REKONSTRUKCE ZIMÁKU? URČITĚ ANO, ALE ROZHODNĚ NE TAKHLE! DÍL 2.

 

Díl jedna by měl shrnout historii, aby byl správně celý problém uveden v širších souvislostech – ale je už opravdu ztrátou času pořád se patlat v minulosti, poukazovat na naprostou nečinnost předchozích vedení radnice a říkat co by kdyby. Důležitá je současnost a především budoucnost. Proto hned k tomu a první díl pro tentokrát vynechme.

Pracovní seminář zastupitelů na téma Rekonstrukce HZS  dne 8.9.2016 jasně ukázal, že je zcela vyloučené zorganizovat celou akci v termínech vedením města deklarovanými (do roku 2020), technický je to téměř vyloučené v jakémkoli termínu  vůbec a finance jsou zahalené stále větší temnotou, přestože už dávno by se mohlo na kvalifikovaných odhadech pracovat.

Zoufalá snaha projekčního týmu (tvořícího pořád teprve úvodní studii) vyrobit alespoň nějaký kočkopes je limitována požárními předpisy, parkem a stromy nejen v něm (kaštan u vchodu do VIP už má asi své dny sečteny, u posilovny to bude podobné), dopravní situací a hlavně novým zimáčkem, který prostorově vše tak nesmírně zkomplikoval, že je teď z toho neřešitelný hlavolam. Základním problémem, co se až teď a vlastně pořád řeší, je dostat do tak malého prostoru arénu pro extraligové parametry s veškerým potřebným zázemím a aspoň trochu lepší podmínky pro mládež, než ta zoufalost, co je teď. Za dobu od realizace původní stavby se úplně vše, tedy předpisy, potřeby, parametry změnilo a ten malý prostor prostě  nafouknout nejde. A do toho všeho naprosto bizarní tvrzení náměstků o tom, že po dvě pro stavbu potřebné sezóny se třeba v mládežnickém hokeji, krasobruslení a bruslení veřejnosti vůbec nic nezmění, protože zimáček bude na tomto velice stísněném a rušném staveništi normálně v provozu když na šatny a sociální zařízení se provizorně přebuduje podzemní parkoviště! A pak se vše zase zbourá! Dneska téměř nestačí dvě ledové plochy a pan Vymazal bezostyšně tvrdí, že pro všechnu mládež bude po dobu stavby stačit jedna – když stěhovat na dva roky se bude jenom velká Dukla! Absurditu celého procesu ještě podtrhuje když zcela rozpolcený architekt, který je na jedné straně rád za lukrativní zakázku z volné ruky (již druhou na stejné téma – ale tentokrát „jenom“ za 250 tis…) na druhé straně při každé příležitosti řekne, že je vyloučeno nějak rozumně narvat do tak malého prostoru všechno co si pan Ščerban představuje a že všude jinde je to tak, že mládežnické zázemí je od velké haly zcela oddělené u tréninkové haly… Ale my v Jihlavě přeci víme všechno nejlíp….

Pro městské finance je pak největší úskalí čerstvé rozhodnutí organizace výstavby podle tzv. ŽLUTÉ KNIHY FIDIC. Vedení města velice dobře ví, proč se brání normální soutěži na dodavatele.Tento systém, v pozemním stavitelství u nás velmi málo využívaný,  je naopak častý u liniových staveb – dálnice, produktovody aj. Spočívá v tom, že zadání pro výběr dodavatele je pouze studie a tzv. popisy standartů, projekty musí udělat samotný dodavatel. Takže nic se tím neurychlí, ale vinu za případné problémy v přípravě stavby bude na koho svést.  Cena samozřejmě nemůže být při takovém způsobu nijak limitována a investor se ji vlastně dozví až na konci stavby. Tím že se na dodavatele takto přenáší podstatně větší zodpovědnost se tento naopak velice jistí tím, že do jednotlivých ve standartech  oceňovaných  jednotkových položek si dává na tato rizika velkou rezervu. S tímto způsobem výstavby zde nejsou žádné zkušenosti, proto bude muset být ještě vybraná specializovaná poradenská firma a městské investiční kapacity zůstanou nevyužité. Už je na stole návrh najmout si na tuto konzultační činnost jistého brněnského právníka za hodinovou sazbu 2.700 Kč. Celkem se jenom v této první přípravné fázi počítá, že to bude stát 350 tis kč…

Schválením dalších milionů do tohoto zcela zcestného procesu jak je navrženo v materiálech pro 14. Jednání ZM  20.9.2016 my zastupitelé jenom v zájmu… „… udělat už proboha něco…“  budeme pokračovat ve vršení fatálních chyb, vzájemného lhaní si do kapsy a rozhodováním bez kvalifikovaných podkladů. Ale to už nám vlastně může být úplně jedno. Protože jistota je jediná – toto zastupitelstvo již obrovské problémy na které je nyní zaděláno (a které  začaly zcela chybným rozhodnutím o současném umístění zimáčku)  již řešit nebude muset. To bude na našich nástupcích. A protože tuto velkou zodpovědnost jasně vnímám, v úterý pro nic takového nemohu zvednout ruku.

