Slepenec

Nejdříve v roce 2000 vznikl Jihlavský kraj, pak se přejmenoval na Vysočinu a Kraj Vysočina. O víkendu slavil 15 let.

Když se začalo kdysi o krajích diskutovat, bylo cílem jihlavských politiků „narušit“ historickou hranici mezi Čechy a Moravou a oslabit moravanské tendence. Proto vznikl jakýsi slepenec z bývalých krajů – Jihomoravského (okresy JI, TR, ZR), Jihočeského (PE) a Východočeského (HB).

Přinutit spolupracovat města, která se historicky „nesnášela“, nebylo nic jednoduchého. A tak docházelo k různým ústupkům. Jen vzpomeňme na jihlavskou nemocnici, která stále není tou krajskou. Naopak, nemocnice vzdálené jen pár desítek kilometrů se důsledně rozvíjejí také. Přesto se „slepenci“ daří – a mladí lidé, nepoznamenaní minulostí, jej berou za svůj kraj. První hejtman kraje, František Dohnal, může být tam nahoře v tomto spokojen.

3 Responses to “Slepenec”

  1. VladimírV napsal:

    Pane šéfredaktore,
    žádný slepenec. Území kraje přesně kopíruje územní telefonní obvod Jihlava, jak si můžete všimnout na dobových telefonních seznamech. Kraje jsou mimo jiné akceschopnější vůči centru a lze lépe plánovat i větší investice, např. do dopravy. Odmítání jejich existence přísluší především těm, kteří nejsou „u lizu“. I bývalý okres Jihlava, i město Jihlava byla přece teritoriálně rozpůlena.
    Co není dobré, že dobře nefunguje spolupráce mezi krajem a městem Jihlava. Tedy až na výjimky (schválení zpevněné letištní plochy). A město se v případě děleného vlastnictví vymlouvá, že „to přece kraj“.
    Shrnuto, úroveň práce kraje a spolupráce s obcemi je závislá na úrovni jejich představitelů. A v tom má jak kraj Vysočina tak město Jihlava „své mouchy“.

  2. Pavlik napsal:

    Jak si pan šéfredaktor může být jistý, že František Dohnal je tam nahoře (v nebi) ? … Potom, co vše tady Dohnal vyváděl bych se díval spíše pod zem… A určitě mu jako odpustek nepomůže ani politicky odsouhlasené čestné občanství města Jihlavy.

  3. Berka napsal:

    Samozřejmě že je v nebi. Byl v KDU-ČSL a tam maj pro platící členy volňásky…

Leave a Reply