JAK KRÁSNÁ NOVINÁŘKA TREFILA KOZLA…..aneb….. JIDÁŠI ?

Sympatická mladá novinářka popisuje v článku v jedněch jihlavských novinách jak se údajně hledají jidáši, kteří by zradili koalicii při pondělním hlasování… myslím si, že takovým tvrzením trochu „trefila kozla“, tedy šlápla docela vedle. Podstata je podle mého názoru totiž někde úplně jinde.Současný stav totiž jenom věrně odráží skutečnou situaci, před kterými  pořád mnozí tak rádi zavírají oči a nechtějí vidět zcela logické a pochopitelné současné vyústění nakupených problémů, dlouhodobě neřešených.

Rozhodně nepatřím mezi příznivce hnutí ANO TOHLE JE JIHLAVA. Jejich roční činnost na politické scéně města zatím nic pozitivního nepřinesla. Naopak. Hierarchicky nejvyšší představitel jejich stranického aparátu, místopředseda krajského výboru a člen ústředního výboru (možná budoucí generální tajemník….), nejvíce proslul jako bojovník proti občanům snažící se trochu oživit ulice našeho města, tichý neznámý krajský úředník se bezostyšně a nesmyslně opírá do matadora městské kultury, politický cestovatel v jejich řadách se casnuje jak „umí“ zastupitele konkurenčních uskupení, na komisi která má tvořit vize města musím do omrzení poslouchat stále tytéž naučené obecné fráze jednoho z nich, namísto reálných návrhů… A samozřejmě nejvíce mně štve jako politického rivala, že nemusí hnout prstem a mají svůj volební základ, svých 15% jistých díky sebestřednému technologovi moci z Prahy, zatímco my se na našich 10% musíme tvrdě nadřít….

Ovšem musím uznat, že to co právě nyní lidé z  tohoto hnutí dělají je pro město a jeho rozvoj rozhodně přínosem. A naprosto legitimní, korektní a účinný prostředek politické soutěže. A pokud se povede naplnit alespoň jediný bod toho co možná mají v úmyslu, tedy odvolání pana Vymazala, tak to bude ku prospěchu všech občanů města a výrazně to  zlepší  poměry na magistrátě. Tento náměstek je totiž typickou ukázkou toho, co z člověka, na počátku určitě s dobrými úmysly, dokáže udělat moc a politika, jak až může politik ztratit soudnost a jak ho dokáže zaslepit stranické prospěchařstvi a kariéra. A přitom rozhodně tohoto sympatického a elegantního pána ani dnes neobviňuji z touhy po osobním prospěchu. Podle mne se pouze neumí podívat pravdě do očí. Nechce vidět to, že kvůli němu, jeho krokům a postojům tyto problémy vlastně začaly a je velmi vítanou záminkou oponentů v boji o moc. O tu jde totiž všem.

V jedné věci mám totiž s místním ANO naprosto shodný názor. Jihlava nemá žádnou reálnou vizi rozvoje, strategii neustále dopilovávanou a zdokonalovanou, podle které by se stanovily priority rozhodování . Navzdory tomu, že lidé jako pan Vymazal tvrdí pravý opak a je to právě on, který nyní nejvíce brání tomu, aby se na tuto skutečnost začalo dívat všestranně reálně a objektivně. Taková pomyslná špička ledovce. Je to pochopitelné, vždyť on byl prvním mužem města po 8 let ve kterých se problémy v této základní a vše dále ovlivňujíci oblasti projevily, kupily a účinně neřešily. A nyní tolik potřebným zásadním změnám účinně brání zbytky své moci, které má jak vidno pořád dost Logicky – politiky jeho ražení zajímá daleko více to, aby se „obhájil“  než obecný prospěch.

Konkrétních argumentů je spousta a mohu je třeba uvést postupně v diskusi. Předchozími mými články se vinou jako červená nit. Zde jenom jeden velice vypovídající a charakteristický.

V pondělí se bude mimo jiné projednávat i rozpočet města. V návrhu je dalších 12 milionů na cyklostezky, mimo jiné i do průmyslové zóny. Do tolik potřebných základních rozvodů vody města opět ani koruna. Jako po mnoho předchozích let. Prostě proto, že cyklostezky jsou vidět, armáda cyklistů stále větší a to přináší politické body, co nějaké trubky v zemi…. Přes své mládí jeden z největších odborníků na tuto oblast v Jihlavě  jenom nevěřícně kroutí hlavou a  doslova říká: představme si situaci, že do města přijde investor se záměrem postavit továrnu, halu, vývojové středisko. Tak mu dáme pozemek, těch máme pořád dost, ovšem už na vodu ho nepřipojime, protože ji nemáme… za to mu nabídneme k pozemku vedoucí cyklostezky..
No schválně a kdo obě oblasti, tedy jak cyklostezky tak vodovody,řídí, řídil nebo rozhodujícím způsobem ovlivňuje? Má člověk s takovouto „vizí“ a praktickým upřednostňováním politických preferencí být stále ve vedení našeho města?

