Převratný nápad

Snížení počtu zastupitelů města je čirý populismus a ten je nebezpečný. Problémy je třeba řešit dialogem a ne tím, že se jednoduše zmenší počet zastupitelů, aby nebylo moc odpůrců. Nejde prosadit plachtu návrhu tak to zúžíme. Počet lidí, kteří jsou proti bude menší. Takovéto radikální řešení, které není přímo z hlavy daného jedince, ale z vrchu nikam nepovede. Zavedené ústavní pořádky mají svůj smysl a mají nás chránit před vznikem novodobé diktatury, která se nejenom celorepublikově formuje. Vládnoucí elity by měly podporovat společnost k dialogu, nevyhýbat se mu. No uvidíme kam to všechno dospěje, a o čem naši zastupitelé za hnutí sní.

16 Responses to “Převratný nápad”

  1. Pavlik napsal:

    Četl jsem váš příspěvek asi třikrát, ale dosud jsem nepochopil o čem je a co jste jím chtěl vlastně říci. Kromě toho, že zase viníte celerepublikovou politiku z budování diktatury a sám jste členem největší vládnoucí ČSSD. Tak by mě zajímalo, jak proti budování této diktatury bojujete?

  2. Aleš Urban napsal:

    Hlavní myšlenka příspěvku je informovat o nápadu jednoho zastupitele. Tento nápad je o omezení počtu členů zastupitelstva. A ta diktatura je jasná a uvidíme kolik koblih bude rozdáno nejenom v Jihlavě.Členem jsem, ale také jsem občanem Jihlavy. Jak proti tomu bojuji? Informuji.

  3. Pavlik napsal:

    Aha, takže se snažíte rádoby inteligentně kritizovat Babiše. Ale působí to dost trapně. Navíc to není z vaší strany boj, ale jen šíření politické nanávisti. O to směšnější, když právě vaše ČSSD tady legislativně vyprodukovala tolik nesmyslů omezující svobodu lidí…

  4. Zdeněk Gryc napsal:

    Také nápad.

    Můj přítel km,
    napsal komentář ze kterého jsem s dovolil vyjmout „diagnózu stávajícího stavu“:

    „a bude hůř, jeden z primitivních rodičů dítěte, které v ZOO v nějakých 8 letech zmasakrovalo zatím jen zvíře, má 6 dětí Ty se budou chovat zhruba jako jejich rodiče, takže za další dvě generace se dementní matka, která ani neví, kolik je děcku let „naklonije cca 30 x“.,
    ————————
    Vážený pane km, to co jste napsal: „a bude hůř“, už léta myslí všichni ví a nějak podobně přemýšlejí, leč myslím, že by se měla najít nějaká jiná forma presentace.

    Právě jsem vložil do blogu něco o svém spolužáku ekologu Otakaru Štěrbovi, kterého zaujal jeho učitel Profesor Hrabě.
    Je známo, že zde jdu na nervy se svým Profesorem Rozehnalem autorem nemocničních staveb Onkologickým ústavem TGM počínaje.
    Rozehnal byl klíčem ke svým kolegům, kteří řešili další dílčí problémy Jihlavy.

    Na českých universitách a jejich vědeckých institucích bych hledal prognózu, therapii a metody,
    které by na základě diagnostiky pana km řešily,
    aby národ v duchu sokolského hesla měl ve zdravém těle zdravý duch.
    To co jsem si dovolil z Vašeho textu citovat, je natolik závažné,
    že si s tím asi žádný politik nedovolí vystoupit.
    Plavu s postiženými dětmi. Ti by měli být bohatě dotování.

    V těch rodinách, o kterých píšete je štěstím mít dotaci na postižené dítě, aby bylo na cigarety.

    Myslím, že mi rozumíte. Jak na to ? by chtělo u senátorů a poslanců, kteří to chápou, když už sami nic nevymyslí hovořit aspoň otevřeně, bez strachu o židličku eticky a s rozumem…

    Mělo by to být řečeno tvrdě a jasně, bez toho aby svatouškové ze své svatosti populisticky ne-profitovali.
    Zajisté, že nyní upadnu v nemilost, ale myslím, že by to dokázali jenom politici otevřené huby a širokého pohledu, tedy typu Štětina.
    Alois Jirásek napsal : Proti všem, tím se to ale nevyřeší. Já jsem holt přes ty Profesory a držel palce:
    Jan Švejnar (* 2. října 1952 Praha) je česko-americký ekonom a pedagog. V současnosti působící jako profesor a jako ředitel Centra pro globální hospodářskou politiku (Center on Global Economic Governance) na Kolumbijské univerzitě v New Yorku a jako vedoucí projektu think tanku IDEA.
    V roce 2008 kandidoval na post prezidenta České republiky.

