Bonzáček.

Vystoupil jsem na facebooku proti podnikateli Rudolfu Pennovi, protože se mi nelíbilo jeho jednání na vánočních trzích. Udělal jsem to proto, že se na mne jako zastupitele obrátili místní živnostníci, kterým se zdálo, že mu magistrát nadržuje. Nebyla to pravda, ovšem přesto to od něj příliš košer nebylo. Následně jsme se s panem Pennem sešli a celou záležitost si normálně vysvětlili.

Tečka. Hotovo. Banalita. Ne však pro pana náměstka primátora Radka Popelku (ANO). Ten pocítil silné puzení se v případu, který se ho osobně vůbec netýká, angažovat. Zaúkoloval radniční aparát zjišťováním, jestli jsem svým jednáním vyhrožoval, vydíral, zneužil pravomocí veřejného činitele, či snad dokonce poškozoval dobré jméno města.  Od fundovaných městských právníků se pak dověděl, že na něco takového prostě nemá „gebír“, že to se prostě nedělá. Ostuda.

Nevím. Skoro mám pocit, že (dobré?) jméno města tady poškozuje někdo úplně jiný. Poskočný bonzáček, který na místní úrovni s vervou nacvičuje to, co po volbách s novou chutí prezentuje nejvyšší generalita naší nešťastné země – snahu kontrolovat a maximálně ovládat naše životy. A dle prezidentova nového, ale už okřídleného sloganu shut up (drž hubu) všechny nepohodlné umlčet.

97 Responses to “Bonzáček.”

  1. VladimírV napsal:

    Vážený pane Tomanče,

    zkuste prosím znovu nahlédnout na text Vašeho příspěvku. Z něj vyjímám: „Tečka. Hotovo. Banalita.“. Tomu se dá rozumět, pokud byste příspěvek dále nezavedl do jiné tóniny, opět Vašich slov: „Poskočný bonzáček, který na místní úrovni s vervou nacvičuje to, co po volbách s novou chutí prezentuje nejvyšší generalita naší nešťastné země – snahu kontrolovat a maximálně ovládat naše životy. A dle prezidentova nového, ale už okřídleného sloganu shut up (drž hubu) všechny nepohodlné umlčet.“.

    Pro připomenutí. Meritum problému spočívalo ve Vaší veřejné výhrůžce panu Pennovi, tedy městského zastupitele, politika, vůči občanovi. Nešlo tedy především, znovu Vás cituji, o Vaši snahu kontrolovat a maximálně ovládat naše životy?

    Prosím, poučte mne, který prezident užil Vámi zmíněný slogan „drž hubu“? S mně známou podobnou tezí se kdysi prezentoval valašský král Bolek Polívka, a to: „Dej mi svůj hlas a mlč“.

    Zdraví Vás občan Vladimír Havlíček

  2. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Veřejné vyhrůžce ? Nemám slov. Druhý Popelka už je z vás. ANO. Jak vy dokážete tedy všechno obrátit. Já jsem zaměstnal aparát placený z veřejných peněz vůči svému názorovému oponentovi ? Zajímá vás vůbec, co mu právníci odpověděli ? V tom spočívá meritum…. protože já jsem se do toho vmíchal jen a jen proto, že mně ti živnostníci oslovili…. a Popelka ? Proč ?

  3. VladimírV napsal:

    Vážený pane Tomanče,

    jsem toho názoru, že kromě vyložené delikvence, tj., že si někdo dovolí např. provozovat na náměstí své obchodní aktivity bez souhlasu radnice, což je možné řešit okamžitě, je vhodné adresovat svoje rozhořčení, případně dalších živnostníků přímo příslušnému úředníku ,případně jeho nadřízenému, nikoliv panu Pennovi, který konal jen to, co mu bylo povolené. V tom je Vaše nesporné pochybení. Pravdou ovšem je bohužel i to, že politická zodpovědnost se obecně vnímá jako něco, co postižitelné není. Proto se nedivím názoru magistrátního právníka. Byl byste pro zavedení hmotné, případně trestní odpovědnosti politiků za jejich počínání?

    Jó, děkuji za další nálepku. Připomínám, jmenuji se Vladimír Havlíček, neglorifikuji ani Okamuru, ani Babiše, ani Zemana a opravdu nejsem ani druhý Popelka, kterého osobně neznám.

    Těším se na shlédnutí on line přenosu z jednání zastupitelstva, zvláště na Vaši „one man show“. Držím Vám palce.

    Zdraví Vladimír Havlíček

  4. Miroslav Tomanec napsal:

    Vážený pane Havlíčku, jako obvykle – na nic z mých otazníků jste neodpověděl…. Nicméně přinutil jste mně ke zveřejnění dalšího článku, o magistrátních úřednících. Je jenom velká škoda, že nezvednete prapor a nejdete do veřejného života prosazovat své smělé představy o přímé odvolatelnosti politiků, jejich hmotné odpovědnosti a přímé demokracie vůbec sám. Takhle je to pouze poštěkávání za plotem a to ještě z uctivé vzdálenosti. A trestní odpovědnost politiků? Copak to neexistuje? Je málo trestních stíhání starostů, radních, zastupitelů…? Dokonce i v našem městě? Situace je dokonce až taková, že náš pán president má potřebu při jediném svém veřejném vystoupení po volbách požádat nové soudce o schovivavost pro ně…. Proč asi?

  5. VladimírV napsal:

    Vážený pane Tomanče,

    do aktivní politiky se již nehrnu. A to z prostého důvodu, kterým je moje stáří. Výraz „poštěkávání za plotem“ jsem použil někdy v minulosti na margo pozic opozičních politiků. To platí dnes i pro vás, i když jste měli jako hnutí v rámci minulé povolební koalice, do které jste vstoupili, jinou možnost. Postavit svoji politickou karieru na bezbřehé kritice všeho, co dělá radniční koalice, se mi zdá příliš málo do náplně volebního programu. Jako občan však mám svobodné právo se vyjadřovat k dění kolem.

    Teď k těm Vašim otazníkům:

    Panu Pennovi, pokud mne paměť neklame, jste skutečně vyhrožoval. Ano, kromě oficiálního postupu, který jsem Vám naznačil, jste si to mohl řešit soukromě přímo s ním ve stylu hádek „bab na trhu“ a nemusel kolem toho být takový rozruch . Což samozřejmě nezapadá do formátu Vaší taktiky jednání.

    Doplňuji právní výklad – viz zákon o obcích. Zastupitelé mají: “ hájit zájmy občanů obce a jednat a vystupovat tak, aby nebyla ohrožena vážnost jejich funkce „. Toto má v zásadě charakter morálních povinností (jejich nedodržení zpravidla nemá žádný nepříznivý dopad z hlediska práva). Politickou odpovědnost zastupitele zhodnotí občané ve volbách.

    Nebažím pro utrpení politiků na mučidlech, či soudních tahanicích. Nicméně, v případech, kdy je konkrétnímu politikovi prokázána vina v souladu s trestním zákonem, v tom pokud způsobil škodu na majetku obce, měl by za to hmotně či trestně odpovídat. Zemanova přímluva k nově ustanoveným soudcům ztrácí relevanci v při prokázání konkrétní trestné činnosti představitelů obce. Že by jim chtěl Zeman dávat prezidentskou milost? Jde přece o hospodaření s veřejnými prostředky. Chybou bylo, že zde dosud nebyla oficiální nezávislá kontrolní instituce (dnes NKÚ), která by na nedostatky v hospodaření obcí upozorňovala a dávala tak podnět k nápravě. Holt, mít zákonem dané pravomoci, v případě uvolněných zástupců města i odpovídajícím způsobem finančně ohodnocené, pak je logický i požadavek přiměřené odpovědnosti.

  6. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Pane Havlíčku, rozhodně nejsem bezbřehý kritik všeho, naopak – pokud byste byl objektivní a jestli opravdu pozorně sledujete ty dlouhé hodiny jednání zastupitelstva, tak byste musel vidět a přiznat, kolik dáváme konstruktivních návrhů na každém jednání. A pravidelně o tom informujeme v Novinách jihlavské radnice. Do koalice s těmi, kdo tam vesměs byli 20 let a více jsme šli s pevnou vůlí něco změnit. Protože to slíbili a nic neumožnili, tak nezbývalo než odejít, respektive jsme byli odejíti. Lidé od ANO, kteří přišli po nás, nám tvrdili, že také chtějí chod úřadu, magistrátu a směřování města zásadně změnit – ale stal okamžitě se pravý opak, staly se z nich ihned jenom nesvéprávné loutky v rukou Výborného, který tak de facto město bez kontroly ovládá. A z toho pak plynou takové hrozné věci, že si třeba sám, bez schválení rady nebo zastupitelstva dovolí podepsat o své vůli další zcela zbytečnou smlouvu na „poradenství so se zimákem“ za 1,5 milionu + DPH.
    Pokud si ale také myslíte, že jsem vyhrožoval, nebo jinak porušil zákon tak na mne podejte trestní oznámení, nebo to už raději prosím neřešte. Právníci si myslí naštěstí něco jiného. Ale v tom není meritum věci. Ten je v tom, že náměstek Popelka, když si to třeba také myslí, tak namísto aby šel na policii, tak tím úkoluje městský úřední aparát, který je placen z veřejných peněz a je určen k něčemu úplně jinému….

  7. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Toto je třeba shrnutí hlavních bodů posledního zastupitelstva. Opravdu jenom „bezbřehá kritika“ ? …pane Havlíčku ?

    * máme velkou radost, že se nám podařilo prosadit Libora Kuchyňu do kontrolního výboru zastupitelstva. Další zodpovědný, čerstvý mladý člověk do zatuchlých struktur vedení našeho města.
    * u psí vyhlášky jsme nakonec dosáhli co jsme chtěli a tak pro příští rok bude poplatek za psy zhruba poloviční oproti letošku. Je fakt absurdní zahrnovat do těchto nákladů, které jsou umořovány těmito poplatky, i útulek pro psy, když tento nemá se zodpovědnými pejskaři vůbec nic společného.
    * od pokračujícího totálního chaosu v přípravě rekonstrukce zimáku se rozhodně distancujeme a nemáme s tím vůbec nic společného. Navic jsme zde veřejně poukázali na obrovský problém v souvislosti s opakovaným zcela zbytečným a nadále pokračujícím vyhazováním veřejných peněz na úplně nesmyslné poradenské činnosti.Kdo tohle už konečně zarazí? Věc podrobně rozebíráme na jiném místě.
    * v defenzivě jsme v boji proti hazardu ve městě, kde hlasování ukázalo, že stále ještě pořád rozhodující politické síly našeho města skrytě usilují o jeho znovuzavedení. Peníze v tom jsou totiž opravdu velké. A proč skrytě? Budeme se konkrétně ptát.
    * chceme razantněji řešit problémy středu našeho města, kolem kterých se pořád jenom tiše opatrně našlapuje bez posunu. Proto jsme navrhli zřídit pracovní skupinu pro řešení sociálního bydlení ve městě, což považujeme za první krok. Výsledek, tedy že to spadlo pod sociální komisi, nás příliš neuspokojil.Hlavně proto, že to zrovna není orgán, který by vynikal přílišnou akčností. Náš pohled na celou problematiku také nabízíme na jiném místě.
    * rozpočet města pro příští rok sice nakonec těsně schválený byl, ale velice překvapilo jak velké množství zastupitelů vyjádřilo podobné pochybnosti jako my tím že jej nepodpořilo. Pouze 22 hlasů pro tak důležitý dokument je opravdu málo a mělo by se to stát varováním pro vládnoucí koalici, že něco je asi úplně v pořádku není.

  8. VladimírV napsal:

    Vážený pane Tomanče,

    jak jsem již výše vysvětlil, politická odpovědnost je kategorií, která nositele nepostihne, tedy vyjma případů prokázané trestné činnosti. Nejsem z těch, kteří by se tedy pouštěli do marného boje.
    Aparát města by Vám měl, a na to máte jako zastupitel právo, vysvětlit, jak to vlastně bylo povolením s působení pana Penna na náměstí. Nemyslím si, že by akce pořádal svévolně.

    Děkuji Vám za výčet aktivit vašeho hnutí, v tom i Vašich osobních.

    Pro mne je záhadou faktický rozsah pravomocí kontrolního výboru, není to pouze v rovině kontroly plnění
    usnesení zastupitelstva?

