Biden vyjádřil soustrast rodinám Srbů pozabíjených bombardováním NATO

 

Konečně se Srbsko dočkalo vyjádření soustrasti obětem „humanitární bombardování“. Tak nechutný výraz bohužel vymyslil Čech – V. Havel (tehdejší president ČR).

Připomeňme, ze vojska NATO v roce 1999 bombardovala Srbsko bez mandátu OSN a zabila stovky civilistů včetně dětí. Akci NATO drtivá část světa odsoudila, naopak například Havel  či Albrightová a Clinton ji schvalovali.

Na uvedený zločin Evropa nemůže zapomenout, protože napadení Srbska bylo anulováním mezinárodního práva. Následky jsou patrné dodnes, a dá se říci, že bombardování evropského státu bez mandátu OSN bylo počátkem jakési mezinárodní právní nejistoty. Následný vznik umělého státu Kosovo, podnítil separatisty po celé Evropě – a následky netřeba připomínat.

(Jaksi mimochodem je v Kosovu umístěna velká americká základna, největší v Evropě.)

Pro českou veřejnost byl postoj části tehdejších politiků nestravitelný (Jugoslávie se jako jedna z mála zemí postavila proti napadení ČR v r. 1968) a vzniklo mnoho petic i odsuzujících akcí, o nichž se ale lidé z českých médii v podstatě nedozvěděli.

Podpora agrese proti Srbsku byl také jedním z činů, díky kterému Havel definitivně ztratil důvěru rozhodující části veřejnosti a za své vzal dlouho precizně vytvářený obraz humanisty.

Jeho další politické angažmá bylo již nedůvěryhodné a v podstatě jen udržované médii.

Mnoho lidí po celém světě, novinářů i organisací a politiků požaduje, aby aktéři agrese proti Srbsku byli postaveni před soud. Doufejme…

 

16 Responses to “Biden vyjádřil soustrast rodinám Srbů pozabíjených bombardováním NATO”

  1. VladimírV napsal:

    Každý člověk je omylný. Ovšem měl by se držet svého světonázoru. V H jako příkladný pacifista, jehož názoru využili konkurenti k likvidaci československého zbrojařského průmyslu, udělal v případě „humanitárního bombardování“ Kosova fatální chybu, která se neodpouští. Navíc odvedl medvědí službu těm, jejichž zájmy byly zcela jiné než prosazení demokratického procesu v této oblasti.

  2. Fejinka napsal:

    Pevně doufám, že Havla jednou drtivá většina národa zavrhne jako předtím Gottwalda. Nic jiného si nezaslouží. Lhal národu a jenom podlézal západu jak to jenom šlo a dnes jsme tam, kde jsme. O nějaké neutralitě podobné Švýcarsku si jenom můžeme nechat zdát, vrátil nás do raného kapitalismu se všemi jeho bolestmi. Téměř vše co sliboval je úplně naopak.

  3. berka napsal:

    Neutralita je krásná věc, asi jako výstavní blondýnka. Ale musíte na ni mít bohužel peníze, jinak si ji nikdy neudržíte.

  4. VladimírV napsal:

    Ano, síla kapitálu je rozhodující. Švýcary si hýčkal i Hitler. Ovšem zároveň pak mentalita národa, který si dokáže uhájit své zájmy. Bílá Hora byla tím posledním milníkem, kdy se dalo hovořit o naší síle. Od té doby si nás mocnější podávali jako štafetu, a z toho se začala rodit naše mentalita, řiťolezectví. V současnosti nemáme žádné své vzory, vyjma oslav těch, co nás úspěšně reprezentují ve své profesi (sportovci, vědci). Ale to není zase takový trhák. Z národních mučedníků se nakonec stanou psychopati a my si válíme svoji kuličku v klídku dále. A to i v době, kdy nám naši soukmenovci na vyšších postech podřezávají větev, na které si lebedíme. Divná doba, co?

  5. Jan P. napsal:

    Nikdy jsem nepatřil mezi názorovou skupinu Čechů,kteří viděli řešení konfliktu mezi společném soužití Srbů a kosovských Albánců bombardováním Srbska.
    To platí rovněž o dalších vojenských intervencích(Afghánistán,Irák,Libye,Sýrie) ze strany Západu a Ruska včetně Česka,které bylo součástí koalice ochotných.
    Nechci omlouvat životní selhání Václava Havla v otázce ,,humanitárního“ bombardování Srbska a nelegální invaze do Iráku.Příčiny současné uprchlické krize musíme především hledat právě tam.
    VH nebyl jediným českým politikem,který tyto kontroverzní vojenské intervence pod záminkou pokryteckého boje proti světovému terorismu a obhajobě lidských a občanských práv schvaloval. Je dobré si připomenout,že vojenskou invazi do Iráku(2003) tehdy veřejně silně podpořil dnešní český prezident Miloš Zeman.

