Statečný člověk, Va-lach, Va-culík

DOVEZL JSEM MU NEDÁVNO „OSVOBODITELSKÉ PIVO“, POJMENOVANÉ PO GENERÁLU USA PATTONOVI.
Se vzpomínkou na Vaculíka se přidal i jeho přítel, herec a režisér Břetislav Rychlík. „Byl takřka součástí naší rodiny, jedním z nejbližších lidí, které jsem měl tu čest potkat,“ řekl ČTK. „Už jsem to tušil, konečně i v těch svých sloupcích jakoby se půl roku loučil. Dovezl jsem mu nedávno z Plzně ‚osvoboditelské‘ pivo, pojmenované po americkém generálu Pattonovi. Měl podobné zorničky jako před smrtí Václav Havel, když jsme ho byli právě spolu navštívit,“ dodal.
Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) Vaculík zanechal originální a nesmazatelnou stopu nejen v dějinách české literatury a žurnalistiky, ale i v politickém a veřejném životě. „Budeme si jej všichni pamatovat jako významného a odvážného muže pera a slova, který po celý život a za každého režimu přemýšlel svobodně a nezávisle,“ dodal předseda vlády. „Díla, statečných životních postojů a činů pana Ludvíka Vaculíka si nesmírně vážím. Jeho názory, jeho spisovatelská, novinářská činnost a především boj proti komunistické zvůli jsou hodny úcty. Odešel umělec, svérázný a statečný člověk, před jehož životním postojem nelze než smeknout,“ uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).
Ludvík Vaculík, rodák z Brumova na Valašsku, byl úzce spjat s Lidovými novinami, pravidelně pro ně psal sloupek. Psal i pro Literární noviny, do jejichž redakce vstoupil v roce 1965 a právě zde si svými sociálně kritickými články získal poprvé významnější přízeň veřejnosti. Z jeho prozaické tvorby se kultovní záležitostí pro mnohé stala novela Sekyra z roku 1966, ve které sugestivním způsobem popsal poválečné nadšení a pozdější trpké zklamání levicových idealistů, zneužitých státní mocí. Proslavil se ale i dalšími romány, jako třeba Morčata, a fejetony Jaro je tady či Jak se dělá chlapec. Za svou práci dostal řadu významných českých i zahraničních ocenění.

27 Responses to “Statečný člověk, Va-lach, Va-culík”

  1. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Gryc nemáte náhodou někde informace bez o tom kolik padlo vojáků Spojených Států při DOBÝVÁNÍ pevnosti Plzeň? ( to myslím bez jakéhokoliv pokusu o snižování hodnot životů američanů v Evropě padlích). Já slyšel o jednom v Boru u Tachova, před tím než se po OSVOBOZENÍ Plzně rozlévalo dětem kakao a rozdávala čokoláda.

  2. Zdeněk Gryc napsal:

    Vážený pane Beran,

    proč prosím v souvislosti s úmrtím Vaculíka mám odpovídat na:

    „Pane Gryc nemáte náhodou někde informace bez o tom kolik padlo vojáků Spojených Států při DOBÝVÁNÍ pevnosti Plzeň?“

    Za vysvětlení děkuje:
    ZG

  3. Zdeněk Gryc napsal:

    Pohřeb Ludvíka Vaculíka bude v sobotu v Brumově-Bylnici

    Praha – Poslední rozloučení s předním českým spisovatelem a publicistou Ludvíkem Vaculíkem,
    který zemřel 6. června ve věku 88 let, bude v sobotu 13. června od 11:00 hodin v kostele sv. Václava ve valašském městečku Brumov-Bylnice, kde se narodil.
    Rakev tam bude uložena do rodinného hrobu. Zádušní mše se uskuteční i v neděli 14. června od 20:00 v kostele Nejsvětějšího Salvátora na Křižovnickém náměstí, sloužit ji bude katolický kněz Tomáš Halík.
    Veřejnost se bude moci v sobotu 13. června se zesnulým rozloučit od 10:00 hodin v brumovské obřadní síni, která s kostelem sousedí.