    Původní megalomanské plány na rekonstrukci HZS, které nevznikly v tomto volebním období, konečně dostaly reálnou podobu. Hlavně pak ufinancovatelnou ze zdrojů města. Zkrátka, bez participace jiných subjektů než je město je idea výstavby multifunkční haly pouze iluzí a rozhodnutí o opravě střechy je proto rozumné. Že i tato rekonstrukce přinese adekvátní výdaje a rovněž tak i nucená odstávka provozu stadionu, je logické. Váš distanc od tohoto, bez toho, že přinesete smysluplný alternativní návrh, si rozhodně mou chválu nezaslouží.

    Myšlenka bourání Prioru (váš volební program) Vás už, doufám, opustila.

    Využití středu města pro sociální bydlení je vzhledem k „lukrativitě bydlení“ rozumné. Problémem ovšem bude vymahatelnost poplatků za bydlení v sociálních bytech, neboli půjde o zvýšený nárok na rozpočtové výdaje.

    Rozpočet, ať už obecní či státní, je velké politikum. Viz kooptování zavřeného poslance PS na hlasování a těsné schválení státního rozpočtu s jeho hlasem. Jinak řečeno, rozpočet je vysoká karta jak koalice tak i opozice při politickém soupeření. Přitom se často rozporuje jen proto, že je to názor protistrany a jen velmi málo se myslí na obecné blaho. A občané zírej.

    Znovu se Vás dovolím zeptat na Váš názor na uplatnění systému participace částí města na rozpočtu.
    Co Vy na to?

  9. Miroslav Tomanec napsal:

    Pane Havlíčku, pokud byste opravdu sledovat jednání zastupitelstva, tak byste musel přece vidět, že úplná absence systému participace byla jedním z důvodů, proč jsem já osobně pro rozpočet ruku nezvedl.
    U Prioru neustále opakujete lež, asi podle taktiky že tisíckrát opakovaná se stává pravdou….Opakuji znovu, nikdy jsme žádné bourání ve volebním programu neměli, ovšem vždycky jsme chtěli s celým prostorem něco dělat. A to je sakra rozdíl. Pokud nechcete být za lháře, tak svoje tvrzení doložite…
    U zimáku a Dukly už jsme dali mnoho návrhů, opět nemáte pravdu. To co se děje nyní je jenom nezodpovědný chaos s mnoha úplně nelogickými veletoči. Ano – za tohoto stavu přístupu je výstavba nové haly naprostou iluzí – pak je však naprosto nepochopitelné, proč se utrácí další milióny za nesmyslnou poradenskou činnost. V tom je opravdu rozdíl s předchozí garniturou , to máte recht, ti takto utráceli jenom statisíce….

  10. VladimírV napsal:

    Vážený pane Tomanče,

    lituji, nelžu. Fcb stránky Forum Jihlava obsahují několik příspěvků týkajících se osudu Prioru. To je možné dohledat i ve vašem volebním programu – viz „Nastartujeme odpovědnou a otevřenou diskusi, směřující ke skutečnému v y ř e š e n í Prioru a centra města“. Jedná se o soukromý majetek a město by i při sebelepší vůli nenašlo odvahu do něj zainvestovat nemalé peníze. To nikomu z vás zřejmě nevadilo, když jste dlouze krmili odpůrce Prioru těšínskými jablíčky. Toto bylo s konečnou platností ukončeno změnou koalice na radnici.

    Pokud jde o osud zimáku, volali jste od počátku, a to správně, po opatrnosti, tedy nepouštět se do megalomanských projektů bez participace dalších spoluinvestorů. Jelikož po nich není vidu ano sluchu, nezbývá městu nic jiného než se o objekt HZS starat s péčí dobrého hospodáře, tedy provést takové jeho úpravy, které by zajistily jeho bezproblémovou funkčnost. Nicméně, Váš současný distanc od logického postupu, který byl schválený, s poukazem na dosud nadměrné vyhazování peněz (kým a za co?) s tím, že nenabízíte jinou reálnou alternativu, svědčí pouze o tom, co jsem zmínil dříve. Jen pro pořádek. I rekonstrukce střechy potřebuje nezbytné projekty a posouzení. A to všechno něco stojí.

    Pokud bylo důvodem Vašeho neschválení rozpočtu na rok 2018 absence participace občanů, máte moje uznání. Jenomže on při povolebních koaličních jednáních nic podobného nepadlo. Rozpočet je tedy postavený na jeho komplexním centrálním čerpání a do voleb se nic nezmění. Primátorova nabídka 100 tisíc Kč byla zřejmě míněna jako žert. Vodítkem k přídělům by mohla být množina investičních požadavků, které by se mohly dílčím způsobem řešit participací jednotlivých částí města. Jsem přesvědčený o tom, že by jejich občané dokázali vydefinovat priority ve své lokalitě při vědomí toho, že budou řešené.

    Zdraví Vladimír Havlíček

  11. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Ale no tak to vidíte že to jde – už správně nepíšete o žádném bourání, ale vyřešení prostoru, tak jak to ve skutečnosti je. A to je sakra rozdíl. Tak doufám, že už si to jednou pro vždy takto zapamatujete, tuto formulaci. Tedy …. vyřešení celého prostoru, nikoliv bourání. Pokud budete chtít, vezmu vás jako veřejnost na workshop, který na toto téma pořáda radnice 13.2. Není všechno špatně, jak říkáte jenom vy, že říkám pořád jenom já. Chválím zhusta, počkejte si na třeba na zítřejší bod Telečská.
    Postup se zimákem je ale nadále zcela nelogický, nehospodárný a pitomý a je mu už třeba někdy konečně říci dost. Ano, správně píšete, že i rekonstrukce střechy potřebuje nězbytné projekty a posouzení – ovšem s těmi se pořádně ještě nezačalo ! A byl na to čas od roku 2012, kdy se střecha nechala posoudit, v roce 2019 končí platnost statického posudku střechy a teprve teď , v roce 2018 se ti současní ještě ani pořádně neprobudili, protože si pořád nechtějí přiznat, že se jedná o mimořádnou, havarijní situaci. Naopak – pořád se davají zcela nemyslné, naprosto neúměrné peníze do poradenské činnosti – a došlo to až do takových absurdních konců, že ten externí poradce, který je za těžké miliony teď vybrán, bude vybírat dalšího poradce. Kocourkov nejghrubšího zrna. Tady jste bohužel úplně mimo. Věřte mně. Aspoň jednou.

  12. VladimírV napsal:

    Vážený pane Tomanče,

    jsme z jednoho města a posloucháme názory a přání Jihlaváků, tedy i těch, kteří si bytostně přáli zbourání Prioru a přeložili si tak význam slov „konečné řešení Prioru“. Toto jste jim nikdy nevyvracel, např. ani jejich pochvalné sdílení fotomontáže náměstí bez jeho budovy na fcb stánce Forum Jihlava. Dál bez komentáře

    Pokud jde o zimák, jak vidím, bude to opět jedno z klíčových témat předvolební kampaně. Opakuji. Každá změna v řešení vyžaduje výdaje navíc. Projektantovo srdce se tetelí blahem, když k ní dochází. Pokud jde skutečně o havarijní stav, jak tvrdíte, platí jiná pravidla pro postup při jeho odstranění, hlavně pak z hlediska času realizace. Zvedl jste hlas a donutil zastupitele k přijmutí tohoto názoru? Nebo je skutečně potřeba různých poradců, aby konstatovali opak a tak podnítili radnici k normálnímu postupu, který bude časově, tedy i finančně náročný? Ano, na celou situaci lze nahlédnout jako na určitý alibismus těch, kteří o postupu rozhodují. Proč asi? Tím se vracím i k Vašemu postupu, kdy najednou nechcete mít s danou problematikou nic společného. A to se prosím týká jedné z největších investic města. Je to správně?

  13. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    To není pravda, že s … danou problematikou nechceme mít nic společného !!! Zatemňujete! Mluvíme o tom na každém zastupitelstvu, neustále předkládáme nové a nové návrhy. Posledně už jsme prohráli o jeden, jediný hlas. Dneska budou další dva návrhy ! Píšu o tom dlouhý seriál, kde se neustále snažím dokomentovat aktuální stav – a z toho jsou úplně jasné ty veletoče, bezradnost, chaos….Po dnešním jednání bude další díl, zkuste se do toho třebas začíst ať se na to podíváte trochu objektivněji. Ostatně – co vy jako velký odborník na komunální politiku, byste menšině opozičních zastupitelů v této situaci poradil ?

  14. FL napsal:

    https://www.irozhlas.cz/volby/milos-zeman-vaclav-klaus-jiri-drahos-prezidentske-volby-2018-prezidentska-debata_1801281345_hm

    Miloš Zeman: Já bych tě doplnil. Pražská kavárna, což je takové společenství sebe se utvrzujících lidí, kteří v životě příliš mnoho nedokázali, teď asi, pokud nebude chtít pět let fňukat, že neprošel její kandidát, bude muset zavřít ústa. Zdůrazňuji, zavřít ústa. Já jsem pověstný originálním překladem anglických výrazů. Nicméně výraz ‚Shut up‘ (anglicky drž hubu; pozn. red.) je natolik přeložitelný zdvořile i méně zdvořile, že ponechávám na každém, pro jaký překlad se rozhodnou.

  15. FL napsal:

    Pokud tady pan Havlíček chce popřít, že se prezentuje jako obdivovatel Zemana, tak nepíše pravdu. Doufám, že si alespoň přečte, že ten jeho ,,morální vzor“ o zavření úst mluvil. Ovšem to by musel chtít.

  16. VladimírV napsal:

    Pro pana Tomance:

    Návrh na privatizaci Dukly, který jste prosazovali, zároveň neřešil HZS. Dle mého názoru to byl pokus o vymanění se z financování klubu, přičemž o tomto bylo farizejsky pomlčeno.

    Pro pana FL:

    Nejsem příznivec Miloše Zemana, volil jsem ho zkrátka proto, že jeho soupeři byli pouze druhou ligou. Dát slabému protikandidátovi hlas jen proto, že nechci Zemana, je málo. Ano, pan Zeman mluvil o zavření úst nikoliv držení huby. Že si tak někdo přeložil anglický výraz, je jiná.

  17. Daňový soumar napsal:

    Máte pravdu, Byl slabý co se týče lhaní, byl slabý co se týče arogance,byl slabý co se týká ješitnosti, byl slabý co se týká pomstichtiviosti, byl slabý co se týká pletichaření, byl slabý co se týká populismu a byl slabý z hlediska rétoriky. V tom všem měl Mlha výrazně navrch. (A ještě bychjh zapomněl, že Vám domů chtěl nastěhovat muslimy, v tom byl výrazně slabý). Ale hlavně nebyl soudný !!! 🙂

  18. VladimírV napsal:

    Pro Daňový soumare,

    pana Drahoše znám toliko z jeho předvolebních debat. Nad svými protivníky z 1. kola nikterak nevynikal a některé své dřívější názory v debatě se Zemanem poněkud upravil. Líbí se mi Horáčkův příměr, že lidé zvolili víno nevalné kvality před destilovanou vodou. Jestli to uvedl z neznalosti nebo záměrně, nevím. Pravil totiž, že destilovaná voda je rovněž pitná. Což je samozřejmě omyl, tak jako by bylo omylem Drahošovo vítězství. Jeho prohra prospěla především jemu samotnému, protože by se musel vypořádat se všemi těmi, kteří by mu připomněli své „nezištné“ zásluhy na jeho triumfu. Samotná kolektivní strategie „antizeman“ spojená s prosazováním Drahošovy slušnosti nebyla opravdu silnou kartou.

  19. Honza54 napsal:

    Pane V.H, než volit p.Zemana, radši nevolit nikoho – zachovat si postoj k této osobě.

  20. VladimírV napsal:

    Pane Honzo54

    Já jsem volil Zemana, protože sdílí ideu přímé demokracie.

  21. XXXXX napsal:

    Abyste se neposrali. Tak volil Zemana. A co? Zbořil se svět? Běžte už vy spravedliví kokoti doprdele s tou volbou. Co jste volili vy taky šaška tak co komu vyčítáte.

