Vzpamatujte se !

Tak nějak jsem si kdysi říkal, co by se muselo stát, abych pocítil potřebu sem zase něco napsat. Je to tady. Dnes ráno jsem si s údivem přečetl v novinách, že ctihodný liberecký zastupitel za lidovou stranu, jakýsi pan Kalenda (původně v jednom článku psali, že dokonce prý poslanec parlamentu, což ale není pravda) si prý dal pár piv a pak si pustil hubu a klávesnici na špacír. Věc se týká události minulého týdne, kdy byl v Rakousku nalezen kamion se sedmdesátkou mrtvých běženců. Podle pana poslance to prý není žádná tragédie, ba právě naopak, protože tito běženci nejsou lidi, ale lůza, póvl a špína. Kdyby seděli doma a nelezli k nám do Evropy, nic by se jim nestalo.

Fajn, stane se. Může jít o ojedinělý exces a je možné, že to pan poslanec dokonce i nějak ustojí  a i když ho třeba nakrásně mateřská strana, která má lásku k bližnímu tak nějak ve svém programu, exemplárně vyloučí – v klidu si dozastupiteluje jako nezávislý. Nebylo by na tom tedy v podstatě nic divného, kdyby to byl názor ojedinělý. Když jsem si ale pročetl diskuse pod články s touto událostí, zatraceně mě zamrazilo. Minimálně devadesát procent lidí mu dalo zapravdu – a v podstatě nadšeně tleskalo. Samozřejmě se jedná především o takové ty „Pozorné Čtenáře“, „Platiče Daní“, „Spravedlivé Občany“ a další přezdívky, kteří si svoje komplexy obvykle léčí podobnými řečmi ve své virtuální realitě a pořád doufám, že v reálném životě by jednali přece jenom jinak. Ale i tak.

Víte – o co mi jde. Absolutně nemluvím o uprchlickém problému – byť mám na něj asi trochu jiný názor, než většinová veřejnost. Nezazlívám čechům jejich strach z neznáma a sám vnímám, že je to pro Evropu (a časem tedy i pro nás) opravdu problém s velkým P. To je ale jenom jeden aspekt věci. Jde mi o úplně něco jiného. O to, že někdo dokáže lidskou bytost, která má stejný počet končetin a tělních otvorů jako on sám, považovat za něco podřadného, špinavého a hodného maximálně tak zašlápnutí. Nemluvím o tom, že naše současná evropská civilizace se kupodivu zrodila právě tam, odkud nynější běženci přicházejí – v době kdy se naši českomoravští prapradědové ještě s radostným výskáním mlátili kamennými paličkami a baštili syrové maso. Nemluvím ani o tom, že udušené dvouleté dítě mě osobně přece jenom tak nějak úplně nezapadá do mediálního obrazu uprchlíka, coby bradatého divokého muslima, lačnícího po sociálních dávkách od českého úřadu práce a po tom, aby mohl obden beztrestně znásilňovat české holky a vraždit české důchodce ve frontě před Kauflandem.

Mluvím hergot úplně o něčem jiném. Je to jenom nějakých pětasedmdesát let, kdy se v nemlich stejně velkých autech s výfukem zavedeným dovnitř pokoušela jedna nadřazená rasa stejným způsobem řešit jeden podobný „Problém“. Problém s lidmi, kteří prý byli méněcenní, degenerovaní, přenášeli nemoce a mohli za veškeré ekonomické problémy lidstva. Tehdy také většinová veřejnost absolutně nic nenamítala. Byli naopak spíše rádi, že židé zmizeli a že si mnozí mohli i něco přilepšit z jejich majetku. Nezajímalo je, kde a jak židé končí. Prostě je někdo někam odvezl a je od nich pokoj. Byli totiž jiní a mohli za všechno špatné. Póvl, špína, lůza.

Dneska stojíme v němém úžasu nad obrázky z Osvětimi nebo Mauthausenu a naší mysli se příčí uvěřit, že to všechno byla vůbec pravda. Fotky hromad mrtvol na kost vyhublých a otrhaných vězňů bereme jako nějaké obrázky z jiné planety. Dodnes dáváme za vinu všem němcům bez rozdílu to, že něco tak zrůdného dokázali nejen vymyslet, připustit, ale i tak obludně zrealizovat.

Je mi strašně smutno a cítím, že to špatné v nás ani za těch sedmdesát let nikam nezmizelo, ale že to tam pořád je, doutná a čeká aby se mohlo zase někdy naplno rozhořet. Stejně takhle mi bylo smutno, když jsem kdysi četl knihu Ondřeje Neffa „Tma“ – protože jsem pochopil, že i když ten příběh nemá reálný základ, tak vše co by následovalo, je bohužel bolestně pravdivé.

Jde mi o to, že až za dalších sedmdesát let budou naši vnukové a vnučky nevěřícně kroutit hlavami nad obrázkem lidí vynášejících z jakéhosi odstaveného kamionu rozkládající se těla jiných lidí, jakému národu to pak budou dávat za vinu oni…

131 Responses to “Vzpamatujte se !”

  1. Libor Furbacher napsal:

    Pane Dasek ,pekne,lidsky,napsano.A vite co zajimave,nahle to naproste ticho.

  2. Jan P. napsal:

    Já to ticho trochu naruším.
    Výborně napsáno.Naprostý souhlas s autorem blogu p.Ďáskem.Takových občanských postojů na veřejnosti a textů na dané téma je v českém mediálním prostoru potřeba dnes jako sůl.

    Pane Furbacher, přes naší politickou a ideovou rozdílnost názorů si vážím vašeho postoje,který jste zaujal v diskuzních komentářích na téma imigrantská krize.I Vám patří dík.

  3. Patrik_sam napsal:

    Souhlasím s panem Ďáskem, jen málo z nás si uvědomuje, jakým hrůzám jsou tito lidé vystaveni. Jdou do neznáma bez prostředků, bez zázemí jen s vírou v lidskou pomoc. A zde se s nimi kupčí ve prospěch politických bodů… Je mi z toho velmi stydno. Jen těžko hledám omluvu pro lidi co je nazývají nejen „lůzou“ je mi stydno za naši zbabělost…. Jeden malý chlapec ve Švédku, nedávno řekl svým rodičům, že je šťastný, že žije v zemi do které lidé prchají… jak prosté…

  4. VladimírV napsal:

    Vážený pane Ďásku.
    Lidský soucit je něco, co je vlastní většině lidem. To samé platí o strachu. Společnost se vyvíjí a civilizace skutečně historicky vznikala tam, odkud běženci přicházejí. S malým dovětkem. U jejího zrodu nestál prorok Mohamed. Islám jako náboženství je dokonce mladší než křesťanství. To jenom na okraj věci.
    Máte pravdu, že lidská důstojnost musí být zachována, ať je to křesťan, černoch nebo třeba muslim. Srovnávat ovšem problém imigrace, který trápí obyvatele Evropy, s obdobím hitlerovského Německa, kdy se někteří lidé v Německu, zmítaném krizí a hladem, dali přesvědčit o nadřazenosti své rasy, a páchali neskutečná zvěrstva, dost dobře nejde. Evropa není agresorem a neprahne po podrobení muslimů. Obyčejní lidé, kteří mají pochopitelně strach z budoucnosti, protože jsou krmeni neurčitými chlácholivými sliby představitelů státu, se prostě začínají racionálně chovat. Nic víc, nic míň. Pregnantně to vyjádřil slovenský premiér Fico, který řekl, že když si země nedokáže poradit s nepřizpůsobivými z řad místní romské komunity, nelze počítat s tím, že by se dokázala potýkat s novým, velikostí a mírou nebezpečí nedefinovatelným problémem v podobě vlny imigrantů.
    Pokud mluvíte o našich pravnoučatech, kteří budou nechápavě kroutit hlavou, co jsme to byli za národ, máte bohužel smutnou pravdu. Už my jí nechápavě kroutíme, jak k tomuto mohlo dojít. Všechno má svoje příčiny. A jednou z nich nepochybně je, že se do zemí, které jsou nábožensky směrovány úplně jinam, docházelo k pokusům implementovat „demokracii“. Zmíním, že především tam, kde jsou surovinové zásoby a kde autoritářské režimy odmítají šlapat brázdu podle přání USA.
    Pro Muslimy, kteří ctí hodnoty svého náboženství a vyznávají právo šarija, je každý, kdo by se tomuto nechtěl přizpůsobit, hoden smrti. Smrti, které se u nás každý bojí. Jak zprávy o smrti běženců, tak i záběry z teatrálních poprav nepřátel Islámského státu, vedou lidi k velkým obavám. Samozřejmě i k pohrdání vůči těm, co je při honbě za ziskem nechají vědomě umřít. Zároveň stále netrpělivěji očekávají, jak se bude problém hromadného exodu řešit.
    Dnešní příběh, kdy bylo ve vlaku v Břeclavi „odchyceno“ přes 200 běženců, kteří nezákonně projeli bez problémů několika státy, ač neměli žádné vízum, ukázal na nový trend. Je to pohodlnější, odsunout problém jinam. Německo, kam běženci míří, však jednou rovněž řekne „dost“. A uprchlíky na své území nepustí. Je navíc s podivem, že země, která dlouho bránila i po našem vstupu do EU možnosti získat zde práci, nás kritizuje za to, že se k uprchlíkům chováme neuctivě. Pomozme lidem, kteří utíkají před válkou, to ano. Ale mějme prosím na paměti, že štědrá vstřícnost Evropy budí naděje další milionů lidí, kteří se do Evropy vydají na pochod za lepším životem. Se svojí vírou, zvyklostmi, způsobem chování. Kolonizace Ameriky a vybití původního obyvatelstva je „dobrým“ příkladem.
    A teď se znovu vrátím k těm našim pravnoučatům. Obávám se, aby nebyli pohrobky zániku evropské civilizace. Civilizace, která se sama vědomě zlikvidovala.
    Vladimír Havlíček

  5. Fejinka napsal:

    Pánové, je to hezké co tady bylo řečeno, ale já se ptám: „Proč k tomuto novodobému exodu vůbec došlo? Co bylo prvotní na startu těchto imigrací? Jistě, mnozí řeknou občanská válka, kdo ji vyprovokoval a stál za ní? Neříkejte, že taková Libye pod tzv. diktátorem M. K. na tom byla tak zle, podobně v Egyptě, Iráku a nyní v Sýrii. Tady něco nehraje. Někomu to vadilo. Vždyť takových a mnohem horších diktátorů na světě je a ti si vesele žijí dál a nikomu nevadí a jsou v pohodě. Co vy na to?
    A pane Ďásku, Židé určitě nevymizeli, mají svůj stát, jsou po celém světě, včetně u nás, ale ti hlavní, bohatí, co zavčasu emigrovali před Hitlerem jsou za mořem a ovlivňují život na celé zemi.

  6. VladimírV napsal:

    Pepo, i já jsem podobně meditoval:
    Viz výše: Všechno má svoje příčiny. A jednou z nich nepochybně je, že se do zemí, které jsou nábožensky směrovány úplně jinam, docházelo k pokusům implementovat „demokracii“. Zmíním, že především tam, kde jsou surovinové zásoby a kde autoritářské režimy odmítají šlapat brázdu podle přání USA.

  7. berka napsal:

    Pane Ďásku, díky – máte dar psaní od boha.

    Ostatním – bohužel srovnání s holocaustem JE zcela na místě. Zase to pramení z neznalosti historie – nebo tedy spíš ze špatné interpretace historie. Tzv. „konečné řešení židovské otázky“ totiž nevzniklo jenom tak a původně s ním ani nikdo nepočítal. Hitler na otázce židů postavil svoji politickou kariéru a aplikace protižidovských zákonů ve třicátých letech mu umožnila dvě zásadní věci – jednak samozřejmě zisk židovského majetku, který mohl obratem investovat do státní ekonomiky a pak také celkem zajímavou věc – „optické“ snížení nezaměstnanosti a tím pádem řečeno dnešním slovníkem prudký růst HDP.

    Jenomže ani Hitler nepočítal v polovině třicátých let s úplnou likvidací židů – toto se zrodilo v úchylných, le pragmaticky uvažujících hlavách prakticky až před známou konferencí ve Wansee. Hitler chtěl nejprve židy obrané o majetek jednoduše vystěhovat někam pryč z německa. Jenomže…nikdo o ně nestál. Žádný evropský stát je nechtěl přijmout, NIKDO je totiž „neměl rád“. Kdo chce, může si něco najít třeba o pogromech v Polsku, nebo na Ukrajině. Německé židy nikdo nechtěl a proto zbyli Hitlerovi takříkajíc na krku. Soustředil je v koncentračních táborech, což samozřejmě sebou neslo potřebu je živit a starat se o ně (ať už ta péče byla jakákoliv). To vedlo k prvním pokusům o jejich likvidaci, nejprve střílením a právě pokusy s výfuky atd. Ani jedno nebylo efektivní. Teprve Cyklon B otevřel cestu k tomu, co se pak stalo.

    Jasně, kdyby je bývaly evropské státy přijaly, nejspíš by se vše jenom o nějaký čas oddálilo. Ale nikdo jim tehdy nepodal pomocnou ruku – o to jde.

    Ještě se pánové zeptám na jednu věc – vy detailně znáte složení uprchlíků na našem území z hlediska náboženského vyznání ? Jste si jistí, že se jedná pouze o muslimy ? Ono například z té Sýrie totiž utíkají hlavně křesťané – ti totiž nejsou na straně ani Asada, ani opozice, ani kurdských milic a na straně islámského státu už samozřejmě vůbec ne. Divíte se, že někdo nechce žít v zemi, kdy je úplně jedno jaký voják který den do jeho domu přijde, protože je to vždycky nepřítel ? Jenže nemáte kam utéct – pro všechny jste totiž muslimský ekonomický imigrant…

  8. VladimírV napsal:

    Pane Bernarde,

    dnes nejde o prioritně o otázku židů, ale o novodobou kolonizaci Evropy. Primární záležitostí „kolonizátorů“ není likvidace evropského obyvatelstva, ale jdou prostě za lepším či důstojnějším životem. To šli kolonizátoři i v Americe. A najednou jim Indiáni začali překážet. S výsledkem, který je obecně známý.

    Pokud migranti nemají platné vízum, jsou na našem území nelegálně. Pro tento stav platí zákonná pravidla. Zákony byly postaveny tak, aby stát mohl plnit jednu ze svých základních rolí, a to je ochrana jeho obyvatelstva. Zjednodušeně řečeno, nelegálům se omezí volný pohyb na našem území do doby, než se zjistí jejich status. Pokud mluvíte o koncentračních táborech, tak to ve srovnání se zařízeními pro migranty silně přehnané.

    O přesném složení migrantů oficiální informace nejsou. Ale to je snad jedno. Pokud nemají platná víza, rozdílným způsobem se s nimi nezachází. Proklamace o tom, koho že bychom měli upřednostňovat, jsou pouze politickými prohlášeními. Přednost v udělování víz je dávána uprchlíkům před válkou.

    Úděl obyvatel Sýrie je skutečně tristní, to nelze popřít. Ale položme si otázku, co je horší. Zdali hladomor v jiných částech světa či náboženské roztržky např. v Sýrii. Obojí lze efektivně řešit pouze v místě samém a ne tím, že si Evropa bude hrát na matku milosrdnou a pod jejich náporem se sama likvidovat.

    Vladimír Havlíček

  9. berka napsal:

    Mluvíme každý o něčem jiném. Bohužel jste možná nečetl pozorně úvodní článek – já jsem ho doufám pochopil. Nejde o příčiny, jde o oběti. Každý má samozřejmě právo na svůj názor a na svoje vnímání světa. Jenom Vám přeji, abyste nikdy Vy, ani nikdo z Vašich blízkých nemuseli před nikým a před ničím utíkat…

  10. VladimírV napsal:

    Pane Bernarde.
    Já jsem pouze glosoval článek pana Ďáska, abych přetnul ono ticho k němu, avizované panem Fürbacherem. Nic není jenom černé nebo bílé. Ony oběti jsou následkem něčeho, co jsme nezpůsobili. To, že někdo schvaluje smrt migrantů jen proto, že tady nemají co pohledávat, je skutečně neomluvitelné.
    Považuji se za obyčejného občana, tedy jednoho z těch, kteří mají většinově obavy, kam to všechno dojde. Ano, přeji si a přeji nejen mé rodině, ale i všem spoluobčanům, aby se nemuseli dočkat toho, že budou přímými aktéry války, kterou jsem naštěstí nezažil. Zároveň doufám, že se naše republika, potažmo Evropská unie dokáže vzpamatovat, jasně vydefinuje velikost problému a zároveň určí jeho efektivní řešení. Věřím, že se splní Vaše přání. Jsem tady doma, bez jakýchkoliv nároků přesahujících možnosti prostředí, ve kterém žiji, a proto si logicky nepřipouštím, že bych měl před někým, či ničím utíkat.
    Přeji Vám hezký podzim. Vladimír Havlíček

  11. XXXXX napsal:

    Zvláštní je že neutíkají třeba do Izraele, nebo lidsky a nábožensky spřáteleného Iránu, proč si sakra vybrali zrovna Evropu. Daleko, přes vodu, přes rasisty. Divný. Mě osobně jich líto není. Ani těch co se utopili, či udusili, či co já vím, co se jim vlastně stalo. To je jen a jenom jejich problém do kterýho nás zatáhli, tedy za výrazné podpory Spojených států. Smutný na tom je, že tihle byli nejspíš opravdoví utečenci. Problém nenastává ve chvíli záchrany těchto „chudáků“ co nic nemají krom deseti tisíc dolarů na přepravu sem. Problém nastane s jejich dětma. To budou již občané.
    Ale to není na vlně dnešní solidarity. Chápu. Hlavně aby mým dětem neřezali na ulici hlavy jako vojáčkovi z Anglie. Kde bude pak ta lítost. Naši potomci nás nejspíš proklejou. Tady pokud to tu ta chamraď nepřevezme a nepozmění trochu dějepis.
    A unie, ta se NIKDY nevpamatuje a nic nevydefinuje, teda krom pomazánkovýho másla, protože je to organizace k prdu.
    Jediný co se s tím dá dělat je hezky naložit na loď a šup s nima zpátky. Doma si nedovolí stávkovat před nádražím. V Budapešti můžou?
    Zvláštní je, že mě by angláni nakopali do řiti a šupem poslali domů. Tyhle ne. Kde je ta pravda?

  12. Libor Furbacher napsal:

    Pane Vladimire, to co vy nazyvate kolonizace Evropy, to zaclo uz davno. A nema to s touto vlnou genuine uprchliku co delat.Tyto nemaji s radikalnim islamem nic spolecneho ,ONI JSOU JEHO OBETI.! Jeden priklad.Kdyz nemci nechtely delat manualni praci nekdy v sedesatych letech a pozvaly turecke delniky.Dnes jsou jich tam cela mesta. Tez predesle prijimani emigrantu do vsech statu evropy udelalo svuj dil.Problem je v tom ze staty v evrope jsou reluctatni uznavat ideu of “melting pot“.Proste ve zjednoduseni to je to ,ze nove prichozi by se meli prizpusobit nove zemi a ne na opak.A bez milosti potirat extremismus ,vcetne vyhosteni radikalnich muslimskych kazatelu.Na to liberalove nemaji guts,naopak tak si predstavuji multicultural spolecnost.Takze kdyz je budete volit,tak asi problemi budou,ale to nebude protoze tito novy uprchlici prisly ,hodne z nich ani nejsou muslimove.
    Ze jsme tam v Cesku z toho ze vseho na mrtvici chapu.Jak se nekdo vymyka “nasemu normalu“ ,tak to je zle.Jeste si dobre pamatuji jak kdysi otevrely v Jihlave jakousi skolu pro zahranicni studenty ze“ spratelenejch“ statu v africe a to byla velka atrakce pro Jihlavu a okoli. Lidi se predhanely v tom kdo videl nejcernejsiho cernocha .

  13. Jan P. napsal:

    Pro pana Vladimíra V.
    Jak se ČR aktivně podílí na podpoře uprchlické krize:http://www.blisty.cz/art/78754.html

  14. VladimírV napsal:

    Pane Fürbachere. S Vaším příspěvkem souhlasím.
    K těm zahraničním studentům v Jihlavě: Ano, byla to atrakce. studenti byli ze zámožnějších rodin a proto budili velkou pozornost některých dívek. I díky tomu se velmi rychle naučili česky. Opačně pak, ona děvčata, přes čilý styk s nimi, neuměla v cizí řeči říci „ne“.

  15. Miroslava napsal:

    Pane Ďásku, moc pěkně napsané. Rozumím vám. Jako dneska

    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/379481-pohnou-drasticke-fotky-utopeneho-syrskeho-ditete-evropou-ptaji-se-media.html

    „Diskuse zablokována“… někdy se stydím že jsem češka

  16. VladimírV napsal:

    Pane Jane P.
    K onomu článku: Ano, války přinášejí obrovská utrpení občanům válčících států. Doba, kdy se válčící lidé mlátili klacky, je nenávratně pryč. Každý stát má svoji obrannou doktrínu. Pokud je navíc technicky na výši, což je u nás tradice z předválečného Československa, je nabíledni, že tomu přizpůsobí i svůj průmysl, potažmo vývoz. Česká republika byla vyhlášená svým zbrojním průmyslem, což mimo jiné zvyšovalo i životní úroveň jejich obyvatel. Václav Havel zasadil tomuto průmyslu těžký úder, eliminoval ho na minimum, čímž udělal radost zejména konkurenčním firmám na západě.
    Pokud jde o dodávky zbraní do ciziny, toto je přísně hlídáno. Jinak řečeno, firmy je nemohou dodávat , kam se jim zlíbí. Že existují kličky, a naše zbraně se dostanou do míst válečných konfliktů, to je pravda.
    Než oklikou použité zbraně české výroby bych kritizoval podíl našich výcvikových středisek na „zvyšování kvalifikace“ budoucích teroristů. I to se dá přece zdůvodnit, politika přátelství se mění. Např. Réza Páhlaví byl českým přítelem, no a vidíte, v jakém vztahu jsme k jeho zemi dnes. O historické roli jednotlivých států ve vztahu k Sýrii není snad nutné hovořit.

  17. J.R napsal:

    Paní Miroslavo,každého života,je škoda,jde-li o dítě dvojnásob.Jestiže ale novináři zneužívají takovéto situace a cílevědomě tlačí na lidské city,není asi něco s jejich novinářskou etiketou v pořádku.Jestli jste se dívala na nástup imigrantů do maďarského vlaku,jistě jste si všimla,že žen a dětí se do vlaku moc nedostalo.Zato silných a dobře živených,válkou ohrožených mladých mužů,kteří se nevybíravě rvali o místo ve vlaku tam bylo až až.Myslím si,možná,že naivně,že uprchlík by měl být vděčen zemi ve které je konečně v bezpečí a ne aby si nějakými protesty,nebo násilím vynucoval svoje nároky.Už tím,že překračují hranice bez dokladů porušují zákony a měli by být vyhoštěni.Naši lidé,ač příslušníci unie,ještě nedávno nesměli v Německu pracovat a bez dokladů by Vás i dnes hnali svinským krokem raus.

  18. Miroslava napsal:

    Džejáre – díky moc za váš příspěvek. Krásně doplnil celý úvodní článek a je to přesně to, o čem asi autor psal. Vaše reakce na „fotky z Osvětimi“ je úplně ukázková. Že není něco v pořádku s novinářskou etikou ? Přesně tak – proč nám ukazujete u snídaně takové hnusné věci ? Ať se topíjou, je to sice smutné, ale my to nechceme vidět a vědět. Když to nebudeme vidět, tak jakoby se to nestalo, že ?

