Piáček rodič versus Piáček politik.

 

Nad Plovárnou se budou slučovat třídy třeťáků. Ředitel říká, že z ekonomických důvodů. Rodičům se to pochopitelně nezamlouvá a tak jsou proti. Zcela přirozená věc.

Školu zřizuje město. V čele odporu rodičů je Petr Piáček, ambiciózní předseda lidovců v Jihlavě, pravá ruka jejich současného hlavního představitele Jaromíra Kaliny, který je náměstkem jihlavského primátora. Proč ten výčet, když se jedná veskrze o rodičovskou záležitost? Protože si myslím, že když už člověk vstoupí na kolbiště veřejného života, tak musí počítat, že ani v těchto  rodinných záležitostech není tak úplně soukromou osobou.  Už jenom proto, že je to přece docela jiné kafe, když někam přijde vyjednávat někdo s vlivnými vztahy, nehledě na získávání politických bodů v našem pokřiveném volebním systému, založeném na sympatiích, nikoliv schopnostech. „Aha, toho přece znám, ten zařídil to neslučování tříd,“ mohl by si o volbách někdo říct. Prostě vítané zviditelnění dosud neznámého politika s velkými ambicemi.

Jistě, věcně  je to jen taková maličkost, ale docela signifikantní. Když Petr Piáček před minulými volbami hledal i v našich řadách podporu pro nové, mladé křídlo lidovců, bylo mně to sympatické. Čerstvý vítr říkal jsem si.

Je tradicí nejenom v našich krajích, že do politiky se chodí také proto, aby z toho něco bylo… Nejenom hmotného, samozřejmě. To nevymizí nikdy. Jde ale o to, co nejvíce to omezit, aby se postupně zlepšovala politická kultura. Aktivita Petra Piáčka ovšem vysílá signál právě opačný. Nový, mladý člověk ve starých kolejích – protože takováto maličkost může být podhoubím, navozením té „správné“  atmosféry, začátkem, na jehož konci jsou opravdové excesy veřejného života, jako je umístění tajemníkovy ženy na vlivné úřednické místo ve vlastní podřízenosti, členka rady z vládnoucí politické strany vítězkou soutěže na ředitelku školy, kterou samo město zřizuje, manžel radní v dozorčí radě městské společnosti…Podobnost v tom nehledejte, jedná se pouze o příklady, které v žádném případě nemají s našim městem nic společného… To se prostě tady stát nemůže. Tady už jsme mnohem dál.

19 Responses to “Piáček rodič versus Piáček politik.”

  1. Joe napsal:

    Pardon, ale proč nehledat v tom přístupu spíše pozitiva, namísto honby za negativy?

    Pokud se jedná o přímou zainteresovanost rodiče, znalost poměrů ve škole a především dobrý osobní potenciál k vyjednávání – proč tedy nebýt iniciativní? Pomůže to přece nejen jeho dětem.
    Navíc tuto přínosnou aktivitu zaštiťuje právě svou osobností, renomé. Je na tom něco špatně?
    Je vhodné / potřebné o těch třídách jednat? Ano.
    Je k tomu vhodným člověkem? Asi ano.
    Je tedy lepší zůstat prostě stát stranou a nechat to být (např. z důvodů, které uvádíte)? Nejspíše ne…

    Při převzetí negativní rétoriky některých lidí by se dalo klidně napsat, že i tak je toto „míň špatné řešení“, než neaktivita. Při neustálých řečech o politických bodech by nemohl dělat nikdo nic. :o)

  2. XXXXX napsal:

    co ty státní zakázky?

  3. Jan P. napsal:

    Co si má o politické kultuře myslet řadový občan a volič ve městě,když si vládní koaliční politici navzájem okopávají kotníky ? Kus pravdy autor textu jistě má. To jinak v ničem chování vládních zastupitelů neomlouvá.Nebylo by čistší řešení vyhlásit nové volby ,nebo se pokusit o rekonstrukci vládní koalice v Jihlavě.? Vládní funkce,lukrativní místa a prebendy s tím vyplývající nakonec většinou zvítězí nad hašteřivostí. Má cenu takové články a vyjádření vůbec brát vážně ?
    Podle mého názoru většinu veřejnosti v Jihlavě žabomyší války mezi vládními politiky a spory uvnitř politických stran a hnutí nezajímají.
    Chtějí především vidět od zvolených zastupitelů nějaké výsledky,které se promítnou do kvalitnějšího života ve městě .Zatím se tak děje zoufale málo.
    Nechci být zaujatým a nespravedlivým kritikem.Za náměstkem primátora panem Kolářem na poli kultury ve městě kus dobře odvedené práce alespoň vidět je.