  22. Daňový soumar napsal:

    Zemanovi je idea příme demkracie u zadele. Jinak by ji tady za 29 let co tu s přestávkami tento populista vládne dávno zavedl. Přímá demkoracie u něj je to, že opozice drží ústa …

  23. Honza54 napsal:

    XXXXX – ten kdo dost inteligence a slušnosti nepobral. I tací mezi námi žijí :-))))

  24. VladimírV napsal:

    Pane Daňový soumare.

    Dovolím si nesouhlasit. Změna volebního systému na přímou volbu je záležitostí změny Ústavy. Za Zemanova působení v politické exekutivě, kdy se stranickost ještě nepřežila, se pochopitelně nic takového neplánovalo. Mám v živé paměti nechutnosti, které se děly při druhé prezidentské volbě (Klaus), což mimo jiné přispělo ke schválení změny Ústavy.

    Přímá volba prezidenta je první vlaštovkou a nebýt „ošklivého“ Zemana, nenašlo by se ani tolik jejích odpůrců. Zemanova opozice rozhodně nedrží ústa, akorát je poněkud zmrazená jeho vítězstvím, což považuji za přechodný jev. Její chvíle bezbřehé kritiky přijdou. Jestli je to pro společnost dobře, to ukáže doba.

  25. Fejinka napsal:

    Vláďo, kdyby ti všichni co odsuzují Zemana, počínaje prohranými kandidáty, politiky, herci, umělci a konče posledním fandou Drahoše, že vyhrál v demokratické volbě Zeman a říkají si demokraté, tak to vezmou sportovně a uznají porážku. Jenže s Tebou musím souhlasit, že tomu tak nebude. Právě naopak a to tzv. rozdělování společnosti bude dále pokračovat a kde a čím to může až skončit… Nyní bude číslem jedna na tapetě SPD Tomio Okamury – že o něm a jeho hnutí nebylo slyšet před parlamentními volbami (Zeman bude až dvojka) a už se to projevuje v masmédiích. Ten strašák přímé demokracie, další přímá volba starostů, hejtmanů a odvolatelnosti neschopných politiků během volebního období, to je pro řadu současných politiků a vysokých státních úředníků jako čert a svěcená voda. Vystoupení z EU, NATO a imigrace je pro tyto lidi až druhotná záležitost, prvně jsou to ta známá plná koryta.
    Představ si, kdyby se ten Babiš opravdu dohodl s SPD a KSČM na nějaké spolupráci. Já bych si nic lepšího nepřál, konečně by se snad začal ten Augiášův chlév v Česku čistit. Opravdu to chce změnu jak říkal Drahoš a jeho příznivci, s tím souhlasím. Jenže oni neřekli jakou, pokud myslí ty ekonomické kontrakty na Rusko a Čínu, tak by si měli vzpomenout kdo tam byl všechno v poslední době na návštěvě a kde byl čínský prezident.

  26. Daňový soumar napsal:

    Mohli byste mi konečně říct, kdo bude politiky odvolávat? Jak si to představujete a kde ve světě to funguje? Takovou pohádku bych chtěl fakt slyšet. Odvolat by ho asi mohl jen ten kdo ho volil. A to je při tajné volbě jaksi nemožné. A odvolávat ho hlasy toho kdo ho nevolil? To bychom tu brzy měli vládu jedné strany. Tyhle fantaskmogorie jsou jak ze zvláštní školy, nebo ústavu duševně chorých …

  27. XXXXX napsal:

    Teď jsi mi to naložil Jeňyku.

  28. Daňový soumar napsal:

    Fejinko a co tahle odvolat neschopné občany. Kdo má IQ pod sto deset nebude smět k volbám a tečka. Nestačilo by, kdyby voliči všichny ty, které někdo načapá na švestkách, nebo při lži, nebo při … jednoduše příště nevolili? Ovce ale u nás rozhodnou tak, že máme trestně stíhaného premiéra s minulostí STB. Na hradě sedí soudem uznaný lhář (nebudu zde vypisovat všechny jeho aféry a problémy se spolupracovníky, kterými se donekonečna obklopuje). Takové čůčo proti destilce může s odpuštěním volit jenom magor.

  29. Honza54 napsal:

    pro XXXXX – ale slušně

  30. Berka napsal:

    Destilovaná voda se pít dá relativně bez problémů – akorát ne dlouhodobě. Člověk z ní taky chodí s prominutím častěji chcát…

    Daňový soumare – to je právě ten paradox. Vyčítáte dědkovi že je hulvát – a sám polovinu svých spoluobčanů označujete za magory. Rozdělujete společnost stejně jako zeman.

    Jak píše pětiX, už se na to všichni vykašlete a věnujte se něčemu užitečnějšímu. Dobrou noc.

  31. Daňový soumar napsal:

    Já o tom vím. Někdy je ale potřeba začít diskutovat po jejich. Pokud jim to nevadí u toho koho volí, pak jim to dozajista nemůže vadit ani u názorových oponentů. Naopak se jim taková diskuse musí líbit a musí se v ní vyžívat 😀 . Takže jaké rozdělování ? 🙂 Já se přizpůsobuji …

    Teoreticky je možné za destilovanou vodu brát i např. sníh či déšť, jelikož vzniká odpařováním z jezer, moří, či toků. Nicméně cestou dolů už se na ni v ovzduší nějaké ionty naváží. Její dlouhodobé pití je opravdu škodlivé. Ani přísun iontů, které jsou v ní obsaženy, z různých doplňků stavy totiž nestačí.

  32. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Je hrozně zajimavé, jak fenomén volby Zemana úplně vším rezonuje – i tady, u tématu úplně jiného se aktéři diskuse k němu hned dostali. Samozřejmě – i zde vše souvisí se vším – tak jako komunální politika o které to zde původně mělo být, souvisí s tím, co se děje nahoře – tak do toho všeho logicky právě zapadá i volba Zemana, ke které se to tu dostalo. Tím co jsem ale měl prvotně na mysli, je konkrétní znak „babišizace“ společnosti v našich městských podmínkách. Tak jako si AB myslí, bude stát účinně řídit jako firmu (ovšem problémem je, že to není jeho „firma“, ale nás, daňových poplatníků, kterých je tedy zaměstnanec a má se jím zodpovídat…), tak si prostě jeho pohůnci na komunální úrovni myslí, že je možné využivat městský aparát placený z veřejných peněz k potlačování názorových oponentů. A to je podle mého názoru veliké nebezpečí, kterému je třeba čelit.

  33. Fejinka napsal:

    Ono když se chce, tak jde všechno, Daňový soumare. Ale musí se chtít. A těch fantasmagorií tady za havloidů a spol. za 28 let bylo „neurekom“. Samozřejmě, že ti, kteří na tom příšerně vydělali a vydělávají (ať už jakkoliv a parazitují na současném systému) žádné změny nechtějí, to je z jejich strany pochopitelné. Vše se vyvíjí. Nechme toho Babiše ať se předvede a nebo se znemožní. Proč by tu šanci také nemohl dostat jako ti před ním, horší už to být nemůže, třeba ve spojení s komunisty nebo s SPD (proč by to nešlo i na celostátní úrovni, když to jde na komunální). A pokud by byly nové volby, tak věřím tomu, že ten Babiš dostane ještě více hlasů (pokud se to nezmanipuluje) a některé partaje skončí v propadlišti dějin a bylo by dobře.

  34. VladimírV napsal:

    Pane Daňový soumare,

    odvolávat politiky by samozřejmě mohli ti, co je volili. Existuje něco jako společenská smlouva s voliči a smluvně zakotvené důsledky jejího neplnění.

    Pokud diskutujete, je to dobré, bohužel máme svobodu, tudíž je i žádoucí názorová odlišnost jako hnací motor pokroku. Vaše hanlivé označení téměř 3 milionů voličů Zemana je výrazem skrývaného vzteku z prohry protikandidáta. To Vás poněkud diskvalifikuje, což je na škodu diskuze. Viz podobný názor pana Bernarda.

    Vážený pane Tomanče,

    dobře víte, že se v politickém zápolení stává, že dochází k názorovým střetům. Váš výraz „babišizace politiky“ se dá vysvětlit různě. Např. nálepkováním všech stoupenců hnutí ANO, že si přisvojují vládnutí na radnici. V rámci koalice, kde nemají většinu, jak to dělají? Městský aparát může využívat každý ze zastupitelů. Problémem je, že ne každému se hodí odborné vyjádření úředníků k jeho demagogického názoru. Případnému nebezpečí se dá čelit hlasováním, bohužel s rizikem, že nedopadne ve Váš prospěch. Já v tom vidím nedostatek pádných argumentů. Např. v otázce osudu HZS jste ostatní nepřesvědčil, že se jedná o jeho havarijní stav, čímž by se dalo leccos urychlit. Pouhé strašení tím, že může střecha spadnout, bez příslušného statického posudku, je očividným příkladem demagogie. Vaší nevýhodou navíc je, že další opoziční partner (ODS) si v dané kauze pouze líže rány, čímž trpí síla oponentní argumentace.

    Zdraví Vladimír Havlíček

  35. Daňový soumar napsal:

    🙂 jo je to frustrace 🙂 Z a prvé ani nevíte jestli jsem byl u voleb a za druhé víte kulové proč a koho jsem volil. A dovolím si upozornit, že jsem pouze reagoval na vaše příspěvky. Nikolivěk, že bych toto téma vytahoval já. Takže děkuji za školení, nicméně ani jeden z Vás mi nedokáže odpovědět na otázku, jak chcete technicky dosáhnout odvolatelnosti politiků?

  36. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Vážený pane Havlíčku, ano v máte pravdu, nepodařilo se nám vyburcovat vedení města k větší aktivitě a změně přístupu v této hrozivé situaci střechy zimáku. Což je opravdu na pováženou – byť to bylo velice těsné, chyběly nám pouze dva hlasy nemocných opozičních zastupitelů, protože dva z koalice, konkrétně z KDU- ČSL , naše návrhy podpořili. Ukázali tím nadřazení zájmů občanů města nad zájmy stranické a koaliční. A dál už pravdu nemáte a bohužel je to demagogie z vaší strany. Protože statický posudek samozřejmě existuje, je z roku 2012 a jasně vymezuje konec životnosti střechy rokem 2019, s tím že nejpozději v roce 2017 je zapotřebí zahájit řešení střechy. No a do konce toho roku se nestalo vůbec nic konkrétního, neexistuje žádný projekt, reálný harmonogram, nebylo zahájeno žádné výběrové řízení – jenom se dál a dál utrácejí veřejné peníze za zcela nesmyslné poradenství a vše se soustřeďuje pouze na to, jak „legálně“ odčerpat z městského rozpočtu co nejvíce peněz. A nemáte pravdu ani v tom, že by snad předchozí role ODS na tom něco změnila – jednak samozřejmě všichni návrhy podpořili, protože vážnost situace vnímají a jednak je vyloučeno jakkoliv zlomit místní mocenský blok ANO-ČSSD, který v tom čerpání městských peněz jednak jede společně a jednak tu situaci svou nečinností od roku 2016 aktuálně způsobil !

  37. Svatopluk Beran napsal:

    Mohli byste mi konečně říct, kdo bude politiky odvolávat? Jak si to představujete a kde ve světě to funguje? Takovou pohádku bych chtěl fakt slyšet. Odvolat by ho asi mohl jen ten kdo ho volil. A to je při tajné volbě jaksi nemožné. A odvolávat ho hlasy toho kdo ho nevolil? To bychom tu brzy měli vládu jedné strany. Tyhle fantaskmogorie jsou jak ze zvláštní školy, nebo ústavu duševně chorých …

    Když to bude tajné DS, jak budeš vědět kdo volil, kdo nevolil, kdo odvolal a kdo neodvolal. Co s tím má společného vláda jedné strany? Přibliž mi prosím logiku tvého přemýšlení.

  38. Berka napsal:

    Fejinka :

    „Samozřejmě, že ti, kteří na tom příšerně vydělali a vydělávají (ať už jakkoliv a parazitují na současném systému) žádné změny nechtějí, to je z jejich strany pochopitelné. Vše se vyvíjí. Nechme toho Babiše ať se předvede a nebo se znemožní.“

    To je další paradox. Naprosto si odporujete. Zkuste se prosím pane Fejinko podívat, jak velké dotace čerpá Agrofert díky SOUČASNÉMU systému. Babiš skutečně žádné změny nechce. Jenže hrozilo že se začnou radikálně utahovat dotační kohoutky a proto se dal na politiku.