    Jednou z věcí která kdysi přispěla k ukončení války ve Vietnamu, byla malá fotografie – malého nahého ubrečeného děvčátka, možná ji znáte. Přesně tohle je potřeba – ukazovat celou věc v té nejdrsnější podobě. Dokud lidé nezačnou přemýšlet nad tím, že jejich dítě má úplně stejné botičky, nebo že právě teď leží v úplně stejné poloze – ale narozdíl od té malé „černé pakáže“ jenom v klidu spí vedle v pokojíčku, nezačne se nic měnit. Na co jiného chcete proboha tlačit, než na lidské city ???

  19. VladimírV napsal:

    Paní Miroslavo,
    stále mi uniká, proč by se EU, potažmo naše republika a její občané, měli chytit za nos a po tíhou hrůzných momentů z migrační vlny. Problém je někde jinde, daleko od nás a tam je zřejmě ony srdceryvné scény nijak nedojmou. A já se ptám. Máme dostatek sil na to, abychom obrátili původce tohoto utrpení v dobro? Odpovídám, měli bychom mít. A to jakýmkoliv prostředky. Kde jsou rozsévači demokracie do arabského světa, původci, a to říkám otevřeně, současné situace. Zkrátka si vzali občany jako rukojmí pro zdůvodnění své neuvážené politiky.

  20. berka napsal:

    No…ruku na srdce pane Havlíčku – vám v této otázce něco uniká pořád (bez urážky). Proč by se EU, potažmo ČR a její občané měli chytit za nos ? Jste opravdu přesvědčen, že my opravdu neneseme ani ten nejmenší díl viny ? Například taková Libye – jak on to tehdá vlastně dopadl rapl Kaddáfí ? Konvoj v němž se snažil uniknout, když už i on pochopil že je konec, „humanitárně“ rozbombardovaly francouzské stíhačky v akci NATO, která z hlediska mezinárodního práva byla v podstatě ať se to komu líbí nebo ne, obyčejným napadením svrchovaného státu (zní to teď trochu úsměvně v souvislosti třeba s krymskou rétorikou ze strany právě NATO). Česká Republika JE členem NATO. Předpokládám, že plnohodnotným a nejen nějakým slouhou. Postavila se nějak ČR proti této akci a pokusila se třeba zprostředkovat nějaké smírnější řešení ? Ne. Jenom jako vždycky poslušně sklapla podpatky. Že se toho neúčastnili naši vojáci přímo – to na celé věci absolutně nic nemění.

    Mě hlavně mrzí, že vy pořád slučujete dvě věci – mluvíte neustále o těch, kteří to zavinili. Nicméně v tomto konkrétním tématu je primárně řeč o obětech, které na příčinách žádný podíl neměly. Vy neustále tuto debatu ředíte tím, že se snažíte trochu nepochopitelně přenést smysl úvodního článku někam jinam.

    Nahlíženo touto optikou mi s prominutím trochu přijdete, jako kdybyste měl dům na kopci a při povodni byste odmítl jakkoliv pomoci vytopeným, protože si za to přece mohou sami – neměli si debilové stavět dům u vody. A protože se ale považujete za jinak správného, spravedlivého a sociálně cítícího člověka, tak raději ještě zatáhnete žaluzie, aby vám pohled na ně nemohl ani v nejmenším nějak narušit Vaši řekněme jakousi vnitřní morální integritu.

  21. XXXXX napsal:

    Ale ono je to tak jak říká Vladimír. A berko jestli si myslíš, že frantíci angláni, či američani se nás na něco budou ptát, tak nebudou. A jestli na tom neseme díl viny, to nepochybně, už jen tím, že jsme vlezli do spolku, který se podobá unii jako vejce vejci. A to přirovnáník povodním trochu kulhá. Pravda je že jen debil si může postavit dům u vody. Druhá pravda je, že nikdo koho znám žaluzkama neotočil. Soused, byť z vedlejšího města je přeci jen soused, to co sem plave přes středozemní rybník není soused, ale uchvatitel.

  22. VladimírV napsal:

    Vážený pane Bernarde,

    naopak, neuniká mi nic. Hlavně to, že mne chcete udělat bázlivého asociála. Zkuste prosím zůstat u toho, že jsem správný, spravedlivý a sociálně cítící člověk se souvislosti z toho vyplývajícími. A já dodám, stojícího pevně na zemi, jehož hodnocení migrační krize se neliší od názoru většiny naší společnosti.

    Kdo byl strůjcem zásadních přeměn v Lybii, Iraku, Syrii nebo třeba na Ukrajině, vím stejně dobře jako Vy, viz moje předešlé komentáře. Ano, Česká republika na tom má svoji zprostředkovanou vinu jako smluvní člen EU, potažmo NATO. Podobná smlouva existovala i za minulého režimu. Zkrátka, vylezli jsme z jedné velké řiti a radostně vlezli do druhé, protože to je náš úděl.

    Válečný konflikt se nedá zastavit nikde jinde než v zemi jeho vzniku. Ekonomické migranty, jichž je převážná většina, pak nastavením takových pravidel, která jim nepřinesou žádný profit.

    Při síle vlny běženců se dalo předpokládat, že dojde k lidským tragédiím. Ale to je především jejich volba,
    Nemyslím si, že bychom měli nést následky „své viny“ až do té míry, že se necháme pohltit přílivem nových kolonizátorů. Dnešní situace se totiž jinak nedá nazvat.

  23. Libor Furbacher napsal:

    To XXXXX,
    hroznej pohled na vec.Mate jenom strach o svoje male ceske ja.Aby vam nekdo nenarusil vasi pohodu,a jste nastvanej uz jenom na to ze musite zavrit oci pri zpravach aby jste si nezkazil chut na veprovy a dvanactku.
    Vubec nerozpoznavate ze tyto lide utikaji pred stejnym nepritelem z ktereho i vy mate strach ze bude rezat vasim detem hlavy.A tento nepritel by zrovna rezal hlavy jejich detem ,kdyby neriskovaly vsechno a neutekly.Vy by jste nedal deset tisic dohromady ,kdyby vam a vasim detem slo o zivot?
    Ale v jednom svama souhlasim ,ze unie je byrokratickej lenochod ,ktere se dohaduje ,misto aby jednal ,kdyz lidi umiraji.Presne jako s jugoslavii.

  24. VladimírV napsal:

    Pane Fürbachere.
    Je hezké, že jste nezapomněl na vepřové a pivo. USA jsou velkou zemí, Ale stačilo 11. září a celá Amerika byla podělaná strachem i přes její velké americké „já“.

  25. berka napsal:

    Asi to opravdu nemá cenu. Já o voze, ty o koze…

    Vladimíre, sakra jaká kolonizace ? Ti lidi utíkají před VÁLKOU ! V Sýrii je sedm milionů (umíte si to číslo představit ?) lidí co jsou uprchlíky ve vlastní zemi – museli opustit svůj domov a neví kam jít. Pořád mluvíte o tom, jak je potřeba řešit problémy tam, kde vznikly. Jak to ale proboha pomůže LIDEM, kteří potřebují pomoct TEĎ HNED ?

    Vždyť by to přece vůbec sakra problém nebyl, kdyby se z toho problém uměle nedělal. Jednoduché řešení – imigranty, kteří se oprávněně cítí ohroženi, je potřeba dostat pryč z jejich země. Evropa je ale natrvalo (celkem pochopitelně) nechce. Co s tím ?

    Kde je nárazníkové pásmo – tedy místo, kde ti vaši takříkajíc vetřelci lezou na břeh ? Třeba Řecko. Řecko je ekonomicky v prdeli a dělá Evropě černýho petra. Fajn. Tak proč se jednoduše nedomluvit na výhodným kšeftíku – uděláme v Řecku na pobřeží velké uprchlické tábory a EU je v rámci lidskosti bude financovat (nebojte se, vyjde to za rok NĚKOLIKANÁSOBNĚ levnějc než dvoudenní humanitární bombardování Hellfirama) – plus Řekům umázne nějakej ten grošík. Až se to v Sýrii atd. trochu uklidní, jednoduše se uprchlíci naloží na lodě a koordinovaně pěkně hajdy zpátky domů.

    Jenže opravdu smysluplný řešení nikdo nehledá. Každej máte leda haldu keců o tom, jak se sem ženou džihádisti a nefachčenkové (kteří jsou mimochodem na vaše hrdý česko zvědaví asi jako kráva na špekáček) co zaplaví a zničí Evropu, vašim dětem budou na potkání řezat hlavy a radostně papouškujete slinty o nutnosti řešení problémů v místě vzniku.

    Je přitom jenom jediná metoda – zpohodlnět je a přežrat. To pochopil už starej Gusta Husáků. Stačí dát lidem kus žvance, barevnou televizi a srdceryvnej seriál v neděli dopoledne, aby se jim nechtělo do kostela. Fejinkové budou v sedmým nebi a Grycové se rádi přizpůsobí. Nikdo nebude mít jedinej důvod někde běhat po poušti se samopalem. Arabský Emiráty – oáza klidu, nulová zločinnost. Tam to pochopili. Ve tři píchneš u Bosche, o půl čtvrtý už doma griluješ se sousedem, nadáváš na to, jací sou politici zlodějský kurvy, zasměješ se prá vtipům o policajtech a seš stoprocentně spokojenej – nemáš nejmenší potřebu něco měnit.

    Jenže vaše zaprděný čecháčkovství nic takovýho nepochopí. Pro vás musí bejt člověk sparťan, nebo slávista. Nic jinýho neexistuje. Idealista Ďásek jednoduše napíše, že v jeho světě by neměly malý děcka umírat bezdůvodně a bez viny – a je z něho u vás okamžitě advokát islámskýho státu. Nepřijde vám to proboha trochu na palici ? Titulek je fakt přiléhavej – VZPAMATUJTE SE !!!

  26. VladimírV napsal:

    Dobrý den pane Bernarde.

    Proč tak zhurta? Myslím, že se naše názory více sjednotí, pokud připustíte, že většina, opakuji většina běženců neprchá před válkou. Varianta umístění uprchlíků před válkou v blízkém Řecku je jedno z možných řešení. To máte pravdu. Budou to mít zpět domů kousek. Akorát je velmi těžké je předem rozeznat

    A teď to hlavní, a já rovněž věřím, že se konečně i Vy vzpamatujete. Jejich většina, tedy ti, co si našetřili ony tisíce dolarů a snaží se dostat do Evropy z jiných důvodů než kvůli útěku před válkou, je rozhodně nehodlá utratit za to, že se projedou do Řecka.

    Vyčítat našemu národu jeho mentalitu je velmi laciné. Všechno má svoje historické příčiny. Že se lidé nyní chovají tak, jak chovají, je dáno právě tím, že ten, kdo by nejen hledal, ale i prosadil smysluplné řešení, a to jsou naši, potažmo evropští kormidelníci dění, tak prostě dostatečně nekoná. A proto ta celonárodní obava.

  27. Jan P. napsal:

    Pane Vladimíre V.Vaší argumentaci na můj doporučený článek jsem očekával.

    Naprosto souhlasím s tím,co zde v diskuzi napsal p.Berka,Furbacher a pí Miroslava.
    Většina Čechů se k uprchlíkům staví odmítavě.To je nezpochybnitelný fakt a důvody mohou být různé(iracionální strach,xenofobie,předsudky atd).
    Hlavní příčinu postoje většiny Čechů vidím i jinde.
    25 let je lidem indoktrinováno sobectví, bezohlednost, cynismus, necitlivost, ba nenávist vůči slabým a neúspěšným, materialismus a honba za kariérou a požitky atd.
    Co potom chceme? Může uspět solidarita v nesolidární, „vlčí“ společnosti?

  28. Karel Policar napsal:

    VladimírV – můžete prosím uvést nějaký zdroj, statistiku, pro vaše tvrzení ? Za poslední dva roky se příliv imigrantů třeba právě z té Sýrie asi zdvacetinásobil. Podle vás je to proto, že se najednou dozvěděli o jakési zaslíbené zemi německo.

    Píšete že mají peníze, mobily, atd. Určitě jsou tedy informovaní o tom, že cesta do evropy je čím dál víc komplikovanější a přesto ji neváhají podstupovat.

    Jestli tvrdíte že ze sýrie lidi neutíkají před válkou ale kvůli tomu aby mohli na západě bezpracně žít, uveďte prosím nějaká alespoň hrubá čísla, děkuji.

  29. Venca napsal:

    Nic ve zlým,ale jen naprostý hňup si může myslet,že tyhle útěky nejsou organizovaný. EU potřebuje doplnit stavy,pod tu smlouvu sme se taky podepsali,a tenhle bordel,kterej ty vymaštěný amíci udělali v Africe,se jí velice dobře hodí.Já bych rád viděl nějaký reportáže z tý hrozný války,protože tyhle bojůvky sou pro čmoudy naprosto normální,stejně jako pro nás chodit do práce a živit rodiny.Jen se to teď z nějakýho důvodu zveličuje.Já si uprchlíka před válkou představuju trochu jinak,než jako člověka,který vyhrožuje a vynucuje si průchod Evropou třeba násilím.
    A ten švédský chlapeček taky možná za pár roků procitne,až přijde třeba o práci nebo onemocní tak,že nebude soběstačný a místo pomoci ze sociálního systému,do kterýho mimochodem jeho předci odvedli a odvádějí nemáloze svých příjmů,dostane hovno. Protože čmoudi mají přednost.
    A pak ještě ty dobrý rady přímo z jůesej.Co že ste si to postavili proti imigrantům vy?

  30. Libor Furbacher napsal:

    Pane Vladimire.
    Mate pravdu ze Amerika byla v soku po 9/11,stejne jako zbytek sveta,[snad krome lidi s podobnymi nazory jako vase,kteri si mysli ze si to zaslouzi .A nebo pan Beran ktery si mysli ze to udelaly sami vrazi z Wall streetu.].Ale je tam velkej rozdil mezi ni a unii.AMERIKA OKAMZITE REAGOVALA.!!!

    Vas nazor ,ze vetsina utecencu utikaji aby si economicky polepsily je prinejmensim retarded,nema zadnou logiku.Opravdu si myslite ze by nejaky tata ,ktery si chce ekonomicky polepsit ,vzal vsechny svoje uspory a riskoval zivoreni po leta v kempech na strednim vychode a potom kdyz kempy zacaly byt vyvrazdovany ISIS, riskoval zivoty svych blizkych na ceste pres more v gumovem clunu,jenom proto ,aby se dostal do Nemecka ?Ze to nejlepsi v co muze doufat je ze se tam dostane zivej, ale s holou pr…ly.Tomu vy rikate economickej utecenec?

  31. berka napsal:

    Venco, tak třeba namátkou https://www.youtube.com/watch?v=GV1aiFF31n0 – vážně v těchdle ulicích chcete chodit do práce a vodit děcka do školy ? Tak to potom jo. Jste prostě drsňák, no.

  32. Svatopluk Beran napsal:

    Celej tenhle průser leží na americké nenažranosti a touze řídit a ždímat svět. Ještě přesněji, na pár omezencích, kteří řídí americkou, potažmo světovou neoliberální ekonomiku založenou na amerických vizích pro třetí tisíciletí. Pokud se ptáme kde a kdy se začali dnešní migrantské problémy iniciovat, tak jsou to doslova stupidní války Busche a OCHOTNÝCH proti Afganistánu a Iráku, které byly odůvodňovány smyšlenými a zástupnými podvrhy. V Afganistánu nechtěli spřátelení Buschovi Talibanci poskytnout svou zemi lacino pro přepravu plynu, který měl směřovat do Spojených Států. V Iráku zase nechtěli Američani dopustit, aby Sadám prodával ropu namísto za dollary za eura. Znamenalo by to totiž posílení nové světové měny Eura na úkor prozatímní světové rezervní měny Dollaru, který přestal být od roku 1973 krytý zlatem, jak bylo původně dohodnuto v roce 1944 na Bretonwoodském zasedání, nýbrž jeho další pokračování mělo být jištěno CELOSVĚTOVÝMI zásobami ropy. Během vymyšlené Bushovy války bylo v celém arabském světě krutě trestáno a mučeno ve věznicích tisíce nevinných lidí a v Iráku se vytvořila 5 milionová masa bezdomovců bez střechy nad hlavou. Z asi tří milionů Iráckých imigrantů absorbovala téměř dva miliony Sýrie, zbytek pak okolní státy jako Irán Jordánsko a Turecko. Nikoho z Evropanů a Američanů to nezajímalo. Když začali Američané zbraněmi a penězi podporovat několik desítek různorodých osvobozeneckých hnutí, povětšinou těch nejradikálnějších v Sýrii, bylo na průser zaděláno. V Sýrii pak nešlo Američanům o nic jiného než o zrušení jediné životaschopné ruské vojenské základny umístěné mimo Rusko, zatímco sami jich mají po celém světě stovky. Vznikli tak další noví bezdomovci v zemi, která se již starala o ty Irácké. Tahle masa se pak ve své většině pohla do Turecka. TO JEŠTĚ STÁLE NAŠE EVROPSKÁ MEDIA ŘÁDNĚ A OBJEKTIVNĚ NEKOMENTOVALA A V PODSTATĚ OBČANY VE SVÝCH ZEMÍCH O TOM NEINFORMOVALA, Z DŮVODU INICIOVÁNÍ A VEDENÍ Těchto STUPIDNÍCH VÁLEK AMERICKÝM STÁTEM S KONKRÉTNÍ EVROPSKOU VOJENSKOU PODPOROU. Nemohu si pomoci, ale opět přiblblou podporou především Libyjských příslušníků Al-kaidy, pak Američané s Evropany rozvrátily další etablovaný stát v OSN a to Kadáfího Libyi. Přičemž vláda jiného islámského, dokonce rodového diktátora v Saudské Arábii, jim nevadí a vojensky ji udržují při životě. Všimněte si, že naši ani američtí vládci vůbec neřeší příčinu. Každý z nás kdo byl zticha, či dokonce nějakým způsobem podporoval tento stav neoprávněné lokální války a lží amerického národa od roku 2001, nese spoluzodpovědnost za narušení jiné kultury, které většina z nás nerozumí a ani nechce přijmout za svou. Ani já ji nechci a nehodlám přijmout ve svém světě naší kulturu takovým způsobem, který by ohrožoval mé demokratické a ateistické představy v místě ve kterém žiji. To ale neznamená, že nejsem schopen si uvědomit, že může někdo vidět svůj život jinak, nežli já vidím ten svůj. Bude to nyní dlouhá a složitá cesta. Jako jedna s prvotních cest, však musí být schopnost si přiznat naše transatlantické chyby, ukázat na viníky mezi námi, postavit je před řádné soudy a vypořádat se s nimi. Jako vzor by mohl sloužit například Norimberský proces, kdy byli konkrétní zločinci i jejich finanční zázemí a podporovatelé z řad obchodníků a podnikatelů jasně popsáni.

  33. Venca napsal:

    Berka a vy v tom chcete žít,že je tady tak vítáte? Nebo si myslíte,že ti,co se nám valí do evropy jsou na vyšší evoluční úrovni? Opustí islám a konvertují na křesťanství? Možná stačilo,kdyby jim amíci nechali kalachy a nezasahovali jednostraně do věcí,po kterých jim je hovno. V klidu by mohli provozovat ty svoje kmenový války pěkně v africe a na těch gumácích by sem plavali asi jen opravdu ti,který to tam sere a chcou žít jinak.

  34. VladimírV napsal:

    K panu Policarovi.
    Oficiální statistika zatím zveřejněná nebyla. Ale k odhadu se dostanete tím, kolika lidem byl udělený statut válečného uprchlíka a tedy vstupní vízum. Jsou to zlomky z počtu migrujících.

    Není mi známo, že bych se někde zmiňoval o jejich osobní výbavě. Tvrdím jedno. Ekonomičtí uprchlíci jsou do Evropy vysíláni svými rodinami, které je hmotně zabezpečí s tím, aby si sáhli na sociální dávky a tyto potom zaslali dalším. To je doloženo svědectvím těch, co o tomto problému ze zkušenosti něco ví.

    Pane Jane P.
    Svalovat současné chování většiny Čechů na křivení jejich morálky v průběhu posledních 25 let je velice zjednodušený soud. Jak byste potom vysvětlil postoj australské vlády? Ne, i přes snižující se zájem o dějiny našeho národa, lidé dobře ví, jak s bylo s Československem v minulosti zacházeno. Ano, panuje zde obava, chcete – li strach, že v tom zase zůstaneme sami. EU nemá, resp. nezveřejnila koncepci, jak dále s tímto problémem zacházet, představitelé některých států akorát kritizují nejen nás, ale i další státy za jejich opatrný, neřku -li odmítavý postup k migrantům. Leccos vyřeší nastávající zima, nicméně pokud nenastane prudká změna v sociální politice, problém vyvstane na jaře znovu.

    Sváťa Beran znovu jasně pojmenoval hlavní příčinu. A to je agresívní politika USA, která si své „demiokratizační“ kroky nechá žehnat od OSN a balí je i do seskupení NATO. Dokonce chtějí pacifikovat i samotnou EU, viz připravovaná dohoda TTIP. USA, stát, jehož se uprchlická krize týká pouze částečně a jehož někteří občané se Evropě vysmívají v jakém průšvihu se nachází. Nechápu jedno, proč se mírumilovná EU stává dobrovolně vazalem USA.

  35. Svatopluk Beran napsal:

    Oprava. Následný odstavec jsem špatně češtinsky vystihl.

    Ani já ji nechci a nehodlám přijmout ve svém světě naší kulturu takovým způsobem, který by ohrožoval mé demokratické a ateistické představy v místě ve kterém žiji. To ale neznamená, že nejsem schopen si uvědomit, že může někdo vidět svůj život jinak, nežli já vidím ten svůj.

    Takhle to bude snad jasnější.

    Ani já ji nechci a nehodlám přijmout ve svém světě naší kultury takovou kulturu, která by mohla svým způsobem ohrožovat mé demokratické a ateistické představy v místě ve kterém žiji. To ale neznamená, že nejsem schopen si uvědomit, že může někdo vidět svůj život jinak, nežli já vidím ten svůj.

  36. Svatopluk Beran napsal:

    Venco víte co byla evropská kolonizace. Znamenalo to také například to že pokud africké dítě v devatenáctém století nenasbíralo v rodném Kongu požadované množství kaučuku pro Belgického krále, byla mu useknuta ruka. Největší rekord v počtu useknutých DĚTSKÝCH rukou od křesťanských kolonizátorů je 1 200 DĚTSKÝCH RUKOU za jeden posranej den. To je nezpochybnitelná historie toho jejich – klidu pro provozování jejich kmenových válek někde v Africe – .

  37. Honza napsal:

    Pánové pozor ! Jde do tuhého – pan Beran začíná používat vulgární slovník – něco se děje ?

  38. berka napsal:

    Venco, ale Sýrie – pro Vás možná trochu překvapivě – není v Africe 🙂

    Od začátku občanské války tam zahynulo 240 000 lidí (zdokumentovaných). Maličkost, že ?

    Pane Havlíčku, mě opravdu zejména u Vás, kterého si vážím pro obvykle klidný a střízlivý tón Vašich příspěvků, sklouzáváte k tak laciné hospodské demagogii. Říkáte, že statistiky neexistují, nebo se nezveřejňují. Zkoušel jste vůbec nějaká čísla hledat ?

    Takže například – ty Vámi všemi dokola omílané štědré sociální dávky, kvůli kterým se imigranti ženou do Evropy. Víte, vůbec kolik činí v německu měsíční dávka čekatele na azyl ??? Po odečtení nákladů na ubytování (automaticky) je to průměrně 216 Euro. Tedy na naše necelých šest tisíc korun. V německu, s jeho životními náklady je to opravdu majlant !

