DNES, po 50 letech, kolem 23. hodiny (večer)

Všemu lidu Československé socialistické republiky

Včera, dne 20. srpna 1968, kolem 23. hod. [večer]
překročila vojska Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky státní hranice Československé socialistické republiky. Stalo se tak bez vědomí prezidenta republiky, předsedy Národního shromáždění, předsedy vlády i prvního tajemníka ÚV KSČ a těchto orgánů.
V těchto hodinách zasedalo předsednictvo ÚV KSČ a zabývalo se přípravou XIV. sjezdu strany. Předsednictvo ÚV KSČ vyzývá všechny občany naší republiky, aby zachovali klid a nekladli postupujícím vojskům odpor. Proto ani naše armáda, Bezpečnost a Lidové milice nedostaly rozkaz k obraně země.
Předsednictvo ÚV KSČ považuje tento akt za odporující nejenom všem zásadám vztahů mezi socialistickými státy, ale za popření základních norem mezinárodního práva.
Všichni vedoucí funkcionáři státu, KSČ i Národní fronty zůstávají ve svých funkcích, do nichž byli jako představitelé lidu a členů svých organizací zvoleni podle zákonů a jiných norem platných v Československé socialistické republice. Ústavními činiteli je okamžitě svoláváno zasedání Národního shromáždění, vlády republiky, předsednictvo ústředního výboru KSČ svolává plénum ÚV KSČ k projednání vzniklé situace.
Předsednictvo ÚV KSČ 21. 8. 1968
————————
Provolání Všemu lidu Československé socialistické republiky bylo vyhlášení ÚV KSČ k občanům ČSSR ze dne 21. srpna 1968, ve kterém byla invaze vojsk varšavské smlouvy označena za popření základních norem mezinárodního práva a které informovalo občany, že vojska obsazují československé území proti vůli ústavních orgánů a bez jejich vědomí.
Dne 20. srpna 1968 ve 23.40 oznamuje na schůzi předsednictva KSČ předseda vlády Oldřich Černík, že na území ČSSR vstoupila vojska Varšavské smlouvy. Kolem půlnoci se na zasedání ÚV KSČ dostavili prezident Ludvík Svoboda a ministr vnitra Josef Pavel.[2]
Přesně v 01.30 předsednictvo ÚV KSČ odhlasovalo většinou hlasů (proti byli čtyři členové) text prohlášení „Všemu lidu ČSSR“.[2] Následně provolání telefonicky diktuje Zdeněk Mlynář do Československého rozhlasu. Ve stejnou dobu rozhlas ústy hlasatele Vladimíra Fišera (který shodou okolností slavil 34. narozeniny) vysílá na stanici Praha a na všech připojených vysílačích upozornění, aby posluchači nevypínali přijímače, probudili své sousedy a vyčkali důležité informace, která se v brzké době objeví ve vysílání.
V 01.50 začne Československý rozhlas vysílat prohlášení Všemu lidu ČSSR.Oznámení je po prvních větách přerušeno, neboť je na příkaz Karla Hoffmanna – ředitele Ústřední správy spojů vyřazen rozhlasový vysílač na středních vlnách z provoz. Po něm byly odpojeny všechny rozhlasové vysílače, které nahradila vysílačka „Vltava“, která ihned začala na vlně 210 metrů šířit sovětskou propagandu. Vysílání ovšem běželo i nadále v rozhlase po drátě.Provolání je znovu opakováno v 02.30.
Ve 04.30 opět Československý rozhlas zahájil pravidelné vysílání.
Zveřejňuje provolání Všemu lidu ČSSR a informuje o situaci v zemi.
Následně byl text provolání vytištěn i ve zvláštním vydání Rudého práva z 21. srpna 1968.
—————————————–
Co to pak udělalo s některými prominenty v Jihlavě?

Mýlit je možno se stranou,
leč aktuálně nutno pochopit,
kdy omyl končí.

Odvolat a přizpůsobit,
se „nepodařilo“ dvěma slušným osobnostem:

vedoucímu tajemníku OV KSČ soudruhu Kožichovi,
a řediteli musea PhDr. Františku Hoffmannovi.

51 Responses to “DNES, po 50 letech, kolem 23. hodiny (večer)”

  1. Zdeněk Gryc napsal:

    Stovky lidí demonstrují v Praze před ruskou ambasádou.
    Protest je nazvaný „Nezapomínáme. Protestujeme”
    a týká se výročí okupace armádami Varšavské smlouvy.

    Článek

    Akci pořádají sdružení Milion chvilek pro demokracii, Pulse of Europe, Společně to dáme a Kaputin. Pořadatelé na Facebooku uvedli, že akce má za cíl nezapomenout na oběti invaze v roce 1968. Organizátoři chtějí v první části protestu připomenout památku všech obětí.

  2. fotrák napsal:

    Stovky lidí, včetně stovek reportérů, demonstrují před ruským velvyslanectvím.
    Stejná sestava, která protestovala před německým velvyslanectvím 15.3.2018.
    Obě akce za tichého přihlížení Francie, Velké Britania a USA.

  3. Fejinka napsal:

    A víte, že o vyslání vojsk do republiky rozhodovalo politbyro KS SSSR, kde většinu tvořili Ukrajinci a byl tam pouze jeden Rus, který při hlasování byl společně, myslím s Litevcem, v poměru 10:2 proti vyslání vojsk? V první vlně k nám přišlo 63 Rusů, z toho bylo 42 novinářů. Byly k nám vyslány 2 skupiny armád z SSSR a jeden byl ukrajinský a druhý uralský sbor. Vlastní Rusové k nám přišli až při střídání v 70 roce. Takže, přátelé, hlavně z SSSR nás obsadili Ukrajinci. Tak by se mělo manifestovat před ukrajinským velvyslanectvím…mimochodem: Chruščov i Brežněv byli Ukrajinci. Pláčeme na špatném hrobě, přátelé!!!

  4. Libor Furbacher napsal:

    Perfekne Fejinko.A jeste k tomu musime dodat ze Stalin byl gruzinec a nemel vubec s rusama co delat.A tak pratele ted vime ze SSSR byla nejmirumilovnejsi zeme ,ktera nikdy nikomu nezkrivila ani vlasku.A pokud nekdo tvrdi neco jineho, pratele mi mu to vysvetlime,ze rusove v tom vubec nefiguruji.
    Jo jeste by jsme meli pripomenout ze Hitller byl rakusan,ale to trosku odbocujeme ,tak to az zase priste,pratele.

  5. Jan P. napsal:

    Fejinko,vzhledem k tomu, co sovětská invaze v Československu nejen nastartovala, ale co zlomila, by bylo na místě zachovat minimálně nějaké decorum, ale to čeští vrcholní politici mnohdy neumí. Filip plácá, Babiš koktá a Zeman přímo mlčí.
    Předseda KSČM Vojtěch Filip v článku prestižního britského listu The Guardian, věnující se otázce Pražského jara a invaze vojsk Varšavské smlouvy, uvedl, že „tehdy byl v politbyru Sovětského svazu pouze jeden čistokrevný Rus, a ten hlasoval proti invazi. Brežněv byl z Ukrajiny. Většina invazních armád byla ukrajinská”.
    Za jeho nepravdivým výrokem stojí potřeba vyjádřit se za každou cenu k dnešnímu rusko – ukrajinskému konfliktu. Skutečnost, že si pro svou politickou agitku vybere jeden z nejpotupnějších okamžiků v historii Československa, je sama o sobě nechutná.

