměl.
    Myslím si,že by jste se mohl pokusit nastartovat novou éru politické kultury v Jihlavě.Občané města Jihlavy by si to konečně zasloužili..Sám to samozřejmě dělat nemůžete.K tomu je potřeba řada občanských aktivistů i poctivých členů politických stran.Stavěl bych na občanském sdružení Společně pro Vysočinu. Přijít s alternativou a vizí,která by dokázala silně oslovit voliče města Jihlavy.Pokud bude zájem rád nějak pomůžu.

  57. VladimírV napsal:

    Pane Jane P.
    Po mém naturelu nemám nic proti Vašemu komentáři a představách o dění ve světě. Je to Vaše svobodná představa.
    Ano, svým optimismem jsem leckdy působil naivně. Např. vírou v to, že lze lidi formovat osobním příkladem. Tedy ne pouze v rodině, ale i v zaměstnání a ve společnosti vůbec. Až na tu společnost se to celkem daří a dařilo (jsem v důchodu). Se společností je to trochu horší. Její převážná část je deformovaná závistí, sdílenou nedůvěrou a vychovávaná k silnému individualismu. Kromě toho zde hraje roli mocná síla peněz, přeloženo, co by z toho lidi měli, když se budou veřejně angažovat.
    Ač plně nestraním Zeleným, rád jsem se přidal k iniciativě k vypsání referenda o odpadech. A to z důvodu
    podivných kejklů, které radnice s občany prováděla (zatím je to naštěstí v útlumu) s cílem jim sáhnout hlouběji do kapsy. (Viz skokové zdražení poplatků za odpady o 40%). Po zkušenostech s názory tisícovek Jihlavanú, co jsme při sbírání podpisů vyslyšeli, jsem nabyl přesvědčení, že netečnost lidí k veřejnému dění je velmi silná a důvěra ve změnu v politice města naopak žádná. Umocněná posléze geniálním tahem radnice, kdy těm, co byť neúmyslně podepsali 2 x petiční archy, bez ústního projednání přestupku vypálila pokutu. Přičemž dobře věděla, že je to proti dikci zákoa. Těm, kteří se odvolali, bylo konstatováno, že se žádného přestupku nedopustili. To ovšem stačilo radnici k zastrašení lidí pro případ, že bychom konání referenda prosadili. Projevilo se to i velmi nízkou účastí lidí na obecních volbách v Jihlavě (35%), což je mimochodem mezní % pro platnost výsledků referenda.
    Občanská sdružení (dnes spolky) mají sice status právnické osoby, ovšem nemohou zasahovat do celé agendy obce. V praxi je pak jejich parketa především v oblasti životního prostředí a společenských aktivit. A to je žalostně málo.
    Jsem pragmatik a realista, můj věk mi velí, že moje ambice a snaha se politicky angažovat skončily obecními volbami v roce 2014. Rád pomáhám při řešení konkrétních problémů, kde mohu být něco platný, rád se angažuji v místě bydliště, ale tím moje role směrem k veřejnosti končí. Zásadně však nechci podporovat věci, které nemají ani u nejmenší šanci na úspěch.
    Dnešní éra je parketou především vás, čtyřicátníků. Jste v produktivním věku, vychováváte děti, jste v nejlepší kondici a vidíte špatný příklad nás, předchozí generace, který by vám měl být vodítkem v úsilí ke změně a především reálné vizi podoby budoucí společnosti. Tuto dominantní roli byste neměli podceňovat. Držím vám palce.☺ Vladimír Havlíček

  58. Libor Furbacher napsal:

    Pane Beran prectete si tady aspon ty nejzakladnejsi informace o Fannie Mae a spol .Nez zacnete strilet od boku.To je ta vase elita co si ji politicti lidumilove vybudovaly.Hlavne venujte nejvetsi pozornost pod nadpisem “The Mortgage crisis from late 2007“.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Fannie_Mae