  4. Kajda napsal:

    Nějak nechápu, co tím chtěl pan Ing., MBA říct. Že když je předseda politické strany, nemá se do ničeho montovat? Je to asi na stejné myšlenkové výši jako úvaha, že když si zastupitel pronajímá prostory od radnice k provozování hospody, dělá to proto, že si prosadí nízký nájem.

  5. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    To Jan P :
    Vemte prosím v potaz i pohled z jiného zorného úhlu.To čemu říkáte okopávání kotníků je zase podle našeho výkladu kritika stávajících poměrů a nesouhlas s tím, aby to všechno v chodu města šlo tak jako doposud. To chceme změnit a aktivně se o to snažíme a důsledky jsou bohužel takové, jako popisujete. Ale bereme to jako přirozený vývoj a naprosto chápeme nervozitu koaličních partnerů, kteří tam vesměs mají lidi, co tam jsou už velice dlouho a samozřejmě žádnou změnu nechtějí a nepotřebují. A reagují na to mnohdy až příliš podrážděně – tu zrušením komise rozvoje, když se tam konečně začalo o dalším směřování našeho krásného města opravdu otevřeně diskutovat, tu odvoláváním člověka s nepohodlnými názory z funkce. Prostě je to etapa, kterou je třeba si bohužel projít , změnit poměry ve vedení města a pak uskutečnit systémové změny, které opravdu zkvalitnění života přinesou. Myslím si ale, že směr to má dobrý, jenom v Jihlavě jde všechno hrozně pomalu….

  6. Jan P. napsal:

    Pane Tomanče,my se touhle diskuzí stále točíme v kruhu.
    Vládní koaliční partnery je dobré si umět pečlivě vybírat-pokud existuje vážný zájem měnit věci ku prospěchu života většiny občanů ve městě.Je lepší někdy zůstat v opozici a zachovat si u voličů tvář než být za každou cenu ve vládě.Trpělivost růže přináší.Všechno se okecat donekonečna nedá a lidé nejsou tak hloupí za jaké je většina politiků a vládní establishment má.
    Proč se k vaší veřejné kritice nepřipojí další členové a zastupitelé za politické hnutí Forum Jihlava a raději většinově mlčí ? Na to stejné se můžeme ptát lidovce a náměstka primátora pana Kaliny,který si na poměry v koalici a řízení města přes média taky rád ztěžuje. Nějaká ,,opozice“ uvnitř vládní koalice holt přece musí být a žádný politik to nemá po příštích volbách přece jistý.
    Nelamte si hlavu.Milan Kolář(náměstek primátora) je jediný pozitivní,co hnutí Forum mohlo pro město dosud udělat.

  7. Petr Piáček napsal:

    Netušil jsem, jak pan Tomanec horlivě šíří tento text a přikládám své vyjádření z jeho FB:Rád bych panu Tomancovi ze srdce poděkoval za vskutku životní obohacení. – Předně mu děkuji za školu demagogie, neboť veřejné angažovaní se v problému je u něj rovno „rodinnému rozdělovaní funkci“ – naše paní učitelka tomu říkala míchání hrušek a jablek. – Dále je zjevně vyloučeno, aby se člověk angažující se v politice – ale bez veřejné funkce – cokoliv z věci veřejných řešil. Kde začíná politika a končí zájem o fungovaní věcech kolem nás? – Dále děkuji za potvrzení teze, že když dva dělají totéž, není to totéž. Pro jednání v záležitosti školy jsem dostal důvěru daných rodičů, což považuji za doklad prosté občanské angažovanosti a důvěry. Zjevně zde v Jihlavě má však na občanskou angažovanost nedotknutelný patent někdo jiný. – Dále jsem velmi rád za veřejnou sebekritiku pana Tomance, neboť seskupeni, které má náměstka primátora umožňuje dle jeho slov tolik personálních nepravostí na magistrátě. Nehledě na to, že dotyčný náměstek nemá problém na jednání s rodiči sdělit, že dané legislativě pro jistotu nerozumí. – Kromě jiného pak děkuji za potvrzení, že jsou mezi námi stále i tak neodvážní lidé, že když mají problém s osobnosti tak silnou, jako je Jaromír Kalina, raději bezdůvodně utočí na lidi kolem něj. – Na závěr děkuji za vskutku vyšší lekci demagogie, kdy se dá za skvělá, pozitivní a láskyplná slova o dobru pro všechny skrýt prosty politicky boj založeny na polopravdách a manipulaci, ještěže je čeština tak bohatý jazyk. Jen se nám uprostřed toho všeho nějak ztrácejí ony děti a problematická politika slučovaní tříd. Ale což – nejde přece o věc, jde o to „odhalit nekalé politické rejdy“. Prosím, soustřeďme se na daný problém a nepostupujme v ošklivé sportovní taktice – „když nemůžeš zasáhnout míč, zasáhni hráče“… Kopnout pan Tomanec zjevně umí, jen si nejsem jist, zda ví, kde je zrovna míč.