Přes úvodní deklaraci přece jenom na závěr malý exkurz do ještě čerstvé minulosti. Až nás zase skalní Dukly budou za tyto názory kamenovat a nálepkovat jako nepřátele jihlavského hokeje, nechť si vzpomenou na lednovou besedu v pivovarském salonku, kde náměstek Výborný s velkou pompou vyhlašoval jednoznačné vítězství varianty „aréna“ nad variantou „nočník“ v hlasování fandů a deklaroval zahájení stavby na jaře 2017. Ale to bylo ještě podle předchozí studie stejného architekta, co tvoří teď – tehdy za 300 tis…Než se zjistilo, že to takhle nejde. CO BUDE DÁL ?

4 Responses to “REKONSTRUKCE ZIMÁKU? URČITĚ ANO, ALE ROZHODNĚ NE TAKHLE! DÍL 2.”

  1. Pavlík napsal:

    Jihlava by alespoň malý zimáček mít měla – pro veřejné bruslení a oddíl krasobruslařek. Ale takový malý a nový zimáček už máme. Ten velký starý klidně bez náhrady zbourejte. Hokej v Jihlavě je mrtvý a lepší už to nebude !!! Málokdo ho zde už vůbec chce… Stojí to nás daňové poplatníky z Jihlavy takové astronomické peníze a má to tak zoufalé výsledky, někdy spíše negativně, že je to jedna velká černá díra rozpočtu Jihlavy. Začněte investovat raději do věcí, které slouží lidem !!!

  2. zahradník napsal:

    Zdravím,

    souhlas s p. Tomancem, že velký zimní stadion na starém místě je z mnoha hledisek (staveniště, rozměry stavby, parkování mimojihlavských atd) nevhodný. Místo zimáku by mohla stát sportovní hala pro sálové sporty se zázemím a hledištěm jako doplněk zimáčku, který by měl složit veřejnosti a zvláště mládeži. Zimní stadion někde jinde a docela malý a namístě s projektově zpracovanou možností rozšíření hlediště a zázemí.

  3. Vladimír Mátl napsal:

    Jistě fundovaný příspěvek, avšak po 8-mi letých tahanicích kolem stavby stadionu bez potřebného zohlednění posledního jednoznačného hlasování rady (28:4) ve prospěch jediného správného rozhodnutí. Když se kdysi rozhodlo v místě vybudovat „zimáček“, schválení projektu p. Žáka (po jeho aktualizaci) radou města Jihlavy, je z tohoto pohledu pochopitelné. Vzhledem ke končící životnosti střešní konstrukce na takové úvahy a rady už není čas. Je třeba aby rada města Jihlavy dotáhla do koce to co odhlasovala.
    Pokud se jedná o obavy z parkování v místě HZS. taková návštěva jako byla na akci „Nagano“ v Jihlavě dlouho nebude (7 000 diváků) a Jihlava to zvládla. Uvažovaný stadion má mít kapacitu 5 000 diváků a asi dlouho bude trvat, zvlášť když v Jihlavě je tolik škarohlídů legendární Dukly, že by tohoto počtu diváků bylo dosaženo. Časem vybudovat parkovací dům v centru bude stejně nezbytné.
    Připomenutí lednové besedy s fanoušky jihlavského hokeje je z celého blogu nejzajímavější. Chybí veřejná kontrola toho co bylo řečeno. Ono se to odehrávalo v hospodě a asi podle současného vývoje to byly hospodské řeči představitelů města. A to je smutné.

  4. fotrák napsal:

    Souhlas se Zahradníkem.
    Tenkrát jsme to mastili na zamrzlých rybnících, řekách, za mrazů komunisti kropili rovné plochy (např. u amfiteátru). Vzít hrablo byla samozřejmost. Ti nejlepší z dobrých pak šli do oddílů, třeba z Pávova jich nebylo málo. To byla hmota, hráli ti, co to uměli (a ti druzí zaplaťbůh neměli prostředky to uplatit). V blízké době neopakovatelné.
    V parku to nechat v rozsahu pro volný čas v režii města jako protiváhu Šityparku, pro ty, co budou investovat do „haly“ a „profisportu“ vybrat jinou lokalitu.

Leave a Reply