Klíče

Když se řekne ODS, tak mnohým z nás se nejvíce vybaví… Klientelismus, Korupce, Kmotři… Ryba většinou smrdí od hlavy a tak jejich sebestředný první premiér k tomu vytvořil podmínky, druhý ukázal cestu a poslední to už jenom dotáhl k dokonalosti. Jistě, v každé komunitě se slušní lidé najdou a zde mezi ně možná patří i předseda jejich vysočinské buňky, senátor Miloš Vystrčil. Nicméně už mnohokrát se v historii prokázalo jak prostředí a opojení moci formuje. Pohrdání jinými názory, absence jakékoliv pokory, arogance a dehonestace odpůrců stále přetrvávají, může si současný celostátní předseda blábolit o změnách donekonečna. Názorně to ukazuje i postup projektu socha klíčů. Pan senátor demokraticky určil město kde tato skromná 5-ti tunová připomínka 17. listopadu bude stát (… na Národní, kde to celé začalo začalo, stačí malá pamětní deska, zato my v Jihlavě…), vybral autora, motiv, tvar, velikost, materiál, umně do toho nastrčil místní spolek specialistů na sochy – a pak již nezbývá než trochu té opravdové demokracie rozvinutím diskuse kam vlastně to dát, což opravdu také není jednoduchý úkol. Ovšem i zde bude asi už brzy konečná, přesně ve stylu proslovu dalšího významného  představitele této partaje na prvním a asi i posledním setkání s občany k tomuto tématu :“…. co se těch zoufalců tady vůbec na něco ptáte, prostě to někam vražte a hotovo… „Poslední asi i proto, že opravdu by byla zbytečná, organizátoři jiné názory prostě slyšet nechtějí, na návrhy nereagují a dotazy zodpovědět nedokážou. Nebo hloupě. Odpovědět že:“ Jihlava už svoji šanci promarnila… „, na otázku proč nejprve na magistrátě neiniciovali vznik něčeho tak chvályhodného a postupují přesně naopak – je jistě velmi výstižné a mnohoznačné…. Asi proto, že by pak bylo nebezpečí, že něco tak“umělecky silného“ by již nemuselo vzniknout, jak se již dříve pasoval pan senátor do role kurátora moderního umění. 
Ale nakonec… možná bude celý ten motiv symbolický a bude znamenat i začátek něčeho nového, lepšího, možná ke 3 K v úvodu přibude i čtvrté – KLÍČE – tak tedy zamkněte za sebou a už se nevracejte!

21 Responses to “Klíče”

  1. VladimírV napsal:

    Že by napoleonský syndrom? Malá postava – velké klíče.

  2. Zdeněk Gryc napsal:

    ZASTUPITELSTVU MĚSTA JIHLAVY

    Prosil bych výjimečně na chvíli zapomenout na politické i adresné rozmíšky.

    NAVRHUJI, ABY JIHLAVSKÉ NÁBŘEŽÍ V PROSTORU „MLADISTVÉHO“SPORTOVNÍHO AREÁLU BYLO POJMENOVÁNO NA „NÁBŘEŽÍ HÁCLAVA HAVLA“.

    Prosím touto cestou i „ušlechtilé“ komunisty, aby tomu příliš nebránili a brali to jako symbolickou omluvu za jeho žalářování. Památka Václava Havla, který bydlel na Rašínově „nábřeží“, vytváří jistý souzvuk. Navíc pojmenování náměstí, či ulice je dosti obvyklé. Leč nekonvenční osobnost a jeho boj s totalitou za lidská práva, občanskou slušností, si jistou nekonvenčnost zaslouží. V Jihlavě, už jenom pro, rehabilitaci sprostot, kterým se jeho jménu a památce prostřednictvím příspěvků v JL, dostává.

    Zapomeňme tedy na vzhled jeho pomníku, či umístění.
    Myslím, že by stačilo usnesení rady a 3 vhodně umístěné smaltované tabulky
    Ing. arch. Zdeněk Gryc

    Na vědomí: http://www.jihlava.cz/paeddr-ing-rudolf-chloupek/o-36/p1=49306
    S žádostí o projednání na zastupitelstvo města Jihlavy