  59. Svatopluk Beran napsal:

    Laďo nepochybuji o tom že se ICOMu daří. Těžko kdy však budu zastáncem tvého podprahového pohledu že – KLIDNĚ JAKO PODNIKATELÉ MŮŽETE PŘI POKUSU O NASTARTOVÁNÍ PODNIKÁNÍ UŽÍVAT PODVODNÉHO JEDNÁNÍ. NA PODNIKATELSKOU MORÁLKU PŘITOM NEMUSÍTE HLEĎET. KOMU BUDE PODNIKÁNÍ FUNGOVAT TOHO OMYLOSTNÍME. JSEM PŘESVĚDČEN ŽE KLAUS BYL, JE A HISTORIE JEJ NÁSLEDNĚ I JAKO JEDINCE POSOUDÍ COBY NEJVĚTŠÍHO ČESKÉHO FINANČNÍHO DEFRAUDANTA A HAZARDÉRA S NOVĚ VZNIKAJÍCÍ PODNIKATELSKOU MORÁLKO. Vždycky tě budu v pohodě volit a věřit ti na úrovni jihlavského zastupitelstva, nikdy bych tě ale nepustil k možnosti řízení státu. 🙂

  60. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Furbacher díky za odkaz. Stále však s vámi nesouhlasím a zcela jistě se nikdy neshodnem. Podle mne to není špatný nápad, jenom ho neměli poskytnout soukromému bankovnímu sektoru, kterému ještě ke všemu odbouraly regulace, nastavené právě z důsledku největší hospodářské krize. Přesně na tomhle případě je potvrzeno co Baťa tvrdil o krizích v podání MORÁLNÍHO SELHÁNÍ ELIT. Vy trdíte, že za smrt žebráka způsobenou nabídnutým otráveným chlebem si může žebrák sám. Já tvrdím že selhal ten, kdo do potřebného chleba pro žebráka, napustil jed. A to ať už to byly vlády které odregulovaly finanční zákony nastavené po Velké hospodářské krizi, tak i soukromé banky a jejich chamtiví bankéři.

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Americk%C3%A1_hypote%C4%8Dn%C3%AD_krize_2007

  61. Svatopluk Beran napsal:

    Morální hazard

    Velmi často skloňovaným důvodem hypoteční krize je tzv. morální hazard, což je terminus technicus z teorie tržního selhání pro stav, kdy se společnost či jedinec chovají jinak v případě, že nesou plné riziko za své činy a jinak v případě, že ho následkem nějakých vlivů (zpravidla pojištěním) nenesou. Neboli stav, kdy jeden ekonomický subjekt při maximalizaci svého užitku snižuje užitek ostatních účastníků tržní transakce na základě jejich neinformovanosti. Problém morálního hazardu v této krizi spočívá v tom, že banky neinvestovaly svoje peníze (Merrill Lynch měla jen tři procenta svého kapitálu, ale peníze svých klientů, přičemž se vědomě dopouštěly velkého rizika s předpokladem, že je stát na základě doktríny too big to fail nenechá zbankrotovat a napumpuje do nich další peníze.

  62. Libor Furbacher napsal:

    Pane Beran vase alegory s zebrakem je nepresna.Zadnej “jed“nikde nebyl,Bylo to mysleno jako nejcistejsi pomoc chudejm.Politicti lidumilove dali tomu zebrakovy hodne dobreho a cerstveho chleba ale ukousl si vyc nez mohl stravit.
    Hypothetically.To je jako by jste si chtel pujcit milion na barak ale nemel by jste na to collateral a jenom tak tak prijem.Banka by vas normalne odmitla .Ale radnice vytvorila“ Hodneho kamose“na rozvoj mesta a vymiceni chudoby.Protoze mesto nikdy nema penize[jako vsechno co je ve spolecnem vlastnictvi],tak to byla to skupina soukromich investoru s penezi,kteri byly ochotni vzit tento risky market a rucit.
    No diky hodnemu kamosovy jste dostal tu hypoteku.Vsechno slo paradne az do te doby kdy vyskocil interest.
    No a protoze vas hodnej kamos mel hodne komosu jako vy ,takze kdyz jste vsichni prestali platit,kdyz se zvedl interest o par procent a uz jste
    nemohly platit.Takze nahle“ hodnej kamos“ stratil vsechno,a jeho kamosi vcetne vas taky.A ta vydriduska banka vlastnila baraky v pulce Jihlavy,ale nemela zadne penize.Coz je jaksi velke minus pro banku.Trh se zastavil a tohle je ta svetova krize zjednodusene prelozena do Jihlavstiny.

