Bydlení jako priorita?

Má problematika dostupného bydlení šanci obstát v politickém boji a dostat se na seznam priorit volených zastupitelů města Jihlavy? Politici tvrdí, že občané města mají širokou škálu oprávněných zájmů, kterým nelze vyhovět v plné šíři. Voliči chtějí chodníky, osvětlení, parky, někdo by chtěl dokonce nový bazén – a vedle toho všeho se bydlení jeví jako zájem úzké skupiny. Možná proto se dosud nedostalo ani do popředí zájmu politiků.

 

V Jihlavě máme nejméně 7 ubytoven pro sociálně slabé. Jejich provozovatelé ze zoufalé situace svých nájemníků finančně těží, zatímco poskytují velmi špatné podmínky ke kvalitnímu životu. Součástí obchodu s chudobou je i hrstka majitelů, kteří nabízejí předražené bydlení v desítkách nevyhovujících a často přeplněných nájemních bytech, a to zejména v centru města. Majitelé jihlavských ubytoven od větších rodin často inkasují i více než 14 tisíc za jednu místnost, podobné je to i v nájemních bytech v centru. K tomu se přidávají běžné praktiky na hraně zákona, jako je opakované vystavování smluv na dobu určitou (jednoho nebo tří měsíců) či narušování domovní svobody. Na ubytovny a azylové domy se přitom dostávají i dosud velmi dobře fungující rodiny, které měly tu smůlu, že jim vypršela nájemní smlouva a nový byt nesehnaly.

 

Nejsou to jen Romové a bezdomovci

 

Dostupné a důstojné bydlení vnímáme jako jednu ze svých programových priorit. Kromě zkušeností ze zbytku ČR, kde se v situaci bytové nouze nachází 187 tisíc lidí, nás k tomu vedou i poznatky o situaci s bydlením některých nejohroženějších skupin v našem městě. Spadají sem senioři, matky samoživitelky, děti z náhradní nebo ústavní péče, lidé po výkonu trestu, cizinci, mladé nebo početné rodiny, lidé po propuštění z dlouhodobé lékařské péče, se závislostmi nebo psychiatrickými diagnózami, romské rodiny. V bytové nouzi se nenacházejí jen ti, kdo žijí na ulici, ale i lidé na ubytovnách, v předražených nájemních bytech (často bez smlouvy), v azylových domech nebo objektech, které nejsou uzpůsobeny k bydlení.

 

Pod pojmem sociální bydlení většina odborníků vnímá standardní byty rozmístěné v běžné zástavbě, v případě potřeby v kombinaci s návaznou sociální prací a podporou udržení nájemního vztahu. Nejedná se tedy o výstavbu nových ubytoven, sociálních domovů ani čtvrtí nebo dokonce celých vesnic pro sociálně vyloučené. V rámci opatření k ukončování bezdomovectví lidí žijících v bytové nouzi se v poslední době prosazují dlouhodobá řešení (oproti noclehárnám a azylovým domům). Jejich cílem by mělo být dostat rodiny nebo jednotlivce z rizikového prostředí ulice nebo ubytoven, podpořit školní docházku dětí a usnadnit začlenění na legálním trhu práce. Vedle důležitosti schválení kvalitního zákona o sociálním bydlení mohou města a obce již nyní přijímat účinná opatření.

 

Řešení existují (a ukazuje se, že fungují)

 

Možnost standardního bydlení za běžné nájemné pro mnohé představuje i nejefektivnější cestu z dluhové pasti a zpět k legálnímu zaměstnání. Zde se jako řešení nabízí například i zřízení městem garantované sociální realitní agentury. Podobná schémata fungují již přes 30 let v zahraničí. V České republice k prvním pokusům patří projekt Férové bydlení, realizovaný neziskovou organizací R-Mosty, která oslovuje právě soukromé majitele bytů a nemovitostí. Během dvou let se jí takto podařilo nalézt bydlení pro 16 rodin (celkem 22 dospělých a 47 dětí). Jiná schémata samozřejmě počítají se sníženým nájemným a doprovodnými sociálními službami, a to na omezenou dobu, dokud rodina dostatečně nestabilizuje svou situaci a není schopná v nájemním vztahu pokračovat za standardních podmínek a bez podpory. To je příklad Brna a dalších měst (v malé míře i Jihlavy).