    V zemi, kde se hraje na populistickou nenávist nemá osoba jeho formátu naději.
    Demagogie a propaganda holt investuje jinam.
    Myslím, že politikové se budou napadat i nadále ve stylu anonymů JL.
    Ale měl by se vytvořit ne-politický „universitní mozkový trast“.

    Svícení aut a košíky pro psy, by jejich specialisté vyřešili za jedno odpoledne.
    Zdeněk Gryc

  5. VladimírV napsal:

    Pane Urbane,

    blahopřeji Vám k údernickému postoji k počínání pana Babiše. Zároveň Vám trochu napovím, že hnutí ANO není jenom pan Babiš a jemu osobně dokonce nejde za každou cenu o to, aby se udržel koryta, které mu zaručuje splnění jeho ambicí, jak to je v případě vašeho předsedy, kterého jsem poznal v době začátku jeho kariery ve vysoké politice. A věřte, sršel podobným elánem jako Vy. Co mu nelze upřít, je schopnost mluvit, tedy leckdy z cesty, nicméně o všem. Jeho rétorika je však již poměrně vyčpělá, prostá životních zkušeností, tedy někdy legrační, což se odrazí i v podzimních volbách.

    Pokud jde o nápad pana Babiše, redukce členů zastupitelských sborů, ten vychází z prostého kalkulu o produktivitě jejich práce. Mimochodem měřítku efektu a prosperity. A je jedno jestli v prostředí firem nebo zastupitelského sboru.

    Ale vraťme se do reality našeho města. Pokud vím, ČSSD je součástí radniční koalice, tedy již po několikáté a v zásadních otázách, jako je třeba plánovaná investice do HZS, by měla fungoat soudržně. A tady mi promiňte, hrát roli kritika všeho, co se chystá, bez jakéhokoliv smysluplného protinávrhu, a přitom být součástí radniční suity, to je uboze malý vklad.

    Výše jste napsal, že budete informovat. Tak si dovolím vznést dotaz: “ Jsou jihlavští zastupitelé za hnutí ANO natolik závislí na panu Babišovi, že nedokážou sami nic dobrého prosadit?“. Stačí mi jednoduchá odpověď: „Ano nebo Ne“. Proč se ptám? No protože mi zároveň odpovíte na to, jestli jste spustil svoji kampaň k volbám do PS.

    Děkuji.

    Zdraví Vladimír Havlíček

  6. Miroslav Tomanec napsal:

    Návrh na snížení počtu zastupitelů a tím i radních a možná i náměstků smysl určitě má a budu ho podporovat. A je mně úplně jedno, co si o tom myslí pan Babiš.
    Protože já vycházím ze své každodenní praxe člena zastupitelstva.Vedle nemalé úspory veřejných prostředků je pro mně hlavním důvodem možnost racionálnějsiho a efektivního jednání a možnost větší eliminace těch, kteří na prvním místě vidí prospěch své strany a teprve pak zájem města a jeho občanů.Píšu možnost, protože vše nakonec bude záviset jací lidé budou do zastupitelsva zvoleni a o tom rozhodne volič. Ale šance na to bude při menším počtu určitě větší.
    Pane Urbane, nezlobte se, ale argumenty kterými to odmitáte jsou zcela komické.Protože to co platí o odpurcich jak píšete platí přece i o druhé straně.A kdybyste si dal tu práci a propočítal si to, tak byste zjistil že poměr sil by se při snížení nezměnil a žádná strana by z městského parlamentu nezmizela.Zcela nemístné je i vaše dávání to do souvislosti s ústavními pořádky, protože proti ním to v žádném ohledu není.A úplným vrcholem je když cosi o dialogu píše člen strany, jejíž další členové v zastupitelstvu dialog mnohdy zcela odmítají.Zažil jsem mnohokrát na vlastní kůži a mohu uvést řadu konkrétních příkladů.

  7. Staník napsal:

    Víte pane Urbane vy jste velice naivní člověk a vaše schopnost argumentace je slušně řečeno v lehce primitivní rovině. Poslechl jsem si i vaši sjezdovou zdravici…neumím si představit, že člověk jako vy, by dokázal něco prosadit. Modlete se ať vás nezvolí, protože vás politika semele během půl roku a nechá ve vás nesmazatelný stopy. Bohužel vám chybí životní zkušenosti a vostrý lokty. Jinak nic ve zlém, je to jen můj názor.