Mladá novinářka  si jednak asi pořádně nepřečetla opoziční návrh a jednak  jakékoliv rozhodnutí i koaličních zastupitelů ve prospěch toho, aby se vedení města konečně ozdravělo být  rozhodně žádnou zradou být nemůže ale naopak, velkým obratem k lepšímu. V tom návrhu totiž není nic napsané o nějakých nových členech rady, to by totiž teprve byla ta pravá zrada, kdyby poslanci stávající koalice navolili do Rady členy ANO. Ale nic takového tam napsáno není. Jenom odvolání. Tím, že vládnoucí koaliční politici budou totiž nad touto reálnou situací dál jenom zavírat oči, nic nevyřeší, pouze problém oddálí. A logicky bude pokračování.  ODS má přece dost kvalitních jiných lidí, kteří by mohli pana Vymazala, který opravdu je nyní velmi účinnou brzdou, nahradit. A koalice zase má dost síly aby tyto kroky prosadila. To ovšem předpokládá u obou , tedy strany i koalice hodně sebereflexe a objektivity. Najdou je?

6 Responses to “JAK KRÁSNÁ NOVINÁŘKA TREFILA KOZLA…..aneb….. JIDÁŠI ?”

  1. VladimírV napsal:

    Vážený pane Tomanče.

    Váš příspěvek je docela dobrým příkladem politické agitky. A také obavy z toho, aby nezpochybnitelný vítěz voleb v Jihlavě nezačal hrát roli, která by mu měla právem náležet. Cílit pouze na osobu pana Vymazala je velmi jednoduché. Ale on sám přece netvoří a už vůbec nehýbe radniční koalicí.

    Poněkud mimo Váš formát jste se snížil k lacinému odsudku vůči onomu tichém neznámém krajském úředníkovi, jak píšete, že si dovolil kritizovat vašeho radního. Chcete tvrdit, že neprávem? Měl čest jsem pana Habána poznat a mohu Vám garantovat, že je to člověk, jehož charakter a rozvahu by mu leckdo z vyvolených mohl závidět. Vlastně jen ti, komu na vlastní cti záleží.

    Pokud mluvíte o dosavadních zásluhách hnutí ANO na rozvoji města, toto bych na Vašem místě moc nekritizoval. Jako opoziční strana dělá maximum toho, čeho je možné z této pozice dosáhnout. Mně zajímají především jeho aktivity směrem k hospodaření města. A ty jsou nepochybně správné.

    Dovolte mi malý osobní závěr. Kdyby došlo k naplnění osvědčené metody ze soutěží, že nejslabší má padáka, pan Vymazal by to v rámci Rady rozhodně nebyl.

    Zdraví Vás Vladimír Havlíček

  2. Miroslav Tomanec napsal:

    Vážený by toane Havlíčku, jsem naopak přesvědčen, že vy celý problém velmi zjednodušujete, necilíte na podstatu a tím vlastně podporujete konzervaci stávajícího naprosto nevyhovujícího stavu. Opakuji znova, to přece vůbec není o tom kdo je či není nejslabší a kdo by tedy měl dostat toho padáka, jak píšete . Již rok po volbách se ukazuje, jak je velice zapotřebí hlubokých a zásadních změn ve všech oblastech života města. A pan Vymazal je zcela logicky na prvním místě hierarchie přátel starých pořádku, kteří budou naopak velmi účinně těmto změnám bránit, protože pokud by to bylo jinak, tak by přece popřeli celou svoji dlouholetou práci. Tečka.

  3. VladimírV napsal:

    Vážený pane Tomanče. Jak při hláškách v mariáši. Pokud Jihlava potřebuje, jak říkáte, zásadní změny, tak prosím. Tedy logicky v podobě změny koalice. Jedna vlaštovka přece jaro nedělá a jeden člověk není konzervou, neboť už není primátorem. Pokud to nepůjde změnit zvenčí, a jak se zdá, zatím nepůjde, hlodejte zevnitř. Mějte hezký den.

  4. Miroslav Tomanec napsal:

    No vždyť přesně to právě děláme. Hledáme zevnitř. Jednou jste mně napsal, že jste rád že nejste tak blízko radnice a nemusíte vidět všechny ty souvislosti. To bylo přesné. Ano, já mám tyto informace a mohu zodpovedně napsat že největší problém je nyní on, tedy pan Vymazal …., přestože není primátor, také proto že ten současný hraje v těch jejich mocenských hrátkách zcela zanedbatelnou roli…

  5. Venca napsal:

    Já už se podle titulku psaného verzálkami těšil, že to je zase nějaký další hlubokomyslný příspěvek ufňukaného pana architekta.

    A vono je to jenom o politice…

  6. Miroslav Tomanec napsal:

    Svatá pravda Venco, o politice je to hrozná nuda a otrava a nejlepší by samozřejmě bylo nepsat o ní vůbec…. To by ovšem politici a vysocí úředníci museli chápat svoji práci jako službu občanům, což je zvláště v Jihlavě zatím nedostižným ideálem…. A taky víc než o politiku tady jde o peníze nás všech….

Leave a Reply