 

Neprosazujeme „rozdávání bytů“ ani pronajímání za symbolické částky nebo vytváření vyloučených lokalit skrze novou výstavbu sociálního bydlení. Podstatou konceptu „bydlení především – Housing First“, který poslední dobou dominuje v zahraničí a začíná se prosazovat i u nás, je to, že rodiny a jednotlivci potřebují v první řadě bydlet (a za bydlení platit), teprve potom je možné řešit případné další problémy, se kterými se potýkají. Úspěšnost udržení bydlení, měřená prodloužením smlouvy nebo trváním nájemního vztahu i po roce užívání bytu u těchto projektů dosahuje 85 – 95 %, v závislosti na cílové skupině. V zahraničí jsou tyto možnosti přitom otevřené i lidem, kteří strávili několik let na ulici a/nebo se potýkají s nejrůznějšími závislostmi. Upustilo se od konceptu, podle kterého by se nejprve museli „učit bydlet“ na azylových domech nebo ubytovnách. Ty nejsou prostředím, ve kterém by se dalo naučit cokoliv pozitivního.

 

Lepší budoucnost pro děti

 

Společnosti se takový přístup vyplatí, je to investice do budoucnosti města i regionu. Za současných podmínek připomíná práce sociálních pracovníků spíše hašení požárů. Dochází k jejich brzkému vyhoření, jelikož spolu s klienty nevidí naději na zlepšení. Sociální pracovníci, zapojení do některého z projektů založených na konceptu Housing First přitom popisují návrat energie, odhodlání a nasazení. Spolu s rodinami jsou najednou schopni efektivně řešit i problémy, které se dříve zdály neřešitelné. Rodiny se díky bydlení poprvé v životě ocitají v situaci, kdy se snižuje pravděpodobnost přenosu zátěže spojené se sociálním vyloučením na další generace. A kvůli tomu stojí za to se dostupným i sociálním bydlením vážně zabývat.

17 Responses to “Bydlení jako priorita?”

  1. Dvořák napsal:

    Tuším že to byla včera reportáž z Ústí nad Labem,kde se rozhodli tyhle „státní dotace“ na bydlení řešit. A jeden z dotazovaných na ulici říkal něco jako,co že ty lidi budou dělat,že budou muset pracovat nebo krást.

  2. pozorovatel napsal:

    samozřejmě pokud je někdo opravdu v nouzi společnost mu má pomoci, ale nejen v Jihlavě je značná část programově nepracujících, těm by měli politici důrazně vysvětlit, že práce není plození nekonečného množstrví parazitů a vyžírků,dnes jsem jel z práce domů 18:00 hod a do autobusu nastoupili mladí co zásadně namají jízdenky, jeden druhého se ptá- co dělá máma- spí a co táta spí, kluk 10 let krabičku cigaret v kapse, až vyrostou taky budou chtít kvartýry, aby mohli celý den pospávat a pracující si musí zaplatit bydlení sám, žije často ve stresu s hypotékou, musí platit do fondu oprav, daň z nemovitosti atd. atd. a těmhle lidem ještě má platit sociální bydlení? Požadavek na sociální byty je výsměch lidem co se snaží. Je jasné kdo ty byty bude prioritně dostávat.

  3. Eva Nováková napsal:

    Ty děti, které běhají po ulici, vyrůstají většinou v bytové nouzi a mají jen velmi malou možnost se z ní vymanit. Jak jsem psala – sociální bydlení není o rozdávání bytů – nájemníci si za bydlení platí. Důležitá je stabilizace rodinného zázemí tak, aby nedocházelo k přenosu negativních vzorců chování na další generace. Ukazuje se, že rodiny, které bydlí, jsou schopné se po nějaké době zapojit i do pracovního a vzdělávacího procesu. A ta skupina lidí, které se to týká, je opravdu široká. Rozumím Vašemu rozhořčení, byla bych stejně naštvaná, kdyby se komukoliv rozdávaly byty. Ale i ze své praxe vidím, že toto je jediná cesta jak zabránit scénáři, který popisujete.