  6. Jan P. napsal:

    Zatímco KSČ v roce 68 měla své Kriegly a Plocky, KSČM v roce 2018 má leda své Semelové. Antikomunistické centrály, co si Martičku platí, odvádějí skvělou práci.

    KSČM chystá protest u Koněva. Taky bych mohla chtít vysvětlující desky k Havlovi, říká Semelová
    20.8.2018/zprávy/aktuálně.cz

  7. Fejinka napsal:

    Pane Furbachere, to nikdo nepopírá o SSSR, ale bylo tam snad 22 národů a hlasovali jak hlasovali. Dnes bychom řekli demokraticky a invaze byla hotová. Ale když porovnám dnešní Rusko a USA, tak nevím kdo je větší „invazista“. Kam všude USA zasahují svým vývozem jejich „demokracie“ a hledají tam jenom svoje zájmy. A výsledky vidíme nyní třeba v Evropě v té invazi imigrace. A neříkejte, že v tom nemají USA prsty, i jejich vysocí představitelé sem tam něco pustí do oběhu. A pokud se Rusové někam infiltrovali, tak to bylo tam, kde byli v drtivé převaze jejich občané, nebo si je někdo pozval ( dříve Afganistan či část Gruzie, Krym, v současné době Sýrie) . A ČT nás pochopitelně neinformuje, jenom jednostranně.
    A když mluvíte o rakouském Hitlerovi, tak už se těším, co se dozvím, spíše nedozvím o 15. březnu 1939, kdy tady bude 80. výročí napadení Československa Německem příští rok. Kdy nás naši současní přátelé obětovali v Mnichově Hitlerovi.
    Proto buďme objektivní na obě strany.

  8. Zdeněk Gryc napsal:

    Zase „prča“
    Slavný polibek Husáka a Brežněva – když je komunistická láska upřimná,
    na věku a pohlaví nezáleží.
    Viz film USA „Někdo to rád horké“

  9. Zdeněk Gryc napsal:

    „Kdy nás naši současní přátelé obětovali v Mnichově Hitlerovi.“

    Tak Hitler přepadl Polsko ze západu.

    Stalin z východu

    a vyvraždil polskou inteligenci a důstojníky v Katynském lese.

    To ani Hitler, tak rychle a operativně nedokázal, že ?

  10. Zdeněk Gryc napsal:

    „Proto buďme objektivní na obě strany.“

    Dobře,

    proč emigranti neprchají na východ.

    Zejména do zemně,
    Kde zítra bylo už včera?

  11. Zdeněk Gryc napsal:

    JE 23 hodin,
    před 50 lety už zde byli…

    Přátelé na věčné časy a nikdy jinak.

    MÁME ZEMANA PRESIDENTEM,
    KOUKEJME,ABY SE TO NEOPAKOVALO.

    Už jenom k vůli památce na TGM
    sokolům,
    skautům,
    jakož i turistům,
    lyžařúm

    a jiné čeládce se svědivým pozadím.

  12. Zdeněk Gryc napsal:

    Je 21.srpna 1968 + 50 let …

    Běž domů Ivane, čeká tě Nataša

    Běž domů, Ivane – jak nás opouštěli ti, které jsme nevítali
    30. 9. 2010
    Praha – Při okupaci 21. srpna 1968 vstoupilo na naše území okolo 20 divizí sovětské armády; na začátku devadesátých let odjely z Československa desítky tisíc sovětských vojáků. Pro obyvatele mnoha měst znamenal tento odchod opravdový začátek svobodných časů. Hodinový dokument Centra publicistiky a dokumentu Televizního studia Ostrava, který ČT uvede dnes na prvním programu ve 20:55, se s odstupem dvaceti let ohlíží za odchodem sovětských vojsk.

    Běž domů, Ivane – jak nás opouštěli ti, které jsme nevítali
    V průběhu let 1990–1991 opustilo Československo v 925 transportech 73,5 tisíc vojáků, vedle toho i 39 tisíc jejich rodinných příslušníků. Prvním městem v zemi, které na jaře 1990 okupanty vyprovodilo, byl Frenštát pod Radhoštěm, poslední adresa bývalého pobytu Sovětské armády se vylidnila v roce 1991 v Milovicích.
    Dokument Běž domů, Ivane nabízí výpovědi pamětníků, historiků, zástupců tehdejších samospráv a dalších odborníků. Nevyhýbá se ani stručné rekapitulaci události roku 1968. Neformálním průvodcem mozaikou soukromých osudů, poznamenaných šedesátým osmým, je Karel Petržílka z Milovic, který za zpěv písně Běž domů, Ivane skončil ve vězení a později prakticky na okraji společnosti.
    Prostřednictvím osobních vzpomínek i archivních záznamů se ale především přeneseme do roku 1990 až k odchodu ruských vojsk i ke všemu, co tomuto dějinnému okamžiku předcházelo. Nejde přitom jen o jednání na nejvyšší úrovni, která připravovala nebývalý transport vojenské techniky, soukromých majetků a osob, ale i o emoce, které tyto kroky doprovázely na všech úrovních až směrem k řadovým občanům zasažených míst. Stranou zájmu nezůstávají ani ekologické škody a rozsah poničených objektů či památek, které po odchodu ruských vojáků zůstaly.

    Před dvěma týdny uvedlo Centrum publicistiky a dokumentu TS Ostrava dokument v předpremiéře během doprovodného programu letošních Dnů NATO v Minikině v Ostravě. Zúčastnili se jí představitelé samospráv obcí, ve kterých byly ruské posádky, také Michael Kocáb, předseda komise Federálního shromáždění pro odsun Sovětské armády z Československa z r. 1990,

    a Josef Jařab, první polistopadový rektor Univerzity Palackého, který se rovněž účastnil vyjednávání o odchodu sovětských vojáků.

    Prvním polistopadovým děkanem university byl Otakar Štěrba, první profesor, šéf katedry ekologie.

    Naši 3 vojáci padli v Afganistánu.
    Žena Otakara, Dina založila a provozuje 10let nemocnici v Pákistánu.

    Třeba něco později…
    proč poskytovat humanitární pomoc
    „in situ“.

  13. Dvořák napsal:

    Trochu ujasnit myšlenky,prosím. Kdo nám to tehdy „pomáhal“? Rusko,Sovětský svaz,Varšavská smlouva? Co příspěvek,to originál. Jsem pro,aby se nezapomínalo,ale taky znovu nelhalo a nepřekrucovalo. Architekte z donucení.