  8. Jaromír Kalina napsal:

    Mirku, to je profil jak vystřižený z pera politruka. Musel jsi hodně přemýšlet, nebo Ti to šlo samo? Tady jsi malinkato úplně vedle. To Ti ale vůbec nevadí … Dej Bůh štěstí! Ja(c)K

  9. Miroslav Tomanec napsal:

    To : Jan P.:
    Předně si nemyslím, že bychom se točili v kruhu, naopak mně to příjde s Vámi jako zajimavá a podnětná diskuse a jsem Vám vděčný, že se zajímáte o veřejný život.
    Ano, máte pravdu, že koaliční partnery je dobré si umět vybrat. Ovšem tady nešlo o výběr z naší strany, se svým volebním výsledkem 10 % si moc přece vybírat nemůžeme. Dostali jsme nabídku a zvažovali ji ze všech stran velmi dlouho – a nakonec převážil názor, že je třeba se začít učit a získávat zkušenosti. A to je take největší klad podle mého názoru – máme 20 převážně mladých lidí v nejrůznějších komisích, výborech a orgánech společností. To bychom v opozici rozhodně neměli – tam můžete leda tak pomyslně stát za plotem a ještě v uctivé vzdálenosti v jihlavských poměrech a zbytečně poštěkávat…. To se musí taky hodně změnit v budoucnu, protože tak se přece už na první pohled pozná ten, kdo opravdu chce městu vládnout s nějakým výhledem, nadčasově – že klíčové kroky probírá s opozicí – ta se přece může za pár let dostat do“vlády“ a pak všechno shodit, protože má jiný názor a nikdo s ní nic neprobíral…
    Myslím si, že rozhodně nejsem sám s kritikou jak píšete. Jenom jsem asi nejvíce vidět a mám na starosti. oblasti, které už dozrály. Protože nejdříve se všemožně snažíme prosadit naše představy uvnitř koalice a teprve až to opravdu nejde a cítíme že se s tím opravdu nemůžeme stotožnit, tak s tim vycházíme na veřejnost. Podle mého názoru nejsem v největším tlaku těch, kteří změny odmítají já, ale naše mladá radní Karolína Koubová, která se v radě opravdu velice snaží o nové věci a zároveň je respektabilního názoru, že je úplně zbytečné už tak vyhrocenou situaci ještě více vyostřovat na veřejnosti. Proto třeba není až tak viditelná.
    Mám za to, že hnutí Forum už toho pro město udělalo víc, než píšete. Jenom to tak není ještě vidět – jak by také mohlo, opravdu to chce trpělivost. Čtvrtstoletí tady panovaly a bohužel ještě panují poměry, které tady přineslo společenství ODS a ČSSD a to nejde změnit za dva roky. Zvláště s naši malou politickou silou. Ale velmi rád si nechám poradit jak na to rychleji. Klidně mně vyhledejte a můžeme podiskutovat.

  10. Jan P. napsal:

    Pane Tomanče,předem Vám děkuji za pozvání o kterém budu vážně uvažovat a zároveň se omlouvám za gramatickou chybu ve slově stěžuje v předešlém svém komentáři.
    Je fajn,že internetová diskuze na blogu JL je pro místní jihlavské politiky nějak užitečná.