    Říkáte – „nechme ho ať se předvede“. Tím jako byste říkal „nechme ho, ať si mastí kapsu dál. A více a radostněji. A když si za pět let řekne o prezidenta, však mu za koblížek svůj hlas dáme“…

  39. VladimírV napsal:

    Pane Daňový soumare.

    Je těžké vysvětlovat pojem „společenská smlouva“ jako prostředek kontroly zvolených politiků, potažmo tlak na jejich rezignaci v prostředí, kdy se u nás pojem politická zodpovědnost bere na lehkou váhu. V tom se lišíme od praktik tradičních demokracií, kdy se politici, kteří se „nepovedli“ dobrovolně vzdají svých funkcí. U nás se „hříšníci“, zabalení do ochranného krunýře svých stran, chovají ve stylu Bratrstva kočičí pracky. A jsou schopni ve volbách stáhnout i celou stranu pod vodu.

    Je mi jedno, koho jste volil, už méně mi je jedno, že mne považujete za magora – viz Vaše: „Takové čůčo proti destilce může s odpuštěním volit jenom magor.“. Toť vše.

    Vážený pane Tomanče.

    Existující posudek odkazuje na termín životnosti střechy. To není stejné jako konstatování havarijního stavu. Proto je dobré mít nový statický posudek. Pro mne z toho vyplývá problém výměny střechy a s tím související paralyzování části zápasů v Jihlavě. Co takhle učinit výměnu v etapách? Po jedné sezóně odstranit střechu, případně opravit osvětlení, a po druhé pak instalovat střechu novou? Kde je psáno, že se nemůže hrát pod širým nebem. I na to jsme byli zvyklí a rádi chodili na hokej.

    Je vidno, a to i ze včerejšího zastupitelstva, naplno začal předvolební boj, po Vašem mocenský boj. Dovolím si poznamenat. Pouhá kritika „starých pořádků“ bez reálné přidané hodnoty nikomu úspěch nepřinesla.

  40. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Fakt těžký, pane Havlíčku, už to zase nemá smysl, vyměňovat si takhle názory. Vy si vybíráte, jen to co se vám hodí k vaší nepřetržité obecné kritice. A furt dokola. No o čem jsem včera celou dobu mluvil a dneska píšu ? No že je zapotřebí okamžitě nechat udělat nový statický posudek, aby se mohly udělat opatření k takovému prodloužení životnosti stávající střechy aby se mohla střecha výměnit a nemusel se omezovat provoz zimáku…A že je třeba okamžitě změnit přístup všech zaintresovaných a kompetentních aby se tohle začalo hned dělat, nikoliv jenom vymýšlely další a další odklony peněz nějakým poradenským firmám, jako dosud….
    Hoši už to maj za pár do voleb, tak se to tam takhle nějak bez konkrétního posunu došolíchá a co bude po nich už je moc nezajímá. Ach jo. Buďte zdráv

  41. VladimírV napsal:

    Vážený pane Tomanče,

    včera jste, a to několikrát, zmínil havarijní stav střechy a poté strašil jejím spadnutím. Proč takovéto fabulace. Proč se nesoustředit na řešení její výměny bez toho, že by byl podstatně omezen její provoz. Čekáte snad, že Dukla spadne do 1. ligy nebo ji snad někdo zprivatizuje a převede ji do jiného města? Nejde přece jen o extraligový celek, ale o jedno z největších sportovních a kulturních center Jihlavy.

    Mějte hodně sil, na politické scéně se začínají prosazovat další subjekty.

  42. Daňový soumar napsal:

    Pane Vladimíre,
    s tou smlouvou si děláte srandu? Zeman by na západě musel odstoupit 100x a už by po něm ani pes neštěkl. Korunou je jmenování trestně stíhané osoby premiérem. Ale ono se to klasicky česky zahraje do autu a všichni budou happy. Už je to vyjmuté z fondů EU, tak se vlastně nic nestalo.

  43. XXXXX napsal:

    Malá ukázka prolhanejch jako je daňovej chytrák.

    „Zemanovi je idea příme demkracie u zadele. Jinak by ji tady za 29 let co tu s přestávkami tento populista vládne dávno zavedl. Přímá demkoracie u něj je to, že opozice drží ústa …“

    Tak bezpochyby je Zemanovi idea přímé demokracie u prdele. Ale zemi vládnul 4 ne dvacet devět let. Ledaže by si pan chytrej somár snad myslel, že zemi vládne president. No i tak mu jich 20 chybí.
    A to je furt dokola.
    Teď bude co?
    Jo, podpoří ho pitomec54. Ale ten je jen blbej, ne prolhanej.

  44. Daňový soumar napsal:

    Fajn, nevládne, ale je namístech kde k tomu má setsakra blízko. Předseda druhé nejsilnější strany, předseda nejsilnější strany, předseda parlamentu, předseda vlády, předseda vlády která se nedostala do parlamentu prezident. Celkem cca. 19 let ve vrcholné politice.

  45. Daňový soumar napsal:

    Předseda strany která se nedostala, ne vlády :).

  46. Honza54 napsal:

    pro XXXX – těch urážek bylo dost, tak mi dovolte i něco pro vás, je štěstí, že takovýto vulgární a stále urážející pitomec žije na okrese jenom jeden.

  47. XXXXX napsal:

    Jo, to souhlasí, ale hlavně už nic…. už nikdy nic nedokáže ikdyby se tvářil jako vládce soustavy, ani teď, ani jindy, tak proč tolik emocí? Víš stejně dobře jako já, že jeho vliv je 0, nula, zero. Tak proč to omíláš furt dokola? Jakej vliv má na přivandovalce, jakej vliv má na rusko, na zbraně, na referendum, zákon co odpinkne mu stejně schválej znova. Co je to za hráče. A pohádky o jeho kancléřovi, poradcích. A jestli si někdo z nich něco ukrad? K smíchu. Havel s Klausem tuhle zem, či spíš její zbytky rozdali svejm kumpánům a co se stalo? Primátoři v Praze, jeden zmetek vedle druhýho, premiéři – zloděj, zloděj, kurevník, magor proti všem, zloděj, presidenti vochlasta světového věhlasu, zloděj, magor a my se tím máme saturovat? Proč? A navíc, kolem Drahoše či kterýhokoli jinýho by se stáhla úplně stejná smečka vyžírků a vychcánků, tak o co vlastně jde? Co s tím já jako dokážu udělat? Vesele se tomu zasměju a žiju si svůj život jak to jen jde. A nikdo z těchhle sráčů mi stejně nic nemůže. Já vím, že to co se děje je špatně, ale půjdu na Hrad, či do sněmovny to vystřílet? Nakonec, stejně si děláš, co chceš. Nebo si snad myslíš, že ti někdo z těchhle hajzlů pomůže? Mě osobně nic nechybí. Vydělávám si dost, žíju si v klidu a jediný co mě prudí je, že mí kámopši musej chodit hulit před hospodu. A vlastně ani nevím proč marním čas tady.
    Jo já vím je to všecho nízké a přízemní. No a co.

  48. XXXXX napsal:

    Jendo dej si pohov, je to sice hezký jak se snažíš, ale jediný co ti jde je srát se do mě, jinak co napíšeš je píčovina na druhou, jo dík bohu jediná v okrese.

  49. Daňový soumar napsal:

    Pokud bych bral život takto, tak by mi asi bylo nejlíp za totáče. A i kdyby byly Zemanovi protikandidáti obklopeni kýmkoli, tak jednu věc by určitě, až na jednoho, neudělali. A tou je jmenování Bureše premiérem. Proč to Zeman udělal je nasnadě.

  50. Honza54 napsal:

    XXXXX – to nebylo originální 🙂

  51. Fejinka napsal:

    Pane Berko, já si myslím, že těch dotací je daleko, daleko více a o nich se nemluví (i ten ožrala Polívka, s prominutím, dostal na ten jeho statek dotaci). Pokud se nepletu, tak Babiš měl prohlásit, tak žádné dotace nedávejme. Jenže Babiš se stal premiérem v demisi, tak je na tapetě a jeho předchozí prohlášení o korupci a rozkrádání mu také nepřidala, třebaže to asi myslí dobře a hloupě to řekne v nevhodnou dobu. Tím ho nechci obhajovat. Jenže tady ta kauza se hodila a tak se s ní vyšlo ven, pochopitelně před volbami. Kdyby se všechny kauzy od roku 90 měly řešit, tak soudy nedělají nic jiného a budou mít práci na hodně velkou dobu dopředu. A chtěl bych vidět ty prořídlé lavice např. v PS a S. některých politických stran. Na tyto lidi by musela být asi extra věznice. A nejenom na politiky, ale na všechny, kteří měli majetkoprávní, dotační a podobné kauzy pod palcem a hlavně, to ovlivnit. Tady musí platit – žádná promlčecí doba.
    Máme 100 let založení republiky a osmička na konci. Proč neudělat konečně pořádek, chce to odvahu.

  52. Berka napsal:

    Pane Fejinko, já vůbec neměl na mysli Čapí hnízdo. To je kapka v moři. Já myslel stálé dotace na biopaliva atd. Prostě bohužel je zcela PROKAZATELNÝM faktem, že Agrofert a spol. pobírá na dotacích VÍCE, než odvádí v ČR na daních – i když se Babiš pořád ohání tím, jak dává práci lidem a platí daně.

    A to Čapí hnízdo – a jeho účelovost – ono je to těžké. V česku je POŘÁD před volbama. Každý rok se někam někdo volí, mnohdy i víckrát. Takže je těžké něco „načasovat“ mimo volby. Ale hlavně – pokud si pamatujete, vzniklo to celé tak, že věc začal vyšetřovat OLAF, orgán evropské unie. A je úplně jedno, jestli úplně na začátku třeba bylo nějaké udání. Opravdu si myslíte, že se dal milej OLAF zkorumpovat a ovlivnit tak, aby začal vyšetřování i když k němu neměl žádné indicie a tak, aby to bylo před volbama v česku ?

    Píšete : „Proč neudělat konečně pořádek, chce to odvahu.“ – tomu teda ale už vůbec nerozumím. Jak sakra teda chcete ten pořádek udělat, když jedním dechem babiše omlouváte s tím, že „ostatní také kradnú“. Přece začít od hlavy by bylo úplně nejlepší, ne ? Jestli o některém z těch ostatních poslanců něco víte, podejte na ně trestní oznámení. Může to udělat každý občan ČR, klidně i písemně a i když to hodně lidí neví, VŮBEC NIC TO NESTOJÍ – podání trestního oznámení je úplně zdarma a nemusíte mít žádného právníka ani mít nějaké právnické vzdělání. Prostě jen napíšete na kus papíru „Kalousek je zloděj a korupčník – vím o tom, že 3.3.2010 přijal v Bítovčicích v hospodě úplatek od Bakaly a proto se zřejmě dopustil trestného činu“. To podepíšete a donesete do staré nemocnice na podatelnu, nebo pošlete poštou.

    Jenomže každý u nás VÍ že Kalousek je největší zloděj a korupčník (protože to guru Babiš neustále lidem vtlouká do hlavy, tak to přece MUSÍ být pravda), ale nikdy nikdo nepřišel s jedinou konkrétní informací, nebo oznámením.

  53. VladimírV napsal:

    Pane Daňový soumare.

    Ano, na západě by politici museli odstoupit. Hovoříme prosím o prezidentovi, nikoliv o Babišovi. Jenže, ono to má háček. Náš přímo volený prezident je z Ústavy neodpovědný vyjma vlastizrady. Nota bene, občany znovu zvolený. Při známém faktu, že je předseda vlády v demisi trestně stíhaný. Proč by tedy měl prezident odstoupit?

  54. Fejinka napsal:

    Pane Berko, Vy tak rád chytáte za každé slovíčko podobně jako jeden pán tady. Jak já, obyčejný plebejec z Vysočiny, můžu dát trestní oznámení na někoho z Práglu, když se mi do ruky nic konkrétního nedostane. O tom všem hovoří naše média všeho druhu, některá víc, jiná mlčí. Podle toho kdo je platí. Konkrétně Kalousek má tak všechno dobře „posichrované“, že se dokonce i rozvedl… proč asi (viděl jsem jeho haciendu u Bechyně-novodobý opevněný hrad). Opravdu je to od Vás hraběcí rada. Babiš chce aspoň něco udělat s tím naším zanešeným rybníkem, není to můj kůň, ale snahu má a hlavně má dostatek financí a není na nikom závislý a nezapadá mezi ty ostatní zbohatlíky, jenom těmi penězi. Na OLAF také nejdou dobré reference a o Bruselu raději nemluvit (tady se musí začít prvně renomovat). Víc se k tomu vyjadřovat nebudu.