    Díky své prozaické tvorbě Vaculík patřil mezi přední poválečné české spisovatele. Lidé ho však znají spíše pro jeho politické angažmá za komunistického režimu,
    zejména jako autora legendární výzvy 2000 slov z června 1968,
    nebo jako vedoucího pozdější samizdatové edice Petlice.

    Významná byla i jeho účast jako signatáře Charty 77 v 70. a 80. letech.
    Za svou práci dostal řadu významných českých i zahraničních ocenění.
    Autor: ČTK

  4. VladimírV napsal:

    Čest jeho památce.

  5. azvevit napsal:

    Zdravím.
    Ano. Čest jeho památce.
    Pane Gryc. Zaobírat se příspěvkem p. Berana, nemá cenu. Přeji pěkný víkend.

  6. Zdeněk Gryc napsal:

    Pane Gryc. Zaobírat se příspěvkem p. Berana, nemá cenu. Přeji pěkný víkend.
    ——————————————————
    ANO, děkuji jsou to pouze hrábě k naběhnutí, že?
    Kakao + čokoláda + 1 mrtvý Američan.

    Také pěkný víkend. Chystám se podívat, v jakém kostýmu bude po 100letech:
    „zapalovat“ paní Vaníčková Roštejn.
    Zdeněk Gryc

  7. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Gryc omlouvám se pokud jsem se vás nějak dotkl. S Vaculíkem co jste napsal je naprosto vpořádku, souhlasím s vámi. Reagoval jsem pouze na váš zvýrazněý začátek vašeho příspěvku. Probíhá tu totiž něco, co tu dělali komunisti celých čtyřicet let. Vy provádíte tu samou podprahovou propagaci, jenže z druhé strany. Dřív za vším rusáci a teď Amerika. DOVEZL JSEM MU NEDÁVNO „OSVOBODITELSKÉ PIVO“, POJMENOVANÉ PO GENERÁLU USA PATTONOVI. Vždyť podle vašeho zvýrazněného úvodu by jsme tu museli mít minimálně 75 značek OSVOBODITELSKÝCH rumunských piv a 375 značek OSVOBODITELSKÝCH ruských piv a to si ani komunisti nedovolili, nebo já o tom aspoň nevím. Něco podobného jsem nedávno četl v časopise Téma, kde odpovídal na otázky Karel Pacner, 78 let, náš odborník přes kosmonautiku. No a redaktora nenapadlo dát do úvodního nadpisu nic jiného než, že Gagarin byl chudál a Těreškovová jen blinkala. Celý asi šestistránkový rozhovor je velice zajímavý. Ovšenm o Gagarinovi jsou tam jenom pár známých informací o jeho smrti a úvodní nadpis celého příspěvku je vytržen z poznáky dotazovaného že se setkal z Gagarinem jenom jednou, když byl Gagarin na dovolené v Krlových Varech,přičemž se musel i tehdy povinně účastnit různých setkání, pročež byl v očích pana Karla Pecnara člověkem který si nemohl užívat dovolené a proto jeho výraz – chudák. To pak stačilo našemu investigativnímu redaktorovi k tomu, aby nastrtoval úvodní titulem celý článek. PŘIPADL JSTE MI ÚPLNĚ PODOBNĚ.

  8. VladimírV napsal:

    Ano, pane Gryci,
    nic se nemá přehánět. Vaše glorifikace amerických osvoboditelů naší země od nacistů mi připomíná scénu z mého života, kdy můj synovec stál u trouby s buchtami a řekl, že je sám udělal a upekl.
    Hezký den.

  9. berka napsal:

    Křivdíte mu. Pan architekt oslavuje americké vojáky celý život. Na prvního máje vždycky lepil do okna americkou, místo ruské vlaječky. Říkal mi to jeden jeho bývalý spolupracovník ze Stavoprojektu, s nímž jsem se minulý týden náhodou potkal v hospodě. Vůbec mi napovídal plno příhod o tom, jak pan Gryc statečně a neohroženě bojoval proti komunismu. Je to na další Bondovku 🙂

  10. VladimírV napsal:

    Přátelé,
    zanechme okopávání kotníků. Pan Gryc ve své praxi potvrdil, že je odborník. Hovoří za něj jeho projekty, které Jihlavě zcela určitě pomohly. Pokud se stydí za dobu, ve které žil a pracoval, je to jeho věc. Pokud se mu nesplnily všechny jeho sny, i to se stává. Že ho dosud nikdo neocenil za jeho přínos pro město, je věc těch, kteří o tomto rozhodují. I on je jedním ze seniorů, kteří nechtějí zůstat stranou a tak, mírně řečeno, vyvolává vášnivé diskuze.

