VELEmyší

Problémy si nikdo z nás prožívat zrovna nepřeje, a přitom se často stávají školou života – poznamenal kolega pastor při debatě o solidaritě a vzájemné pomoci strádajícím obyvatelům zemí, v současné době zmítaných ve válečných vřavách, byť se odehrávaly zdánlivě daleko, na druhém konci světa. – Připomíná mi to příběh jedné myši. – Udiveně jsem kroutil hlavou – Osud lidstva chceš srovnávat s hlodavcem?

Určitě si podobná vyprávění pamatuješ z dětství, takže já ti jedno připomenu. Tahle myška koukala skrz otvor ve zdi a viděla farmářovu ženu, jak otvírá nějaký balíček. Uvnitř byla pastička. Vyděšená myš běžela přes dvůr a upozorňovala všechny křikem – V domě je pastička! – Slepice zvedla hlavu a kvokla – Myško, to je vážný problém, ale mne se netýká.

Myš se otočila na prase a vypískla – Pastička je v domě! – Prase soucitně zachrochtalo – To je mi líto, ale ani já pro tebe nemůžu nic udělat, ovšem budu se za tebe modlit. – Myš se vydala ke krávě – Pastička je v domě! Pastička! – Kráva smutně zabučela – Ach, myško, je mi tě líto, ale přece neponesu kvůli pastičce v kuchyni svou kůži na trh. – Odmítnutá myš se vrátila se skloněnou hlavou domů.

Té noci byl slyšet v kuchyni divný zvuk – CVAK – to pastička dopadla svou kořist. Rozespalá hospodyně se šla brzy ráno podívat, co se stalo. Potmě si nevšimla, že se do pastičky chytila za ocas jedovatá zmije, a ta ji uštkla. Farmář svou ženu odvezl do nemocnice, a domů se vrátila s horečkou. Muž se rozhodl jí pomoci léčbou silným vývarem, a zabil slepici. Jenže bolest ženy neustávala a přišli ji navštívit přátelé. Farmář je chtěl pohostit, a tak zapíchl prase. Farmářova žena však umřela. Na pohřeb přišlo tolik lidí, že vdovec musel zabít krávu, aby měl k obědu dostatek masa. A myš to pozorovala puklinou ve zdi. Proto když uslyšíš, že někdo má problém, a myslíš si, že se tě to netýká, vzpomeň si: pokud je někdo z nás ohrožen, všichni jsme ve velkém nebezpečí.

Neštěstí druhých je prubířským kamenem na cestě poznání, kdo je můj bližní, přátelé života i myšky bloudící, a poutníci na křižovatkách světa zatím jen tiše stojící.

14 Responses to “VELEmyší”

  1. Svatopluk Beran napsal:

    Že by si za to celé mohla farmářova žena sama, když se nechtěla podělit s myškou. Tak měla ta bajka vyznít?

  2. Berka napsal:

    A kruh se uzavírá !!!

    V Třebíči nám bují tajná proputinovská rozvracečská buňka. Takhle zdánlivě nevinně to totiž začíná pokaždé :

    http://www.jihlavske-listy.cz/blog/2010/09/30/rozpravka-pre-dospelych/

    Nebýt ostražitého architekta na penzi, který toho prvního záškodníka demaskoval, klidně bychom jim ty jejich bajky a podobenství baštili…

    🙂

  3. Svatopluk Beran napsal:

    🙂

  4. Venca napsal:

    Republiku si rozvracet nedáme !

  5. Libor Furbacher napsal:

    Pohadky o myskach jsou velmi poucne.Jenomze kdyz tech mysek prijde statisice, tak je tady dalsi moznost .Ze zezerou vsechno krmeni co bylo urceny pro slepicku ,prasatko a kravicku a oni maji dve moznosti.Bud chcipnou hlady a nebo budou predtim sezrani hladovym farmarem.