  55. Berka napsal:

    No a co Babiš udělal za ty uplynulé čtyři roky ? Jak ten zanešený rybník vyčistil ? Tak že přibral do státní správy DVANÁCT TISÍC úředníků. To je opravdu super výsledek.

    Aha, oni ho brzdili socani a lidovci – jinak už byl rozpočet dávno v přebytku, že 🙂

    Mě pořád nejde na rozum, proč si třeba Babiš s Kalouskem tyká. Kdyby to byl takový parchant a já mu šel po krku, tak mu ani ruku nepodám, natož mu říkat Mirku. Divím se, že ve vašem věku ještě pořád neznáte přísloví „vrána vráně oči nevyklove“.

    Určitě vám vaše názory nevymlouvám a ani je nemám za zlé – vy nikoho neosočujete, ani nikomu nenadáváte. Takže moje polemiky prosím neberte nijak ve zlém. Prostě vám přeji příjemné růžové snění.

    P.S.: Já fakt, ale fakt nejsem „pan Berka“…

  56. Fejinka napsal:

    Beru to jako Váš nick, pane Bernarde,
    necháme si každý své a uvidíme jak se situace vyvine časem. Přeji hezký večer.

  57. XXXXX napsal:

    Daňovej: no nevím ,proč to udělal, ale s babišem máš pravdu.
    Berka: No on o to není tak jednoduchý. Když se stanovovaly dotace na „bío“ tak u toho Babiš nebyl. Tedy ne jako politik, jak to bylo doopravdy nikdo z nich nepoví.
    O tom, že je Kalous zmetek nepochybuju. Mě úplně stačí armádní padáky. Jistě si vzpomeneš.

  58. Berka napsal:

    Určitě, nemyslel jsem to tak, že Babiš dotace vymyslel, ale jak jsem psal – jde mu o to, aby je udržel nebo ještě líp znásobil. Za tu dobu co je u lizu se mu to povedlo zatím velmi slušně…

    Kalousek rozhodně parchant je. Nejen padáky (jojo, pamatuju), ale i další věci. Když byl na financích, bojoval za ořezání paušálů živnostníkům. Ale jakmile byl v opozici a přišel s tím samým Babiš, tak plamenně začal bojovat za živnostníky. Pacholek a faleš prvního řádu. Jenže jak říkám – jsou to všechno kamarádi. Babiš, Kalousek, Zeman, Klaus, prostě partička co si tady už třicet let předává žezlo. Naoko si nadávají, ale ruka ruku myje.

  59. Daňový soumar napsal:

    Nechci se Kalouska zastávat ale armádní padáky jsou mu přisuzovány trochu neprávem. Doporučuji si přečíst toto https://pavelkolar.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=67906.

  60. Daňový soumar napsal:

    Pane Vladímíre četl jste dnes v tisku o tom jak to chodí v Lánech ? Pokud ne, doporučuji si přečíst. S vaší hroší kůží (nepřístupná jakýmkoli argumentům – nepodobnou většině politiků) to ovšem určitě nic neudělá. To je totiž jen nevýznamná marginálie. V tomto světle je volání po odvolatelnosti politiků a nějaké společenské smlouvě srandovní, ba přímo komické.

  61. VladimírV napsal:

    Pane Daňový soumare.

    Podotýkám. Nejsem nepřístupný jakýmkoliv názorům, vyjma těch, co mne chybně nálepkují, případně osočují. Snažím se argumentací vyvrátit, že stav není pouze jednobarevný. O tom je přece diskuze.

    Připouštím, že do stadia přímé demokracie nelze vplout za současné morálky společnosti. To ovšem neznamená ji sveřepě předem zavrhovat. A když se konečně ujme např. přímá volba prezidenta, a on není zrovna můj kůň, tak honem horovat po návratu zpět. Toto se komické zdá zase mně.

  62. XXXXX napsal:

    Daňovej: Kolář je fabulátor prvního řádu, takže zrovna on teda moc důvěryhodnosti nebudí. Jistý ale je, že Kalous nikdy nic nepodepsal, a proto je: NEVINEN.

  63. Daňový soumar napsal:

    Fajn tak tady to není od fabulátora, ale asi to stejně nebude pravda http://forum24.cz/jenny-nowak-kalousek-komunisti-a-padaky/

  64. Miroslav Tomanec napsal:

    Daňový soumar : dvakrát velký palec nahoru 1.Lány 2. Hroší kůže…,To opravdu tedy sedí. A hrozně jsem se tedy nasmál jak jste pane Havlíčku přístupný jakýmkoliv názorům…..no tak asi podle vzoru velkého vašeho vzoru…. vždyť je to přesně naopak! Když vám někdo jasně zdokumentuje že nemáte pravdu, tak bleskově uhnete, abyste se po chvíli vrátil kde jste před tím skončil…

  65. venca napsal:

    Všichni jste Milan Dvořák !!!

  66. Berka napsal:

    Ad padáky – já pokud se pamatuju, tak nešlo ani tak o úmrtí parašutisty (i když teda po skončení vyšetřování byl pokud vím vydán zákaz jejich provozu, takže zjevně asi nešlo jenom o chybu pilota), ale hlavně o to, že kontrakt získala firma která padáky předtím nikdy nevyráběla a že je armáda pak nepoužívala kvůli špatným vlastnostem, odebrala jich jen zlomek nasmlouvaného množství a ty nakonec po pár letech ležení ve skladu v tichosti rozstříhala na šusťáky. Všechno to stálo pár set milionů a Kalousek PRÝ byl u toho. Kontrakt nepodepsal (na to neměl tehdy číslo, byl jen náměstek), ale domluvil. Korupce se samozřejmě neprokázala, ale šéf firmy co padáky vyráběla byl snad někde ve vedení KDU-ČSL, která tehdy obranu ovládala. Takhle to pokud vím tvrdily a asi stále tvrdí nestranné zdroje.

  67. Berka napsal:

    Pak si taky vzpomínám na nějaký „výhodný“ prodej kasáren, co snad prý Kalousek podepsal. Museli je nakonec koupit zpátky a ještě k tomu přidat tučné odstupné, protože při prodeji „zapomněli“, že tam ve skutečnosti sídlí akademie věd 🙂

  68. Daňový soumar napsal:

    Já Kalouska neobhajuju. Jen si myslím, že toho nemá nasvědomí tolik, jako třeba Zeman.

  69. Berka napsal:

    Já osobně trochu přece jen rozdíl vidím. Zeman udělal hodně přehmatů proto, že ho k tomu vedlo jeho zbytnělé ego a řekl bych až dětinská naivita (všechny ty jeho kufříky, třeba). Osobní prospěch tam nebyl prvotní, nebo dokonce byl nulový. Prostě slon v porcelánu. Kalousek a Babiš jsou jiná liga. Chladní a chladnokrevní mafiáni.

  70. Berka napsal:

    Ale dohromady jedna stejná pakáž.

  71. Zdeněk Gryc napsal:

    Jak jinak, nejsou to zvířata, ale lidé.

    Zvířata by nikdy nevytvořila nic tak hnusného jako nacizmus a komunismus.

    Pouze historikové mohou milionech porovnat oběti po jejich paktu Molotov Riebentrop, že ?

    Jaromír Štětina (* 6. dubna 1943 Praha) je český novinář, spisovatel a politik, bývalý komunista, nyní zapřisáhlý antikomunista. Nejvíce je znám jako válečný reportér z oblastí bývalého Sovětského svazu a v současnosti jako bojovník za zákaz komunismu. V roce 2004 byl jako nestraník za Stranu zelených zvolen do Senátu PČR, v roce 2010 svůj mandát obhájil s podporou TOP 09 a hnutí STAN. Byl místopředsedou senátního Klubu TOP 09 s podporou Starostů. Od roku 2014 je poslancem Evropského parlamentu (zároveň mu tak zanikl mandát senátora).

    V letech 1961–1967 vystudoval Vysokou školu ekonomickou. Podle jedné vlastní verze v roce 1965 podal přihlášku do KSČ, ale protože nesplnil roční kandidátskou lhůtu,[zdroj?] nebyl přijat. Na tu nastoupil v roce 1966 a po roce se stal členem Fakultní organizace KSČ na Vysoké škole ekonomické. Podle jiné své verze[3] do strany vstoupil o rok později. Podle údajů ministerstva vnitra členem (ne kandidátem) KSČ byl od roku 1965.[4] Stranickou legitimaci vrátil po sovětské okupaci. V letech 1970–1978 vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor geologie. Od 70. let pořádal výpravy na Sibiř a do Asie, kde mj. sjel i řeku Indus. Od 11. k Stranickou legitimaci vrátil po sovětské okupaci. větna 1977[5] byl veden v Evidenci zájmových osob Státní bezpečnosti.

    ŠTĚTINA : Stranickou legitimaci vrátil po sovětské okupaci.

    ZEMAN : V rámci sovětské okupace ji získal.

    HAVEL: „To jsou ta paradoxy pane Vaněk“

  72. Zdeněk Gryc napsal:

    PS. Dnešní aktualita 7. února 2018.

    Jaromír Štětina je autorem několika set různých statí, autorem či spoluautorem řady monografií, mnoha desítek dokumentárních filmů a množství rozhlasových a televizních pořadů.[2] Za svou práci obdržel v roce 1997 Cenu Ferdinanda Peroutky.

    Kterému Zeman.,a ani Ovčáček jakož i odměněna na dopadení citátu, nemůže jaksi na citát přijíti.
    ———————————
    Analytička Českého rozhlasu Jana Klímová a blízkovýchodní zpravodaj České televize Jakub Szántó převzali 7. února 2018 v Praze novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2017.
    Zástupci společnosti, která cenu od roku 1995 uděluje,
    u Klímové ocenili formulační zdatnost vysvětlit nejsložitější ekonomické problémy,
    Szántó porotu zaujal připraveností a profesionalitou. ČTK/Šulová Kateřina

    Zeman získal cenu za všimné!

  73. Daňový soumar napsal:

    Pane Bernard chtěl bych věřit, že je to takový naivka a prosťáček. To mi ale na jeho inteligenci nesedí. Nicméne si myslím, že je v tomto směru pěkně mazaný a umí se dobře vystavovat v tom světle, jaké zrovna potřebuje. On moc dobře ví co čím přebít a na jakou strunu brnkat. A určitě na to má dobře sehraný tým, v němž není pouhou loutkou. V tom je proti němu Kalousek pouhopouhý amatér.

  74. venca napsal:

    Á – pan arschitekt zjistil, že psát komentáře pod jeho příspěvky už všechny omrzelo a tak začal své nesouvislé slátaniny mimo mísu cpát do příspěvků ostatních. Učebnicový příklad internetového trolla.

    Jinak ovšem Zdeňku, jsi normální lhář.

    Štětina žádnou legitimaci nevrátil (jak často s oblibou tvrdí). Byl z partaje vyhozen. Podepsal estébákům spolupráci. Kopii jeho podpisu spolupráce společně s dalšími zajímavostmi (například v době „normalizace“ byl tento neohrožený a pronásledovaný disident nejméně 12x v sovětském svazu, a to i na místech, kam se běžný člověk nedostal) je k vidění zde :

    http://www.bezpolitickekorektnosti.cz/?p=33925

    Opravdu skvělý morální vzor a ideální objekt tvých světaspásných mokrých snů.

    Nu – vrána k vráně sedá, ŽE ?

  75. XXXXX napsal:

    Daňovej: opět paraklub. Neexistující a bůhví koho reprezentující. Hele já u toho nebyl, to je fakt, ale dost blízko jsem byl abych věděl svý. A že stály ty padáky za hovno to je taky fakt. Ne nadarmo byl vydanej zákaz jejich používání. A že armáda myšleno vojáci má na podobný nákupy pramalej vliv to je další fakt. Ovšem že ten zmetek nikdy nic nepodepsal, byť byl ekonomický náměstek je další fakt. Že toho bylo za sto mega je další fakt. A že jsou i horší „hospodáři“ je tutovej fakt. Což ho neomlouvá. Ale jako další zlodějiny na nejvyšších místech je i tohle pro život normálního smrtelníka nepodstatná záležitost.