  11. azvevit napsal:

    Zdravím.
    Vážení diskutující. Článek p. Gryce je o p. Vaculíkovi. Když čtu vaše příspěvky, které se k tomuto tématu ani nepřibližují, tak jsem si vzpomněl na jeden dotaz který dostal p. Horníček.
    Ten dotaz zněl. Pane Horníčku, mají se hlupáci umlčovat? Odpověď p. Horníčka byla. V žádném případě. Mlčící hlupáci se nepoznají. Pište dál.
    Přeji pěkný zbytek neděle.

  12. berka napsal:

    Článek p. Gryce není článek – je to okopírovaný text z jiných zdrojů. To je tady ale ostatně zvykem.

  13. Fejinka napsal:

    Pane Berko, tak to byl pan ZG velký „geroj“, když se takto projevoval za hluboké totality jak se dnes říká. Jenom mi nejde do hlavy, že mu svěřili komouši ty stavby? Že by tam neměli někoho dalšího? Jiného by určitě už tahali aspoň před uliční výbor partaje a trochu mu domluvili za ty vlaječky. Něco tady nehraje!
    Vladimíre, máš asi pravdu, že nebyl dodnes, asi- možná, nevím, oceněn za svoji práci pro Jihlavu. Nějaká dřevěná či kamenná medaile by to spravila. Jsme různí a někdo to těžce nese. Třeba to někdo navrhne a bude klídek. Možná, nebo naopak to bude ještě horší.

  14. VladimírV napsal:

    Vážení diskutující.
    Držme se prosím Azvevitem proklamovaného výroku pana Horníčka. Zkusme udržovat blog pouze jako prostor pro svobodnou výměnu názorů nikoliv prádelnu „duší“ či snad indikátor stupně duševní kondice konkrétního jedince. Děkuji.

  15. Fejinka napsal:

    Vladimíre, hlavně aby to dodržoval autor, on hrozně rád odbočuje někam jinam…

  16. Zdeněk Gryc napsal:

    Fejinka říká:
    Pondělí, 15. 6. 2015 v 21:37
    Vladimíre, hlavně aby to dodržoval autor, on hrozně rád odbočuje někam jinam…

    ….jako na příklad:

    Zemřel dramatik Josef Topol
    Ve věku osmdesáti let zemřel v pondělí v Praze po dlouhé nemoci český básník, dramatik a překladatel Josef Topol, otec spisovatele Jáchyma a básníka a hudebníka Filipa. Josef Topol je jednou z nejvýznamnějších osobností českého divadla a dramatu druhé poloviny 20. století.
    Po nuceném uzavření divadla v roce 1972 se Topol stal zakázaným autorem a od roku 1977 jako signatář Charty 77 vystřídal řadu manuálních profesí. Hry, které v té době psal – Stěhování duší, Sbohem, Sokrate!, Hlasy ptáků – se veřejně nesměly hrát ani publikovat.

  17. VladimírV napsal:

    Vážený pane Gryci.
    V této zemi žili a žijí miliony obyčejných lidí, rovněž hrdinů, lidí, kteří si na živobytí dokázali a dokážou vydělávat poctivou prací, vychovávali děti v úctě k rodičům. Ano, za minulého režimu se našli takoví, kteří vystoupili proti režimu, trpěli kvůli svému přesvědčení v kriminálech a dokonce volili osobní zmar. Takovým patří zvláštní uznání. Jak ale nahlížíte na ty, kteří se v našem demokratickém systému ne vlastní vinou dostali do situace, kdy si nakonec vzali i život. Že by zbabělci? Ne, to je důsledek šílené doby, paradoxně „lidovlády“.