    Některá data o tom,jak Česká republika podporuje války a diktátory:
    Před rokem 1989 bylo podle Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru (SIPRI) Československo druhým největším výrobcem zbraní v rámci Varšavské smlouvy a v osmdesátých letech dokonce patřilo mezi sedm největších exportérů zbraní na světě. Koncem osmdesátých let však začal vývoz i výroba klesat a tento pokles se zastavil až v roce 2001. Od té doby vývoz zbraní a vojenského materiálu z ČR opět nepřetržitě roste a v roce 2014 dosáhl rekordní hodnoty11,5 miliardy Kč. Odhaduje se, že tento růst bude pokračovat i v budoucnu.
    Smutným faktem je, že tento růst výroby a vývozu zbraní je z velké části způsobený vyzbrojováním nedemokratických a diktátorských zemí. Jako důkaz mohou posloužit oficiální čísla ve výročních zprávách MZV a MPO v letech 2003–2014. Za toto období bylo největším příjemcem českých zbraníSlovensko, což má historické příčiny – obě země měly společný průmysl a výzbroj armád. Na druhém místě se umístily USA následované Indií, dále však nacházíme země, které nemůžeme ani náhodou považovat za demokratické: Alžírsko, Vietnam, Saúdská Arábie, Pákistán a Egypt. Mezi další problematické země, ve kterých naše zbraně skončily v menším množství, patří například Indonésie, Thajsko, Bahrajn, Etiopie, Izrael, Nigérie, Jemen, Kolumbie nebo Mexiko. Alarmující je také neustálý růst vývozu do zemí Blízkého východu a severní Afriky. V roce 2014 tam skončily zbraně a vojenský materiál za čtyři miliardy korun, což bylo více než hodnota vývozu do EU a Severní Ameriky dohromady. Saúdská Arábie se dokonce stala jejich největším příjemcem, když jí patřilo celkem šestnáct procent z celého vývozu za rok 2014.

  6. Fejinka napsal:

    Re Berka: ty peníze by se určitě našly, ale to by tady muselo vše co se tady vydělá, zůstat doma, nikoliv aby to šlo mateřským zahraničním firmám(počínaje bankami a konče nějakým malým podnikem), kterým jsme to lehce prodali a my jenom paběrkujeme (máme tady montovny a logistická centra, česky řečeno sklady, mezisklady či překladiště a jásáme, že máme zde zaměstnané lidi, novodobé otroky za mizerný peníz-výjimky se najdou). A to díky takovým Havlům a jim podobným. Co je vlastně dnes naše? Velké prosperující a konkurující podniky cizině se nechaly šikovně „kleknout“, díky cizím poradcům a našim zaprodancům, viz třeba Tatra, Zetor, SONP, VŽKG aj., aby se potom pomalu hrabaly nahoru, rozebrané na malé části.