  14. Libor Furbacher napsal:

    Pane Fejinko k roku 1939 vam muzu napsat pouze to co uz jsem tu psal.Ze pokud nekdo chce aby se mu pomohlo v boji ,musi prvne zacit bojovat.Nemuze cekat az to ty pomocnici vybojuji za nej.Polsko take melo smlovu s Anglii ,ze ano.
    Uz i rusove v novinach si z nas delaji srandu ze naposled jsme bojovaly v roce 1620.Je to k vzteku.

    ://zpravy.idnes.cz/okupace-srpen-1968-ria-novosti-cesi-bojovat-rusko-mir-fhz-/zahranicni.aspx?c=A180821_104047_zahranicni_luka

  15. Dvořák napsal:

    Smát se kanaďanům…no toto….

  16. Fejinka napsal:

    Pane Furbachere, nehodlám tady s Vámi vést historickou diskusi, ale přece v Mnichově nás obětovali Hitlerovi v domnění, že nebude válka. To přece nemůžete popřít, jenže pánové se spletli. První kam Hitler zamířil byla jeho vlast Rakousko, potom zabral naše pohraničí a následoval zbytek ČSR a po nás válka s Polskem 1.9.39. A už to jelo…
    Jinak tomu nyní přestávám rozumět. V 68 komunisté se chtěli svým způsobem „renovovat“. Varšavský pakt (až na Rumuny) v čele se SSSR tomu nechtěl rozumět a obsadil nás. Dnes se tady u nás plive na současné komunisty a my vlastně oslavujeme komunisty z r. 68 a samozřejmě tu invazi odsuzujeme. V Praze před rozhlasem probíhají různé akce, mimo jiné se skanduje se proti Babišovi a Vondráčkovi a zároveň probíhají tady pietní akce, vše v jednom chumlu. Kocourkov po česku hadr. Babiš si z toho dělá legraci, že se tady vyskytují pořád stejní lidé (asi už je pozná). Švejk má určitě radost ze svých nástupců.

  17. Jan P. napsal:

    Fejinko,z jakého informačního zdroje čerpáte,že v roce 68 komunisté chtěli svým způsobem,,renovovat“ Varšavský pakt…?
    Jinak se Vám vůbec nedivím.Nejste jediný,který postrádá logiku toho,co se u nás kolem 50 výročí Pražského jara a invaze vojsk Varšavské smlouvy vlastně děje ? Řeknu Vám na to svůj názor bez servítku.
    Dnešní den je ve znamení žlučovitých výlevů pravičáckých mrzáků (od Babiše po mašínofily), kterým jsou ideály roku 68 totálně u zádele. Progresivní levice měla čas k dnešnímu dni něco připravit. Připravila prd.

  18. Zdeněk Gryc napsal:

    Nový text u pražské sochy sovětského velitele Koněva naštval komunisty

    Ostrá výměna názorů mezi komunisty a jejich odpůrci se odehrála v úterý 21. srpna u odhalení desky s vysvětlujícím textem u sochy kontroverzního sovětského velitele Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6. Deska vedle roku 1945 zmiňuje jeho podíl na maďarských událostech v roce 1956, berlínských v roce 1961 i na vpádu do Československa roku 1968.

    Dnes 18:57
    Petr Janiš, Právo

    Rudá armáda v listopadu 1956 brutálně potlačila maďarské celonárodní povstání proti komunistické diktatuře. Plán sovětské operace vypracoval právě Koněv. V roce 1953 sovětské ozbrojené složky potlačily povstání dělníků v NDR, načež v roce 1961 řešili Sovět další napětí v zemi výstavbou Berlínské zdi.
    Několik komunistů v čele s primátorskou kandidátkou Martou Semelovou (KSČM) a zastupitelem Ivanem Hrůzou (KSČM) protestovalo proti novému, trojjazyčnému nápisu na bronzové desce, který Koněvův podíl na těchto činech připomíná.

    „Odmítáme přepisování historie,“ zněl nápis v rukou Semelové.
    Komunisté vyzdvihovali Koněvův přínos pro osvobození Prahy května 1945.

    Jak však připomíná nápis, Sověti před pomocí Pražskému povstání upřednostnili obsazení Berlína.
    Teprve 9. května dorazili do již osvobozené Prahy.

    Podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) nový text nic nezamlčuje. Naopak starý text se omezoval jen na události roku 1945. „Nové cedule připomínají obě tváře maršála Koněva,
    tak důležité pro další vývoj Československa.

    Symbolika letošních 100 let české státnosti a zároveň 50 let od invaze vojsk je proto nebývale silná,“ uvedl Kolář.

    Ostrá výměna názorů mezi komunisty a jejich odpůrci u sochy Ivana Stěpanoviče Koněva.

    Komunisté ovšem odmítají interpretaci Koněvova přispění k invazi vojsk pěti zemí Varšavské smlouvy do Československa před 50 lety.
    „Nebyla předložena fakta, že kryl zpravodajský průzkum v souvislostí s invazí v roce 1968,“ řekl Právu Hrůza s tím, že žádal radnici o předložení historických pramenů, ale nedostal je.

    Hrůzovu argumentaci pro Právo odmítl místostarosta Jan Lacina (STAN).

    „Formulace zní, že (Koněv) osobně zaštítil zpravodajský průzkum.
    Byl tu v květnu roku 1968 a přijela s ním celá skupina vysokých sovětských důstojníků,
    kteří se rozptýlili po Československu,“ řekl Právu Lacina s tím,

    že tehdejší Koněvovu návštěvu stejně interpretuje řada historiků.

    Podle některých odpůrců sovětské okupace by socha kontroverzního Koněva v Praze neměla stát vůbec.

    „Byl tu v květnu 1968, je vyfocen vedle Alexandra Dubčeka,

    a zároveň s ním přiletěla ekipa vysokých důstojníků.
    Tři měsíce potom nás vojska Varšavské smlouvy přepadla,“
    uvedl Lacina s tím, že intepretaci o Koněvově návštěvě Praze 6
    potvrdil Vojenský historický ústav a Ústav pro soudobé dějiny AV ČR.

  19. Zdeněk Gryc napsal:

    BRATŘI, kde zůstaly SESTRY A SOUDRUŽKA SEMELOVÁ ?

    Dnes před 50 lety
    Dnes21:30

    Originální zpravodajský pořad přiblíží dění zlomového dne, který změnil životy všech Čechoslováků. Jakub Železný vás provede událostmi 21. srpna 1968, jako by se odehrávaly právě dnes.
    Přenesli jste se v čase, díváte se na večerní zprávy a sledujete, jak naši zemi obsazují vojska pěti

    „bratrských“

    a nikdy jinak, že ?

    Copak pan president ?

    kouká svým skelným zrakem a cucá BECHEROVKU ?

    Kiska…to není BECEROVKA, ale jiná káva, že?

  20. Zdeněk Gryc napsal:

    Říkejte o tom mladým,

    aby se to už nestalo,
    apeloval Kiska v projevu k srpnu 1968

    Slovenský prezident Andrej Kiska vyzval při příležitosti 50.výročí vojenské invaze do Československa k pevnému spojenectví s EU a NATO. V projevu, který vysílala slovenská i česká veřejnoprávní televize, apeloval na pamětníky, aby vyprávěli události ze srpna 1968 mladším ročníkům. Český prezident Miloš Zeman k výročí okupace nevystoupil.