  8. Aleš Urban napsal:

    VladimírV: ne do PS nekandiduji a čas nám ukáže jak se lidé kolem AB budou chovat až tady nebude jejich guru v politice.
    Pane Tomanec děkuji za příspěvek. Ušetřilo by se. To je relevantní argument, ale poté by peníze zase skončily u firmy na kalkulaci projektu nebo kdo ví kde. Lepší než mlčet. Však kdo myslíte, že přijde na post tajemníka? Kus za kus.
    Stanik: Děkuji za příspěvek a shlédnutí příspěvků ze sjezdu. Uvidíme co bude, nemyslím si, že bych nedokázal nic vyjednat. Primitivní argumentace? Fajn, když stačí říci makám a stačí to na vedení města tak budiž. Naivní? Možná trochu idealista.

  9. VladimírV napsal:

    Pane Urbane,

    ano, čas ukáže, jak to s politikou kdo myslí, včetně Vás.

  10. Aleš Urban napsal:

    Přesně tak. V tom je pak fajn, že internet si pamatuje a budeme moci zpětně dohledat a zrekapitulovat. Přeji hezký zbytek víkendu a děkuji.

  11. Miroslav Tomanec napsal:

    To : Aleš Urban – opět typická rétorika soc.dem…. původni téma, které sami přineseme rychle opustit, protože viditelně reálné protiargumenty chybí a hned oslím můstkem do nových, nadějnějších…Co s počtem zastupitelů má probůh společného odchod tajemníka či nějaká studie či kalkulace?????A já se tolik těšil, že mně vyzvete k těm konkrétním příkladům…. Ale chápu, tenký led.
    To : Stanik – dovolil bych si oponovat, protože právě lidem s těmito názory předpovídám v téhle jejich partaji velkou budoucnost….. Přes mládí a sportovní postavu je zde totiž položen hodně viditelný základ pro „dobrého“ politika dnešní doby nezbytné anomálie – hroší kůže

  12. Aleš Urban napsal:

    P.Tomanec: měsíčně by se na odměnách ušetřilo 20 tisíc ( pokud mám správně informace, že odměna řadového zastupitele je 1740 Kč hrubého za měsíc). Ročně tedy 240 tisíc. Myslím, že konkrétní příklady socdemaku, kteří nechtějí komunikovat, klidně můžete zmínit. Já si myslím, že vím kteří to jsou a je to špatně, že nechtějí vést dialog. Jinak ten oslí můstek jak říkáte, bude aktuální během 14 dnů až tři týdnu. Však budeme všichni koukat, kdo bude novým tajemníkem. A budoucnost v partaji? S tím, že komunikují a píši tak body neziskavam.

  13. VladimírV napsal:

    Pane Urbane,

    při vší úctě. Ono to není jen o těch 20 tisících, jak píšete. Ale především o získaném vlivu placených postech v nejrůznějších komisích představenstvech a dozorčích radách. Tedy na místech, které by měly patřit odborníkům na příslušnouou problematiku. I já jsem zvědavý na obsazení postu tajemníka. Zvlášť když to bude osoba podřízená primátorovi. Tedy vašemu guru. Držme si palce.

  14. Aleš Urban napsal:

    Pane Vladimire souhlasím s Vámi, že místa v radách, komisích a představenstvech by měla být obsazená odborníky, nebo lidmi z praxe. Bohužel v Jihlavě a nejenom tady je to za odměnu. Příklad kuchař v sociální komisi, ale to je napříč všemi stranami. Můj tip na tajemníka je člověk z kraje, hezky kus za kus.

  15. VladimírV napsal:

    Pane Urbane,

    byl bych rád, kdyby tento Vám typ na tajemníka vyšel. Nejen, že je dobrý úředník a zná práci úřadu, což je mimochodem dost důležité, ale je to, a to zejména charakterní člověk se zásadovým postojem. Jestli se Vám to zdá málo, je to Váš problém.

  16. Miroslav Tomanec napsal:

    Myslím si že daleko podstatnější než kdo bude novým tajemníkem je to že ten starý už konečně skončil.Současný stav na úřadu je takový, že ať po něm přijde téměř kdokoliv, musí to být pouze ku prospěchu, protože konečně skončí léta zatuchlosti a konzervace problémů. Pana Dohnala jsem vyzýval k rezignaci před rokem, když si instaloval do své přímé podřízenosti na post vedoucí vodoprávního úřadu svoji manželku…. Úřad je ochromen a paralyzován, jeho podřízení namísto toho aby řešili problémy podávají na sebe trestní oznámení. Takže díky pane Dohnale, že jste umožnil zase posun o kousek dál…

Leave a Reply