  76. Zdeněk Gryc napsal:

    Nu – vrána k vráně sedá, ŽE ?

    Bohužel nikoli, byla ba to pro mne velká ale velká čest,
    podívat se mu do očí a podat ruku!

  77. Daňový soumar napsal:

    Brát kremelské ozvěny za věrohodný zdroj informací ? Tou sice Blesk taky není, ale spíš věřím Štětinovi než někomu, kdo je řízen z Ruska. Odsud totiž ještě nic dobrého nepřišlo. http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/515229/stetina-priznal-podpis-stb-a-tvrdi-estebakum-jsem-lhal-agentem-plavcem-nebyl.html

  78. Zdeněk Gryc napsal:

    Nu – vrána k vráně sedá, ŽE ?
    ———————————
    Bohužel nikoli, byla by to pro mne velká čest,
    podívat se do očí a podat ruku Štětinovi příteli, mého přítele, Otakara Štěrby.
    WIKIPEDIE:

    Vyznamenání a ocenění:
    • 1992 – Cena Františka Kriegla
    • 1997 – Cena Ferdinanda Peroutky
    • 2000 – Státní vyznamenání Za zásluhy
    • 2001 – Prestižní cena SAIS – Novartis Award, udělovaná Johns Hopkins University ve Washingtonu

    Dílo :

    • ŠTĚRBA, Otakar. Jezdec na Šedobílém koni : altajské eposy. [Vyprávějí Otakar Štěrba a Jaromír Štětina.] Praha: Albatros, 1981. Ilustr. Karel Šafář. Graficky upravil Josef Týfa. Edice Obnovené obrazy. Epické příběhy, které vznikaly před dávnými časy a ústním podáním se uchovávaly mezi obyvateli Altaje.
    • S Matyldou po Indu. 1. vyd. Praha: Panorama, 1979. Edice Cesty. Fotografie Jiří Koudela, Jaromír Štětina, Wolfgang Wenzel, František Sláma. (2. vyd. Praha: Panorama, 1983. | 3., dopl. vyd. Praha: Ivo Železný, 2000. Kapitolu Od Matyldy k raftu naps. Pavel Kolínský a Petr Kolínský. ISBN 80-240-1478-5.) Líčení plavby po řece Indu, kterou podnikli čtyři Čechoslováci v r. 1975.
    • Studna pro Mandon. Praha: Panorama, ©1984. Autor vypráví o svých zážitcích v Íránu, kde působil jako prospektor při průzkumu nalezišť aluminiové rudy v pohoří Zágros.
    • ŠTĚRBA, Otakar. Od pramenů k oceánu : expedice Ob. Praha: Panorama, 1986. Cestopisná reportáž z plavby přátel po altajských řekách, z nichž vzniká Ob, a po veletoku Ob samém.
    • PROCHÁZKA, Zdeněk. Souostroví naděje : po stopách stalinských koncentračních táborů na Kolymě. Praha: Mladá fronta, 1990. Edice Cesty.
    • Století zázraků. 1. vyd. Praha: Nakl. Lidové noviny, 2000, ISBN 80-7106-384-3. (2. vyd. Praha: Nakl. Lidové noviny, 2006. ISBN 80-7106-854-3). Dvacet pět povídek cestovatele a válečného korespondenta vychází z jeho zkušeností i fantazie, která čerpá z legend Východu i Západu.
    • PROCHÁZKOVÁ, Petra. Rošangol. Praha: G plus G, 2003. ISBN 80-86103-70-6. Dvě krátké povídky (Adžamal – P. Procházková, Svět podle Hobbese – J. Štětina) jsou inspirované pobytem ve válkou vyčerpaném a hladovějícím Afghánistánu na počátku 21. století.
    • Vykradači hrobů : povídky o válce a o lásce. Praha: G plus G, 2004. ISBN 80-86103-76-5. Soubor patnácti povídek, nichž autor beletristickou formou zúročil bohaté zkušenosti válečného zpravodaje.
    • VOLENCOVÁ, Dagmar. Jaromír Štětina : život v epicentru. Praha: Portál, 2004. Edice Rozhovory. ISBN 80-7178-794-9. Knižní rozhovor.
    • Výprava za českými čerty: epochální encyklopedie pekelných historií v Čechách. Fotografiemi, mapami a palubním deníkem doplnila Pavla Hájková. Praha: Nakl. Lidové noviny, 2005. ISBN 80-7106-770-9. Vyprávění o putování za českými čerty kolem celých Čech s koňským spřežením.
    • Bastardi. Praha: Nakl. Lidové noviny, 2006. ISBN 80-7106-851-9. Román o terorismu a velké ruské duši.
    • S Matyldou v Afghánistánu. Fotografie Petr Kolínský. Praha: Nakl. Lidové noviny, 2007. ISBN 978-80-7106-833-4. Cestopisná reportáž z plavby sedmi účastníků na raftu po řece Band-e-Amír, tekoucí napříč centrálním pohořím Hindúkuš.
    • VADAS, Martin; PERNES, Jiří; MAŠÍNOVÁ, Zdena. Pravda o Vladimíru Hučínovi. Praha: [V. Hučín], 2008.
    • HÁJKOVÁ, Pavla. Jaromír Štětina : brutalita moci : rozhovor. Praha: Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-672-8. Knižní rozhovor věnovaný předchozím šesti letům života novináře a od r. 2004 senátora J. Štětiny.
    • Gravitace : frýdlantské povídky. Předmluva Ivan Klíma. Praha: Nakl. Lidové noviny, 2010. ISBN 978-80-7422-015-9. Soubor deseti povídek, v nichž autor čerpá ze vzpomínek na poválečné období a dobu normalizace.
    • Pergameny : román o čtvrtém přikázání. Praha: Portál, 2013. ISBN 978-80-262-0360-5. (2. vyd. Praha: Portál, 2015. ISBN 978-80-262-0881-5.) Osudy čtyř mužů, kteří se setkávají na severočeské uhelné šachtě Maxim Gorkij.

  79. Berka napsal:

    No líbí se mi, že jsme se zase dostali přímo k tématu blogu – „BONZÁČEK“. Jestli je aspoň ze třetiny pravda co všechno se píše a jakože to asi pravda bude (když dokonce i sám Štětina podpis iniciativního závazku přiznal), tak milej europoslanec nic jinýho než Bonzáček není.

    Já nevím, kolik je vám komu let, ale kdo tady u nás v letech 68-89 žil a někam služebně jezdil, tak si snad dobře pamatuje, že to bez StB prakticky nešlo. Minimálně jste šli na pohovor (slušný, rádoby přátelský, žádné zastrašování atd.) a stačilo aby se jim na vás cokoliv nezdálo a měl jste stopku. Jestliže byl Štětina vyhozenej ze strany (jestli vystoupil sám – o to hůř, na to byli soudruzi zvlášť alergičtí) a vyvíjel nějakou podezřelou disidentskou činnost, tak prostě NEEXISTOVALO že by se někam podíval – natož aby si ještě dělal v podstatě výletní dovolené za státní peníze jako reportér-dopisovatel. To může vykládat leda dětem a nebo strýcům Grycům.

    Vycházely mu za komárů knížky v ALBATROSU a byl hostem v Televizním Klubu Mladých… Aha. Když za stokrát menší provinění (třeba nějaký blbý vtip) než byla přímá účast v disentu, měli jiní umělci (a to i slušné celebrity) okamžitý dištanc ? Aha, aha, aha…

    A že NAOKO podepsal závazek ke spolupráci a pak s nimi neměl ani jednu vytěžovací schůzku ? Přechcal a dvacet let vodil za nos celou slavnou StB ? Ha-ha-ha, ha-ha-ha.

    Tady má někdo zatraceně krátkou paměť.

    Prostě tohle smrdí jak prokoplá bioplynka. Já osobně mu nevěřím ani dobrej den.

  80. Zdeněk Gryc napsal:

    (například v době „normalizace“ byl tento neohrožený a pronásledovaný disident nejméně 12x v sovětském svazu, a to i na místech, kam se běžný člověk nedostal)
    ———————————————————–
    NEJDE O VÍRU, ALE FAKTA, ŠTĚTINA NENÍ BĚŽNÝ ČLOVĚK !
    Stejně jako žena na filmu, na závěrem přiloženém webu

    Na expedicích nebyl sám, byl s ním Otakar Štěrba a mnohokrát i jeho žena Dina.
    „na místech, kam se běžný člověk nedostal“
    ———————————————————-
    O těchto okolnostech mi Štěrbovi ve svém bytě v Olomouci po večerech vyprávěli.
    Balkon a okna byla naproti bytovkám okupantů, které v oknech neměly záclony,
    ale byly polepeny novinami.

    “ nejméně 12x v sovětském svazu“.
    Tak tohle přesně je ta správná argumentace anonyma, který netuší vůbec nic o expedicích za totáče.
    Nemusel to být ani SSSR. Jihlavskému vodáckému odd. Modety stačilo poznat, co to je dostat se na expedici do CH a párkrát do Rumunska.

    Štětina má jako politik i jako sportovec ojedinělé znalosti míst, ve kterých se pohyboval a kam se opakovaně vracel. Existovat ne v hotelu, ale ve spacáku, v terénu poblíže vojenských střetů, mu umožnila znalost pohybu v nepřístupných oblastech.

    Jeho společenství se Štěrbou na těchto cestách dalo profesoru Štěrbovi erudici ojedinělého,
    světově uznávaného vědce, se znalostmi přírody, geografie a zejména hydrologie,
    který hejbal vlastními nožičkami IN SITU.

    Nedá se nic dělat, než stále opakovat a psát proti špíně házené na jeho osobu.
    O spolupráci s STB po udání redaktora Jiskry, který hájil Jihlavský rozhlas proti okupantovi něco vím.

    Většina dokumentů byla zničena, leč něco o rodině, přátelích, Sokolu a Skautu se dá najít v archivu Bezpečnostních složek v Kanicích u Brna.
    Je to nad údolím Říčky, která vytvořila Novou Ochozskou jeskyni,
    kde jsme se Štěrbou jako speleologové v létech 1952 – 1957 pracovali.

    Na horách a v jeskyních a jejích podzemních vodách se dá poznávat a studovat nejenom příroda.

    Expedice Štětina + Štěrba vedly k tomu, že studenti pochopili, KDO je KDO.
    Na Palackého univerzitě smetli na všech fakultách staré vedení a zvolili si vedení nové.
    Děkanem přírodovědecké fakulty se tak stal profesor Štěrba,
    který pak ještě po několika letech byl do této funkce řádně zvolen ještě jednou.

    Navíc ho prezident Václav Havel snadno jeho osobnost pochopil
    a jmenoval prvním profesorem ekologie u nás.

    Pokusme se přečíst některé z vyjmenovaných společných knih Štěrba – Štětina.
    Pokusme se ocenit jejich životní příběh a dílo.
    Pochopíte, že pomlouvat je mohou jenom anonymní ubožátka na svých PC.

    Proč tak činí ? Sametová revoluce odstranila vedoucí úlohu KSČ z ústavy!

    Za pár dní to bude rok, kdy 2. března 2017 ve věku 83 let umřel
    Prof. RNDr. Otakar ŠTĚRBA CSc.
    emeritní profesor Palackého Univerzity
    vědec, obětavý učitel, spisovatel, objevitel Bathynelly natans,
    spoluzakladatel horské nemocnice pod K2,
    autor pojmu říční krajina, horolezec a vodák,
    který v součtu svých říčních sjezdů objel zeměkouli.

    https://www.youtube.com/watch?v=XjG6GqQzMCI

  81. Zdeněk Gryc napsal:

    neměl ani jednu vytěžovací schůzku ?

    štětina nevím, ale já vícekrát ano.

  82. Berka napsal:

    Tak znovu a pomaleji.

    Jak prosím mohla osoba, která byla v hledáčku StB jako disident, osoba která neprošla prověrkami KSČ a osoba, která se netajila svými antipatiemi k lidově-demokratickému zřízení VOLNĚ opakovaně vycestovávat do SSSR, tam se věnovat sjíždění řek a poznávání nepřístupných míst, přitom ani nebýt popotahován pro příživu, ale naopak být za to placen a volně o tom publikovat pod vlastním jménem ?

    JAK ???