    Akorát se divím, že mi tady zatím nikdo nenapsal „tak si je vem k sobě domů, když se jich furt zastáváš !“ – to je obvyklý konečný věcný „argument“ českých vlastenců a ochránců čisté rasy 🙂

  39. VladimírV napsal:

    Vážený pane Bernarde,
    asi se něco nepovedlo, tak to zkusím znovu. Nejsem z těch, co tahá výmysly z paty nebo papouškuje demagogické názory. Nechci mít za každou cenu pravdu, ale existují instituce, které rozhodně demagogii nepoužívají.
    Zkusím to znovu:

    Tajné služby

    BIS: Islamisté využívají azylové řízení a jsou vážnou hrozbou

    Islamisté využívají azylového řízení, po vyhoštění zůstávají v Schengenu bez dohledu v právním vakuu. Jsou vážnou hrozbou všem. Integrace muslimů žijících v diaspoře v zemích tzv. Západu selhává, postupy členských států EU vůči migrantům jsou v případech zadržených džihádistů neúčinné a jsou bezpečnostním rizikem. Týká se to i České republiky. Vyplývá to z dnes zveřejněné výroční zprávy BIS za rok 2014.

    Na rovinu a bez zastírání uvádí čerstvě zveřejněná Výroční zpráva o činnosti BIS fakta, která se dosud dala spíše tušit: „Standardní postupy členských států EU vůči migrantům jsou v případech zadržených džihádistů v mnohém neúčinné a v důsledku toho jsou příčinou bezpečnostní hrozby. Tito jedinci jsou si vědomi konkrétních nedostatků a umí jich velmi dobře využívat. Zneužívají systém ochrany základních práv a svobod v azylovém řízení. Zahraniční džihádisté, které se nepodaří vyhostit, zůstávají v schengenském prostoru v jakémsi právním vakuu, bez jasného statusu a dohledu,“ píše se v právě zveřejněné Zprávě.

    V kapitole „terorismus“ pak tuto situaci hodnotí BIS jako vážnou hrozbu: „Stávají se tak jednou z vážných hrozeb spočívající v šíření a podpoře islamismu a terorismu v Evropě. BIS spolupracovala v roce 2014 na případu džihádisty původem z Blízkého východu, který cestoval s padělanými cestovními dokumenty s cílem zapojit se do bojů v Sýrii. Podle závěrů zjištěných vlastním šetřením i poznatků získaných prostřednictvím meziresortní a mezinárodní spolupráce BIS hodnotí volný pohyb takových osob v ČR i v schengenském prostoru jako vážné bezpečnostní riziko.“

    Integrace muslimů selhává, rizikem jsou konvertité

    Podle Zprávy využívá selhávání zemí tzv. Západu velmi dobře Islámský stát: „Džihádistická organizace budující stát na principu zastrašování a používání primitivního brutálního násilí, tzv. Islámský stát, svými vojenskými akcemi zvýšila nestabilitu na Blízkém východě, a tím také bezpečnostní rizika spojená s terorismem ve vztahu k Západu. Kromě dočasných bojových úspěchů a snahy vybudovat stát na principech doslovné aplikace islámského práva zaměřila své úsilí na efektivní džihádistickou propagandu využívající internet, včetně prostředí sociálních sítí. Díky svým relativním úspěchům a propagandě úspěšně využila selhávání procesu integrace mladších generací muslimů žijících v diaspoře na Západě. To se projevilo v poměrně nebývale vysokých počtech dobrovolníků odcházejících bojovat do svaté války v Sýrii a Iráku, především v řadách Islámského státu nebo Fronty pomoci -Džabha an-Nusra, syrská odnož al-Qáidy,“ uvádí se ve zprávě.

    Jak dále vyplývá z dnešní zprávy, největším rizikem z hlediska členských států EU, včetně ČR, se stali navrátilci z výše uvedeného konfliktu. Jedná se o radikály, kteří disponují válečnými zkušenostmi, kontakty v mezinárodních džihádistických sítích a zpravidla motivací provést teroristické útoky na území svých domovských zemí. „V roce 2014 BIS prověřovala několik případů cizinců, kteří na území ČR s různou intenzitou působili a u kterých existovalo důvodné podezření, že odjeli do Sýrie, aby se tam zúčastnili bojů. Kromě výskytu a působení těchto osob věnovala BIS svou pozornost také sympatizantům s IS či jinými ideologicky podobnými teroristickými organizacemi. V tomto ohledu byli nejrizikovější skupinou kontroverzní konvertité a někteří rodilí muslimové převážně mladší generace. V české muslimské komunitě však během roku 2014 převládal názor odsuzující aktivity Islámského státu,“ uvádí Zpráva.

  40. Svatopluk Beran napsal:

    Venco máš pravdu, uberu. Prostě přestávám to transatlantické farizejství kolem sebe zvádat. Dík za zvednutý prstík. Sleduju teď Tvarůžkovou a nějakého evropského koordinátora na 24. A oni teď řeší jakto že si někdo dovoluje dát ránu pěstí soupeři a jestli to mohou udělat i ženy za své muže, když před tím jim k vůli ropě někdo pozabíjel statisíce jejich partnerů a minimálně celou jednu generaci dětí odsoudil na negramotnost, protože jich nemohou miliony chodit do řádné školy, která byla naprostou samozřejmostí i v částečně diktátorských režimech. Uvědom si, že v mnoha zemích z odlišnou kulturou než je ta naše, bude minimálně jedna generace občanů bez základního vzdělání. To je SUPRMINA uložená transatlantickým valem pro všechny země světa do budoucna. TO JE BARBARSTVÍ

  41. XXXXX napsal:

    6000x100000x12 jen a letošek a co dál. Kdo to bude živit pane chytrej? My co musíme ráno v půl pátý vstávat. Ano empatie je krásná věc.
    Ročně deset mrtvých dětí nedbalostí roičů a okolí – nic
    Ročně 500 mrtvých na silnicích za Evropu 10000 – nic.
    Jeden černej čmoud na pláži – konec světa. Jo to je ta logika.
    Američan poučuje o přistěhovalcích a má nejbrutálnější imigrační politiku na světě – logika.

    Slováci na to jdou dobře. 300 nebo kolik syrských křesťanských rodin. S tím souhlasím. Proč my ne?

    Tohle je debata k ničemu. Jak již bylo někým řečeno, přeberu si to po svým. Třeba proto, že jsem narozdíl od vás teoretiků strávil dost času v banánově a vím úplně přesně jací jsou. A to jsme jim jako pomáhali. Jedno se jim nedá upřít, učí se rychle. Kdyby OSN nevymyslelo tyhle výpomoci a nechalo to tam Laurentu Nkundovi a jemu podobným napospas, dodnes by černoušci netušili, že Evropa existuje, byl by klid a Angela by nevykřikovala píčoviny o pomoci potřebným do světa. To platí pro Afriku. A jejich kámoše z východu znám taky i tam jsem pobyl s nejmenovanou cestovkou. A jako nevěřící pes tvrdím co kus to kopie předchozího kusu. Ale hoši ponechte si své iluze. Mě určitě nedostanou i přes ty hordy co se sem valí. Já jsem na ně připraven.

    Berka problém na sýrii jsi zůžil ty. To není problém Sýrie, ale ISLÁMU a zvláště pak extrémního islámu, kde se vzal, že by z Paříže nebo Berlína? Ať z vděčnosti za pohostinství konvertujou a můžou tu žít do konce svých dnů. S tím nemám problém – pokud budou makat a vydělají si na sebe. Tak jako já nebo můj soused, nebo kdokoliv kdo nic zadarmo nedostává. Ne tak jejich budoucí děti. Ty tu nemají co pohledávat. Těm už v jejich budoucí svobodné vlasti nic hrozit nebude, takže šup s nima na parník a alou domů.

  42. Jan P. napsal:

    Pane Vladimíre V.
    Srovnáváte nesrovnatelné.Postoj australské vlády k migraci a veřejné mínění v Česku ohledně uprchlické krize.
    Nařízení australské vlády nemůže být omluva za morální selhání Čechů.
    Proč si nebereme za vzor naše západní a jižní sousedy(Německo,Rakousko) ?

  43. VladimírV napsal:

    Pane Jane P.
    „Je to má chyba, má veliká chyba“… Toto je součást modliteb křesťanů. EU a nakonec ani NATO nebylo primárně koncipováno k anexi Arabů. Jaká je tedy naše vina, když jsme členy těchto uskupení?, A co teprve Amerika, pro jejíž rozkvět byli z Afriky dokonce dováženi otroci. Má nějaký pocit viny?
    Ne, Češi zatím morálně neselhali. Nemají ani kloudně možnost, protože o dění v EU nerozhodují.
    Na to, jak dlouho vydrží vzorové chování Rakouska a Německa k migrantům, si rád počkám. Zatím jim dělají nárazník sousedé.

  44. Svatopluk Beran napsal:

    xxxxx – Já jsem s nima musel pět let pracovat zoči voči. Pět let jsem posílal peníze pro svou rodinu do české banky, a oni zase pro své rodiny do Sýrie, Čadu, Maroka, či je ukládali ve své Lybijské bance. Z těch možná deseti muslimů kteří kolem nmne pracovali, byli automechanik – Syřan, soustružník – Syřan, autoklempíř – Marokánec, zámečník černěfialovej – Čaďan. Pak tam byli chlapi kteří buď uklízeli dílny a nádvoří, nebo myli a připravovali nám k montáži rozdělané motory a čerpadla. To byli Pákistánci a Lybijci. V offisu pak pracovali vedle našich jenom Lybijci a jeden Syřan. Z těch všech, které jsem za pět let vzájemné práce poznal byl jen jeden jako člověk parchant, i když všichni byli muslimové. A to ten Syřan – automechanik. Možná že bílej když pracuje s černým a nemá u sebe jen samopal s čokoládou, je pro černýho přijatelnější. Nejsem si úplně jistej, ale možná že bych taky černýmu ze samopalem, kterej by mi nabízel čokoládu, o kterém bych tušil že jeho táta nebo děda drželi zbraň u hlavy mého otce nebo dědy, aby odvedli poždaovaný pracovní výkon a který by bojkotoval mě nebo i jim vzdělání, také moc nevěřil. Nevím , ale zdá se mi to celkem přirozené.Nevěřím rasistickým doktrýnám, že některé rasy jsou méněcené a myšlenkově omezené. O čem jsem však stoprocentně přesvědčen je to, že jejich mozky nemají nižší kapacitu než ty naše, ale že jejich mozkům chybí kontinuální vzdělání v několika generacích po sobě.

  45. berka napsal:

    No tak teď jsem z toho pane Havlíčku ale jelen. Napřed to byla absolutní většina ekonomických uprchlíků a teď zase říkáte, že jsou to islamisté. Jak to teda je ? Půl na půl ? Nebo to jsou ekonomičtí džihádisté ? To asi ne, přece jenom příjemce sociálních dávek asi nebude příliš ideální adept na spícího agenta…

    Každopádně ale to co píšete, tedy nebezpečí zanášení odlišných kultur, to je nezpochybnitelné. Tuhle o tom plamenně mluvil i pan Okamura – veliký vlastenec a čech jako poleno 🙂

    A že Vám chlapi nevadí třeba Vietnamci.

  46. berka napsal:

    XXXXX – ty jsi byl v Kongu ? Cos tam proboha dělal ?

  47. Libor Furbacher napsal:

    Pane Berka.
    Podle komentaru bych hadal na Obchodni misi.

  48. VladimírV napsal:

    Vážený pane Bernarde.

    K Vaší zmínce o mé laciné demagogii jsem udělal něco, co nemám ve zvyku. Předložil jsem Vám znění zprávy BIS o islámském nebezpečí. Výrazivo v něm se týká hrozby terorismu jako jednoho z rizik spojených s migrací. To je samozřejmě extrém, ale zato hodný zvláštního zřetele.

    Pokračuji zase „po svém“. Není Vám divné, že v době exodu poněkud utichly výhrůžky islámského státu vůči zemím, kam mají především namířeno? Zkrátka, nechtějí čeřit vodu, aby se snadněji vytvořilo předpolí pro jejich činnost v budoucnu. Ale to bude asi fantasmagorie, co? Na popsaném schématu jednání ekonomických migrantů trvám.

  49. Svatopluk Beran napsal:

    Nebyl, ale tak tochu mě zajíma i koloniální historie světa.

    http://zpravy.idnes.cz/belgicky-kral-je-v-kongu-o-zverstvech-sveho-predka-leopolda-ii-mlci-1di-/zahranicni.aspx?c=A100630_112250_zahranicni_ipl

    Už jen svou přítomností Albert II. připomíná, že v letech 1885 až 1908 byla země osobní kolonií jeho předka Leopolda II. Obchodoval se slonovinou a gumou. Na kaučukových plantážích museli pracovat všichni jako otroci a tresty za neplnění kvót byly kruté – vraždy nebo „jen“ useknuté ruce.

    Kongo

    Demokratická republika Kongo je země bohatá na měď, kobalt, diamanty a slibně vypadají i průzkumy ropy, zlata, železa a uranu, píše Reuters. Ale 80 procent z 67 milionů obyvatel musí vyjít se 40 korunami na den.

    Během těch 23 let bylo zabito pět až dvacet milionů lidí. Na nátlak světové veřejnosti král předal Kongo Belgii. Ta však uvrhla stát do absurdní války s německými koloniemi Rwandou a Burundi a rovněž drancovala přírodní bohatství.

  50. Svatopluk Beran napsal:

    Leopold druhý Belgický

    Roku 1865 nastoupil po smrti svého otce na belgický trůn. Proslul svou tvrdostí a bezcitností, především ke svému nejbližšímu okolí. Vládl čtyřicet čtyři let a zanechal Belgii bohatou a silnou – jak si přál.

    Bohatství pocházelo především z afrického Konga, kolonie ve střední Africe, které dobyl svou politickou obratností bez vojenského zásahu. Roku 1885 se zde stal vládcem a dlouho to bylo jeho soukromé vlastnictví, Leopold se nechal oslovovat svrchovaným králem tohoto afrického státu. Byl jedním z největších vlastníků kolonií. Finančně podporoval cestovatele H. M. Stanleyho, který pro něho Kongo objevil. V kolonii panovalo otrokářství a Leopold zde prováděl bezohledné kořistnické hospodářství, těžil zde kaučuk a slonovinu. Jeho majetek dosahoval tří milionů liber. Podle časopisu History revue to odpovídá částce jedné miliardy dnešních liber. Podle různých pramenů byl Leopold jedním z největších masových vrahů v historii, neboť měl na svědomí smrt několika milionů lidí.

    V devadesátých letech 19. století se pokoušel pronajmout si britskou kolonii Súdán, z jejíchž obyvatel chtěl utvořit armádu, se kterou by dobyl minimálně Čínu. V roce 1908 po zveřejnění exploatace Konga (vyvraždění cca 10 000 000 místních obyvatel), které učinil novinář a politik Edmund Dene Morel, vypukla aféra, která vedla k tomu, že kontrolu nad teritoriem dosud známým jako Belgické Kongo, přejal stát, belgickému státu pak odkázal Leopold všechna svá vlastnická práva ke konžské kolonii ve své závěti.

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Leopold_II._Belgick%C3%BD

  51. Svatopluk Beran napsal:

    Láďo je také ale možné že naše media pouze snížila počet i strukturu dezorientačních informací. Je dobré sledovat více zdrojů než jsou jenom ty české. Pokud si to nikdo neuvědomuje tak Německo přijde TÉMĚŘ ZADARMO možná až k půl milionu občanů s minimálně základním, převážně však středoškolským a vysokoškolským vzděláním. Tito lidé budou ochotní vzhledem ke svým vědomostem a schopnostem pracovat i za nižší cenu. Neví kolik stojí stát z peněz daňových poplatníků výchova od človíčka v dětství až po středoškolské nebo vysokoškolské studium. Několik statisíců to bude určitě. Německo bude mít zadarmo, no vlastně i z našich peněz, tuto mladou Syrskou i Iráckou generaci. Turci, kteří pomohli dát dohromady bývalé rozbité Německo, byli převážně dělnických profesí s minimálním vzděláním, tentokrát to bude jiný levl.

  52. VladimírV napsal:

    Sváťo,
    potřebu Německa získat bez velkých vlastních výdajů levnou pracovní sílu chápu. Ovšem koordinovaně, nikoliv způsobem, že do EU nalákám štědrou sociální politikou miliony migrantů, kteří způsobí doslova kolaps. Sporadické je zejména to, zdali se jejich potřeba týká lidí s kvalifikací, neboť i nemyslím, že by vědeckotechnický pokrok dosáhl takové míry, že mizí požadavky na méně kvalifikovanou práci. Kanaďané, při vlně našich taky spoluobčanů jasně řekli, že rádi uvítají ve své zemi manuálně pracující. Jak to dopadlo, s ohledem na mentalitu těchto emigrantů, to víme. V případě současných ekonomických migrantů si myslím totéž. Pokud nezískají práci odpovídající jejich kvalifikaci, spokojí se štědrým sociálním servisem, který jim dokonce umožní dotování dalších. Zkrátka, přes souručenství v EU si tady každý hraje na svém písečku. A Němci mají dokonce takovou drzost, že nám vyčítají odtažitý postoj k tomu, že bychom jim měli dělat křoví.

  53. XXXXX napsal:

    berka: No teď s odstupem času bych to taky rád věděl.
    Beran: Nejsem si úplně jistej, že to byla Belgie kdo je uvrhl do války.
    Beran: To o těch vysokých školách jsi vzal kde? Nikdo neví kdo je kdo a nějaký doklady co možná ukážou nemají zádnou hodnotu. Jestli přijde Němocko k laciné pracovní síle, co bude dělat místní drahá a kvalifikovaná síla. Ty z těch konspiračních teorií zblbneš.
    Furbacher: Nech si svý přihlouplý připomínky víš hovno jak to tam vypadalo, radši běž zkontrolovat protimexikánskej plot hňupe z ameriky.

  54. XXXXX napsal:

    VladimírV: Ano to je zcela přesné. A navíc naši emigranti utrpěli jakési byť malé polidštění narozdí od současných příchozích.
    Berka: ještě návrat k mozkovým kapacitám. Pokud dokáží provádět to co si milice zkoušely na vesničanech již zmíněného Konga těžko se dá o nějaké mozkové kapacitě hovořit.
    Druhá věc je, že to co nám přije jako šílené jim se zdá normální. A to bohužel i těm postiženým. To odkud přicházejí je náš středověk. Neslučitelný s tím naším stylem.
    Za mě uplně jedno jestli černej muslim nebo hnědej muslim. Jestli zaostalej sedlák z afriky nebo ten tvůj inženýr ze Sýrie. Muslim to je to hlavní. Stačí se podívat na Alraviho a poslechnout si jeho pokrytecký kecy a je všechno jasný.
    Debatujte kluci debatujte, čím dýl budete debatovat tím víc jich tady bude.
    Já s touto bezvýznamnou diskusí končím.

  55. Venca napsal:

    XXXXX – tys byl v Kongu, jo ? Cha-cha. 🙂

  56. berka napsal:

    O mozkové kapacitě jsem nepsal já, ale pan Beran – i když s ním v tomhle souhlasím. Jako ti zmiňovaní japonci. Za války to byly největší bestie, proti kterým je nějaký islámský stát jenom čajíček. Dostali ale přes držku tak, že se z nich během tří generací stali úplně jiní lidé (pravda, nejsou sice tak ideální jak si je malujeme, ale rozdíl je markantní).

    Pane Vladimíre, a tak co teda ti Vietnamci ?

  57. VladimírV napsal:

    Vážený pane Bernarde,

    Výborná otázka. Ano, to je ta výjimka, která potvrzuje pravidlo. Mentalita Vietnamců, tedy hlavně jejich pracovitost a houževnatost, vlastnosti, s kterými dokázali ve válkách odolat i daleko mocnějším protivníkům, je předurčila k tomu, že si vydobyli za posledních 30 let své místo v naší společnosti. Jsou příkladem píle, která z vlastností našich lidí mizí. Mají své zvyky, obchod s čímkoliv je rovněž jejich charakteristikou. Že by si viditelně vymáhali nějaká privilegia, např. sociální dávky, to jsem si opravdu nevšiml.

    Co je ovšem zajímavé, je způsob, jak se s nim vypořádali naši západní sousedé. A to pří vší jejich multikulti.

  58. Jan P. napsal:

    Pane Vladimíre V.Jako většina Čechů se zuřivě bráníte odpovědnosti za uprchlickou krizi.
    Hodnotit lidi na základě kolektivní viny je krajně fašistický jev.Každý muslim je přece potencionální terorista a agent Islámského státu.
    Za ekonomické imigranty byli u nás před druhou světovou válkou považováni i židé, kteří se zoufale snažili dostat z nacistického Německa.
    Tomáš Pasák v monografii Český fašismus (z roku 1999) cituje časopis Vlajka ze třicátých let: „Hitler k nám vyhnal všelijaký neřád a hned čtyřikorporace se o ně starají. Kolik se jich stará o naše nezaměstnané, kteří už nepobírají podpory? Ti mohou mrznout, jen když se u nás budou mít dobře marxisté a Židé, byť by naši lidé hladem a zimou padli. Konec citátu.
    Podobnou rétorikou dnes u nás argumentují lidé jako p.Konvička,Bartoš,Hampl,Hájek a přidávají se k nim některý politici českého politického mainstreamu(Okamura,Babiš Zeman).
    Nelze samozřejmě vyloučit to, že mezi vlnou imigrantů se nějaký náboženský fanatik nenajde.Tomu nezabráníme i kdyby k žádné uprchlické vlně do Evropy nedošlo. Veškerou odpovědnost za uprchlickou krizi pokrytecky raději hodíme na byrokraty z Bruselu.Nefunkční EU a imperiální politiku USA.Obyčejných Čechů se to přece netýká.Kolonialismus západní civilizace vraždí dodnes, jen si to nechceme přiznat.
    Už Václav Klaus se rád vysmíval lidským právům, na jejichž místo stavěl práva občanská – je to prý „falešná dobromyslnost, dobrota některých nejbohatších zemí“, která jen odrazuje lidi od práce. A úplně stejné argumenty slyšíme i dnes: proč by Češi měli mít soucit s „čmoudy“, kteří stejně chtějí do Evropy jen proto, že se tu dá pohodlně žít na sociálních dávkách?
    Problémem naší společnosti tedy není několik extremistů, kteří pochodují po Václaváku s šibenicemi v rukou. Mnohem horší je, co si o uprchlících a světě tam venku myslí „slušní občané“. Politikům tiše přizvukují i mnozí novináři. Dříve psali o kriminalitě Romů, dnes se přeorientovali na islám a ,,znásilňující Eritrejce“. Noviny to prodává, lidé to chtějí, tak proč se „cenzurovat“?
    Arab je od přírody terorista a flákač.„Divoši“ z Afriky i dalších nezápadních zemí měli být podle našeho vkusu raději vykázáni za brány „západní civilizace“. Což o to, domorodci sice můžou těžit coltan do našich mobilů nebo šít šaty v otrockých továrnách,ale jinak ať zůstanou tam, kde jsou. Nemají totiž jako lidé stejnou hodnotu jako vy a říká se, že jejich kultura je neslučitelná s tou naší. „Každý přece ví“, že „černoušci“, jak bývají familiárně nazýváni, mají odvěký sklon k násilí a divošství.
    Česko se tak pozvolna posouvá tam, kam se ubírají i mnozí naši východní sousedé – nazývejme to třeba xenofobií, ale možná ještě přesnější by bylo označení „fašismus s lidskou tváří“.

  59. Svatopluk Beran napsal:

    Pro upřesnění předchozí dva překopírované články patří xxxxx a Vencovi. Nedělám si žádné veliké iluze o které koliv rase nebo většině národů. Podle mne je však důležité nepřehánět nebo cíleně nezamlčovat, nýbrž konstatovt objektivní skutečnost.