  4. pozorovatel napsal:

    Nejsem rozhořčen, jen vnímám realitu. Už komunisté rozdali v Chánově určité skupině obyvatel byty. Jak byty dopadly je všeobecně známo. A není to jen o Chánově, takových přikladů je x. Když někdo nepracuje, z čeho si bydlení zaplatí? Z dávky na bydlení? Takže bydlení vlastně dostane zadarmo- zadarmo tedy ne, peníze se musí odebrat jiným lidemí . A neváží si ho, samozřejmě. Jak chcete bojovat s hulvátstvím, sprostotou, blbostí, uřvaností- vlastní zkušenost, měl jsem je několik let za sousedy, než nechali na bytě dluh 150 000,- a museli vypadnout- když se problém za 17 let zdvojnásobí? Těmhle lidem stavět byty je plivanec na všechny pracující a nemravnost. Vzorce chování se budou přenášet stejně i v luxusním bytě, mají to prostě v sobě. Za staletí se nezměnili. Pokud se nezačnou snažit sami, tak vše ostatní jsou jen vyhozené peníze. A proč by se snažili, když všecko dostanou na rozdíl od ostatních bezpracně?

  5. Dvořák napsal:

    Souhlas,rozdávání je nesmysl. Tuhle obrazárny stoupnout. A jestli se jim to nelíbí,můžou cestovat,jsou občany eu,no problem.

  6. pozorovatel napsal:

    A ještě jednu poznámku, z výroční zprávy 2016 Platformy pro sociální bydlení- uskupení neziskových organizací- je patrné, že nejvěrší příspěvek Platforma dostala od Foundation Open Society. To myslím mluví za vše. Ten pán se snaží manipulovat se vším a všude. A na závěr ještě jednou, vše musí zatáhnout pracující za podprůměrnou mzdu, který dře ve dne v noci So, Ne včetně. Stačí mluvit se zaměstnanci z různých nadnárodních montoven. A o tom to je. I ty neziskovky. dostávají dotace od MPSV, takže zase z daní občanů.

  7. Fejinka napsal:

    K těm bytům. Podívejte se jak ceny letí nahoru. Dokonce je máme snad nejdražší na 1m2 v celé Evropě. Nějak to nechápu, počet obyvatel je téměř za poslední dekády stejný a byty nejsou, hlavně Praha si stěžuje. Bodejť ne, když si movitější Pepíci kupují byty jako investici na podnikání (pronájem bytů) bez ohledu na to, jak si developeři zvedají ceny stále nahoru. A potom to pronajímají cizincům jako hoteliéři, studentům, či lidem, kteří jezdí do Prahy pracovat a na víkend jedou domů apod. Tady by stálo za to udělat soupis všech majitelů bytů a pokud máš několik bytů a nebydlíš v nich, tak mu napařit pořádné daně. Oni si dnes i hotely stěžují, že jim ubývá klientů a sousedé v bytech, které jsou takto pronajímány si stěžují na hluk a nepořádek. A pak si vezměte hypotéku a máme do konce života vystaráno kam dávat peníze (a kde máte zařízení bytu a o dětech vůbec nemluvě). Je to takový divný kolotoč tohoto režimu. Ten minulý režim byl daleko v tomto lepší. Jenom co se postavilo bytů ve všech bývalých okresech, pochopitelně Jihlavu nevyjímaje. A dosáhli na to i mladí a splatili si svoje půjčky jak na byty, tak na výstavbu rodinných domů.
    Myslím, že je nejvyšší čas už něco udělat s tímto „tureckým hospodařením“.

  8. Venca napsal:

    „Tady by stálo za to udělat soupis všech majitelů bytů a pokud máš několik bytů a nebydlíš v nich, tak mu napařit pořádné daně.“

    Jo, to udělali komunisti po 48mým. Pak šli ještě dál – ty byty a domy „navíc“ prostě majitelům sebrali.