  83. Daňový soumar napsal:

    Asi jako každný mám několik známých, kteří byli v nějakých funkcích ať už před nebo po listopadu. A to jak politických tak např. u policie. S nemilým zájmem sleduji, jak někteří z nich šíří navlas podobné zaručené zprávy o Havlovi,Štětinovi … a dalších (většinou to samé, co už o nich psali komanči před rokem 89). Ti starší většinou pomocí mailu, ty mladší na sociálních sítích a v diskusích. Většinou jsou to Ti, jenž po listopadu museli ve svých funkcích skončit a nebo Ti jenž skončili např. v ODS, ČSSD. Tím Vás samozřejmě pane Bernard nezařazuji do této skupiny. Nicméně si v rámci utváření názoru přečtěte toto http://jaromirstetina.cz/stetinovy-cesty-do-sssr/ .

  84. Daňový soumar napsal:

    Hlavně poslední odstavec. I když Vás to asi nepřesvědčí, protože komunisti,rusáci a vaše zkušenosti tvrdí něco jiného.

  85. Berka napsal:

    Jenže toto je zase přímo na Štětinově webu, takže objektivnost jaksi není úplně zaručená…

    Já ho neznám, neznal jsem ho před třiceti lety, neznám ho teď. Znám jen jeho občasné mediální výplky a jeho nesmiřitelné komunistobijectví, které se projevilo až po listopadu (stejně jako třeba právník Sokol atd.)

    Já prostě jenom vím – a nikoli proto, že to říkají rusáci a komunisti – jak to chodilo. Jezdil jsem totiž za komunistů na montáže a také na pár expedic (jsem radioamatér). V rusku jsme byli taky (tedy ve skutečnosti na dnešní Ukrajině – Charkov). Dostali jsme přiděleného „styčného pracovníka“ – říkalo se mu svjazčik a ten se o nás staral. Hlavně o to kdy, kam a kudy se pojede. Museli jsme mít předem vypracovanou „maršrůtku“ a té se přísně držet. Jednou jsme jeli na nějaký kopec do polorozbořené hvězdárny a od hotelu nás svjazčik hnal třicetikilometrovou zajížďkou s tím, že se tam opravuje silnice. Kolega z ruské části expedice nám řekl že se žádná silnice neopravuje (ono taky kdo tam v té době byl a viděl místní „silnice“ které obvykle představovala vyjetá široká brázda v blátě – musel se podobnému vysvětlení usmát). Jenom na té původní cestě byla vodní elektrárna s retranslační stanicí a bylo nebezpečí, že my, parta dvanácti cizinců z bratrských zemí bychom si ji třeba tajně obkreslili a předali to západním diverzantům.

    NIKAM jsme nemohli jet sami, vždycky jen se svjazčikem.

    Před cestou samotnou mě i ostatní pozvali na StB (samozřejmě jednotlivě) a probírali tam nejrůznější detaily. Vaška Gomolu nepustili, protože to nedoporučil závodní výbor KSČ v jeho podniku. Dalšího kolegu nepustili kvůli tomu, že měl sestru ve Francii. Museli jsme mít všichni dobrozdání z práce, museli jsme samozřejmě vyplňovat celní a devizové prohlášení, po návratu jsme museli vyplnit jakýsi dotazník, kde byly kolonky „setkal jste se během pobytu s nějakým cizím státním příslušníkem ?“ a podobně.

    To že se dalo jet do SSSR na občanku, to slyším úplně prvně a i když s tím dost dobře polemizovat nemůžu, protože to fakt nevím, rozhodně se mi to nezdá. Do NDR, do Polska, prostě všude jste museli mít pas. Už jen kvůli evidenci – nebyly počítače a sítě jako dneska. Pobyt u nás a mimo se evidoval podle čísla pasu – jinak neměli šanci orgány zjistit kdo kdy a kde překročil hranice.

    Hraniční kontroly byly přísné – mě osobně při výše zmíněné cestě mimo jiné třeba celník ve vlaku rozpůlil štangli salámu (vysočina, tenkrát ještě za něco stála), jestli tam náhodou něco nepašuju. Naštěstí obě půlky vrátil, narozdíl od lyžařské čepice. Během čtrnáctidenní expedice samotné nás tuším asi třikrát kontrolovali místní četníci. Kontrola skoro jako na hranicích, kontrola dokladů, prohlídka obou ruských mikrobusů u jednoho dokonce včetně demontáže tapecírunku na jedněch dveřích, který trichu odstával a tak se jim zdál podezřelý. Fakt se mi nezdá, že by nějaký obecní „policejskij“ ze Záporoží vůbec věděl, jak vypadá česká občanka – natož že by byl ochoten ji akceptovat jako cestovní doklad !

    Musím říct pane soumare, že jste mě skutečně nepřesvědčil. Říkám že nemůžu stoprocentně tvrdit, kde je pravda a že jsem daek toho, nějak Štětinu soudit. Jen jsem jak se můžete podívat výše psal že kdyby byla pravda co se o něm píše i jen z poloviny, tak je to prostě u mě špína chlap, protože já si tu dobu fakt pamatuju. Nijak jsem nevyčníval, sice jsem nebyl straník, ani úderník, ale politika mě nezajímala a přiznám se, že jsem byl tak nějak po česku smířený s tím, že tady tenhle režim prostě je a že se jen tak nezmění. Takže ten režim se mnou neměl žádné problémy. A přesto jsem byl pod dalekohledem a přesto jsem byl potenciálně podezřelý. Takže se prostě nemůžu nedivit, že někdo kdo tak nesmiřitelně proti komunistům bojoval, si žil, tvořil a cestoval jako mohla jen hrstka prominentů.

  86. Berka napsal:

    PS – ta expedice mimochodem byla taky na pozvání, organizovaná sovětským časopisem „Radio“. Samozřejmě jsem si na to musel vzít neplacenou dovolenou. Cestu nám ale částečně hradil Svazarm a pobyt sovětská strana, takže jsem tehdy doplácel tuším dva tisíce, což bylo docela málo za dvoutýdenní výlet.

    Bylo to v září 1985.

  87. Zdeněk Gryc napsal:

    Tak znovu a pomaleji. . . JAK ??? . . . TAK !!!

    Nějak podobně jako třeba severokorejští sportovci pod dohledem.
    Bylo to velmi nesnadné cestovat nejenom v Rusku.
    Všechno bylo na bumášku.
    za současnou otevřenost hranic vděčíme především VÁCLAVU HAVLOVI.

    Asi bychom se měli na toto téma více rozEpsat.
    Byly zde určité vazby.
    Můj přítel Jiří kučera studoval genetologii v Moskvě a tak za ním mohla přijet na pozvání jihlavská pediatrička Marie Nekvapilová. Hodně jsme o jejich cestě za Gruzínskou architekturou povídali
    O gruzínském architektu Gersamiovy a jeho povídačkách zde myslím není místo

    Ruské ženy daly ochotně nejenom tělo, ale i duši
    za bratrské pozvání OV KSČ Jihlava v rámci svazu přátel SSSR.

    Přátelství je velké pouto, ale je nutno za ně platiti.
    Všimněte si autorů na bilbordu před basénem Rošického.
    Rusové se nezabývali demokrafií, podobně jako tomu bylo u nás.
    Zde se platilo „popelné“ obyvatelstvu u Varnsdorfu.
    Ruská děvčara z textilních agromerací, kde neměly šanci najít partnera sbalila věci do škatulí,
    převázaly špagátem a snažila se vniknou nepozorovaně do vlaku a odjet.
    O srdervoucích scénách když je policie chytala a posílala zpět se nepsalo, ale jsou to fakta.

    Fatem také je, jak mi osobně vyprávěl Štěrba, že jim byl přidělen hlídač.
    Myslím že se jmenoval Boris, to určitě ví Štětina.
    Byl to fysicky zdatný učitel tělocviku.
    Dobrodružství v horách a na vodě, na hraně přežití, vytváří velké přátelství.
    Všichni také na jejich expedicích nepřežili.
    Otakar vyprávěl jak se Štětinou viděli špatný náklon kanoe v nečekaně prudké řece.
    Pak se Štětinou rizkovali život e snaze najít jejich ostatky,
    myslím že říkal, že našli jenom něco málo, plovačku.

    Dovede si čtenář JL, bez uvozovek, představit odhodlání a charakter členů podobných expedic.
    Dovedou si to představit páni aktivisté, kteří hledají úpěnlivě v archivu STB jejich podpis.
    Je to fuška. Je to stejná akce jak za pomoci pomluv deklasovat osobnost Peroutky,
    jehož cenu Štětina obdržel.
    Anonymové v JL nehledají oponenturu k věci,
    označí oponenta za kolaboranta a bonzáka a je vymalováno. Komu se to hodí – uvěří, že ?

    Režim je svině, ne lidé.
    Otakar popisoval, jak po návratu do Moskvy leželi ve skromném Borisově ajnclíku na koberci,
    pili vodku a plánovali další expedici.

    I my jsme měli na splutí řek na západě, kam jsme se dostali pouze jednou,
    vedoucího mistra sportu Harapáda.
    U řidiče však seděl prověřená soudruh. Tábořili jsme na smetišti kousek u Matuškova pont Avignon.
    Také mi nikdo neuvěří, že jsem s trochou humoru klečel u soudruha vedoucího
    a se sepnutýma rukama prosil o krátké pohled a bleskovou skicku mostu.
    dokáže mi někdo uvěřit, že jsem kreslil z autobusu i za jízdy.
    Materiál doličný, skeny výkresů zašlu nejlépe kamkoli.

    Podobné to bylo při sjíždění Salzy, kam se jelo přes Mariazell.
    Je pozoru hodné, jak místní experti na světové dějiny neví co prožívali naši vodáci.
    Kolega „Kokínko“ měl v baterce pár marek.
    Tak dlouho se před závorou na Vyšším Brodu hedalo, až se něco našlo.
    Bylo to praktické školení o vině a trestu.
    Naše děvčata brečela v okénku autobusu,
    když mu mávala na rozloučení před průjezdem zadrátované hranice.

    Odborníci na angažovaný pohled čerpají názor na světové dějiny v „golobálu“ z literatury,
    která vyhovuje jejich pohledu na svět.
    Věrohodnost reportáží Štětiny řeší z pohledu na fragment, doufejme že ne zfalšovaný z archivu STB.
    Zřejmě v rámci Února bude vhodné otevřít nový blog. Doporučuji komentátorům to-též.

    85 komentářů k bloku pana Miroslava omance, kterého si pro jeho aktivitu v JL vážím,
    by jistě už stačilo!
    Za heslovitou stručnost, a chyby v textu se omlouvá Zdeněk Gryc

  88. Berka napsal:

    Tak tedy potřetí a ještě pomaleji.

    Jak prosím mohla osoba, která byla v hledáčku StB jako disident, osoba která neprošla prověrkami KSČ a osoba, která se netajila svými antipatiemi k lidově-demokratickému zřízení VOLNĚ opakovaně vycestovávat do SSSR, tam se věnovat sjíždění řek a poznávání nepřístupných míst, přitom ani nebýt popotahován pro příživu, ale naopak být za to placen a volně o tom publikovat pod vlastním jménem ?

    JAK ???

    Ptá se a za PŘÍMOU vysvětlující odpověď děkuje možná naivní a snadno ovlivnitelný dědek Bernard t.č. z lázeňské internetové kavárny.

  89. Zdeněk Gryc napsal:

    JAK – TAK
    Mám snad znovu okopírovat?
    ——————————————————
    Já prostě jenom vím – a nikoli proto, že to říkají rusáci a komunisti – jak to chodilo. Jezdil jsem totiž za komunistů na montáže a také na pár expedic (jsem radioamatér). V rusku jsme byli taky (tedy ve skutečnosti na dnešní Ukrajině – Charkov). Dostali jsme přiděleného „styčného pracovníka“ – říkalo se mu svjazčik a ten se o nás staral. Hlavně o to kdy, kam a kudy se pojede.
    NIKAM jsme nemohli jet sami, vždycky jen se svjazčikem.

    1. Přímo toho vím málo. Jejich svjazčik byl středoškolský profesor tělocvikář Boris.

    Před cestou samotnou mě i ostatní pozvali na StB (samozřejmě jednotlivě) a probírali tam nejrůznější detaily. Jasně také jsem tam chodil a byl školen o čem nesmím povídat a na co budu tázán při návratu.
    Hraniční kontroly byly přísné – mě osobně při výše zmíněné cestě mimo jiné třeba celník ve vlaku rozpůlil štangli salámu (vysočina, tenkrát ještě za něco stála), jestli tam náhodou něco nepašuju.