    Ještě drobný dovětek. Jednímz největších zel bylo pro Afriku, především pro tu střední, zavření zlatého okna a důsledky Jonkupurnské války. Důvod je jednoduchý, pro většinu občanů však zcela neznámý. V sedmdesátých letech, kdy již na západě zcela jasné že se moderní pěstování obilovin, ve svých vysokých hektarových výnosech, bez chemie neobejde se o totéž pokusily některé africké země. Mnohé tehdejší africké státy naobjednaly na dluh od MMF tuto substráty vyráběné z ropy. Ovšem než ji dokázali dovést a použít tak ropa se ze 70-80 centů za barel zvedla po Jonkupurské válce na 4 dollary za barel. Vím zní to směšně proti dnešním cenám. I tak to však bylo čtyřikrát tolik než co byli připraveni splácet. Načež přišel pád do již nikdy nekončící dluhové propasti. A to si piště že se jim neodpouštělo jako nyní Ukrajině, kde ministerstvo financí obsadila občanka s americkým pasem.

  60. Svatopluk Beran napsal:

    První moje odpdověď na to jestli jsem byl v Kongu směřovala tobě a Vencovi k historickým koloniálním válkám afričanů. Vztahovala se k historickému odkazu křesťanů v Kongu.

    Druhá část patří dnešku. Už jsme tu ale jednou o tom diskutovaly.

    Venca říká:
    Pátek, 4. 9. 2015 v 15:02

    V klidu by mohli provozovat ty svoje kmenový války pěkně v africe a na těch gumácích by sem plavali asi jen opravdu ti,který to tam sere a chcou žít jinak.

    Jak přiléváme – koupí mobilních telefonů – oleje do ohně nejkrvavější války v Africe

    Znovu začíná nejkrvavější válka od doby, kdy Adolf Hitler prošel Evropou – a vy sami máte kus zakrváceného vraždění ve vlastní kapse, píše v deníku Independent Johann Hari. V Kongu už zahynulo 5,4 milionů osob. Ne, to není „kmenový konflikt“ na „necivilizovaném kontinentě“. Vyšetřování OSN zjistilo, že tuto válku vedou „podnikatelské armády“, jejichž cílem je zmocnit se kovů, které tak nutně potřebuje jednadvacáté století. Válka v Kongu je válka, do níž jste přímo zapleteni.

    Oficiální historie této války zní, že po rwandské genocidě uprchli masoví vrazi z kmene Hutu přes hranici do Konga. Rwandská vláda je pronásledovala. Ale to je lež. Rwandská vláda napadla ty části Konga, kde jsou přírodní zdroje – a začala je plenit. Kongo je z nejbohatších zemí na světě: je tam zlato, jsou tam diamanty, coltan, cínovec a další. Všichni to chtěli – tak do Konga provedlo invazi šest zemí.

    Tyto zdroje nebyly ukradeny pro používání v Africe. Byly ukradeny, aby mohly být prodány nám. Čím víc jsme kupovali, tím víc cizí bojovníci v Kongu kradli – a vraždili. Vznik mobilních telefonů vyvolal vlnu vraždění, protože coltan, který mobilní telefony obsahují, se těží především v Kongu. (Coltan je lidový africký výraz pro columbit-tantalit, kovovou rudu, která se získává z prvků niobium a tantalum. Používá se ve spotřební elektronice, v mobilních telefonech, přehrávačích DVD a počítačích…, pozn. red. ) OSN jmenovala mezinárodní korporace, které se na tom podílely: Anglo-America, Standard Chartered Bank, De Beers a dalších asi 100 firem. (Všechny tato obvinění popírají.) Avšak namísto aby naše vlády zabránily v tomto plenění, požadují, aby tuto praxi OSN přestalo kritizovat.

    Byly doby, kdy se bojovalo méně. Avšak teď se vraždění zase rozhořelo. Oficiálně prý proto, že místní konžský bojovník Laurent Nkunda – kterého podporuje Rwanda – musí ochraňovat místní obyvatelstvo z kmene Tutsi před vrahy z kmene Hutu. Proto okupuje konžské vojenské základny.

    Je to lež. Francois Grignon, ředitel mezinárodní organizace International Crisis Group pro Afriku, mi sdělil pravdu: „Nkundu financují rwandští podnikatelé, aby udrželi pod svým vlivem doly v Severním Kivu. To je absolutní jádro konfliktu. Osoby, které mají zisky z ilegální válečné ekonomiky, nyní bojují ve snaze si tyto zisky udržet.

    Pokud se na Západě o válce v Kongu vůbec hovoří, mluví se o tom, jak tak trochu pomoci, a vůbec ne o tom, že my tu válku způsobujeme. Je pravda, že 17 000 vojáků OSN není schopno v Kongu vůbec ochránit civilní obyvatelstvo před vražděním. Ale je v první řadě nesmírně důležité přestat přilévat oleje do ohně této války tím, že kupujeme její zakrvácené přírodní zdroje. Nkunda je dostatečně vyzbrojen, aby mohl bojovat proti konžské armádě, protože my kupujeme jeho kořist.

    Musíme stíhat korporace, které tyto zdroje kupují, za jejich podíl na zločinech proti lidskosti, a zavést globální daň z coltanu, z níž by se financovaly mírové sbory. Musí vzniknlout mezinárodní systém, v němž má hodnota životů černochů větší cenu než zisky.

  61. Svatopluk Beran napsal:

    Jak vraždíme Afriku kvůli nejnovějším mobilům

    3. 7. 2009 / Štěpán Kotrba

    Coltan – hovorovými africký název pro temně černé směsné kovové rudy columbit – tantalit, z nichž se extrahují prvky niob („columbium“) a tantal. Tantal z coltanu se používá u většiny výrobků spotřební elektroniky, jako jsou mobilní telefony, DVD přehrávače a počítače. Export coltanu z východní části Konžské demokratické republiky (Zair) na evropské a americké trhy podle odborníků pomáhá financovat konflikt v Kongu rozděleném na více než 200 etnických skupin a 26 autonomních provincií, ačkoliv zde je umístěno dlouhodobě 17.000 mužů mírových jednotek OSN, což OSN stojí 2 miliardy USD ročně. Bez výsledku. Potenciálně je to jedna z nejbohatších zemí v Africe. Je bohatá na dřevo (polovinu lesů střední Afriky), má obrovské zásoby ropy a zemního plynu a téměř všechny známé minerály – zlato, měď, cín, diamanty či právě ono „černé zlato“ – coltan.

    Země je podle rozlohy třetí největší a dle počtu obyvatel – asi 66 mil. – čtvrtá největší v Africe. Před kolonizací žily kmeny vedle sebe poměrně poklidně, po příchodu Němců a Belgičanů začali napovrch vyvěrat rasové rozdíly a Tutsi snad i začali věřit ve svou nadřazenost. Dnes hlavní vůdce etnických Tutsiů Laurent Nkunda je odhodlán získat nerostná ložiska v Hutui obývaných regionech severního Kivu. Nicméně krvavá válka není primárně etnickým sporem, ale sporem ekonomickým. Důvodem je hlad „demokratických“ zemí po stále větším množství stále lacinější elektroniky a rozdíl ceny, za kteoru je možno rudu primitivně vytěžit a za kterou je ji možno „západním“ firmám prodat, přestože je na ní krev.

    Humanitární agentury tvrdí, že „značná část financí pro udržení občanských válek v Africe, zejména v Demokratické republice Kongo, je přímo napojena na zisky z coltanu.“ Během války v Kongu zemřelo od roku 1998 odhadem 5,4 milionu lidí. Částečně v důsledku těchto konfliktů je Konžská demokratická republika v současné době jedna z nejchudších zemí Afriky. Hospodářské problémy vyústily v hladomor, který měl spolu s nemocemi na svědomí až 3,8 milionů obětí.

    Reálný HDP se snížil z 380 USD v roce 1960 na 115 USD v roce 2004. A zpráva Rady bezpečnosti OSN 2003 tvrdí, že je velké množství rudy nelegálně těženo a pašováno přes země východní hranice milicemi sousedních zemí – Ugandy, Burundi (85% Hutu a 14% Tutsi) a Rwandy (84 % Hutu a 15 % Tutsi) .

    Ke shromáždění a napsání tohoto stručného přehledu výpisků z wikipedie mě přiměl článek etoložky Mariny Vančatové na serveru Českého rozhlasu – projektu Odhalení, který tvrdí, že Coltan je nová hrozba pro gorily. S ním spojená těžba ohrožuje nejen miliony lidí, ale i gorily, nejvíce v afrických válečných oblastech. Těžba přírodních zdrojů, zvláště coltanu, je navíc hrozbou i pro jiné druhy pravděpodobně i v zákonem chráněných oblastech, takových jako je národní park Kahuzi-Biega (KBNP) v Demokratické republice Kongo. Park Kahuzi-Biega patří do světového dědictví UNESCO a je domovem asi 8000 goril východních (Gorilla beringei graueri) společně s tisíci dalších druhů živočichů.

    Do té chvíle jsem kupodivu nevěděl, co je coltan, jak krvavou má historii a co vše vypovídá tato smolně černá ruda o euroamerické civilizaci a „demokracii“, kterou se tak rádi povyšujeme nad druhé. Konflikt Tutsiů a Hutuů je Evropanovi vzdálený, lhostejný a nepochopitelný do chvíle, než si uvědomí, že bez mobilního telefonu, videa či DVD si nedovede představit svůj „plnohodnotný“ životní standard. Neví, jakou cenu musí jiní za tento jeho standard platit.

    Konžský lid dostává jenom zlomek ceny za svoje suroviny. Zpráva OSN konstatuje, že získání maximálního komerčního a materiálního zisku z těžby je primární motivací vojenských skupin a milicí, zapojených do občanské války. Drancování, rabování, vyděračství a kriminální kartely s mezinárodními kontakty začínají být v okupovaných oblastech samozřejmostí a představují budoucí velmi vážný bezpečnostní problém.

    A až zas bude někdo žvanit o „diktátorech“ na Kubě, v Íránu či jinde a nutnosti „podpořit“ demokracii tu či onde (od ropou nasáklého Blízkého východu až po jednu z páteřních ropných a plynových tras Gruzie), zeptejte se ho, co ví o coltanu a vlivu tantalové rudy na svědomí „demokratického“ světa.

  62. berka napsal:

    Pane Vladimíre, teď jste mě ale opravdu strašně pobavil, díky moc 🙂

    Víte, nemyslím to nijak zle, ale Vy opravdu vůbec neznáte lidi – a cizince už vůbec ne. Píšete zde jako „holá fakta a věci o nichž jste přesvědčen“, naprosté hlouposti a totální předsudky. Já chápu, že možná celý život sedíte v Heleníně a obvyklá nejdelší cesta je do Tesca pro lahvové, nicméně jste chytrý a myslím že i vzdělaný člověk a tak by trocha dalšího studia v tomto případě jistě nebyla na škodu.

    Takže k Vietnamcům – máte pravdu, že sociální dávky skoro nikdy nečerpají. Dílem hlavně kvůli tomu, že až čtvrtina z nich je u nás NELEGÁLNĚ, což dokonce připouští i oficiální místa (ale nedokážou s tím nic udělat). Jejich integrace do české společnosti ? Můžete mi o tom říci něco více ? Neexistuje snad uzavřenější komunita, než jsou oni. Ano, jsou vzdělaní, pracovití a kultivovaní. Kolik jste jich viděl třeba v Horáckém divadle ? Ne že by nebyli kulturní, ale mají kulturu zcela odlišnou a navíc se „baví“ jen v rámci své (mimochodem přísně hierarchické) komunity. Jejich mentalita je zcela odlišná a jejich zvyky taktéž (ano, třeba i to oblíbené pojídání psů, které je u nich zcela normální).

    Ne, nečerpají dávky. Nicméně stát připraví o několikanásobně řádově více. Především pašováním zboží, porušováním autorských práv a zejména neplacením daní (hlavně DPH). To jsou miliardy. Dále se bohužel velkou měrou podílejí na organizovaném zločinu – především výroba a distribuce drog. Právě díky jejich odlišné mentalitě jsou jakékoliv pokusy o likvidaci jejich mafií zcela neúspěšné. Když chytíte čecha, za chvíli začne zpívat a postupně udá všechny, které zná. Vietnamec ne – z toho nic nedostanete. Ňevim, Ňerozumim, Ňeznam. Vietnamské večerky v převážné většině slouží jako pračky špinavých peněz – nebo opravdu myslíte, že na malé vesnici, kde jediné smíšené zboží zkrachovalo, se tři vietnamské večerky uživí legálně ??? Nicméně Vám prodají v osm večer rohlíky a proto jsou podle vás šikovní, přátelští a hodní.

    Vietnamců je u nás podle odhadů zhruba 90 000 (včetně nelegálních). Muslimů je asi tak 30 000 (jsou v tom započítáni i etničtí češi, kteří islám přijali, byť jich moc není), tedy třetina. A teď si udělejte prosím jednoduchý pokus, jako jsem udělal před chvílí já – zadejte si do Google „Vietnamec vražda“ a nebo „Vietnamec drogy“. Pak zkuste to samé se slovem „Muslim drogy“ a „Muslim vražda“. Zkuste si to všechno dát nějak dohromady a pak si zkuste upřímně odpovědět na otázku, kdo je aktuálně větší hrozbou pro českou společnost.

    Závidím Vám opravdu Vaše perfektní znalosti různých národů a jejich chování.

    Ač s panem Janem P zpravidla moc nesouhlasím, napsal to na konci přesně – „Každý přece ví“. „Prostě je to tak“. „Všichni si to myslí“. „Na internetu psali, že…“

    Chcete zabíjet pavouky, protože jsou škaredí, chlupatí, jedovatí, na počkání koušou lidi a bojí se jich malé děti. Mouchy Vám ale nevadí – ty totiž z dálky nevypadají tak hnusně…

  63. Venca napsal:

    Venca 5.9. 9.22 – nebuď tak slaboduchej a vymysli si jiný jméno retardo

  64. Venca napsal:

    A ty seš co za provokatéra ?

  65. VladimírV napsal:

    Pane Bernarde.

    Bydlím již dlouho a dokonce rád v Heleníně a dokonce chodím i do Tesca. Výborně, trefea! Mé profese mi mimo jiné umožnily nejen se setkávat, ale i jednat s mnoha lidmi profesí a společenského postavení, na jaké si jen vzpomenete. A dokonce i s Vietnamci, ať už v době, kdy u nás v 70. letech m.s. pracovali. Rovněž i po revoluci. Tady jste se evidentně netrefil, ale budiž Vám odpuštěno. Mám velikou pochybnost o Vámi zmíněném počtu „nelegálních“ Vietnamců. Statisticky vyjádřeno. Na Jihlavu by jich připadlo cca 100. Kde jsou? Že by žili v podzemí?

    Pokud jde o působení Vietnamců u nás, již jsem zmínil, že jsou schopni obchodovat se vším. Že občas neplatí daně, o tom vím hodně. Nic neobvyklého v zemi, kde se stalo neplacení daní z podnikání pomalu národním koníčkem. Pokud mluvíte o jejich podílu na vraždách, to často souvisí i s jejich druhou nectností, tedy angažováním se některých jedinců v drogovém byznysu. V delikvenci ovšem hluboko zaostávají za jiným, rovněž u nás domestifikovaným etnikem. A to velmi. Na jejich pracovitosti a houževnatosti nadále trvám.

    Je mi líto, že současná uprchlická krize se dotýká i muslimů žijících u nás. A to opravdu. Zde dávám absolutně vinu našim politikům, potažmo jejich loutkařům z EU, kteří nedokázali včas rozpoznat problém a nevytvořili taková pravidla pro fyzický pohyb a selekci migrantů, která by nezvedla vlnu obav a potažmo rasistických nálad ve společnosti.

    Milý pane, stále platí, že nic není jen černé nebo bílé. Příčiny uprchlické krize jsme si ujasnili, alespoň si to myslím. Pokud jde o následek, tedy ono utrpení migrantů, které akcentujete, měli bychom stát nohama na zemi. V teritoriu evropského prostoru se problém dostává do stádia jeho neřešitelnosti. Což znamená, že může zásadně změnit naši existenci. Války ve světě byly a zřejmě ještě budou. Pokud nedostanou podobu světového konfliktu, je na místě solidarita s těmi, kteří utíkají z míst, kde se válčí. Ale pokud se zároveň zvedla vlna lidí, kteří migrují z jiného důvodu, za lepším živobytím, tady je třeba vědět, co je ona mez únosnosti. Nástroje k tomu jsou, a to je např. efektivní vízová politika. Ta není postavena na citech, ale na jasných pravidlech. Toho bychom se měli držet a nestavět si vzdušné zámky, že to nějak dopadne, a nedávat ani planou naději většině těch, kteří míří do Evropy s vidinou lepšího života.

  66. Venca napsal:

    Já tady nechcu ani čmoudy, ani bambusáky. Tečka.

  67. Berka napsal:

    Nebuďte bláhový pane Havlíčku.

    Samozřejmě že i v Jihlavě nelegálně Vietnamci žijí (byť to nebude statisticky poměr jako třeba v Praze). V podzemí jistě nežijí – i když si možná vzpomínáte na nedávný případ, kdy policie odhalila pěstírnu konopí, o níž se starali dva Vietnamci, doslova zazdění ve sklepě. Je to daleko jednodušší, nelegálové se normálně pohybují mezi lidmi. Jedná se o pěšáky, takové spíš novodobé otroky. Pokud nespáchají nějaký trestný čin na veřejnosti, nemá policie důvod je legitimovat. Autem nejezdí, takže silniční kontroly nehrozí. A „nejmazanější“ je to, že mají u sebe nějaký cizí doklad, třeba řidičák nebo pas jiné osoby. Pokud je nechytí oba dva najednou, není moc velká šance je odhalit – tak jako většina z nás, ani policisté většinou nerozeznají rozdíly, prostě vietnamec vypadá každý stejně 🙂

    Píšete o „JEDINCÍCH angažovaných v drogovém byznysu“. Bohužel to vůbec nejsou jedinci. Právě zde se jedná o velmi sofistikovaně organizované rozsáhlé skupiny, mající desítky a stovky členů. Jasně, cikáni se výrazně podílejí na kriminalitě. Percentuálně co do počtu případů velmi výrazně, ale percentuálně co do škod kupodivu nikoli. Poklopy od kanálů a měděné okapy, to je tak maximum. Vrcholem organizovaného zločinu v romském podání je partička kapsářů v Kauflandu. Drogy cikáni užívají – ale nedistribuují a nevyrábějí. U vietnamců je to jinak – právě kvůli té jak píšete pracovitosti a houževnatosti.

    A ještě k těm vašim ekonomickým imigrantům. Podívejte se třeba do učebnic dějepisu – jen v první půlce minulého století odešlo do ameriky ZA LEPŠÍM ŽIVOBYTÍM půl milionu čechoslováků. Nepište prosím, že to byla jiná doba atd. Není to pravda. Jak už jsem psal, podstata každého lidského života je v nespokojenosti se stávajícím stavem. Každý chce – a má na to právo – mít se lépe. Nepište prosím, že dnešní imigranti se chtějí mít lépe na úkor jiných. Není to pravda. Vůbec nemáte a neznáte čísla. V německu je mezi legálními přistěhovalci NIŽŠÍ nezaměstnanost, než mezi němci. Dělají práce, co nikdo v německu dělat nechce – práce v zemědělství, zpracování ryb. Mají restaurace a rychlá občerstvení. V německu je poměrně překvapivě (oproti situaci u nás) za ne moc nóbl práci považován prodej ojetých aut – většina autobazarů v německu patří turkům, nebo bývalým jugoslávcům. Jednoduše se zařadili a pracují, aby se měli co nejlépe – kvůli tomu do evropy šli. Nevěřte pohádce o tom, že nejlíp se žije bezpracně. Oni pracovat chtějí a budou.

    Netvrdím, že každý uprchlík je zrovna inženýr, učitel, nebo doktor – ale není vám divné, že naprostá většina současných imigrantů (včetně těch černě zahalených žen) mluví anglicky, možná lépe než vy nebo já ? Někdo tady psal, že zužuju imigranty na Sýrii – je to pravda, protože o těch právě mluvím a nepovažuju je za ekonomické uprchlíky. Něco jiného je to s afričany, o jejich pracovních kvalitách a přínosu většiny z nich opravdu nejsem přesvědčen ani já.

    Pravda je úplně někde jinde. Hystericky se bojíte něčeho, co pro vás MOMENTÁLNĚ nepředstavuje nebezpečí. Pokud vám všem jde o tu proklamovanou čistotu našeho kulturního a společenského prostředí, bojte se něčeho jiného :

    http://www.novinky.cz/ekonomika/379723-cinane-masivne-investuji-v-cesku-vstupuji-do-medii-pivovaru-i-letecke-spolecnosti.html

    Tohle, tohle je pánové náš skutečný PROBLÉM.

  68. VladimírV napsal:

    Pane Bernarde.

    K Vašemu příspěvku:

    Asi žijeme každý v jiné zemi. Donedávna se problém s nelegály týkal především Ukrajinců. O Vietnamcích se mluvilo v této souvislosti pouze okrajově. Pokud připustím, že se Jihlava vymyká statistickému průměru pobytu nelegálních Vietnamců, mohl byste mi prosím říci, které místo je potom jejich „hnízdištěm? Tvrzení, že republikou pouze „kočují“, je od Vás opravdu za vlasy přitažené.

    S těmi Cikány je to od Vás poněkud zjednodušeně zhodnocené. Příživa už není trestným činem. Ale nechuť pracovat, nepostihnutelná zákonem, která přešla u jejich většiny k životnímu stylu, generuje nejen delikvenci a recidivu, říkáte drobnou, ovšem silně státem dotovanou v podobě jejich pobytu ve vězeních. To je ovšem malá část toho, co stát utrácí na sociálních dávkách pro ně. A není schopen si s tím nikterak poradit. Zkrátka trochu jiná kultura než Vámi zmínění Vietnamci, kteří se za necelých 40 let natolik domestifikovali, že není nutné pro ně zřizovat žádné podpůrné fondy, živit desítky agentur, nadací a dalších aktivit. Že je romský problém pro zemi až dost, pregnantně vyjádřil slovenský předseda vlády. Že by pouze populisticky?

    Pokud mluvíte o narkomafiích, ta vietnamská je daleko v pozadí albánsko – kosovské. Ano, zde se projevuje pracovitost a houževnatost Vietnamců, kteří mají od přírody dar být dobrými zahradníky. Konopí je stejnou drogou jako alkohol, jehož výroba podmíněna licencemi a zatížena spotřební daní. Tedy, jak kterého. Na tiché víno si však jeho výrobci „sáhnout“ nenechají. A je to taky alkohol. S prokazatelně léčivými účinky, zrovna tak jako konopí. Ve výsledku jde u konopí o byznys, který si stát nechce nechat nabourat jeho nelegálním pěstováním, což je mimochodem velmi jednoduchá věc, pokud ho nemusíte pěstovat ve sklepě při umělém osvětlení a ohřevu, ve strachu, zdali vás někdo neobjeví. To Vietnamci jako obchodníci dovedou risknout. Přitom kdyby stát tuto činnost zlegalizoval a zdanil spotřební daní, došlo by k nárůstu spotřeby marihuany pouze u těch lidí, kteří mají zdravotní potíže, na něž konopí prokazatelně pozitivně působí, a kteří bohužel nemají dost prostředků na nákup předražených léků s konopím.

    Ano, i Československo se potýkalo s problémem masivní emigrace nejen do Ameriky, ale i do Austrálie.
    Ze stejných důvodů, jak konečně připouštíte, tedy ekonomických. Tedy do zemí, kde byla možnost lepší existence. S „malým“ rozdílem. všichni emigranti měli téměř stoprocentní naději, že zde získají práci. Šli navíc do zemí se stejnou kulturou a náboženstvím. Jistě mi potvrdíte, že si ani omylem nešli pro sociální dávky. Tedy až na případy z nedávné doby, kdy se Romové (Cikáni). s vidinou štědré náruče vydali do Kanady a V. Britanie. S jakým výsledkem, jistě víte. Ovšem v nesrovnatelně menším množství než současní migranti. A s okamžitou reakcí Britů, kteří je začali selektovat už na Ruzyni.