  7. XXXXX napsal:

    No třeba na překladišti LIDL ve Stránecký Zhoři visí plakát Přijmeme: SKLADNÍK 27000 Kč. Nevím sice jestli je to s prémiema s nočním, atd, ale i tak mi to už přijde jako celkem dobrý na dělníka.
    Tím, ale nechci zpochybnit co říká Fejinka o otrocích. Vidím to dnes a denně u nás v továrně. Zaměsnanci sice pracují, ale produktivita ja bída s nouzí, mistr nemá s řemeslem nic společnýho navíc je imrvére nemocnej, udavač a lempl. Výplaty mizerie, lidi dělají za sedm pětek. Výplaty chodí pozdě, dodavatelům se platí až když je potřebujem znovu, splatnosti se nedodržují, kontrola neexistuje, bordel jak v tanku, mašiny historický kusy. Takovej socialistickej podnik. Je mi divný, že se furt drží, no je to taková stálá agonie. Nálada mezi lidma je mizerná a nikdo není ochoten udělat ani ň navíc. Kapitalista raději zaměstnává ukrajince. Platí mafiánovi a ikdyž to bude darda, hádám tak 130 na hodinu furt to vychází líp, než platit čechovi 90 protože neplatí odvody. Kolik dostanou ukrajinci nevím, neptám se. Ale co vím jistě, ale pro změnu z jiné fabriky, kde jsem to viděl na vlasní oči, než se na dvoře objeví cizinecká policie, ukrajinci jsou včas varováni a zmizeli. Po pravdě, neudal jsem je těm policajtům, ale dobře mi to nedělalo. Celkem jsem si zabojoval se svědomím. Představa, že jsem na jejich místě a všichni mi beztrestně lžou do očí je dost děsivá. Byl jsem rád, že se mě nezeptali přímou otázkou.
    Sere mě, že tahle zem, ať se tváří jak chce mile na svoje lidi sere. A začíná to tím, že platy jsou mizérie. Čím to, že němec dostává za stejnou práci třikrát tolik? Kde ten jeho kapitalista na to bere?
    Napadá mě, že je to v těch odvodech, nedávno někde říkali, že máme nejvyšší sociální na světě. No ale ikdybychom neněli žádný, tak to normálnímu zaměstnanci udělá patnáct stovek, no dva litry, ale ne patnáct. Patnáct to není ani s tím, co odvádí kapitalista. Tak kde to je? Železo je +- stejně drahý v Německu jako tady. Stejně tak stroje, elektřina, pohonné hmoty. Tak čím to kurva je, že němec má třikrát takovou výplatu? Že by to všechno sežral kapitalista? No něco se proplýtvá mizerným řízením výroby, něčím se musí uplatit „budoucí“ zákazník, ale to furt nemůže být tolik.
    Zase tuhle plakali, že stáří vozového parku stouplo na patnáct let. Ale proč? Copak se ze sedmnácti čistýho dá ušetřit na auto? No asi dá, ale za oněch patnáct let a to bude Logan. A jsme zase zpátky u politiků místo aby se starali o voliče, je to jeden hajzl větši než druhej. Poslední aférka s panem Haškem už utichla a paní vobluda odsouzená dvakrát už za komančů bude dál brát poradcovné. To je jako normální?

  8. Zdeněk Gryc napsal:

    Stokrát opakovaná lež = pravda
    Cílem je využít zmanipulovaného a špatně přeloženého výroku Václava Havla k špinění jeho osobnosti:

    Humanitární bombardování
    Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

    Humanitární bombardování je pojem ražený původně pro bombardování Svazové republiky Jugoslávie zeměmi Severoatlantické aliance (NATO) v roce 1999 v průběhu války v Kosovu (24. 3. 1999 – 10. 6. 1999), používaný kritiky této války coby ironický oxymóron jako odpověď na akce NATO, které měly ochránit obyvatele Kosova. Později byl používán i pro jiné vojenské intervence zdůvodňované humanitárními důvody.
    Termín je často neprávem připisován Václavu Havlovi,[1] tehdejšímu presidentovi České republiky, kritikovi režimu Slobodana Miloševiće a jeho intervence v Kosovu.
    Slovní spojení „humanitární bombardování“ zmínil Richard Falbr, kandidující do Evropského parlamentu, v pořadu TV Nova Sedmička vysílaném 23. května 2004:[2] „…řekl jsem, že člověk, který použil termín ‚humanitární bombardování‘, nemá co dělat ve funkci prezidenta Evropské unie.“[3]
    Havel ostře odmítl, že by byl autorem tohoto termínu. „Obskurní pojem ‚humanitární bombardování‘ jsem samozřejmě nejen nevymyslel, ale nikdy ani nepoužil a použít nemohl, neboť mám – troufám si tvrdit – vkus. Něco jiného je postoj k Miloševičovi a jeho genocidním praktikám, v tom se asi opravdu s panem senátorem rozcházíme). Jinými slovy: co pan Falbr říká, je čistá a zlovolná lež. Mohu k ní dodat jen to, že lidé, kteří lžou, nepatří do Evropského parlamentu.“[4] Později pojem označil za „ptákovinu, kterou nemohl říct ani kdyby byl při pominutí smyslů“ a „spleteninu novinářů“.[5]
    Falbr ve své odpovědi poukázal na článek otištěný 29. dubna 1999 ve francouzském listu Le Monde[6] a prohlásil, že „buď se [Havel] mýlí, nebo má krátkou paměť.“[3] Text článku v Le Monde vychází z rozhovoru, který Václav Havel poskytl v roce 1999 před svou cestou do USA agentuře Reuters a v němž použil ve volném spojení obě slova z fráze „humanitární bombardování“. Přepis rozhovoru „Rozhovor prezidenta republiky Václava Havla pro televizi Reuters Pražský hrad 14. dubna 1999 původní nahrávka rozhovoru“ ovšem termín „humanitární bombardování“ ani „bombardování“ neobsahuje. Obsahuje pasáž: „I k tomu zastavení toho vyvražďování a vyhánění lidí z domovů i k eventuálním – vytvořit jakýsi prostor pro eventuální další politická jednání, k zabránění té katastrofě humanitární, jak se to nazývá, k té humanitární asistenci. K tomu všemu by napomohla přítomnost těch mírových sborů.“ zdroj: Knihovna Václava Havla [[1]]
    Text prvního odstavce článku zní francouzsky:
    Dans l’intervention de l’OTAN au Kosovo, je pense qu’il y a un élément que nul ne peut contester: les raids, les bombes, ne sont pas provoqués par un intérêt matériel. Leur caractère est exclusivement humanitaire: ce qui est en jeu ici, ce sont les principes, les droits de l’homme auxquels est accordée une priorité qui passe même avant la souveraineté des Etats. Voilà ce qui rend légitime d’attaquer la Fédération yougoslave, même sans le mandat des Nations unies. Mais, en m’appuyant sur mon expérience personnelle, je suis également convaincu que seul le temps permettra d’évaluer avec objectivité ce qui se passe ces jours-ci en Yougoslavie et les répercussions sur l’OTAN.
    V překladu do češtiny:
    Domnívám se, že během zásahu NATO v Kosovu existuje jeden činitel, který nikdo nemůže popřít: nálety, bomby, ty nebyly vyvolány ze zištných zájmů. Jejich povaha je výlučně humanitární: to, co je zde ve hře, jsou principy, lidská práva, jimž je dána taková priorita, která překračuje i státní suverenitu. A to poskytuje útoku na Jugoslávskou federaci legitimitu i bez mandátu Spojených národů. Ale na základě své osobní zkušenosti jsem stejně silně přesvědčen, že jen čas dovolí objektivně zhodnotit to, co se děje v těchto dnech v Jugoslávii a dopad na NATO.
    Fráze „humanitární bombardování“ (případně „humanitární válka“) pronikla do médií, kde je často používána jako označení pro vojenské operace, jejichž oficiálně uváděným cílem je ochrana lidských práv.
    Vložil Zdeněk Gryc