    Dnes 19:58 – Bratislava
    kab, Právo

    „Je povinností dnešních demokratických politiků chránit naši svobodu,
    možnost rozhodovat o naší budoucnosti bez obav z toho, že naše rozhodnutí zlomí hrubá síla.
    Proto potřebujeme spojence se stejnými hodnotami a stejným respektem ke svobodě,
    právům lidí a k demokracii,” uvedl Kiska.

    „Takové spojence máme v EU a NATO, dvou pilířích naší prosperity a bezpečnosti,“

    prohlásil. Ve svém projevu varoval také před ztrátou paměti národa.

    „Okupaci naší země vojsky Varšavské smlouvy odsuzují tři pětiny Slovenska,

    ale přibývá těch, kteří o ní vědí málo.

    Prosím proto učitele, rodiče a pamětníky, aby si našli čas a s mladými lidmi se podělili o své vzpomínky a zkušenosti,“ uvedla slovenská hlava státu.

    „Abychom jim pomohli pochopit, že slova

    ‚nikdy víc‘

    znamenají nejen odhodlání, ale vyžadují rozumné, zodpovědné rozhodnutí,
    které tuto tužbu naplní,“ dodala.

    „Hororový film se změnil v krutou realitu”

    Na úvod svého projevu slovenský prezident připomněl, jak šokující události srpna 1968 pro tehdejší obyvatele Československa byly.

    „Kdo by byl uvěřil, že jednou nás budou okupovat armády tzv. spřátelených zemí?

    Uvěřili bychom tomu, že vrcholné představitele našeho státu okupovatelé zatknou?

    Ale opravdu se to stalo,“ zmínil.

    Připomněl, že v zemi, kde se do té doby šířila naděje na svobodnější život,
    zabili okupanti desítky nevinných obětí.

    „Po podepsání moskevského protokolu se hororový film změnil na krutou realitu normalizace.
    Moc převzali bezcharakterní jedinci opírající se o sovětské vojáky,“
    ——————————————————————
    poznamenal s tím, že na pracovištích se rozběhly potupné prověrky,
    ——————————————————————-
    desetitisíce zaměstnanců byly šikanovány, vyhazovali je z práce,
    jejich děti nesměli studovat

    a mnoho šikovných a vzdělaných lidí muselo emigrovat.

    PS. Zeman – nic, vyjádřil se dříve k anexi Krymu.
    Ví dobře, kteří „přátelé Miloše Zemana“ ovlivnili jeho zvolení !

  21. Zdeněk Gryc napsal:

    BBC + Jan Masaryk :

    „Dobrou noc a pevnou naději !“

    Naděje umírá poslední,

    proč a v čí zájmu

    Jan Masaryk ?

  22. fotrák napsal:

    My snad z těch demonstrací nevyjdeme. Po brutálním zneužití Karla Kryla na Václavském náměstí, po projevech bývalých členů KSČ a antichartistů si nedovedu představit, co nás čeká kolem 29. září letos a 15. března příští rok. Co se bude dít před ambasádami Německa, Francie a Spojeného království, zvlášť když se k tomu přibalí i Jalta. Vždyť tady ten srpen 68 vůbec nemusel být. A ta masáž ve školách, chudáci studenti.
    Masmédia budou zaplavena vykladači, zde na JL desítky příspěvků od ingarchhistorika. Nuže, snad jsou moje obavy liché, však nahlédneme, uvidíme.

  23. Dvořák napsal:

    Berka,občas se prý musí upustit pára. A koukám,že vy ste byl roztopenej jak stará lokomotiva 😀
    Fotráku,ta masáž je dobře cílená,to jsou budoucí voliči.Dnešní rádoby demokraté a komunistobijci pochopili,že se současnými generacemi nehnou. Teda až na pár výjimek. Poslední parlamentní volby jsou důkazem. Že se k těm masážní využívají školy a veřejnoprávní media,to bych viděl jako návrat před listopad 89.

    Hryci,myslíte že někde v usa má McArtur u jména připsáno,to je ten,co svojí liknavostí způsobil obsazení Filipín japonci a smrt tisíců civilistů nebo to je ten,co chtěl korejský konflikt vyřešit atomovkama?

  24. Zdeněk Gryc napsal:

    „plánama ulice Antonína Zápotockého, za kterou jsi dostal a vděčně přijal čestné uznání plus prémie“

    Karel Bernard, Královský vršek – Jihlava,

    „je lhář!“
    Bez pozdravu: Zdeněk Gryc

  25. Venca napsal:

    A kdo teda tu ulici kreslil ?

  26. Zdeněk Gryc napsal:

    Vážená redakce JL,

    k mému blogu:
    DNES, po 50 letech, kolem 23. hodiny (večer)

    přiložil pan Berka tento komentář:
    ————————————
    22. Berka říká:
    Středa, 22. 8. 2018 v 0:39
    Dneska si herr Gryc zas užil kopírovací onanie, co ?
    Je tady docela zajímavá paralela – stejně jako si estébák dovolí řečnit o výročí okupace před českým rozhlasem, tak si to se stejnou chutí dovolí tady i budovatelský kolaborant z Jihlavy. Měli byste oba zalézt někam pod zem a vůbec se neodvažovat vystrkovat svoje narudlé a narychlo přebarvené rypáky. Teď v těch vedrech totiž máslo na hlavě strašně rychle taje…
    Masturbuj raději nad svejma zažloutlejma plánama ulice Antonína Zápotockého, za kterou jsi dostal a vděčně přijal čestné uznání plus prémie – a nebo možná nad legendárním výtiskem Jiskry ze dne 25.2.1975, kterou jsi tady dneska v té euforii úplně zapomněl vytáhnout, ty scvrklej pytlíčku smrdutý kolaborantský žluče…
    Omlouvám se ostatním za svůj půlnoční výlev, ale tyhle normalizační krysy, díky nimž se ty sračky táhly dalších dvacet let a který se vůbec opovažujou mluvit o nějakém pražském jaru, který přitom právě oni bez mrknutí oka spláchli do hajzlu, mi zvlášť dneska prostě nějak pijou krev.
    Karel Bernard, Královský vršek – Jihlava, ty anonymobijče.
    ——————————-

    1967
    Faktem je, že „Sídliště Březinovy sady“
    bylo oceněno čestnou cenou I.stupně SVAZEM ARCHITEKTŮ ČESKOSLOVENSKÉ SOCIALISTICKÉ REPUBLIKY 3.4.1967
    viz přiložený diplom

    1988
    Faktem je, že „Sídliště Březinovy sady“ bylo publikováno autorem i za totáče vždy pod tímto názvem.
    Že autor sídliště určuje, či navrhuje názvy ulic není pravda.

    Na prvním místě mezi realisovanými sídlišti v republice v publikaci „CENTRA OBČANSKÉHO VYBAVENÍ 1988. V přiložené publikaci na str.22 „CENTRUM OBČANSKÉHO VYBAVENÍ „VYSOČINA“ JIHLAVA – BŘEZINOVY SADY.