    Ještě pořád necítíte problém? Potom Vám upřímně závidím. To není bohužel moje hysterie. Dokonce se nechci vézt na vlně, jak tvrdíte populismu, případně diletanství (tam už budete mít potíž), kdy bývalý i současný prezident reprezentují petici proti migrantům, kterou já nepodepíšu, protože tato věc je především v rukou kompetentních orgánů EU a naší vlády. Oba asi stejně chápeme, že takovýto krok začne být skutečným nebezpečím pro naši společnost v případě, že se vláda nevzpamatuje a sama neučiní rázné kroky k ochraně naší společnosti. Ne, opravdu, nic není černé nebo bílé.

  69. Jan P. napsal:

    Pane Vladimíre V.Mně by strašně zajímalo z jakých informačních zdrojů vycházíte ?
    O jak velkou část z celkového počtu příchozích migrantů do Evropy,která si solidaritu a pomoc nezaslouží se vlastně jedná ? Sleduji zpravodajství a publicistiku českých médií a internetové servery.Dokážu si představit odkud vaše obavy a iracionální strach přichází.Nebo pouze sdílíte hysterickou vlnu nenávisti k uprchlíkům drtivé většiny Čechů ? Znáte např.data o tom v jakém rozsahu Evropa vloni přijala uprchlíky celkové populace ?
    Podle zprávy OSN a další humanitárních organizací převážná část uprchlíků,která v současnosti přichází ze Severní Afriky a Blízkého východu byla ve svých domovských zemích postižena válkou,represí a obrovskou chudobou.Zprávy OSN a humanitárních organizací nejsou pro vás zřejmě dostatečně věrohodné.
    Za chaos a nesolidárnost mezi státy EU na řešení uprchlické krize do Evropy mohou velkou mírou především postkomunistické státy(ČR,SR,Polsko a Maďarsko).Je docela ironické,že jádro výroků premiéru a premiérek zemí V4 se zase tolik nelišilo od výkřiků asi padesátihlavé demonstrace Islám v ČR nechceme,která se odehrála před Strakovou akademií.
    Píšete,že podléhám černobílému vidění světa.Troufám si tvrdit,že mezi lidmi jsem častěji než vy.Mimo jiné sleduji názory,které zaznívají na internetu než je diskuzní blog JL. Mohu Vám upřímně sdělit,že moje zkušenosti stejně jako autor blogu jsou černé a obavy z toho kam směřuje naše společnost jsou na místě.

    Oprávněně se vymezujete se proti základním rysům protiruské hysterie,který ve svých textech a komentářích šíří bloger JL p.Gryc.
    Bohužel od hysterie p.Gryce se ani vy svými názory a postoji až moc nelišíte.
    Patříte mezi velkou část názorové společnosti,která zase propadá fenoménu protiislámské a protimigrantské hysterie.
    Publicista a občanský aktivista Marek Řezanka ve svém článku ,,Společný jmenovatel hysterie“ základní rysy hysterie naší společnosti výstižně popsal:

    Základní rysy protiruské hysterie:

    Rusko je nebezpečí rovnající se nacistické hrozbě
    V Rusku vládne šílenec, který chce obsadit celou Evropu a možná celý svět
    Rusko představuje totalitu, vůči níž se demokratický Západ, hájící úplně jiné hodnoty, musí vymezit a bránit se před ní
    Rusové jsou zcela jiní než my. Mají světovládu v krvi. Je to jiná civilizace. Mají jinou mentalitu. V Rusku je všechno možné
    Rus se musí vzdát svých velmocenských cílů. Nepůjde-li to po dobrém, půjde to po zlém
    Rus k nám pronikne a bude nás okupovat. To nesmíme dovolit. Byly by zničeny „naše západní hodnoty“
    Média přinášejí zprávy o tom, co Rusko zase „spáchalo“ (je líčeno jako viník či spoluviník sestřelení civilního letadla, jako agresor, který ukradl Krym, jako by tomuto aktu nepředcházel vládní puč na Ukrajině apod.)
    Dokola jsme přesvědčováni, že Rusko podniklo invazi a že jsme s Ruskem vlastně již dávno ve válce (oblíbený postřeh pana Štětiny)
    Lidé jsou burcováni do zbraně, zvažují se povinné odvody a domobrany. Někteří lidé podléhají dojmu, že je zapotřebí proti Rusovi bojovat
    Tvoří se seznamy „zrádců a kolaborantů“ s Ruskem, kam spadají všichni, kdo se vymezují vůči protiruské propagandě

    Protiislámské a protiimigrantské hysterie:

    Islám je nebezpečí rovnající se nacistické hrozbě
    Islám je ztotožněn s Islámským státem a jeho zvěrstvy. Islám chce prý obsadit celou Evropu a možná celý svět
    Islám představuje totalitu, vůči níž se demokratický Západ, hájící úplně jiné hodnoty, musí vymezit a bránit se před ní. Islám je neslučitelný s demokracií
    Muslimové jsou zcela jiní než my. Chtějí nás všechny poislámštit, znásilnit naše ženy, usekat nám hlavy, zbourat naše památky. Je to jiná civilizace. Mají jinou mentalitu
    Muslim se musí vzdát své víry. Nepůjde-li to po dobrém, půjde to po zlém
    Muslim k nám pronikne a bude nás okupovat. Podrobí si nás. To nesmíme dovolit. Byly by zničeny „naše západní hodnoty“
    Média přinášejí zprávy o tom, co muslimové a imigranti zase „spáchali“ (kde koho napadli, co poničili – v případě muslimů jsou nám potom dokola ukazovány zločiny tzv. Islámského státu, abychom uvěřili zkratce, že co muslim, to terorista)
    Dokola jsme přesvědčováni, že imigranti a muslimové proti nám podnikli invazi a že jsme s islámem vlastně již dávno ve válce (oblíbený postřeh panů Konvičky, Okamury, Hampla či Bartoše)
    Lidé jsou burcováni do zbraně, zvažují se povinné odvody a domobrany. Někteří lidé podléhají dojmu, že je zapotřebí proti muslimům bojovat
    Tvoří se seznamy „zrádců a kolaborantů“ s muslimy (takzvaných sluníčkářů), kam spadají všichni, kdo se vymezují vůči protiislámské a protiimigrantské propagandě.

    Tímto posledním komentářem na téma ,,Vzpamatujme se“ ze své strany diskuzi končím. Nemám víc,co bych dodal.

  70. Berka napsal:

    Jak jste mne pane Havlíčku napřed rozesmál, tak teď tedy zase hodně zklamal. To jste snad ani nepsal Vy, ale nějaký bývalý komunistický aparátčík – ten sloh je přímo ukázkový. Snažíte se urputně vyvrátit všechna mnou předložená fakta, mnohdy i velmi úsměvně a nesmyslně. Já napíšu, že vietnamci krátí stát na daních, což se počítá v miliardách – a vy odpovíte „možná, ale kradou přece i ostatní“. Já napíšu, že se podílejí na drogovém byznysu a Vy napíšete „konopí je léčivé“. Napíšu, že většina českých emigrantů byla přirozeně „ekonomických“, vy odpovíte „TAK VIDÍTE“…

    Opravdu asi žijeme každý jinde. Vy v minulém století. Je vidět, že stejně jako já trávíte hodně času u počítače – proč si tedy každou svoji „svatou pravdu“ nezkusíte alespoň základním způsobem ověřit ? Kosovsko-albánská mafie a drogy ? Bejvávalo…

    http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/krimi/asijsky-pernik-trh-s-drogami-ovladli-vietnamci_342545.html

    http://www.securitymagazin.cz/zpravy/velky-problem-o-kterem-se-nemluvi-drogova-kriminalita-vzrostla-o-27-1404043193.html

    Nebavíme se prosímvás o nějaké neškodné trávě, kterou si někdy zapálil snad skoro každý z nás. Řeč je o pervitinu, pokud víte co to je. Za posledních pár let se jeho spotřeba a obliba radikálně zvýšila – jedině díky „levným“ vietnamským výrobcům – a nikdo to narozdíl od muslimských uprchlíků nijak neřeší.

    Debata se mým srovnáním vietnam-sýrie uznávám posunula od původního merita věci úplně jinam. Nicméně je to možná dobře – jste názorná ukázka toho, jak uvažuje převážná část českých bůčkařů zmasírovaná stereotypy a masovými médii. Věříte že had je slizký, žralok žere lidi, ježeček si napichuje jablíčka na bodlinky, uprchlíci jsou extrémisté a vietnamci hodní, pracovití, skromní, usměvaví a asimilovaní.

    Za sebe předchozí planou a bohužel jak vidím zcela zbytečnou debatu ukončím jedinou prostou otázkou, aniž bych chtěl chraň bůh něco takového přivolávat… Co si myslíte, že je v dnešní Jihlavě pravděpodobnější – že se Vaše dítě dítě stane náhodnou obětí sebevražedného atentátu muslimského přistěhovalce, nebo že ho srazí na přechodu autem zfetovaný dvacetiletý blbeček, co má už rok zakázané řízení ?

    Přeji Vám vše dobré a radím – učte se čínsky. Za deset dvacet let se Vám to na rozdíl od arabštiny bude určitě hodit.

  71. VladimírV napsal:

    Pane Jane P.

    Jistě mi prominete, moji „neslušnost“, odpovědět Vám na Váš příspěvek.
    V
    aše spekulace o tom, kdo z migrantů by si měl zasloužit solidaritu a pomoc, má jednoduchou odpověď. Jsem pragmatik, nepodléhám žádnému davovému šílenství, mám pouze obavy, které sdílí většina společnosti, že si EU vzala sousto, které bude těžko stravovat.

    Odpovědí je – ten, kdo uspěje u azylového řízení. Poskytnutí vstupních víz má jasná pravidla. Azyl je poskytnut především těm, kteří utíkají před válkou s tím že po jejím uplynutí se většina azylantů vrátí zpět. Kromě toho jsou výběrově poskytována víza i osobám, o jejichž pobyt projeví daný stát zájem. Pokud kdokoliv z migrantů neprojde azylovým řízením, nemá co na půdě EU pohledávat. Proto ony sběrné tábory, když už nebylo možné zabránit příjezdu do EU. To není žádná xenofobie nebo rasismus. Z počtu dosud udělených povolení k pobytu u nás (60) je zřejmé, že to není převážná část lidí, kteří prchají před válkou. Těm by totiž bylo zřejmě jedno, ve které zemi mimo válku skončí. Nicméně, migrační vlna neslábne, i když se může s přicházející zimou může „blýsknout na lepší časy“.

    Nepřipadá Vám to divné, že se nejvyšší představitelé států V 4 „snižují“ k příkrým závěrům. Chcete to svalovat na jejich bolševické myšlení nebo populismus? To přece stojí za úvahu, zamyslet se třeba nad tím, že oni si velmi uvědomují nebezpečí, které jejich státům hrozí.

    Další Váš omyl spočívá v tom, že za chaos v EU mohou především postkomunistické státy. A co nárazníkové státy, které čelí a nezvládají nápor migrantů? Tam chaos není? I tam jsou povinni dodržovat pravidla azylové politiky. Opravdu se divíte, že si naše země i země V 4 chtějí uhlídat svoje teritorium?

    V názoru na poměry na situaci na Ukrajině se zřejmě shodneme. Že toho využila jak EU, USA a nakonec i Rusko, je nabíledni. Skutečností zůstává utrpení obyčejných lidí. Můžeme si jenom přát, aby ukrajinská vláda a její prezident podporovaný USA z nevyvolala skutečný válečný konflikt, tedy nejen občanskou válku.

    Pokud mluvíte o islámu, je to jedno z náboženství, které má stamiliony stoupenců. Má svá specifika a kromě toho i svoji radikální podobu. Což je něco, s čím by se naše společnost nerada setkala. Nejsou to výmysly, kam až může dojít konání džihádistů. Že to využili někteří politici, tomu se nedivím. A že se proti nim na druhé straně zvedá odpor , tomu se rovněž nedivím. Máme přece svobodu. Ani „sluníčkáři“, jak jim hezky říkáte, ovšem nemají efektivní řešení, jak zlepšit nálady ve společnosti, tak i vyvstalou krizi. Tak jim zbývá pouze jedno. Aby měli nakonec svoji pravdu a sami se nestali obětí něčeho, co se vymyká našemu evropskému myšlení a tradicím.☺

  72. Fejinka napsal:

    Trochu odbočuji od tématu, ale patří to také k imigrantům. To, že Vietnamci neplatí daně je věcí našich „chytrých politiků“, kteří ty daně po nich nechtějí. To už mělo dávno být. Obdobně je to se sexuálními pracovnicemi a i o některých našich řemeslnících, kteří se vás zeptají, zda chcete“papír“. Pokud ne, možná vám dá slevu, vy si myslíte, že to máte lacinější. Tady souhlasím s Vláďou, že Vietnamci jsou pracovití a budou dělat všechny práce, nejraději obchodování. Že se dali na drogy, na tom se částečně podílejí naši celníci, že jim občas seberou jejich hadry a boty v kšeftu a proto se mnozí dali na drogy (je poptávaná od Němců) a už je nebavilo pořád začínat znova a tak se přizpůsobili poptávce. Jsou to rození obchodníci. Podívejte se jaké dělají nákupy v Kauflandu, lacino nakoupí, dráže prodají. Jinak jsou to pracanti a téměř se o nich neví, na rozdíl od jednoho našeho etnika, které jenom natahuje ruce.
    Proto podporuji, obecně řečeno, ty elektronické pokladny a pro všechny. Pracovníkům (obecně zaměstnancům) ve fabrikách se nikdo neptá, zda platí daně a jsou jim strženy z platu.
    Zajímavé je, že je Němci (Vietnamce) za 10 000 DM pakovali z Německa a dnes si tam berou imigranty ze Severní Afriky a Blízkého východu v daleko větším počtu. Tak nevím co se zatím skrývá.

  73. VladimírV napsal:

    Pane Bernarde.

    S helenínským „zabedněncem“ Vám to úplně nevyšlo, tak zkoušíte další lahůdku. A rovnou komunistického aparátčíka. Zase vedle! Přitom Vám opět nedošlo, že nic není ani černé ani bílé. A na to chci v polemice poukázat. Taky proto argumentuji Vám a dalším, co se vvyšují nad většinovou společnost. Že se Vám to nelíbí, je mi jedno.

    Byl jste to Vy který psal o utrpení a zmařených životech migrantů, kteří prchali před válkou. A nechtěl jste moc slyšet o tom, že jsou to převážně ekonomičtí migranti. Tak jsem Vám to jemně připomenul v souvislosti s Vaším příměrem s našimi emigranty. Vietnamci samozřejmě stát nekrátí o miliardy. Asi Vám třeba nedošlo, že např. na zboží, které je jim zabíráno z důvodu porušení ochraných známek butikovými cenami, což je údajná škoda, která by vznikla státu, by byla škodou pouze daň ze jejich zisku. Nespletl jste si náhodou ty miliardy, o které údajně připravují stát, s hodnotou daňových úniků těch, v tom i třeba Vietnamců, co neodvádějí daně z obchodování a proto chce pan Babiš zavést EET?

    Víte, celý vtip naší je v tom, že Vy nadhodíte problém a já pouze kontruji. A Vy si vyberete z mé odpovědi to, co je podle Vás špatné. Např. džentlmensky jste pominul zprávu BIS o nebezpečí importovaného islámu.

    Co říci na Váš dotaz ohledně různé míry nebezpečí. Automobilové nehody patří k běžnému životu u nás. Tedy mezi obecné nebezpečí. Na rozdíl od teroristických útoků. Že bychom si tyto měli zařadit mezi
    běžná rizika. Ale proč?

    Čínské expanzi nefandím, nemám proč a ani není mým stylem, lézt do někoho zádele.

    Ne, nezasloužíte si ode mne nějaký zvláštní obdiv. Uchylujete se totiž k osobním útokům, byť mne opravdu neznáte. Je to Vaše slabčí místo. Pokud chcete mít 100% pravdu, sedněte si k rybníku a hovořte s rybami. Ty Vám zcela určitě nebudou odporovat, Rybolovu zdar.☺

  74. Berka napsal:

    Pane Havlíčku,

    Vaše ostrá reakce mne překvapuje. Mým cílem rozhodně nebylo Vás nějak naštvat nebo se snad jak píšete nad kohokoliv vyvyšovat (už jen snad z mého vztahu k uprchlíkům je doufám zřejmé, že se nad nikoho vyvyšovat nechci). Několikrát jsem psal, že si Vás vážím a myslel jsem to doopravdy. Nevím o jakých osobních útocích mluvíte.

    Spíše to vypadá, jako byste si nebyl ochoten přiznat, že jste byl některými argumenty tak nějak zahnán do kouta a proto jste přešel jednoduše do ostrého protiútoku.

    Vaši zkopírovanou zprávu BIS jsem opravdu přešel gentlemansky mlčením – ale jenom proto, že je neskutečně směšná. Pokud má za celý rok naše slavná rozvědka v této oblasti JEDEN KONKRÉTNÍ výsledek, tím že zadržela JEDNOHO muslimského radikála, který navíc v naší republice nehodlal absolutně nic provádět, ale chtěl se jenom přes naši zem dostat na území ovládané IS, aby tam mohl bojovat, tak je to velice tristní. Možná kdyby důstojníci placení ze státního rozpočtu neplýtvali silami na soukromé sledování manželek premiérů, kterým je úkolují zhrzené milenky, mohli by více sil věnovat na skutečné problémy…

    Vietnamská komunita na svědomí miliardové úniky má a na to můžete vzít jed. Jedná se zejména o DPH, což je zkratka pro daň z přidané hodnoty, pokud byste nevěděl. Aspekt „značkového zboží“, který jste nakousl v tom hraje také podstatnou roli. Pokud si totiž bude moci Pepa z Jersejna koupit tričko Nike u Vietnamce za dvě stovky, tak už si ho určitě nebude kupovat v City Parku za tisícovku. Tím pádem stát nedostane DPH z osmi set, které by jinak dostat mohl (samozřejmě je to jen modelový případ – Pepa by za tričko třeba tisícovku nikdy nedal a tak by si nekoupil žádné. Nebo by si je koupil z Pleasu taky za dvě stovky – ale tím by aspoň podpořil českou ekonomiku). DPH z osmi set je asi 170 Kč. A za rok jsou to statisíce triček, bot, kraťasů, kabelek a dalších cetek. Mnohem horší ale je, že mnozí (nechci raději tvrdit většina) obchodníci nejsou registrováni k DPH i když by měli (fiktivně vykazují nižší obrat než je hranice povinné registrace). A z podstaty věci vyplývá, že každý takový člověk „obere“ stát za jeden rok řekněme o sto tisíc. A v reálu jde samozřejmě o daleko více.

    To že bagatelizujete problém drog mě docela mrzí – zúžit to na konstatování že „dopravní nehody se přece stávají“ mi přijde hodně smutné. Pokud si myslíte, že Jihlavy se drogy netýkají, tak jste na zatraceně velkém omylu.

    O nesmyslnosti pojmu „ekonomický uprchlík“ jsem psal už dříve – kdybyste chtěl, jistě byste si to vyhledal. Každý je svým způsobem ekonomický uprchlík, protože každý se chce mít lépe, ať už utíká před chudobou a nebo před válkou. A proto jsem Vám dal příklad s čechoameričany. Vy už dopředu selektujete lidi. Dopředu víte, že z žádného imigranta nikdy už ze zásady nemůže být člen týmu pro výzkum rakoviny, nebo jenom „blbý“ fotbalový útočník v reprezentaci. Vy už dopředu víte, že z něj bude jenom další parazit, vrah, zloděj a extremista. Mě ale předhazujete černobílé vidění. A o to mi šlo.

    Znovu říkám, že jsem Vás nechtěl nijak urazit a ani Vám brát Vaše názory, na které máte právo ať už někomu jinému připadaly sebevíc zces.tné. Pouze jsem od Vás chtěl slyšet nějaké KONKRÉTNÍ údaje a čísla, která by Vaše tvrzení o tom, že „každý přece ví“, nějak podpořila.

    Takže pokud chcete na moje slátaniny, kterými se povyšuji nad ostatní, ještě nějak závěrečně reagovat, udělejte to prosím až dodatečně, třeba zítra – s chladnou hlavou a klidem v duši. Děkuji a přeji vše dobré.

  75. Berka napsal:

    Pane Fejinko, díky – lepší závěr z toho ani být nemohl.

    Vietnamci jsou šikovní, přátelští a pracovití. Daně by rádi platili a s drogami nekšeftovali – jen kdyby jim ty svině celníci pořád nezabavovali padělané a pašované zboží 🙂

  76. VladimírV napsal:

    Pane Bernarde,

    nebudeme se dohadovat, kdo se víc naštval. Primárně mi opravdu nejde o to, někoho naštvat. Sám jsem se nenaštval ani v nejmenším. Pokud z mých textů něco takového cítíte, je mi to líto, ale nemáte opět pravdu.

    Ale abych byl i v ohledu k dikci Vašich názorů sdílný, přiznávám, že zvláště ty, kde se nesnažíte „smečovat“, mají hlavu a patu. I proto s nimi lze polemizovat jiným způsobem než je zesměšňovat nebo glosovat osobními urážkami. Podotýkám, nemíním Vás hnát někam do kouta a zároveň sám nikterak nepociťuji, že by se tak dělo z Vaší strany.

    Na rozdíl od Vámi bagatelizované zprávy BIS, která jinak slouží k formování bezpečnostní politiky státu do té míry, že se jí zaobírá nejen bezpečnostní výbor PS, ale i vláda, v ní spatřuji jasný poukaz na riziko akcí radikálních islámistů. I když tato neoplývá atentáty a haldami mrtvých, je zřejmé, že BIS má informace takového rázu, že si dovolí situaci takto charakterizovat. To nejsou výsledky obyčejného špiclování, ale sofistikované mezinárodní spolupráce.

    Pokud se zaobíráte otázkou DPH a máte obavy o to, zdali je mi známo, co to je, mohu Vás uklidnit, je mi to velmi dobře známo. A známy jsou mi i proklamace, kterými se např. zaštiťují butiky, že tím, že bylo koupeno levné zboží u Vietnamců, přišli o rabat, potažmo stát o DPH ze stejného množství prodaného zboží. To není samozřejmě pravda, protože textil, obuv a další sortiment, co Vietnamci levně prodávají, nepatří mezi chlebové zboží. Pro Vaši případnou váhavost nad tímto termínem, mezi zboží, které je nutné k běžnému životu a kupující by si je v normálních obchodech v takovém množství a butikových cenách jinak nekoupili. Navíc, z vlastních zkušeností vím, že některé dokonce věhlasné obchody nakupují ve vietnamských velkoobchodech „značkové zboží“, aby je následně prodávali za butikové ceny. Samozřejmě, že si pak vedou dvojí účetnictví. Celou problematiku obohatím ještě tím, že si velkou část „značkového zboží“, které Vietnamci prodávají, vyráběji v ČR. Mnohdy v kvalitě, která si nezadá s originálem.

    Problém drog nebagatelizuji ani omylem. Určitou shovívavost mám k měkkým drogám, i když opravdu nejsem jejich konzument. Myslím si, že je otázkou času, kdy stát pochopí, že jejich legalizace je vítaným zdrojem jeho příjmu. To samé si myslím o legalizaci prostituce. Společnosti, kde „hulí“ už i nezletilé děti a rozvádí se pomalu každé druhé manželství, to rozhodně nikterak neublíží.