    Ano, a to jste nejel s kajaky a výstrojí, kterou jste musel rozprostřít po louce.
    Pak se na vás v horku vykašlali.
    Nakonec vzal ředitel školy Rošického Fuchs krabici s pivy a Becherovku.
    Pak se ani neobtěžovali se na věci podívat.

    1. Berka říká:
    Čtvrtek, 8. 2. 2018 v 19:25
    No líbí se mi, že jsme se zase dostali přímo k tématu blogu – „BONZÁČEK“. Jestli je aspoň ze třetiny pravda co všechno se píše a jakože to asi pravda bude (když dokonce i sám Štětina podpis iniciativního závazku přiznal), tak milej europoslanec nic jinýho než Bonzáček není.

    BONZÁČEK je název blogu pana Tomance.
    Ano, bonzáčkem jsem se stal po udání mé osoby STB soudruhem Milanem Dvořákem.

    Je skvělé, že konečně někdo je ochoten napsat své osobní zkušenosti!
    Celé tažení proti Škutinvy je formalitou, která má dehonestovat jeho osobu a práci.

    Jako řádně anonymy identifikovaný kolaborant a sympatizant Václava Havla jsem na tom stejně.

    Jsou nás tisíce.
    Zejména číšníci.
    Ti vždy když jsem bal předvolán tak seděli ve horní schodišťové hale.
    Odtud šla chodby k jednotlivým norám kancelářím.
    Jména svých andělů nemohu zveřejňovat, protože bych narušil jejich občanská práva, že?
    viz.architekt Laštovička a děkan Snášel.

    Ale je to poučné a zajímavé povídání.

    Vyvím, že jenom my dva jsme schopni se vrátit k realitě tehdejší doby.
    Omluva Zdeňka Gryce, za překlepy nejenom shora je vždycky na místě.

    Myslím, že jsem nabízel, bych byl v této anketě raději vyslechnut osobně,
    přišel bych jako k maturitě ve svazácké košili, jinak to v Brně nešlo!

    Dost jsem se nažvejkal Na katedře Marx-leninismu.
    Poslouchal různá školení pod patronací Domu politické výchovy na úrovni soudruha Dvořáka .
    Obávám se, aby si naši studenti znovu nezvykli,
    tentokrát bez tanků, ale pouze na základě přátelství Z – P

    Znovu zadrátovat hranice by zabránilo horolezeckým a lyžařským tragediím nejenom v Alpách.

  90. Zdeněk Gryc napsal:

    Obávám se, aby si naši studenti znovu nezvykli, tentokrát bez tanků, ale pouze na základě přátelství Z – P

    Hned je tu aktualita od člověka, kterého národ zná:

    Z České televize neodcházím. Ať si mě odvolají! Václav Moravec o tlaku politiků i ohrožení demokracie.
    Nechtěl jsem přilévat olej do ohně.
    Neumožnil jsem prezidentu Zemanovi, aby byla Česká televize součástí jeho kampaně,
    říká moderátor Václav Moravec o tom, proč odmítl moderovat prezidentskou kampaň.

    „Na prezidentský duel jsem se nedíval, protože bych to moc prožíval se Světlanou,
    ” říká Václav Moravec o závěrečné prezidentské debatě na České televizi.
    Moderátorku prezidentského duelu Světlanu Witovskou odmítá hodnotit.

    Prezidentská kampaň podle něj byla o emocích, které hrály větší roli než racionální přístup.

    Podle Moravce dojde v dalších letech k výraznému tlaku na některé instituce.

    „Myslím si, že instituce, které se budovaly po roce 1989, tak budou zničeny.

    Budou pod velkým tlakem.
    Budou to soudy i veřejnoprávní média,“ dodává Moravec.
    Novináři by za ně měli prý více bojovat.

    Tedy i novinář a poslanec Štětina

  91. Daňový soumar napsal:

    Tak asi bude rozdíl mezi radioamatérem a vodákem. Radioamatéři byli pro soudruhy hodně citlivá věc. A stejně jako Bureš – pokud má negativní lustrační osvědčení, tak jako kdyby STB neexistovala. A je pravda ta, že kdo chtěl cestovat kamkoli musel bejt ‚uvědomělej‘. Těm neposlušným dělali problémy všude. Nevím ovšem, jak to bylo v případě pozvání ze samotného velkého Sovětského svazu. To si tady asi nikdo nedovolil zpochybňovat. Před takovým pozváním stál asi v haptáku i samotný genrální tajemní ÚV KSČ 🙂 .

  92. Zdeněk Gryc napsal:

    1. JAK ???
    Ptá se a za PŘÍMOU vysvětlující odpověď děkuje možná naivní a snadno ovlivnitelný dědek Bernard t.č. z lázeňské internetové kavárny.

    1/Doporučuji další kafe.
    2/Doporučuji se optat chlapsky a rovnou vodáka, žurnalisty a politika Štětiny na jeho webu Poslance.
    Řeka teče od pramene, tam je nejlepší se informovat.

    Všimněte si soudů a opletaček konfidenta t. č. předsedy vlády.
    Jsou to debaty bez konce…

    a/ Šterba spolužák od MŠ k maturitě, komplic Štětiny.
    b/ Jiří Ševčík spolužák k promoci, mistr sportu v horolezbě.

    Také jezdil za totáče do SSSR. Také mi povídal něco o svých expedicích.
    Zejména o jedné, v SSSR, kdy vyrazili ve dvojce a vrátil se natrvalo sám.
    Je vedoucí hor. odd. Lokomotiva v Brně, který pořádal na Silvestra 1958
    výstup Cmitrem na Lomnický štít ve trojce Gryc, Grois, Růžička, je o tom v dobovém tisku.
    Pád v lavině z 300m ostatní celkem dobrý. Brácha poslední pomazání, ale po 10 dnech v komatu přežil.
    Začal lézt s námi v Ochozské jeskyni v sousedství archivu STB v Kanicích.
    Máte přítele:

    1. Staník říká:
    Sobota, 21. 1. 2017 v 16:49
    Navíc ten jeho neustále omílaný článek z Jiskry je všeobecný a vůbec nepíše konkrétně o Zdeňku Grycovi. Ten se ho akorát chytl za všechny ublížený architekty bejvalýho socialistickýho bloku
    Nakonec ty bys o tom měl vědít víc Venco bo to psal tvůj tatík
    —————————————————————————————
    (prosím pana architekta nereagovat
    anobrž reaguji na Vencu,
    s vámi již nehodlám diskutovat ani anonymně). Děkuji
    ————————————————————————————–
    Tak se ho pokuste podpořit .
    Vyplňovat dotazníky není v JL povinné.
    Každopádně Vám děkuji za Vaši radioamatérskou story.
    Věřím, že je 100% pravdivá.
    President Havel a Štětina jsou projeni masivní lživou kampaní,
    obdobnou jako volba presidenta Zemana.

    Je únor 2018, 100 let od roku 1918, chce to nový Únorový blog v JL

  93. Zdeněk Gryc napsal:

    PS. Doporučuji:

    JAROMÍR ŠTĚTINA :
    S MATYLDOU PO INU
    Expedice cesty 1979.

    „TATO KNÍŽKA
    JE VĚNOVÁNA PAMÁTCE
    VÁCLAVA JINDRÁKA
    A JIŘÍHO KOUDELY“

  94. Zdeněk Gryc napsal:

    Vystoupení Jaromíra Štětiny v rozpravě Evropského parlamentu: Rusko – vliv propagandy na země EU

    Příspěvek europoslance Jaromíra Štětiny na plénu Evropského parlamentu ve Štrasburku ze dne 17. ledna 2018:

    S lítostí a roztrpčením sleduji, kolik škody napáchal kremelský trolling na naší půdě, na půdě členských států EU. Tým, který bojuje s vyvracením desinformací na straně EU, působí od roku 2015 a má o něco více než 10 členů. Ano, došlo k rozšíření týmu East StratCom po nesčetných výzvách tohoto Parlamentu o 2 členy. Paní vysoká představitelka zde – eufemisticky řečeno – podcenila situaci a s její nápravou nezodpovědně nepospíchá. Má země ČR je zaplavena nesmyslnými lživými informacemi o EU. Před druhým kolem prezidentské volby se tak na slušného protikandidáta současného prezidenta Zemana valí smršť prefabrikovaných lží z dílny AC 24, Aeronetu, Sputniku a mnoha dalších. Zamysleme se prosím nad naší taktikou vůči Kremlu.

  95. Zdeněk Gryc napsal:

    1. Já prostě jenom vím – a nikoli proto, že to říkají rusáci a komunisti – jak to chodilo. Jezdil jsem totiž za komunistů na montáže a také na pár expedic (jsem radioamatér). V rusku jsme byli taky (tedy ve skutečnosti na dnešní Ukrajině – Charkov). Dostali jsme přiděleného „styčného pracovníka“ – říkalo se mu svjazčik a ten se o nás staral. Hlavně o to kdy, kam a kudy se pojede.
    NIKAM jsme nemohli jet sami, vždycky jen se svjazčikem.

    1. Přímo toho vím málo. Jejich svjazčik byl středoškolský profesor tělocvikář Boris.

    Omluva na str. 17 shora uvedené knihy S MATYLDOU. . asi uprostřed stránky Voloďa.

  96. XXXXX napsal:

    „za současnou otevřenost hranic vděčíme především VÁCLAVU HAVLOVI“
    No tak tomu teda rozhodně. Ty už seš úplně popletenej architekte.

  97. Zdeněk Gryc napsal:

    Miroslav Tomanec, Ing., MBA

    Má na tomto blogu skoro sto komentářů.

    Jako omluvenku vkládám retrospektivu:
    Plavecká mládež v MASTERS využila ve středu 20. 12. 2017. jeho pohostinství a rádi jsme si „plácli“.

    Expedice Šterba – Štětina tedy jejich osobnosti se nedostaly ke schopnostem je absolvovat jen tak.

    Štěrba začínal v tělocvičně Sokola Brno IV.
    Na skalách nikoli ve výšce, ale v podzemních prostorách Nové Ochozské jeskyně v Moravském krasu. Brňáci měli do Líšně lokálkou a později tramvají blízko do údolí krasové Říčky.
    Kdo by neznal proslavenou jeskyni Pekárnu.
    Od Pramene a v podzemí,v organismech, které okem neuvidíme v tom je základ a symbolika
    jeho práce vědce shrnutá do jeho velkého díla profesora ekologie: „Pramen života“.
    Otakar Štěrba (18. listopadu 1933 – 2. března 2017) byl český ekolog, cestovatel, spisovatel, dokumentarista, vodák a horolezec.

    Expedice vodáckého odd. Modety v Jihlavě byly založeny také na Jihlavském plavání.
    Tradiční závod jejich nestora Oldy Háje se plaval. 2. 12. 2017.
    Je únor 2018. V únoru 1958 mne Oldřich Háj neuvěřitelně přátelsky do oddílu přijal.
    To co se naučil jeden z kloučků v přípravce mu umožnilo ne na raftu, ale na kajaku projet řeku:

    V divokých peřejích Colorada — iVysílání — Česká …
    ceskatelevize.cz…/10213416803-v-divokych-perejich-colorada
    V divokých peřejích Colorada, Vodácké dobrodružství na řece Colorado…

    To co se naučil Otakar Štěrba a jeho žena Dina vedlo k tomu, co vidíme na:

    https://www.youtube.com/watch?v=XjG6GqQzMCI

    —————————————————-
    Ještě poznámka pod čarou:
    Kavárna a vinárna byl za první republiky společenská klub,
    kdy určitý den v týdnu a měsíci, tam bylo možno najít schůzku třeba s filatelisty.
    Ženský v kavárně vedou klepy, mužský ovšem . . .
    Totalita to moc nesnášela a snažila se dostat tyto společnosti pod kontrolu.
    Nebylo náhodou, že BONZÁČEK s STB čekající ve schodišťové hale posledního poschodí Policie,
    budově proti Domu „zdraví, po-zdravil“ pravidelně číšníka z Grandu,
    jehož sestra bydlela v sekci našeho panelového domu.

Leave a Reply