Díky za Havaj pro bezdomovce

S letošní mrazivou zimou se velmi těžko vyrovnávali lidé bez přístřeší. Začátkem roku v Jihlavě tři z nich umrzli. I proto jsme se rozhodli jako radnice hledat pro ně nějaký důstojnější nocleh. Našli jsme ho v lokalitě zvané „Havaj“, kde řadu let bydleli sociálně slabší obyvatelé.

Díky iniciativní městské policii a ve spolupráci se Střediskem křesťanské pomoci (SKP) jsme začali vybavovat objekt v tamní Žižkově ulici. Pomohla nám i nemocnice Jihlava (resp. její zřizovatel – Kraj Vysočina), která nám darovala deset postelí. Městská policie mezitím s novou nabídkou pomoci oslovila bezdomovce v místech, kde jich bývá nejvíc.

V nově zařízeném domě teď průměrně přespává 10 až 20 lidí denně a nejsou to stále ti samí, často se střídají. Někteří se přijdou vyspat, jiní jen vysprchovat nebo ohřát. Odhad počtu bezdomovců se v Jihlavě reálně pohybuje od 70 do 150. Je jich v našem městě docela dost i proto, že je tu záchytka.

Je to jen dočasná situace, chceme jako město provoz tohoto objektu podporovat zhruba do konce února. Do budoucna musíme hledat stálejší řešení – SKP chce časem z dotací postavit nový azylový dům v Mlýnské ulici, rostoucím standardům nevyhovující objekt v Čajkovského ulici si pak nechá jen jako dočasnou noclehárnu pro krizové situace.

Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na vzniku dočasné noclehárny na „Havaji“ podíleli, a hlavně všem obyvatelům Jihlavy, kteří lidem bez přístřeší darovali jídlo nebo hygienické potřeby. Věřím, že se nám společně podařilo zabránit dalším ztrátám na zdraví nebo na životech.

Jsem si vědom, že „bezdomovectví“ má hlubší souvislosti a že řada lidí do něj spadla vlastní vinou. Přesto bychom měli společně hledat cesty, jak takovým stavům předejít (finanční gramotnost, terénní sociální služby atd.). Nicméně znovu se potvrdilo, že když se lidé v terénu umí domluvit, nepotřebují k tomu nařízení shora – jakým má být v budoucnu třeba zákon o sociálním bydlení, který nutí obce k tomu, aby vyčlenili určitý počet sociálních bytů.

Jaromír Kalina, náměstek jihlavského primátora

 

One Response to “Díky za Havaj pro bezdomovce”

  1. Jan P. napsal:

    Sociální bydlení není pro KDU-ČSL prioritou.Se stejným cynismem se běžně setkáváme i jinde než na půdě KDU.
    Zákon o sociálním bydlení, který by omezil bezdomovectví a zlepšil kvalitu života desítek tisíc si podle průzkumu agentury MEDIAN přeje 71 procent Čechů. Rozhodující část politické reprezentace ve skutečnosti zákon vůbec nechce.
    Např. autor blogu a náměstek jihlavského primátora Jaromír Kalina(KDU-ČSL) si boj proti byznysu s chudobou a bezdomovectvím představuje tak,že má vše zůstat při starém.Proč se namáhat ? Charitu a pomoc od lidí přes nejkritičtější roční období pro bezdomovce podpoří vybydlenou budovou města a darovanými postelemi. Máme nad tím jásat ?
    Prevence(finanční gramotnost),terénní sociální služby) proti bezdomovectví je jistě prospěšná věc.Problém bezdomovectví a byznysu s chudobou to nevyřeší. Dvě dekády nedokážeme řešit příčiny vzniku bezdomovectví. Naše společenské uspořádání po roce 1989 není lepší než to komunistické před r. 1989. A to právě pro tu systémovou sociální bezohlednost. Nerovnost a bída ve společnosti jsou totiž jako jed, který rozkládá naše společenské vztahy zevnitř.

Leave a Reply