    Byl bych rád, kdybychom nadále neslučovali druhy uprchlíků (migrantů). To je z hlediska azylové politiky EU velice důležité, i když jde i u těch „válečných“ samozřejmě o problém ekonomiky jejich života. Na rozdíl od těch ekonomických, kteří vstupují na území EU nezákonně a tento stav až na výjimky, kdy dostanou vstupní vízum, trvá až do jejich vyhoštění, váleční migranti podléhají jinému režimu. Dovolím si tvrdit, že pokud by vesměs šlo o uprchlíky válečné, smrskl by se odpor k jejich přílivu k nám na minimum. Nepodsouvejte mi prosím už proto, že tvrdím, že není všechno buď černé nebo bílé, můj příkrý soud nad kategoriemi migrantů. Ano, pokud bude potřebám konkrétní země vyhovovat konkrétní profesionál (hefrů bez kvalifikace máme zatím dost), není problém, aby u nás získal pobyt. Všimněte si prosím, že mluvím o osobách, které jsou zaměstnavatelné.

    Nejsem si vědom toho, že bych volil výraz „každý přece ví“. Pokud ano, uznal bych, že to bylo laciné. Naopak, moje zmínka o názorech či postojích většiny společnosti, je vhodná k zamyšlení.

    Dovolím si jednu aktuální otázku na Vás. Co říkáte na to, že náš bývalý prezident, s podporou současného iniciuje petici proti přistěhovalcům. Já už jsem se k tomuto vyjádřil někde výše. Ale přes svůj odmítavý postoj právě k tomuto aktu bych si netroufl považovat některého z těchto pánů, i dalších nejméně 70% občanů země za diletanty. Problém skutečně bobtná a vyhrávat na palubě Titanicu, když hrozí, že se potopí, je krajně nezodpovědné.

    Přeji Vám mnoho sil a podnětů do další polemiky.

  77. Venca napsal:

    Prostě a jednoduše jsme jen malí zaprdění a krátkozrací čecháčci,který se bojej o ten svůj malej píseček někde uprostřed Evropy. V tom případě nechápu ty americký(a jejich patolízalů) válečný manévry a hysterii EU,která se chystá zakázat výrobu třeba takové dnes běžné věci,jako jsou chlorové tablety do bazénu.

  78. berka napsal:

    No co, normální technopárty, ne ? 🙂

  79. Daňový Soumar napsal:

    Těšte se. To vám žádná televize neukáže.
    https://www.facebook.com/ichliebehellas/videos/1461171934189560/?fref=nf

  80. Daňový Soumar napsal:

    Někteří levocoví trollové řízení KGB a čínskými zpravodajskými službami tvrdí, že za vše může USA. Jenomže tamní kapitál už ze dvou třetin ani amíci vlastně nevlastní a tak si začínají tito investoři brousit zuby na kapitál německý. Takže destabilizace pomůže k tomu, že se bude dát v západní evropě levně nakupovat. A o to tady jde především.

  81. Venca napsal:

    Však číňan už nakupuje. I Miloš mu pomáhá…

  82. XXXXX napsal:

    No to jsem rád, že tu nejsem jedinej rasista. Už se těším až si je lidumilní němci začnou rovnat. To bude divadlo. Kdybych tu totiž napsal co bych s těmito mírumilovnýminimi uprchlíky doopravdy provedl já, jdu do krimu. A je mi jedno zda za to může amerika nebo marťani.
    Na to konto připomínám, že utopené miminko na pláži kdesi v kokosákově a kamion shnilého masa rozpoutaly tutu stupidní diskusi o hovně.

  83. Libor Furbacher napsal:

    Stupidni diskuze to nejni.A to z nekolika duvodu.
    Lidi si musi uvedomit ,ze EU musi vzit armadu a zabezpecit stredni vychod od toho vrazdeni a UDELAT BEZPECNE KAMPY TAM ,a pokud je nejaka nadeje na reseni tak je to tohle.Ty lidi jsou zoufaly a budou porad prichazet,jde jim o zivot.A brat uprchliky se musi ,i kdyz se to neda delat do nekonecna,je to jako davat naplast na useknutou ruku.

  84. Venca napsal:

    XXXXX – seš prostě frajer.

  85. Fejinka napsal:

    Pane Berko,
    kdo rád platí daně, asi málokdo. Nedávejte mi do úst, co jsem nikdy neřekl. Ti Vietnamci, když jim xkrát celníci vyberou kšefty, tak se asi také někdy naštvou a praští s tím a jdou obchodovat s něčím jiným co vynáší a to jsou často ty slavné drogy, které v Česku letí jako málo co, Německo nevyjímaje. A vynáší to. Na čáře už Vietnamců tolik není co to bývalo, dali se, pravděpodobně, na vaření pervitinu a pěstování marjánky ve velkém. Toto vše není chyba Vietnamců, ale státu jako takového, který to dovolí svou neschopností ty daně vybrat. A že mu to trvá!!! Tady se můžou celníci s finančáky předvézt. Třeba z toho ukápne někomu třetímu…

  86. XXXXX napsal:

    Celý svět soucítí s otcem – vrahem vlastních dětí, no a kde je ta propagandistická pravda teď? V prdeli. Ono to nakonec na povrch vyleze všechno. Navzdory multikulti propagandě. Třeba i zabednění zachránci pochopí.

  87. Libor Furbacher napsal:

    Pane xxxxx.
    Ah ,jak jste prisel na to ze je vrahem vlastnich deti?Ze byl ten kdo ridil lod?Kdyz vzal risk ,zachranit rodinu a nepovedlo se to a zaplatily za to zivotem ,tak on je vrah?Trochu pokrivena logika.Vubec nevidim proc to melo nahle neco zmenit pokud byl smuggler.Lidi radi zaplati a vemou risk za moznost si zachranit zivot sobe a rodine,i za cenu ze ho muzou mozna ztratit. ,Zapomel jste na prevadece za komunistu v padesatej letech,hodne rodin jedinna zachrana?

  88. XXXXX napsal:

    logiku bych nechal stranou

  89. XXXXX napsal:

    Nejsem v tom sám

    novinky:

    Milan Adamovič, Náměšt nad Oslavou
    Středa, 16. září 2015, 22:07:36 | Souhlasím |
    Nesouhlasím |
    +6

    To vypadá,že fotrovi co se mu utopilo dítě a celá svět plakal nejvíc vadilo,že nebude mít čím házet.Jinejma slovama jsou ochotno obětovat i vlastní děcko.Super,máme se na co těšit.

  90. Libor Furbacher napsal:

    To xxxxx.
    Ne nejste v tom sam .Zda se ze madarum snad kazdej cech fandi.Bylo by ale dobre se zeptat take tech 200 000.madaru,co presly hranice do Rakouska v 1956.A zeptat se jich jestli by se snazily prelezt plot ,pokud by ho tam Rakusane tenkrat postavily , a jak by se pri tom slusne chovaly.Clovek by si myslel ,ze prave oni by mohly ponekud vice chapat situaci a mit compassion.Ale stary jsou pryc.A mlady zapomely.
    http://www.ce-review.org/99/19/nemes19.html
    A myslite si ze pro Rakousko tech dve ste tisic uprchliku byla legrace? A prece je vitaly.A vase reasoning ze to jsou muslimove zdaleke ne vsichni , to nedrzi vodu.Kdyby Rusko napadlo Ukrajinu,tak by jste vzaly dveste tisic ukrajincu?A pokud ne ,kterej je vas vyvoleny narod ,kteremu by jste pomohly?
    Vlastne my si ani nepomuzeme samy sobe ,porad cekame ze to za nas nekdo udela a kdyz to trva dele tak jsme rozcileny.

  91. XXXXX napsal:

    No jasně s otevřenou náručí – sběrný tábory několikrát před komisi a vyhoštění v případě sebemenší pochybnosti. Souhlasím s tím číslem, možná to bylo ještě víc, nicméně kulturní náboženská a společenská příslušnost skýtaly naději na integraci, ale tohle je úplně něco jinýho. Nehledě k tomu, že i kdyby z každé země sousedící se západem odešlo půl milionu lidí, což je samozřejmě nesmysl, tak jsou to dva miliony rozložené do třiceti let, ale tohle je masakr.
    Mě je úplně jedno co si myslí někdo kdo patří ke smečce těch co rozesrali celej svět, můj vyvolenej není nikdo a ukrajinců tady už dvěstě tisíc dávno máme a nepostřehl bych, že by někomu vadili, Jenže to někomu, kdo akorát čumí na BBC v lepším případě tedy, nemá cenu vysvětlovat. A rusko samozřejmě ukrajinu nenapadne, pokud tady amerika nebude pořádat své roztahovačné choutky.
    Začali jste bezdůvodnou likvidací Saddáma a čím skončíte – vytvořením islámskýho státu. To jste tý demokracii pomohli vy šašci.

  92. berka napsal:

    Oba máte kus pravdy. Já se dlouhodobě zastávám uprchlíků před válkou, protože jsem rád, že u nás už dost dlouho žádná válka není. Evropa práceschopné (a hlavně práceochotné) potřebuje, protože lidi nemají soudnost a dovolujou se dožívat devadesáti a více let, takže i když každej mladej pár porodí dvě děcka, tak prostě za pár desítek let nebude mít kdo na starý dělat.

    Nicméně je potřeba ukázat uprchlíkům, že je to tady primárně „naše“ a pokud tady chtějí v klidu a míru žít, musí se prostě přizpůsobit našim pravidlům. Poď k nám, tady máš něco málo do začátku a půl roku na to, aby sis našel práci. Jsi černej a nežereš vepřový – fajn, tvoje věc. Zakazuješ svý ženě jezdit autem a nutíš ji chodit zahalenou – tak to už hochu bacha. Vyznáváš radikální islám a chceš ho šířit dál ? A ven !

    To co ukazovali včera – házení kamenů na maďarský policajty, to je přesně ten moment, kdy jde i moje solidarita a lidskost stranou. Všechno je natočený na kameru. Tak ty jsi na nás házel šutry Ismaile ? Fajn, tak takovýhle šmejdy tu rozhodně nechceme. Naložit do auta, odvézt do Turecka a šoupnout za branku v hraničním plotě.

    Evropa musí být solidární – má z posledních dvou válek pořádně černý svědomí. Ale nesmí bejt slabá. V dnešní „komunikační“ době se velice rychle roznese, jestli je cesta do vytoužené Evropy procházka rájem s několika zanedbatelnejma komplikacema, nebo pořádná fuška, kde člověk musí pěkně a pokorně šlapat rovně bez keců a excesů.

    Jak jsem už kdysi myslím psal – udělat třeba v Řecku „nárazníkové pásmo“ se sběrnými tábory (financované Evropou). A klidně rovnou tam by mohly bejt třeba stánky velkejch soukromejch firem z Evropy, co by tam dělaly pracovní nábor a dál je pouštět jenom s tím, že mají kam jít. Co jsi zač ? Doktor ? Ukaž jak dáváš dlahu na zlomeninu. Fajn, hodil by ses nám do nemocnice v Dolním Pětiprdelí, kde už tři roky nemůžou zaplatit doktora. Vítej u nás. Ty si co zač ? Inženýr ? No vida, to je dobrý. Ale safra…tady koukám v databázi, že si bojoval tam a tam na straně extremistů. Tak to sory. Další !

    A ten kdo opravdu jen utíká před válkou a nemá bejt evropě jak přínosnej ? Nechat dál v táboře, dokud neskončí válka. Budeš bydlet ve stanu a teplý žrádlo bude jednou denně, ale pořád je to lepší, než si nechat urvat hnáty granátem. Nechceš ? Tak se vrať.

  93. VladimírV napsal:

    Pane Bernarde /snad nemáte dvojníka/, co jste napsal, podepisuji. Veškerá legrace totiž skončila.
    Vladimír Havlíček

  94. Libor Furbacher napsal:

    To XXXXX.
    Sadam musel byt deposed,o tom nejni pochyby.Pamatujete Kuwait,potom podpora ,training Talibanu a Al-Qaeda?Ale musi se to dotahnout do konce.Kdo mohl predpokladat ze amerika zvoly slabeho idealistickeho presidenta,ktere mysli ze omlouvanim neco predela a zamezi terorismu.Na tom ze“ Arabske jaro“byla velka chyba s vami souhlasim.Ale dostalo plnou podporu evropskejch vlad,proste socialisticky trend,v evrope normalni.
    Pane Berka,svet ma na utecencke tabory uz davno system ,nejni nejlepsi ,ale je.Tihle nejsou prvni emigranti na svete.Vzdy vezme strasne dlouho nez se ta byrokracie rozhoupe.A zadnej stat si nejni jistej do ceho jde.Pamatujete si po padu zelezne opony ty napisi v Rakousku v obchodech,CESI NEKRADTE. A to jsme byly my,nejvice vzdelani,nejhodnejsi ,necivilizovanejsi ,bohem vyvoleny narod.Takze se ani nedivim ze jsme ponekud skepticti k nove prichozim.

  95. VladimírV napsal:

    Pane Fürbachere.
    Nějak Vám nerozumím. Podpora vojenské doktriny USA je socialistický trend? Imperiální války od 2. poloviny 20. století měli „tátu svatby“, a to USA. Obama je pouze jedním z amerických prezidentů. USA mají daleko větší vliv na Německo než Rusko na naši zemi.
    Pokud hovoříte o Češích, zlodějích v obchodech, není to charakteristika našeho národa. Po r.89 byli někteří naši obyvatelé natolik zasaženi náhlou svobodou, že jim nedošlo, že se prostě krást nemá. Z toho nemůžete vyvozovat nic ve stylu, že si myslíme to samé o migrantech. Tady jde o poněkud něco jiného. A měl byste být jako rodák hrdý, že se nemíníme lehce podvolit diktátu EU, jak tomu bylo v minulosti.
    Bývá pravidlem, že poturčenec horší Turka. Běžní Američané jednak o naší zemi moc neví a až na pár výjimek / velvyslanec Shapiro/ se do nás ani moc nemontují.

  96. Libor Furbacher napsal:

    To Vladimir.
    Pane Vladimire ne podpora vojenske doktriny,jak tomu rikate ,ale pravy opak. Obamovi doktriny omluv a uklonu,opusteni Afqanistanu a Iraku,bez planu a ponechani je na pospas islamistum.
    Arabske jaro to bylo Obamovo “favorite child.“Prinest demokracii na stredni vychod.Zacalo to jeho projevem v Cairo na universite a koncilo to vyvrazdenim tisicu Coptic krestanu,islamskym brotherhood.Kdyby tam armada nedostala rozum a udelala prevrat,tak to by jste teprve mely priliv levne pracovni sily v Evrope.A tohle to vedlo k nynejsi situaci a Evropa se rozplyvala radosti kdyz s tim zacal.Oni vsichni zapomely ze na strednim vychode plati pouze“our son of a bitch is better then enemy son of a bitch“a demokracie tam je jenom sen.
    Vas nazor ze cesi zacly krast az kdyz byly zasazeni svobodou je legracni.Ja si pamatuju za komunistu se kradlo tak ze tam bylo porekadlo “kdo nekrade okrada rodinu“.Pamatujete?
    Ja jsem se nikdy za to ze jsem cech nestydel a proc tyhle ty postrehy tady pisu je proto aby lidi taky mely pohled na veci z jineho uhlu .A ne jenom se placat po zadech jak jsme dobry a vse dobre delame a na druhy strane nadavat jak je stat celej rozkradenej,a kazdej lze atd.Samozrejme MY to nedelame,to delaji ONI.Ale kdo jsou ONI?Vlada?Kazdej narod ma takovou vladu jakou si zaslouzi.
    A mate pravdu ze bezny obyvatel americkeho kontinentu o cesku toho moc nevi.Pouze kdyz potrebujeme pomoc.Ale jinak je jim skutecne jedno co tady delame.A na vaseho poturcence,ja nemam obcanstvi USA.

  97. VladimírV napsal:

    Pane Fürbachere.
    Oba dva víme, že nejmocnější silou v USA není prezident. Implantování demokracie do zemí s odlišným náboženstvím je zástěrkou pro podporu vojenského průmyslu USA. Sama technika ovšem nepomůže tam, kde není idea, za co bojovat. I proto USA nevyhrály žádnou z válek, které vedly od 2. poloviny 20. století. I odchod z Iraku a z Afganistanu je faktické potvrzení schopností americké armády. Je těžké vítězit tam, kde je víra přednější než lidský život.
    Pokud jde o nálepkování Čechů jako národa zlodějů, byl bych opatrný. Ano, jsou tady lidé, kteří kradou, nejen v obchodech, ale i ve velkém. Mohu Vám garantovat, že ani já ani nikdo z mé rodiny nekradl a nekrade. Takových lidí je u nás většina.
    Jó, omlouvám se vám, že jsem Vám přiřknul americké občanství

  98. XXXXX napsal:

    Ty nemáš občanství, no tak to by mohlo znamenat, že jen blbýho děláš abys ho dostal, což tě na jednu stranu šlechtí a na druhou jsi … jo on tě velkej brácha sleduje co? Hele dej pokoj ameriko, nikdo tě nebere vážně tyhle plky si vykřikuj na nějaký republikánský demonstraci v jůesej. Rozesrali jste celej svět a fertig. A kuvajt to je k smíchu, kdyby amerika nehlídala svoje strategický zájmy, čili ropu, tak nehne prdelí, nedělej z nás blbce. A jaký to je dostat všude přes držku? Od chátry s kalachama?

  99. Svatopluk Beran napsal:

    Farizejství pana Furbachera i celého vedení země (nadnárodních společností i gavrmentu), kterou dnes on používá užívá ke svému životu je až neskutečné. Genocida a praktické vyvraždění rudé rasy ve svém regionu. Cílená likvidace jednoho zvířecího druhu (bizoni). Podařilo se jim to během 5 let. Dvakrát využití evropské hlouposti, (1 a 2 SV), k nastolení své dočasné světové hegemonie. A poválečné milionové vyvražďování obyvatel celého světa. V posledních 10 letech pak cílené ničení a opětovné vyvražďování jedné lidské kultury dlouhodobě etablované ve Společenství národů a to až na opačné polokouli světa než sami. Přičemž též vygeneroval již minimálně desetimilionové armády ,,homeles peolple,, této kultury, která se zmateně tlačí na místa, která jsou prozatím bez amerického vražedného nadšení. To vše pro suroviny a tržní odbyt. Pane Furbacher můžete mi dát odkazy na to jak Sadám podporoval Taliban a AL-kajdu? Vy to máte opravdu z těch vašich domácích zpráv tak trochu popletené.

    Že jsou mnozí občané východní Evropy málo schopní spolukooperovat z jinou kulturou a máme s tím osobní problém je ale skutečností, což naš media dlouhodobě podporují. Mezi pravicí a levicí pak není v tomto ohledu žádný rozdíl. Připojuji jeden článek, který tak trochu nahlíží z jiné strany než přemýšlí věčinový občan.

    V Röszke byl k vidění chaos šestačtyřicátého

    Michal Kašpárek

    Ať mi už nikdo nevykládá o vyspělé a humanistické Evropě: v jejím středu jsem viděl informační a právní vakuum poválečných měsíců.

    Pod vlivem zpráv z Maďarska, několika sklenek merlotu a bestofka Sváti Karáska („a ty se zas krčíš v davu, zas jen přihlížíš“) jsem minulý týden do facebookových skupin organizujících pomoc běžencům nabídl svoje ruce a auto. Než jsem si to stačil rozmyslet, sjížděli jsme u Segedínu z dálnice k improvizovanému táboru na maďarsko-srbské hranici v poli za vesnicí Röszke. V neděli a pondělí 13. a 14. září jsem tam buď pomáhal ve společném stánku německé Antify, brněnských Food Not Bombs a kavárny Tři ocásci krájet zeleninu a rozdávat příchozím hotové jídlo, nebo vozil dobrovolníky a materiál ze Segedínu. V pondělí večer Maďarsko zašpuntovalo hraniční plot a neveselá free party, kterou za dva týdny prošlo přes deset tisíc lidí, skončila.

    Ušetřím vás há-el-pé o nebožácích prchajících před Islámským státem: jednak už je toho dojetí až moc, jednak jsem vyprávění neměl jak ověřit. Po osmačtyřiceti hodinách na místě mám ale potřebu odpovědět na několik otázek, ať už se na ně někdo ptá, nebo ne.

    Máme se bát?

    Lidí, které jsem potkal v Röszke? ­Ne. Srovnatelně byste se museli bát jakékoliv jiné podobně pestré skupiny, řekněme všech, kteří od půlnoci do půlnoci využijí autobusovou linku na Ruzyň.

    Neříkám, že to byly do posledního dobré duše, že by každého z nich měla Evropa přijmout, ani že mají nárok na to vybrat si cílovou zemi à la carte. Říkám tolik, že není důvod mít z nich větší strach než z jakékoliv jiného náhodného uskupení lidí kdekoliv v Česku.

    Do Röszke nepřicházely invazní hordy barbarů. Přicházelo do něj hodně středostavovských rodin s dětmi, překvapivé množství starých lidí tlačených příbuznými přes železniční pražce na vozících a samozřejmě i legendární mladíci. Což ale znamená taky ucha bojeschopná asi jako kluk, který dal řetízek do špatného hrnečku.

    K tolik diskutovaným kulturním rozdílům: Arabové se u stánku s jídlem poslušně nechali cepovat a rovnat do fronty mladými dobrovolnicemi. Všichni muži chápali, že nejdřív dostanou najíst ženy a děti, i když to občas znamenalo, že pro ně samotné nic nezbude. Pár strávníků ze sta se ptalo, jestli je jídlo halal; všem takovým stačilo ujištění, že je veganské. Z tisíců žen, které jsem viděl, měla jedna nikáb, většina hidžáb, některé neměly vlasy zahalené vůbec.

    Den po našem odjezdu se část běženců střetla na zavřené hranici s maďarskými policisty. Na mém uklidňování to nic nemění: udělejte z cestujících linky 119 dav, trochu ho zdeprimujte a menší část lidí bude stejně agresivní, jako byla menší část běženců.

    Byl v táboře v Röszke skutečně takový nepořádek?

    Byl. Když je na jednom místě hodně lidí a žádný systém svozu odpadu, bude tam brajgl. A i kdyby tam nakrásně stály kontejnery na tříděný odpad, prázdnou lahev od vody nebudete řešit ve chvíli, kdy vás policisté ženou ze stanu na autobus.

    O kulturní úrovni příchozích víc než odpadky vypovídá to, že jsem za celou dobu neviděl běžný kolorit českých měst: močení na veřejnosti. Dokonce ani dál od tábora jsem nezahlédl jediný výkal. Všichni poslušně stáli fronty na přeplněné toitoiky.

    Přijde mi potupující o těch lidech mluvit, jako kdyby se na učitelské poradě probíraly známky z chování, ale veřejná diskuze vychýlená do úplné psychedelie si to žádá.

    Plýtvalo se dary?

    V době mého pobytu v táboře ne – což bylo ale vykoupené časem a energií dobrovolníků.

    Jako skoro za všechny problémy, i za tohle mohla absurdní skutečnost, že nikdo nic nevěděl. V pondělí šly zprávy o tom, že se na poslední chvíli do Maďarska bude snažit dostat tisícihlavý dav, jeli jsme proto naplnit auto potravinami. Dav nepřišel, potraviny za tři tisíce korun zůstaly spolu se staršími zásobami ve stanu. Nepodařilo se nám sehnat kontakt na žádnou potravinovou banku v okolí, a tak tam u brambor a konzerv ještě teď, ve středu, čekají lidé na to, až kolem pojede nějaká dodávka. Aby to celé bylo ještě efektivnější, vývoz potravin do Srbska, kam se problém přesunul, je zatížený clem a podle některých dobrovolníků jej teď Maďaři neumožňují vůbec.

    Je pravda, že se na místě ze začátku pálily použité karimatky a spacáky. Do doby, než dorazili zdravotníci s dezinfekcí zabraňující šíření svrabu.

    Na okraj: když jsme jeli pro ten velký nákup, bylo horko, a tak jsem na pás k nákupu přiložil dvě lahve vody, pro mě a pro kolegu. Mustafa, švédský dobrovolník a sám potomek iráckých imigrantů, mezi vodu a zeleninu mlčky vložil špalík oddělující nákupy. Mohl jsem se před ním propadnout hanbou.
    Tohle je přece hrozná sluníčkářská nalejvárna

    Náhodou: nesouzním s dvěma názory, na které narážím v zápiscích lidí s postoji jinak podobnými těm mým.

