Pátek třináctého

Zdá se, že kdysi byli lidé víc pověrčiví než dnes. V naší anketě v tištěných Jihlavských listech nebyl pověrčivý žádný ze zpovídaných. Jak obava ze třináctky vznikla? Na Velký pátek byl ukřižován Ježíš Kristus, a při Poslední večeři byl třináctým u stolu zrádce Jidáš.

O pátku 13. října ví své také templáři. V roce 1307 v tento den začalo jejich pronásledování, které vyústilo v zánik řádu. Následovníci templářů tak mohli pátek třináctého oprávněně považovat za velmi špatný den.

Je třeba se bát třináctky i dnes? Nikoliv. I když třináct dnů ve vládě političky Malé, která se proslavila opisováním diplomky, je opravdu krátká doba, a toto číslo ona sama nemusí nadále považovat za dobré. Naproti tomu thajští fotbalisté, uvěznění mnoho dnů v zatopené jeskyni, mohou třináctku považovat za šťastnou. Bylo jich totiž právě tolik, a jeskyni ve zdraví opustili všichni.

Pro někoho může být strašlivá například jedenáctka. Třeba kvůli tomu, že se ve středu jedenáctého začala projednávat důvěra vládě, a vlastně návrat komunistů k moci. Věřte ale, že za to žádné číslo opravdu nemůže.

3 Responses to “Pátek třináctého”

  1. Jan P. napsal:

    Když teď nastal ten komunismus, tak to si teda Babiš vyvlastní svůj majetek nebo jak?

  2. Berka napsal:

    Ne, jen ho předá do rukou lidu. Znárodní. Agrofert n.p.

  3. XXXXX napsal:

    jo Klukana předá do blázince, spolu s Fialou, Kalouskem, knihovnicí a jinejma votrapama a čím víc budou tihle magoři lhát, tím víc porostou babišovi a komunistům preference.

Leave a Reply