Jihlavská koalice je nefunkční

Jihlava – Koalice na jihlavské radnici (ČSSD, ODS, KDU-ČSL, Forum Jihlava) je v tuto chvíli v podstatě mrtvá. Má svých 21 hlasů z 37 jen teoreticky. Například nový zastupitel Miroslav Tomanec (Forum Jihlava) je v podstatě koaličně-opoziční zastupitel. Chvíli hlasuje s koalicí, chvíli s opozicí.

Tuto nefunkčnost koalice je třeba si přiznat a řešit ji. V opačném případě ani já, ani KDU-ČSL nemusíme být v koalici. Zvlášť když červnové jednání jihlavského zastupitelstva spíše připomínalo jednání Národní fronty v minulosti. Fascinuje mne, že někteří zastupitelé neznají projednávané body.

I proto bych rád znovu objasnil své postoje ke třem klíčovým bodům červnového zastupitelstva. Co se týká územního plánu, hlasoval jsem pro jeho schválení, byť jsem si vědom jeho nedostatků. Ale neschválení považuji za vážnou chybu.
U zimního stadionu jsem hlasoval pro protinávrh: tedy architektonickou soutěž, která jediná dává možnost komplexního řešení a deklaruje postupy, termíny a částky. Odhlasovaný materiál, tedy původní návrh, obsahuje jen částku za studii a úpravy projektové dokumentace pro změnu stavby. Neobsahuje však žádné další konkrétní termíny a částky ani časový plán směřující k řešení. Jak uvedl p. Mayer, je limitován částkou půjčky městu v hodnotě 400 mil. Kč a připustil i nekompletní stavbu, či její etapizaci. To je pro mne nepřijatelné.
Ohledně asfaltové dráhy na letišti v Henčově, které není v koaliční smlouvě, jsem konzistentní od mého vstupu na radnici. Pokud se na výstavbě letiště nebude podílet kraj, města a soukromé subjekty, pak tomu hlas nedám. Kraj řekl jasně: „Dáme 30 milionů jako dar a nechceme se podílet na dalším provozování.“ To není příslib společného řešení. Ani podklady o provozování letiště od soukromých subjektů nebyly v pořádku.

Ing. Jaromír Kalina

2 Responses to “Jihlavská koalice je nefunkční”

  1. VladimírV napsal:

    Když je koalice mrtvá, je třeba ji revitalizovat. Je paradoxem, že vítěz voleb hraje pouze roli kritika koalice, jak vidět i úspěšného. To vede i k reálným úvahám o pádu koalice.

    K územnímu plánu. Proč ho neschválit, když je podpořen potřebným polštářem finančních prostředků a akceptací hlavního proudu změn občanskou majoritou.

    Zimní stadion je především lákavá investice. Pozor, s velkým dosahem do života Jihlavanů? I tady musí platit, že si pořídíme něco, na co máme. Pokud se nenajdou investoři ze soukromé sféry, kteří pomohou ke zlepšení finální podoby stadionu, nemá smysl uvažovat v nereálných číslech.

    Letiště Henčov je vlastně to samé, v daleko menším, nicméně viditelně nefektivním provedení.

  2. pozorovatel napsal:

    koalice je tady od 89 v podstatě jen jedna, často stejní lidé měnící jen kabáty v zájmu udržení koryt, a na městě je to vidět, všude špína, neupravenost,zanedbanost, předstíraný zájem, ve skutečnosti nezájem- na náměstí od 89 nikdo v podstatě „nešáhl“ vyjma pařenišť a stojanů na kola- ubohost na krajský město a není to jen Priorem- jen malý postřeh- na jaře na zastávce u Sklípku byly pokáceny dva stromy- prázdná místa v dlažbě byla vysypána štěrkem- v normálním městě by je vydláždili dlažbou- v Jihlavě přijede parta s multikárou hodí se tam pár lopat štěrku a je hotovo- na pana Tomance aj. můžeme mít různé názory, ale díky za každého člověka, který rozčeří smrduté vody na jihlavské radnici, k horšímu to snad už nepůjde- max. situace zůstane stejná či se začne zlepšovat, což by bylo nejlepší.Klidně to pane Kalino rozpusťte, možná Jihlavě prospějete, znovu opakuj,i je to bída už 27 let a megalomanský myšlenky typu nabubřelejch stadionů, letišť nic nezlepší,……………………….

Leave a Reply