  3. Zdeněk Gryc napsal:

    prosím o opravu překlepu na VÁCLAVA HAVLA
    děkuje ZG

  4. XXXXX napsal:

    Můj příští pes se bude taky jmenovat václav havel

  5. VladimírV napsal:

    Vážený pane Gryci.
    Nenapadlo Vás ani trochu, pokud to není přímo Váš záměr, že patříte mezi ty, kteří pomáhají svojí bezbřehou adorací ke spouštění laviny protichůdných názorů, řekněme i sprostot na Havlovu adresu? Václav Havel nemůže být ani omylem přirovnávám k TGM. Pokud jde o jeho věznění, zařadil se pouze do plejády dalších prezidentů, kteří byli vězněni. Výjimečný je jedině tím, že stupeň jeho „blahořečení“ přesáhl velikost jeho osobnosti. Přiznejme si, jeho hvězda slábne a já se obávám, že nepomohou ani sochy, názvy ulic, či pouhé tabulky s připomenutím jeho jména. Takový je holt život. Jeho krutost spočívá v tom, že není veden božími zákony, ale svobodným myšlením lidí, kteří mají právo se vyjadřovat, a třeba i rozdílně, k dění kolem sebe. A to je dobře.☺

  6. Zdeněk Gryc napsal:

    „svobodným myšlením lidí, kteří mají právo se vyjadřovat, a třeba i rozdílně, k dění kolem sebe.“
    ——————————————-

    ANO, to je meritum nenásilného díla, za tyto ideály žalářovaného Václava Havla, „LIDSKÁ PRÁVA“, který ocenila světová demokracie.
    Od Washingtonu přes Prahu, nyní i Haifa. Jihlava by neměla zůstat, zvláště s ohledem nenávistné sprostoty, publikované v JL, pozadu.
    Zdeněk Gryc

    „Vážený pane Gryci.
    Nenapadlo Vás ani trochu, pokud to není přímo Váš záměr, že patříte mezi ty, kteří pomáhají svojí bezbřehou adorací ke spouštění laviny protichůdných názorů, řekněme i sprostot na Havlovu adresu?“

    Nenapadlo. Roman Podrázský věnoval svoji práci v meditativním sadu vězně Hrušky také kapli umučeného vězně Kolbeho.
    Nemám zde disposici Kolbeho častěji publikovaný citát.
    Jde ale o memento: „že průšvihy lidstva vznikly proto, že slušní lidé mlčeli“.

    DOUFÁM, ŽE JIHLAVA NEBUDE MÍT PROBLÉM s návrhem na pojmenování nábřeží VÁCLAVA HAVLA.
    Nezalekne se historických duchů STB v interiérech budovy v Hluboké, kde jsme s Jiřím Jirmusem bourali kobky vězňů.

    Barcelona to má jednodušší, problém pana Vladimíra už vyřešila.

    Barcelona vzpomínala na Václava Havla, v centru města vznikl památník
    15. února 2014 18:42

    Další Havel’s Place neboli Havlovo místo, netradiční památník připomínající odkaz českého exprezidenta, bylo slavnostně odhaleno v Barceloně. Dvojice křesel se stolkem od Havlova dvorního architekta Bořka Šípka má sloužit kolemjdoucím k diskuzi a setkávání v centru katalánské metropole.

    V bezprostřední blízkosti katalánského parlamentu v Parc de la Ciutadella v Barceloně bylo slavnostně odhaleno pamětní místo Václava Havla – Havel´s Place. | foto: Knihovna Václava Havla
    V pořadí už třetí Havlovo pamětní místo v sobotu slavnostně odhalila delegace v čele s barcelonským starostou Xavierem Triasem. Netradiční pomník stojí v parku nedaleko katalánského parlamentu, v centru metropole. „Chceme uctít osobu, která pohnula Evropou v tak základních aspektech, jako je dialog a demokracie,“ prohlásil barcelonský starosta při slavnostním odhalení. Vyzval rovněž k pokračování v odkazu, který po sobě český exprezident zanechal.
    Ceremoniálu v katalánské metropoli se mimo jiné zúčastnil také bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, jeden ze zakladatelů Knihovny Václava Havla, či pražský primátor Tomáš Hudeček.

