Mezinárodní den skautů a skautek

Mezinárodní den skautů a skautek připadl na tento den, neboť má svátek patron všech skautů a skautek svatý Jiří.

Stručná historie českého skautingu
• 1911 Profesor tělocviku A. B. Svojsík počátkem léta odjel do Anglie, aby poznal zdejší skauty. Poté začal překládat Scouting for boys do češtiny.
• 1912 A. B. Svojsík vydal knihu Základy junáctví a v červenci a srpnu uspořádal první skautský tábor nedaleko hradu Lipnice s třinácti chlapci.
• 1914 Založen spolek Junák – český skaut.
• 1915 Založen dívčí skauting. Začíná vydávání časopisu Junák.
• 1916 První dívčí tábor Sasanky

• 1918 Skauti se aktivně zúčastňují zakládání republiky. Vzniká Skautská pošta.

• 1919 Založen Svaz junáků – skautů RČS, na první schůzi ústřední rady Junáka byla zavedena jako znak svazu lilie s hlavou psa na štítě.
• 1931 Slovanské jamboree v Praze.
• 1938 Zemřel A. B. Svojsík.
• 1939 Největší české skautské organizace spojeny do nového svazu Junák. Skautské skupiny, které nebyly do Junáka přizvány, buď zanikly, nebo se v dalších letech snažily přežít individuálně.
• 1940 28. října vydal K. H. Frank nařízení o rozpuštění organizace Junák. Ostatní skautské organizace mohly ale dál pokračovat v činnosti.

• 1945 Junák obnoven.
• 1946 V Praze odstartován 1. ročník Svojsíkova závodu, založena mohyla na Ivančeně.
• 1948-1950 Postupné převzetí Junáka komunisty skončilo jeho likvidací.

• 1968 Junák obnoven.
• 1970 v září ukončil Junák pod nátlakem svou činnost.
• 1975 založení mezinárodní federace ČSES – Český a slovenský exilový skauting ve švýcarském Winterthuru
• 1975 založení exilového nakladatelství Skautská edice
————————————————————-
• 1989 Junák potřetí obnoven.

Upomínku na výročí Mezinárodního dne skautů a skautek
věnuji památce na skauta a spolužáku na fakultě architektury, Zdeňka Dvořáka, nadaného malíře, který byl jako první z našeho ročníku vyhozen ze studia v roce 1952.

8 Responses to “Mezinárodní den skautů a skautek”

  1. Jan P. napsal:

    Dnes musím blogery pochválit.
    Hezké připomenutí.Díky za něj pane Gryci.

  2. Venca napsal:

    Jojo. Skautské hnutí u nás má smutnou historii. Lavírovalo mezi ilegalitou, poloilegalitou a krátkými obdobími tolerance. Plno jeho členů a funkcionářů zařvalo, nebo bylo vězněno díky nacismu i komunismu. Po revoluci prošlo renesancí, dnes je problémem (jako ve všem) to, že děti se těžko dají odtrhnout od mobilů a počítačů.

    Je velká škoda, že prakticky všechny mládežnické organizace byly v totalitách vždy využívány k politickým cílům. V nacistickém německu byla organizace Hitlerjugend z hlediska malého kluka oázou kamarádství – a přitom vlastně sloužila jenom jako platforma k vštěpování nenávisti a militarismu. U nás byl pak Pionýr jen jakousi líhní pro socialismus budující svazáky a následně komunisty. Přitom třeba já osobně na svá pionýrská léta vzpomínám rád. Měl jsem totiž štěstí na dobré vedoucí, kteří práci s dětmi dávali všechno. Tábory, „bojové“ hry, technické dílny – tam všude jsem nabral plno zkušeností, vědomostí a „šikovností“, z nichž trochu pateticky řečeno čerpám dodnes. Svazák už jsem nebyl – ne snad že bych byl hrdinný třetí odbojář, ale jednak jako přespolní jsem neměl tolik času chodit se v Jihlavě někam organizovat a hlavně mi tam neseděli vedoucí činitelé – už to nebyli ti hodní velcí kamarádi jako v Pionýru, ale spíš takoví civilnější učitelé občanské nauky.