    Taky bych napařil daně všem, kdo mají byt větší než 30 metrů čtverečních.

    Proč by proboha neměla být koupě bytu či domu investicí jako každou jinou ?

    Moji rodiče postavili v roce 70 dům za 200 000 (svépomocí). Měli ale plat 1800 a 2300 Kč. Netvrdím, že se dneska za 2 mega dá postavit bůhvíjaký dům – i když tou svépomocí ano (cenu pozemku neberu, to je zas jiná věc). A platy 18000 a 23000 jsou dnes běžný průměr…

  9. pozorovatel napsal:

    Náměstek Výborný v rozhovoru pro jihlavaidnes tvrdí, že cena opravy jednoho městského bytu v centru vyjde na 6 000 000 Kč. Pokud je to pravda, tak je neco špatně, když oprava jednoho bytu městskou kasu vyjde na částku za kterou má soukromník pěkný domek i s pozemkem. Pokud by se opravily byty v centru, tak chce nepřízpusobivým stavět nové byty jinde, aby jim zajistil důstojné bydlení. Takže nejhůře na tom bude zase průměrný pracující, nájem opraveného bytu by se snad pohyboval kolem 20 000 měsíčně, na ten asi nedosáhne a nové důstojné byty budou jen pro sociální holotu z centra, Je to pořád dokola. Pracujícímu hypotéku, ať kouká makat a makat a makat, za třetinovou mzdu západoněmeckého soudruha, hypotéka je bič. 🙂 Tomu říkám sociální politika ČSSD v praxi. můžeme děkovat bolševikovi, že nastavěl tolik bytů v Jihlavě a nájmy díky tomu nejsou ještě vyšší.

    https://jihlava.idnes.cz/komunalni-volby-2018-rozhovor-cssd-vratislav-vyborny-politika-jihlava-vysocina-19w-/jihlava-zpravy.aspx?c=A180910_426203_jihlava-zpravy_mv

  10. Berka napsal:

    6 milionů ??? To mají pozlacený prkýnka od hajzlu, ne ?

    Ale jinak té částce bohužel věřím. Stavební firmy (a jsou to pořád ty samé) napojené na jihlavský magistrát to tak určitě fakturujou…

  11. Dvořák napsal:

    Berka,jedna mega firma už se chce nenápadně vytratit. Ještě aby šel do pr… Výborný,třeba i hodně nápadně.

    Venco,asi by za ty prachy postavit šlo,ale kde vezmete lidi,pokud si to netroufáte postavit celý sám.

  12. Venca napsal:

    No dřív přece taky nebyli lidi 🙂

    Stavět pomáhala celá rodina, příbuzní, kamarádi…

    Určitě v žádném případě netvrdím, že je dnes bydlení nějak dostupné. Naopak. Ale říkám, že se v podstatě zase tak moc nezměnilo. Určitě si pamatujete, jak se kolikrát lidi stěhovali třeba z Jihlavy na ostravsko – jenom proto, že jim tam zaměstnavatel dal byt. Stavělo se svépomocí, protože stavební firmy pro soukromníky skoro neexistovaly (kromě Rýmařova atd.) a pokud ano, tak všechno strašně dlouho trvalo, protože „nebyli lidi“. Stavební materiál byl nedostupný a pokud už něco bylo, tak prakticky bez výběru (kachličky buď bílé a nebo modré, dvěřní kování dva tři typy, atd.). Možná byly dostupnější peníze (co se pamatuju, tak naši dostali i nějakou „nenávratnou“ půjčku), novomanželské půjčky, atd. a byla mnohem větší vázaná výstavba (podniky samy stavěly nebo kupovaly byty pro svoje zaměstnance). V tom to asi bylo za komárů lepší, ale jinak pořízení vlastního bydlení bylo martýrium stejné jako dneska.

    A cenově to vychází vzhledem k růstu platů podobně.