  9. XXXXX napsal:

    „nálety, bomby, ty nebyly vyvolány ze zištných zájmů. Jejich povaha je výlučně humanitární“
    Takže to vlastně neřekl co?

  10. Zdeněk Gryc napsal:

    jasně že neřekl, řekl o tom, že vkládat mu do úst:

    „ptákovinu, kterou nemohl říct ani kdyby byl při pominutí smyslů“ a „spleteninu novinářů“.[5]

  11. XXXXX napsal:

    A tenhle překlad je správnej? Jestli jo, tak to tedy rozhodně neřekl. No ono to je jedno stejně to byl šmejd.

  12. Zdeněk Gryc napsal:

    Dnes, 21. Srpen 22:25

    JE POTŘEBÍ STRČIT HLAVU DO PÍSKU A HLAVNĚ SE NEDÍVAT NA ART

    Jiří Krejčík (1918–2013) se ve svých třiadevadesáti letech vydal se svým synem kameramanem Jiřím Krejčíkem ml. na cestu po Itálii. Společně putovali po stopách první společné rodinné dovolené v létě roku 1968. Navštívili Benátky, jadranské letovisko Cezenatico, Florencii, Řím a Vídeň. Na místech, kde děti kdysi objevovaly Západ a rodina daleko od vlasti prožívala dramata srpnové okupace, pan režisér vzpomíná na své marné úsilí přesvědčit demokratický svět, aby nedopustil tragédii Československa. Rodina se tehdy pozvolna dostávala na cestu emigrace, dychtivě a v obavách očekávala zprávy z domova. Přicházely rozporuplné informace i dezinformace. Bylo třeba řešit dilema jak dál a jakou cenu bude třeba zaplatit za návrat do Prahy. Nakonec se Krejčíkovi odhodlali překročit československé hranice. Režisér však domov, který opustil před odjezdem na rodinnou dovolenou, už nenašel a normalizační režim mu brzy začal dávat najevo, že není v nové společnosti vítán.