    Název sídliště navrhl PhDr.František Hoffmann.

    Dokladem nespokojenosti s „naše inženýry-architekty“ je stranický tisk.
    Mnozí, včetně redaktora Jiskry Milana Dvořáka se rozhodli dohlížet a školit:

    „Musíme naše inženýry-architekty učit uctívat památku dělnické třídy a komunistické strany.

    V úterý 25. února 1975. vyšla JISKRA Orgán OV KSČ, nositel řádu práce, číslo 16:
    „Historii píše život a je na nás, abychom naši dělnickou, pokrokovou tradici a její symboly lépe ochraňovali a zakládali. Nemohu než sáhnout v této souvislosti pro jiný příklad. Kdysi stál cestou na Kalvárii v Jihlavě starý most a na něm socha sv. Jána. Starý most ustoupil novému, který se stal vstupem do budoucího moderního sídliště města. Samozřejmě že se nezapomnělo na renovaci sochy sv. Jána nákladem cca 15.000 korun i na příslušné místo na novém mostě, kam by měl být opět umístěn. Nestane se tak a je to moudré.“
    „Musíme naše inženýry-architekty učit uctívat památku dělnické třídy a komunistické strany. A pokud některým z nich tyto myšlenky nejsou blízké, ukládat jim v tomto smyslu konkrétní požadavky k odbornému ztvárnění. Generace dnešní i příští ocení bezpochyby skutečnost, jako je plánované postavení pomníku prezidentu Gottwaldovi v sídle okresního města na památečním místě z něhož k občanům Jihlavska promlouval“

  27. Zdeněk Gryc napsal:

    PS. všechny zmínění doklady ve fotokopiích jsou přiloženy k e-mailu odeslaného do redakce JL.
    Věřím, že redakce umožní případným zájemcům přístup k těmto dokumentům.

  28. pozorovatel napsal:

    https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/481279-migranti-po-prekonani-bariery-spanelske-enklavy-pred-kamerami-bourlive-slavili.html

    pustit video,
    se tady dojímáme na 68, ale ještě budeme prosit Rusa o pomoc, tu všehoschopnou chátru, které po policajtech hází ho..a, lije kyselinu atd, nám sem zvou a živí ji i z práce českého dělníka naši spojenci z Německa, Francie, Itálie, Špaňelska…..a když před Rozhlasem v živém vysílání vystupovali v ČT k 68 pan romomil Kocáb, paní Šiklová a další pravdoláskaři, si asi už dělají z lidí srandu.

  29. Zdeněk Gryc napsal:

    ACH TI ANONYMNÍ POZOROVATELÉ, KDO SE V NICH VYZNÁ ?

    BLOG je pouhá zkratka za: BLáboly Osamocených Gerontů, jak napsal „čtenář“, který předal štafetu vnukovi „pozorovatel“

    ———————————————————–

    Ale dědečku Zdeněčku.
    Pročpak tak toužíte po nějakém blogu? Jihlavské listy jsou přece seriózní tiskovina, žádná seznamka.
    A jestli po tom i ve vašem úctyhodném věku tolik prahnete, máte v tomto listu přece mezi inzeráty rubriku „Pěkné chvíle“.

    A už jsem vám kdysi napsal, že BLOG je pouhá zkratka za:
    BLáboly Osamocených Gerontů.

    Tak tuto rubriku vám rád přenechám. Tam se můžete vyřádit do sytosti i s vašimi pomlčkami za každou slabikou. Jako v Číně. A jestli si myslíte, že velkými písmeny upevníte svou důstojnost, můžete tam zářit jako stálice první velikosti.
    čtenář | 2015-06-30 17:25:01 | Reagovat
    ————————————————————————
    Ještě pro pana Tiziana Vecellia. Zapomněl jsem Vám odpovědět na Váš dotaz, promiňte. Víte, my jsme taková rozvětvená rodinka – ostatně podle Vašeho nicku to rovněž znáte.

    Dědu už přestalo bavit číst nesmyslné bláboly duševně potrefených jedinců typu Pitomartina a polemizovat s nimi, takže mi předal štafetu.
    Jablko nepadne daleko od stromu, proto možná podobnost, rozdíl je jen v tom,
    že já se snažím vyjadřovat jemněji, děda je holt taková zemitá povaha,
    co na srdci, to na jazyku.
    Takže doufám, že Vám moje odpověď stačí a znamenám se s pozdravem Sportu zdar a Dukle zvláště.
    pozorovatel | 2017-04-23 11:10:00

  30. Venca napsal:

    Faktem je, že „Sídliště Březinovy sady“
    bylo oceněno čestnou cenou I.stupně SVAZEM ARCHITEKTŮ ČESKOSLOVENSKÉ SOCIALISTICKÉ REPUBLIKY 3.4.1967

    Tím je snad řečeno vše. Tvůrci sídliště tedy evidentně budovali socialismus.

    Kdo navrhuje jména ulic, je myslím jedno. Prostě někdo postavil ulici, která pak dostala jméno Toníka Zápotockého, byl za to oceněn – a proti takovému ocenění nic neměl. Jistě nečekal, že nové ulice na novém socialistickém sídlišti se budou jmenovat Rozehnalova, Milady Horákové, nebo Letců RAF.

    A vzhledem k tomu, že ten někdo naprosto bez problémů prošel všemi prověrkami a čistkami po roce 68 a dalších dvacet let v klidu tloukl špačky ve své zaprděné kanceláři a kreslil na požádání komunistům svatostánky, je zřejmé, že ten socialismus radostně budoval dál. A nebýt 89ho, radostně buduje dodnes.

    Berka má úplnou pravdu. Palach se musí v hrobě obracet, jestli shůry vidí, jak ho teď oslavuje někdo, kdo si s jeho ideály z roku 69 vytřel zadnici…

  31. Venca napsal:

    Jen ještě malá otázka, pane architekt.

    Když se tady probírám tou squadrou jihlavských anonymů i neanonymů, ať dělám co dělám, nenacházím tady ani jediného, který by vás kdy za něco pochválil, nebo vám vyslovil alespoň podporu, či souhlas. Není to trochu divné ?

    Jasně – je to určitě sofistikovaný zemanovsko-putinovský komplot hordy kryptokomunistů a potomků Míly Dvořáka a Lojzíka Kavalce. Ale registrovat se sem a přispívat může úplně každý. A ani jeden váš sympatizant se za celou dobu nenašel. Safra, safra, safra…

  32. Venca napsal:

    Ad Fotrák – máte bohužel úplnou pravdu. Všechno se opět překrucuje jako kdysi. Národ byl prý jednotný proti okupantům a těch co sem rusáky pozvali bylo asi tři nebo maximálně pět – partička Bilak a spol. Zajímavý, že třeba můj táta (prostě takovej obyčejnej českej táta, kterej chtěl celej život jenom tak nějak spokojeně žít a nelezl komunistům do prdele, ale ani proti nim nijak nebojoval) líčí některý věci trochu jinak. Dubček neměl zdaleka jenom samý příznivce (i když pro jeho odpůrce byla invaze přece jenom silný kafe) a zejména stávající nomenklatura na místních, okresních, krajských a podnikových úrovních se bála reforem jako čert kříže – protože ohrožovaly jejich existenci. A ten odboj proti okupantům ? Nebyly to jen zapálený a pomalovaný tanky. Byly to i fronty před obchodama, který během pár dnů vyprodaly i totální několikaleté ležáky – hlavně oděvy atd. Už za měsíc po příjezdu vojsk prej našinci houfně vesele s milými okupanty kšeftovali benzín za cigarety.