  18. Zdeněk Gryc napsal:

    Vážený a snad i milý pane Vladimíre,

    Právě v tomto okamžiku skončil dokument o Topolovi na Artu.
    Včera obdobně skončil dokument o V a W.

    Doufám, že okolo stojící diskutéři nepovažovali tyto dokumenty za pozoru-hodné. ¨
    Leč jen tak stručně „z jedné vody“, jasně prokazují odkud a hlavně kam, se v dobách obou totalit uchýlili čeští avantgardní umělci a politici počínajíc TGM.
    Pokud by mi to JL umožnily, tak bych se pokusil prokázat, kdo se ujal mého žalářovaného Profesora Rozehnala, partnera Fuchse na architektuře nemocničních areálů v Jihlavě.
    Pokusím se to ilustrovat v dopisech čtenářům, JL na artefaktu, který vytvořila universita v Liverpoolu,
    když se dostal Rozehnal z kriminálu na svobodu.
    Je příznačné, že Lomonosova universita to nebyla, že?
    Prostě a jednoduše, demokracie patří na stranu, kde slunce zapadá, s totalitou je to naopak,
    viz stávající stav,jak se píše v arch.dokumentaci.
    Za chybky se omlouvá ZG

  19. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Gryc, já jsem přesvědčen že dnešní světová transatlantická demokracie, která je samozřejmě lepší než východní totalita, je pod vedením Spojených Států jedno velké světové vyvražďování a to se mi nelíbí, toto není dobrá cesta pro obyvatele naší planety. Možná ale že vám se líbí a že vám imponuje. Je to vaše věc. Jsem přesvědčen že kdyby jste se narodil na Kubě, v Gvatemale, či kterékoliv jiné americké zemi již devastovala americká Monrova doktrína a byl skutečný vlastenec oněch zemí, tak byste to takhle jednoduše neviděl. Chápu ale že je u většiny občanů normální mít omezené vidění světových dějin, které je soustředěné především na své nejbližší okolí. Jen pro drobnou informaci připomínám že například v období sepisování Helsinských dohod o občanských právech, kterých se aktivně účastnily i Spojené Státy, organizovali a podporovali Spojené Státy v Chile finančně i fyzicky likvidaci asi 30 000 občanů přes fašistického diktátora. Mnozí z těchto umučených občanů jsou dodnes nezvěstní.

    Na velkovýrobu vybudované hospodářství nutně potřebuje velkospotřebu, vyžaduje si SUROVINOVÉ ZÁKLADNY, které by byly i odbytištěm hotových výrobků. AMERICKÉ hospodářské zájmy se nemohou isolovat jen na americkou pevninu, neboť jejich polem působnosti se musí stát celý svět. Jsou li tyto zájmy příliš nebezpečně ohroženy, Spojené Státy, nemají li radikálně změnit tuto svoji linii po které kráčejí, jsou připraveny ji hájit i vojensky. – Wooldrow Wilson – americký president 1913 -1921.

    Prostě a jednoduše, DAEMOKRACIE patří na stranu, kde slunce zapadá, s totalitou je to naopak.

    V roce 1897 daly Spojené Státy Španělsku ultimátum – buď se vzdají svrchovanosti a Kubu prodají za 300 milionů dolarů, nebo se můžou těšit na vojenskou intervenci. V únoru 1898 USA přispěly do dějin zahraniční politiky a diplomacie pozoruhodným prvkem, motivační pobídkou, kapříkem na stůl. Nabídly španělským vyjednavačům milion dolarů v hotovosti pro lepší motivaci při jednání. To Španělé rázně odmítli. Když nevyšel tento diplomatický prvek ,,POMOHLA NÁHODA.. Nejnovější americký křižník Maine, který připlul v únoru 1898 pro americké občany žijících na Kubě, vybuchl a potopil se. (Dodnes se neví přesně co se vlastně stalo. Vybuchla uhelná kotelna – tvrdí Španělé -, Španělé provedli teroristický útok – tvrdí Američané). Jisté je že tento nejasný případ byl důvodem pro vojenskou odvetu Spojených Států proti Španělsku. Španělsko bylo rozdrceno a kontrolu nad Kubou a sousedním Portorikem převzali Američané. Kubánští vlastenci, kteří již několik desítek let bojovali proti Španělské nadvládě a měli již téměř celý ostrov pod kontrolou, vstup do války nevítali. Jak se ukázalo měli pravdu. Pařížskou mírovou dohodou z 10.prosince 1898 se Španělsko vzdalo Kuby a Portorika ve prospěch Spojených Států. Američané na oslavu vítězství v Santiagu oddíly domácích bojovníků za vlastní nezávislost Kuby nepozvali, dokonce jim zakázali do města vstoupit. CÍLE BYLO DOSAŽENO, KUBA SE VYDALA NA CESTU ,,NEZÁVISLOSTI,, SEŠŇEROVANOU AMERICKÝMI NÁRODNÍMI ZÁJMY. Ty jsou uplatňovány prakticky dodnes.

