Žádná výjimka

Krajský náměstek Joukl půjde k soudu a dle pravidel ČSSD, jejíž je členem, nemůže kandidovat ve volbách. To se nelíbí řadě jeho spolustraníků, kteří pro pana Joukla žádají výjimku.

Měl by ji dostat? V prvé řadě je nutné říci, že je to výhradně věcí sociální demokracie, jak se rozhodne. A až v té druhé vyslovit jednoznačné – neměl by dostat výjimku.

Ano, do pravomocného rozhodnutí soudu je nevinný. A možná se stejně jako bývalý náměstek Jihlavy Zelníček dočká osvobozujícího rozsudku až po mnoha letech soudů. Dlouhé soudy však nemohou být argumentem, proč by měli kandidovat i obžalovaní lidé. Proč? Protože se tím nebezpečně snižují už beztak nízké mantinely politické kultury. V budoucnu by pak mohlo dojít k paradoxu, že budeme vybírat třeba z odsouzených podvodníků, protože „si sice nakradli, ale jinak dokázali obci přinést peníze“. Tradiční politické strany mají naštěstí tolik pudu sebezáchovy, že se snaží obviněné na kandidátky nepouštět.

A k těm dlouhým soudům? Kdo může pomoci soudní řízení zkrátit? Jedině politici – třeba vyšším rozpočtem, počtem soudců… Tak ať se o to postarají.

2 Responses to “Žádná výjimka”

  1. VladimírV napsal:

    Správné rozhodnutí. Takto by ovšem měli uvažovat v prvé řadě obžalovaní. Tím, že setrvávají ve svých funkcích i přes svoji obžalobu, vytvářejí negativní klima pro hodnocení partaje, kterou reprezentují.
    Pokud jde o dlouhé soudy, ty živí především advokáty. Je pouze na soudcích, aby se striktně nedrželi i sebemenší pochybnosti, kterou uplatní ve prospěch žalované osoby, a jednání stále odročují. Zejména v případech zlodějiny, krácení daní a úplatkářských afér je procento justičních omylů velmi malé.

  2. XXXXX napsal:

    palec nahoru

Leave a Reply