    Z hlediska sovětů byla invaze prakticky jediné možné řešení (aniž bych ji jakkoliv schvaloval, právě naopak. Jenom střízlivě hodnotím) a nelze se mu divit. Stačí se podívat na mapu. Nechat si vrazit klín do hegemonické varšavské smlouvy by se rovnalo totální porážce ve studené válce. Je snad někdo z nás tak naivní, aby věřil že kdyby se v té době třeba co já vím v Holandsku dostali k moci komunisti, že by tomu USA a zbytek západní Evropy jen tak nečinně s odkazem na demokratické tradice přihlíželi ? Hm…tak to pak jo…

  33. fotrák napsal:

    Venco, já jsem ho kdysi pochválil, nebylo to úderně prvoplánové, podivil jsem se nad tím, že někdo, kdo se významně podílel na vybudování bydlení pro cca 10.000 lidí (a asi dobrá práce, když se tam dosud za dlouhý love bydlí) dokáže s lokajskou úklonou efemérní ikoně popřít svoji práci. Povalit svoji profesní čest na lopatky.

  34. Zdeněk Gryc napsal:

    Vážený pane Fotrák,

    Březinky se do:

    DNES, po 50 letech, kolem 23. hodiny (večer)

    jmenovali Březinky,
    pak už je soudruzi přejmenovali.

    stejně jako likvidovali:

    skauty,
    sokoly
    a sochy TGM

    jak nacisté 1x
    tak komunisté po roku 1968
    po druhé,
    nebo ne ?

    PRO PRAVDU SE KAŽDÝ NEJVÍC ZLOBÍ !

  35. Zdeněk Gryc napsal:

    „Když se tady probírám tou squadrou jihlavských anonymů i neanonymů, ať dělám co dělám, nenacházím tady ani jediného, který by vás kdy za něco pochválil, nebo vám vyslovil alespoň podporu, či souhlas. Není to trochu divné ?“
    Divné je leda-cos, třeba mlčení presidenta k 50 výročí okupace.
    Divné není, že se kdokoli nechce dostat, když dojdou argumenty, do „pokrokového“ komentáře typu:

    22. Berka říká:
    Středa, 22. 8. 2018 v 0:39
    Dneska si herr Gryc zas užil kopírovací onanie, co ?
    Je tady docela zajímavá paralela – stejně jako si estébák dovolí řečnit o výročí okupace před českým rozhlasem, tak si to se stejnou chutí dovolí tady i budovatelský kolaborant z Jihlavy. Měli byste oba zalézt někam pod zem a vůbec se neodvažovat vystrkovat svoje narudlé a narychlo přebarvené rypáky. Teď v těch vedrech totiž máslo na hlavě strašně rychle taje…
    Masturbuj raději nad svejma zažloutlejma plánama ulice Antonína Zápotockého, za kterou jsi dostal a vděčně přijal čestné uznání plus prémie – a nebo možná nad legendárním výtiskem Jiskry ze dne 25.2.1975, kterou jsi tady dneska v té euforii úplně zapomněl vytáhnout, ty scvrklej pytlíčku smrdutý kolaborantský žluče…
    Omlouvám se ostatním za svůj půlnoční výlev, ale tyhle normalizační krysy, díky nimž se ty sračky táhly dalších dvacet let a který se vůbec opovažujou mluvit o nějakém pražském jaru, který přitom právě oni bez mrknutí oka spláchli do hajzlu, mi zvlášť dneska prostě nějak pijou krev.
    Karel Bernard, Královský vršek – Jihlava, ty anonymobijče.

    Věřím, že invektiva typu:

    „Masturbuj raději nad svejma zažloutlejma plánama ulice Antonína Zápotockého, za kterou jsi dostal a vděčně přijal čestné uznání plus prémie –“

    jak říka Jiřina Šiklová nejlepší argumentací je příběh. Chce to podrobněji vysvětlit story názvů jihlavských sídlišť. Třeba v Blogu, který by si přečetli ti, už story jihlavských sídlišť nepamatují.

    Nevím jak se jmenovalo jihlavské náměstí za Protektorátu.
    Nevím jak se jmenovalo jihavské náměstí před bratrskou pomocí.
    Nevím jak se jmenovalo po bratrské pomoci.

    Vím, že demagogická, nezastřená nenávist typu Venca + XXXXX je formulována tak,
    že jde o fašismus:

    XXXXX říká:
    Středa, 22. 3. 2017 v 21:24
    Pan architekt definitivně zešílel, nebo to je jiná dimenze? Nebo bych měl míň chlastat?
    Venca říká:
    Čtvrtek, 6. 10. 2016 v 21:18
    PIŠTOLY Zděnkovi ! S jedním nábojem.

    XXXXX říká:
    Čtvrtek, 17. 12. 2015 v 21:27
    ani to nečtu a jak jsem řek VŮL.
    Hele architekte mel si svou, já už to nebudu dál komentovat.
    Meleš, meleš a meleš ale vo hovně. Na tvý úvahy každej sere lidi mají narozdíl od tebe starosti
    jak existovat a ne jak prudit s havlem.
    „Faktem je , že to nejspíš dlouho nevydržíš. Díky Bohu.
    A kdybys to chtěl urychlit stačí skočit z šityparku s lanem kolem krku, jak to před léty předvedl jinej magor tvýho ražení.“

    Dost chybí v Jihlavě chybí busta Václava Havla
    s obdobným komentáře jako na artefaktech na náměstí Jana Masaryka před gymnásiem.

    Jsem si jist, že by dost pomohlo rozhledu jihlavské mládeže,
    Kdyby se seznámila s osudy JM a jeho sestry.

    Zmíněný komentář
    obsah a forma, ¨
    by měl zajímat mládež, nejenom na gymnásiu v Jihlavě

  36. Zdeněk Gryc napsal:

    1. Venca říká:
    Středa, 22. 8. 2018 v 18:42
    Jen ještě malá otázka, pane architekt.
    Když se tady probírám tou squadrou jihlavských anonymů i neanonymů, ať dělám co dělám, nenacházím tady ani jediného, který by vás kdy za něco pochválil, nebo vám vyslovil alespoň podporu, či souhlas. Není to trochu divné ?

    ANI NE, je to soudružsky stále stejné, jak v roce 2018,

    Tak v roce 1975,

    Dokladem nespokojenosti s „naše inženýry-architekty“ je stranický tisk.
    Mnozí, včetně redaktora Jiskry Milana Dvořáka se rozhodli dohlížet a školit:

    „Musíme naše inženýry-architekty učit uctívat památku dělnické třídy a komunistické strany.