  63. VladimírV napsal:

    Sváťo, ne, není to podprahové. Jak jsem zmínil, deliktní činnost pana Kratochvíla ponechávám stranou. Jinak to nebylo nic nenormálního, viz rozhovor s bývalým předsedou vlády Stráským. Zkrátka se „zhaslo“, aby mohlo dojít k transformaci kapitálu.
    O důvodech náklonnosti pana Klause k šéfovi ICOM mám jinou představu. Tím byly především předvolební billboardy ODS na autobusech ICOMu. To se cení. Navíc, zdravotnickou diagnózu ZK stanovil soudní znalec. Pokud kritizuješ monopolní postavení ICOMu, tedy zmenšení možnosti drobného podnikání v branži, je to možné, ale v praxi dosti kostrbaté. Dovedeš si například představit, že by krajskou autobusovou dopravu zajišťovaly desítky drobných dopravců, kteří mají třeba jen jeden autobus a žádný servis? Vybudování tak velké firmy jako ICOM s sebou samozřejmě nese efekt z množství (lepší produktivitu práce), ale zároveň velké riziko z podnikání. A dokonce i odpovědnost za zaměstnance pro případ, že by došlo ke krizím. Něco jiného je, když případnou ztrátu státního podniku (viz ČD) kdykoliv bez problémů přikryje stát, než když se jako šéf soukromé firmy musíš denně starat o dostatek chleba. Pro spoustu defraudantů bylo pohodlnější sbalit tunelované prachy a žít si nad poměry. To ZK neudělal.
    A představ si, že existuje teorie napravitelnosti zlojedů. Karel Janeček tvrdí, a proč mu nevěřit, že většina těch, kteří si nakradli, je schopná nadále žít v souladu s morálkou. Buďme pragmatici. Společnosti to zřejmě více neublíží. Zvlášť, když jsou všechny lhůty pro jejich potrestání pryč. Stačí takové lidi ve volbách nepustit do politiky.
    Souhlasím s Tebou. Ambici do řízení státu jsem nikdy neměl a nemám, to totiž přesahuje zejména mantinely mé osobní svobody, které si vážím především. Holt, dobrý politik, tedy patřičně ohebný, by ze mne nikdy nebyl. Měj hezký víkend.

  64. Svatopluk Beran napsal:

    V tomhle se pane Furbacher nikdy neshodne. Bajka s žebrákem je jasná a zcela srozumitelná. Já chápu váš úhel pohledu a proto je mi také jasné proč jste nezůstal v Evropě, ale táhl vás na jiný kontinent americký protestantismus, v němž si má pomáhat pouze každý sám. Důležité podle mne je, že se tu spolu bavíme a že si mohou následně občané kteří naši rozpravu sledují, vybrat dle svých životních ideálů a potřeb svůj morální rozměr z našich rozdílných pohledů na to, co stojí za tím jak svět vlastně funguje. Ideální by bylo pokud by solidární Evropa mohla být sama sebou bez amerického ovlivňování centrální světovou měnou – americkým dolarem – a současně i americkou vojenskou okupační přítomností v Německu i dalších vojenských základnách po celé Evropě, (s výjimkou Česka a Slovenska, kde občané navždy dislokované americké vojenské základny svobodně odmítli). Jsem přesvědčen o tom, že pokud by jste coby američtí obyvatelé dělali svojí ekonomiku a soukromé centrální bankovnictví jen na tom svém americkém ostrově, že by jste stále byli velice schopnou ekonomikou i silným státem. Pro ostatní svět by jste mohli být v mnoha oblastech i velice dobrým příkladem. Tak jak jste ale roztažení ve světě dnes, fungujete pouze jako světový hospodářský cizopasník – česky též pijavice – a válečný provokatér s vyhrazeným osobním právem prvního atomového úderu. V lidských dějinách v podstatě nic nového. Avšak roce 2015 je již jen otázkou maximálně dvou desítek let, kdy ztratíte svůj nynější dominantní světový vliv a převálcuje vás Čína, které jste vy sami ve své vlastní chamtivosti vrátili její historické hospodářské schopnosti. Průser je v tom že se pak ona může chovat jako nyní vy, američtí protestanti. Je tu ale i možnost, že u nich zvítězí idee východního Konfuciusmu,což by mohlo být pro svět jakžtakž přijatelné. Nejlepší by však pro celý svět bylo to, pokud by jste dokud ještě jste nejmocnější, včas nabídli jako první ruku ke vzájemné dohodě a ústupcích. Pokud tak neučiníte, dostanete v budoucnu sami to, co po celém světě rozséváte nyní. Já ani vy z toho strach mít nemusíme, my se toho nedožijeme. Ten váš americký egoismus začnou odsrávat až naše děti a děti jejich dětí.