    Všechno je vždy o lidech.

  3. Jan P. napsal:

    Skauti pěkně.
    Skauti skautům: uchopme klimatickou krizi s vážností, jakou si zasluhuje.
    Otevřený dopis a výzva ve věci klimatické krize apeluje na to, aby Junák jako největší česká organizace dětí a mládeže, stojící na hodnotách aktivního občanství a výchovy pro lepší svět, uchopil hrozbu klimatické krize s vážností, jakou si zaslouží. Vyzývá k možným konkrétním krokům nejen a zejména Náčelnictvo a Výkonnou radu Junáka jako vedoucí orgány organizace, ale také další složky Junáka a všechny skauty a skautky.
    17.09.2019/Deník Referendum/Skauti skautům: uchopme klimatickou krizi s vážností, jakou si zasluhuje

  4. Libor Furbacher napsal:

    Jo ,jo,musime to brat s vaznosti Jak uz nam vas mesias Al Gore predpovedel uz v roce 2006 ,ze mame deset roku nez shorime,pak ze nejni navratu, a hodne dalsich volovin ,jen se podivejte a taky to podkladal vedcema.

    https://www.snopes.com/fact-check/ice-caps-melt-gore-2014/

  5. Dvořák napsal:

    Skauti pěkně. Ještě mi tam chybí,na kolik procent budou plnit,o,kolik překročí plán a že pětiletku splní.

  6. Jan P. napsal:

    92 % Evropanů a Evropanek si myslí, že by Evropa měla docílit uhlíkové neutrality v roce 2050.
    Těch zbylých 8 % má ale v ČR premiéra, prezidenta, předsedu senátu, vlastní nejčtenější média, některé strategické podniky…
    Jak je to asi možný?
    Greens/EFA in the EU Parliament

    Je vidět,že český skauti a skautky slouží autorovi blogu pouze jako klacek(…) v boji proti „komunismu.“
    Jinak se k nim nehlásí a vůbec ho nezajímají.Skupinkou popíračů klimatické nouze,ultralibertariány,anarchokapitalisty apod. je v tomto ohledu za jednou.On sice komentáře v diskuzi o klimatické nouzi netrollí,ale není zas tak těžký poznat na čí straně je. Nebo se musí prvně poradit se zesnulým Otakarem Štěrbou, Jiřím Jirmusem,Roman Podhrázský na které se tak často a rád obrací ?
    Proč ho aspoň jednou nikdo z nich za to v diskuzi nepochválí ? On na to dlouhou dobu zde čeká. Podle mého si tu pochvalu konečně od nich zaslouží.S tím zbožňovaním Havla zas tak vážně to nemyslí a Andrej mu je nakonec sympatický.Akorát nemá odvahu,jak bylo za každého režimu jeho zvykem to veřejně přiznat…

    „Klima je hit,“ řekl včera premiér Babiš na klimatické konferenci ve sněmovně. „Ale já příští týden budu na klimatickém summitu OSN mluvit hlavně o tom, že OSN musí řešit hlavně chudobu, hlad, školství, pitnou vodu!!!“ Kdo z přítomných odborníků mu prozradil, že to spolu souvisí?

  7. Jan P napsal:

    Tak samozřejmě. Pořádek musí bejt.

    5. prosince 2019/iDNES.cz/Staré nádraží chtěli dát skautům na klubovnu, stát ho nařídil zbourat

  8. Jan P napsal:

    Koukám, že Junák se nám radikalizuje 🙂
    Je to fakt dobrý rozhovor, ten závěr je úplně super.
    „[kapitalismus] má jako jediné kritérium zisk a toho může dosáhnout jedině na základě toho, že se vyrábí více a více. Jenže příroda má také určité limity a když se překročí, tak to vede ke katastrofě…“
    https://plus.rozhlas.cz/kapitalismus-neni-demokracie-nutne-se-dostava-do-konfliktu-s-limity-planety-zeme-8673183

Leave a Reply