  11. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    TO : Petr Piáček
    …. a nezapomeňte to ještě připojit na Jihlava – city, tam je to též…

  12. Zahradník napsal:

    Zdravím, jen drobnou poznámku, jde spíš o to, aby zastání a možnost lepšího, i když ekonomicky náročnějšího řešení neměli jen děti politiků, ale ti nerovnější.

  13. Miroslav Tomanec napsal:

    To : Zahradnik.
    Přesně jste vystihl jednu ze skutečných podstat problému.
    Politikovi Piáčkovi byl problém slučování tříd (každoročně jenom v Jihlavě několik případů) úplně lhostejný. Do té doby, než se to začalo týkat jeho dítětě. A když nepochodil u ředitele a úředníka ( kde by to v tomto případě mělo skončit a začít se to řešit systémově) – tak co jiného – politická linie. Náměstek, rada, zastupitelstvo….možná Štrasburk…1. září se blíží a ta hrůza – 30 dětí ve třídě – ne, zrovna my na systémové řešení přece nemůžeme čekat.
    Ani náznak sebereflexe, trochu té křesťanské pokory.
    Smutným obrazem politické kultury pak je, že spoustě lidí to přijde normální…
    Stejně jako na druhé straně ovocného sadu (abychom opravdu ty hrušky s jablky nepomíchali) nikomu také nepříjde divné, že radní se může stát ředitelkou školy, kterou město zřizuje….
    V civilizovaných zemích se nejdříéve stanete ředitelkou, protože na to máte schopnosti a pak teprve radní. U nás stačí trocha té politické podpory.

  14. tomáš štambera napsal:

    Jak si múže člověk , který není schopen ani podepsat koaliční smlouvu, dovolit někoho osočovat?

  15. Venca napsal:

    Vůbec nevím o koho jde, ale patrně žádná radní totiž přece zcela evidentě nemůže mít kvalifikaci na místo ředitelky, že. Nevím o kterých „civilizovaných zemích“ hovoříte ? Proč by se proboha jakákoliv radní nemohla stát ředitelkou čehokoliv ?

  16. XXXXX napsal:

    Smutným obrazem politické kultury pak je, že zloděj křičí chyťte zloděje.
    To je ta skutečná podstata problému.

  17. Donald Trump napsal:

    Dont fuck with Mr. Tomanec. Ever!

  18. Jan P. napsal:

    Tentokrát musí s 5X souhlasit. Nejsem uživatel sociálních sítí(fejsbůk,twitter) a některé věci se dozvídám od lidí dodatečně
    Mám takový pocit či dojem,že velká většina jihlavských politiků(zastupitelů) si opravdu dělá s občanů(voličů) legraci. Bavíte se dobře-zvolení zástupci lidu(…) ?

  19. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Že nejde systémové řešení, pane Piáčku? A že to říkal náměstek Kolář? No to se nedivím, on je v tomto případě totiž pouze jedním ze 37 zastupitelů, který o tom může rozhodnout….
    Velice se divím, že vy, tak zkušený politik, stranický předseda, mluví o systémovém řešení na těch úrovních co popisuje a že nevíte, nebo spíše nechcete vědět, jak se to opravdu má dělat. Protože s tím naopak ředitelé a úředníci nemají co dělat, to je v pravomoci politiků… Takže když to opravdu chcete řešit systémově, vyhlašte treba hnutí za kvalitnější školství, jehož cílem bude 20 děti ve všech třídách. Zanalyzujte prostorovou a personální reálnost, zjistěte kolik by to stálo a hlavně proto získejte širokou politickou podporu – samozřejmě i u opozice, aby to třebas po volbách v rámci šetření neshodila… Pak na to posaďte penize do rozpočtu. Proces cca na dva roky, odhaduju. Budu vám velice fandit a podporovat vás, take si myslím že kvalitní školství je naše budoucnost.
    Takže tentokrát velký palec nahoru radě za její rozhodnutí. A už se těším na diskusi v zastupitelstvu…. Návrh na usnesení :Nařídit řediteli, aby neslučoval třetí třídy v ZŠ nad plovarnou. Zdůvodnění :Piáček tam má dítě….

Leave a Reply