    Podle mě problémem je dneska hlavně cena stavebních pozemků – když máte dát mega za kus hlíny, kde ještě ani nejsou sítě, tak vás to vydojí hned na startu, když nemáte ještě ani kopnuto do země. Obce kašlou na nějakou podporu – raději prodají za tučné částky zasíťované pozemky, protože je to pro ně vítaný příjem, než aby je v rámci udržení obyvatelstva daly za rozumnou cenu – nebo nedej bože snad dokonce zadarmo. Za komunistů – a to se jim musí nechat – mnohdy stavební parcely přidělovali bezplatně.

    No a o již zmíněném předražování staveb, kdy se na tom musí dostatečně napakovat projektant, stavitel a všichni jejich kamarádi co to schvalují a „platí“ už byla výše řeč. Není přece možné, aby stavby či rekonstrukce, kde je zadavatelem stát, byly dvakrát či třikrát dražší, než jsou bežné ceny. Holt z cizího krev neteče…

  13. Dvořák napsal:

    Tak materiál byl průser,ale meloucháře jste sehnal a rodina snad byla samozřejmost. Většinou. Dnes máte materiálu spousty,ale problém sehnat dělníky oficiálně,natož melouchem. A když,tak si řekne o pěkný prachy. Ceny pozemků mi připomínají spíš vydírání. Nechceš platit přemrštěný nájem,můžeš mi je nasypat za tady to bahno. Za minulého režimu se stavělo dvougeneračně a teď bych to viděl jako v Bavorsku,tří a více generační.

  14. Jan P. napsal:

    Rapid Re Housing. Funguje, šetří peníze a pomáhá. Tak se s tím smiřme a pojďme to zavádět i jinde!

    Závěrečná zpráva z výzkumu Rapid Re-housingu v Brně mezi dopady uvádí: větší jistota a spokojenost s bydlením, 30x nižší riziko stěhování, lepší zdravotní stav matky i dětí,… a pro lidi s účetním přístupem k realitě také úspora 1,5 milionu Kč.

  15. Jan P. napsal:

    Patříme na Západ?

    27. 2. 2019/Radio Wave/Berlín možná vyvlastní firmy pronajímající velký počet bytů. Aktivisté shání podpisy pro referendum

  16. Jan P. napsal:

    Jihlava je fakt ,,boží“

    Jak na dostupné bydlení v ČR?
    Debata v rámci projektu Školy alternativ, který organizuje Ekumenická akademie za podpory Nadace Rosy Luxemburgové.
    V debatě vystupují Gaby Khazalovbá, redaktorka Deníku Referendum a Martin Freund, bývalý zastupitel a místopředseda hnutí ŽítBrno.
    Publikováno 26. 3. 2019/Celá debata na YouTube/TV Solidarita

    Klimatické hnutí se neustále šíří – tento víkend(29. 3. až 31. 3. ) jedeme do Jihlavy!
    Zveme vás na debaty, promítání, hudební program i otevřené plénum
    #LimityJsmeMy

    A co na to jihlavský Piráti a Zelení včetně autorky blogu Evy Novákové ?

    Je dostupné bydlení nebo řešení změny klimatu pro Piráty a Zelený v Jihlavě ještě téma ?
    Zdá se,že už NE.
    Vládneme, nerušit:vládní koaliční partneři v zastupitelstvu města za ODS jim zřejmě vysvětlili,že vše vyřeší neviditelná ruka trhu.Mají teď užitečnější věci na práci.S primátorkou města Karolínou Koubovou(Fórum Jihlava) pořádají veřejnou finanční sbírku na rekonstrukci zimního stadionu v Jihlavě.Na multifunkční halu prý evropskými dotacemi přispěje Čechy nenáviděná EU.Není se čeho obávat…

  17. Jan P. napsal:

    Podobnost Prahy a Jihlavy není náhodná.
    „Chtěli jsme to udělat co nejlépe, ale dopadlo to jako vždycky,“ Černomyrdinovo heslo platí v Praze podobně jako v pozdním Sovětském svazu. Když chceš dělat progresivní politiku, nelez do koalice s konzervativníma pravičákama!
    5.4.2019/Novinky.cz/Analýza na prázdné byty ani vyšší daně v Praze nebudou

Leave a Reply