  13. A.Svobodova napsal:

    Třeba tím, že ho nechal hrát v roce 1983 nenažraného pana Karla ve Slavnostech Sněženek a podobně…

  14. Fejinka napsal:

    Havel byl pro Česko a Slovensko stejný šmejd jako byl Gottwald. Jeden byl pro Západ, druhý pro Východ, zkrátka česky řečeno: „Jeden za 18, druhý bez dvou za 20. Historie mi dá za pravdu, milý pane Gryci. Tato současná pseudodemokracie to určitě nebude. Jenom ta dnešní autocenzura a cenzura v našich médiích se s těmi minulými vesele rovná.

  15. Svatopluk Beran napsal:

    Havel byl ,,možná,, čestný, předvším však byl pouhou loutkou k ukončení vlády jedné strany. Buďme podle mne rádi za to že tu tato loutka byla, ale pouze takto ho hodnoťme. Nic víc nic míň. Žádná další nepatřičná glorifikace, protože to další je od něj je hodně špatně.

    Následující věta je podle mne těžištěm překladu.

    Domnívám se, že během zásahu NATO v Kosovu existuje jeden činitel, který nikdo nemůže popřít: nálety, bomby, ty nebyly vyvolány ze zištných zájmů.

    Já tvrdím že nálety na Kosovo a násilné roztržení Srbska z venčí iniciativou Spojených Států, bylo ze ZJIŠTNÝCH ZÁJMŮ.

    Hlavním důvodem totiž bylo vybudování jižní cesty pro, tehdy plánovanou přepravní cestu zemního plynu z oblasti Kaspického moře do Spojených Států pomocí speciálních lodních tankerů. Proto bylo nezbytné vygenerování malého území podléhajícího jakým koliv způsobem Spojeným Státům k vytvoření vojenské základny k podpoře této cesty. Cílený výsledek se vša nedostavil, i když další nová vojenská základna USA v Evropě zůstala. Spojeným státům následně nezbylo nic jiného než se začít věnovat intenzivněji hledání nových možností těžby ropy a zemního plynu na vlastním území, což se jim při jejich vynikajím technologickém i vědeckém potenciálu podařilo v objevení možnosti frakování uhlíkových zásob na vlastních břidličných geologických územích. Nevýhodou této těžby je pak zničená, vlastně zdevastovaná vlastní země.

  16. Libor Furbacher napsal:

    Pane Zizka ,opravdu ten mandat OSN je tak dulezety?Velmi neschopna organizace.

    Jako v Srebrenici ,ochranci miru, vojaci z holandska ,mely vsechny mandaty mozny z OSN a kdyz je mely pouzit ,tak nechaly pres osm tisic lidi zavrazdit a ani nevystrelily.Nakonec to vrazdeni musely ukoncit americani jinak se nikdo z vas v evrope nehnul.Jenom se porad kecalo a schvalovala jedna resoluce za druhou.A stalo to 200 000 mrtvejch.Mam vam jmenovat dalsi vrazdeni ve svete pod dohledem jednotek OSN?

    http://www.theguardian.com/world/2015/sep/17/un-united-nations-peacekeepers-rwanda-bosnia

    A aby to nepokracovalo,tech 580 nestastne zabitych v bombardovani je smutne ale pokud to zachranilo dalsich 200 000 zivotu ,tak se to tomu da rikat humanitarni bombardovani.Ze Biden vyjadril soustrast temto rodinam je naprosto v poradku.Stalo se to ne intentionally.

    Jeste by se jim mela omluvit ta vladni komunisticka strana srbska,za to valecne dobrodruzstvi a typicke , nesmyslne mysleni.Prvne se nesmi unije jugoslavie rozpadnout ,nikomu se nesmi dat samostatnost.Potom po 200 000 mrtvejch,kdyz jsou ty samostatnosti dane tak se nahle honem vsichni zenou do dalsi unie.Tentokrat evropske.Vlastne zjistime ze tam vsichni chteli od zacatku.

    No a amerika,co je zachranila aby se nemordovaly do ted ,tak je spatna.A jeste tam musi ted drzet [a platit]zakladnu ,aby si zase neskocily po krku. USA je jediny stat ktery umi jednat[pokud se president nejmenuje Obama] a ma v evrope credibility, je nestranny a nema zadne mocenske naroky ,ktere jdou stovky let zpet.Zkuste na tu zakladnu dat misto americanu,treba nemce a italy ,aby tam dohlizely na primeri.

    Uz je nacase ,aby jste si konecne udelaly vlastni evropskou armadu a postavily se na vlastni nohy a staraly se o tu vasi evropu sami a jenom nekecaly ale jednaly a hlavne , za vase vlastni penize.Pak si teprve uvedomite jak je vase povidani cheap.

Leave a Reply