    Václava Havla připomíná ve Washingtonu lípa a pár křesel se stolkem
    Stejně jako v případě předchozích dvou Havlových míst, v americkém Washingtonu a irském Dublinu, pochází i toto z dílny exprezidentova dvorního architekta Bořka Šípka. Instalace se skládá ze dvou kovových křesel a kulatého stolku, jehož středem prorůstá lípa.
    Záměrem projektu Havel’s place je podle jeho tvůrců, architekta Šípka a českého velvyslance v USA Petra Gandaloviče, vytvoření sítě takovýchto veřejných míst, kde se lidé budou moci setkávat a svobodně diskutovat: „míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla,“ zopakovali svůj záměr autoři na facebookové stránce věnované exprezidentově odkazu.
    V letošním roce, kdy si Česká republika bude připomínat 25 let od sametové revoluce, by pak obdobných míst mělo vzniknout po celém světě ještě několik, uvedl španělský server terra.es.
    Autor: Ivana Milenkovičová
    Zdroj:http://zpravy.idnes.cz/v-barcelone-odhalili-dalsi-havlovo-misto-ffo-/zahranicni.aspx?c=A140215_170519_zahranicni_im

  7. VladimírV napsal:

    Vážený pane Gryci,
    asi se opakuji, ale Vaše neúnavné připomínání míst, kde „pochopili“, jaký velikán VH byl, mne opět svádí k připomenutí nesmrtelného Járy Cimrmana. Musím Vás uklidnit. Věhlasu Ježíše Krista nedosáhne a každé nekonsensuální zvěčnění jeho památky (kromě jeho náhrobku na hřbitově) u nás bude předmětem tvrdé polemiky, případně dojde k nepěkným reakcím. Chcete snad osobně hlídat třebas jenom destičku na nábřeží řeky Jihlavy s jeho jménem?

  8. Zdeněk Gryc napsal:

    Chcete snad osobně hlídat třebas jenom destičku na nábřeží řeky Jihlavy s jeho jménem?
    ————————-
    NIKOLI, HLÍDAT BY JI MĚLA V JL ČASTO NEZNÁMÁ DÁMA – SLUŠNOST.

    Hlídat pamětní desku je těžké. Znáte historii pamětní desky na Gerlachu, dříve Pik Stalin?

    V Jihlavě je Stalinův duch zásluhou Jiskry, nejenom zmíněného článku Milana Dvořáka, kde Stalina adoruje, stále živý.

    Barcelona měla problémy s Frankem, ty s Havlem vyřešila nejenom snadno, elegantně a bez ostudy.

    Jihlava to bude mít moc těžké, něco jako story s odstraněním Podrázského madony z privatizovaného náměstí na Březinkách. Jediný kdo se ho zastal, byl předseda KSČ Ing. Šlechtický. Kdyby zastupitelstvo přijalo jeho stanovisko tak by problém, kam s ní a kde vzít půl milionu nevznikl. Myslím, že zastupitelstvo by mělo více přemýšlet o jeho stanoviscích zakládajících se nejen na technické znalosti, ale také na sociální slušnosti.
    Navrhuji pouze smaltované tabulky.

    I jejich odstraňování něco ukáže, podobně jako zde publikované sprosťárny a pomluvy, inspirované jménem Václava Havla.
    Dříve to byla Boží muka a svatí Jánové, aktuálně kříže na jihlavském hřbitově, foto jsem vložil do – dopisy čtenářům.
    Stejně jsem tam vložil asi před 3 dny foto restaurace kříže pod Popicemi.
    To se „nevylíhlo“. Gryc
    Zdeněk Gryc

  9. Zdeněk Gryc napsal:

    V KARLOVÝCH VARECH PRÁVĚ IN-AGUROROVALI HAVLOVU LAVIČKU. ČT 1

    CO NA TO PANE VLADIMÍRE V.
    MIMO TO,ŽE JSME V JIHLAVĚ

    NEBO JE ZDE ZLÝ VZDUCH, PLNÝ ANTI-HAVLOVÝCH MUCH?

    TŘEBA BY POMOHLA HYGIENICKÁ STANICE

  10. VladimírV napsal:

    Vážený pane Gryci,
    světská sláva budiž tolerovaná. Karlovy Vary, o kterých se mluví, že jsou v rukou Rusů, ať si žijí svým, třeba i intelektuálním životem. Ve stylu, ať si rádoby filosof VH posmrtně vyskakuje pod poklicí reality, tedy pod víkem mříže kanálu. Jihlava je na tom jinak, poněkud realističtější. A tak se asi budete muset smířit s tím, že památka na Václava Havla bude pouze tuctovou vzpomínkou na jednoho z mnoha českých prezidentů. Doporučoval bych Vám, vytvořit si domácí modlitebnu k tomuto člověku.