    ———————————-
    V anonymních slalomech snad jednou bude jasná vazba
    redaktora Jiskry Milana Dvořáka
    na anonyma Vencu.

    Strýček Nimra se nepřímu presentoval komentářem Václava Havlíčka
    Pan Berka se laskavě podepsal:
    Karel Bernard, Královský vršek – Jihlava, ty anonymobijče.
    Venca + XXXXX „jsou v požehnaném stavu – anonymního očekávání“

    NIKDY NEŘÍKEJ NIKDY, TŘEBA SE I ONI PO-CHLAPÍ

    Jenom, aby nečekali, až to tady bude zase jako po srpnu 1968, nebo na Ukrajině, že ?

  37. Zdeněk Gryc napsal:

    PS.
    Pane Venca,
    Jihlava je malá, že ?
    A kdo by dneska stál o to bejt zastřelenej?
    Tušíte vůbec co dneska stojí pohřeb a dědické a právní po-řízení ?
    Podívejte jak to jde MuDr. Rátovi,
    nebo Zemanova kauza s Peroutkovou pomluvou, že?

    Venca říká:
    Čtvrtek, 6. 10. 2016 v 21:18
    PIŠTOLY Zděnkovi ! S jedním nábojem.

  38. Jan P. napsal:

    Progresivní humanismus osmašedesátého vystřídalo normalizační autoritářství, byrokratismus a ziskuchtivé sobectví. Netřeba dlouze spekulovat k čemu má současný režim blíže.

    Vedoucí úlohu komunistické strany v našich životech dnes vystřídala vedoucí úloha velkého kapitálu a peněz. Začneme zase klást na první místo člověka a jeho zájmy před nesmyslnými ekonomickými tabulkami?
    21.8.2008/A2larm/Kam se poděl humanismus?

  39. fotrák napsal:

    je to marný, je to marný, je to marný
    s klasikem nehneš
    konzistentní kdykoliv
    Snad už ta vedra pominou

  40. Zdeněk Gryc napsal:

    „Pohřbu libereckých obětí okupace v roce 1968 se účastnili i Václav Havel a Jan Tříska“
    To je k meritu blogu.

    Leč aktuálně k blízkým volbám:
    V roce 1949 jsme chodili s gymnásiem RG Židenice, v polích nad hřbitovem směrem k Líšni sbírat mandelinku bramborou, kterou sem shazovala letadla USA.

    Dneska za Malým Pažezákem kácí stromy napadené kůrovcem.
    Zde přítomný NEO-MARXISTICKÝ kroužek ví, kdo a jak je tam shazuje ?
    Z letadel, balonů, nebo dronů.

    Každá rada nejen od místního „pozorovatel“ v JL,
    je pro žáky gymnásia v Telči nejenom dobrá, ale před volbami nutná.
    Jistě se budou podle návrhu moudrých rad rozhodovat:

    Lidi, proberte se, běžte k volbám a myslete.
    2.kolo do senátu
    Kdo chce volit a nechce ani jednoho, tak tam mrskněte do urny prázdnou obálku a je vymalováno
    Strejček Nimra | 2016-10-10 08:55:08 | Reagovat
    ————————
    2. kolo do senátu
    Pro ty, kteří chodí ke všem volbám a nechtějí volit ty dva co se dostali do finále: vhoďte tam prázdnou obálku
    Strejček Nimra | 2016-10-12 11:35:53 | Reagovat

  41. fotrák napsal:

    Takže ještě Jiřina Šiklová, aha, studenty zvaná Rudá Fena, likvidátorka nepohodlných studentů, Pája Kohout-Jasánek, půjdeme před řadami, Uhde
    Poprvé byl pomýlený, když napsal báseň o Gottwaldovi

    MILAN UHDE
    (14. 3. 1953)
    Jedenáct hodin s věže Víta
    odlétlo jako černý pták.
    Je po naději, neprocitá…
    A opět slzou vlhne zrak.

    Jak smutně zní teď cimbál polí,
    neskřípou kola ve vískách.
    Slunce své zlato skoupě drolí,
    klarinet větru nepíská,

    sestřička sedí nakloněná…
    Tu tíhu chvíle sotva znáš.
    Při drahém zvuku jeho jména
    palčivě bolí dětský pláč.

    Jak bych šel nyní Prahou potmě
    a večer voní po kvítí.
    Pohlédnu na Hrad: v Jeho okně
    už zhasli, zhasli, nesvítí

    a černý večer přelaskavý
    bdí jako matka u syna.
    Ověnčen kvítím první slávy
    hospodář tiše usíná,

    jak lehá otec ustaraný.
    A pevně stojí jeho lid.
    Do bitev půjde Gottwald s námi,
    vzbudí ho těžká vůně lip.

    Do bitev půjde před řadami.

  42. Zdeněk Gryc napsal:

    PS. LIDI FAKT:

    proberte se, běžte k volbám a myslete!

  43. fotrák napsal:

    A já dodávám:

    kdo jednou zradil
    ustaraný
    cena za to
    deset lip

    udělá to znovu
    poctivěji
    marlboro chutná líp

    pro historiky: lípa = cigareta v 50.a60. letech

  44. fotrák napsal:

    Fakt k volbám půjdu, a Tyhle volit nebudu!

  45. Berka napsal:

    Panečku…to jsme se zase elegantně přes čtyři zkopíroslátaniny přenesli přes Tondu Zápotu až ke kůrovci. Typická grycovina. Když jsem v úzkých, začnu mlít o něčem úplně jiným.

    Co kůrovec, ale jmelí … !

  46. Zdeněk Gryc napsal:

    „NECHÁPEŠ, NEDÁME TI POKOJ“ !

    KTERÁ ZLOČINECKÁ ORGANIZACE TO JE ?

    1. XXXXX říká:
    Sobota, 30. 1. 2016 v 13:34
    Tak já myslel, že už je od tebe klid na věky a zas ne. Proč to tu vlastně visí? Ty nechápeš, že dokud budeš prudit nedáme ti pokoj? Celý Jihlavě (podle mě) je u prdele Gryc, Rozehnal a Havel. Lidi mají jiný starosti. Po většině existenční. Neříkám že si za to opět většinově nemůžou sami, ale kecy o nějakým Rozehnalovi koho to zajímá? Dobře, nakreslil jsi Březinky, komoušům pentagon, někde nějakej most, co já vím co ještě, dobrý všechno to stojí, lidi to užívají, tudíž tvé práci čest.

    Ale koho to kurva dneska zajímá?

  47. Zdeněk Gryc napsal:

    V takový krásný společnosti
    Dnes23:40 Art

    Na chalupě v Jizerských horách navštívíme vynikajícího herce Vlastimila Brodského. Brodský se tentokrát zamyslí nad otázkou morálky, mezilidské tolerance a vlastního svědomí a jeho vyprávění bude opět plné životního nadhledu a milého inteligentního humoru

    Věřím, že nikdo z aktuálních ko-mentátorů se s hygienických důvodů vlastního duševna raději nekoukal

  48. Libor Furbacher napsal:

    Pro Fejinku.
    Samozrejme ze nas obetovali v Mnichove kvuly tomu aby nebyla valka.To je bez debat.Ale kdo?