    Prostě a jednoduše, DEMOKRACIE patří na stranu, kde slunce zapadá, s totalitou je to naopak.

    Smyslem zahraniční politiky je ovlivňovat politiku a jednání jiných států způsobem, který slouží vlastním zájmům a hodnotám. Mezi dostupné nástroje patří vše od laskavých slov, až po rakety s plochou dráhou letu. Umění diplomacie spočívá v kombinaci těchto nástrojů ve správném poměru a s dostatečnou trpělivostí. – Madeleine Albrightová.

    Prostě a jednoduše, DEMOKRACIE patří na stranu, kde slunce zapadá, s totalitou je to naopak.

    Pro mne je váš reálný pohled na dnešní svět zamrzlý na konci dvacátého století.

  20. Honza napsal:

    pane Berane – NE „kdyby jste“, ALE „kdybyste“. Čeština je krásný jazyk, lepší jak politika.

  21. Svatopluk Beran napsal:

    Prostě a jednoduše, DEMOKRACIE patří na stranu, kde slunce zapadá, s totalitou je to naopak.

    ŠKOLA AMERIK A VÝCVIKOVÝ MANUÁL MUČENÍ.

    V roce 1946 založily Spojené státy na své základně Fort Gulick v pásmu Panamského průplavu výcvikovou školu pro latinskoamerické vojáky. Původně se jmenovala Latinskoamerické výcvikové středisko pozemních sil armády USA. (Latin American Training Center –U.S. Ground Forces). V roce 1949 se škola rozšířila a přejmenovala na Karibské výcvikové centrum americké armády USA (U.S. Army Caribbean Training Center), v roce 1963 byla přejmenována na známou Školu Amerik armády USA ( U.S. Army School of the Americas, SOA, španělsky Escuela de las Américas) a byl zaveden nový učební plán nabízející kurzy protipovstaleckého boje , vojenského zpravodajství a psychologické války. V důsledku smlouvy o Panamském průplavu byla škola v roce 1984 přestěhována do Fort Banningu v americké Georgii a v roce 2001 ve snaze zlepšit její pověst byla opět přejmenována, tentokrát na Institut západní polokoule pro bezpečnostní spolupráci ( Western Hemisphere Institut for Security Cooperation, WHISC nebo také WHINSEC)
    Ve škole se v průběhu let vycvičilo více než 60 tisíc latinskoamerických vojáků, z nichž někteří později vynikli jako obzvlášť nechvalně známí diktátoři a potlačovatelé LIDSKÝCH PRÁV. ¨v ROCE 1996 ZPŘÍSTUPNIL Pentagon sedm tréninkových manuálů užívaných ve Škole Amerik. Podle shrnutí vlastního ministerstva obrany podporují manuály používání strachu, vyplácení odměn za smrt protivníka, bití, předstírání věznění a poprav rodinných příslušníků nepřítele a ,,séra pravdy,,. Manuály rovněž obsahují detaily výslechových technik a užívání pojmu ,, neutralizace,, což je dle doznání ministerstva obrany eufemismus pro NELEGÁLNÍ POPRAVY. Následují postupné body doporučeného výslechu. 1)omezení, 2)nátlak, 3)zajištění, 4)uvěznění, 5)potlačení smyslových vjemů, 6)hrozba a strach, 7) vyčerpání, 8)bolest, 9)zvýšená ovlivnitelnost a hypnóza, 10)narkóza.
    Odhalme si, co se skrývá například něco málo mimo mnohé další techniky za osmičku, to je bolestí.
    Je věrohodně doloženo, že zatím co bolest způsobená jedinci osobou zvenčí může skutečně zostřit vůli po obraně, bolest, kterou vnímá jako způsobenou sebou samým, jeho odpor nahlodá snadněji. Při jednoduchém mučení je konflikt nastaven mezi jedincem a trýznitelem a jedinec mnohdy odolá. Když je však jedinci nařízeno aby stál delší dobu v pozoru, je zaveden intervenující faktor. Bezprostředním zdrojem bolesti není vyšetřovatel, ale oběť sama. Motivující síla jedince se lépe vyčerpá jím samotným v jeho vlastním zápase. A tak dále a tak dále. Jsou toho desítky a desítky stránek.

