JAN PALACH

Jan Palach (11. srpna 1948, Praha – 19. ledna 1969, Praha) byl student historie a politické ekonomie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, který obětoval svůj život na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti po okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy. Dne 16. ledna 1969 se zapálil v horní části Václavského náměstí v Praze.

S rozsáhlými popáleninami byl převezen do nemocnice, kde po třech dnech zemřel.
Dne 16. 1. 2015. byl vložen do Čtenáři píší JL článek:
Jan Palach – 19. LEDNA 1969 a fotografie modelu, pomníku pro Jana Palacha, který krátce po revoluci navrhl starosta Přibyslavi Ak. soch. Roman Podrázský pro Jihlavu.
V roce 2013, bylo životní dílo R. Podrázského, v rámci 70 výročí jeho narozenin vystaveno na více místech v Přibyslavi a v Horácké galerii v Novém Městě. Součástí výstavy byl i předmětný model. K této příležitosti byla vydána publikace Roman Podrázský 1943 – 2001. Autorem byl Pavel Jajtner a Josef Chalupa. Tato publikace obsahuje také návrh na pomník pro Jana Palacha.
Zdeněk Gryc, se snahou vzpomenout na oběť na Jana Palacha.

2 Responses to “JAN PALACH”

  1. VladimírV napsal:

    Vážený pane Gryci.

    Děkuji,

    sluší se vzpomenout na člověka, který si dokázal pro ideu svobody vzít život. Pro mnohé se stal hrdinou, jiní ho považují za blázna. Taková je holt společnost.

    S pietou Vladimír Havlíček

  2. Zdeněk Gryc napsal:

    Vážený pane Havlíček,

    zprávu o činu Jana Palacha jsme se dozvěděli na návštěvě v bytě u Profesora Rozehnala.
    To už byl delší dobu z vězení doma. Pan Profesor, na prvním místě svých dosud nepublikovaných dopisů z vězení, vzpomínal ještě před dcerou a manželkou na své žáky . . .

    S pietou a díky Zdeněk Gryc

Leave a Reply