  6. Dvořák napsal:

    Pochválen soudruh Ježíš Kristus! Sakra to sou prevíti maskovaný a určitě teď v čase adventu pod rouškou charity vybírají na budování Velkoruské říše.

  7. Dvořák napsal:

    A teď vážně. Proč mám pomáhat někomu,kdo vůbec není prospěšný,žije zadarmo z mýho a roznáší nemoc? Na blbost farmářky doplatili jiní,měla si rozsvítit.

  8. Venca napsal:

    Je to fakt složitý. Vyvstává hned několik závažných otázek. Třeba jestli farmář nakonec nebyl rád, když se té semetriky takhle šikovně zbavil. Nebo jestli ten kdo to nakonec nejvíc odsral nebyl ten had.

    Farmář byl jinak evidentně debil, protože když milé myšky vědí co je to pastička, těžko mu do ní budou lézt a je to tudíž naprosto zbytečná investice. Chápu ale, že před farmářkou to dobře vypadá – jako že se nefláká a nějak řeší problémy. Něco třeba jako sleva na vlak.

    A hlavně – jestli se ta myška neměla vykašlat na prase s krávou a jít raději do holportu s kocourem, pro něhož je pastička nekalá konkurence. Domluvit se s ním, že když pastičku někam odtáhne, práskne mu kudy a v kolik chodí domů sousedovic myšky.

  9. XXXXX napsal:

    Co je tohle za svět, zas nějakej pokus o spravedlnost? Jestli někdo chce pomáhat ať pomáhá, ale za svý a u něj doma. Já jsem úplně spokojenej s počtem vlastních cigánů, nepotřebuju další.

  10. Dvořák napsal:

    Tak určitě to z pohledu farmáře může být všelijak,ale radostí by snad tolik nemrhal. Kdyby tam stálo,po uštknutí zmijí zabil slepici…

  11. Svatopluk Beran napsal:

    Sotva 25 let po revoluci. A už lezou z děr HAŠKOVCI. 🙂

  12. Svatopluk Beran napsal:

    Nemohu si pomoci, ale co příspěvek to PERLA. Nic víc snad nmohlo ukázat, jak rozdílní jsme v pohledu na jeden vnucovaný pohled někým dalším. Fráterníkem, komunistou, kapitalistou. Je dobře, že jsme každej jinej. Jinak by celej život stál za ho… . 🙂 Hlavně ať to pořád sluší holkám. Teda aspoň pro mne je to dost důležitý, já jsem na tom totiž závislej a nehodlámi se léčit 🙂

  13. Berka napsal:

    No mě osobně spíš chybí alternativní scénáře.

    Kdyby třeba myška bejvala naopak uspěla hned v první fázi ? Slepice jsou údajně velmi hloupé, takže by myšce ochotně šla pomoci. Chtěla by pastičku zahrabat, ale ve své neznalosti a naivitě by napřed klovla do návnady – pastička by sklapla a milou slepičku zabila. Ráno by se farmářka vzbudila a udělala by strašnej čurbes, že je farmář naprosto blbej a že ho mohlo napadnout, že to tak dopadne. Tím farmářova třicetiletá trpělivost přeteče a flákne bábu polenem. Když si uvědomí co udělal, jde na půdu a oběsí se. Farma je na samotě, listonoš tam nechodí a tak je oba najdou až za měsíc. Mezitím prase a kráva samozřejmě dávno pošly hlady. Maso zetlelo a nebyl z něho žádný užitek.

    A poučení ?

    Když nikdo nebude nikomu pomáhat, tak se aspoň ostatní zadarmo nažerou na jejich pohřbu.

  14. Dvořák napsal:

    Takže funus a najatí smuteční hosté a pak raut a to vše z kapsy neznámýho dárce. Jestli ta myš nebyla tajný rozvratný agent,aby dárce získal farmu?! Ale to už je hnusná konspirace. Dvořák,ty mě Sereš.

Leave a Reply