    Zpráva pro ministerstvo obrany od Wernera E. Michela, poradce ministra. ,,Inproper Material in Spanish- Lenguage Inteligence Trainning Manuals,, 10 března 1992.

    Prostě a jednoduše, DEMOKRACIE patří na stranu, kde slunce zapadá, s totalitou je to naopak.

  22. Zdeněk Gryc napsal:

    Prostě a jednoduše, DEMOKRACIE patří na stranu, kde slunce zapadá, s totalitou je to naopak.
    ———————————————-
    Putin otevřel Vlastenecký park, ruským dětem v něm dají do ruky granátomet.

    Vlastenecký park, který je rozsáhlým vojenským muzeem, výstavištěm a konferenčním střediskem zároveň, otevřel v úterý slavnostně ruský prezident Vladimir Putin. Komplex schopný pojmout desítky tisíc návštěvníků, kde si děti mohou vzít do ruky granátomet, vylézt si na tank a zhlédnout rekonstrukce slavných bitev, se nachází ve městě Kubinka zhruba hodinu západně od Moskvy, uvedl britský list The Guardian.
    Zábavní park se podle prezidenta Putina má stát „důležitou součástí vojensko-vlastenecké práce s mladými lidmi“.
    MLÁDÍ VPŘED…KUPŘEDU LEVÁ…ZPÁTKY NI KROK

  23. Zdeněk Gryc napsal:

    Zábavní park se podle prezidenta Putina má stát „důležitou součástí vojensko-vlastenecké práce s mladými lidmi“.

    HITLER CVAKL PODPATKY A STÁLE ZDRAVÍ VZTYČENOU PRAVICÍ…

  24. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Gryc, jsem přesvědčen, že jen vaše neznalost toho jak se Spojené Státy coby hospodářský a vojenský světový hegemon snaží od konce 2SV dirigovat svět, plus činnost komunistů ve východním bloku po 2SV omezují váš vysokoškolský intelekt. Nemyslím to jako urážku, konstatuji zřejmou objektivní skutečnost člověka, který doufám že nevědomky popíjí pije víno a u ostatních předpokládá, že budou pít upravenou vodu z Hubenovské přehrady.