    První disonance: líbivé Německé gesto otevření hranic syrským uprchlíkům udělalo šílenou paseku. Pokud Německo opravdu Syřanům chtělo pomoci, mělo pro ně poslat autobusy, vlaky nebo letadla a zařídit jejich legální přesun přes tranzitní země. Na pěší závod vysílených, bezprizorních a zmatených lidí k německým hranicím, honem než se zase volná cesta uzavře, byl zoufalý pohled. Ten nápad bych přirovnal k házení peněz do davu a údivu nad šlapanicí.

    Druhá disonance: policisté v Röszke pracovali i dva dny v kuse, část z nich navíc přicestovala z jiných částí Maďarska, kde se museli během dvou hodin hlásit do služby. Při nabírání obyvatel tábora do autobusů se k nim i přes vyčerpání zvládli chovat korektně a instruovali je v angličtině, kterou dobrovolníci nebo sami běženci tlumočili do dalších jazyků. Naštvalo mě, když německý kuchař trval na tom, že se policistům nemá vydávat jídlo: v Röszke totiž, aspoň kam jsem viděl, neselhali jednotliví příslušníci, ale veřejné instituce samotné.

    Úvodní fotka (tady ji po kliknutí máte celou a v lepší velikosti) pochází z fotoreportáže, kterou pořídil Michal Jašek, absolvent sociologie Masarykovy univerzity, který do Röszke odjel pomáhat se skupinkou kamarádů. Jeho snímky (a komentáře k nim) říkají něco velmi podobného jako text Michala Kašpárka, jen jiným jazykem.
    Celou fotoreportáž najdete na facebookovém profilu Michala Jaška
    Co byl největší šok?

    Právě netečnost veřejných institucí všech úrovní k lidskému utrpení.

    V Röszke se projevila dvěma způsoby. Přímo tím, že se o příchozí museli plně postarat dobrovolníci a nevládní organizace. Stát zvládl jen represi. Nedokázal přivézt cisternu s pitnou vodou, ale dokázal přivézt vodní děla. Natáhl žiletkový drát, ale řezné rány zašívali Lékaři bez hranic.

    Nepřímo se ta lhostejnost projevila informačním mlžením, měněním pravidel a jejich následným nedodržováním. A neplatí to jen o Maďarsku.

    Co chvíli se mě někdo na něco ptal a přestože jsem se aktivně snažil získat aktuální odpovědi, skoro vždy jsem nakonec musel odpovědět: I’m sorry but I don’t know. – Kam jezdí autobusy z Röszke: do táborů, nebo k hranicím? Vezmou lidem otisky prstů? Co přesně to pro ně znamená? Nikdo z úředníků, kteří to věděli, nemohl nebo nechtěl říct, a i kdyby mohl, neslíbí, že to tak bude i za půl hodiny. Výsledek? Někteří z těch, kteří přešli hranici a dostali se do stanového městečka, se ze strachu z internace v Maďarsku nesmyslně vraceli nocovat do polí na srbské straně.

    V Röszke i ve sběrném táboře ve Vamossabaidy, kde jsem se zastavil cestou, měla každá směna policistů jiný postoj k dobrovolníkům převážejícím běžence ve svých autech k nádraží nebo dál. Někdy to zakázané bylo, někdy ne – nikdy ovšem pro předražené taxíky.

    Situace mimo Maďarsko se měnila z hodiny na hodinu: průběžně přicházely zprávy o tom, jak Rakousko, Česko nebo Německo zavírají hranice (rozuměj: přidávají namátkové kontroly). To se tlouklo s fámami o vypravování zvláštních vlaků. Rozhodování o osudech a v některých případech i životech celých rodin tak viselo na poznatcích spolehlivých jako Jolandiny věštby. Chytré telefony, wi-fi, Facebook, Twitter: to všechno je k ničemu, když nejsou informace.

    Když pak táborem začala kolovat zpráva, že ho navštívil David Cameron, došlo mi, že se účastním kolektivní ztráty pojmu o realitě, a rozhodl jsem se nedělat pro zbytek neděle nic jiného než loupat a krájet cibuli.

    Ještě před pár dny jsem netušil, v jakém informačním a právním vakuu se dá ocitnout v pupku civilizovaného světa. Transparentní státní správa, informační éra, humanistická Evropa, natož přehnaně humanistická Evropa: to všechno je pro mě po Röszke bullshit, fráze bez významu. Zatímco Jean-Claude Juncker v evropském parlamentu korektně promlouval národním vládám do duše, v Röszke se rodily děti v kukuřičném poli. Viděl jsem tam to, o čem jsem četl v knihách a co jsem si nikdy nedokázal představit, natož tak blízko: chaos a lhostejnost šestačtyřicátého roku. Přinejlepším.

    http://www.penize.cz/spotrebitel/304058-v-roszke-byl-k-videni-chaos-sestactyricateho

  100. Venca napsal:

    Berane, ale kdo ty indiány a bizony vyvraždil ? Dobyvatelé co přišli z Evropy. To je na Chocholouška, co ?

  101. Libor Furbacher napsal:

    To xxxxx.
    Kazky kdo souhlasi s politikou Republikanu, nemusi byt republikan a ani obcan USA.S tim obcanstvim co mam jsem spokojen.A o americke jsem nikdy nepozadal.
    Me by jaksi nikdy nenapadlo si myslet ze vy mate Ruske obcanstvi,i kdyz by to kolikrat vysvetlovalo vase nazory ,a hlavne ten pristup.
    Jo americke zajmy to je jenom ropa.Naposled kdyz jste mely prusvich v evrope a v jugoslavii se vrazdily po tisicich tak evropa se koukala a radila co udelat a udela nic.Jak je tam zvykem.A tak amerikani musely prijit a zastavit to.Samozrejme ze to byla jenom zaminka protoze si chtely zabezpecit ty obrovske jugoslavske ropne pole.Ze ano?.A nebo se snad mylim?
    A neobvinujte me ze z vas neco delam,to z vas uz udelaly komousi davno prede mnou,ale bohuzel se toho nemuzete zbavit.

  102. Svatopluk Beran napsal:

    No Václave asi v tom máš trochu chaos. Organizovala to a platila americká svobodně zvolená vláda.

  103. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Furbacher nešlo o žádné ropné pole v Jugoslávii. Při ukradení části Srbska šlo o zabezpečení tranzitních cest. Doposud však k žádným tranzitům nedošlo, protože se nejdražší armádě světa nepodařilo porazit bývalé kamarády Talibance a vlatní vycvičené fundamentalisty z AL-Kaidy.

    Důvodu proč Kosova uktrást je několik. Vojenská kontrola geopolitického území. Kontrola přepravních cest pro ropu a plyn. Kontrola přepravních tepen drog, převážně heroinu, kterého využívala a i nadále ve světě využívá CIA k financování a podpoře rádoby demokratických revolucí.

    Bezprostředně po bombardování Srbska v roce 1999 americká armáda v Kosovu obsadila území o velikosti tisíce akrů u města Uroševac poblíž hranic s Makedonií a v době, kdy byl Dick Cheney, bývalý viceprezident George Bushe mladšího, ve statutárním orgánu nadnárodní korporace Halliburton, byla s touto společností uzavřena smlouva na vybudování jednoho z největších amerických vojenských táborů mimo území USA. Jedná se o vojenský tábor Bondsteel, kde se dnes nachází více než sedm tisíc amerických vojáků. Pentagon již v té době disponoval sedmi vojenskými základnami v Bulharsku a Rumunsku, včetně leteckých základen Graf Ignatievo a Bezmer v Bulharsku a letecké základny Mihail Kogalniceanu v Rumunsku, které jsou využívány pro letecké operace v Afghánistánu a Iráku. V Rumunsku je rovněž umístěno velitelství americké armády pro východní Evropu. Obrovská vojenská základna Bondsteel v Kosovu a přestavba a využívání chorvatských a černohorských přístavů americkým válečným námořnictvem pak doplňují obrázek celkové militarizace Balkánu.

    Strategický zájem USA na Kosovu je primárně zaměřen na vojenské aspekty, a dále, jak se zdá, se týká i kontroly obchodu s drogami.

    Vojenský zájem o Kosovo je primárně zaměřen proti Rusku a má za účel i posílit kontrolu dopravy ropy z Kaspického moře a Blízkého východu do Evropy. Tvrzením, že Kosovo je nezávislý stát, Washington vytvořil slabou kvazistátní entitu, kterou může plně kontrolovat. Tak dlouho, dokud bylo Kosovo i formálně nezpochybnitelnou součástí Srbska, by vojenské ovládání tohoto území bylo politicky nebezpečné. Dnes je Kosovo vojensky kontrolováno jako satrapie NATO, které tu na dva miliony obyvatel disponuje šestnácti tisíci vojáky. Zdejší vojenská základna Bondsteel je jednou z řetězu takzvaných předních operačních základen pro vojenské akce na východě a jihu evropského prostoru. A formální začlenění Kosova do Evropské unie a NATO by ještě upevnilo postavení této vojenské základny, což by bylo pro USA zajímavé zejména po té, kdy Gruzie pod vedením amerického chráněnce Saakašviliho v roce 2008 v pokusu o vstup do NATO tak bídně selhala

    Vojenská kontrola USA a NATO nad Kosovem slouží několika účelům americké geopolitické agendy. Prvním z nich je zajištění americké kontroly nad potencionálními trasami pro přepravu ropy a zemního plynu do Evropy z oblasti Kaspického moře a Blízkého východu a kontrola nad dopravními cestami spojujícími státy Evropské unie a oblast Černého moře.

    Vojenská přítomnost v této oblasti rovněž chrání trasu pro přepravu heroinu v hodnotě mnoha miliard dolarů ročně, přičemž objem heroinu po ní přepravený významně narostl, jak příznačné, od počátku americké okupace Afghánistánu. Dle výroční zprávy amerického ministerstva zahraničí o mezinárodním obchodě s narkotiky za rok 2008 prochází řada důležitých tras pro přepravu drog přes Balkán. Kosovo je v této zprávě zmíněno jako klíčové místo pro přepravu heroinu z Turecka a Afghánistánu do západní Evropy.

    Již od dob obchodů s příslušníky kmene Meo v Laosu v období války ve Vietnamu CIA chrání některé drogové cesty a to především proto, aby získala neoficiální prostředky na své další operace. Rozsah mezinárodního obchodu s drogami je dnes takový, že i velké americké banky jako Citigroup jsou podezřelé z toho, že značná část jejich výdělků plyne právě z praní peněz z drogového obchodu.

  104. Svatopluk Beran napsal:

    Řešení převést Kosovo pod faktický protektorát začalo rozvíjet v USA již dávno před napadením NATO na Jugoslávii v roce 1999. Důvod byl jediný — geopolitický ropovod. Tím ovšem není Nabucco, které v minulých měsících přitahovalo pozornost, jak by si někdo mohl myslet. Řeč jde o transbalkánském ropovodu, který má procházet právě Kosovem a který nese jméno AMBO – Albanian Macedonian Bulgarian Oil Corporation. Firma s tímto názvem je registrovaná v USA.

    Tento ropovod by měl být klíčovým článkem řetězce dodávajícího ropu z oblasti Kaspického moře a měl by začínat v bulharském Burgasu na pobřeží Černého moře a končit v albánském přístavu Vlora. Odtud by pak se ropa nakládala na tankery, které by ji mohly dovážet třeba i na východní pobřeží USA. Tento ropovod by měl být uveden – podle původních plánů – do provozu již v roce 2011.

    První studie proveditelnosti tohoto ropovodu byla vypracována již v roce 1996 – tři roky před bombardováním Bělehradu a okupací Kosova. Studii vypracovala americká Brown & Root Energy Services – takto 100 % dceřiná firma společnosti Halliburton, která je, jak je všeobecně známo, přímo spojená se současným viceprezidentem USA Dickem Cheney.

    V roce 2000, když již byla Jugoslávie poražena, pak americká Agentura pro obchod a rozvoj profinancovala další výzkum, na jehož základě byl již budoucí ropovod prohlášen za strategicky významný, neboť by mohl být schopen zásobovat USA plynem a ropou v rozsahu 600 mil USD (v tehdejších cenách ropy a kurzu dolaru a tedy v dnešních cenách možná 5krát více) a přitom by se dopravní trasy vyhýbaly zranitelným úžinám Bospor a Dardanely.

    Není zcela bez zajímavosti, že jedním z akcionářů AMBO je známá právnická firma White and Case, se kterou má dobré vztahy i bývalý prezident Clinton. Přirozeně,že šéfem AMBO je jeden z vysokých manažerů firmy Halliburton

    V listopadu 1998 – ještě několik měsíců před bombardováním Jugoslávie – prohlásil tehdejší americký ministr energetiky Bill Richardson – udělali jsme podstatné politické investice v Kaspiku a je pro nás velmi důležité, aby bylo vše v souladu – jak politika , tak i mapa tras ropovodů.

    A je jasné, že Jugoslávie překážela – byla příliš nezávislá, měla dobré vztahy k Rusku a proto bylo nutno cosi podniknout. Řešení bylo nalezeno – kosovští Albánci vyprovokovali konflikty se Srby, Miloševič tam poslal armádu a pro NATO to byl důvod, proč začít válku.

    Výsledek operací NATO je sice znám, ale možná, že ne tak úplně. Ne všichni asi vědí, že hned po okupaci části území suverénní Jugoslávie americká administrativa – přirozeně, že se Bělehradu na nic neptala – přikázala v Kosovu zbudovat Camp Bondsteel, jednu z největších, ne-li největší americkou vojenskou základnu v zahraničí od dob vietnamské války. Základna je umístěna na jiho-východě Kosova nedaleko od hranice s Makedonií a je čímsi jako Guantánamo v Evropě.

    Tím jsou mnohé otázky spojené s výstavbou ropovodu již vyřešeny. Teritorium je vyčištěno a má ho kdo ochraňovat. Obě země – Albánie a Makedonie směřují do NATO a Bulharsko je již členem. Nakonec Camp Bondsteel je jedním z největších zaměstnavatelů v Kosovu, kde je 40 % lidí bez práce. A je také jasné, že tímto způsobem je dosažena plná kontrola nad tím, jaká je politika v Kosovu.

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Ropovod_AMBO

  105. Libor Furbacher napsal:

    Pane Beran,prece je v tom ropa ,to jste pana XXXXX potesil,ze jste podporil jeho argument.Tak az ten pro Ameriku zivotne dulezitej ropovod ,pro kterej poslala vojaky do jugoslavie otevrou ,tak mi prosim vas dejte vedet.

  106. XXXXX napsal:

    Jedinej důvod, proč se amerika nacpala do jugošky byl obnova zbrojních arzenálů, ale ještě, že jste přišli, to by byla strašlivá válka. Jo a pak taky likvidace ruskejch spojenců Srbů. No a zpackali jste to jako všechny ostatní válečný výlety.
    A ropovody si otvírat jako proč? Nestačí vám vaše tankery? Při tom jak ekonomicky stavíte auta asi ne. Rozumím.

  107. Libor Furbacher napsal:

    To jestli by byla v jugoslavii“strasliva valka“to nevim ,ale 260 000 mrtvejch v Evrope je pro mne,nevim jak pro vas,hodne straslive. A evropa mudrovala a nikdo si nechtel umazat rucicky a zastavit to.To tam je porad kecu jak jste civilizovany a kdyz prijde k tomu to dokazat ,tak si najednou zacnete valet tu svoji vlastni kulicku z h….n.a delate mrtvyho brouka a doufate ze to odejde samo.Evropa je zalozena na byrokracii a vzletnech kecech.A cesko je peknej fit.
    O tech autech bych pomlcel.V americe je catalytic converter v autech od roku 1975 a v evrope jste zacaly premyslet o tom az v roce 89,kdyz jste se tam zacaly dusit,ze by se to mohlo imlementovat v roce 1994.A jeste tedka vw podvadi ,aby se mohl dostat na americkej trh.

  108. Svatopluk Beran napsal:

    Pan Rajko Doleček napsal krátkou úvahu nad knihou našeho populárního učitele etikety Ladislava Špačka „Deset Let s Václavem Havlem“ (2012), ve které vtipně líčí své mnohaleté zkušenosti mluvčího prezidenta Havla.

    Pan Rajko Doleček je srbské národnosti a z jeho příspěvku je cítit že se nijak nebojí prezentovat skutečnosti o kterých naše a zřejmě ani americké zdělovací prostředky mnoho nenapsaly.

    Z jeho příspěvku je i vidět co vše musí Spojené Státy udělat, aby posunuly své vokenské základny blíže k jiné kapitalistické velmoci a jejímu téměř neomezenému surovinovému zázemí, která se pokouší uspět v dnešní neoliberalistické světové kapitalistické společnosti. Pravidla tohoto nového neoliberálního tržního systému, nastavily v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století premiérka Velké Britanie paní Tacherová a americký president Ronald Regan.

    Následuje zkrácený článek pana Rajko Dolečka.

    Ale pak přišly dva šoky, jeden menší na stránce 135 v kapitolce „Cesta do NATO“ a druhý až trapný svým rozsahem dezinformací na stránkách 183 až 187 v kapitolce „KOSOVO“. To už nebyla ta celkem přijatelná až milá autorova licentia poetica. kterou spojoval a koloroval ty různé střípky z cest, událostí, rozhovorů, úvah. Tady to heslo o pravdě a lásce už zcela přestalo fungovat. Prezident Havel, jak ho líčil pan Špaček, bohužel vyměnil své heslo o pravdě a lásce za určitých situací za podporu zcela jednostranné a pravdě nekonečně vzdálené politice Západu (USA, Německo, Evropská unie, NATO), následkem které zbytečně umíraly po světě doslova statisíce lidí. Viz například dění od 2003 po agresi do Iráku, na základě trapných výmyslů. Docházelo k neuvěřitelnému ničení, k nebývalému růstu nenávisti, rozvracely se i celkem prosperující státy (Jugoslávie, Libye). Svá srdíčka prezident bohužel teď i pokrytecky kreslil dál, ale příliš často je doplňoval doporučením bombardování (tedy i ničení a zabíjení), tak jak to měla nejednou nevhodně použitá politika Západu za následek (Bosna, Kosovo, Irák, Libye, Sýrie).

    Trapně zní pro toho věta, který osobně viděl následky na místě, že byl prezident Clinton „velmi vnímavý vůči středoevropským a balkánským problémům, hlavně dík své ministryni zahraničí…Madeleine Albrightové…“, kterou kdosi, ne bez vtipnosti, už před lety nazval „balkánskou řeznicí“, za její vedoucí roli při vzniku 78 dnů i nocí trvající NATO agrese a denně-nočního bombardování Srbska letectvem NATO v roce 1999. Vše na základě obrovských dezinformací a smyšlenek o událostech na Kosovu, o údajném masovém zabíjení a vyhánění kosovských Albánců z jejich domovů. A tajemník NATO Javier Solana pak nařídil NATO agresi, ve středu 24.března 1999, bez povolení Radou bezpečnosti, s tisíci mrtvých a zraněných civilů, s obrovským ničením infrastruktury, neuvěřitelnými materiálními škodami (já mnoho z nich viděl), s následnou ekologickou katastrofou země, vyvrcholenou zcela zbytečným a kriminálním použitím Američany raket s ochuzeným uranem nejen v Srbsku a na Kosovu, ale před tím i v Bosně. Po těch letech je už vidět vzestup výskytu rakoviny, malformací novorozenců, v oblastech, kde byl Američany ochuzený uran použit..

  109. Svatopluk Beran napsal:

    Nejde mi vložit pokračování, snad to admin povolí. Není tam nic sprostého, pouhá fakta o americkém vraždění v Evropě.

  110. Libor Furbacher napsal:

    Tak amerikani tam v Jugoslavii pouzily atomove zbrane? Rajko ma dukazy ,jak tam sel na podzim po lese tak videl hriby.

  111. Zdeněk Gryc napsal:

    Nejde mi vložit pokračování, snad to admin povolí. Není tam nic sprostého, pouhá fakta o americkém vraždění v Evropě.

    Tedy mimo KATYŇ. KDY KDE A KOLIK? NĚCO JAK TGM STŘÍLEL DO DĚLNÍKŮ,ŽE?

    Zejména vraždy USA v Plzni, což to jsme dosud netušili.
    Moc ani nevíme co se stalo s naším uranem co vytěžili naši političtí vězni v SSSR.
    Taky kolik lidí zabila šlompna v ČERNOBYLU.

    jinak JETLAK, že?

    PODROBNĚ UPOZORNILA NA TUTO PROPAGANDU NOVINÁŘKA SLONKOVÁ
    zg.

  112. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Gryc já tyto utajované informace našimi medii zde předkládám již minimálně deset let. To jste ještě vy a ani pan Komárek, který coby pravicový proODESácky zaměřený novinář, psal lživé nesmysly o tom co se doopravdy děje, o nějakém JETLAGU nebo ,,rádoby ruské dezinformaci,, nic netušili. Já uvádím stále shodné informace, pokud se ke zdílení těchto historických skutečnostech přidala i propaganda ze strany ruska, nestalo se nic jiného než to že se skutečnosti o neoliberálním dění Spojených Států konečně dovídá větší množství občanů této planety. Vy samozřejmě pokračujte ve svém americkém JETLAGU klidně dál, já vám v tom bránit nebudu.

  113. Svatopluk Beran napsal:

    Upřesňující nformace pro pana Furbachera

    OCHUZENÝ URAN

    Je třeba důrazně upozornit na to, že jeho použití jako takové nemá absolutně žádnou souvislost s jaderným využíváním uranu pro výrobu nukleárních zbraní. Důvodem je zde pouze vysoká hustota uranu, pevnost srovnatelná s jeho konkurenčním materiálem wolframem, snadná vznětlivost a relativně nízká cena. Přes poměrně nízkou radioaktivitu 238U však přesto dochází k slabému radioaktivnímu

    31. října 2007 první výbor OSN schválil většinou hlasů návrh rezoluce požadující přezkoumání zdravotních rizik zbraní používajících ochuzený uran. Pro bylo 122 zemí, proti 6 (včetně USA, Francie, Izraele, i Česka rozhodnutím Karla Schwarzenberga, které proti jednáním o omezení zbraňových systémů s ochuzeným uranem hlasovala i 5. prosince.

    V posledních letech padlo na Valném shromáždění OSN několik návrhů na prozkoumání účinků zbraní a munice z ochuzeného uranu, které byly přes odpor několika zemí (USA, Izrael, Francie, Česká republika, …) schváleny.

    Ochuzený uran (angl. depleted uranium – DU, řidčeji tulalloy) je uran, v němž je podíl 235U (radioaktivního izotopu) snížen na 0,23 % (ve srovnání s přírodním uranem, v němž se 235U nachází v množství 0,7 %). Přídomek „ochuzený“ získal právě proto, že byl zbaven podstatné části izotopu 235U využitelného jako palivo pro jaderné reaktory.

    Využití ve vojenství

    Místa v Kosovu a jihu Srbska kde letectva NATO v Kosovské válce ochuzený uran použila.

    V případě zbraní je DU činí extrémně tvrdými a schopnými proniknout do větší hloubky. Vedle wolframu se ochuzený uran využívá pro výrobu protipancéřových projektilů (tzv. šípové, přesněji podkaliberní střely – průměr střely je menší než průměr hlavně, ze které je vystřelena). Působí zde sice především vysoká kinetická energie střely, účinek však zesiluje i to, že po průniku projektilu za pancíř se tlakem a třením rozžhavené úlomky uranu vznítí, což zvyšuje ničivý účinek uvnitř obrněného prostoru. Střely z ochuzeného uranu též mají výhodnější mezní úhel, pod kterým po zásahu do svého opancéřovaného cíle pronikne a neodrazí se od něj.