  11. Zdeněk Gryc napsal:

    „pod víkem mříže kanálu. Jihlava .
    je na tom jinak, poněkud realističtější.“

    VĚŘÍM,ŽE IDEE VYHNANÉHO PANA PHDR HOFFMANANNA NEBUDOU NIKDY ZAPOMENUTY…
    SLUŠNOST,DEMOKRACIE A LIDSKÁ PRÁVA,ZA KTERÁ BYL ŽALÁŘOVÁN PO VSTUPU VOJSK PO ROCE 68 I VÁCLAV HAVEL

    DOMÁCÍ MOTLITEBNU,

    K STALIVOVI A JEHO APOŠTOLU, MILANU DVOŘÁKOVI, POTŘEBUJÍ CTITELÉ TOTALITNÍCH KRUTOSTÍ.

    POD VÍKEM MŘÍŽE NEJENOM KANÁLIU K NÁM VZHLÍŽEL PO LÉTA ŽALÁŘOVANÝ HAVEL, kterého si vždy vážil,ani ne tak v modlitebně jako při poslechu BBC Zdeněk Gryc

  12. VladimírV napsal:

    Vážený pane Gryci,
    vzdejme hold těm 14 (z 15) milionům lidí, kteří útrpně snášeli příkoří „socialistického blahobytu“ bez toho, že by si museli sáhnout na život. A zejména těm pár jedincům, kteří se šprajcli, budiž přiznán větší sláva. Je opravdu rozdíl mezi revolucionáři, kteří i položili život za ideály lepší společnosti a fešákem, který v šedi totality jezdil v mercedesu do zaměstnání.

  13. XXXXX napsal:

    Pane Gryci běžte už s vaším havlem do řiti.

  14. Berka napsal:

    No a co myslíte pane architekt – kdybyste třeba (samozřejmě zdarma) jako výraz úcty k nejhodnějšímu našemu panu prezidentovi, sám vymyslel a nakreslil nějaký vhodný monumentální pomník ? Pro celoživotního tvůrce silážních jímek, rozjásaných paneláků a důstojných sídel stranických aparátů, by to jistě nic moc složitého nebylo. A vytřel byste zrak všem kritikům a posměváčkům !

  15. Zdeněk Gryc napsal:

    NEZKLAMAL

  16. berka napsal:

    No a co myslíte pane architekt – kdybyste třeba jako výraz úcty k nejhodnějšímu našemu panu prezidentovi, sám vymyslel a nakreslil nějaký vhodný monumentální pomník ? Pro celoživotního tvůrce silážních jímek, rozjásaných paneláků a důstojných sídel stranických aparátů, jehož dědeček vítal tatíčka Masaryka, by to jistě nic moc složitého nebylo. A hnedka byste vytřel zrak všem kritikům a posměváčkům !

  17. Frej napsal:

    Autor není opojený?

  18. XXXXX napsal:

    🙂

  19. Frej napsal:

    Jak se asi bývalý důstojník socialistické armády může postavit k symbolu konce totality?

  20. Zdeněk Gryc napsal:

    No a co myslíte pane architekt – kdybyste třeba jako výraz úcty k nejhodnějšímu našemu panu prezidentovi, sám vymyslel a nakreslil nějaký vhodný monumentální pomník ?

    Vážený pane Berka,

    Vymyslel jsem pomník Janu Palachovi. bocceto 1:5O jsem nabízel po totáči na magistrátu. Jer stále k dispozici u Podrázských.
    Spolupracoval jsem na pomníku faráře Toufara,kterého si v neděli prohlédlo tisíce lidí.
    Navrhuji v Jihlavě nazvat: NÁBŘEŽÍ VÁCLAVA HAVLA.
    Plastiku má připravenou sochař Dvořák.

    S úctou se „snaží“ student: Zdeněk Gryc

  21. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Ad.: Plastiku má připravenou sochař Dvořák….

    Pan architekt, který jinak obecně velice hájí demokratické ideály a navíc ještě člověk výtvarně vzdělaný,se ani nepozastaví nad „totalitním“ přístupem prosazovatelů tohoto monumentu, prostě jenom konstatuje, že sochař Dvořák už má připraveno…. Vždyť jaký je rozdíl mezi tím, když si předchozí, totalitní a nynější „demokratický“ establischment uzurpuje právo takto surově rozhodovat o veřejném prostoru…samozřejmě – změnilo se složení těchto vyvolených a namísto Stalina budeme mít klíče….Jinak je to stejné.

Leave a Reply