    Jsem přesvědčen o tom, že vést občany už od dětství k vlastenectví přes schopnost ubránit svůj národ, zem, či nezbytné suroviny k vlastnímu použití či prodeji, není nic špatného. Jsem naopak přesvědčen že palné i jakékoliv jiné další zbraně v rukou dětí jsou v civilním a občanském životě zcela nepřijatelné. Viz. vojenský výcvik amerických dětí, v tomto případě dvanáctiletého amerického děvčete – http://www.stream.cz/video/791915-zeny-pry-neumi-strilet – a že úmrtnost nevinných amerických studentů, či jinak nábožensky zaměřených občanů či barvy pleti ve výspě rádoby nejdemokratičtější země planety, je doslova šílená. Jsem přesvědčen že vaše neznalost toho co vše se skrývá za dnešní euroatlantickou demokracií, vás vyřazují z objektivního přemýšlení a předurčují vaši zbylou životní cestu na cestu farizeje. – http://blisty.cz/art/57550.html – Nevím jestli například tušíte co bylo roznětkou k občanské válce v Sýrii. Nebylo to zřejmě nic jiného než globálního oteplování. Spojené Státy pak již ji jen využili svou finanční podporou a dodávkou zbraní protestujícím občanům možnost zlikvidování jedné ze dvou vojenských základen, které mají Rusové mimo své území a k dalšímu kontaktnímu přiblížení se Rusku, které pochází z jejich imperiálních celosvětových plánů směřovaných na zabezpečení vlastní energetické bezpečnosti a hospodářských trhů v nastupujícím třetím tisíciletí. V Homsu byli farmáři, kteří už neměli vodu na zavlažování, v důsledku obrovského sucha, tak museli zabít svá stáda, pak začali demonstrovat proti vládě a Asad proti nim krutě zasáhl. Něco velice blízkého jako když se v Egyptě vzbouřili občané, jelikož na potravinové burze v Chicagu stouply ceny pšenice o téměř o 40% a Egypt neměl finance na nákup základní suroviny na výrobu chleba, zatímco na zbraně z USA i zemí dalších, bylo peněz habaděj.

  25. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Gryc, jsem přesvědčen že jen vaše neznalost toho jak se Spojené Státy coby hospodářský a vojenský světový hegemon snaží od konce 2SV dirigovat svět, plus činnost komunistů ve východním bloku po 2SV omezují váš vysokoškolský intelekt. Nemyslím to jako urážku, konstatuji zřejmou objektivní skutečnost člověka, který pije víno a u ostatních předpokládá, že budou pít upravenou vodu z Hubenovské přehrady.
    Jsem přesvědčen o tom, že vést občany už od dětství k vlastenectví přes schopnost ubránit svůj národ, zem, či nezbytné suroviny k vlastnímu použití či prodeji, není nic špatného. Jsem naopak přesvědčen že palné i jakékoliv jiné další zbraně v rukou dětí jsou v civilním a občanském životě zcela nepřijatelné. Viz. vojenský výcvik amerických dětí, v tomto případě dvanáctiletého amerického děvčete http://www.stream.cz/video/791915-zeny-pry-neumi-strilet a že úmrtnost nevinných amerických studentů, či jinak nábožensky zaměřených občanů a barvy pleti ve výspě rádoby nejdemokratičtější země planety, je doslova šílená.

  26. Svatopluk Beran napsal:

    Jsem přesvědčen že vaše neznalost toho co vše se skrývá za dnešní euroatlantickou demokracií a důsledky činnosti bývalého východního socialistického bloku, vás vyřazují z objektivního přemýšlení a předurčují vaši zbylou životní cestu, coby cestu farizeje. http://blisty.cz/art/57550.html
    Nevím jestli například tušíte co bylo roznětkou k občanské válce v Sýrii. Nebylo to zřejmě nic jiného než globálního oteplování. Spojené Státy pak jen využili svou finanční podporou a dodávkou zbraní protestujícím občanům možnost zlikvidování jedné ze dvou vojenských základen, které mají Rusové mimo své území a k dalšímu kontaktnímu přiblížení se Rusku, které pochází z jejich imperiálních celosvětových plánů směřovaných na zabezpečení vlastní energetické bezpečnosti a hospodářských trhů v nastupujícím třetím tisíciletí. V Homsu byli totiž farmáři, kteří už neměli vodu na zavlažování, v důsledku obrovského sucha, tak museli zabít svá stáda, pak začali demonstrovat proti vládě a Asad proti nim krutě zasáhl. Něco velice blízkého jako když se v Egyptě vzbouřili občané, jelikož na potravinové burze v Chicagu stouply ceny pšenice o téměř o 40% a Egypt neměl finance na nákup základní suroviny na výrobu chleba, zatímco na zbraně z USA i zemí dalších, bylo peněz habaděj.

  27. Svatopluk Beran napsal:

    Puste si pane Gryc HBO dnes od 20.00hod. Schválně jestli vám to něco připomíná? Jen taková drobná ukázka mučících praktik nejdemokratičtější země světa šedesát let po tom co se to dělo u nás.

Leave a Reply