  65. Svatopluk Beran napsal:

    Pokud myslím Vláďo Klause, tak ne jako bilbordového ICOMáckého klauna, ale jako toho kdo vytvořil podmínky pro druhotné rozkradení hmotných statků vytřískaných komunisty za čtyřicet let z každého občana a následně zhasl a omilostnil, či po dvaceti letech amnestoval. Dále též nevěřím tomu, že tohle vše bankovní úředník Klaus a zároveň i televizní zloděj šperků vymyslel sám, bez zahraničních nápověd. Nejsem též přesvědčen a na chování občanů je to i vidět, že slova pana Janečka neplatí. Pozice ODS, jako bývalého největšího garanta naší podnikatelské elity je toho pro mne důkazem. A to jsem pana radního Vovsíka předem varoval. 🙂 Téměř nikdo mi tenkrát v hvězdném rozpuku ODS nevěřil. Jestli jsem tě Vláďo dobře pochopil tak podle tebe, pana Janečka i jiných – když zodpovědně zacházíš z ukradeným majetkem tak krádež vlastně není krádež. Krádež je to pouze tehdy když nakradený majetek nerozmnožuješ. Ještě se musím hodně učit. 🙂 Ne, já už se nechci měnit, já už chci zemřít blbej jakej sem. 🙂

  66. Svatopluk Beran napsal:

    Hážu kolo na auto, přítelkyni do auta a odjíždím na Novohradsko a Českou Kanadu si vyčistit palici. Zatím zbohem všichni. Jestli mě tam nesejme nějakej řidič nebo medvěd tak se sem za týden za váma zase podívám. Velice rád vzpomínám na při těchto svých aktivitách pane Furbacher na Big Bera Lake v Californii, tam to bylo fakt hodně dobrý. To myslím bez jakékoliv ironie.
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Big_Bear_Lake

  67. VladimírV napsal:

    Sváťo,
    nehledej v tom žádnou železnou logiku. I já považuji zloděje za zloděje. A Klause za spouštěče zlodějin, navíc natolik chytrého, že na to přišel opravdu sám. Je nesmírně sebestředný, řekl bych, že na světě není nikdo, kdo by mu mohl radit. Pokud nemáme zákon, kdy by byl usvědčený zloděj ukamenován, tak asi proto, že i těmto lidem chce podat společnost ruku. Měnit se kvůli tomu nemusíš, ale pokud zůstaneš zatrpklý, budeš škodit zejména sobě.☺
    ODS jako symbol „pravice“ se sama zdiskreditovala ne proto, že navenek hlásá zásady konzervativní politiky, ale proto, že vzala pod svá křídla i lidi z jejich zištných důvodů, v tom zloděje. Ale to samé se dá říci i o ostatních stranách. Holt je vidět, že se stranické politikaření nějak nepovedlo a ještě dlouho se nezmění, protože si kapři rybník přece sami nevypustí.