    Pane Fejinka co treba se na ten Mnichov podivat trozku z pohledu jineho, ne jak to dopadlo ,to kazdy vi ,ale proc to tak dopadlo.

    Mirove hnuti bylo velmi silne v Anglii v tricatych letech. Jeste silnejsi nez to zapodoevropske kolem roku 1985,ktere bylo organizovane socialistama a placene SSSR.

    Slysel jste neco o Peace pledge union?ktere bylo velmi aktivni .Mely tenkrat kolem 120 000 aktivnich clenu.Ve spojeni s Labour stranou,ktera byla jako je ted socialisticka .A nacionalne socialisticka strana nemecka a jeji pocatecni politika ji velmi imponovala.Pridejme k tomu levicove intelektualy a dokonce clena kralovske rodiny co s tim sympatizoval a mate obrazek jak asi se tito levicaci stavely k tomu aby sly do valky za Ceskoslovenskou republiku,Ktera shodou okolnosti mela ve vlade stranu,kterou volilo ve volbach 1935 nejvice lidi.A de fakto Henleinova strana vyhrala volby.A tato strana chtela pripojeni sudet k nemecku.Takze tedy Hitleruv krok ,“byl z pohledu peaceniku“, pouze na Heinlainovu zadost, a legalni,on zadne jine pozadavky nemel.A socialisticci peacnici mu uverily, obrovske demonstrace to podporily protoze nikdo samozrejme nechtel valku a videly pouze to co chtely videt.
    .Ze to byla obrovska chyba a zrada samozrejme tez.Ale zrada od socialistickejch pohunku,protoze mir je pro ne vzdy to zazracne slovo pro co by obetovaly vse. Presvedcily Dvanact milionu lidi kteri podepsaly mirovou petici“Peace Ballot“ organizovanou.by Leage of Nation Union,ze zavrhuji jakoukoliv valku a Hitler se chechtal .Tady vam posilam link ,pokud budete chtit vice faktu poslu.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Peace_Pledge_Union

  49. Zdeněk Gryc napsal:

    DNES, po 50 letech, kolem 23. hodiny (večer)
    Je název tohoto blogu.
    —————————————————
    Dnes 23. srpna byl uzavřen:

    Pakt Molotov–Ribbentrop (23. srpen 1939)

    Tragické následky smlouvy o neútočení mezi SSSR a Německem
    Dohoda o přátelství a spolupráci mezi Stalinem a Hitlerem známá jako Pakt Molotov–Ribbentrop šokovala celý svět. Jen devět dní po jejím podepsání začala druhá světová válka.
    Pakt Ribbentrop-Molotov
    Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
    foto
    Molotov podepisuje německo-sovětskou smlouvu o neútočení. Za ním je vidět Ribbentrop (v černém) a Stalin (ve světlém, druhý zprava)
    Pakt Ribbentrop-Molotov je smlouva o neútočení mezi nacistickým Německem a Svazem sovětských socialistických republik, podepsaná v Moskvě 23. srpna 1939. Pojmenování paktu vzniklo z příjmení dvou vyjednavačů: Hitlerova ministra zahraničních věcí Joachima von Ribbentropa a Vjačeslava Molotova, který byl lidovým komisařem (ministrem) zahraničí v stalinském Sovětském svazu.
    Ve smlouvě se obě strany zavázaly, že nepoužijí vojenskou sílu proti druhé straně a nespojí se s jejími nepřáteli. Smlouva znamenala zásadní obrat ve vztazích obou zemí a byla v podstatě dodržována až do 22. června 1941, kdy nacistické Německo napadlo Sovětský svaz (operace Barbarossa). Uzavření smlouvy předcházelo jednostranné německé zrušení německo-polského paktu o neútočení dne 28. dubna 1939 (polsko-sovětský pakt o neútočení však byl stále v účinnosti a Sovětský svaz jej jednostranně porušil až svým vpádem do Polska 17. září 1939).
    Území připojená k Sovětskému svazu v letech 1939 a 1940 (Severní Bukovina, jižní Besarábie a Herca) jsou nyní součástí Ukrajiny. Polsku byla vrácena oblast kolem Białystoku a menší část Haliče východně od řeky San kolem Přemyšlu. Všechna ostatní území, ta anektovaná Finsku (Karélie, Petsamo), Estonsku (Ingrie a Petseri) a Lotyšsku (Abrene), zůstala součástí Ruské federace.

  50. Dvořák napsal:

    15 procent hlasů dává nėkomu právo rozbít republiku?

  51. Zdeněk Gryc napsal:

    NA AKTUÁLNÍ MEZO-ZÁVĚR VŠECH 3 BLOGŮ K 50 VÝROČÍ SRPNA 1968,

    JE MOŽNO S NAPROSTOU JISTOTOU KONSTATOVAT:

    VŮBEC NEJDE O GRYCE, JDE O HAVLA

    A ZNOVU PŘEKOPÍROVAT :
    Sabina Slonková: Ruská propaganda je na míle vepředu

    4.9.2015 Aktuality/Komentáře (26), autor:
    Petr Klukan

    Vždy je dobré vědět, kdo je majitelem daného média, říká novinářka Sabina Slonková, šéfredaktorka serveru Neovlivní.cz.

    Podle této techniky je obsah „meritus“ předmětného komentáře, opominut a napadne se osoba autora.

    Klasickou ukázkou jsou aktuální komentáře ke všem třem blogům, které se týkají 50 výročí srpna 1968.
    ——————————————————————————
    „POKUD BUDEŠ PRUDIT S HAVLEM, NEDÁME TI POKOJ“

    XXXXX říká:
    Čtvrtek, 17. 12. 2015 v 21:27
    ani to nečtu a jak jsem řek VŮL.
    Hele architekte mel si svou, já už to nebudu dál komentovat.
    Meleš, meleš a meleš ale vo hovně. Na tvý úvahy každej sere lidi mají narozdíl od tebe starosti jak existovat a ne jak prudit s havlem.
    „Faktem je , že to nejspíš dlouho nevydržíš. Díky Bohu.
    A kdybys to chtěl urychlit stačí skočit z šityparku s lanem kolem krku, jak to před léty předvedl jinej magor tvýho ražení.“

    1. XXXXX říká:
    Sobota, 30. 1. 2016 v 13:34
    Tak já myslel, že už je od tebe klid na věky a zas ne. Proč to tu vlastně visí?
    Ty nechápeš, že dokud budeš prudit nedáme ti pokoj?
    Celý Jihlavě (podle mě) je u prdele Gryc, Rozehnal a Havel. Lidi mají jiný starosti. Po většině existenční. Neříkám že si za to opět většinově nemůžou sami, ale kecy o nějakým Rozehnalovi koho to zajímá? Dobře, nakreslil jsi Březinky, komoušům pentagon, někde nějakej most, co já vím co ještě, dobrý všechno to stojí, lidi to užívají, tudíž tvé práci čest.
    Ale koho to kurva dneska zajímá?

Leave a Reply