    Další využití: například na výplně tanků, kanónů v letadlech A-10 nebo do hrotů balistických zbraní.
    Nasazení zbraní a munice z ochuzeného uranu v konkrétních konfliktech

    Střely z ochuzeného uranu byly použity spojenci v první válce v Iráku v roce 1991, v Kosovu v roce 1999, pravděpodobně rovněž v Afghánistánu v roce 2001 a od března 2003 i v Iráku během operace Irácká svoboda, kdy bylo podle irácké ministryně zdravotnictví Nermin Othman bombardováním kontaminováno přes 350 míst. Počet rakovinných onemocnění údajně činí 140 tisíc a každý rok je registrováno 7 až 8 tisíc případů rakoviny. Podle listu The Independent je úroveň dětské úmrtnosti, rakoviny a leukémie ve městě Fallúdža vyšší, než v Hirošimě po shození atomové bomby.

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Ochuzen%C3%BD_uran

  114. honza napsal:

    S.Berane, čemu všemu vy rozumíte je až zarážející! A vše z vaši strany je zaručená pravda.

  115. Svatopluk Beran napsal:

    Honzo pochopitelně to historická nebo skutková pravda být nemusí. Stačí pokud se pokusíš informace a zdroje ověřit. Pak už záleží na každém zvlášť, jak se k tomu morálně sám v sobě postaví. V dnešní globální době organizované nadnárodními společnostmi, které se snaží omezit až zneškodnit státy v jejich podstatě při řízení společnosti, je důležité informace nejen číst, ale hlavně si ověřovat důvěryhodnost zdroje.

  116. honza napsal:

    S.Beran : „……(tzv. šípové, přesněji podkaliberní střely – průměr střely je menší než průměr hlavně, ze které je vystřelena)…….“ . Ve vašem podání technicky nemožné !!!!!

    Trochu technické upřesnění „podklaliberní střela“.

    Aby se mohly přednosti podkaliberních střel uplatnit, musí být vybaveny oddělujícím se vodícím pouzdrem. Toto zpravidla třísegmentové pouzdro o průměru odpovídajícím ráži hlavně vede a urychluje aktivní (na cíl letící) část podkaliberní střely při pohybu v hlavni. Vodící pouzdro se během letu dráhy střely oddělí.

    Takže příště přesně :-).

  117. honza napsal:

    To S.Beran : Co a kdo je důvěryhodný zdroj, když vy zpochybňujete vše co je podáno jako proti argument.

  118. Svatopluk Beran napsal:

    Děkuji Honzo za vaše technické vysvětlení potkaliberní střely. Ve wikipedii o uchuzeném uranu, kde a kdy byl použit a jeho zdravotní následky na lidský organismus, je pouze poznámka že se používá v podkaliberních střelách. Podstata podkliberní střely tam není technicky upřesněna a já vám vašem technické dovysvětlení věřím. Nepůjdu si to nikam ověřovat, vaše poznámka je podle mne logická a nemám důvod jí zpochybňovat. Pokud máte zájem, můžete do české wikipedie o ochuzeném uranu, přispět vaší vědomostí a upřesnit tam co podkalibrační střela znamená, aby příště až někdo tento článek použije, předal informaci celistvější. Myslím že většina čtenářů zde ocení váší příspěvek. Činím tak i já.

    Jinak pochybovat je podle jiných a já s jejich názorem souhlasím, základem posunu lidstva vpřed. Jsem přesvědčen že by to mělo být krédem každého přemýšlivého člověka. Vy dáte informaci, já dám informaci. Uvěřím, nebo nevěřím a tak si ji pro jistotu ověřím a nebo přidám další informaci, která vypovídá přesněji podle mne, o nastaveném tématu. Vy si pak vlastním mozkem opět vyhodnotíte celou debatu a vyslovíte své přesvědčení. Co je na tom složitého? Odpověď JETLAG stoprocentně nic neřeší, pouze napovídá o omezených nebo i cíleně utajovaných argumentech jedné ze stran výměny názorů v demokratické společnosti.

  119. Berka napsal:

    Kalibr je vývrt hlavně, laicky řečeno průměr. Podkaliberní (nikoli podkalibrační) je tedy střela o menším průměru, než je hlaveň – jak SB píše. Samozřejmě taková střela (já bych raději řekl projektil) by sama o sobě po výstřelu leda tak vypadla pár metrů před dělo. Tudíž je opatřená jakýmsi mezikružím, jak píše Honza – aby laicky řečeno těsnila. Ovšem když už se tady tak odborně diskutuje, tak vodící obroučky se rozhodně nemusí po opuštění hlavně nutně oddělit – jsou totiž dva druhy podkaliberních střel, s pevným a odpojitelným obalem. U střel s pevným obalem (jsou samozřejmě levnější) zůstávají obroučky součástí střely po celou dobu letu.

    Smyslem podkaliberní střely je menší hmotnost projektilu a tím pádem vyšší úsťová rychlost. Wolfram či uran se používají jen proto, že díky této vysoké rychlosti by se ocelové jádro po nárazu v podstatě rozstříklo dřív, než by proniklo pancířem. Uran je kupodivu mnohem levnější než wolfram.

    Plošně zvýšený výskyt rakoviny kvůli používání střel z ochuzeného uranu je dost odvážné tvrzení. Muselo by jich být na jednom místě rozstříleno několik tisíc, aby to mělo vyšší radioaktivitu, než třeba radon z podloží.

  120. XXXXX napsal:

    No uplně odvážné to není, protože v Iráku byla souvislost použití ochuzeného uranu a výskytu rakoviny jasně prokázána.
    Furbacher to čumíš co? Jaderný zbraně. 🙂 To je jako se všemi tvými výmysly.

  121. honza napsal:

    To Berka : s vaším příspěvkem souhlasím, ale já jenom reagoval na nepřesnosti S.Berana. Bylo by to na delší diskusi a technický popis jednotlivých variant podkaliberních střel.

  122. honza napsal:

    Porovnání střel s Wolframem (W) a ochuzeným uranem (OU):
    Hodně odborných publikací záměrně pomíjí jednu jeho vlastnost a vyzdvihuje ekologická hlediska.

    Zacituji z publikace Tanky 4:

    „Ochuzený uran má při jinak stejných podmínkách(geometrický tvar střely,dopadová rychlost) vyšší výkon. Wolframové probíjejí pancíř pouze působením kinetické energie.
    U uranových dochází k exotermické reakci s ocelí pancíře a vzniku nízkotavitelného eutektika (teplota tání cca 750 C). Tento jev podporuje probíjení pancíře.
    HLAVNIM ničivým faktorem po proniknutí střely z OU do tanku je jeho PYROFORIČNOST. Při průniku je střela rozdrcena na různě velké části včetně prachu nebo roztavených kapiček eutektika. Nejmenší částice po vniknutí do tanku prudce reagují s kyslíkem (lze přirovnat k zapáleni rozptýleného uhelného prachu) a vyvolají v uzavřeném prostoru přetlak 1,4-1,9 MPa. Co to udělá s vezeným střelivem je zřejmé.
    Větší části jsou rozžhaveny, pomalu doutnají a stávají se dlouhodobými ohnisky požáru.
    V některých pramenech se udává, že vnikne-li do tanku wolframová střela, ZNIČÍ tank s pravděpodobností 60%, u střel z OU je to téměř 100%. „

  123. Libor Furbacher napsal:

    Pane Beran ,poradil bych vam cist nezavisle lekarske studie na toto tema.Treba jako toto.Nikdo nemuze podezrivat Health Canada ze chce neco zakryvat.
    http://www.hc-sc.gc.ca/ewh-semt/pubs/radiation/uranium-eng.php
    Pan Berka to velmi dobre vysvetlil a dik me za to.Pokud by jste vy a nebo pan xxxxx,ktery tak ochotne naskocil na vas bandwagon, potreboval detaily tak jsem vam poslal odkaz.
    Jinak vam musim podekovat ,ze jste me primel cist o necem co na mem radaru skutecne nebylo a az vas outrageous clanek me k tomu donutil.

  124. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Furbacher Americká vláda je z demokratických vlád nejméně důvěrzhodná vláda. Lže, podvádí a vyrábí si fakta jak se jí hodí. Typický příklad je U2 z šedsátých let minulého století, 600 pokusů o zavraždění Fidela, teroristické akce na území Kuby, smyšlenka o chemických zbraních v Iráku, podpora vzniku Al-Kajdy, ISIS, podpora ukrajinských nacistů, válka v Kolumbii, odposlech všech po celém světě atd. atd. Na světě jsou již v menšině občané států, které věří že informace které předkládá vláda Spojených států mají vůbec nějakou validitu a pravdivou vypovýdající schopnost. Právě typickým příkladem je Kosovo a podvody Pentagonu čím doopravdy plní střelivo rádoby, pouze chuzeným o uranem. Pane Furbacher Health Canada si může psát o ochuzeném uranu co chce, třeba i nezpochybnitelnou pravdu, pokud si Spojené státy strkají do střel plutonium, nebo i uran 236.

    Munice obsahovala i plutonium

    Většina níže uvedených informací o složení a vlastnostech ochuzeného uranu vychází z předpokladu, že ochuzený uran byl získán při zpracovávání přírodního uranu. 16. ledna letošního roku však Program OSN pro životní prostředí (UNEP) oznámil, že jedna z laboratoří, které analyzují vzorky odebrané experty UNEP v Kosovu, nalezla v ochuzeném uranu ze střel NATO 0,0028 % vysoce radioaktivního uranu 236. Nalezená množství nezvyšují významně radioaktivitu nalezených vzorků, ale znamenají, že ochuzený uran používaný NATO pochází z procesu přepracování vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Současně se objevily zprávy, že munice NATO obsahuje rovněž stopová množství radioaktivního a prudce jedovatého plutonia.

    Mluvčí NATO v reakci na tyto zprávy prohlásil, že „není novinkou“, že se v ochuzeném uranu může objevit jak uran 236, tak plutonium, zjištěné koncentrace jsou však prý bezvýznamné. Není však jasné, proč, pokud tato informace není novinkou, ji NATO veřejnosti nesdělilo dříve, než ji odhalily laboratoře UNEP.

    Pravda vycházela najevo postupně

    Používání munice s ochuzeným uranem přiznávalo NATO jen zdráhavě. 9. dubna 1999 uvedl ruský ministr zahraničí Igor Ivanov, že je přesvědčen, že NATO při bombardování Jugoslávie používá střely s ochuzeným uranem. Britské ministerstvo obrany tehdy prohlásilo, že si nemyslí, že je ochuzený uran používán. 3. května 1999 na tiskové konferenci amerického ministerstva obrany generálmajor Chuck Wald na opakovaný dotaz novináře, zda americká letadla A10 při útocích střílejí uranovou municí, však odpověděl stručným a jasným „ano“.

    Nicméně oficiálně NATO ještě dlouho odmítalo potvrdit použití munice obsahující ochuzený uran. Když se pracovníci UNEP vypravili v srpnu 1999 do Kosova, velení jednotek KFOR jim sdělilo, že informace o použití ochuzeného uranu jsou tajné.

    Teprve v únoru roku 2000 zaslal generální tajemník NATO lord Robertson generálnímu tajemníku OSN Kofi Annnovi dopis, ve kterém mu sdělil množství ochuzeného uranu použitého při náletech NATO.

    Způsob, jakým zodpovědní činitelé NATO a USA dávkují informace o použití ochuzeného uranu a možných zdravotních rizicích, vyvolává vážné pochybnosti i u ostatních členských zemí NATO. Německý ministr obrany Rudolf Scharping se 20. ledna nechal slyšet, že nelze „partnery z aliance, jako je Německo, informovat prostřednictvím dokumentů zveřejněných na internetu“. Evropský parlament 17. ledna schválil rezoluci, ve které požaduje dočasný zákaz používání zbraní s ochuzeným uranem. O týden později se k užívání munice obsahující ochuzený uran ještě ostřeji postavila Rada Evropy. Její Parlamentní shromáždění 24. ledna vyzvalo k zákazu výroby, zkoušek, prodeje a používání zbraní s ochuzeným uranem. Poslanci RE také požádali výkonný orgán organizace, Výbor ministrů, aby „od NATO a Evropské unie požadoval program lékařského dohledu nad civilisty na Balkáně, vojáky, kteří se účastnili operací, členy humanitárních organizací i novináři, kteří pracovali v terénu“.

    Základní fakta o ochuzeném uranu

    Ochuzený uran (anglicky depleted uranium, zkratka DU) je odpadní produkt přípravy paliva pro jaderné elektrárny.

    Přírodní uran se skládá ze tří izotopů – uranu 238 (s 238 neutrony v jádře, U 238, hmotnostní podíl 98,28 %), U 235 (hmotnostní podíl 0,72 %) a U 234 (hmotnostní podíl 0,0056 %). Při zpracování uranové rudy na palivo pro jaderné reaktory se získává ochuzený uran, ve kterém je vyšší koncentrace U 235, a jako odpadní produkt vzniká právě ochuzený uran s nižší koncentrací U 235. Konkrétně ochuzený uran obsahuje 99,8% U 238, 0,2 % U 235 a 0,001 U 234. Radioaktivita takto získaného ochuzeného uranu dosahuje asi 60 % radioaktivity přírodního uranu. Měrná hmotnost ochuzeného uranu je asi 19 tun na metr krychlový – je tedy asi 19krát těžší než voda a 1,7krát těžší než olovo.

    Využití ochuzeného uranu

    DU je využíván hlavně pro svou vysokou hustotu a snadnou dostupnost v civilní i vojenské oblasti. Mezi civilní aplikace patří ochranné štíty proti kobaltovým zářičům v nemocnicích a vyvažovací zátěže v letadlech a v lodních kýlech. Ve vojenské oblasti slouží poněkud paradoxně jak pro výrobu pancířů tanků, tak pro zvyšování průraznosti střel určených právě k prorážení tankových pancířů. DU využívají podle BBC armády následujících států: USA, Velké Británie, Francie, Ruska, Ukrajiny, Turecka, Israele, Pákistánu, Číny, Saúdské Arábie a Řecka.

    Použití střel s DU při útocích vůči Jugoslávii v roce 1999

    Letadla NATO útočila na území Federativní republiky Jugoslávie v období od 24. března 1999 do 10. června 1999. Střely obsahující DU byly používány americkými letadly A10 Thunderbolt II. Jejich palubní kanón GAU8/A ráže 30 mm může vystřelit za minutu 3900 nábojů, z nichž přibližně každý pátý obsahuje pro zvýšení průraznosti těleso z ochuzeného uranu o hmotnosti 292 gramů. Letadla A10 útočí náboji obsahujícími ochuzený uran proti tankům a dalším obrněným vozidlům. Značná část DU se po zásahu a pravděpodobném následném požáru rozptýlí po okolí ve formě jemného černého prachu, který snadno proniká do plic. Podle tvrzení amerického ministerstva obrany vypálila americká letadla během roku 1999 na území Jugoslávie při asi 100 bojových misích 31 000 nábojů obsahujících ochuzený uran, což odpovídá více než devíti tunám DU. Náboje dopadly na 112 lokalit (v průměru tedy na jednu lokalitu dopadlo asi 277 nábojů, což odpovídá 81 kg DU – to je 8krát více, než předpokládá studie UNEP, zmíněná níže). V této souvislosti Pentagon rovněž přiznal použití těchto nábojů při leteckých útocích proti srbským silám v Bosně v oblasti kolem Sarajeva v letech 1994 a 1995 – tam bylo údajně vystříleno 10 800 těchto nábojů, což odpovídá více než 3 tunám DU.

    Použití střel s DU při válce v Perském zálivu v roce 1991

    Střely s ochuzeným uranem byly poprvé použity v boji ve válce v Perském zálivu v roce 1991. Podle údajů, které poskytlo americké ministerstvo obrany, zůstalo na bojištích v Iráku a Kuvajtu asi 300 tun ochuzeného uranu, převážně ve formě drobných částeček a prachu.

    Zdravotní rizika související s ochuzeným uranem

    Možnými zdravotními následky používání střel s ochuzeným uranem se zabývá studie UNEP nazvaná „Potenciální vlivy na lidské zdraví a životní prostředí vyplývající z možného použití ochuzeného uranu během konfliktu v Kosovu v roce 1999 – předběžné zhodnocení“. Autoři studie, datované říjnem 1999, mohli vycházet pouze z různých předpokladů o množství a způsobu použití munice s DU protože NATO se v té době oficiálně nevyjádřilo k tomu, zda a v jakém množství tuto munici v konfliktu použilo. Studie tak vychází mj. z předpokladu, že na jednu lokalitu dopadlo 10 kg DU, zatímco, jak jsme vypočetli výše, z oficiálních tvrzení NATO vyplývá množství 81 kg. Studie nepočítá s tím, že střely obsahovaly plutonium a uran 236.

    Ochuzený uran může poškodit lidské zdraví jednak radiací, jednak chemickým působením. Podle zmíněné studie UNEP může být působení radiace potenciálně nebezpečné při nošení úlomků DU na těle (např. v kapse), při vniknutí DU do otevřených ran, při vdechování prachu obsahujícího DU bezprostředně poté, co střela zasáhne cíl, a při konzumaci masa a mléka zvířat, která se pásla na trávě v bezprostřední blízkosti zasažených lokalit. Chemické působení uranu (ohroženy jsou zejména ledviny) je nebezpečné při požití kontaminované zeminy (např. dětmi), při konzumaci neomyté listové zeleniny, při konzumaci masa a mléka zvířat, která se pásla na trávě v bezprostřední blízkosti zasažených lokalit, při zasažení otevřených ran a při pití vody z kontaminovaných studní.

    http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dvanact-tun-uranu-a-troska-plutonia

  125. Svatopluk Beran napsal:

    Zatímco Pentagon nepřestává tvrdit že použití ochuzeného uranu nepředstavuje žádné riziko, američtí vojáci v Iráku byli prý instruováni, aby se vyhýbali všem místům, kdy byly tyto zbraně použity, tedy zničeným iráckým tankům, vybuchlým bunkrům atd., a v případě, že se k nim přiblížit musí, aby si brali masky. Mnoho zničených vozidel bylo dopraveno zpět do USA, kde byla pohřbena na zvláštních místech vyhrazených pro nebezpečně kontaminovaný jaderný materiál. (Tisíce tun ochuzeným uranem kontaminovaného písku z Kuvajtu, zamořeného DU během americké zkázy iráckých tankových sil ve válce roku 1991, byly v loňském roce potichu odstraněny a dopraveny na opuštěné místo v Idahu). Podezření vzbuzuje, že mezinárodním odborníkům bylo znemožněno prozkoumat po lékařské stránce místa zasažená DU v Iráku a Afghánistánu.

    Mimoto zpráva, kterou generálnímu tajemníkovi OSN zaslal irácký ministr pro ženské záležitosti od roku 2006 dr. Nawál Madžíd as-Sámarráí, uváděla, že v září 2009 se ve fallúdžské hlavní nemocnici narodilo 170 dětí, z nichž 24 % zemřelo během prvního týdne života. A co horšího, 75 % dětí narozených v tomtéž měsíci, se narodilo deformovaných. Ve srovnání s tím se v srpnu 2002, šest měsíců před americkou invazí, ve městě narodilo 350 narozených dětí, z nichž během prvních sedmi dnů zemřelo jen šest a pouze jediné z nich bylo deformované. Je zřejmé, že se ve Fallúdže stalo něco hrozného a řada lékařů z toho podezírá prach obsahující ochuzený uran, který se po městě rozšířil.

    Skutečný dopad prvního rozsáhlého použití zbraní s ochuzeným uranem v zalidněném městském prostředí (DU byl rozsáhle použit zvláště v roce 2003 v Bagdádu, Sámarrá, Mosulu a dalších velkých iráckých městech) se ovšem projeví teprve po letech, jak odhaluje postupně rostoucí počet případů rakoviny, porodů deformovaných dětí a dalších genetických vad v Iráku a Afghánistánu. Toto je jedovaté dědictví amerického válečného zločinu.

    Samozřejmě, stejně jako v případě Agent Orange ve Vietnamu, jedovaté dopady tohoto použití toxického materiálu americkou armádou v boji budou po léta na sobě pociťovat muži a ženy, kteří byli posláni, aby v těchto posledních amerických válkách bojovali. Jako v souvislosti s Agent Orange, i nyní Pentagon a ministerstvo pro záležitosti veteránů snaživě popírají tvrzení veteránů války v Zálivu a obou současných válek v Iráku a v Afghánistánu, kteří prohlašují, že jejich rakovina a další choroby souvisí s tím, že byli vystaveni působení ochuzeného uranu.

    http://www.globalresearch.ca/depleted-uranium-weapons-dead-babies-in-iraq-and-afghanistan-are-no-joke/15744

  126. Libor Furbacher napsal:

    Pane Beran ,jak jste napsal ochuzenej uran je pouzitej ve strelach a jak tu bylo napsano je neskodny ,oboje bylo dolozeno. To ostatni jsou pouze spekulace.Samozrejme ze kdyz je strelou znicen tank,takze to je mess.A ta horici masa vseho od plastiku,nafty a vojaku,vynasobte to 1000 tanky a nejni to to nejlepsi co by mely nastavajici matky dychat ,vlastne nikdo.A umocneno zapalenymi ropnymi poli Sadamem v Kuwajtu,tady mate dalsi mozne vysvetleni,na ty zdravotni potize co popisujete.A samozrejme ,zadna valka nejni pekna.

  127. Berka napsal:

    Já samozřejmě nejsem chemik ani voják, ale co vím, tak radioaktivita ochuzeného uranu je opravdu velmi nízká – u 238 je záření tvořeno alfa částicemi, kteréžto jak si možná pamatujete z branné výchovy, se dá pohltit už jen obyčejným listem papíru a do těla v podstatě nemá šanci proniknout (kůže ho nepropustí).

    Jiná věc je, pokud se dostane dovnitř těla (plíce..), pak má naopak dost zhoubné účinky.

    Já to možná napsal nešikovně – mluvil jsem o dlouhodobém vlivu na krajinu. Samozřejmě v okamžiku exploze vzniká „prach“, který zamoří na nějaký čas okolí a pro živé organismy v epicentru může být smrtící. Ale radioaktivní zamoření ve smyslu jaderného výbuchu z něj nevzniká – místní radonové podloží je opravdu určitě „jedovatější“.

    Další věc je, že ty výzkumy a statistiky jsou vždycky velice zkreslené – hlavně z jednoho prostého důvodu, dělají se totiž až post-ex. Tedy až se ví CO se má zkoumat Nemyslím si, že by si před válkou v zálivu Saddámovo ministerstvo zdravotnictví vedlo nějaké statistiky o onkologické mortalitě beduínů – takže srovnávání jsou pak hruštičky a jablíčka. Je to jako s celou rakovinou. Údajně to vůbec není tak, že by se jakkoliv zvyšoval podíl rakoviny. Jenom se zajedno lidi dožívají pořád vyššího věku a proto zákonitě počet případů stoupá a navíc se to dřív nesledovalo a mnohdy ani nediagnostikovalo. Člověk prostě umřel třeba na leukémii, ale nikdo to nevěděl.

    Každopádně jsou ale uranové střely svinstvo, jako ostatně všechny zbraně. Ono dělit smrtící zbraně na nebezpečné a víc nebezpečné je podle mě vůbec dost hovadina. Je to jako to Vaškovo „humanitární bombardování“…

  128. honza napsal:

    Pánové, neřešte válku. Válka byla, je a bude vždy svinstvo a my to tady nevyřešíme. Každá strana chce vyhrát a hledá ty nejúčinější prostředky které k vítězství povedou za nejmenších vlastních ztrát. Pustili jste se zde na ryze odbornou stránku problému. Ale je fakt, že pan s.Beran tomu rozumí ze všech nejvíce. A nepředpokládejme že se v nejbližší době budeme vzájemně otloukat znovu, jako ve starověku, kyji.

Leave a Reply