  68. Libor Furbacher napsal:

    Pane Beran,nevim co myslite tim aby evropa mohla byt sama sebou.Evropa je porad sama sebou ale obcas potrebuje trosku pomoci.Vzdyt v te evrope si neumite ani ocistit ten stetovej motlitebni sport football od korupce.
    Celej svet o te korupci vi asi dvacet let,Maradona o tom mluvil,bylo i parlamentni hearing, ale nikdo nikdy nebyl charged.To jste museli pockat az se zacne soccer hrat v severni americe a officials tam pritahnou ty evropske moresy uplaceni.A ted to je poprve co jim to nekdo to uplaceni zatrhl.Doufam ze se ted alespon evropa prida ,koklikrat jsou dobry followers,ale malokdy leaders.

  69. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Furbacher tím myslím to aby Evropu už neokupovaly vojensky Spojené Státy, aby Spojené Sáty přestaly coby nejdarebátější demokratická země světa destabilizovat a vysávat zbytek světa a skončili i ze snahou ovládat hospodářsky ale i politicky, například přes možnou budoucí obhodní dohodu TTIP země Evropy. Jen malý příklad, tato smlouva by prakticky znemožňovala nastavení solidárnějších a sociálnějších států Evropy, nežli jsou dnes. Pokud by totiž lepší sociálnější podmínky, nabízené některou z budoucích vlád, napříště ohrozily domnluvené zisky korporací ( jelikož to bude smlouva mezi USA a Evropou tak amerických), znamenalo by to, že ve budoucích svobodných volbách nemůže případná prolidově smýšlející strana, navrhovat a v případě vyhraných volb prosazovat své morálnější a sociální vidění života na této planetě. Jsem přesvědčen že i přes své schopnostech nejste natolik neschopný, aby jste si uvědomil, že typ tržního hospodářství, který prosazujete vy a vaše americké společnost, je na této planetě již jednou provždy zamrazen.

    Nenápadný právní systém, který umožňuje korporacím žalovat státy

    Před padesáti lety byl vytvořen mezinárodní právní systém na ochranu zahraničních investorů. Dnes jeho prostřednictvím si korporace dokáží vysoudit miliardy dolarů a kritikové varují, že se systém vymkl z rukou.

    Kancelář Luise Parady je čtyři bloky od Bílého domu ve Washingtonu. Parada je jedním z hrstky právníků, kteří hájí suverenní státy proti žalobám od multinacionálních korporací.

    Od roku 2000 žalovaly stovky mezinárodních korporací více než polovinu zemí světa o odškodné, protože prý státy ohrozily jejich zisky.

    Prvním Paradovým případem byla obhajoba Argeentiny koncem devadesátých let vůči žalobě od francouzské firmy Vivendi, která žalovala argentinskou provincii Tucuman, která omezila ceny, které Vivendi účtoval lidem za vodu. Argentina prohrála a musela zaplatit firmě Vivendi odškodné 100 milionů dolarů. Nyní háji Parada El Salvador, před mnohamilionovou žalobou od důlní společnosti, jíž Salvador odmítl poskytnout práva těžit na jeho území zlato.

    Většina mezinárodních investičních smluv a dohod o volném obchodu poskytuje zahraničním investorům právo žalovat státy. V Evropě se tento systém stal součástí kontroverze při vyjednávání o sporné Transatlantické dohodě o obchodním a investičním partnerství (TTIP). Francie a Německo se vyjádřily, že chtějí, aby z dohody TTIP byly pasáže umožňující korporacím žalovat státy o odškodné odstraněny.

    Investoři používají tento systém nejen pro žaloby o odškodné za údajné znárodnění pozemků a továren, ale i pro žaloby o odškodné za vládní rozhodnutí, včetně ekologických a sociálních předpisů, které prý omezují investorská práva. Multinacionální společnosti se žalobami snaží získat peníze, které už invesotavly, ale také žalují o odškodné za údajné „ztracené zisky“ a „očekávané budoucí zisky“. Těchto mezinárodních žalob je teď více než 500 a další každý týden vznikají.

Leave a Reply